Czy stypendia socjalne mają sens? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-18, 14:00   #421
mimci_a
Raczkowanie

Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?

Cytat:
Napisane przez Bellitudoo Pokaż wiadomość
A co za różnica że na pedagogice stypendium rektora od 4,8 a na weterynarii 4,0 skoro i tak dostanie je najlepsze 8 czy 10% danego kierunku? Nie da się porównać skali trudności różnych kierunków, ba, nawet poszczególnych roczników jednego kierunku (co niestety się robi).
Da się. Wystarczy porównać progi.

Aby dostać się do mnie na kierunek trzeba było co najmniej 900/1000 pkt. W tym samym roku na taką ceramikę dajmy na to trzeba było mieć 350/1000 pkt. => przyjmowali wszystkich jak leci. Na AGH 10% osób na danym kierunku otrzymuje stypendium naukowe. Śmiem twierdzić, że ten podział nie jest sprawiedliwy - trudniejszy kierunek, na takie 5.0 trzeba włożyć zdecydowanie więcej pracy a i konkurencja o stypendium większa bo dookoła same mózgi => więcej osób powinno dostawać dofinansowanie.

Tak, wylewam osobiste żale Teraz mnie to już nie rusza bo od ukończenia inżyniera pracuję i kasa nie jest mi już aż tak bardzo potrzebna, natomiast na niższych latach kuło mnie to trochę (dla porównania w tym roku trzeba było mieć średnią > 4.9 żeby się załapać na rektorskie)
mimci_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 08:32   #422
Callitus
Zakorzenienie

mojestypendium.pl/wid,16976438,artykul.html ?ticaid=613aa9

Moze ktorejs z was sie przyda
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 15:23   #423
201605061000
Konto usunięte

http://www.student.lex.pl/czytaj/-/a...ium-socjalnego

Znowu faworyzowanie beneficjentów stypendiów socjalnych.

Jeśli powtórzy się sytuacja z ubiegłego roku, że pula pieniędzy na stypendia pozostanie ta sama z jednoczesnym wzrostem ilości stypendiów socjalnych to oznacza, że znowu zmniejszą stypendia naukowe. Super.

Naprawdę z roku na rok coraz bardziej opłaca się być biednym, niż dobrze się uczyć.
201605061000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 15:28   #424
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 15:54   #425
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Taaa. Najlepiej to wszystkich do jednego worka wsadzic.
Dostaje stypendium socjalne i musiał am cały plik dokumentów przynieść o mojej sytuacji w rodzinie. Zaświadczenie ze skarbowki, z.mopsu zaświadczenie o sytuacji w rodzinie oraz masę dokumentów od komornika w sprawie alimentów które mój ojciec nie płaci.
Zdarzają sie osoby które maja 0 dochód ale to rzadkość
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 16:19   #426
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Taaa. Najlepiej to wszystkich do jednego worka wsadzic.
Dostaje stypendium socjalne i musiał am cały plik dokumentów przynieść o mojej sytuacji w rodzinie. Zaświadczenie ze skarbowki, z.mopsu zaświadczenie o sytuacji w rodzinie oraz masę dokumentów od komornika w sprawie alimentów które mój ojciec nie płaci.
Ja tak samo i już nie zwracam uwagi na komentarze w tym wątku. Owszem, jest dużo oszustów ale i uczciwie pobierających socjalne. Ale już się nie będę n-ty raz powtarzać.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 16:22   #427
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-10, 16:29   #428
pffe
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
No niestety, ja bez socjalnego bym się w łodzi nie utrzymała także gdyby mi zabrano to i bym nie mogła studiować. Ale jak byś przeczytała cały wątek to byś zrozumiała a tak, jak się odnosisz do kilku ostatnich potów to nawet nie wiesz o czym była dyskusja.
Stary 2014-11-10, 16:35   #429
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2014-11-10, 16:39   #430
pffe
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
Rzecz jasna, że naukowe bym dostała od razu na pierwszym roku I właśnie, gdyby naukowego było tyle co socjalnego.
Stary 2014-11-10, 16:45   #431
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-10, 16:47   #432
pffe
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
Nigdy nie mówiłam, że jestem przeciwna takim rozwiązaniom
Stary 2014-11-10, 16:52   #433
dryda
Rozeznanie

Swoją drogą stypendiów dla młodych zdolnych jest zdecydowanie za mało...
Znam kilka osób, które wręcz otarły się czy to o socjalne, czy naukowe, a zdecydowanie powinny je były dostać.
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 17:39   #434
201605061000
Konto usunięte

Mnie najbardziej boli to, że kolejny rok zwiększa się socjalne KOSZTEM naukowego.
Stary 2014-11-10, 17:41   #435
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zielona dziesiatka Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej boli to, że kolejny rok zwiększa się socjalne KOSZTEM naukowego.
Chciałabym zauważyć, że próg socjalnego nie wzrósł
Stary 2014-11-10, 17:56   #436
201604181004
Konto usunięte

co z tego że nie wzrósł? to patologia naukowa i tyle.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 18:01   #437
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
co z tego że nie wzrósł? to patologia naukowa i tyle.
Ten kraj to patologia, już to w tym wątku tłumaczyłam.
Stary 2014-11-10, 19:17   #438
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
To z czego te osoby żyją?

Ja zawsze uważałam, że powinny być tylko naukowe i odpowiednio wysokie, plus ew. z dodatkami dla osób z trudną sytuacją materialną, lub próg np. średniej (żeby stypki osoby z pięcioma poprawkami, warunkami i średnią 3,0 nie mogły dostać) czy wykazywanie osiagnięć na socjalkę. A więc na zasadzie wspierania dobrych studentó a nie tych miernych.
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 21:41   #439
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Chciałabym zauważyć, że próg socjalnego nie wzrósł
No jak nie? Przecież powyżej wkleiłam linka...

U mnie na uczelni powiedzieli wprost, ze pula pieniedzy na stypendia pozostaje taka sama, a skoro najprawdopodobniej wzrosnie ilosc uprawnionych do socjalnego (podwyższony próg) to zmniejszą naukowe żeby te pieniądze przeznaczyć na socjalne.

Ok, niech sobie dają socjalne komu chcą i ile chcą - ale nie kosztem naukowych. Nie rozumiem tego uprzywilejowania socjalnych. Niech zmniejszą socjalne do 100zl i zwiększą naukowe. Ale zaraz podniesie się lament socjalnych, że jak to tak zabierać najbiedniejszym. No tak, lepiej obcinajmy najlepszym żeby wspierać najbiedniejszych :/ Piękna logika.

Edytowane przez 201605061000
Czas edycji: 2014-11-10 o 21:46

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-11, 07:25   #440
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zielona dziesiatka Pokaż wiadomość
No jak nie? Przecież powyżej wkleiłam linka...

U mnie na uczelni powiedzieli wprost, ze pula pieniedzy na stypendia pozostaje taka sama, a skoro najprawdopodobniej wzrosnie ilosc uprawnionych do socjalnego (podwyższony próg) to zmniejszą naukowe żeby te pieniądze przeznaczyć na socjalne.

Ok, niech sobie dają socjalne komu chcą i ile chcą - ale nie kosztem naukowych. Nie rozumiem tego uprzywilejowania socjalnych. Niech zmniejszą socjalne do 100zl i zwiększą naukowe. Ale zaraz podniesie się lament socjalnych, że jak to tak zabierać najbiedniejszym. No tak, lepiej obcinajmy najlepszym żeby wspierać najbiedniejszych :/ Piękna logika.
Może tylko na Twojej uczelni wzrósł próg? Bo u mnie jest nadal tyle ile było aczkolwiek no jest tak, że dostanie każdy, komu przysługuje.
No cóż, ja nie jestem za zamianą na taką opcję, jaką Ty opisujesz, wręcz przeciwnie, Tylko widzisz, ja nie lamentuję, bo ja wiem, że dostałabym to naukowe a ile jest ludzi ślizgających się na warunkach albo pobierających socjalne na przekrętach? Otóż to, to oni głównie by lamentowali.
Stary 2014-11-11, 10:09   #441
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
To z czego te osoby żyją?

Ja zawsze uważałam, że powinny być tylko naukowe i odpowiednio wysokie, plus ew. z dodatkami dla osób z trudną sytuacją materialną, lub próg np. średniej (żeby stypki osoby z pięcioma poprawkami, warunkami i średnią 3,0 nie mogły dostać) czy wykazywanie osiagnięć na socjalkę. A więc na zasadzie wspierania dobrych studentó a nie tych miernych.
Z zasiłków. Albo rodzic jest za granicą i jego dochody wtedy są 0.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:
Może tylko na Twojej uczelni wzrósł próg? Bo u mnie jest nadal tyle ile było aczkolwiek no jest tak, że dostanie każdy, komu przysługuje.
No cóż, ja nie jestem za zamianą na taką opcję, jaką Ty opisujesz, wręcz przeciwnie, Tylko widzisz, ja nie lamentuję, bo ja wiem, że dostałabym to naukowe a ile jest ludzi ślizgających się na warunkach albo pobierających socjalne na przekrętach? Otóż to, to oni głównie by lamentowali.
u mnie próg wynosi 850zloty na osobę i w tym roku nie podwyzszali
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 10:15   #442
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Stypendium socjalne to patologia smiem twierdzic, ze jakies 90% korzystajacych to zwykli perfidni oszusci. Stwierdzam na podstawie wieloletnich obserwacji. Kiedys zreszta pewien prodziekan sie na ten temat wypowiadal jak studenci z rodzinami perfidnie robia w konia uczelnie na te pare stow a potem ich widzi z ajfonami, w furach w dobrych ciuchach i kawa ze starbunia osobiscie znam dziewczyne, ktorej bardzo dobrze sie porobilo, chwialila sie w towarzystwie ile jej rodzice maja rocznie dochodu (wymienila kwote 500 tys) a stypendium ciagnela i to bez zenady. I to jest tylko jeden przyklad. Zgadzam sie, ze powinny byc tylko naukowe. Jak ktos jest biedny a chce sie uczyc to ma szanse na stypendium naukowe. Zreszta jak kazdy, biedny czy bogaty.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 10:40   #443
vouvray
Zadomowienie

A mnie wkurza ta sytuacja, normalnie tak mi ciśnienie skacze, jak sobie pomyślę, że szok!!!

Co roku starałam się o socjala. Już nie wspominam o tym, ile dokumentów na to trzeba załatwić w mojej uczelni, wycieczka po urzędach na co najmniej dwa dni. Na mojej chorej uczelni zupełnie nikogo nie dziwi, że ktoś ma dochód 0 zł, zupełna normalka. Nie wymagają pokazania żadnego dokumentu, że się korzysta z MOPSu. Totalnie nic, możesz mieć 0 zł na papierze i wszystko jest super.

Jazawsze przekraczam próg o kwoty od 1 gr do 17 gr. Mam rodziców niepełnosprawnych, jeden z nich w stopniu ciężkim (dostaje rentę). Za każdym razem wykazuje na fakturach z aptek, na dokumentach z klinik, że leczenie pochłania 50% dochodu, ale who cares. Nie mieszczę się w progu i tyle. Odwołania nic nie dają, nie liczy się nic tylko ten cholerny próg. Raz tylko zmieściłam się w progu (2 zł poniżej) i uwaga.... dostałam zawrotną kwotę 50 zł (+ dopłata do akademika 20 zł). W tym roku nawet nie kompletuje tych dokumentów, bo więcej kasy mi na paliwo schodzi niż dostałabym tego stypendium.

Najbardziej mnie wkurzają osoby, które kombinują jak mogą, np. z ukrywaniem dochodów lub z orzeczeniem o niepełnosprawności i jeszcze publicznie się szczycą tą swoją głupotą. Po prostu żenada. Jakbym już kombinowała po chamsku to bym zamknęła buźkę i nie rozpowiadała wszystkim wokół, jaka to nie jestem zayebista, że na krzywy ryj dostaję kasę.

Inna sprawa to ta nieszczęsna praca ciągle wymieniania przez was. Pracowałam 5 dni w tygodniu, po 8-11 h, plus studiuję techniczny kierunek. Wiecie jakie to trudne? Połowa projektów jest w parach, wymagają one pracy kilku lub kilkunastogodzinnej. Umów się z kimś, jak trzeba iść do roboty w każdej wolnej godzinie. Przygotuj się dobrze na laborkę z 50 stron, kiedy z domu się wychodzi o 7, a wraca o 22. Przecież normą na uczelniach technicznych jest kilka kół w tygodniu, szczególnie na 1 stopniu. Jak się do tego przygotować? Już nie wspominam o innej aktywności. Ja się wcześniej uczyłam języków obcych, a jak zaczęłam pracować to musiałam to porzucić, bo nie było czasu po prostu. Nie wspominając już o tym, że z chłopakiem się widywałam 5 dni w tygodniu po 20 min w autobusie wypchanym ludźmi, jak przyjeżdżał po mnie do pracy. Nie da się moim zdaniem pracować po 2-3 godzinki dziennie i zarobić na swoje utrzymanie. Ja naprawdę dużo prac przerobiłam w swoim życiu i trzeba nieźle się naharować, żeby móc się utrzymać za 'pracę dorywczą'.

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2014-11-11 o 10:49
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 10:47   #444
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
Kochana czy ty przeczytalas zawartosc mojego linka?
Zmieniono tresc rozporzadzenia RM, ktore obowiazuje na obszarze calego kraju-zwiekszono prog z 850zl do prawie 900zl - obowiazuje od 1 listopada.
I tak jak napisano na zalinkowanej stronie - teraz krok nalezy do uczelni, moga zwiekszyc swoj wewnetrzny - uczelniany prog do wspomnianych powyzej 900zl. Na wiekszosci uczelni sprawy stypendialne sa w toku - np. u mnie dopiero niedlugo pojawi sie zarzadzenie rektora dot. stawek, progow itp. i wedlug nich zostana przyznane tegoroczne stypendia. Na Twojej uczelni sa juz stawki i progi na ten rok czy jeszcze ubiegloroczne?

Stary 2014-11-11, 10:48   #445
Bellitudoo
Zakorzenienie

U nas próg na socjalny wzrósł do 950zl.
Stary 2014-11-11, 10:51   #446
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
U nas próg na socjalny wzrósł do 950zl.
Wow, wiecej niz w rozporzadzeniu rm. Myslalam, ze wiecej nie mozna, a tu prosze.

Teraz tlumy pobiegna po socjalne. A naukowe ciagle w tyle, zapomniane i wciaz zmniejszane. Bo po co wspierac najlepszych? Lepiej zwiekszajmy socjal.

Stary 2014-11-11, 10:55   #447
Bellitudoo
Zakorzenienie

Też właśnie jestem ciekawa ile będzie rektora, czy dostanie mniej osób, czy 8% studentów ale mniejsze. Jeszcze 3 dni niby do informacji o progach oficjalnych, niby jestem druga w rankingu to chyba nie zostanę bez.

Edytowane przez Bellitudoo
Czas edycji: 2014-11-11 o 10:59
Bellitudoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 11:08   #448
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
Też właśnie jestem ciekawa ile będzie rektora, czy dostanie mniej osób, czy 8% studentów ale mniejsze. Jeszcze 3 dni niby do informacji o progach oficjalnych, niby jestem druga w rankingu to chyba nie zostanę bez.
Pewnie zostanie te 10% - to wymog odgorny (te 10% mozna podzielic na naukowe, artystyczne, sportowe itp). Za to zapewne zmniejsza stawki - u mnie co roku zmniejszaja.
Skad wiesz, ze jestes druga? U nas nie udzielaja takich informacji przed przyznaniem stypendiow.
Stary 2014-11-11, 11:39   #449
Luba
Zakorzenienie

W Niemczech sa stypendia socjalne, wysokosc zalezy od dochodu rodziny. Z tym, ze po studiach stypendia sie splaca, mozna z tego byc zwolninym jesli ma sie wysoka srednia ze studiow.
Jakies rozwiazanie to jest.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 12:02   #450
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
W Niemczech sa stypendia socjalne, wysokosc zalezy od dochodu rodziny. Z tym, ze po studiach stypendia sie splaca, mozna z tego byc zwolninym jesli ma sie wysoka srednia ze studiow.
Jakies rozwiazanie to jest.
Uważam to za świetne rozwiązanie.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości