![]() |
#421 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
Cytat:
Aby dostać się do mnie na kierunek trzeba było co najmniej 900/1000 pkt. W tym samym roku na taką ceramikę dajmy na to trzeba było mieć 350/1000 pkt. => przyjmowali wszystkich jak leci. Na AGH 10% osób na danym kierunku otrzymuje stypendium naukowe. Śmiem twierdzić, że ten podział nie jest sprawiedliwy - trudniejszy kierunek, na takie 5.0 trzeba włożyć zdecydowanie więcej pracy a i konkurencja o stypendium większa bo dookoła same mózgi => więcej osób powinno dostawać dofinansowanie. Tak, wylewam osobiste żale ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
mojestypendium.pl/wid,16976438,artykul.html ?ticaid=613aa9
Moze ktorejs z was sie przyda ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Konto usunięte
|
http://www.student.lex.pl/czytaj/-/a...ium-socjalnego
Znowu faworyzowanie beneficjentów stypendiów socjalnych. Jeśli powtórzy się sytuacja z ubiegłego roku, że pula pieniędzy na stypendia pozostanie ta sama z jednoczesnym wzrostem ilości stypendiów socjalnych to oznacza, że znowu zmniejszą stypendia naukowe. Super. Naprawdę z roku na rok coraz bardziej opłaca się być biednym, niż dobrze się uczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Taaa. Najlepiej to wszystkich do jednego worka wsadzic.
Dostaje stypendium socjalne i musiał am cały plik dokumentów przynieść o mojej sytuacji w rodzinie. Zaświadczenie ze skarbowki, z.mopsu zaświadczenie o sytuacji w rodzinie oraz masę dokumentów od komornika w sprawie alimentów które mój ojciec nie płaci. Zdarzają sie osoby które maja 0 dochód ale to rzadkość
![]() |
#426 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#432 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Rozeznanie
|
Swoją drogą stypendiów dla młodych zdolnych jest zdecydowanie za mało...
Znam kilka osób, które wręcz otarły się czy to o socjalne, czy naukowe, a zdecydowanie powinny je były dostać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Konto usunięte
|
Mnie najbardziej boli to, że kolejny rok zwiększa się socjalne KOSZTEM naukowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Konto usunięte
|
co z tego że nie wzrósł? to patologia naukowa i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Wtajemniczenie
|
To z czego te osoby żyją?
Ja zawsze uważałam, że powinny być tylko naukowe i odpowiednio wysokie, plus ew. z dodatkami dla osób z trudną sytuacją materialną, lub próg np. średniej (żeby stypki osoby z pięcioma poprawkami, warunkami i średnią 3,0 nie mogły dostać) czy wykazywanie osiagnięć na socjalkę. A więc na zasadzie wspierania dobrych studentó a nie tych miernych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Konto usunięte
|
No jak nie? Przecież powyżej wkleiłam linka...
U mnie na uczelni powiedzieli wprost, ze pula pieniedzy na stypendia pozostaje taka sama, a skoro najprawdopodobniej wzrosnie ilosc uprawnionych do socjalnego (podwyższony próg) to zmniejszą naukowe żeby te pieniądze przeznaczyć na socjalne. Ok, niech sobie dają socjalne komu chcą i ile chcą - ale nie kosztem naukowych. Nie rozumiem tego uprzywilejowania socjalnych. Niech zmniejszą socjalne do 100zl i zwiększą naukowe. Ale zaraz podniesie się lament socjalnych, że jak to tak zabierać najbiedniejszym. No tak, lepiej obcinajmy najlepszym żeby wspierać najbiedniejszych :/ Piękna logika. Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-11-10 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 | |
BAN stały
|
Cytat:
No cóż, ja nie jestem za zamianą na taką opcję, jaką Ty opisujesz, wręcz przeciwnie, Tylko widzisz, ja nie lamentuję, bo ja wiem, że dostałabym to naukowe a ile jest ludzi ślizgających się na warunkach albo pobierających socjalne na przekrętach? Otóż to, to oni głównie by lamentowali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#442 |
Konto usunięte
|
Stypendium socjalne to patologia smiem twierdzic, ze jakies 90% korzystajacych to zwykli perfidni oszusci. Stwierdzam na podstawie wieloletnich obserwacji. Kiedys zreszta pewien prodziekan sie na ten temat wypowiadal jak studenci z rodzinami perfidnie robia w konia uczelnie na te pare stow a potem ich widzi z ajfonami, w furach w dobrych ciuchach i kawa ze starbunia
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zadomowienie
|
A mnie wkurza ta sytuacja, normalnie tak mi ciśnienie skacze, jak sobie pomyślę, że szok!!!
Co roku starałam się o socjala. Już nie wspominam o tym, ile dokumentów na to trzeba załatwić w mojej uczelni, wycieczka po urzędach na co najmniej dwa dni. Na mojej chorej uczelni zupełnie nikogo nie dziwi, że ktoś ma dochód 0 zł, zupełna normalka. Nie wymagają pokazania żadnego dokumentu, że się korzysta z MOPSu. Totalnie nic, możesz mieć 0 zł na papierze i wszystko jest super. Jazawsze przekraczam próg o kwoty od 1 gr do 17 gr. Mam rodziców niepełnosprawnych, jeden z nich w stopniu ciężkim (dostaje rentę). Za każdym razem wykazuje na fakturach z aptek, na dokumentach z klinik, że leczenie pochłania 50% dochodu, ale who cares. Nie mieszczę się w progu i tyle. Odwołania nic nie dają, nie liczy się nic tylko ten cholerny próg. Raz tylko zmieściłam się w progu (2 zł poniżej) i uwaga.... dostałam zawrotną kwotę 50 zł (+ dopłata do akademika 20 zł). W tym roku nawet nie kompletuje tych dokumentów, bo więcej kasy mi na paliwo schodzi niż dostałabym tego stypendium. Najbardziej mnie wkurzają osoby, które kombinują jak mogą, np. z ukrywaniem dochodów lub z orzeczeniem o niepełnosprawności i jeszcze publicznie się szczycą tą swoją głupotą. Po prostu żenada. Jakbym już kombinowała po chamsku to bym zamknęła buźkę i nie rozpowiadała wszystkim wokół, jaka to nie jestem zayebista, że na krzywy ryj dostaję kasę. Inna sprawa to ta nieszczęsna praca ciągle wymieniania przez was. Pracowałam 5 dni w tygodniu, po 8-11 h, plus studiuję techniczny kierunek. Wiecie jakie to trudne? Połowa projektów jest w parach, wymagają one pracy kilku lub kilkunastogodzinnej. Umów się z kimś, jak trzeba iść do roboty w każdej wolnej godzinie. Przygotuj się dobrze na laborkę z 50 stron, kiedy z domu się wychodzi o 7, a wraca o 22. Przecież normą na uczelniach technicznych jest kilka kół w tygodniu, szczególnie na 1 stopniu. Jak się do tego przygotować? Już nie wspominam o innej aktywności. Ja się wcześniej uczyłam języków obcych, a jak zaczęłam pracować to musiałam to porzucić, bo nie było czasu po prostu. Nie wspominając już o tym, że z chłopakiem się widywałam 5 dni w tygodniu po 20 min w autobusie wypchanym ludźmi, jak przyjeżdżał po mnie do pracy. Nie da się moim zdaniem pracować po 2-3 godzinki dziennie i zarobić na swoje utrzymanie. Ja naprawdę dużo prac przerobiłam w swoim życiu i trzeba nieźle się naharować, żeby móc się utrzymać za 'pracę dorywczą'. Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-11-11 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zmieniono tresc rozporzadzenia RM, ktore obowiazuje na obszarze calego kraju-zwiekszono prog z 850zl do prawie 900zl - obowiazuje od 1 listopada. I tak jak napisano na zalinkowanej stronie - teraz krok nalezy do uczelni, moga zwiekszyc swoj wewnetrzny - uczelniany prog do wspomnianych powyzej 900zl. Na wiekszosci uczelni sprawy stypendialne sa w toku - np. u mnie dopiero niedlugo pojawi sie zarzadzenie rektora dot. stawek, progow itp. i wedlug nich zostana przyznane tegoroczne stypendia. Na Twojej uczelni sa juz stawki i progi na ten rok czy jeszcze ubiegloroczne? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
U nas próg na socjalny wzrósł do 950zl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Konto usunięte
|
Wow, wiecej niz w rozporzadzeniu rm. Myslalam, ze wiecej nie mozna, a tu prosze.
Teraz tlumy pobiegna po socjalne. A naukowe ciagle w tyle, zapomniane i wciaz zmniejszane. Bo po co wspierac najlepszych? Lepiej zwiekszajmy socjal. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Też właśnie jestem ciekawa ile będzie rektora, czy dostanie mniej osób, czy 8% studentów ale mniejsze. Jeszcze 3 dni niby do informacji o progach oficjalnych, niby jestem druga w rankingu to chyba nie zostanę bez.
![]() Edytowane przez Bellitudoo Czas edycji: 2014-11-11 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skad wiesz, ze jestes druga? U nas nie udzielaja takich informacji przed przyznaniem stypendiow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
W Niemczech sa stypendia socjalne, wysokosc zalezy od dochodu rodziny. Z tym, ze po studiach stypendia sie splaca, mozna z tego byc zwolninym jesli ma sie wysoka srednia ze studiow.
Jakies rozwiazanie to jest.
![]() |
#450 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:07.