Wrześniowe mamusie 2015 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-03, 14:31   #421
madzixx912
Raczkowanie

Dot.: Wrześniowe mamusie 2015

A ja żadnego wątku nie podczytuje - raz niechcący młody dostał się na kwietniówki - mamo ile one piszą ale też zazdroszczę styczniówkom

Wiara czyni cuda! Na jeden z nich właśnie czekam
madzixx912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 14:34   #422
onnaa91
Raczkowanie

Napisane przez bianeczkaa
Pamiętam jak jeszcze niedawno sama zaglądałam do kolejno otwieranych wątków i marzyłam, że ten będzie mój Oczywiście życzę, żebyś już tu z nami została na dobre [/QUOTE]

Dziękuję Ci bardzo bianeczko jak dla mnie ten czas się bardzo dłuży i chyba do 10 stycznia osiwieje zanim będę mogła zrobić badania

Edytowane przez onnaa91
Czas edycji: 2015-01-03 o 14:43
onnaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 14:42   #423
oczarowana
Zadomowienie

Cześć Kobietki

Przyjmuję sie samozwańczo do Waszego zacnego grona
17 cykli rozczarowań i test w sylwestra i dwie grube krechy i jakoś w to wszystko nie wierzę Wczorajsza beta pokazała 5/6 tydzień,gin prywatna wizyta i może już usg 12.01. dopiero.Ostatnia @ była 1.12.2014 i wg kalkulatorów w internetach tp 8 września.
Powiedzcie jakie macie objawy bo u mnie jeno wstręt do wędlin,mięsa i warzyw,przypływy kupyenergii na przemian z ogromną sennością i fqrwy na przemian z rozczulaniem się łzowym o pierdoły,rzyganka póki co-brak i nie wiem-martwić się tym czy cieszyć?

pozdrawiam
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 14:46   #424
TusiaeM
Zakorzenienie

Ale miałam noc i poranek
Obudziłam się po 4 z migrenowym bólem z tyłu głowy i tak się do 5 kręciłam bez tabletki, ale potem wzięłam pół i jeszcze pół. Po godzinie zwymiotowałam i zasnęłam. Potem obudziłam się o 10 i wymiotowałam co pół godziny Ale na szczęście mi już przeszło.
Mam nadzieje, że to wymioty od głowy, bo jak ciążowe i tak to ma wyglądać

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 15:28   #425
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

czesc dziewczyny, dzisiaj spalam do 14.36 . Maz spisuje sie na medal sniadanko do lozka, az jestem w szoku. Jak leze to nic mnie nie boli, jak siedze to..... :/. Mdlosci nie mam, zgaga troche meczy ale to u mnie normalne.
Stary 2015-01-03, 15:40   #426
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
Cześć Kobietki

17 cykli rozczarowań i test w sylwestra i dwie grube krechy i jakoś w to wszystko nie wierzę Wczorajsza beta pokazała 5/6 tydzień,gin prywatna wizyta i może już usg 12.01. dopiero.Ostatnia @ była 1.12.2014 i wg kalkulatorów w internetach tp 8 września.
Powiedzcie jakie macie objawy bo u mnie jeno wstręt do wędlin,mięsa i warzyw,przypływy kupyenergii na przemian z ogromną sennością i fqrwy na przemian z rozczulaniem się łzowym o pierdoły,rzyganka póki co-brak i nie wiem-martwić się tym czy cieszyć?

pozdrawiam
Wszystkim się cieszyć, brak mdłości to powód do radości Poza tym jeszcze mogą cię wziąć więc się ciesz póki możesz. Nie świadczy to wcale o lepszym czy gorszym rozwoju ciąży.
Ja mam wstręt do rosołu i jaj, najchętniej wciąż nabiał.
Napady energii - zapomniałam co to

namisek1990 - mąż skarb
Stary 2015-01-03, 16:37   #427
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
Cześć Kobietki

pozdrawiam
Witaj Brakiem mdłości bym się raczej nie martwiła U mnie jako takich objawów brak. Czasem zabolą piersi, czasem brzuch, ale to tak chwilowo. Zgaga jak na razie jest znikoma i szybko odpuszcza. Senność i niektóre zapachy mi dokuczają

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Dziewczyny, u nas też coraz więcej będzie pisania Tak to jest, że na początku to nawet nie ma zbytnio co pisać, bo każdy czeka na pierwszą wizytę, jakieś badania i mało co się dzieje. Później zazwyczaj przychodzą problemy, rozterki, zakupy i wiele tematów, wiec na pewno się rozkręci, chociaż problemów to jak najmniej aby było albo wcale

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 16:56   #428
czarownica_tea
Zakorzenienie

Witam nowe mamusie .
Mi migrena właśnie przechodzi a trwała od czwartku. Zwariować idzie bo tabletki leżą w szafce no ale w ciąży ich nie można. Powoli zaczynam coś jeść. Bo wczesniej sie nie dało.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 17:11   #429
onnaa91
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie...
Może zacznę od początku... od prawie dwóch lat brałam tabletki anty. i 6 grudnia dostałam @ z odstawienia. tak jak wcześniej pisałam dni płodne miałam 27-30 grudnia(wiem to z testów owulacyjnych) i teraz nasuwa się moje pytanie bo nie pamiętam czy przed miesiączką ma się śluz taki bardzo lepki? i jest go sporo ? bo ja mam taki właśnie a jestem po płodnych dniach.
Stary 2015-01-03, 17:40   #430
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie .
Mi migrena właśnie przechodzi a trwała od czwartku. Zwariować idzie bo tabletki leżą w szafce no ale w ciąży ich nie można. Powoli zaczynam coś jeść. Bo wczesniej sie nie dało.

Mój mąż jak był młodszy to cierpiał na takie kilkudniowe migreny łącznie z wymiotami, na szczęście jakoś w wieku 26 lat mu przeszło i nie miał ani razu. Także może Tobie też przejdzie.
Cytat:
Napisane przez onnaa91 Pokaż wiadomość
Może zacznę od początku... od prawie dwóch lat brałam tabletki anty. i 6 grudnia dostałam @ z odstawienia. tak jak wcześniej pisałam dni płodne miałam 27-30 grudnia(wiem to z testów owulacyjnych) i teraz nasuwa się moje pytanie bo nie pamiętam czy przed miesiączką ma się śluz taki bardzo lepki? i jest go sporo ? bo ja mam taki właśnie a jestem po płodnych dniach.
Na podstawie samego śluzu nie da się tego ocenić, szczególnie jak był seks z finiszem w środku. Testy owulacyjne też są zawodne, najlepsze są obserwacja temperatury i szyjki.
Zresztą nie masz się już co nakręcać, co będzie to będzie.
Stary 2015-01-03, 17:41   #431
czarownica_tea
Zakorzenienie

Ona- po samym śluzie ciężko wyrokować o ciąży. Za jakiś tydzień zrób bete z krwi i wszystko bedzie jasne
Ja powoli wracam do żywych. Proszę nigdy więcej takiej migreny

Stary 2015-01-03, 17:43   #432
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Zacznijmy od tego, że po odstawieniu tabletek powinnaś odczekać min 3 miesiące. Może sie zdażyć tak, że cykl po odstawieniu będzie bezowulacyjny. Nie jest wskazane zachodzić od razu po tabletach, bo organizm jest przesiaknięty hormonami, poza tym najpierw powinnaś te hormony zbadać u gina, do tego zrobić sobie próby wątrobowe, bo z własnego doswiadczenia wiem, ze jak wątroba siada, to nic nie czuć a jak siadzie to z dnia na dzień i ustać nie można na nogach. Jeśli chodzi o śluz to trudno powiedzieć, każda z nas jest inna i tylko obserwacja dałaby ci porownanie. Ja po dniach owu miałam wilgotno i tak stopniowo ten śluz zanikał, ale to każda tak ma, bo tak wyglada cykl. Wydaje mi się, że po implantacji wydzielina zrobiła się lekko grudkowata ale prawie bezwonna, a teraz to jest pustynia.

Wspólnie zamawiamy buty

Edytowane przez bianeczkaa
Czas edycji: 2015-01-03 o 17:45
Stary 2015-01-03, 17:49   #433
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Zacznijmy od tego, że po odstawieniu tabletek powinnaś odczekać min 3 miesiące. Może sie zdażyć tak, że cykl po odstawieniu będzie bezowulacyjny. Nie jest wskazane zachodzić od razu po tabletach, bo organizm jest przesiaknięty hormonami, poza tym najpierw powinnaś te hormony zbadać u gina, do tego zrobić sobie próby wątrobowe, bo z własnego doswiadczenia wiem, ze jak wątroba siada, to nic nie czuć a jak siadzie to z dnia na dzień i ustać nie można na nogach.
Co do tego szkoły są różne - ja akurat ponad pół roku odczekałam, ale zdaniem mojego ginekologa jak organizm jest niegotowy to po prostu tak jak mówisz cykle będą bezowulacyjne. Natura sama się najlepiej zabezpiecza. A próby wątrobowe to jaki jest sens robić jak się przestaje brać tabsy? Jakby wyszły problemy z wątrobą to właśnie podczas brania tabletek. Zresztą powinno się to badać regularnie - mi gin po prostu nie wypisywał recepty jak nie miałam robionych badań.
Stary 2015-01-03, 17:54   #434
czarownica_tea
Zakorzenienie

Szkoły są rożne. Często pierwsze cykle są bez owu albo odwrotnie jest więcej niż jedna komórka i wzrasta szansa na ciąże mnoga

Stary 2015-01-03, 17:57   #435
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Co do tego szkoły są różne - ja akurat ponad pół roku odczekałam, ale zdaniem mojego ginekologa jak organizm jest niegotowy to po prostu tak jak mówisz cykle będą bezowulacyjne. Natura sama się najlepiej zabezpiecza. A próby wątrobowe to jaki jest sens robić jak się przestaje brać tabsy? Jakby wyszły problemy z wątrobą to właśnie podczas brania tabletek. Zresztą powinno się to badać regularnie - mi gin po prostu nie wypisywał recepty jak nie miałam robionych badań.
Jeśli ktoś regularnie badania to spoko, ale 80% kobiet jak nie więcej chodzi tylko po receptę A próby powinno się zrobić, bo jeśli są przekroczone, to same z siebie opadać nie zaczną, trzeba brać tabsy na wątrobę i stosować dietę. Przechodziłam przez to więc wiem o czym piszę i proces regeneracji to nie jest miesiac czy dwa przynajmniej przy takim stanie że już jest kiepsko, a ciąża jest dodatkowym obciążeniem dla organizmu.

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-01-03, 17:59   #436
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli ktoś regularnie badania to spoko, ale 80% kobiet jak nie więcej chodzi tylko po receptę A próby powinno się zrobić, bo jeśli są przekroczone, to same z siebie opadać nie zaczną, trzeba brać tabsy na wątrobę i stosować dietę. Przechodziłam przez to więc wiem o czym piszę i proces regeneracji to nie jest miesiac czy dwa przynajmniej przy takim stanie że już jest kiepsko, a ciąża jest dodatkowym obciążeniem dla organizmu.
Wiesz, świat byłby pięknym miejscem gdyby w ogóle ludzie (nie tylko kobiety) się regularnie badali zanim sytuacja zacznie być poważna. I chyba kobiety, które potrzebują recepty na tabsy są tą lepiej przebadaną grupą kobiet, bo kobiety które w ciąży mają pierwszą wizytę u ginekologa ever to jest sytuacja wciąż na porządku dziennym. I się potem okazuje - przewlekłe grzybice, mięśniaki, torbiele i inne atrakcje.
Stary 2015-01-03, 18:08   #437
afrodyta77
Raczkowanie

Witam kobietki. Podczytuję was troszkę w poniedziałek idę na badanie Beta Hcg i zobaczymy czy do was dołączę czy nie, ale podczytywać będę ;-)

afrodyta77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 18:16   #438
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, świat byłby pięknym miejscem gdyby w ogóle ludzie (nie tylko kobiety) się regularnie badali zanim sytuacja zacznie być poważna. I chyba kobiety, które potrzebują recepty na tabsy są tą lepiej przebadaną grupą kobiet, bo kobiety które w ciąży mają pierwszą wizytę u ginekologa ever to jest sytuacja wciąż na porządku dziennym. I się potem okazuje - przewlekłe grzybice, mięśniaki, torbiele i inne atrakcje.
Wspominałam wam o mojej koleżance? jest jakoś w 5 miechu i była pierwszy raz u gina będąc właśnie w ciaży Ma gigantyczną nadżerkę że aż jej lekarz kazał być przygotowanym na najgorsze.....Ja myślałam, że kobiety, które się uważają za takie obyte, światowe i wygadane są mądrzejsze....

Cytat:
Napisane przez afrodyta77 Pokaż wiadomość
Witam kobietki. Podczytuję was troszkę w poniedziałek idę na badanie Beta Hcg i zobaczymy czy do was dołączę czy nie, ale podczytywać będę ;-)
Witam i powodzenia życzę

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-01-03, 18:19   #439
201701300931
Konto usunięte

Witam się w 6. tygodniu. Intensywny dzień. Najpierw kilkugodzinne spotkanie z koleżanką - herbatka i zakupy, a potem urodzinowy obiad z rodzicami i mężem w indyjskiej restauracji. Niestety powstrzymywałam się od ostrego jedzenia, a uwielbiam takie

Objawów nadal żadnych.

czarownica buziaki w główkę Mnie od sylwestra nieprzerwanie boli głowa. Z każdym dniem mniej, ale ciągle
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 18:21   #440
czarownica_tea
Zakorzenienie

Afrodyta- kciuki za piękna betke.
Bianeczka- mama mojej koleżanki ostatni raz widziała ginekologa przy porodzie tzn. 32 lata temu.

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Danuś- dzieki. Tych migren bałam się najbardziej. Ale jakoś przetrwałam. Dla Maluszka zrobi się wszystko

Stary 2015-01-03, 18:26   #441
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymamy kciuki!
Cytat:
Wspominałam wam o mojej koleżance? jest jakoś w 5 miechu i była pierwszy raz u gina będąc właśnie w ciaży Ma gigantyczną nadżerkę że aż jej lekarz kazał być przygotowanym na najgorsze.....Ja myślałam, że kobiety, które się uważają za takie obyte, światowe i wygadane są mądrzejsze....

Witam i powodzenia życzę
Ano właśnie - i do niedawna takie kobiety to była zdecydowana większość i ludzkość jakoś nie wyginęła więc nie przesadzałabym z robieniem wszystkich możliwych badań na zasadzie przezorny zawsze ubezpieczony. Bo jak już zaczynamy o wątrobie to trzeba też zbadać nerki (ciężko pracują w ciąży), pójść do naczyniowca żeby coś poradził na ewentualne żylaki i tak dalej i tak dalej...
Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Witam się w 6. tygodniu. Intensywny dzień. Najpierw kilkugodzinne spotkanie z koleżanką - herbatka i zakupy, a potem urodzinowy obiad z rodzicami i mężem w indyjskiej restauracji. Niestety powstrzymywałam się od ostrego jedzenia, a uwielbiam takie

Objawów nadal żadnych.

czarownica buziaki w główkę Mnie od sylwestra nieprzerwanie boli głowa. Z każdym dniem mniej, ale ciągle
A czemu się powstrzymywałaś od ostrego? Jak masz ochotę to jedz.

A ja zapomniałam powiedzieć że u mnie początek 7 tygodnia.
Stary 2015-01-03, 18:44   #442
onnaa91
Raczkowanie

bianeczkaa moja gin. powiedziała,że nie widzi żadnych przeciwwskazań do tego aby od razu nie zacząć przygotowań, zbadała mnie i powiedziała, że organizm sam uzna kiedy będzie ta odpowiednia chwila, nie ukrywam,że bardzo bym chciała aby się udało jak trzeba będzie uzbroję się w cierpliwość

afrodyta77 czekamy na dobre wieści
Stary 2015-01-03, 18:53   #443
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymamy kciuki!

Ano właśnie - i do niedawna takie kobiety to była zdecydowana większość i ludzkość jakoś nie wyginęła więc nie przesadzałabym z robieniem wszystkich możliwych badań na zasadzie przezorny zawsze ubezpieczony. Bo jak już zaczynamy o wątrobie to trzeba też zbadać nerki (ciężko pracują w ciąży), pójść do naczyniowca żeby coś poradził na ewentualne żylaki i tak dalej i tak dalej...

A czemu się powstrzymywałaś od ostrego? Jak masz ochotę to jedz.

A ja zapomniałam powiedzieć że u mnie początek 7 tygodnia.
ale tabsy nie obciążają nerek a wątrobę tak a idąc twoim tokiem myślenia, to może i społeczeństwo nie umarło, ale ilu ludziom można by pomóc gdyby raz na jakiś czas się zbadali? Wiadomo, że nie zrobi się wszystkiego, ale przynajmniej podstawy. Poza tym ludzie żyją coraz dłużej właśnie przez to, że się badają i wykrywalność chorób jest dużo większa Najlepiej nie popadać w skrajności i zapytać gina jakie badania powinny być wykonane.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
bianeczkaa moja gin. powiedziała,że nie widzi żadnych przeciwwskazań do tego aby od razu nie zacząć przygotowań, zbadała mnie i powiedziała, że organizm sam uzna kiedy będzie ta odpowiednia chwila, nie ukrywam,że bardzo bym chciała aby się udało jak trzeba będzie uzbroję się w cierpliwość

afrodyta77 czekamy na dobre wieści
Właśnie, przygotowania, myślę, że chodziło o np branie kwasu foliowego aby organizm mógł uzupełnić braki. A łykasz już coś?

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

To mi przypomniało, że muszę łyknąć mojego proszka

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-01-03, 19:00   #444
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
ale tabsy nie obciążają nerek a wątrobę tak a idąc twoim tokiem myślenia, to może i społeczeństwo nie umarło, ale ilu ludziom można by pomóc gdyby raz na jakiś czas się zbadali? Wiadomo, że nie zrobi się wszystkiego, ale przynajmniej podstawy. Poza tym ludzie żyją coraz dłużej właśnie przez to, że się badają i wykrywalność chorób jest dużo większa Najlepiej nie popadać w skrajności i zapytać gina jakie badania powinny być wykonane.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Właśnie, przygotowania, myślę, że chodziło o np branie kwasu foliowego aby organizm mógł uzupełnić braki. A łykasz już coś?

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

To mi przypomniało, że muszę łyknąć mojego proszka
Ja też wieczorem kwas foliowy łykam, rano Euthyrox. I to mnie wkurza - bo niby na mdłości pomaga jedzenie przed wstaniem z łóżka, a nie mogę nic zjeść przez pół godziny od wzięcia Euthyroxu echhh....

A kończąc dyskusję o zdrowiu to oczywiście że masz rację i warto się badać jak najbardziej, ale ja jestem zdania że jak ktoś chce to się dowie co należy zbadać i to zrobi (internet jest pełny takich informacji), a niektórzy są niereformowalni. Zresztą zobacz Steve Jobs - miał nieograniczoną ilość pieniędzy i mógł się badać od stóp do głów co miesiąc a i tak na raka umarł. Po prostu niektórzy wolą nie wiedzieć i żyć na zasadzie "co ma być to będzie".
Stary 2015-01-03, 19:07   #445
onnaa91
Raczkowanie

bianeczkaa od ponad miesiąca biorę kwas foliowy.
zaczęłam się zdrowiej odżywiać i staram się mniej denerwować ale słabo mi to wychodzi ;-) (hipoteka, remont, praca)
Stary 2015-01-03, 19:13   #446
czarownica_tea
Zakorzenienie

Ona- no w dzisiejszych czasach cieżko sie nie denerwować

Stary 2015-01-03, 19:34   #447
mak polny
Rozeznanie

Cytat:
Ja miałam z 6 października i jeszcze w 8 miesiącu na wakacje do Pragi pojechaliśmy Organizm nabiera odporności przy ciąży Madzixx to ty i tak miałaś dobrze, bo dwa ostatnie, najgorsze miesiące to już wrzesień i październik więc bez skwarów
moj organizm to w ciazy slabnie

Cytat:
Witam nowe mamusie .

nigdy nie mialam migreny, ale straszne jest to co piszesz. Oby nigdy wiecej!

Cytat:
Powodzenia

Padam. Chyba dzis o 20stej pojde spac a nie jak zwykle o 21
mak polny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 19:48   #448
czarownica_tea
Zakorzenienie

Mak- nie polecam. Ja mam odkąd potrącił mnie samochód. Ale wcześniej hop tabletka i przechodziło. A teraz nie można

Stary 2015-01-03, 19:50   #449
SONIA004
Zadomowienie

Spokojnych kolejnych miesięcy!!! Zaciskam kciuki za wszystkie mamusie!!!

mama wrześniowa 2011
i przyszła kwietniowa 2015
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 20:22   #450
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Mak- nie polecam. Ja mam odkąd potrącił mnie samochód. Ale wcześniej hop tabletka i przechodziło. A teraz nie można

A te twoje tabletki to lekarz powiedział, że nie wolno czy to info na ulotce? Bo jeśli na ulotce, to bym się nie sugerowała tylko zapytała lekarza, który ma o tym pojęcie. Jest wieeeeeele leków, które można łykać, ale firmy farmaceutycznie nie chcą płacic za coroczne badania, wolą napisać, ze nie wolno. Tak na prawdę to po składzie lekarz może określić czy cos wolno czy nie przynajmniej mój tak robił.

Wspólnie zamawiamy buty

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości