Wspaniałe stulecie, TVP1 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-02, 03:32   #421
201610170910
Konto usunięte

Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1

Cytat:
Napisane przez userrr Pokaż wiadomość
teraz mam pytania do tych, które znają kolejne odcinki bo oglądałem wyrywkowo i tureckiego nie znam,

jak to się stało, że jak Mustafa poznał Elenę to był ubrany normalnie, a nie jak książe - wygnał go Sułtan z pałacu czy co ?

dlaczego on poznał Elenę - zabili mu jego ukochaną Efsun ?

kim jest ten tajemniczy Efendi który stoi na czele bractwa ? to jakiś inny syn sułtana ojca Sulejmana ? tylko się domyślam... kim on jest ?

zabiją Ibrahima ? jak tak to w jakih okolicznościach ? no w późniejszych odcinkach go nie ma...
Mustafa wyjechał zarządzać Manisą, a podczas spotkania z Eleną był na polowaniu, dlatego nie był ubrany jak książę.

Efsun umrze podczas aborcji.

Tajemniczy Efendi to Iskender Çelebi.

Ibrahim zginie z polecenia Sulejmana, palce w tym będzie maczać Hurrem.
201610170910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 03:46   #422
userrr
BAN stały

tajemniczy Efendi to brat Sulejmana ?
tak mi się kojarzy cały czas...

może odpowiesz pełnymi zdaniami jeśli wiesz...
userrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 03:52   #423
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
tajemniczy Efendi to brat Sulejmana ?
tak mi się kojarzy cały czas...

może odpowiesz pełnymi zdaniami jeśli wiesz...
To nie brat Sulejmana tylko jego podwładny.

Edytowane przez 201610170910
Czas edycji: 2015-04-02 o 03:59
Stary 2015-04-02, 17:51   #424
miska123123123
Przyczajenie

Wspaniałe Stulecie, serial turecki :)

Witam wszystkich
Ciekawa jestem czy ktoś z was ogląda serial "Wspaniełe Stulecie" ?
U nas na TVP1 odcinki są makabrycznie skracane Widziałam Orginalne Tureckie, które trwaja zazwyczaj około 2 godzin, ale ni w ząb nic nie rozumiem Może ktoś z was wie gdzie znajdę lektor czy cokolwiek ?
miska123123123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 18:51   #425
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Pady Szach Bej Pierwszy janczar Sułtan Sulejman Han nazytyry, będzie żył do końca do ostatniego odcinka,
"Nazytyry" - zawsze mnie to śmieszy

A teraz na biało:Effendi to Iskender Celebi, główny skarbnik. Nienawidzi Ibrahima i uważa go za coś gorszego, bo nie jest muzułmaninem od urodzenia, szybko awansuje i ustawia w ogrodzie figury. Skarbnik będzie współpracował z Hurrem, żeby pozbyć się Ibrahima, choć nie przyzna się sułtance, że jest Effendim.
Ibrahim będzie próbował dowiedzieć się, kim jest Effendi, ale zostanie wprowadzony w błąd - inny członek bractwa będzie go udawał i popełni samobójstwo a prawdziwy Effendi dalej będzie spiskował przeciw wezyrowi.

Mustafa w prowincji często chodził w przebraniu, chciał się dowiedzieć, co ludzie o nim myślą. Na targu jednak od razu został rozpoznany. Kiedy spotkał Elenę, akurat samotnie polował.

Efsun zmarła na skutek komplikacji po aborcji. Później Mustafa związał się z Fatmą. Mahidevran nie pozwoliła na wyjazd Fatmy do prowincji i pomimo próśb i kombinacji, Fatma musiała zostać w stolicy.
Koniec białego
Stary 2015-04-02, 18:54   #426
Agrippinilla
Rozeznanie

Dot.: Wspaniałe Stulecie, serial turecki :)

Cytat:
Napisane przez miska123123123 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Ciekawa jestem czy ktoś z was ogląda serial "Wspaniełe Stulecie" ?
U nas na TVP1 odcinki są makabrycznie skracane Widziałam Orginalne Tureckie, które trwaja zazwyczaj około 2 godzin, ale ni w ząb nic nie rozumiem Może ktoś z was wie gdzie znajdę lektor czy cokolwiek ?
Jest już watek o Wspaniałym Stuleciu, zapraszamy:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=797768&page=1
Stary 2015-04-02, 18:55   #427
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Dot.: Wspaniałe Stulecie, serial turecki :)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=797768 już jest taki wątek - tam zapytaj się na temat serialu gdzie możesz go zobaczyć itd
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 23:52   #428
userrr
BAN stały

Agrippinilla,

pisz normalnie , na smartfonie nie mogłem przeczytać co tam na biało było, musiałem dopiero z laptopa to przeczytać,

teraz do wszystkich ,

Sułtan Sulejman Han Nazytyry w śpiączce, sułtana matka i Mahildevran są żądne władzy jak zwykle zresztą ,
na końcu odcinka sułtana matka pod drzwiami usłyszała, że Mahildevran chce być sułtaną matką, co mnie trochę zdziwiło bo to do tej pory Hurrem chciała być sułtaną matką,
ciekawe co teraz zrobi sułtana matka ? pisać jak wiecie ...

Mustafa martwi się o Sulejmana,

Szkoda Efsun jeśli jej nie będzie...
w dzisiejszym odcinku dostała w twarz od Hurrem za to, że marzyła, że mogłaby zostać sułtaną,

co znaczy Nazytyry w tłumaczeniu na nasz język ?

Edytowane przez userrr
Czas edycji: 2015-04-02 o 23:55
Stary 2015-04-03, 00:15   #429
201610170910
Konto usunięte

userrr spojlery piszemy na biało, bo nie każdy chce czytać o tym co wydarzy się w przyszłych odcinkach. Fajnie jeśli też to uszanujesz i o przyszłych wydarzeniach będziesz pisał na biało.

Poza tym w którym momencie dzisiejszego odcinka zauważyłeś, że Valide jest żądna władzy? Ja widziałam tylko matkę zmartwioną stanem syna.
Stary 2015-04-03, 09:54   #430
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Frumoasa Domnisoara Pokaż wiadomość
userrr spojlery piszemy na biało, bo nie każdy chce czytać o tym co wydarzy się w przyszłych odcinkach. Fajnie jeśli też to uszanujesz i o przyszłych wydarzeniach będziesz pisał na biało.

Poza tym w którym momencie dzisiejszego odcinka zauważyłeś, że Valide jest żądna władzy? Ja widziałam tylko matkę zmartwioną stanem syna.
Masz rację, Valide martwi się o Sulejmana, nie o władzę. Zapytała Ibrahima, czy wszystko w sprawach państwowych w porządku, żeby podczas choroby sułtana wszystko działało jak dawniej, ale nie zabierała się sama do rządzenia.

Co innego Mahidevran - ta już kombinuje, jak się pozbyć Valide, Hurrem i dzieci.
Stary 2015-04-03, 10:19   #431
h2o0
Zakorzenienie

Nie nazytyry, lecz hazretleri, 'wasza wysokość'
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-03, 13:34   #432
userrr
BAN stały

Cytat:

ona jest żadna władzy od samego początku, było, że przyjechała jako wolna czy sułtana, a nie niewolnica, zobacz na jej postawę, ona musi być najważniejsza i nie ma dyskusji, a jak chcesz o tym dyskutować to uknuje intryge żeby wygrać ,

jest dobrą dyplomatką, jak pytała Ibrahima o sprawy państwa to pytała kto wie o stanie Sulejmana, Ibrahim odpowiedział, że nikt, ją nie interesują sprawy państwa tylko władza, to pytanie ma wiele znaczeń bo państwo to rodzina Osmańska czyli wszyscy sułtany, książęta ,
jak ona się o coś matrwi to tylko o to jaka będzie jej władza kiedy zacząłby rządzić Mustafa,

Agrippinilla,

martwi się o Sulejmana bo on ma nieograniczoną władzę, a ona przy nim też

Edytowane przez userrr
Czas edycji: 2015-04-03 o 13:48
Stary 2015-04-03, 13:37   #433
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
ona jest żadna władzy od samego początku, było, że przyjechała jako wolna czy sułtana, a nie niewolnica, zobacz na jej postawę, ona musi być najważniejsza i nie ma dyskusji, a jak chcesz o tym dyskutować to uknuje intryge żeby wygrać ,

jest dobrą dyplomatką, jak pytała Ibrahima o sprawy państwa to pytała kto wie o stanie Sulejmana, Ibrahim odpowiedział, że nikt, ją nie interesują sprawy państwa tylko władza, to pytanie ma wiele znaczeń bo państwo to rodzina Osmańska czyli wszyscy sułtany, książęta ,
jak ona się o coś matrwi to tylko o to jaka będzie jej władza kiedy zacząłby rządzić Mustafa
Co Ty bredzisz?

Masakra, lepiej już nic nie napiszę, bo dyskusja z Tobą na ten temat jest bezcelowa.
Stary 2015-04-03, 13:53   #434
userrr
BAN stały

Frumoasa Domnisoara,

ona się boi o siebie, a że jest dyplomatką to mówi o sprawach państwa jako o swoich sprawach ,

widziałaś jej minę kiedy słyszała coś co nie jest po jej myśli ? ona musi mieć władze

Edytowane przez userrr
Czas edycji: 2015-04-03 o 13:58
Stary 2015-04-03, 13:58   #435
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Frumoasa Domnisoara,

ona się boi o siebie, a że jest dyplomatką to mówi o sprawach państwa jako o swoich sprawach
Sugerujesz, że matka nie martwi się o Sulejmana? Nie bądź śmieszny.
Stary 2015-04-03, 14:05   #436
userrr
BAN stały

Cytat:
Sugerujesz, że matka nie martwi się o Sulejmana? Nie bądź śmieszny.
być albo nie być Sulejmana to jej być albo nie być

więc martwiąc się o Sulejmana martwi się o siebie
Stary 2015-04-03, 14:06   #437
h2o0
Zakorzenienie

Valide Sultan pragnie tylko władzy nad haremem, poszanowania starych zasad, tradycji, zdrowia i szczęścia Sulejmana.. jest żoną poprzedniego sułtana, nie była niewolnicą, ludzie powinni się z nią liczyć. Bywa okrutna, ale głupia nie jest.
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-03, 14:13   #438
regularkate
Zadomowienie

userr, ale Ty wiesz, że Wspaniałe stulecie to tylko serial i nie musisz się tym tak emocjonować? Valide od wieków nie żyje, nie wykręci żadnej intrygi przeciwko Tobie.

Czytam właśnie książkę Colina Falconera "Harem" o dziejach Osmanów w czasach Sulejmana i powiem szczerze, że w serialu Hurrem jest przedstawiona baaaardzo pozytywnie w porównaniu do tego, co autor zawarł w książce Już nie wspominając o tym, że pierwsze dziecko Hurrem w książce [spoiler] nie jest Sulejmanowe, tylko ojcem był nadzorca haremu, który posłużył Hurrem do zajścia w ciążę i uczynienia z niej drugiej kadin - żony sułtana. Ciekawe, czy bliższa prawdy jest książka, czy serial, choć obydwa są bardzo mocno fabularyzowane.

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-03, 14:19   #439
userrr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez h2o0 Pokaż wiadomość
Valide Sultan pragnie tylko władzy nad haremem, poszanowania starych zasad, tradycji, zdrowia i szczęścia Sulejmana.. jest żoną poprzedniego sułtana, nie była niewolnicą, ludzie powinni się z nią liczyć. Bywa okrutna, ale głupia nie jest.
tu się zgodzę, tylko, że ona chce poszanowania zasad bo są dla niej korzystne, a kiedy są niekorzystne to sama tych zasad nie przestrzega
Stary 2015-04-03, 14:19   #440
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
userr, ale Ty wiesz, że Wspaniałe stulecie to tylko serial i nie musisz się tym tak emocjonować? Valide od wieków nie żyje, nie wykręci żadnej intrygi przeciwko Tobie.

Czytam właśnie książkę Colina Falconera "Harem" o dziejach Osmanów w czasach Sulejmana i powiem szczerze, że w serialu Hurrem jest przedstawiona baaaardzo pozytywnie w porównaniu do tego, co autor zawarł w książce Już nie wspominając o tym, że pierwsze dziecko Hurrem w książce [spoiler] nie jest Sulejmanowe, tylko ojcem był nadzorca haremu, który posłużył Hurrem do zajścia w ciążę i uczynienia z niej drugiej kadin - żony sułtana. Ciekawe, czy bliższa prawdy jest książka, czy serial, choć obydwa są bardzo mocno fabularyzowane.
Przecież nadzorcy haremu byli eunuchami...
No i skąd autor książki może wiedzieć czyje było dziecko, nawet jeśli nie sułtana, to przecież matka dziecka trzymała by to w tajemnicy aż do śmierci

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2015-04-03 o 14:24
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-03, 14:30   #441
userrr
BAN stały

regularkate,

to, że ona nie żyje i nie uknuje intrygi przeciwko mnie nie przeszkadza mi żeby ją ocenić
Stary 2015-04-03, 16:32   #442
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
być albo nie być Sulejmana to jej być albo nie być

więc martwiąc się o Sulejmana martwi się o siebie
w tym momencie martwi się o wszystkich o Sulejmana, siebie i o swoje wnuki, dzieci Hurren
Stary 2015-04-03, 16:45   #443
userrr
BAN stały

odcinek 110 w wersji polskiej ,

żądna władzy Mahildevran namawia Ibrahima, żeby trzymał z Mustafą i z nią oczywiście, do tego chce uśmiercić dzieci Hurrem, wszystko dla władzy ,

Hatice sułtana wywozi dzieci Hurrem z pałacu albo raczej seraju , żeby je chronić,

Ajbige z Markiciołlu są w seraju po zawróceniu statku, Mahildevran traktuje Ajbige jakby Ajbige była nikim, a to chyba rodzina do sułtany matki,

Markociołlu w lochu rozmawiał z Ibrahimem, że niby zdrada, ładna wdzięczność, tak się opłaca być uczciwym...

sułtana matka zaniepkojona, że jej ulubienica Mahildevran tytułowała się sułtaną matką,

w tym odcinku Mahildevran pokazała, że nie liczą się dla niej zasady, chyba, że są na korzyść dla niej,

Sulejman się obudził, Mahildevran się zawiodła, Hurrem się ucieszyła
Stary 2015-04-03, 20:59   #444
miska123123123
Przyczajenie

Z tego co słyszałam i czytałam to Nigar Kalfa ma być w ciąży z Ibrahimem!
Ktoś coś wiecej wie ?
Stary 2015-04-03, 21:08   #445
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez miska123123123 Pokaż wiadomość
Z tego co słyszałam i czytałam to Nigar Kalfa ma być w ciąży z Ibrahimem!
Ktoś coś wiecej wie ?
Jeśli interesują Cię spojlery to proszę bardzo: Nigar będzie w ciąży, ale Ibrahim przez długi czas nie będzie o tym wiedział. Kiedy wreszcie się dowie będzie chciał odesłać Nigar i ukryć, jednak ona zostanie w haremie. Gdy wreszcie zdecyduje się wyjechać będzie już za późno. Hatice pozna prawdę i uwięzi Nigar, która będzie w jej pałacu aż do czasu porodu. Nigar urodzi córeczkę, a potem zginie. To tak w skrócie
Stary 2015-04-03, 21:25   #446
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Przecież nadzorcy haremu byli eunuchami...
No i skąd autor książki może wiedzieć czyje było dziecko, nawet jeśli nie sułtana, to przecież matka dziecka trzymała by to w tajemnicy aż do śmierci
Ano autor książki zdecydowanie tego nie wie, tak samo, jak twórcy serialu nie wiedzą, czy pierwsze dziecko Hurrem faktycznie było sułtana Zaznaczyłam, że to fikcja literacka/serialowa i jak już pisałam kiedyś, jedynie ówcześni ludzie oraz Allah wiedzą, jak było naprawdę

userr, oceniać jak najbardziej można, pamiętając, że mamy do czynienia z kreacją serialową, a nie faktami historycznymi.

Ja oczywiście znów dziś nie oglądałam, bo byłam u dentysty Ale widzę, że Mahidevran zmierza prostą drogą ku bezpośredniemu zagrożeniu swojego życia

PS. Mahidevran chce uśmiercić dzieci Hurrem dla władzy, tak jak Hurrem chce uśmiercić Mustafę dla władzy swoich dzieci W tych realiach absolutnie wszystko jest względne.

Lancia Kappa 2.0 driver.

Edytowane przez regularkate
Czas edycji: 2015-04-03 o 21:45
Stary 2015-04-03, 21:37   #447
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Ano autor książki zdecydowanie tego nie wie, tak samo, jak twórcy serialu nie wiedzą, czy pierwsze dziecko Hurrem faktycznie było jej Zaznaczyłam, że to fikcja literacka/serialowa i jak już pisałam kiedyś, jedynie ówcześni ludzie oraz Allah wiedzą, jak było naprawdę

userr, oceniać jak najbardziej można, pamiętając, że mamy do czynienia z kreacją serialową, a nie faktami historycznymi.

Ja oczywiście znów dziś nie oglądałam, bo byłam u dentysty Ale widzę, że Mahidevran zmierza prostą drogą ku bezpośredniemu zagrożeniu swojego życia

PS. Mahidevran chce uśmiercić dzieci Hurrem dla władzy, tak jak Hurrem chce uśmiercić Mustafę dla władzy swoich dzieci W tych realiach absolutnie wszystko jest względne.
Ja czytałam gdzieś, że jedno z dzieci Hurrem było dzieckiem artysty Marka. Hurrem poznała go kiedy wraz z innymi niewolnicami była w szkole, zanim została faworytą Sulejmana. Podobno Marek był jej wielką miłością, a dziecko, które mu urodziła w tajemnicy ochrzciła w cerkwi.
Stary 2015-04-03, 21:45   #448
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Ja czytałam gdzieś, że jedno z dzieci Hurrem było dzieckiem artysty Marka. Hurrem poznała go kiedy wraz z innymi niewolnicami była w szkole, zanim została faworytą Sulejmana. Podobno Marek był jej wielką miłością, a dziecko, które mu urodziła w tajemnicy ochrzciła w cerkwi.
A to miało być jedno z dzieci wychowywanych jako sulejmanowe?

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2015-04-03, 21:58   #449
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
A to miało być jedno z dzieci wychowywanych jako sulejmanowe?
Tak
Podobno (podkreślam PODOBNO) Sulejman się o tym dowiedział i otruł Hurrem. Ile w tym prawdy raczej nigdy się nie dowiemy
Stary 2015-04-03, 22:06   #450
miska123123123
Przyczajenie

W całym serialu jest mnóstwo pieknych piosenek mam pytanie czy ktoś wie gdzie znajdę tą ? zaczyna się od minuty 4:36

https://www.youtube.com/watch?v=oH8pIfAqUT0 tu jest link
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości