|
|
#421 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1
Cytat:
Efsun umrze podczas aborcji. Tajemniczy Efendi to Iskender Çelebi. Ibrahim zginie z polecenia Sulejmana, palce w tym będzie maczać Hurrem. |
|
|
|
|
|
#422 |
|
BAN stały
|
tajemniczy Efendi to brat Sulejmana ?
tak mi się kojarzy cały czas... może odpowiesz pełnymi zdaniami jeśli wiesz... |
|
|
|
|
#423 |
|
Konto usunięte
|
To nie brat Sulejmana tylko jego podwładny.
Edytowane przez 201610170910 Czas edycji: 2015-04-02 o 03:59 |
|
|
|
|
#424 |
|
Przyczajenie
|
Wspaniałe Stulecie, serial turecki :)
Witam wszystkich
![]() Ciekawa jestem czy ktoś z was ogląda serial "Wspaniełe Stulecie" ? ![]() U nas na TVP1 odcinki są makabrycznie skracane Widziałam Orginalne Tureckie, które trwaja zazwyczaj około 2 godzin, ale ni w ząb nic nie rozumiem
|
|
|
|
|
#425 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A teraz na biało:Effendi to Iskender Celebi, główny skarbnik. Nienawidzi Ibrahima i uważa go za coś gorszego, bo nie jest muzułmaninem od urodzenia, szybko awansuje i ustawia w ogrodzie figury. Skarbnik będzie współpracował z Hurrem, żeby pozbyć się Ibrahima, choć nie przyzna się sułtance, że jest Effendim. Ibrahim będzie próbował dowiedzieć się, kim jest Effendi, ale zostanie wprowadzony w błąd - inny członek bractwa będzie go udawał i popełni samobójstwo a prawdziwy Effendi dalej będzie spiskował przeciw wezyrowi. Mustafa w prowincji często chodził w przebraniu, chciał się dowiedzieć, co ludzie o nim myślą. Na targu jednak od razu został rozpoznany. Kiedy spotkał Elenę, akurat samotnie polował. Efsun zmarła na skutek komplikacji po aborcji. Później Mustafa związał się z Fatmą. Mahidevran nie pozwoliła na wyjazd Fatmy do prowincji i pomimo próśb i kombinacji, Fatma musiała zostać w stolicy.Koniec białego
|
|
|
#426 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wspaniałe Stulecie, serial turecki :)
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=797768&page=1
|
|
|
#427 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Dot.: Wspaniałe Stulecie, serial turecki :)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=797768 już jest taki wątek - tam zapytaj się na temat serialu gdzie możesz go zobaczyć itd
|
|
|
|
|
#428 |
|
BAN stały
|
Agrippinilla,
pisz normalnie , na smartfonie nie mogłem przeczytać co tam na biało było, musiałem dopiero z laptopa to przeczytać,teraz do wszystkich ,Sułtan Sulejman Han Nazytyry w śpiączce, sułtana matka i Mahildevran są żądne władzy jak zwykle zresztą ,na końcu odcinka sułtana matka pod drzwiami usłyszała, że Mahildevran chce być sułtaną matką, co mnie trochę zdziwiło bo to do tej pory Hurrem chciała być sułtaną matką, ciekawe co teraz zrobi sułtana matka ? pisać jak wiecie ...Mustafa martwi się o Sulejmana, Szkoda Efsun jeśli jej nie będzie... w dzisiejszym odcinku dostała w twarz od Hurrem za to, że marzyła, że mogłaby zostać sułtaną, co znaczy Nazytyry w tłumaczeniu na nasz język ?
Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-02 o 23:55 |
|
|
|
|
#429 |
|
Konto usunięte
|
userrr spojlery piszemy na biało, bo nie każdy chce czytać o tym co wydarzy się w przyszłych odcinkach. Fajnie jeśli też to uszanujesz i o przyszłych wydarzeniach będziesz pisał na biało.
Poza tym w którym momencie dzisiejszego odcinka zauważyłeś, że Valide jest żądna władzy? Ja widziałam tylko matkę zmartwioną stanem syna.
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co innego Mahidevran - ta już kombinuje, jak się pozbyć Valide, Hurrem i dzieci.
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nazytyry, lecz hazretleri, 'wasza wysokość'
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#432 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
,jest dobrą dyplomatką, jak pytała Ibrahima o sprawy państwa to pytała kto wie o stanie Sulejmana, Ibrahim odpowiedział, że nikt, ją nie interesują sprawy państwa tylko władza, to pytanie ma wiele znaczeń bo państwo to rodzina Osmańska czyli wszyscy sułtany, książęta ,jak ona się o coś matrwi to tylko o to jaka będzie jej władza kiedy zacząłby rządzić Mustafa, Agrippinilla, martwi się o Sulejmana bo on ma nieograniczoną władzę, a ona przy nim też
Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-03 o 13:48 |
|
|
|
|
|
#433 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Masakra, lepiej już nic nie napiszę, bo dyskusja z Tobą na ten temat jest bezcelowa. |
|
|
|
|
|
#434 |
|
BAN stały
|
Frumoasa Domnisoara,
ona się boi o siebie, a że jest dyplomatką to mówi o sprawach państwa jako o swoich sprawach ,widziałaś jej minę kiedy słyszała coś co nie jest po jej myśli ? ona musi mieć władze
Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-03 o 13:58 |
|
|
|
|
#435 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#436 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Valide Sultan pragnie tylko władzy nad haremem, poszanowania starych zasad, tradycji, zdrowia i szczęścia Sulejmana.. jest żoną poprzedniego sułtana, nie była niewolnicą, ludzie powinni się z nią liczyć. Bywa okrutna, ale głupia nie jest.
|
|
|
|
|
#438 |
|
Zadomowienie
|
userr, ale Ty wiesz, że Wspaniałe stulecie to tylko serial i nie musisz się tym tak emocjonować? Valide od wieków nie żyje, nie wykręci żadnej intrygi przeciwko Tobie.
![]() Czytam właśnie książkę Colina Falconera "Harem" o dziejach Osmanów w czasach Sulejmana i powiem szczerze, że w serialu Hurrem jest przedstawiona baaaardzo pozytywnie w porównaniu do tego, co autor zawarł w książce Już nie wspominając o tym, że pierwsze dziecko Hurrem w książce [spoiler] nie jest Sulejmanowe, tylko ojcem był nadzorca haremu, który posłużył Hurrem do zajścia w ciążę i uczynienia z niej drugiej kadin - żony sułtana. Ciekawe, czy bliższa prawdy jest książka, czy serial, choć obydwa są bardzo mocno fabularyzowane.
|
|
#439 |
|
BAN stały
|
tu się zgodzę, tylko, że ona chce poszanowania zasad bo są dla niej korzystne, a kiedy są niekorzystne to sama tych zasad nie przestrzega
|
|
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i skąd autor książki może wiedzieć czyje było dziecko, nawet jeśli nie sułtana, to przecież matka dziecka trzymała by to w tajemnicy aż do śmierci
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2015-04-03 o 14:24 |
|
|
|
|
|
#441 |
|
BAN stały
|
regularkate,
to, że ona nie żyje i nie uknuje intrygi przeciwko mnie nie przeszkadza mi żeby ją ocenić
|
|
|
|
|
#442 |
|
Zadomowienie
|
w tym momencie martwi się o wszystkich o Sulejmana, siebie i o swoje wnuki, dzieci Hurren
|
|
#443 |
|
BAN stały
|
odcinek 110 w wersji polskiej
,żądna władzy Mahildevran namawia Ibrahima, żeby trzymał z Mustafą i z nią oczywiście, do tego chce uśmiercić dzieci Hurrem, wszystko dla władzy ,Hatice sułtana wywozi dzieci Hurrem z pałacu albo raczej seraju , żeby je chronić,Ajbige z Markiciołlu są w seraju po zawróceniu statku, Mahildevran traktuje Ajbige jakby Ajbige była nikim, a to chyba rodzina do sułtany matki, Markociołlu w lochu rozmawiał z Ibrahimem, że niby zdrada, ładna wdzięczność, tak się opłaca być uczciwym... sułtana matka zaniepkojona, że jej ulubienica Mahildevran tytułowała się sułtaną matką, w tym odcinku Mahildevran pokazała, że nie liczą się dla niej zasady, chyba, że są na korzyść dla niej, Sulejman się obudził, Mahildevran się zawiodła, Hurrem się ucieszyła
|
|
|
|
|
#444 |
|
Przyczajenie
|
Z tego co słyszałam i czytałam to Nigar Kalfa ma być w ciąży z Ibrahimem!
Ktoś coś wiecej wie ?
|
|
|
|
|
#445 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaznaczyłam, że to fikcja literacka/serialowa i jak już pisałam kiedyś, jedynie ówcześni ludzie oraz Allah wiedzą, jak było naprawdę ![]() userr, oceniać jak najbardziej można, pamiętając, że mamy do czynienia z kreacją serialową, a nie faktami historycznymi. Ja oczywiście znów dziś nie oglądałam, bo byłam u dentysty Ale widzę, że Mahidevran zmierza prostą drogą ku bezpośredniemu zagrożeniu swojego życia ![]() PS. Mahidevran chce uśmiercić dzieci Hurrem dla władzy, tak jak Hurrem chce uśmiercić Mustafę dla władzy swoich dzieci W tych realiach absolutnie wszystko jest względne.
stop what you're doin', get into this groove, can't you see the signs? Encore Precission Bass Player. ![]() Lancia Kappa 2.0 driver. ![]() Edytowane przez regularkate Czas edycji: 2015-04-03 o 21:45 |
|
|
|
|
|
#447 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#449 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#450 |
|
Przyczajenie
|
W całym serialu jest mnóstwo pieknych piosenek mam pytanie czy ktoś wie gdzie znajdę tą ? zaczyna się od minuty 4:36
https://www.youtube.com/watch?v=oH8pIfAqUT0 tu jest link
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:43.

Widziałam Orginalne Tureckie, które trwaja zazwyczaj około 2 godzin, ale ni w ząb nic nie rozumiem

Już nie wspominając o tym, że pierwsze dziecko Hurrem w książce [spoiler] nie jest Sulejmanowe, tylko ojcem był nadzorca haremu, który posłużył Hurrem do zajścia w ciążę i uczynienia z niej drugiej kadin - żony sułtana. Ciekawe, czy bliższa prawdy jest książka, czy serial, choć obydwa są bardzo mocno fabularyzowane.

Ale widzę, że Mahidevran zmierza prostą drogą ku bezpośredniemu zagrożeniu swojego życia