Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: postinor
zażywałam i zadziałał 26 50,98%
zażywałam i nie zadziałał 2 3,92%
nie zażywałam 23 45,10%
Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-16, 20:44   #421
neseczka
Raczkowanie

Dot.: postinor

no właśnie to jest denerwujące,że nie da się stwierdzić czy on wogóle działa.Gdy zaczęłam szperać w sieci to sie przeraziłam. Sieć jest pełna mitów i wypowiedzi ludzi, którzy nie mają pojęcia na dany temat. Ciesze sie, że nikogo jak narazie w naszej sondzie postinor nie zawiódł i większość dziewczyn zniosła go podobnie jak ja,oby w moim przypadku również był skuteczny,najgorsze są te nerwy
neseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 21:16   #422
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

nie bralam

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 21:28   #423
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neseczka Pokaż wiadomość
no właśnie to jest denerwujące,że nie da się stwierdzić czy on wogóle działa.Gdy zaczęłam szperać w sieci to sie przeraziłam. Sieć jest pełna mitów i wypowiedzi ludzi, którzy nie mają pojęcia na dany temat. Ciesze sie, że nikogo jak narazie w naszej sondzie postinor nie zawiódł i większość dziewczyn zniosła go podobnie jak ja,oby w moim przypadku również był skuteczny,najgorsze są te nerwy
skontaktuj sie z warszawskim ginekologiem zajmujacym sie 'antykoncepcja awaryjna' - wiem, ze w ramach jego dzialalnosci prowadzone statystyki skutecznosci przepisanego postinoru. Dr Medard Lech, warszawskie 'pogotowie antykoncepcyjne'. dane ze strony ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠: dr n.med. Medard Lech
ginekolog-położnik
Prywatny gabinet ginekologiczny
ul. Łucka 2lok.50A
00-845 Warszawa
tel.(022) 654 0 200
tel.kom. 602 179 894
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 21:29   #424
Vesnaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez neseczka Pokaż wiadomość
Postaraj się- w miarę możliwości- nie denerwować.
Zrobiłaś co mogłaś.
I absolutnie nie trać czasu na przekopywanie sieci w poszukiwaniu nieźle podkręconych opinii, że nie działa, że to aborcja itp. itd.-słowem jaki to straszny ten postinor jest ;-]
Będzie ok.
Vesnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 22:16   #425
neseczka
Raczkowanie

w sumie mnie trochę uspokoiłyście,nawet nie wiecie jaka jestem wam wdzięczna,szkoda tylko ze tak niewiele osób się wypowiada w sieci, kóre mają jakies pojecie na ten temat no ale cóż internet to jeden wielki śmietnik.dziękuje za wszystkie wasze wypowiedzi
Stary 2007-07-16, 22:28   #426
Ewciaak
Raczkowanie

ja nie bralam ale moja kolezanka brala 3 razy i za 3 razem nie zadzialal nie wiadomo dlaczego byla przerazona jak to mogl nie zadzialac przeciez wziela 5 godzin po stosunku no a jednak cuda sie zdarzaja
Ewciaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 10:21   #427
May87
Raczkowanie

Ja wzięłam raz Escapelle, ale to ponoć to samo. Wzięłam jakieś 60 godzin po stodunku, nie miałam żadnych skutków ubocznych, a w ciąży nie jestem.

Cytat:
Napisane przez Ewciaak Pokaż wiadomość
ja nie bralam ale moja kolezanka brala 3 razy i za 3 razem nie zadzialal nie wiadomo dlaczego byla przerazona jak to mogl nie zadzialac przeciez wziela 5 godzin po stosunku no a jednak cuda sie zdarzaja
Może jej organizm się za bardzo przyzwyczaił? jeżeli te trzy razy były w niedużym odstępie czasowym, to chyba mogło się tak zdarzyć.
May87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-17, 13:22   #428
flybird
BAN stały

ja mogę się wypowiedzieć w imieniu mojej kolezanki, która zażyła ale również escapelle i była bardzo zadowolona, jeśli można tak w ogóle powiedzieć w każdym razie zadziałała tak jak miała zadziałać. do tego źle się szczególnie nie czuła i przeszło to jakos bez większego echa. owszem, stres był, ale tego się uniknąć nie da. generalnie okres pojawił się normalny, nie wiem dokładnie czy w terminie, może trochę się spóźnił, ale kolejne cykle już były regularne. no i dziewczyna chwali sobie bardzo, bo nie może łykać tabletek antykoncepcyjnych (zabronił jej lekarz) i jak się coś przytrafia (rzadko bo rzadko, ale czasem ta gumka potrafi pęknąć), to dobrze że jest. szkoda tylko, ze czasami naprawdę trzeba się mocno napocić, żeby zdobyć recepte a potem ją wykupić, zwłaszcza jesli się liczy czas, ale grunt, że ostatecznnie się udaje. no i co najistotniejsze, że skuteczność jest. tutaj dziewczyny mają racje, że nie da się tego ocenić tak bardzo precyzyjnie, ale jednak na tą ilość kobiet, które zastosowały i nie są w ciązy, to na pewno jest spory procent tych, u których zadziałała tak praktycznie. oczywiście nigdy się tego nie dowiemy, ale tak na logike mi się wydaje
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 14:04   #429
neseczka
Raczkowanie

naa prawde mnie uspokoiłyście,najważniejs ze to nie dać sie zwariować.gdyby nie działał to by go nie sprzedawano w aptece
Stary 2007-08-06, 13:01   #430
Carmell123
Przyczajenie

Exclamation WPADKA...72 godziny po

Witam.Pewnie slyszeliscie o tabletka ktore w razie wpady mozna zazyc po i jest luzik...Co do tych tabletek mam wlasnie pytanie bo slyszlam ze sa one przepisywane tylko osoba ktore ulegly gwaltu itp. to prawda??
Carmell123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-06, 13:28   #431
flybird
BAN stały

Dot.: WPADKA...72 godziny po

e? nie. nieprawda. faktycznie niektórzy lekarze nie chcą przepisywać escapelle czy postinoru (mimo, że muszą przepisać na prośbę pacjentki, chyba że podpisali specjalne oświadczenie), ale to jest straszne i bez sensu. i tak i tak w końcu się zdobędzie te tabletki lub (co gorsza) zastosuje metode yuzpe i to jeszcze z niepotrzebnym opóźnieniem i większym stresem. a z tym "luzik" to bez przesady, to nie jest metoda do regularnego stosowania, tylko w przypadkach awaryjnych i najlepiej w ogóle nie mieć sytuacji, żeby ją zażyć, tak więc uwaga. to spora dawka hormonów i nie jest to przy częstszym stosowaniu bezpieczne dla zdrowia.
Stary 2007-08-06, 14:09   #432
Carmell123
Przyczajenie

Dot.: WPADKA...72 godziny po

...Czyli wrazie wpadki nalezy udać sie do ginekologa i poprosic o wipisanie recepty...dzieki)
Carmell123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-10, 23:03   #433
cherrydream
Przyczajenie

Yuzpe, skuteczność

juz pisalam w tej sprawie na wizażu, ale nikt nie odpowiadal, wiec postanowilam zalozyc watek

Chodzi mi o moja sytuacje tak ogolnie, ale zwlaszcza zalezy mi na opinii o skutecznosci metody Yuzpe.

Sprawa wygląda tak: biorę od roku tabletki, ale w ostatnim miesiacu bralam antybiotyki, ktore oslabiaja ich dzialanie, 10 dni po skonczonej kuracji wspolzylam, stosunek przerywany... :/ poniewaz po tych antybiotykach mialam jakies krwawienie wiec balam sie, ze tabsy nie dzialaja i zastosowalam Yuzpe. Dzien pozniej zaczela sie 7-dniowa przerwa, w ktorej wystapilo krwawienie. Jednak slyszalam, ze wcale nie jest ono gwarancja braku ciazy

Byc moze moje pytanie jest glupie, ale chcialam dowiedziec sie co o tym myslicie, czy moge byc w ciazy? bo moze przesadzam i wpadam w jakas paranoje plisss napiszcie co myslicie

I czy ktos z Was stosowal ta metode??

"Co to jest milość Puchatku?
Milość jest wtedy kiedy sie kogoś lubi... za bardzo"
cherrydream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-11, 00:37   #434
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Yuzpe, skuteczność

Yuzpe to chyba nie najlepszy pomysł. Moja przyjaciółka rok temu była w podobnej sytuacji. Antybiotyki osłabiły skuteczność tabletek, powstał efekt nadmiernej produkcji jajeczek i ma ślicznego synka. Ale ni chcę Cię straszyć, bo u Ciebie może być inaczej.
Dlaczego nie zrobisz testu? No i przejdź się do ginekologa, bo przez Yuzpe możesz sobie nieźle namieszać w hormonach.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-11, 14:46   #435
pani_smith
Zakorzenienie

a na czym ta metoda (yuzpe) polega?
nigdy wcześniej o tym nie słyszałam

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-12, 13:26   #436
flybird
BAN stały

pani_smith, jezeli nie ma się dostępu do escapelle lub postinoru lub nie mamy wystarczająco dużo kasy, to można zastosować tradycyjne tabletki anty dwuskładnikowe, ale tylko te: 2 tabletki Gravistat 250 lub 4 tabletki jednych z tych:
* Gravistat 125
* Microgynon
* Minisiston
* Rigevidon
* Stediril 30

Po 12 godzinach procedurę należy powtórzyć.

tyle, ze metoda ta jest "gorsza" że się tak wyrażę, bo:
a: metoda yuzpe ma mniejszą skuteczność - 77% a escapelle 99% i postinor 95% w pierwszej dobie, w trzeciej: yuzpe: 31%, escapelle - 84%, postinor 58%
b: organizm zazwyczaj źle toleruje duże dawki estrogenu, który znajduje sie w tych tabletkach, a w tradycyjnej tabletce "po" go nie ma
c: objawy uboczne metody yuzpe są silniejsze

cherrydream, a po jakim czasie zastosowałaś yuzpe? wydaje mi się że nie powinnaś się martwić o ciążę. bardzo malutkie szanse.

Edytowane przez flybird
Czas edycji: 2007-08-12 o 13:29 Powód: usunięcie powtórzonego słowa "tabletek", żeby sens wypowiedzi był jaśniejszy oraz poprawienie "procentów"
Stary 2007-08-12, 20:22   #437
cherrydream
Przyczajenie

Biorę akurat Rigevidon, więc moglam wziąć je dosc szybko, może po jakiejs godzinie od "zajscia"dzięki za pocieszenie

Stary 2007-08-13, 12:46   #438
Taverney
Zakorzenienie

po godzinie to nie powinno być w ogóle wątpliwości. A test zrobiłaś dla pewności?
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 23:01   #439
wantet
Raczkowanie

sex po postinor duo

Nie bede opisywac calej historii zwiazanej z postinorem bo byla dosc traumatyczna.. w wyniku roztrzesienia niestety zgubilam ulotke a nie moge nigdzie znalezc inf ktore mnie interesuja..czy po zazyciu owej tabletki nalezy dodatkowo sie zabezpieczac az do okresu? (regularnie przyjmuje tabletki anty) wydaje mi sie ze tak przeczytalam aczkolwiek nie jestem pewna na 100%.. ktos moze to potwierdzic? z góry dziekuje
wantet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-17, 23:47   #440
pani_smith
Zakorzenienie

Dot.: sex po postinor duo

szukałaś w necie?
niekiedy można znaleźć ulotki on-line

wróciłam
Stary 2007-08-18, 11:06   #441
justys_ka
Raczkowanie

Mam dostęp do programu farmaceutycznego i znalazłam ulotkę Postinor-Duo ®

Uwagi: Po zastosowaniu preparatu zaleca się stosowanie miejscowej metody barierowej do momentu wystąpienia następnej miesiączki. Zastosowanie preparatu nie stanowi przeciwwskazania do dalszego stosowania innego hormonalnego środka antykoncepcyjnego.

Tyle o antykoncepcji po zastosowaniu Postinoru. Mam nadzieję, że pomogłam.
justys_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-18, 11:52   #442
jaga_2001
Zakorzenienie

A ja dodam od siebie, ze w watku "Vademecum antykoncepcji" znajdzesz link do pelnej ulotki Postinoru

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 19:53   #443
Ally83
Zakorzenienie

Ja zażyłam Escapelle, ok. 24 h po. Nie miałam żadnych skutków ubocznych, okres pojawił się terminowo.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-08-24, 20:49   #444
iwciunia
Zakorzenienie

Zażywałam Postinor po ok 24 h, nie miałam skutków ubocznych, wszystko było OK
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 21:45   #445
w szpilkach
Raczkowanie

nie zażywałam postinoru, takze nie moge ocenic jakiegokolwiek dzialania ale chetnie poczytam..
w szpilkach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-25, 00:57   #446
pani_smith
Zakorzenienie

również nie zażywałam
również chętnie poczytam

wróciłam
Stary 2007-08-25, 12:04   #447
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Ja zażyłam Escapelle, ok. 24 h po. Nie miałam żadnych skutków ubocznych, okres pojawił się terminowo.

Ja zażyłam 20h po. Również nic mi się nie działo, żadnych bólów, krwawień. Okres też w terminie.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-09-06, 16:32   #448
cherrydream
Przyczajenie

Question tabletki antykoncepcyjne a postinor/ escapelle

Hej, mam pytanie, czy jesli wzielo sie tabletke typu escapelle lub postinor w trakcie brania antykoncepcyjnych, one dzialaja nadal??

Niedawno przydarzylo mi sie, ze zapomnialam tabletki, niedlugo po tym wspolzylam i mimo, ze pozostale tabletki bralam regularnie, przestraszylam sie i wzielam postinor. Byl to drugi tydzien tego opakowania (jesli ma to znaczenie). I teraz zastanawiam sie czy tabletki tym cyklu jeszcze dzialaja? A jesli nie to czy od nastepnego opakowania bede juz zabezpieczona? I kiedy powinnam je rozpoczac, od razu po tym, czy normalnie po 7 dniach przerwy?
Baaardzo prosze o odpowiedz

Stary 2007-09-06, 19:07   #449
paula78
Zakorzenienie

Dot.: tabletki antykoncepcyjne a postinor/ escapelle

ile po czasie zazylas pigulke?
moim zdaniem nie bylo sensu aby brac postinor.
pigulki dzialaja ale co sie porobilo w gospodarce hormonalnej trudno powiedziec.
konczysz to opakowanie ,7 dni przerwy i kolejne i nadal jestes zabezpieczona ,jesli po przerwie nie bierzesz pigulek zabezpieczenie sie konczy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 19:48   #450
cherrydream
Przyczajenie

Dot.: tabletki antykoncepcyjne a postinor/ escapelle

Jakies 18 godzin po... nie martwie sie juz o ewentualne "skutki", nie wiem tylko czy i jak dlugo mam sie teraz dodatkowo zabezpieczac...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości