|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
Cytat:
---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Serio kocham te wyliczenia. Po prostu kocham. Kij tam że można np ryż kupić hurtem raz na pół roku i wychodzą grosze za kilo. Kij że melon wv szczycie sezonu kosztuje 2 zł. Kij że mięso się kupuje tanio i mrozi. Wizaż wyliczy dzień co do złotówki łącznie z groszem za szczyptę soli.
![]() |
![]() |
#422 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tylko pytam, żeby zrozumieć jak można zrobić z 14 zł 2 normalne posiłki na dwie dorosłe osoby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Nie liczę ile wychodzi dziennie. Podliczyłam kilka razy ile wydaliśmy w miesiącu. I bez słodyczy i alkoholu było to w okolicach 600-700 zł na miesiąc. Przepraszam że tyle wychodzi.
![]() |
![]() |
#424 |
Zadomowienie
|
To może i ja się dołączę 2500 to dużo i mało- zależy tak naprawdę od miasta, od tego czy się ma mieszkanie/dom czy się wynajmuje czy się ma dzieci/psa/kota/konia czy nie -dla jednego w zupełności wystarczy dla innego nie wystarczy nawet na raty kredytu za mieszkanie+samochód. Wydaje mi się, że ciężko jest generalizować, we Wrocławiu można przeżyć za mniejszą kwotą, ale właśnie im niższa ona jest tym bardziej trzeba oszczędzać - ciuchy tylko z lumpa, jedzenie najtańsze, kosmetyki najtańsze itd.
W 600 zł na dwie osoby jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć, ale bez dań gotowych/alkoholi/słodyczy i to na same jedzenie (żeby była jasność). Wydaje mi się, ze to raczej kwestia tego co kto je i w jakich ilościach -pewnie na zupkach chińskich po 1 zł i chlebie z martadelą to jeszcze taniej by wyszło. Ja np. mam działkę i owoce w sezonie jem tylko z niej (wyjątek robię dla truskawek i arbuzów) wiec przypuszczam, że wychodzi mi duuużo taniej niż komuś kto musi je kupić. Choćby "gupie" jabłka -2,5 kg w worku około 2,50 zł. Wiadomo, że jak są przetwory to korzystam z nich zimą i automatycznie mniej wydaje np. na obkład/surówkę. Z drugiej strony we Wrocławiu mamy giełdę więc jak ktoś np. lubi sok z marchwi to jadąc tam i kupując w hurcie marchew z pewnością zapłaci dużo mniej niż kupując w sklepie. Ale znów to wymaga czasu i posiadania samochodu, ale da się. Ja np. wydaje na "koci żwirek" dokładnie 19 zł za 15 kg - znów w porównaniu do cen sklepowych to są grosze. Więc wydaje mi się, ze nie bardzo jest się na forum sens spierać o to ile kwotowo wydaje - co miasto to inne koszty. Edytowane przez Kle_oo Czas edycji: 2015-04-07 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Wtajemniczenie
|
Na samej herbacie i kranowce mozna sie niezle z mineralow wyplukiwac.
Ja tez bym sie jogurtem z musli nie najadla. A drugiego sniadania/lunchu czegokolwiek nie jecie? Tzn rano jogurt, w pracy jablko i po pracy obiad? Ja do pracy kilka rzeczy biore jesli nie bede w tym dniu tam jesc czegos obiadowego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
I tak zależy co i gdzie się kupuje. To dość oczywiste.
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak dla mnie chyba po prostu malo jecie. Bo nie wyobrazam sobie pp pracy przyjsc i zjesc kluski lane i tyle, na caly wieczor. I miec energie po jogurcie z musli. Ja to jeszcze troche wydaje na zarciu poza domem plus pub, piwko/wino wieczorem itp. Jakbym musiala tego sobie odmawiac to stwierdzilabym ze jestem biedna, o. ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
A i na kota (zarcie itp.) ze stowke na mies. idzie na pewno. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edit: jednak przez dwa l, a ostatnio brałam ten http://www.polmark.com.pl/pellets_pe...y_lava_stelmet Edytowane przez Kle_oo Czas edycji: 2015-04-07 o 18:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zasładzam się jedną dojrzałą pomarańczą. Prawie nie używam cukru. Nie słodze herbaty ani kawy, ze słodkiego mogę zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady albo jednego naleśnika zc dżemem. Jak piekę to daję mniej cukru niż w przepisach.
![]() |
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
Nie śmierdzi - pachnie..ja wiem..drewnem???ostatnio brałam iglasty to taką choinką dawał
![]() Dodam tylko, że u mnie kuweta se stoi na balkonie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Naczelna Nastolatka
|
A w toalecie można to spuszczać?
![]() |
#434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Zadomowienie
|
![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wodę możnaby Ale nie każdy może każda właśnie że względy na dużą ilość minerałów. Tak najadam się rano jogurtem z musli bardziej niż 4 kanapkami. Wieczorem różnie stacza talerz klusek na osobę, ale to rzadko jemy. Częściej tortille, naleśniki z serem, sałatkę z tuńczykiem. Różnie. Nie ma reguły, staram się co i rusz coś nowego robić do jedzenia. ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Nie lubię słodkiego. Wymiotuje potem i mnie telepie. Słodkiego ciasta mogę zjeść góra pięć sześć widelczyków i wymiękam. Szklanka soku to dla mnie abstrakcja.
![]() |
![]() |
#439 |
Wtajemniczenie
|
No ale wiesz ze nie mozesz jakichs mineralow czy sie usprawiedliwiasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Wiem że nie mam braków. W te stronę. Wolę zjeść więcej warzyw niż pić zmineraliziwaną wodę zwłaszcza że większość z tego co piję, piję w pracy. Czasami jak mam ochotę i czuje że potrzebuję minerałów to wypije izotonika.
![]() |
#441 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Zadomowienie
|
Ja nie mam w domu to nie muszę tak ganiać, ale ma to też minusy -zimą jednak trzeba wyjść na dwór.
wybiera się tak jak zwykły niezbrylający, po prostu te granulki które namokną się rozpadają w takie drobne wiórki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- No ale musisz grzebac a nie lopatka, wyciagam kulke i caly zwirek w kuwecie czysty. Dla mnie to duzy komfort. Co ile kupujesz taki worek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem 2,5 tys netto to są niezłe zarobki. Piszę z perspektywy miasta 300tys. Można za to przeżyć i odłożyć na później. To zależy od priorytetów- czy wydajemy na kino, teatr, wypasionego smarfona, płyty czy nowy ciuch, czy żyjemy skromnej i odkładamy. Nigdy nie będzie nas stać na wszystkie zachcianki. Mam wrażenie ze wiele z was ma zbyt wygórowane oczekiwania, które zweryfikuje życie. Nasi rodzice mieli dużo trudniejsze warunki i też musieli zmagać się z codziennością, a mimo to wiele z nas ukończyło studia. I wielu z nich ma emerytury około 1000zł i muszą nadal sobie radzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Kolor Bzu, 1000 zł może spokojnie wystarczyć na jedzenie, ciuchy, kosmetyki itp. Nikt nie kupuje kosmetyków co tydzień. Jak kupisz tusz do rzęs, to starczy ci on na około 6 miesięcy na przykład. Cieni też nie kupujesz co tydzień. Mój ojciec nie ma nawet 1000 zł dochodu miesięcznie, mama ma nie wiele większą emeryturę i głodni nie chodzą. Moja mama jakby usłyszała, że 1000 zł na 1 osobę to mało na jedzenie i kosmetyki to by padła ze śmiechu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
Widziałam. Od razu skąpstwo. Nie lubię wole zjeść więcej owoców czy warzyw. Nie piję takiej wody jak ' trzeba' to od razu skąpa i niezdrowa.
![]() |
#447 |
Naczelna Nastolatka
|
Tak, wygórowane wymagania...
![]() |
#448 |
Wizażowy Kot Igor
|
Małgorzata, polecam Ci Cat's Best za ok 12 litrów +20% gratis. Zbryla się, jest wydajne, można w toalecie spuszczać. Mi idzie taki worek na 4 koty na miesiąc. Koszt to ok 45 zł.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Naczelna Nastolatka
|
Mijanou
![]() ![]()
![]() |
#450 | |
Zadomowienie
|
Ja po pellet jeżdżę tak raz na pół roku -po prostu biorę 2 lub trzy worki -szczerze powiedziawszy nigdy nie sprawdzałam na ile wystarcza jeden. Jako dom tymczasowy przerobiłam chyba wszystkie możliwe firmy i żwirki - sylikonowy u mnie odpadł od razu bo koty nie chcą robić do kuwety, po zbrylających miałam żwirek w całej chałupie pamietam, że kombinowałam wtedy z matami, ale ani to estetyczne ani praktyczne -w końcu polecono mi właśnie wybróbowanie pelletu i jestem zachwycona. Pellet to jest to samo co te wszystkie "żwirki drewniane" -tyle, że w sklepie za 5 kg każą płacić 10-15 zł, a widziałam takie i po 30 i więcej złotych.
---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:29.