|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
dodatkowo w poprawiny kucharki i obsługa szła do domu po wydaniu ostatniego posiłku a my sami sprzątaliśmy wszystko w niedziele+ cały poniedziałek żeby oddać salę Byłam przygotowana że przy moim weselu czeka nas to samo ale okazało się że w pewnym miejscu dobudowano salę taneczną i z miejsca na 80 osób zrobiło się miejsce na impreze 120-130 osobową i wcale nie wychodzi dużo drożej a nie martwie się o pokrowce, dekoracje no i moja sala mieści się przy stadninie koni więc będzie ładnie i wygodnie przy tak dużych weselach jest dobre to że tyle gości ile ma przyjść (mam bardzo dużą rodzinę) to dużo ludzi jest też do pomocy angażujemy najbliższe ciotki i kuzynki i razem działamy później one i ich córki będą miały wesela więc też pomożemy (tak samo było z organizacją komunii kuzynek- my pomagaliśmy)
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja chyba jestem jakaś aspołeczna czy coś ale nie wymagałabym od ciotek czy kuzynek pomocy. i w sumie nie chciałabym być zaangażowana w pomoc innym przy komuniach itp. no ale jak ktoś ma takie tradycje rodzinne i to się sprawdza to ok ![]() a nie boisz się specyficznego zapachu koni jeśli to jest przy stadninie? czy to nie aż tak blisko? ja mam dylemat z zawiadomieniami o ślubie. napisać po prostu w środku, że zawiadamiamy i tyle? czy napisać imię i nazwisko kogo chcemy zawiadomić? nie wiem w ogóle jak to ogarnąć, bo np. mamy taką koleżankę - chciałabym ją zaprosić na sam ślub. i co, mam iść do niej z zawiadomieniem? czy jak? ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- u mnie to i takie po 400zł widziałam. ale sala jak marzenie
|
|
|
|
|
|
#424 |
|
żona bez ogona
|
U nas tyle jest za normalne wesele
Bez ciast, owoców, tortu, wiejskich stołów, alkoholu oczywiście. Jak czytałam niektóre oferty z wizażu, około 150 złotych za osobę i wszystko w cenie to normalnie zieleniałam z zazdrości
|
|
|
#425 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tam lubie pomagać i się angażować , to też nie jest tak, że to wszystkie zaproszone ciotki się angażują itd, ale mamy takie 2 czy 3 które z mężami czy z dziećmi przychodzą i robimy wszystko wspólnie, a i śmiechu przy takich przygotowaniach itd. Ja tam planuje zwyczajne zaproszenia gdzie będę pisała : zapraszam Annę Nowak i Adama Nowaka na .... Mowa tu o jakiś innych zawiadomieniach niż zwykłe zaproszenia?
|
|
|
#426 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i nie wiem jak to ogarnąć. czy tylko zawiadomienie no name, czy personalizowanie zaproszenie na sam ślub?
|
|
|
|
|
|
#427 |
|
Rozeznanie
|
A to chyba bym była za tym żeby słownie zaprosić na ślub, wydaje mi się ze to takie zobowiązujące zaproszenie na papierze, a co jak pomyślą że i na wesele ich zapraszasz i przyjdą albo nie będzie dla nich miejsca? albo jak zapytają Cie " a gdzie ta sala bo nie jest napisane? "
Ja w pracy powiem że niestety nie jestem w stanie zaprosić wszystkich na wesele ale jak tylko ktoś ma ochotę to zapraszam chociaż do kościoła wydaje mi się że to tylko dla Młodych jest ważne to co dzieje się w kościele, może się myle, ale u mnie nie zaprasza się pisemnie na samą uroczystość w kościele. A reszta znajomych im bliżej ślubu tym więcej będą o nim wiedzieć, więc jak ktoś będzie chciał to przyjdzie do kościoła bez zaproszenia ani zawiadomienia bo przecież to nie jest zabronione.
|
|
#428 |
|
Konto usunięte
|
No co Wy
---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Poza tym u mnie przynajmniej na wesele przychodzi tzw delegacja z pracy, na kilka godzin tylko, nie wlicza się ich w cenę wesela, bo nie są "pełnoprawnymi" uczestnikami, nie dostają wszystkich posiłków, tylko przychodzą na kilka kieliszków, zatańczyć z parą młodą i finito. |
|
|
|
|
#429 |
|
Konto usunięte
|
tak ustnie to mi się nie widzi, bo np. tż nie będzie do każdego podchodził w pracy i mówił, żeby wpadł na ślub. więc akurat tu bym widziała zawiadomienie (nie jest to zaproszenie więc w ogóle nie biorę pod uwagę pytań o salę), ale nie wiem jak z resztą znajomych.
|
|
|
|
|
#430 |
|
Konto usunięte
|
Teraz widzę w modzie są zaproszenia na ślub jako wydarzenie na fejsie
|
|
|
|
|
#431 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51684305]No co Wy
---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Poza tym u mnie przynajmniej na wesele przychodzi tzw delegacja z pracy, na kilka godzin tylko, nie wlicza się ich w cenę wesela, bo nie są "pełnoprawnymi" uczestnikami, nie dostają wszystkich posiłków, tylko przychodzą na kilka kieliszków, zatańczyć z parą młodą i finito.[/QUOTE] a gdzie taka delegacja siedzi? jak to jest zorganizowane? nigdy się z czymś takim nie spotkałam, nie robi to jakiegoś zamieszania? w zeszłym roku rodzice tżta mieli zaproszenie na ślub i wesele, ale dali znać że nie przyjdą. w dniu ślubu tylko tż z bratem pojechał do kościoła wręczyć kwiaty w imieniu rodziców, a ta para ich zaprosiła na obiad. dla mnie to by był jakiś mega chaos, przecież zazwyczaj są już winietki gotowe, a tu nagle jakieś dodatkowe osoby. tym bardziej, że ani tż ani jego brat zaproszenia nie dostali, a jak się pojawili z kwiatkiem, to nagle pm sobie o nich przypomniała ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51684382]Teraz widzę w modzie są zaproszenia na ślub jako wydarzenie na fejsie [/QUOTE]nie no, jak kocham fejsa, tak wydarzenia o swoim ślubie nie zrobię
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do fotografa u żadnego nie było problemu z mniejszym pakietem, my mamy ślub bez przygotowań i 3h wesela, natomiast 2 z 3 dj-ów powiedziało, że nie ważne ile godzin termin to termin i jak nie my, to ktoś inny będzie. Ten którego mamy weźmie 700zł. [1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;51674152]Czy ktoś wie czy kościoły udzielają ślubów w niedziele?[/QUOTE] Myśleliśmy nad ślubem w niedziele, w mojej wsi ksiądz powiedział, że on tylko w sobotę robi, żeby nie wymyślać, natomiast w mieście bez problemu w niedziele. W piątek natomiast robi koleżanka w sąsiednim mieście i musi mieć dyspensę od biskupa. Edytowane przez orion_lady Czas edycji: 2015-06-09 o 11:54 |
|
|
|
|
|
#433 |
|
Rozeznanie
|
Ja tam ważnych dla mnie ludzi zapraszam na wesele więc nie planuje nikogo zapraszać tylko na ślub, w pracy, Ci nie zaproszeni na wesele będą wiedzieli gdzie i kiedy więc jak ktoś będzie miał ochotę przyjść to przyjdzie. Co kraj to obyczaj "przyjdź i zobacz jak wyglądam", "albo przyjdź zobacz jak mówię "tak".. kogo to obchodzi.. Część gości weselnych nie przychodzi nawet do kościoła.. Ale wszystko zależy od tego kto gdzie pracuje i jaki ma kontakt z ludźmi, i jaką ma rodzinę.
Dodawanie ikonek takich jak "
Inżynier Jakości Edytowane przez 4na Czas edycji: 2015-06-09 o 12:00 |
|
|
|
|
#434 |
|
Konto usunięte
|
Loloo ja zamawiamy dwie wersje zaproszeń- jedne z napisem zaproszenie a drugie z napisem zawiadomienie, w tych drugich nie będzie informacji o miejscu wesela i prośby o potwierdzenie obecności, będzie też informacja że zawiadamiamy a nie zapraszamy
zastanawiam się też właśnie czy robić imienne czy takie bezosobowe, ale chyba po prostu zamówię takie z miejscem do wpisania danych i wpiszę ręcznie bo na pewno ktoś mi się przypomni o kim nie pamiętałam i będzie kłopot z drukowanymi a jeśli chodzi o delegację z pracy to ja zapraszam dwie koleżanki z biura z osobami towarzyszącymi ale nie jako delegację tylko normalnie na całe wesele |
|
|
|
|
#435 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
akurat znajomi rodziców tżta bardzo chętnie by przyszli na nasz ślub, ale nie widzę potrzeby zapraszania ich na wesele. i chcę ich jakoś o tym ślubie powiadomić, a nie na gębę. i nie przesadzaj z tym hejtem, bo nic takiego tu nie ma miejsca w obecnej dyskusji. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#436 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#437 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a zawiadomienia chcę dla przełożonych w pracy i dla znajomych np. z liceum czy studiów z którymi widzę się rzadko ale się lubimy i też byłam zaproszona do nich na śluby ![]() 4na wrzuć na luz, chyba trochę jednak przesadzasz z tymi osądami
|
|
|
|
|
|
#438 |
|
Konto usunięte
|
Zawiadomienia do wypisania to dobry pomysł
Loloo, a co do delegacji - dostawia się im krzesła i talerze, oczywiście jest przy tym sporo zamieszania bo nigdy nie wiadomo czy ktoś przyjdzie i ile osób
|
|
|
|
|
#439 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51684742]Zawiadomienia do wypisania to dobry pomysł
Loloo, a co do delegacji - dostawia się im krzesła i talerze, oczywiście jest przy tym sporo zamieszania bo nigdy nie wiadomo czy ktoś przyjdzie i ile osób [/QUOTE]serio? u mnie w pracy jak się zaprasza delegację to opowiadają się tak jak goście do jakiegoś tam terminu (zwykle miesiąc przed) czy i ile osób przyjdzie i wtedy nie ma zamieszania, dla mnie by to było trochę żenujące
|
|
|
|
|
#440 |
|
Konto usunięte
|
Tak? A to może też tak było jak byłam na weselu, aczkolwiek nie sądzę, bo zaczęło się dostawianie krzeseł... Nie wiem, co kraj to obyczaj. Może przyszli z zaskoczenia
|
|
|
|
|
#441 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51684742]Zawiadomienia do wypisania to dobry pomysł
Loloo, a co do delegacji - dostawia się im krzesła i talerze, oczywiście jest przy tym sporo zamieszania bo nigdy nie wiadomo czy ktoś przyjdzie i ile osób [/QUOTE]o jaaa, w życiu bym się nie zgodziła na taką delegację. tzn w sumie jak już ktoś przyjdzie to trudno go wywalić, ale jestem w szoku że ludzie mają takie pomysły. nigdy o czymś takim nie słyszałam. a ta delegacja nie może dać wcześniej znać kto przyjdzie? żeby nie robić takiego chaosu ![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- właśnie sobie wyobraziłam jak spędzam miliony godzin na ustawieniu stołów i winietek, a tu mi nagle wbija jakaś delegacja i wszystko szlag trafia |
|
|
|
|
#442 |
|
Konto usunięte
|
Ale to jest w trakcie wesela, późno wieczorem, jak i tak jest już wszystko wymieszane
tzn powiem tak, że nie byłam na wielu weselach, taką delegację widziałam na jednym i wyglądało to właśnie tak, ale nie wiem czy tak się robi czy się po prostu nie umowili.
|
|
|
|
|
#443 |
|
Konto usunięte
|
no ale mimo wszystko późno wieczorem czy wcześnie, to i tak każdy ma swoją miejscówkę i nie widzi mi się upychanie dodatkowych krzeseł gdzieś. a nowego stołu się chyba tak łatwo nie zorganizuje za całą dekoracją i zastawą.
dobrze, że u mnie nie ma takich cudów
|
|
|
|
|
#444 |
|
Konto usunięte
|
Bez przesady z nowym stołem dla 2-3 osób
loloo, wyluzuj czasem trochę
|
|
|
|
|
#445 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51684896]Bez przesady z nowym stołem dla 2-3 osób
loloo, wyluzuj czasem trochę [/QUOTE]miałam wizję 10 nowych osób przy takich podłużnych stołach to może ok, ale przy okrągłych to chyba ciężko o jedno czy dwa dodatkowe miejsce. no chyba, że stół jest na 12 osób, a siedzi 10. no to wtedy wiadomo, ze się zmieszczą jak trzeba. |
|
|
|
|
#446 |
|
Konto usunięte
|
No coś Ty, za taką wycieczkę to chyba każda pmka by zamordowała
|
|
|
|
|
#447 |
|
Konto usunięte
|
wydaje mi się, że to kwestia niedopilnowania ze strony Młodych, przecież zawsze można poprosić żeby się ktoś opowiedział
moja Siostra jak szła w delegacji do koleżanki z pracy to szła ze swoim chłopakiem (miała zaproszenie z os. tow, druga koleżanka z którą szła też) byli zaproszeni na godz. 18 (po obiedzie) i normalne miejsca na nich czekały łącznie z imiennymi winietkami
|
|
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz słyszę o jakiś delegacjach
![]() Na moim weselu czegoś takiego nie będzie |
|
|
|
|
#449 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w moich rejonach jeśli ktoś jest blisko z osobami z pracy to je po prostu zaprasza, a jak nie to nie ![]() Najczęściej osoby z pracy przychodzą tylko do kościoła, a forma zaproszenia zależy od młodych - albo słownie albo papierowe zaproszenie z uwzględnieniem tylko sakramentu ślubu, bez informacji o zabawie weselnej. Nikt z tych osób potem nie pakuje się na sale, a raczej jest im miło, że sie o nich pomyślało
|
|
|
|
|
|
#450 | ||||
|
żona bez ogona
|
Cytat:
Tak, własnie to przyjdź i zobacz jak mówię tak, jak wstępuję w związek małżeński jest najważniejsze mam nadzieję dla każdej pary młodej a nie zabawa na weselichu. A tacy goście, którzy oleją mnie w kościele i przyjdą tylko pobawić się na wesele (nie mówię o jakichś powodach nie do przeskoczenia, różne sytuacje się zdarzają egzaminy na studiach, poprawki w okresie powakacyjnym) sprawią mi ogromną przykrość i zawód. ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Właśnie czym różni się delegacja z pracy od zaproszenia koleżanek z pracy?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.

dodatkowo w poprawiny kucharki i obsługa szła do domu po wydaniu ostatniego posiłku a my sami sprzątaliśmy wszystko w niedziele+ cały poniedziałek żeby oddać salę
przy tak dużych weselach jest dobre to że tyle gości ile ma przyjść (mam bardzo dużą rodzinę) to dużo ludzi jest też do pomocy 

ale nie wymagałabym od ciotek czy kuzynek pomocy. i w sumie nie chciałabym być zaangażowana w pomoc innym przy komuniach itp.
Bez ciast, owoców, tortu, wiejskich stołów, alkoholu oczywiście. Jak czytałam niektóre oferty z wizażu, około 150 złotych za osobę i wszystko w cenie to normalnie zieleniałam z zazdrości

u mnie w pracy jak się zaprasza delegację to opowiadają się tak jak goście do jakiegoś tam terminu (zwykle miesiąc przed) czy i ile osób przyjdzie i wtedy nie ma zamieszania, dla mnie by to było trochę żenujące 

loloo, wyluzuj czasem trochę