Program Rodzina 500 plus - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-03, 12:59   #421
britnay
Zakorzenienie

Dot.: Program Rodzina 500 plus

Dziewczyny, skoro w innych krajach taki socjal się sprawdza, dlaczego uważacie, ze u nas się nie sprawdzi?
Wiem, że w innych krajach są to większe pieniądze, ale są to też bogatrze kraje.
Stary 2016-02-03, 13:01   #422
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Bo ciągle mówią o tych skutkach rozdawnictwa rządu o których inne media, a szczególnie TVP milczą.

Ja mam podobnie, boje się oglądać i słuchać wiadomości itp. :/
Mam takiego pietra , ze potrafi mi się zacząć robić niedobrze ze strachu.
W życiu nie byłam tak wystraszona sytuacja w Polsce i ogólnie na świecie jak teraz. :/

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
Dziewczyny, skoro w innych krajach taki socjal się sprawdza, dlaczego uważacie, ze u nas się nie sprawdzi?
Wiem, że w innych krajach są to większe pieniądze, ale są to też bogatrze kraje.

Bo są to bogatsze kraje.
I tak im się sprawdza że mają zalew imigrantówi juz się NIE sprawdza.

No jak Szwedzi i norwegowie wypalaja z pomysłami jak z RPA to raczej nie jest objaw "sprawdzania sie" raczej, co?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 13:03   #423
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ja mam podobnie, boje się oglądać i słuchać wiadomości itp. :/
Mam takiego pietra , ze potrafi mi się zacząć robić niedobrze ze strachu.
W życiu nie byłam tak wystraszona sytuacja w Polsce i ogólnie na świecie jak teraz. :/
Dziękuję, że to napisałaś, bo ja mam to samo od grudnia. Boję się czytać i oglądać wiadomości. Serio. Prawie cały czas myślę o tym, co się dzieje w Polsce i czuję się cały czas maksymalnie zestresowana.
Myślałam, że jestem totalną histeryczką, ale widzę, że niekoniecznie.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Cytat:
Przecież już widać, że ta "pomoc" rozwali nam budżet i spowoduje wzrost cen i kosztów życia.
Stary 2016-02-03, 13:04   #424
aer
O RLY?

Cytat:
tak sprawdza, ze juz ograniczaja socjal, np. Wielka Brytania.

i jak ma sprawdzic skoro i tak to sie zwroci w podatkach - banki: podwyzki, ubezpieczenia: podwyzki, podatek sklepowy: podwyzki, paliwo: podwyzki.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 13:05   #425
cava
Zakorzenienie

:/
Ja nie jestem histeryczką, zawsze wychodziłam z założenia że "jakoś to będzie".
A teraz serio się zastanawiam nad nauką Czeskiego i wyprowadzką tam, przynajmniej firmy. :/

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 13:06   #426
britnay
Zakorzenienie

Cytat:
Bo są to bogatsze kraje.
I tak im się sprawdza że mają zalew imigrantówi juz się NIE sprawdza.

No jak Szwedzi i norwegowie wypalaja z pomysłami jak z RPA to raczej nie jest objaw "sprawdzania sie" raczej, co?
Tak, są to bogatsze kraje, ale socjal też jest nieporównywalnie wyższy.
Zalew imigrantów spowodowany jest zaproszeniem Merkel. Skoro ich zapraszała do swojego kraju, to czego się spodziewała?
Stary 2016-02-03, 13:10   #427
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Dziękuję, że to napisałaś, bo ja mam to samo od grudnia. Boję się czytać i oglądać wiadomości. Serio. Prawie cały czas myślę o tym, co się dzieje w Polsce i czuję się cały czas maksymalnie zestresowana.
Myślałam, że jestem totalną histeryczką, ale widzę, że niekoniecznie.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Przecież już widać, że ta "pomoc" rozwali nam budżet i spowoduje wzrost cen i kosztów życia.
O, jaki taki odbiór mam, patrząc na to, co dzieje się na Zachodzie dzięki pomysłowi p. Merkel.
Fakt- nie odbieram tego , co jest w Polsce, czyli doszło do zmiany władzy, chociażby z tego powodu, ze ja jestem rozczarowana dawniej głosująca na UW, PO (2007 r) , a w ostatnich wyborach do sejmu poszłam tylko "dla frekwencji", bo wszystkich skreśliłam, ale punktem odniesienie na to było ostatnich 8 lat. Wkurzyłam się na to, co było. I układy, jakie widziałam (patrz: lokalny widok władzy).

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
:/
Ja nie jestem histeryczką, zawsze wychodziłam z założenia że "jakoś to będzie".
A teraz serio się zastanawiam nad nauką Czeskiego i wyprowadzką tam, przynajmniej firmy. :/
Fakt, nie mam własnej firmy, więc może od tej strony wygląda to inaczej.

A tu pomysł i powody takiego pomysłu np. we Włoszech:
http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/600-...ch,615994.html
Powód, jak to tłumaczą:
"Jak wyjaśniono, z jednej strony jest to zachęta dla kobiet, by rodziły dzieci, a z drugiej - bodziec do wzrostu wskaźnika zatrudnienia wśród matek, który jest jednym z najniższych w Europie."

Tyle że o ile się nie mylę, takich pomysłów na demografię jest w Europie trochę, ciągle nie ma przymusu rodzenia dzieci. Nie chcesz, nie miej dzieci.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2016-02-03 o 13:14
madana jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-03, 13:12   #428
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Ehe, np Wielkiej Brytanii się sprawdza
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 13:13   #429
wika82
Zakorzenienie

Ja mam jednoosobową działalność i bardzo się boję wyższych kosztów. Nie udźwignę tego.
Wkurza mnie dodatkowo, że bezrobotna dostanie taki sam zasiłek macierzyński jak ja, a w zasadzie wyższy, bo ona nie musi zapłacić czynszu i innych kosztów działalności.
Promowanie nieróbstwa, za to mam żal do Polski.
Stary 2016-02-03, 13:18   #430
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ja mam jednoosobową działalność i bardzo się boję wyższych kosztów. Nie udźwignę tego.
Wkurza mnie dodatkowo, że bezrobotna dostanie taki sam zasiłek macierzyński jak ja, a w zasadzie wyższy, bo ona nie musi zapłacić czynszu i innych kosztów działalności.
Ja też mam i tez się boję, wedlug mnie obecna, preferencyjne składka zdrowotna jest i tak za wysoka, a co jak mi się skończy ulga... w tej chwili mojemu głównemu klientowi nie robi różnicy czy zapłaci mi 500 zł wiecej, ale działa w takiej branży, że obawiam się, że zaraz i jemu się dobiorą do tyłka z nowym podatkiem. ..
Stary 2016-02-03, 13:53   #431
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
W najbliższych miesiącach będę zmuszona założyć działalność gospodarczą. Mój TŻ pracuje w branży opierającej się na zleceniach, więc właściwie też jest skazany na własną działalność. Ja pracuję "na państwowym" i na codzień zderzam się z ogromem absurdu i biurokracji, również w moim kształceniu i rozwoju zawodowym. Jesteśmy TŻ młodymi ludźmi "na starcie" i nie czujemy aby państwo nam w czymkolwiek pomagało, a wręcz czasem utrudnia. Gdyby nie pomoc rodziców, start byłby jeszcze trudniejszy. Dobrze, że nasze plany nie uwzględniają dzieci, bo byłoby gorzej.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-03, 14:21   #432
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
W najbliższych miesiącach będę zmuszona założyć działalność gospodarczą. Mój TŻ pracuje w branży opierającej się na zleceniach, więc właściwie też jest skazany na własną działalność. Ja pracuję "na państwowym" i na codzień zderzam się z ogromem absurdu i biurokracji, również w moim kształceniu i rozwoju zawodowym. Jesteśmy TŻ młodymi ludźmi "na starcie" i nie czujemy aby państwo nam w czymkolwiek pomagało, a wręcz czasem utrudnia. Gdyby nie pomoc rodziców, start byłby jeszcze trudniejszy. Dobrze, że nasze plany nie uwzględniają dzieci, bo byłoby gorzej.
Pomoc masz taką, że przez dwa lata (o ile to będzie Twoja pierwsza dg, albo od zamknięcia poprzedniej upłynęło 5 lat) będziesz płaciła znacznie mniejszą, preferencyjną składkę na ZUS.
Po dwóch latach zaczną się schody

Generalnie uważam, że państwo powinno wspierać jedynie osoby chore. I koniec.

Socjal zawsze, prędzej czy później, odbija się czkawką. Ludzie muszą mieć pracę, stały dochód - to wszystko czego potrzebują kiedy są zdrowi.
Często bywam w Azji - w HK, Singapurze, Malezji - widzę jak ludzie tam pracują, do rana do wieczora, zasuwają jak mrówki. Nikt niczego od nikogo nie chce, polegają na sobie.
I to mi się bardzo podoba, socjal (szczególnie taki rozhulany) rozleniwia społeczeństwo, powoduje, że ludzie gnuśnieją. W tym względzie jestem marksistką Ale wychodzę z założenia, że skoro ja mogę pracować uczciwie całe dorosłe życie, to mogą też inni. Nie jestem od nikogo ani lepsza ani gorsza.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2016-02-03 o 14:27
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 14:33   #433
201604301943
Konto usunięte

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5505760 6]Pomoc masz taką, że przez dwa lata (o ile to będzie Twoja pierwsza dg, albo od zamknięcia poprzedniej upłynęło 5 lat) będziesz płaciła znacznie mniejszą, preferencyjną składkę na ZUS.

Socjal zawsze, prędzej czy później, odbija się czkawką. Ludzie muszą mieć pracę, stały dochód - to wszystko czego potrzebują kiedy są zdrowi.
Często bywam w Azji - w HK, Singapurze, Malezji - widzę jak ludzie tam pracują, do rana do wieczora, zasuwają jak mrówki. Nikt niczego od nikogo nie chce, polegają na sobie.
I to mi się bardzo podoba, socjal (szczególnie taki rozhulany) rozleniwia społeczeństwo, powoduje, że ludzie gnuśnieją. W tym względzie jestem marksistką Ale wychodzę z założenia, że skoro ja mogę pracować uczciwie całe dorosłe życie, to mogą też inni. Nie jestem od nikogo ani lepsza ani gorsza.[/QUOTE]

Dla przedsiębiorców jest preferencyjny ZUS. Dla niepracującej szlachty zasiłki, dodatki, dopłaty, mieszkania, paczki itd. Zamiast promować pracę, wspiera się tych siedzących na tyłku. Czemu nie zwiększa ulgi podatkowej na dziecko i nie zorganizują lepszej opieki w żłobkach i przedszkolach, zamiast dawać 500zł? Kasa dla niepracujących rodziców tylko w przypadku chorób.
Stary 2016-02-03, 15:13   #434
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Dla przedsiębiorców jest preferencyjny ZUS. Dla niepracującej szlachty zasiłki, dodatki, dopłaty, mieszkania, paczki itd. Zamiast promować pracę, wspiera się tych siedzących na tyłku. Czemu nie zwiększa ulgi podatkowej na dziecko i nie zorganizują lepszej opieki w żłobkach i przedszkolach, zamiast dawać 500zł? Kasa dla niepracujących rodziców tylko w przypadku chorób.
ale jak lepszej ?
przedszkole od 4 rano gdy rodzice pracują od 6 ?
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 15:16   #435
kawa_zmlekiem
damn good coffee

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;55060961]ale jak lepszej ?
przedszkole od 4 rano gdy rodzice pracują od 6 ?[/QUOTE]

Lepszej w sensie bezpłatnej i wszędzie dostępnej.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 15:55   #436
201604301943
Konto usunięte

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;55060961]ale jak lepszej ?
przedszkole od 4 rano gdy rodzice pracują od 6 ?[/QUOTE]
W Warszawie ponoć jest przedszkole czynne 24h/d

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Lepszej w sensie bezpłatnej i wszędzie dostępnej.
Mniej więcej coś takiego.

Wiadomo, nie dogodzi się wszystkim rodzicom pracującym we wszystkich możliwych kombinacjach, ale wydaje mi się, że można co nie co w tej kwestii poprawić.
Stary 2016-02-03, 16:41   #437
201606270916
Konto usunięte

Cytat:

Nie wspominając że ona gratis dostanie inne benefity i zasiłki. Póki co nie przeznaczamy pieniędzy na pomoc tylko na wspieranie nieróbstwa i patologii. Pieniądze powinny należeć się np. rodzicowi zajmującemu się niepełnosprawnym dzieckiem. Nie Karinie która nie idzie do pracy bo zasiłki, dodatki, darmowe obiady, 500 pln na dziecko, konkubent pracujący na czarno i mimo miejsca w przedszkolach woli grać w gry na facebooku niż ruszyć swoją leniwą dupę. Dlatego 500 pln na dziecko to głupota - i dlatego że nie ma miejsc w przedszkolach (porażka na całej linii bo ich być nie musi) i szkołach (a tu już gorzej i trzeba np. wozić do innych miejscowości).
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 18:55   #438
britnay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość

Nie wspominając że ona gratis dostanie inne benefity i zasiłki. Póki co nie przeznaczamy pieniędzy na pomoc tylko na wspieranie nieróbstwa i patologii. Pieniądze powinny należeć się np. rodzicowi zajmującemu się niepełnosprawnym dzieckiem. Nie Karinie która nie idzie do pracy bo zasiłki, dodatki, darmowe obiady, 500 pln na dziecko, konkubent pracujący na czarno i mimo miejsca w przedszkolach woli grać w gry na facebooku niż ruszyć swoją leniwą dupę. Dlatego 500 pln na dziecko to głupota - i dlatego że nie ma miejsc w przedszkolach (porażka na całej linii bo ich być nie musi) i szkołach (a tu już gorzej i trzeba np. wozić do innych miejscowości).
Gdyby te 500zł przysługiwały od pewnej wysokości dochodów, to od razu wszyscy by pisali, że dlaczego nie wspiera się najbardziej potrzebujących. Jak jest dla wszystkich to też źle.
Stary 2016-02-03, 19:11   #439
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby te 500zł przysługiwały od pewnej wysokości dochodów, to od razu wszyscy by pisali, że dlaczego nie wspiera się najbardziej potrzebujących. Jak jest dla wszystkich to też źle.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Populistyczne hasełka i tyle.
Stary 2016-02-03, 19:21   #440
aer
O RLY?

Cytat:
Ty w ogole czytalas o co chodzi z tym programem i jak to jest?

przykladowo samotna pracujaca matka zarabiajaca na reke 1650 zlotych nie lapie sie na 500+.
a imho (i mysle, ze wiekoszsc sie zgodzi) pomoc bardziej nalezy sie jej niz sebixowi i karynie, ktorzy cale zycie nic nie robia bo przecie panstwo da.

Stary 2016-02-03, 19:25   #441
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5505760 6]Pomoc masz taką, że przez dwa lata (o ile to będzie Twoja pierwsza dg, albo od zamknięcia poprzedniej upłynęło 5 lat) będziesz płaciła znacznie mniejszą, preferencyjną składkę na ZUS.

I to mi się bardzo podoba, socjal (szczególnie taki rozhulany) rozleniwia społeczeństwo, powoduje, że ludzie gnuśnieją. W tym względzie jestem marksistką Ale wychodzę z założenia, że skoro ja mogę pracować uczciwie całe dorosłe życie, to mogą też inni. Nie jestem od nikogo ani lepsza ani gorsza.[/QUOTE]
Ale tez zapoznalas się ze statystykami zaburzeń psychicznych?:-D
Uważam, że państwo przede wszystkim powinno nie przeszkadzać i utrudniać młodej gospodarce!
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 19:25   #442
_vixen_
Zakorzenienie

Doszłam do wniosku, ze w naszym kraju najbardziej przechlapane maja ludzie zarabiający 1500-3000 zl. Cieżko tyrają na swoje pensje, a patole i dziecioroby tyle z zasiłków wyciągną i jeszcze MOPS ich dzieciom wczasy zafunduje, zeby mamusia miała czas na oglądanie seriali i dorabianie kolejnych pocieszek. A nasz rząd obecny wspiera te postawy, bo trzeba sobie przecież zidiociały elektorat wychować.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 19:28   #443
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Bo tym u władzy zależy na takim kształtowaniu bezmozgiej masy.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 19:41   #444
britnay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Ty w ogole czytalas o co chodzi z tym programem i jak to jest?

przykladowo samotna pracujaca matka zarabiajaca na reke 1650 zlotych nie lapie sie na 500+.
a imho (i mysle, ze wiekoszsc sie zgodzi) pomoc bardziej nalezy sie jej niz sebixowi i karynie, ktorzy cale zycie nic nie robia bo przecie panstwo da.
jeżeli ta samotna matka ma dwójke dzieci, to dostanie te 500zł
Stary 2016-02-03, 19:45   #445
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Nie dla wszystkich ;-) dla mnie np nie ;-)

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
A jeżeli ma jedno to już nie dostanie.
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 19:45   #446
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
a jak ma jedno to drugie ma sobie dorobić?

jak pomagać i rozdawać to w mądry sposób, inaczej nic dobrego z tego nie będzie.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 20:03   #447
aer
O RLY?

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;5508035 6]a jak ma jedno to drugie ma sobie dorobić?

jak pomagać i rozdawać to w mądry sposób, inaczej nic dobrego z tego nie będzie.[/QUOTE]

no tak powiedziala pani rzecznik pisu. ze takim matkom radzi ustabilizowac swoja sytuacje zyciowa i rodzic pocieszki zeby zalapac sie na swiadczenie

poza tym tu tez widac absurd tej sytuacji. gdyby owa samotna matka byla karyna from de blok i nie pracowala tylko cale dnie grala w candy crush to by te 500zl dostala. jednak nia nie jest - pracuje uczciwie za nieukrywajmy niskie pieniadze, odprowadza podatki i nic nie dostanie.

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2016-02-03 o 20:05

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-03, 20:07   #448
20160901857
Konto usunięte

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;5508035 6]a jak ma jedno to drugie ma sobie dorobić?

jak pomagać i rozdawać to w mądry sposób, inaczej nic dobrego z tego nie będzie.[/QUOTE]

Przecież to właśnie dzisiaj powiedziała jakaś tępa dzida z PiS - tak, powinna ustabilizować swoją sytuację życiową i mieć więcej dzieci.
Stary 2016-02-03, 20:16   #449
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Doszłam do wniosku, ze w naszym kraju najbardziej przechlapane maja ludzie zarabiający 1500-3000 zl. Cieżko tyrają na swoje pensje, a patole i dziecioroby tyle z zasiłków wyciągną i jeszcze MOPS ich dzieciom wczasy zafunduje, zeby mamusia miała czas na oglądanie seriali i dorabianie kolejnych pocieszek. A nasz rząd obecny wspiera te postawy, bo trzeba sobie przecież zidiociały elektorat wychować.
W punkt.
Stary 2016-02-03, 20:48   #450
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
Ale tez zapoznalas się ze statystykami zaburzeń psychicznych?:-D
Z tego co się orientuję, to opieka psychiatryczna w naszej cebulandii jest na poziomie pod podłogą.
Oczywiście, jeżeli choroba psychiczna wyklucza osobę np. z rynku pracy (czasowo albo całkowicie), to trzeba jej pomóc utrzymać się na powierzchni. Nie wiem czemu akurat przywołałaś choroby psychiczne, to przecież poważne sprawy. To już mogłaś napisać coś a anginie albo hemoroidach
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości