szydełkowe bluzeczki na znak protestu przeciw zimie - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-13, 16:00   #421
Mariolcia1986
Raczkowanie

GG do Mariolcia1986
Dot.: Topiki szydelkowe

Zgadazam się z tobą Graziula po kij wysyłać jeszcze raz komuś coś co jest już podane jak na tacy tylko brać. Nauczcie się czytać a nie kilka razy pytacie o jedną i tą samą bluzeczkę to aż denerwuje
Mariolcia1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 16:28   #422
Mariolcia1986
Raczkowanie

GG do Mariolcia1986

wklejam bolerka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 7jrjpn9joyjin828.jpg (57,3 KB, 307 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3n0y927xjdaehtbc.jpg (28,3 KB, 148 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1168670078.jpg (47,5 KB, 243 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1168671040.jpg (54,8 KB, 162 załadowań)
Mariolcia1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 19:54   #423
aguha
Rozeznanie

Dot.: szydełkowe bluzeczki na znak protestu przeciw zimie

To ja się pochwalę bo właśnie taki sweterek zrobilam sobie - jest rewelacyjny tylko zdjecia mało rewelacyjne
aguha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 04:43   #424
beniaka
Raczkowanie

Dot.: szydełkowe bluzeczki na znak protestu przeciw zimie

Rzeczywiście rewelacyjny,super pomysł z kwiatuszkami .
beniaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 09:42   #425
beniaka
Raczkowanie

Dot.: ażurowe wzory na bluzeczki

Jak któraś z was mogłaby mi pomóc - to byłbym wdzięczna. Potrzebuję opisu lub schematu / bo nie chwaląc sie zaczynam "rozszyfrowywać" te schematy i nawet robię różne "próbki" na ich podstawie/ tego wzoru z w/w topu.

klaudyjka jeśli o tę bluzkę Ci chodzi to do niej zrobiłam schemat, ale zapomniałam o 5 i 6 rzędzie . Są one jednak proste: 5 robisz tak jak 4, tylko półsłupki wbija się w środek łuków z poprzedniego rzędu, a w 6 rzędzie robi się tak jak w 2, lecz przesuwa się o jeden łuk. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale się wyraziłam.
Dziewczyny szczerze Wam współczuję sesji - ja na szczęście mam już je dawno za sobą .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1117181861.jpg (83,4 KB, 249 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bnv002.jpg (117,4 KB, 148 załadowań)
Stary 2006-06-14, 14:56   #426
ivoncja
Raczkowanie

Graziula, Mariolcia, macie rację, mnie też denerwują długie listy próśb po każdym poście z fotkami.To nie jest dobry sposób na otrzymanie schematów,bo dla przykładu ja osobiście zaglądam tu rzadko i nie mam czasu sprawdzać, kto jeszcze prosił na forum o schematy do zamieszczonych przeze mnie zdjęć. Ale z drugiej strony- wiele wstawianych tu fotek jest tak pomniejszonych, że po otwarciu są kompletnie nieczytelne-może stąd prośby o schematy? Może zamieszczajmy schematy w oryginalnym rozmiarze np. na Fotosiku i podawajmy do nich linki? W ten sposób każda użytkowniczka sama weźmie sobie,co będzie chciała. Co Wy na to?
ivoncja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 15:20   #427
Graziula
Raczkowanie

Zamiast pisac prośbe na forum wystarczy kliknac na imię przedmówcy, a pojawi sie jego profil, gdzie znajdziemy adres e-mail i własnie na ten adres nalezy wysłać prośbę. Ponadto wiele osób prosi o wzór, ktory jest umieszczony juz na forum, wiec to mnie bardzo irytuje. Zagladam tu rzadko, bo widze pewien nieład. Chciałabym, żeby jak na innych forach był tu podział na odrębne działy np. szycie, druty, szydełko. Każde osobno a nie wszystko wymieszane.
Graziula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-14, 17:31   #428
Maria Nowak
Przyczajenie

cCześć dziwczyny dziękuję piękne wzory.Chyba macie racje że najlepiej wysłac mejla.Jeżeli miałybyściejakięś ładne wzory na sukieneczki dla małych dzieci proszę wysłać naq mój adres. s_maria1@op.pl Dziękuję bardzo
Maria Nowak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 17:37   #429
klaudyjka
Wtajemniczenie

Beniaka - jesteś wielka !!! Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
W desperacji siedziałam na necie prawie non stop /przeciez mam urlop/ i "wygrzebałam" podobny wzór -mam schemat -jest co prawda trochę mało wyraźny ale trochę ćwiczyłam dzisiaj na starej włóczce i coś tam mi wychodzi.
Mam zamiar kupić sobie do tego topu białą sonatę /czy to dobry wybór? - bo się nie znam/ i postaram się wkleić zdjęcie mojego pierwszego topiku. Jezeli mi wyjdzie -oczywiście.
Wszystkim dziekuję za pomoc ,bo czytałam wszystkie wątki "szydełkowe" i z kazdego czegoś sie nauczyłam.
całuski
klaudyjka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 17:51   #430
klaudyjka
Wtajemniczenie

Aha -jeszcze jedno - mam wrazenie ,ze wzór wychodzi mi tak: jeden rząd - strona prawa a juz drugi wygląda jak z lewej strony i tak na przemian. Chyba robię jakiś błąd przy odwracaniu. Czy mozecie mi coś poradzić? I jakich włóczek uzywa sie do takich topów? A do bikini?
Stary 2006-06-14, 18:34   #431
beniaka
Raczkowanie

Ja robię topy dookoła i wszystkie słupki wychodzą na prawo, jeśli jednak robisz przód i tył oddzielnie to zawsze inaczej będą wyglądały słupki w poszczeg. rzędach.
Ja topy i letnie ciuszki robię tylko z bawełny (mam ją w szpulach i jest bardzo cienka) i nie znam się na żadnych pasmanteryjnych włóczkach

klaudyjka czekamy na efekty Twojej pracy...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-14, 18:41   #432
klaudyjka
Wtajemniczenie

Beniaka - masz rację ,ze ja o tym wczesniej nie pomyslałam Przeciez jak bede robic ten top dookola to nie będę musiała przekaładać robótki na drugą stronę / czyli jej obracać/ i rzeczywiście wszystkie słupki itp. wyjdą na prawo. Ta sonata , która zamierzam kupić do tego topu jest bawełniana z domieszką wiskozy /chyba się nie mylę?/ i jestem ciekawa jak bedzie się sprawować w noszeniu i w praniu. Czy rzeczy nie będą się rozciągać lub kurczyć podczas prania? Jestem z natury leniwa i zastanawiam się czy takie rzeczy mozna prać w pralce?
Stary 2006-06-14, 20:27   #433
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Śliczne wzorki Ja zrobiłm taki topik - zdjęcia Robilam go tak jak beniaka dookola z włoczki azalia, takiej śliskiej z dodatkiem białej nitki. A efekt zobaczcie
Bużka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1040553.JPG (23,8 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1040554.JPG (29,9 KB, 83 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1040556.JPG (25,1 KB, 36 załadowań)
sagap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 20:33   #434
klaudyjka
Wtajemniczenie

Sagap -śliczny. Jestem ciekawa ile czasu potrzeba na zrobienie topu? No dziewczyny - chwalcie się ile trzeba poświęcić czasu i ile włóczki? Nawet nie wiem ile mam kupic włóczki na ten mój top.
Stary 2006-06-14, 21:42   #435
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Dziękuje Topik robiłam ok dwóch tygodni, nie miałam za dużo czasu i tak prawdę mówiąc dopiero się uczę. Na ten topik zużyłam 250g włóczki szydełkiem nr 5. Wszystko zalęzy od tego jakiej grubości jest włoczka, szydełko i jaki jest wzór.
pozdrawiam,

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-14, 21:51   #436
klaudyjka
Wtajemniczenie

dopiero się uczysz??????? i taki top zrobiłaś? Czy to Twój pierwszy?
Stary 2006-06-14, 22:00   #437
junia1
Raczkowanie

Sagap kapelusze z głów ŚLICZNIUTKI !!!!

decupage wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=578034
junia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 07:58   #438
ivoncja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maria Nowak
cCześć dziwczyny dziękuję piękne wzory.Chyba macie racje że najlepiej wysłac mejla.Jeżeli miałybyściejakięś ładne wzory na sukieneczki dla małych dzieci proszę wysłać naq mój adres. s_maria1@op.pl Dziękuję bardzo
No właśnie...Wszystko na ten temat...ufff...
Mario Nowak, czy nie lepiej byłoby założyć wątek z ciuszkami dla małych dzieci (albo poszukać czy może już taki nie został założony), a nie prosić wciąż o nie w wątku o topikach szydelkowych?? Dopiero co była mowa o nieładzie...Może umówmy się w końcu- jak topiki, to topiki...
ivoncja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 09:54   #439
krzysia
Raczkowanie

dzięki bardzo ładne zdjęcia i czytelne schematy. Super!!!!
krzysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-15, 09:56   #440
krzysia
Raczkowanie

Ocxzywiście moje podziękowanie było dla Ivoncji post 184
krzysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 18:29   #441
beniaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klaudyjka
Sagap -śliczny. Jestem ciekawa ile czasu potrzeba na zrobienie topu? No dziewczyny - chwalcie się ile trzeba poświęcić czasu i ile włóczki? Nawet nie wiem ile mam kupic włóczki na ten mój top.
Mnie topu zajmuje średnio 3 dni, dziergam szydełkiem nr 1,25 lub 1,90, a na taki top wychodzi ok. 100 g. Można kupić nieco więcej włóczki, by się nie zdziwić gdy w trakcie robienia jej braknie.
Stary 2006-06-16, 19:36   #442
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Dziękuję za pochwały Tak, to mój pierwszy topik. W planach mam juz następny, wkrótce się za niego biorę. Robiłam go długo, ale moja przygoda z szydełkiem zaczęla sie dwa miesiące temu więc i tak jestem z siebie dumna.
Beniaka jak to robisz, że na top wystarcza Ci 100g włoczki? Mam nadzieję że też dojdę do takiej wprawy
Stary 2006-06-17, 09:16   #443
beniaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sagap
Dziękuję za pochwały Tak, to mój pierwszy topik. W planach mam juz następny, wkrótce się za niego biorę. Robiłam go długo, ale moja przygoda z szydełkiem zaczęla sie dwa miesiące temu więc i tak jestem z siebie dumna.
Beniaka jak to robisz, że na top wystarcza Ci 100g włoczki? Mam nadzieję że też dojdę do takiej wprawy
Topy robię z przędzy z czterech nitek bawełny (nitka ma taką grubość jakbyś złożyła razem cztery dość cienkie nici do szycia), do tego szydełko nr 1,25 lub 1,90 (w zależności od wzoru, który dziergam) , poprostu nie robię z grubszych nitek, gdyz nie chcę sie pocić .
Stary 2006-06-17, 10:54   #444
junia1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beniaka
Topy robię z przędzy z czterech nitek bawełny (nitka ma taką grubość jakbyś złożyła razem cztery dość cienkie nici do szycia), do tego szydełko nr 1,25 lub 1,90 (w zależności od wzoru, który dziergam) , poprostu nie robię z grubszych nitek, gdyz nie chcę sie pocić .
Jak nazywa się taka włóczka bo nie wiem jak powiedzieć w pasmanterii?? Mnie też brdziej odpowidają cienkie topiki
Ale tak naprawdę marzy mi się takie poncho może któraś z Was kochane Wizażanki robiła coś takiego i ma fajny wzór? I jak jesteście w temacie doradziće mi jakiej włóczki do tego użyć bo pirwszy raz będę robić coś tkiego. Z góry dziękuję

decupage wymianka
Stary 2006-06-17, 17:22   #445
szwedzia
Przyczajenie

GG do szwedzia

Witam
Bardzo, proszę kogoś chętnego do przesłania wzorów na bluzeczk ina adres: szwedzia@op.pl - dopiero dzisiaj tyutaj trafilam i powiem szczerze, zę do tej pory nie wiedziałam, że takie forum istnieje, bardzo się cieszę że się tutaj znalazłam

Mam nadzieje bywac tu częstym gościem.
Z góry za przesłanie wielkie dzięki.
szwedzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-17, 18:46   #446
szwedzia
Przyczajenie

GG do szwedzia

Hej czy mogę prosić o wzorek tej bluzeczki na maila szwedzia@op.pl
Stary 2006-06-17, 19:10   #447
beniaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez junia1
Jak nazywa się taka włóczka bo nie wiem jak powiedzieć w pasmanterii?? Mnie też brdziej odpowidają cienkie topiki
Ale tak naprawdę marzy mi się takie poncho może któraś z Was kochane Wizażanki robiła coś takiego i ma fajny wzór? I jak jesteście w temacie doradziće mi jakiej włóczki do tego użyć bo pirwszy raz będę robić coś tkiego. Z góry dziękuję
W pasmanterii warto zwracać uwagę na skład (na topy bawełna jest najlepsza) i warto też w palcach "pomiętosić" troszkę nitkę, by na przykład zobaczyć czy jest wystarczająco mięciutka oraz z ilu nitek się składa - im cieńsza tym lepiej. Na ponczo najlepsza chyba będzie anilana lub akryl. Na nazwach włóczek w pasmanterii się nie znam , bo wykorzystuję swoje resztki.
Stary 2006-06-17, 19:15   #448
szwedzia
Przyczajenie

GG do szwedzia

Cytat:
Napisane przez Mariolcia1986
mam bluzkę o podobnym wzorze całkiem podobna Kto chce?
Czy mogłabym prosić o wzór bluzeczki? na maila szwedzia@op.pl
Stary 2006-06-17, 19:37   #449
beniaka
Raczkowanie

Włóczka, którą ja wykorzystuję jest poniżej, jej grubość to 32 i jest skręcona w dwie nitki (w aukcji pisze zatem tak - 32*2), dodatkowo, o ile się nie mylę sprzedawca może przewinąć na dodatkową szpulę, a robiąc z dwóch szpul będą razem 4 nitki i ja właśnie tak robię .
http://www.allegro.pl/item110293666_...orow_100g.html
Stary 2006-06-17, 19:47   #450
junia1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beniaka
Włóczka, którą ja wykorzystuję jest poniżej, jej grubość to 32 i jest skręcona w dwie nitki (w aukcji pisze zatem tak - 32*2), dodatkowo, o ile się nie mylę sprzedawca może przewinąć na dodatkową szpulę, a robiąc z dwóch szpul będą razem 4 nitki i ja właśnie tak robię .
http://www.allegro.pl/item110293666_...orow_100g.html
Jejku dziękuję ale fajna oferta Sama już nie wiem co chciałabym zrobić z tej włóczki. Myślę że wymyślę coś po poniedziałkowym mam nadzieję zdanym egzaminie DZIĘKUJĘ jeszcze raz

decupage wymianka
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości