|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?
wybacz, z lenistwa spojrzałam tylko na pierwszy post i myślałam że cały blog jest na temat barfu; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na temat psów się nie będe wypowiadać bo psów nie cierpię, a jak sama nazwa tematu wskazuje, pedigree, kitekat, whiskas i tym podobne to szajs. Szajs i nic więcej. Na pierwszej stronie wypowiedziałam się co o tym myśle, co jest w takich karmach. Wiesz Agatko, no właśnie ludzie tak robią, skoro ktoś miał pieniądze na utrzymanie zwierzaka i go utrzymywał należycie to spoko- ale nie mamy pewności że do końca życia będziemy mieli tyle samo pieniędzy jak przed sytuacją w której znajdują się obecnie, mówię o ogóle. Ja celowo jeżdże z rodzicami do sklepów, tak się zachwycają whiskasem że koty tak wcinają, że tak im to smakuje że aż szlag mnie trafia, odkładam to cholerstwo z koszyka, nie pozwalam im tego kupować.. A wcinają między innymi dlatego że w takich karmach są uzależniacze, które po prostu kotu smakują i dlatego je- to jest chory mechanizm napędzający doprowadzenie takiego kota do śmierci, już nie chce przynudzać, dlatego powiem jedno: lepiej kupić tanie jedzenie z biedronki, karmić swoim jedzeniem z gotowania niż kupować takie gotowe trutki, tak to są trutki...
![]() |
![]() |
#423 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nikki Myślisz, że jedzenie biedronkowe mniej uzależnia niż Whiskas na przykład? Tż dał dzisiaj kotce PÓŁ puszki Whiskasa (kończę zapasy), bo był ciekawy czy ona to zje. I zjadła ![]() Już dokarmiam osiedlowe koty, żeby szybciej się tego pozbyć. Weszłam na stronę Hill's, zarejestrowałam się i dostałam 5euro rabatu na wybraną karmę - albo tą w większej paczce (suche) albo całe opakowanie saszetek. Jedna saszetka jest po 1,20euro, więc opakowanie koło 12euro może. To przynajmniej 5euro zaoszczędzę ![]()
![]() |
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
Na pewno mniej niż taki whiskas, ale no spójrzmy prawdzie w oczy- każda karma ma jakiś uzależniacz, dlatego ja preferuję domowe jedzenie, przynajmniej wiemy co dajemy kotu
![]()
![]() |
#425 |
Raczkowanie
|
a z ciekawości, gotując sama jesteś pewna ze dobrze bilansujesz karmę dla zwierzaka?
i druga kwestia. jeżeli ktoś przygarnia zwierzaka a stać go tylko na karmę z biedronki czy jakąś marketówkę - mam do niego duży szacunek. bo jeżeli się nie przelewa a i tak część pieniędzy przeznacza na zwierzę, tylko naśladować nie rozumiem raczej sytuacji gdy kogoś stać, a oszczędza na karmie i tak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Rozeznanie
|
A jeszcze gorsze jest to, jak próbujesz komuś przetłumaczyć, a patrzą na Ciebie jak na wariata i mówią "No ciężko, żebyśmy na psa wydawali tyle pieniędzy". A pieniądze mają. Na dwudziestą ósmą parę butów, czternasty płaszcz, osiemnaste spodnie i pięćdziesiątą bluzkę. Są ludzie i ludziska.
![]() |
#427 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Z najtańszych karm, które widziałam to puszka kosztowała 3,50. Przy jednej puszce na 2 dni przez miesiąc wyjdzie 15 puszek x 3,50= 52,50.
Wiadomo- jeden kot zje mniej, drugi więcej, ale raczej koty jedzą więcej ![]()
![]() |
#428 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A z Hill's (opieram się tylko na tym, bo tylko to widziałam ) nie ma puszek, podejrzewam, że ze względów higienicznych, tylko saszetki. Jedna saszetka kosztuje 1.20euro.
![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
Ja też padłam ofiarą reklamy i dość długo myślałam, że reklamowane karmy koncernu Mars są faktycznie dobre, zbilansowane i pełne "mięsa", niestety więcej mięsa jest na obrazku na etykiecie niż w składzie
![]() Mój pies ( mix amstaffa i boksera ze schroniska) miał bardzo brzydkie kupy, matowa sierść z łupieżem, nadwagę (ciągle był głodny) i mimo, że wydawało mi się, że "daję mu to co najlepsze" to karmiłam go samym syfem za niemałe pieniądze. Teraz gotuję mu sama mimo, że jest dość dużym psem z apetytem. Je dwa razy dziennie pierś z kurczaka, ryż lub kaszę, marchewkę plus preparat witaminowy. Jestem studentką, nie mam dużo pieniędzy, zresztą czasu też nie, ale pies to obowiązek i należy wygospodarować sobie czas i pieniądze na spacery, prawidłowe żywienie i opiekę weterynaryjną. Przecież prawidłowe żywienie wcale nie musi oznaczać karmienie najdroższą karmą, pedigree też jest drogi... Pozdrawiam ![]()
![]() |
#430 |
Zadomowienie
|
Rozmawialam z Panem weterynarzem na ten temat. Powiedział, że owszem lepiej jest podawać karmy z wieksza zawartoscia miesa, ale po karmach typu whiskas czy pedigree pies czy kot na pewna nie umrze. Mozna spokojnie karmic tymi karmami plus jakies resztki z obiadu czasami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
|
Cytat:
![]() Ech, 4 dni to luksus. U mnie na początku bywało, że jedna puszka była na dzień ![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Jakie resztki ![]()
![]() |
![]() |
#434 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Konkretnie ten fragment: Cytat:
Taki Biomill Adult Maxi ma w sobie Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) – (min. 42% kurczak i indyk), kukurydza, ryż, pszenica, tłuszcz roślinnyoraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi, pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, ekstrakt z chrząstki kurczaka, DL metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe. 1st Choice Dog Adult Large Breeds : Mączka z kurczaka, ryż warzelniczy, mielona żółta kukurydza, jęczmień mielony, kukurydziana mączka glutenowa, tłuszcz z kurczaka konserwowany naturalnie, z domieszką witaminy E, celuloza w proszku, miazga buraczana, siemię lniane pełnoziarniste, naturalne dodatki smakowe, wytłok z pomidorów suszonych na słońcu, lecytyna, olej rzepakowy, propion wapnia, chlorek choliny, fosforan sodu, manna – oligosacharydy, sól, siarczan glukozoaminowy, wyciąg z Yucca Schidigera, siarczan chondroityny, witaminy i minerały. Wrzucanie ich do jednego worka z Orienem, który (Adult) ma taki skład: Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, mączka z indyka, parowane ziemniaki Russet, świeżo złowione ryby z północnych jezior, tłuszcz z kurczaka, świeże całe jaja, mączka z łososia, olej z łososia i anschua, mielone siemię lniane, tapioka, bulion z kurczaka, olej słonecznikowy, brunatnice, parowana marchew, szpinak, groch, pomidory, włókno z jabłek, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z drożdży (MOS), glukozamina HCl, żurawina, czarna porzeczka, L-karnityna, siarczan chondroityny. jest dla mnie zupełnym nieporozumieniem. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-06-21 o 10:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1000days To znaczy, że ten Orien jest dobry? Nie znam się jeszcze na tych karmach.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Konto usunięte
|
Orien ma moim zdaniem najładniejszy skład ze wszystkich znanych mi karm
![]() A i jeszcze odnośnie artykułu, podział ze względu na ceny. Autor artykułu wstawił Acanę do niższej kategorii cenowej niż Oriena. Wczoraj zrobiłam sobie obliczenia (bo pies zaczął źle reagować na Acanę, podlejszą niż Grasslands ale przy okazji wyliczania ceny za kilogram sprawdziłam też Oriena) i zestawiając Acanę Grasslands z Orienem Adult wyszło mi, że Orien jest dużo tańszy! Acana Grasslans (ceny z animalii z moją zniżką ale bez zniżki też wychodziła znaczna różnica) 2,5 kg - 67,28 czyli 26,91 za kg 7 kg - 160,88 czyli 22,98 za kg Orien Adult (w nawiasie jak wyżej) 2,5 kg - 59,37 czyli 23, 74 za kg 7 kg - 132,10 czyli 18,87 za kg! Jeszcze porównam ceny tych samych karm w sklepie Kakadu i zobaczę jak bardzo różni się dawkowanie. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-06-21 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Merys kochana kobieto czy możesz mi podpowiedzieć, gdzie kupujesz karmę Brit? Szperam po necie i nigdzie nie mogę znaleźć małych opakowań. Chciałabym kupić kilo na spróbowanie dla psiaka bo nie wiem jak zareaguje. W zoologicznych wokół mnie nie ma
![]() ![]()
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
8kg http://allegro.pl/karma-brit-8-kg-gr...671926499.html 1kg http://www.zoologiczny.sklep.pl/Brit..._70_288___6023 1kg http://www.emusklep.pl/brit-dog-adult.html 1kg http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p1...t-activity-1kg 1kg http://animalia.pl/produkt,7947,Brit_Adult.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak powaznie, oby wynagrodzil co by juz nie trzeba bylo ratowac Bid i wykopywac ich spod ziemia. I zeby wszystkie mialy cieply domek. Tak wiem, marzenie scietej glowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo patrząc na składy to ta lista powinna wyglądać zupełnie inaczej. Cenowo też. Dlatego artykuł całkiem niezły ale nie do końca wiarygodny i przemyślany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może to przez to, że nigdy nie był odrobaczany, zrobiłam to w lutym, może dlatego? ![]()
![]() |
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#445 | |
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój Filip ma większy apetyt, jest spokojniejszy i stał się takim przytulaskiem ![]()
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Przez odrobaczanie? Myśle że nie... Ja dawałam moim kotkom tabletki odrobaczające to ich waga się nie zmieniła, jedynie po sterylizacji moja Zuzieńka kochana była dosyć gruba, ważyła 5 kilo ponad
![]()
![]() |
#448 |
Zasiedzenie
|
A ja mam do Was takie pytanie: jak samodzielnie przyrządzić kotu jedzenie żeby się skusił?
Adoptowałam kotka, niestety przyzwyczajonego do zwykłego puszkowego żarcia. Na początku jak podawaliśmy mu gotowane mięso (powiedziano nam że nie jest wybredny i takie też chętnie zje), skończyło się tak że kot nie jadł trzy dni nic poza suchym. W końcu odpuściliśmy i zaczął dostawać puszki :/ Dziś postanowiłam to zmienić i ugotowałam mu mielonkę indyczą dodając marchewkę z groszkiem. Nie tknął. Czy powinnam coś do tego dodać? A może macie jeszcze jakieś przepisy? Albo sposoby żeby kota zachęcić? ![]()
![]() |
#449 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mój uwielbia jedzonko skropione olejem z łososia, który ma specyficzny zapaszek ![]()
![]() |
![]() |
#450 |
Zasiedzenie
|
Dzięki za przepisy, już zerkam.
Właśnie chodzi o to, że z niego nie jest jako taki niejadek. Po prostu jest uzależniony od tych puszek i chciałby jeść je non stop (zresztą z suchą karmą jest to samo, ale mamy akurat Purine więc nie jest najgorsza). Jak jemy to też przy nas siedzi i tylko patrzy co by tu porwać. Gdybym mu nie dawkowała to by w kuwecie tyłka nie zmieścił. Tylko te cholerne puszki. Jak mu wymieszam puszkę z gotowanym to też nie tknie, bo splamiłam jego karmę.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.