|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa
hormony zawsze maja skutki uboczne, ale nie jest powiedziane ze musza one u Ciebie wystapic. Ja biore anty i nie przytylam
![]()
![]() |
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
ja mam jutro rano pierwszą wizytę.. boję się jak diabli!
gdyby to była taka o, zapoznawcza wizyta, to bym pewnie takiego stresa nie złapała, ale... wczoraj trochę zbyt odważni byliśmy z chłopakiem, no i teraz muszę po receptę na "antykoncepcję awaryjną" iść. mam do Was pytania: czy taka wizyta jest wpisywana do książeczki? (moja mama niekoniecznie musi wszystko wiedzieć..), czy lekarka wypisze mi receptę bez badania? ale sobie w brodę teraz pluję, wczoraj byłam taaaka dorosła, że hoho, a teraz słabo mi z nerwów... ![]()
![]() |
#423 |
Rozeznanie
|
![]() Hej dziewczyny! Byłam dzisiaj pierwszy raz u ginekologa, ponieważ niepokoiły mnie pewne rzeczy no i podejrzenia okazały się słuszne. Zastanawia mnie jedna rzeczy, czy taka wizyta zawsze trwa tak krótko? Bo wydaje mi się, że nie trwało to więcej niż 5-8 minut. A badanie naprawdę krótko. Czy zrobiła tak bo od razu wiedziała co mi jest, czy nie chciała mnie stresować czy po prostu kiepski z niej lekarz? Sama się teraz zastanawiam i już nie wiem... Poszę, rozwiejcie moje wątpliwości
![]() P.S. Pani doktor była bardzo miła i mam nadzieję, że wszystko jest jednak ok i jest dobrym lekarzem. Zmartwiła mnie tylko trochę cena leków - wyszło 112zł ![]()
![]() |
#424 |
Raczkowanie
|
Moja dzisiejsza wizyta trwała z 15-20min, trudno powiedzieć dokładnie, bo w szoku byłam, jak lekarka opowiadała o tym, co ze mną jest (w innym wątku napisałam o tym). Też była baaardzo miła, no ale nie zbyła mnie prędko, tylko wszystko dokładnie wytłumaczyła (nawet mi narysowała na świstku wszystko, co tam się ze mną w środku stało, i walnęła tekstem: "Picasso to ja nie jestem, ale i problem nie warty arcydzieła", hihi). Potrzebne było USG - rach ciach i zrobiła. Potrzebne były chusteczki - raz dwa i mi podała
![]() Szłam do niej po tabletki "po". Nie chciała ich wypisać bez badania, no i słusznie się stało. Wykryła problem, z jednej strony pocieszyła, a z drugiej przeraziła, że zajście w ciążę byłoby w tym wypadku zdecydowanie niemożliwe. Po zabiegu wszystko powinno wrócić do normy. Mam nadzieję! Dziewczyny, nie zwlekajcie z pierwszą wizytą!
![]() |
#425 |
Rozeznanie
|
Mam 20 lat, jestem dziewicą, i nie byłam jeszcze u ginekologa, strasznie sie boję, ale przede wszystkim wstydzę. Myślę o tym, żeby rozpocząc współzycie. Poza tym całe prawie zycie się rozciągałam, robie szpagaty i tego typu rzeczy, słyszałam, ze przy wykonywaniu tego typu ćwiczeń mogło dojśc do zerwania błony dziewiczej, Czy to prawda?
![]() |
#426 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie dziwie sie ze sie boisz bo to naturalne, zawsze boimy sie niezanego. Samej mi sie trzęsly kolana ![]() ![]() 3mam mocno kciuki! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Rozeznanie
|
hehe
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
Mam małe pytanko. Może okazać się głupie ale nie wiem co zrobić. jutro mam zaplanowaną pierwszą wizyte u ginekologa w sprawie tabletek na cere. moja dermatolog powiedziała że mam iśc jak najszybciej, niestety kolejki długie i czekałam prawie miesiąc. no i niestety od wczoraj mam okres. Jak zwykle nie w terminie. nie wiem czy iśc czy nie a bardzo mi zależało, na tych tabletkach.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Wtajemniczenie
|
Jesli bardzo ci zalezy to idz
![]() Z tym ze tabletki zaczyna sie przyjmowac z pierwszym dniem miesiaczki wiec chyba jeszcze miesiac bedziesz musiala poczekac ![]()
![]() |
![]() |
#430 |
Przyczajenie
|
hej! mam 17 lat za parę miesięcy 18. nic mi niby nie dolega i zastanawiam sie czy to już pora wybrać sie do ginekologa czy może to jeszcze za wcześnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Mimo ze poszlam na badanie jako dziewica lekarz badal mnie normalnie (18lat). Badanie absolutnie nie boli, czy to przez odbyt czy normalnie. Po prostu jest nieprzyjemne. Ale w zadnym razie nie bolesne! Jesli nie masz wielkiej potrzeby aby isc do gin, wszystko w porzadku, regularnie, nie chcesz antykoncepcji i obawiasz sie tej wizyty, to moze jeszcze poczekaj? W koncu nic na sile ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 |
Przyczajenie
|
Dzięki meggara trochę mi ulżyło po twojej wypowiedzi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Wtajemniczenie
|
Ciesze sie ze moge pomoc
![]() ![]() poza tym nie ma glupich pytan a to forum jest od tego zeby pytac i uzyskiwac odpowiedzi ![]() To czy sie wydepilujesz jest Twoja prywatna sprawa i tylko od Ciebie zalezy. Po co depilowac/golic jesli nie jest to dla Ciebie przyjemne? Lekarzowi nic do tego! Zszokowalo mnie jak napisalas ze ochrzanil Twoja kolezanke za to ![]() Co do badania, z tego co wiem nie powinno dojsc do sytuacji ze pacjentka stoci calkiem nago (i swieci tylkiem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Rozeznanie
|
Ale wiecie z drugiej strony [przynjamniej mi] głupio by było się nie wydepilować... Niby owłosienie to naturalna sprawa, ale jednak...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak lekarz nie powinien jej "ochrzaniac" za to, bo jest to obecnie wpisane w nasza kulture, ponadto mamy wysoki standard higieny. Fakt jednak jest taki ze mogl zwrocic uwage tej kolezance, tak samo jak slyszalam ze zwracaja uwage ginekolodzy jesli ma sie za maly biustonosz do swojego biustu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Wtajemniczenie
|
Mam głupie pytanie, ale musze je zadać. A więc tak w najbliższym czasie idę do ginekologa. To będzie moja pierwsza wizyta. Chodzi mi o to, że idę do niego bo mam "problem z piersiami" i tylko dla tego. I pytanie brzmi, jeśli idę tylko z tym "problemem" to czy muszę poddać się "kompletnemu" przebadaniu? Tylko mnie za to nie bijcie.
![]() |
#438 |
Wtajemniczenie
|
*Justynka* wydaje mi się, że raczej badanie piersi nie ma nic wspólnego z 'kompletnym' badaniem jak to nazwałaś, ale mogę się mylić - u ginekologa jeszcze nie byłam..
... i mam w sumie pytanie. Mam problem z nieregularnością okresu, miesiączkuję już 2,5 roku więc powinno się wszystko uregulować, a ja miewam okresy co 2 miesiące, a ostatnio miałam 3 miesiące temu, bagatelizowałam przez dłuższy czas ten problem, bo niemiesiączkowanie było dla mnie wygodne. Chcę iść do ginekologa, ale mam stracha. Dodam że jestem dziewicą, ale moja błona dziewicza raczej napewno jest przerwana.. i w ogóle to skomplikowane, może ktoś mi doradzi, czy tryb życia ma wpływ na częstość okresów, jak je uregulować naturalnymi sposobami?
![]() |
![]() |
#439 |
Przyczajenie
|
Hej! mam pytanie chciałam zacząć używać tamponów i niestety mam trudności z aplikacją, ponieważ bardzo mnie boli i czuje opór i chociaż bardzo chce zacząć ich używać to nie wiem z jakiego powodu tak mi się robi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zadomowienie
|
Moje znajome polecają panów gonekologów ( ale ja za pierwszym razem raczej pójdę do pani
![]() Edytowane przez Annabelle Czas edycji: 2007-08-09 o 19:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Przyczajenie
|
Czy któraś z was wie, ile kosztuje prywatna wizyta u ginekologa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
ceny sa naprawde zroznicowane, z tego co zauwazylam w mniejszych miastach ceny sa nizsze, np w mojej rodzinej miejscowosci prywatna wizyta kosztuje 50zl w to wliczone jest badanie, cytologia, usg, a we wroclawiu ceny 80zl wzwyz, za cytologie czesto placi sie dodatkowo, najlepiej popytac kolezanek, albo przy rejestracji zapytac pielegniarki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Przyczajenie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Przyczajenie
|
PIERWSZA wizyta u ginekologa....
Wiem w zasadzie wszystko chcialam tylko sie poradzic.
Napewno trzeba sie tam wybrac przed 18 rokiem zycia-tak złyszalam ,wtedy kiedy sa jakies problemy i po rozpoczeciu współzycia... a ja mam jeden problem.... otoż boje sie pierwszej wizyty i nie chce pojsc z mama chociaz wiele dziewczyn tak robi..ale boje sie jej reakcji jakby sie dowiedziala czegos czego nie chce. krepujace. Pomozcie. wiem ze moze glupi post i oczywiste pytania ale zrozumcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
Dot.: PIERWSZA wizyta u ginekologa....
Witaj!
Nie masz się czego bać. Wiem, łatwo mówić gorzej zrobić, ale może akurat trochę Cię uspokoję tym stwierdzeniem ![]() Pozdrawiam, trzymaj się i nie stresuj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Wtajemniczenie
|
To idź z przyjaciółką. Ja tak zrobiłam.
Nie ma się co bać, każda przez to przechodzi i jest ok ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Przyczajenie
|
Dzieki
![]() Tylko ja czuje ze powinnam pojsc gozej z powiedzeniem tego mamie... Planowalam wtedy kiedy skoncze 18 -za pare miesiecy wtedy bede 'dorosła' i wydawalo mi sie ze jesli dorosla dziewczyna to zachowuje dla siebie ?czy sie myle? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zadomowienie
|
mam 18stke dopiero za mniej wiecej 3 lata ale sobie szczerze tego nie wyobrażam.na szczescie nie mam zadnych problemow ginekologicznych,moja kolezanka miala nieregularny okres i musiala isc na badania.okazalo sie,że bedzie miec jeszcze kontrolę fizyczna ,że tak to ujmę.była po wizycie cala rozstzęsiona i mówila ze bardzo negatywnie to przeżyła.sama też źle czuje,z własnym cialem częsciowo jest to spowodowane przez trądzik.nie wiem co będzie potem,aktualnie bardzo się tego boję,mama ze mna o tym nie rozmawia,myślę że dopiero jako 18 stolatka wybiorę się na tę pierwszą wizytę.
![]() ![]()
![]() |
#450 |
Wtajemniczenie
|
A musisz o tym mówić mamie?
![]() Mama powinna wiedzieć, że każda młoda kobieta powinna iść na badanie kontrolne do ginekologa ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.