![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Cytat:
ale ona chyba ma koncowke org.pl a jednak nie: http://www.puszka.pl/tluszcze.php3 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
przeszli na o 2k mniej
![]() przestraszyłam się ![]()
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
DLA ZAINTERESOWANYCH "TLUSTYM CZWARTKIEM"
![]() WEGE FAWORKI Składniki: szklanka gazowanej wody mineralnej, 450g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru kryształu, 0,5 szklanki cukru pudru do posypania, olej do smażenia Przygotowanie: 1) z wody, mąki, cukru kryształu zagnieść gładkie ciasto, cienko rozwałkować. Nożem pokroić w długie paski szerokości około 3 cm, paski pociąć na prostokąty, na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie wzdłuż i przewlec przez nie koniec faworka. 2) rozgrzać olej, smażyć partiami faworki na jasnozłoto, nie rumienić mocno. 3) osączyć, posypać cukrem pudrem POLECAM ![]() ![]()
![]() |
#424 |
Przyczajenie
|
... lub taki przepis na faworki :
- 0.5 kg maki - 0.25 dkg maslo - 0.25 dkg ser bialy ,moze byc filadelfia Co do przygotowania to wszystko jak poprzednio ![]()
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio robiłam zupę z soczewicy pychotka
![]() ![]() ![]() a kiedy tłusty czwartek? ![]()
![]() |
#426 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyna a ja ostatnio oglądalam program na tvn style i badali chlopaka ktory byl wegatarianinem ( nie wiem czy dobrze napisalam ) no i zbadali go i wyszlo ze od kiedy nie je mięsa.. nie dostarczal ..skladnika ( zapomnialam co dokladnie a nie chcę sklamac.. ale chyba bialka :/ ) ktory spowodowal, ze byl on na granicy anemii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A zamiast tradycyjnych pączków polecam gulab jamun ![]() Aniu, a wrzucisz przepis na Twoje kitri? Chapati robisz ze zwykłej mąki żytniej razowej?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#428 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
... na TVN STYLE rozne rzeczy mowia. Nie warto do konca sugerowac sie tym co telewizja podaje. Niestety duza czesc danych przetwarzana jest przez pryzmat obecnych trendow i marketingowych chwytow, ale tego nie musze chyba tlumaczyc ...
... Powiem Wam, ze gdy mialam 12 lat przestalam jesc mieso i po 3 latach, nienajzdrowszego odzywiania, wiadomo, bylam mloda, sama nie potrafilam sobie ugotowac, wiec tylko eliminowalam mieso, co w ostatecznosci nie prowadzilo do zdrowego odzywiania, trafilam z choroba nerek <mam od dziecinstwa> do szpitala, lekarz stwierdzil, ze moj ciezki stan spowodowany jest tym, ze nie jem miesa. Nakazal mojej mamie bym ponownie je jadla w przeciwnym razie za 2 lata umre ... Niestety majac 15 lat niewiele mozna wskórać i zaczelam "jesc" mieso<tylko kuraki>, niecale pol roku mienelo, choroba w takim samym stadium, wyniki coraz gorsze, dodatkowo anemia. Postanowilam jednak, ze przestane ponownie jesc mieso. Zaczelam czytac ksiazki na temat wegetarianizmu w wiekszych ilosciach niz w wieku 12 lat ![]() ... Moja przyjaciolka rowniez jest wegetarianka od kilkunastu lat, jej 9 letnia corka nigdy nie jadla miesa, ryb, jajek. Odzywiaja sie zdrowo, ale nie przesadnie. Dbaja jednak o to co jedza. Jej lekarz rodzinny jest bardzo zadowolony z rozwoju jej corki, zdrowia fizycznego etc. Zreszta co tu wiele gadac, jest wielu wegetarian, a problemy zdrowotne nie musza byc spowodowane brakiem miesa, gdyby tak bylo miesozercy wogole by nie chorowali - a przeciez jest zupelnie odwrotnie. Niejednokrotnie slyszy sie o przypadkach chorob, ktorych podstawy maja w zywieniu miesem. A co do anemii, to nie jest domena wegetarian, moja kolezanka <miesojadek> ma anemie i nie moze z niej wyjsc ...
![]() |
#430 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do kitri, to robie proste ![]() ![]() Składniki: 1 szkl ryżu lub kaszy jęczmiennej <jak kto woli> 2 srednie marchewki ok 1/4 kalafiora 1/2 brokuła <lub jeden jeżeli jest mały> 3 ziemniaki 2 duze pomidory lyzeczka kurkumy asofetida 5 ziarenek kminku indyjskiego ![]() sól i pieprz do smaku ![]() olej Warzywa przygotować, obrać, pokroic na drobne kawałki. Ugotować razem z ryzem <lub kaszą> z taka iloscia wody, by powstala gesta zupa. Na oleju robie masale : na rozgrzany olej wrzucam asofetide, kurkume i kminek, czekam chwile az sie uprazy. Gotowa masale wlewam do kitri, Dodaje na koniec pokrojone w kosteczke pomidorki. GOTOWE. Odnosnie czapatów, uzywam specjalnej mąki na czapaty ![]() Pozdrawiam !
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się w 100%
Ja gdy nie jadłam mięsa i jadłam byle co miałam bardzo złe wyniki Odkąd zaczęłam jeść dużo warzyw, soi, soczewicy, ciecierzycy i innych pyszności - wyniki mam bardzo dobre Styl żywienia nie równy stylowi żywienia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 |
Przyczajenie
|
Ps. Jeszcze jeden, sprawdzony, wyśmienity przepis na FAWORKI
![]() 3 szkl maki 3 lyzki roztopionego masla 3 lyzki gestej smietany 3 lyzki cukru pudru 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia mleko Ze wszystkich skladnikow zagniesc elastyczne ciasto,wykrawac i smazyc,posypac cukrem pudrem z wanilia lub namaczac w luksze. Na dzisiaj to tyle. Zycze dobrej nocy. Do zobaczenia jutro.
![]() |
#433 |
Konto usunięte
|
widzę że wąteczek ruszył
![]() witam wszystkie nowe (na wątku) wegetarianki. a teraz niech mi ktoś wytłumaczy, co to jest wegetarianizm, bo ja chyba niekumata mimo tego, że dłuższy czas jestem już wegetarianką. przyjaciółka zaprosiła mnie na obiadek. odkąd tylko zostałam wegetarianką, ona o tym wiedziała. a na obiad: zupa na kostce rosołowej (bo mięsa nie widac), ryba (bo to nie mięso), na deser galaretka (bo to też nic wspólnego niby z wegetarianizmem nie ma). i najlepsze: ja jej próbowałam wytłumaczyc co to jest wegetarianizm, a ona w kółko że to tylko niejedzenie mięsa, i że mięso to tylko kurczak, wołowina i wieprzowina ![]() czyli osoba, która nigdy nie miała doczynienia z wegetarianizmem, wie o nim więcej niż wegetarianka ![]() moim zdaniem najprościej wytłumaczyc wegetarianizm jest tak: -wegetarianizm: nie jedzenie/używanie produktów, do których produkcji wymagane jest zabicie zwierzęcia: mięso (w tym ryba), tran, żelatyna, skóra, pióra... -weganizm: nie jedzenie/używanie produktów, do których produkcji wykorzystuje się zwierzęta: (oprócz powyższych) nabiał, miód, jedwab... i znowu się rozkleiłam... chyba pamiętnik zacznę pisac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Konto usunięte
|
jutro może wrzuce jakies przepisy
![]() i może wreszcie uda mi się zrobic coś z tym artykułem z focusa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
moze macie jakies fajne przepisy na tofu?nie cierpie tego a ciekawa jestem czy da sie przyrzadzic tak zeby bylo zjadliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Konto usunięte
|
na tofu wrzucę coś jutro
![]() ![]() ale najprawdopodobniej, skoro nie lubisz tofu, to nijak ci nie posmakuje - taka moja opinia ![]() chociaż bywają i wyjątki - ja nie lubię gotowanych ziemniaków od małego, ale jak najdzie mnie inwencja i przyrządzę je po mojemu, to bywają zjadliwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
no postanowilam nie skreslac go calkowicie bo jadlam dopiero raz,a wlasciwie zrobilam sprobowalam i wyrzucilam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wielkie dzięki za przepisy ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#439 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() chociaz jakis czas temu jadlam tofu wedzone, i to mozna bylo od razu wrzucic na patelnie,
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
kurcze ,mowicie ze je trzeba marynowac? .Ja kupilam takie male okragle w takim pudeleczku i wodzie.Sprobowalam sobie zanim wrzucilam je na patelnie i bylo lepsze niz po
![]() ![]() ![]() Nie żale sie absolutnie,bo juz przytyłam jak nigdy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Przyczajenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6435748]widzę że wąteczek ruszył
![]() witam wszystkie nowe (na wątku) wegetarianki. a teraz niech mi ktoś wytłumaczy, co to jest wegetarianizm, bo ja chyba niekumata mimo tego, że dłuższy czas jestem już wegetarianką. przyjaciółka zaprosiła mnie na obiadek. odkąd tylko zostałam wegetarianką, ona o tym wiedziała. a na obiad: zupa na kostce rosołowej (bo mięsa nie widac), ryba (bo to nie mięso), na deser galaretka (bo to też nic wspólnego niby z wegetarianizmem nie ma). i najlepsze: ja jej próbowałam wytłumaczyc co to jest wegetarianizm, a ona w kółko że to tylko niejedzenie mięsa, i że mięso to tylko kurczak, wołowina i wieprzowina ![]() czyli osoba, która nigdy nie miała doczynienia z wegetarianizmem, wie o nim więcej niż wegetarianka ![]() moim zdaniem najprościej wytłumaczyc wegetarianizm jest tak: -wegetarianizm: nie jedzenie/używanie produktów, do których produkcji wymagane jest zabicie zwierzęcia: mięso (w tym ryba), tran, żelatyna, skóra, pióra... -weganizm: nie jedzenie/używanie produktów, do których produkcji wykorzystuje się zwierzęta: (oprócz powyższych) nabiał, miód, jedwab... i znowu się rozkleiłam... chyba pamiętnik zacznę pisac ![]() Witam! Najwazniejsze, by zrozumiec czym jest wegetarianizm, nalezy zrozumiec ogolny sens istnienia. Nie wkraczam w glebokie ideologie ![]() Dlatego, gdy jezdze na rodzinne swieta, wole zapytac czy np. w ciescie nie ma jajek. W galaretce żelatyny a czy zupa przypadkiem nie na kosci, albo kostce rosolowej <miesnej> i ustosunkowuje sie do tego. By nie stwarzac problemow, zaczelam wozic na takie spotkania rzeczy zrobione przeze mnie ![]() Gdy stalam sie wegetarianka, i po kilku dobrych latach przyjaciolka zaprosila mnie na swoja osiemnastke, byl sliczny tort i jako jedyna nie jadlam. Zarzucila mi wtedy, ze dla niej moglabym to zrobic, niestety - wytlumaczylam jej czy wazniejszy w naszej relacji jest tort i to, ze go zjem, czy fakt, ze jestem wierna i oddana jej przyjaciolka ? Ps. ja bym powiedziala, ze wegetarianizm to odzywianie sie i zycie w taki sposob, by nie ranic innych zywych istot i nie czerpac korzysci i z ich cierpienia ... ![]() A dzis u nas na obiad delikatnie ![]() CZATNEJ z bananow 6 bananow 1 łyżka masełka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta pieprzu szczypta kurkumy Banany umyc, obrac, pokroic na male kawalki. Na patelni rozgrzac maselko, wrzucic na nie kolejno przyprawy, uprazyc. Dodac banany i cukier. Mieszajac jakis czas, doprowadzic do rozpuszczenia bananow. Powinna wyjsc gesta masa. PURISY 1 szkl mąki białej 2 łyżki mąki pszennej razowej szczypta soli 2 łyżki masła 0.5 szkl cieplego mleka olej <do smazenia> Suche skladniki wymieszać, dodać masełko i taką ilosć mleka, by powstało elastyczne, dajace sie walkowac ciasto. Dobrze zagniesc, odstawic pod przykryciem na pół godziny. Wałkowac na placuszki o srednicy 7-8 cm, grubosci 2-3 mm. Wrzucac na rozgrzany olej, przyciskajac <czymś czym mozna pozniej je wyjąć>, by nie pływały po powierzchni. Po kilku sekundach kiedy urosna, przelozyc na druga strone na kilka sekund. Wyjac. Odsaczyc na siteczku. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() POZDRAWIAM ![]()
![]() |
#442 |
Przyczajenie
|
Dobrze tez, zrobic jakas masale do panierki, by nadac smak. Ja rowniez, nie przepadam za tofu i bardzo zadko go jadam. Ale jak juz robie to nie jest najgorszy, z tym ze raczej do sosow uzywam. A jak kotlety to wczesniej tofu na masalke wrzucam i dopiero pozniej formuje kotleciki i ciach do buły i na patelnie ...
![]() |
#443 |
Konto usunięte
|
no ja też bym powiedziała raczej, że wegetarianizm to jest sposób na życie, który nie krzywdzi zwierząt, ale niestety jak zacznę wygłaszac moje piękne idee, to prawie nikt ich nie rozumie i patrzą na mnie jak na wariatkę
![]() przepisy pojawią się później, na razie idę przygotowywac się do konkursu rejonowego z matematyki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jelsi jest to dzika krowa to jej celem jest :wydanie na swiat kolejnego pokolenia lub zostac pozarta przez drapieznika ,zwierze jest czescia lancucha pokarmowego. dodatkowo zapytam z czego macie buty?torebki? nie chce wywolywac burzy bo sama za miesem nie przepadam ,brzydze sie i wzruszaj mnie cierpienie zwierzakow ale jesli ktos hoduje krowy na uboj to nie protestuje tylko pytam czy te krowy sa zabijane szybko ? wzrusza mnie bezsensowne zabijanie dla skory,futra dla wypindrzonych panien ,wzrusza mnie smierc zwierzat zagrozonych ,wzrusza mnie zabicie slonia dla kłów .mowi nie zabijaniu dzikich zwierzat. powtarzam ze sama nie przepadam za miesem ale nie umiem,nie chce mi sie bawic w gotowanie wege tym bardziej ze musialbym przekonac do tego TZ a przede wszytskim zadbac o odpowiednie odzywienie dziecka i zastapic mieso odpowiednimi skladnikami odzywczymi aby nie doprowadzic do anemi i czegos gorszego. no i nie ukrywajmy wege jedzenie i zdrowe jedzenie do najtanszych nie nalezy. sama w mlodosci interesowalam sie wege ,hare kriszna,ekologia ale zrozumialam ze przeginanie w ktoras strone nie jest dobre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
paulo
to wątek z przepisami, Twoja wypowiedź niepotrzebnie wywoła tutaj burzę. Jeśli chcesz podyskutować o wegetarianizmie zapraszam na https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=wegetarianizm
![]() |
#446 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do obudwia, torebek ... to nie żyjemy w epoce kamienia ... multum sklepow i firm umozliwia nam zakup produktow ze sztucznych skor, lub innych tkanin i niekoniecznie musza byc to buble. Jezeli ktos nie potrafi zadbac o odpowiednie odzywianie bedac wegetarianinem, to bedac miesozerca rowniez nie potrafi. Mieso nie jest wybawca od chorob i anemii. Zreszta o tym prosze przeczytac sobie w ksiazkach, jestem tu by rozmawiac o przepisach ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() A wy co dzisiaj macie na obiad ?
![]() |
![]() |
#447 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
a zdrowe i wege jedzenie jest bardzo tanie. zapewniam cię że tańsze od mięsa. ale gdy patrzy się na produkty z wyższej półki, tak jak w mięsnej diecie np. homary, krewetki... to napewno tanio nie będzie. odkąd przeszłam na wege w portfelu mam znacznie więcej kasy ![]() Cytat:
![]() skoro kiedyś się tym interesowałaś, to czy warto z tego rezygnowac? |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, proszę nie wdawajcie się w dyskusję na tym wątku
![]()
![]() |
#449 |
Przyczajenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6447027]
skoro tak bardzo nie chcesz przestawiac się na wege, to czemu tutaj to nam wyrzucasz? jeśli nie obmyśliłaś diety dla swoich dzieci dotąd, i chcesz zastąpic to tylko mięsem, to muszę cię rozczarowac, ale to bardzo często nie wystarcza. każda dieta musi byc przemyślana. odkąd przeszłam na wegetarianizm czuję się znacznie lepiej, a nie codziennie patrze w tabelki z regułami odżywiania. a zdrowe i wege jedzenie jest bardzo tanie. zapewniam cię że tańsze od mięsa. ale gdy patrzy się na produkty z wyższej półki, tak jak w mięsnej diecie np. homary, krewetki... to napewno tanio nie będzie. odkąd przeszłam na wege w portfelu mam znacznie więcej kasy ![]() [/quote] Mam takie pytanie: dlaczego jedzenie ma być tanie ? Nie rozumiem tego, wychodze z załozenia, ze jesli sie odzywiam w sposob przemyslany, to nie oszczedzam na jedzeniu. Fakt faktem, niektore dania wegetarianskie nie sa najdrozsze. Sa jednak produkty, ktore kosztuja wiecej ...
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
też bym prosiła
![]() później nie będzie można przepisów (a po to ten wątek chyba) znaleźć w gąszczu tych wypowiedzi :P:P ja dziś prawdopodobnie na obiad mam zupkę z soczewicy czerwonej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:27.