![]() |
#421 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Jaki koszt całościowo?
Cytat:
Za uroczysty obiad (a taki robi MOLKA..i ja zreszta tez - w tym samym miejscu w dodatku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Rozeznanie
|
My robimy tylko uroczystą kolację dla najbliższych. Cena za kolacje ok 110 zł + ciasta + kilka przystawek + trochę alkoholu. Ziarnko do ziarnka i zastanawiam się czy się zmieszczę w 150 zł na osobę :/ U nas dochodzą noclegi dla wszystkich gości 150 zł na osobę (śniadanie w cenie). No ale postanowiliśmy, że nie będziemy się szczypać bo to nasz ślub i chcielibyśmy ugościć tą garstkę gości na poziomi i aby wszystko było elegancko przygotowane. Mam nadzieję, że nie przekroczymy 15 tyś za dużo bo wtedy mniej na podróż zostanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zadomowienie
|
No tak MOLKA...liczac juz z ciastami i napojami moze tyle wyjsc. My tez zapewniamy wszystkim noclegi, bo nikt nie jest z Wroclawia. Ale udalo mi sie znalezc takie apartamenty przy rynku (normalne mieszkania 2-pokojowe...wyglada calkiem ladnie a od os. wychodzi 75 zl
![]() Ja moglam sobie zrobic ostateczne podsumowanie...jako, ze slub za ponad tydzien, wszystkie wydatki zamkniete i ilosc gosci potwierdzona. Wyszlo tak – liczba osob: 17 doroslych + 2 naszych synkow (jeden 5 m-cy wiec nic nie zje ;-), drugi 2 lata i bedziemy zamawiac na miejscu z karty dla dzieci).
Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2009-04-30 o 09:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Rozeznanie
|
popppy wiem, ze na placu solnym są takie mieszkania do wynajęcia, kiedyś w nich nocowałam, więc wiem o co chodzi. Te mieszkanka zazwyczaj są nowocześnie urządzone i czyste. My jednak decydujemy się na hotel aby nie robić niepotrzebnego zamieszania z dochodzeniem i dzieleniem rodziny na mieszania, no i śnaidanie będzie w cenie więc wszyscy jeszcze raz się spotkamy razem. Napisz czy Wy wynajmujecie pokój dla siebie w Arcie? Czemu tak dużo płaciliście w USC, u mie był to koszt ok. 80 zł wraz z dojściem urzędnika do hotelu :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla nas w Arcie jak najbardziej ![]() A w USC 84 zl + 50 za grajka jakiegos ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Raczkowanie
|
U nas wyszło 1500 funtów (czyli 6000 zł / wtedy funt stał 4 zł).
Na 13 dorosłych i 1 dziecko. To był bezalkoholowy ślub. *USC - 100 zł *Suknia, bielizna, buty - 980 zł *Garnitur, koszula, buty - 520 zł *Biżuteria - 120 zł *Obrączki - 1250 zł *Samochód - 150 zł *Kwiaty - 160 zł *Kosmetyczka - 200 zł *Tort - 170 zł *Obiad w restauracji z kawą - 1050 zł *Szampany na toast w USC - 110 zł *Zaproszenia - 40 zł *Bilety lotnicze do PL - 1150 zł Całość wyszła 6000 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
U nas (czerwiec 2010) koszty przedstawiają się następująco:
- 235 zł/os restauracja (w tym alkohol, ciasto, owoce, słodycze, wiejski stół, nie ma tylko tortu) - tort ok.1000 zł - ubranie 3500 zł - obrączki 1300 zł - noclegi dla gości: domki typu Brda 8-osobowe po 150 zł, czyli po niecałe 18 zł/os) - orkiestra 2700 zł - fotograf 2500 - kamerzysta 1500 zł Do tego dojdzie jeszcze bukiet, transport nasz i gości, dekoracja kościoła, fryzjerka, kosmetyczka, i pewnie mnóstwo innych rzeczy, o których zapomniałam tu napisać, więc na 100 osób w 40000 będzie ciężko się zamknąć... Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2009-05-03 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Suknia + bolerko + welon – 2600zl
Bielizna – 200zl Buty – 200zl Makijaż – 100zł Paznokcie – 100zł Biżuteria + ozdoby do włosów – 50zl Bukiet – 250zl bukiet dla swiadkowej-190zl Garnitur + koszula + krawat + buty + bielizna – 600zl Sala – 16320zl Soki + napoje – 1500zl Wina + likiery – 500zl Wódka – 3000zl Samochód – 200zł Orkiestra -2500zl Fotograf + kamerzysta – 2500zl Obrączki – 1400zl Kwiaty do kościoła – 300zl (ale składałam sie z jeszcze jedna dziewczyna ) Dekoracje (strojenie sali 800zl,kwiaty dla rodzicow 200zl,ksiega z zyczeniami 150zl,stroiki na samochod 100zl) Zaproszenia + inne ozdoby – 200zl kosciol(dla ksiedza co laska)-450zl organista-150zl oplaty w urzedzie-80zl nocleg dla gosci-360zl autobus dla gosci-700zl takze razem 35,700 za wesele zzaplacilismy na 96 osob |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
Nam wyszlo jakies 23 tys za wesele 1-dniowe dla 53 osob. Ale np samochod wypozyczamy od znajomych nie z firmy, no i ogolnie pilnowalismy sie z wydatkami- alkohol w makro itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Wtajemniczenie
|
Ze wstepnych wyliczeń jednodniowe wesele na 120 osób ( z ubraniami, obrączkami i innymi gadżetami) ok. 35 000 tys pln. Tak wygląda nasz kosztorys po dokonaniu rezerwacji kamerzystów, fotografów, koscioła, opłatach itd.
![]() |
![]() |
#431 |
Moderator
|
Wesele 2 dniowe na ok 65 osób w roku 2009 wyniesie nas coś ok 35 tys (piszę około bo nie mamy jeszcze wszystkiego ale liczę na to że kwoty 40 tys nie przekroczymy)
![]() |
![]() |
#432 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
Straszne kwoty wydajecie na wesele i slub!!normalnie sie zszokowalam
![]() ja za wesele z poprawinami na 130 osob wydam ok 25-26 tysiecy!! a jak przeczytalam ze za 65 osob wyszlo ok 35 tysiecy to normalnie dobrze ze siedzialam ![]() i na pewno region tez ma duzo do cen ![]()
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
wynajmuje sale i mam kucharki ale jak dla mnie kwota 35 tysiecy za wesele jest niewyobrazalna suma...wszystko staralam sie pozalatwiac po najnizszych cenach (niekoniecznie gorszej jakosci) i mysle ze jakos sie udalo
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Moderator
|
Cytat:
przykładowe ceny to: 190 za osobę (wesele 2 dniowe) =12 350 dekoracja kościoła - 1000 zł (mnie ta cena szokuje ale proboszcz współpracuje ze swoja dekoratorka i innych nie wpuszcza do kościoła. Przez kilka takich historii jak jakaś dekoratorka słyszy nazwę mojej parafii odmawia dekoracji) W tym dniu maja wesele tylko 2 pary więc po 500 zł wynajęcia auta (replika starego jaguara cabrio) ok. 800 zł Skrzypek 350 Zespół (5 osób) 3300zł Obrączki 2000 zł Dodatkowo na sali wiejski stół od 900zł Barman (na 2 dni) 500 zł (plus koszt alkoholu do drinków nie mam pojęcia jaki) Alkohol (wódka, piwo, szampan) nie wiem ile narzeczony liczył ok 5000 Fotograf 1900 Kamerzysta 900 Suknia ok 2000 Tort i ciasta dla gości na "do widzenia" ok 500 zł Nauki przedmałżeńskie 65 euro A trzeba dodać jeszcze koszt noclegu 1 lub 2 par, sukienka na 2 dzień, dodatków, garniturów dla TZ, stawki księdza (ponoć ok 800 zł ![]() Dodam tylko że wiem że można było taniej ale sami z TZ organizujemy i opłacamy ślub i wesele więc nie mamy poczucia winy że naciągamy rodziców. Oboje pracujemy za granicą a wesele organizujemy w Polsce więc łatwiej było nam uzbierać tą kwotę. No i nie płaciliśmy wszystkiego jednorazowo bo na ok 1,5 roku przed ślubem wszystko co sie dało zadatkowaliśmy, na 9 mcy przed kupiliśmy obrączki i wybrałam suknię (część kwoty już za nią zapłaciłam) Z tego co na szybko podliczyłam z cen które podałam wyszło już ponad 31 tys a jeszcze sporo wydatków zostało. ![]() Dopiszę jeszcze że załatwialiśmy większość spraw przez internet i telefon (w PL byliśmy razem raz) więc czasem byliśmy skazani na wyższe ceny bo nie mogliśmy osobiście pochodzić i posprawdzać ofert które nie były umieszczone na stronach www. Myślę też że gdy ludzie słyszeli (lub po nr tel lub adresie e mail) widzieli że nie jesteśmy w PL mogli podbijać ceny...
Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie Edytowane przez tylkokasia Czas edycji: 2009-05-26 o 21:27 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
a to moje wydatki zwiazane z weselem:
Suknia + bolerko + welon – 1100 Bielizna – 50 Buty – 80 Makijaż – 50zł Paznokcie – 50zł Biżuteria + ozdoby do włosów – 80zl Bukiet – 150zl bukiet dla swiadkowej-100zl Garnitur + koszula + krawat + buty + bielizna – 450zl Sala – 1200zl kucharki - 2200zl tort + ciasta - ok 1000zl Soki + napoje – 600zl Wina + likiery – 300zl Wódka – 1600zl (bo polowe dostalismy w prezencie ![]() Samochód – 200zł Orkiestra -2100zl Fotograf + kamerzysta – 1500zl Obrączki – 650zl Kwiaty do kościoła nie kupuje bo w tym samym sniu mam komunie w parafii wiec strojenie kosciola mi odpada ![]() Dekoracje (strojenie sali300zl,dekoracja samochodu 200zl) Zaproszenia + inne ozdoby – 250zl kosciol(dla ksiedza co laska)-800zl organista-200zl oplaty w urzedzie-84zl autobus dla gosci-1000zl prezent dla rodzicow - 300zl i oczywiscie jedzenie - ok 7000zl wyszlo ok 24000 zl ale pewnie wyjdzie cos "niespodziewanego"dla tego licze tak ok25-26 tys. ![]()
![]() |
#438 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Butów za 80zł dawno nie widziałam... a bielizny za 80 w normalnym sklepie też nie kupisz, raczej by trzeba szukać na bazarku, a z takiej bielizny na pewno nie będziesz długo zadowolona. Samochód za 200zł? Jaka marka? Fotograf i kamerzysta też tanio. Ja znalazłam kamerzyste za 1100 a fotograf za 4tys w pełnym pakiecie. Obrączki za 650 to te tradycyjne, zgadza się? Kurcze, nie warto robić zbyt wymyślnego ślubu i wydawać jak najwięcej, ale myslę też że nie ma co przesadzac w drugą stronę i wszystkiego sobie żałować, byle by było jak najtaniej... Film ze ślubu, zdjęcia, i obrączki to pamiątki które zostaną na całe życie i warto w nie zainwestować, tak myślę. Ale to tylko moje zdanie ![]()
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zresztą oceniam, że żałowała sobie niektórych rzeczy, po kosztach innych wesel. Ale to jej wybór przecież ![]()
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- próba 333 i małe rozmiary? ![]() Ja z TŻ do cywilnego za obrączki daliśmy około 300 zł za dwie u markowego jubilera (regionalnego). Nie zależało nam na czystym złocie, ja mam skromne paluszki więc wyszło taniutko. A do kościelnego obrączek nie zmieniamy, chyba, że będziemy mieli nadmiar pieniędzy ![]()
![]() |
![]() |
#443 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A już całkowicie nie podoba mi się większość czołówek, np ze zdjęciami z dzieciństwa, albo z przedstawianiem, kto jest w "rolach głównych" itd Fotografa można mieć znajomego który zrobiłby zdjęcia po kosztach ![]() Co do obrączek, pewnie nawet 333 w małych rozmiarach teraz byłyby droższe niż 300zł. Za 300 można mieć te przetapiane z własnego złota, wówczas płaci się tylko za robociznę i grawer ![]()
![]() |
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Iz0lek:
Zacznijmy od tego ze ceny w Warszawie i w Kielcach roznia sie co najmniej dwukrotnie..nie zawsze jest tak ze to co drozsze to znaczy ze jest lepsze..czasami te tansze rzeczy sa o wiele trwalsze i lepsze...obraczki mam proby 585 i z grawerka takze nie wiem czy takie znowu tradycyjne...z Tż-tem mamy chudziutkie palce wiec wagowo tez nie duzo i dlatego cena taka malutka...samochod mamy od kolegi (sasiada) dlatego tez nas nie naliczy...suknie kupowalam w listopadzie bo wtedy sa rozne wyprzedaze przed nowa kolekcja, ktora praktycznie sie nie rozni od poprzedniej i tym samym za suknie zaplacilam polowe ceny... piszesz ze wszystkie filmy wydaja Ci sie takie same...to skoro sa takie same to dlaczego mam placic 4000 za film jak moge miec za 1000 a przeciez i tak bedzie taki sam...a mozna zrobic tak ze podpatzrysz co robia Ci drodzy i powiesz gosciowi "tanszemu" co i jak... a co do oszczednosci to trzeba to po prostu umiec ![]() szukac rozgladac sie na prawo i lewo i przede wszystkim pytac po znajomych bo w ten sposob mozna bardzo duzo zaoszczedzic ![]()
![]() |
#445 |
Rozeznanie
|
oczywiście, ze ceny są różne w różny miastach. I wiadomo, że każdy lubi co innego i dla każdego suma 30 tyś oznacza co innego. I chociaż jestem zdania, ze na usługach (fotoraf, fryzjer itp) można dużo oszczędzić bo to zależy od człowieka, jego fachowości, tarowania itp; to na rzeczach materialnych nie jesteśmy w stanie wykreować wielkich różnic ceny. Oczywiste jest, że obrączki np. za 500 zł będą gorszej jakości niż te za 2500, tak samo z suknią, alkoholem, itd.
---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- nemur mam jeszcze pytanie o obrączki, gdzie je zamawialiście? ostatnio nasłuchałam się tyle o próbach i złotnikach, że chyba nie będe w stanie kupić obrączek. aż strach .. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
Zdzieraja wszedzie jesli tylko uslysza slubne
![]() molka11 obraczki kupowalismy W "Skorpionie" u nas tu w Kielcach, takie sie nam spodobaly i takie kupilismy nie patrzylismy na probe czy ile kosztuja ![]()
![]() |
#448 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do reszty Twojej wypowiedzi... to zgadzam się najzupełniej! Ja poto szukałam fotografa przez tyle czasu żeby był zaj .. SUPER i żebym do końca życia była ze zdjęć zadowolona i tak samo z obrączkami! To jest coś co zastaje do końca żcyia, do czego się wraca ciągle ... ![]() P.S. A np. moja znajoma, zaoszczędziła na obrączkach, po daniu swojego złota dała za obrączki ok. 300zł BO chciała sobie zrobić makijaż u lepszego, droższego stylisty ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |||||
Rozeznanie
|
W Wawie może i czasem są ceny z kosmosu, ale ja robię wesele w Lublinie i tam będę się zaopatrywać
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jeśli chodzi o Deichmanna to trzeba uważać co się tam kupuje, bo robią problemy przy ew. reklamacji ![]() ![]() A skórzane buciki kosztują ok 200zł, choć nie wiem czy są takie ślubne... (Btw. widziałam piękne koronkowe kozaczki ślubne ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Moj fotograf 2f kosztuje 4tys w pakiecie z albumem we włoskiej skórze, i z 3ma plenerami, a jesli chcę wesele do oczepin (a chcę! jak ty ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Na mój ślub sama się będę malować! ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.