|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
moje ostatnie maturalne P :Ś: duża miska mleka koziego+ duża miska owsianki królewskiej pomieszanej z płatkami z gryki z melasą z Dobrej kalorii (ok.90g)+ duża gruszka IIŚ: kromka mega razowca+ 1/3 homo naturalnego+ pomidor+ szczypior O: pierś z kurczaka ok.200g+ 70g (suchej) kaszy gryczanej+ miseczka przecieru pomidorowego+ surówka z pomidora, pekinki i szczypiorku+ na deser kanapka mleczna kinder ;p P: sałatka z: zielone oliwki+ sałata+ pekinka+ rukola+ pomidor+ tuńczyk+ szczypior+ oliwa z pestem winogron+ dwa wafle ryżowe K: omlet z dwóch jaj+ serek wiejski+ kilka mega rzodkiewek+ ogóras małosolny+ przyprawy I jaaak???
|
|
#4472 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, najadam się i szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie zjedzenia dwóch kromek chleba. Chyba by mi żołądek rozsadziło Generalnie jem bardzo małe porcje, chyba nawet za małe bo często nie dojadam wszystkiego z talerza.I dzisiejszy ![]() W/U I. Owsianka z czterech łyżek płatków owsianych, dwóch łyżek serka wiejskiego, połowy jabłka, łyżki rodzynek i cynamonu. II. Serek wiejski lekki z garścią nerkowców i łyżką kakao. III. Kromka chleba orkiszowego z żółtym serem, sałatą i papryką. W międzyczasie Marchewka do pochrupania i kawa z mlekiem. IV. Omlet z dwóch jaj z pomidorami, oliwkami i ziołami, polany odrobiną sosu czosnkowego (jogo naturalny + czosnek) V. Trochę sałatki z czerwonej fasoli, ogórka kiszonego, papryki, cebuli i szczypiorku, pół kromki grahama. |
|
|
|
|
#4473 |
|
Raczkowanie
|
jutrzejsze R- proszę o ocenkę
ś: sałatka - 1\2 brokuła , trochę fety light , jajko na twardo II ś: serek wiejski light , babeczka pełnoziarnista własnego wypieku( bez cukru, z garścią rodzynek i 2 miarkami kokosa- wyszło mi 12 sztuk, więc myślę że rodzynek i kokosa jest niewiele w każdej babeczce) o: warzywa na patelnię ( bez tłusczu) , pierść z kurczaka z piekarnika-bez skóry i oliwy p: pół papryki czerwonej , pół szklanki kefiru 0% k: trochę poskubanej piersi kurczaka w sałacie lodowej , pomidor, ogórek zielony ( taka sałatka) może być? bardzo mi zależy żeby nauczyć się układać dobrze dobrane menu a co za tym idzie w końcu ruszyć z wagii. Wiem , że nie od razu nie schudnę tyle ile chcę ale małymi krokami. --------------------------------------------------------------- wzrost : 150 cm 54-53-52-51-50-49-48-47-46-45 |
|
|
|
#4474 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- może być? )jeszcze później zjem cos białkowego - włąsnie tunczyk albo dserek biały. dziekuje za ocenę i rady
|
|
#4475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzisiejsze P z prośbą o oceny,
Szklanka ciepłej wody z cytrynką IŚn; Owsianka: 3łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, 2 łyżki Crunchy fruit, 2 łyżki jakiegoś mueslii owoce leśne z lidla, 2 suszone śliwki, 50 ml mleka, cynamon), Danio brzoskwiniowy+ ok. 50 gr mieszanki studenckiej (jakas dziwna,bo prawie same rodzynki w niej;/), kawa czarna Przekąska: kawa bezkofeinowa z mlekiem i przyprawa piernikowa, filizanka kisielu wiśniowego (bez cukru,ale to dluga historia czemu:P) IIŚn; 3 kromki chleba staropolskiego (po 25gr.) z: *masłem,polędwicą z indyka, sałatą,pomidorem i ogókiem małosolnym *masłem,serkiem nat,rzodkiewka,pomidorem i szczypiorem *masłem i dżemem malinowym Przekąska;Big milkkkk Ob;pol woreczka ryzu, kostka mintaja w jakims takim sosie z groszku,kukurydzy,pomidor ow, troche surówki z marchewki skropionej sokiem z cytryny, szklanka jakies ice tea z lidla;p D; Galaretka wiśniowa Zotta,kilka fistaszkow, kawaaa z mlekiem P; wieśniak lekki z; jabłkiem przesmazonym z cynamonem, 2sliwkami suszonymi,kilkoma rodzynkami, 2 lyzami crunchy fruit, 2 lyzkami otrębów granulowanych śliwkowych herbatka miętowa K; omleet z 2 jaj z mąką,mlekiem, papryka,pomidorem,szynka, pieczarami i cebulka polany ketchupem W między czasie duużo wody niegazowanej
|
|
|
#4476 |
|
Raczkowanie
|
airwaves-czy tobie też wzrósł apetyt?Ja kiedyś najadałam się jabłkiem a teraz(dużo podwyższyłam kalorie) mogę jeść i jeść ;P
|
#4477 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ah, jakoś mi się przypomniało, że w wąku kolacyjnym na moim gotowaniu ktoś miał identyczny awatar jak ty
|
|
#4478 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W zasadzie to mi tylko rano jakos w miare jeszcze chce sie jesc, a potem to jedzenie dlatego,ze wiem,ze musze. A dzis to szczegolnie wszystko wpychalam,bo brzuszek boli ![]() Aa i mam pytanie,czy nie za duzo blonnika jest teraz w tym co jem? Zwiekszylam dawke ze wzgledu na olbrzymie problemy z zaparciami.
|
|
|
#4479 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R:
I śniadanie koło 9:00: Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 2%, twaróg chudy 100g, 1 łyżeczka kakao ), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru (zaopatrze się w słodzik bo nie ma wyjścia )II śniadanie 13:00: 2 kromki chleba żytniego (z biedronki ) kilka plasterków wędliny z indyka, kilka plastrów ogórka, kilka rzodkiewek sałata, jabłko Obiad 17.00: pół woreczka brązowego ryżu, tuńczyk w/w gotowany z cebulka, ząbek czosnku, zioła, ok.250 g gotowanej fasolki szparagowej Kolacja 20.00: serek wiejski 200g, pomidor. Proszę o ocenę ![]() Z góry dziękuje ![]() I mam pytanie czy ktoś mi może pomóc policzyć moje zapotrzebowanie energetyczne... Mam 169 wzrostu waże 59 kg. Mój wysiłek fizyczny jest średni. Na tygodniu sporo chodzę z racji tego, że mój przyszły zawód to pielęgniarka praktyki opierają się mniejszym lub większym wysiłku fizycznym. Na ćwiczenia niestety nie mam czasu Chociaż może w czerwcu wreszcie wróce do biegania po rocznej przerwie ![]() |
|
|
|
#4480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps.Patuś ale avatareek! ; D ;* To może wkleję dzisiejsze/chorobowe U. ![]() Isn: 2 kromki chleba tostowego maczane w mleku i cukrze waniliowym podsmazane, posypane cukrem. ryż na mleku jabłkowy muller. II: długaśna bułka ziarnista z serkiem mascarpone, banan. ob: puree, dwie duże pieczarki z mięsem mielonym, surówka. + kompot. d: jogurt truskawkowy z truskawkami. p: kakao na mleku, pomarańcza. k;bułka jak przy IIśn:P z serem pleśniowym, serem żółtym + keczup.
|
|
|
#4481 |
|
Raczkowanie
|
U
IŚŃ (6.30): dwie kromki chleba na zakwasie z twarogiem, pomidor W szkole: 8.30: kawa z mlekiem odtłuszcoznym 9.30: kanapka z chleba ciemnego z plasterkiem sera 11.30: jabłko 13.00: ciasteczko owsiane (130kcal, chyba może być raz w tygodniu?) 15.00: puszka coli zero (wiem, że to świństwo, ale strasznie byłam głodna, a nie było nic lepszego pod reką) P (17.30): activia, gruszka K (19.00): 100g serka homo naturlanego, szczypta kakao, 1 orzech włoski Normalnie jem ciepły obiad zamiast tych wszystkich przekąsek, ale dzisiaj od 7.00 do 17.30 byłam poza domem a w szkole mamy bardzo krótkie przerwy, więc nie ma czasu na zjedzenie niczego normalnego
|
|
|
|
#4482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4483 |
|
Rozeznanie
|
moje dzisiejsze R pod hasłem "nic innego nie miałam w lodówce"
![]() I. ryba po grecku na zimno z 2 kromkami pełnoziarnistego chleba, inka z chudym mlekiem II. pomarańcza, 2 kostki czekolady 81% kakao III. 10dag borówek amerykanskich IV. jajecznica z 2 jajek i 6 plastrów polędwicy, usmażona na oliwie z oliwek i posypana szczypiorkiem; sałatka z dwóch pomidorów i cebuli V. inka z chudym mlekiem, jogurt naturalny, kilka orzechów VI pół serka wiejskiego, pół szklarniowego ogórka, łyżeczka oliwy Mam wrażenie że chyba jednak ciut zbyt kalorycznie,o tak ślicznie proszę o ocenę :
|
#4484 |
|
Raczkowanie
|
R
witajcie wizarzanki na początek zaznaczam, że jestem zupełnie nowa chcę codziennie analizować z wami moje i wasze jadłospisy na redukcji. na początku pewnie to będzie dla mnie trudne bo jak dotąd nie miałam nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem ( jestem bulimiczką) - i to właśnie chcę zmienić a do tego potrzebuję waszej wiedzy ważę 60 kg i chcę schudnąć ZDROWO ok 5 kg żeby ważyć tak jak przed przytyciem. ok...to tyle o mnie bo was zanudzę czas na mój jutrzejszy jadłospis ![]() Ś- 3 plastry twarogu półtłustego, 1 kromka chleba słonecznikowego i pół ogórka zielonego II Ś- grejfrut, herbata czerwona O- mintaj na parze z ziołami, pół torebki gotowanego białego ryżu, warzywa mrożonkowe na patelnie (może garść) P- jajko gotowane co o tym myślicie? w jakim czasie powinnam stracić te 5 kg żeby było zdrowo ale też nie przesadnie długo? dziekuję ![]()
|
|
#4485 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za ocenę poprzedniego jadłospisu
Dzisiejsze Rrrrr z prośbą o komentarze: Na Ś: wieśniak z wkrojoną kiwi, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma rodzynkami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią Na 2Ś: kefir (wiem, że brak owocu lub warzywa, ale jadłam między zajęciami a basenem w samochodzie i nie miałam nic poza kefirem...) basen 40 minut, sauna 30 minut Na O: kurczak (pierś) z curry z warzywami i ryżem na patelnię (pół opak.) na oliwie Na P: placuszki z 2 jaj, mleka, zarodków, otrębów z dżemem niskosł. jagodowym - wiem, że za słodko na P ale miałam ochotę na słodkie, może dlatego, że jestem przed @, no i mam nadzieję, że nie zgreszyłam za mocno. Na K: zawijańce z sera żółtego z pieprzem (taki z mlekowity) z papryką, ew. ogórkiem konserwowym. Dodać tu coś jeszcze? Mam rybki w puszce ale to by już chyba było zbyt kalorycznie, może lepiej garść pestek słonecznika, ale nie wiem czy znów nie za tłusto jak na K? A propo's pestek, czy one muszą być łuskane, czy można sobie czasem pozwolić na rarytas takich zwykłych, by samemu podłubać? Kombinacje RRRRRRowe na jutro: Ś: wieśniak z wkrojoną połową banana z cynamonem, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma suszonymi żurawinami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią 2Ś: 2 kanapki razowca z pasztetem sojowym, papryką, 2ga połowa banana i pół jablka z cynamonem z mokfrofali polane łyżką jog.nat. O: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego, z mielonym (wołowo-wieprzowym), groszkiem, pieczarkami, sos z jog. nat. i ziół P: makrela z ogórkami konserwowymi K: smażona cebulka + 1/2 sadzone jaja
|
#4486 |
|
Raczkowanie
|
Pisze tu po raz pierwszy i oczywiscie bylabym wdzieczna za oceny i rady dotyczace mojego jadlospisu (R)
I - ok. 7 - 5 łyżeczek płatków owsianych z jogurtem danone activia (210gr) + garsc miesznki studenckiej + herbatka bez cukru (fix - mieta, zielona herbata, kminek, jabłko) II - ok. 10 - sałatka - kilka malych kosteczek szynki, troche fety, salata, ogorek, pomidor, rzodkiewka, odrobina oliwy + kromka pumperniklu pol godzinki przed obiadem szklanka lnu mielonego na trawienie III - ok. 14 - szklanka soku warzywnego, makaron z maki razowej zytniej + sosik gotowany warzywny na jakims miesku (symbolicznie) IV - ok. 18 - 2 kanapki - jedna z wedzonym lososiem, druga z serkiem bialym poltlustym i warzywami V - ok 20 - jablko ( nie moge jesc owocow w ciagu dnia, miedzy posilkami, bo mam wtedy po nich wzdecia, a jak jem na wieczor, wszystko jest ok |
|
|
|
#4487 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
virginia Dzięki za ocenę poprzedniego jadłospisu Dzisiejsze Rrrrr z prośbą o komentarze: Na Ś: wieśniak z wkrojoną kiwi, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma rodzynkami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią dobrze ![]() Na 2Ś: kefir (wiem, że brak owocu lub warzywa, ale jadłam między zajęciami a basenem w samochodzie i nie miałam nic poza kefirem...) no właśnie szkoda że brak warzyw lub owoców ale wiesz co widziałam dzisiaj w sklepie kefir z ogórkiem i koperkiem możesz sobie serwować takie coś basen 40 minut, sauna 30 minut Na O: kurczak (pierś) z curry z warzywami i ryżem na patelnię (pół opak.) na oliwie dobrze , ale mogła byś zmienić zwykły ryż na brązowy Na P: placuszki z 2 jaj, mleka, zarodków, otrębów z dżemem niskosł. jagodowym - wiem, że za słodko na P ale miałam ochotę na słodkie, może dlatego, że jestem przed @, no i mam nadzieję, że nie zgreszyłam za mocno. raczej wogóle nie zgrzeszyłaś bo jakiś słodki posiłek należy ci się ![]() Na K: zawijańce z sera żółtego z pieprzem (taki z mlekowity) z papryką, ew. ogórkiem konserwowym. Dodać tu coś jeszcze? Mam rybki w puszce ale to by już chyba było zbyt kalorycznie, może lepiej garść pestek słonecznika, ale nie wiem czy znów nie za tłusto jak na K? kochana nie patrz na kalorie ! to nie to się tu liczy A propo's pestek, czy one muszą być łuskane, czy można sobie czasem pozwolić na rarytas takich zwykłych, by samemu podłubać? Kombinacje RRRRRRowe na jutro: Ś: wieśniak z wkrojoną połową banana z cynamonem, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma suszonymi żurawinami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią dobrze ![]() 2Ś: 2 kanapki razowca z pasztetem sojowym, papryką, 2ga połowa banana i pół jablka z cynamonem z mokfrofali polane łyżką jog.nat.znowu na słodko O: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego, z mielonym (wołowo-wieprzowym), groszkiem, pieczarkami, sos z jog. nat. i ziół dobse ![]() P: makrela z ogórkami konserwowymi tes dobse ![]() K: smażona cebulka + 1/2 sadzone jaja czemu tylko 1/2 zjedz całe a nie pół R witajcie wizarzanki na początek zaznaczam, że jestem zupełnie nowa chcę codziennie analizować z wami moje i wasze jadłospisy na redukcji. na początku pewnie to będzie dla mnie trudne bo jak dotąd nie miałam nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem ( jestem bulimiczką) - i to właśnie chcę zmienić a do tego potrzebuję waszej wiedzy ważę 60 kg i chcę schudnąć ZDROWO ok 5 kg żeby ważyć tak jak przed przytyciem. ok...to tyle o mnie bo was zanudzę czas na mój jutrzejszy jadłospis Ś- 3 plastry twarogu półtłustego, 1 kromka chleba słonecznikowego i pół ogórka zielonego jak dla mnie bomba ! II Ś- grejfrut, herbata czerwona dobrze O- mintaj na parze z ziołami, pół torebki gotowanego białego ryżu, warzywa mrożonkowe na patelnie (może garść) zmień biały ryż na brązowy i dla czego tak mało warzyw ? P- jajko gotowane brak warzyw , węglowodanów dorzuć do tego z kromkę chlebka razowego i jakieś warzywka co o tym myślicie? w jakim czasie powinnam stracić te 5 kg żeby było zdrowo ale też nie przesadnie długo? o takiej diecie schudniesz szybko , a przytyjesz jeszcze szybciej nie jedz mało jedz dużo dieta nie polega na głodzeniu organizmu tylko na właściwym odżywianiu sie poczytaj jadłospisy na tym wątku i przeanalizuj je ze swoim i zobaczysz przerażające różnicę Edytowane przez naughtyprincess Czas edycji: 2009-05-12 o 21:34 |
|
|
|
|
#4488 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję
więc wprowadzę twoje poprawki na pewno czyli muszi być 1000 kcal tak? ok...więc do kolacji dozuce warzywa a do sniadania jeszcze kromkę która ma 140 kcal dziekuję
|
|
#4489 |
|
Zakorzenienie
|
NaughtyPrincesko dzięki
Ponawiam pyt. odnośnie pestek - czy one muszą być łuskane, czy można sobie czasem pozwolić na rarytas takich zwykłych, by samemu podłubać?
|
#4490 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę no! Ale ja nic nie chudnę prawie ;(
|
#4491 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Fucia, a długo już się odchudzasz? Długo jesz tak mało? Bo to pewnie efekt spowolnionego metabolizmu. Jeśli nie odchudzałaś się wcześniej (w ciągu roku) to może to problem z hormonami? Badałaś tarczycę? Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-05-12 o 21:58 |
|
|
|
|
#4492 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
j.w., bardzo proszę o ocenę
|
|
|
|
|
#4493 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Nigdy drastycznie sie nie odchudzałam. Na diecie jestem od jakiś 3 tygodni. Zrzuciłam 2 kg---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- A co mogę zrobić żeby podpracować nad metabolizmem?
|
|
#4494 |
|
Raczkowanie
|
naughtyprincess -> dzieki
wiem, ze niedobrze robie z tymi owocami... moze rzeczywiscie sprobuje z mikrofali... tylko slyszalam gdzies, ze to niszczy prawie wszystkie witaminy... ale w sumie mam tez parowar, wiec moze... ? co o tym myslicie? mikrofala bedzie szybsza, a z parowarem potem jest troche zmywania, ale czego sie nie robi dla zdrowia...
|
|
|
|
#4495 | |||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Praktycznie brak NNTK.---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
Hm... Jeśli zawsze tak jesz to nie wiem jak wygląda Twój metabolizm. No i jednak chudniesz, 3 tyg i 2 kg to wynik w normie. Cytat:
|
|||
|
|
|
#4496 |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki wielkie za ocenę ale tak zasadniczo to ja już nie chcę/nie powinnam chudnąć
|
|
|
|
#4497 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4498 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4499 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsze Rrrrrrrr:
7.30 woda z cytryną, trzy łyżki musli tradycyjnego (Sante) z mlekiem 2% 9.00 małe jabłko 11.00 bułka pełnoziarnista z serkiem topionym, szynką drobiową i rukolą 14.00 obiad na stołówce: kasza gryczana, pulpet drobiowy z sosem pomidorowym, surówka z białej kapusty, szklanka rozwodnionego kompotu 17.30 butelka (330ml) soku wielowarzywnego z chilli ![]() 20.00 pół papryki, pół zielonego ogórka, garść rukoli, ok 50g twarogu półtłustego, wszystko skropione oliwą Dzisiejsze Rrrrrrrrrr: 7.30 dwa małe kiwi, kilka truskawek 1/3 melona, pokrojone, wymieszane ze zdrowym błonnikiem i posypane cynamonem 10.00 duży kefir (400ml?), 80g orzechów włoskich, parówka z kapustą zapiekana w cieście (tak wiem, to ostatnie śmieciowe, ale strasznie głodna byłam )14.00 bułka pełnoziarnista z serkiem topionym, szynką drobiową i rukolą 16.00 pół kotleta mielonego, duża łyżka gotowanej kapusty 20.30 dwa jajka na miękko do tego pół papryki, pół zielonego ogórka i garść rukoli skropione oliwą Bardzo proszę o ocenę
|
|
#4500 |
|
Raczkowanie
|
Lexie, Dziękuję bardzo.
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.

mam matury do tego piątku jeszcze a czuję się taka przemęczona, że nie wiem na ile dobrze mi pójdą..
obecnie czuję się jak wielka klucha.. so-bo-ty!!
moje ostatnie maturalne P :
Najadasz się jedną?
Tak, najadam się i szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie zjedzenia dwóch kromek chleba. Chyba by mi żołądek rozsadziło
:
ah, jakoś mi się przypomniało, że w wąku kolacyjnym na moim gotowaniu ktoś miał identyczny awatar jak ty

)