Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-12, 18:52   #4471
beaufyf00l
Zadomowienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
jejku, jak ja chcę juz wakacji! mam matury do tego piątku jeszcze a czuję się taka przemęczona, że nie wiem na ile dobrze mi pójdą..
i juz chcę zacząc się odchudzac, ruszać, ćwiczyć obecnie czuję się jak wielka klucha.. so-bo-ty!!
hihi moje ostatnie maturalne P :
Ś: duża miska mleka koziego+ duża miska owsianki królewskiej pomieszanej z płatkami z gryki z melasą z Dobrej kalorii (ok.90g)+ duża gruszka
IIŚ: kromka mega razowca+ 1/3 homo naturalnego+ pomidor+ szczypior
O: pierś z kurczaka ok.200g+ 70g (suchej) kaszy gryczanej+ miseczka przecieru pomidorowego+ surówka z pomidora, pekinki i szczypiorku+ na deser kanapka mleczna kinder ;p
P: sałatka z: zielone oliwki+ sałata+ pekinka+ rukola+ pomidor+ tuńczyk+ szczypior+ oliwa z pestem winogron+ dwa wafle ryżowe
K: omlet z dwóch jaj+ serek wiejski+ kilka mega rzodkiewek+ ogóras małosolny+ przyprawy

I jaaak???

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 19:08   #4472
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Moim zdaniem ładnie, tylko na 2 śniadanie bym zjadła ze dwie kromeczki. Rano zwykle jestem bardziej głodna Najadasz się jedną?
Dziękuję, za ocenę Lexie Tak, najadam się i szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie zjedzenia dwóch kromek chleba. Chyba by mi żołądek rozsadziło Generalnie jem bardzo małe porcje, chyba nawet za małe bo często nie dojadam wszystkiego z talerza.

I dzisiejszy

W/U

I. Owsianka z czterech łyżek płatków owsianych, dwóch łyżek serka wiejskiego, połowy jabłka, łyżki rodzynek i cynamonu.
II. Serek wiejski lekki z garścią nerkowców i łyżką kakao.
III. Kromka chleba orkiszowego z żółtym serem, sałatą i papryką.
W międzyczasie Marchewka do pochrupania i kawa z mlekiem.
IV. Omlet z dwóch jaj z pomidorami, oliwkami i ziołami, polany odrobiną sosu czosnkowego (jogo naturalny + czosnek)
V. Trochę sałatki z czerwonej fasoli, ogórka kiszonego, papryki, cebuli i szczypiorku, pół kromki grahama.
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 19:17   #4473
anthill
Raczkowanie

jutrzejsze R- proszę o ocenkę

ś: sałatka - 1\2 brokuła , trochę fety light , jajko na twardo
II ś: serek wiejski light , babeczka pełnoziarnista własnego wypieku( bez cukru, z garścią rodzynek i 2 miarkami kokosa- wyszło mi 12 sztuk, więc myślę że rodzynek i kokosa jest niewiele w każdej babeczce)
o: warzywa na patelnię ( bez tłusczu) , pierść z kurczaka z piekarnika-bez skóry i oliwy
p: pół papryki czerwonej , pół szklanki kefiru 0%
k: trochę poskubanej piersi kurczaka w sałacie lodowej , pomidor, ogórek zielony ( taka sałatka)

może być? bardzo mi zależy żeby nauczyć się układać dobrze dobrane menu a co za tym idzie w końcu ruszyć z wagii. Wiem , że nie od razu nie schudnę tyle ile chcę ale małymi krokami.

---------------------------------------------------------------
wzrost : 150 cm

54-53-52-51-50-49-48-47-46-45
anthill jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 19:40   #4474
anusiaa89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Mi się jadłospis bardzo podoba..może dlatego że podobny do mojego.
Ja pracuję często do godz. 19 więc chcąc nie chcąc obiad jem kolo godz. 20. Kolację jem o 22 ( a raczej mała przekąskę nie kolację..coś białkowego czyli serek biały albo tuńczyka z warzywkami) Chodzę spać po północy.
dziekuję barddzo za ocenę, włąsnie z tym obiadem to zawsze lipa ale tak jak mówiłam - dziś było miesko gotowane (poledwica wieprzowa plus marchewka z groszkiem tez gotowana - może być? )
jeszcze później zjem cos białkowego - włąsnie tunczyk albo dserek biały.
dziekuje za ocenę i rady

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 19:57   #4475
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Moje dzisiejsze P z prośbą o oceny,

Szklanka ciepłej wody z cytrynką
IŚn; Owsianka: 3łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, 2 łyżki Crunchy fruit, 2 łyżki jakiegoś mueslii owoce leśne z lidla, 2 suszone śliwki, 50 ml mleka, cynamon),
Danio brzoskwiniowy+ ok. 50 gr mieszanki studenckiej (jakas dziwna,bo prawie same rodzynki w niej;/), kawa czarna
Przekąska: kawa bezkofeinowa z mlekiem i przyprawa piernikowa, filizanka kisielu wiśniowego (bez cukru,ale to dluga historia czemu:P)
IIŚn; 3 kromki chleba staropolskiego (po 25gr.) z:
*masłem,polędwicą z indyka, sałatą,pomidorem i ogókiem małosolnym
*masłem,serkiem nat,rzodkiewka,pomidorem i szczypiorem
*masłem i dżemem malinowym
Przekąska;Big milkkkk
Ob;pol woreczka ryzu, kostka mintaja w jakims takim sosie z groszku,kukurydzy,pomidor ow, troche surówki z marchewki skropionej sokiem z cytryny,
szklanka jakies ice tea z lidla;p
D; Galaretka wiśniowa Zotta,kilka fistaszkow, kawaaa z mlekiem
P; wieśniak lekki z; jabłkiem przesmazonym z cynamonem, 2sliwkami suszonymi,kilkoma rodzynkami, 2 lyzami crunchy fruit, 2 lyzkami otrębów granulowanych śliwkowych
herbatka miętowa
K; omleet z 2 jaj z mąką,mlekiem, papryka,pomidorem,szynka, pieczarami i cebulka polany ketchupem
W między czasie duużo wody niegazowanej
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:05   #4476
ania2
Raczkowanie

airwaves-czy tobie też wzrósł apetyt?Ja kiedyś najadałam się jabłkiem a teraz(dużo podwyższyłam kalorie) mogę jeść i jeść ;P
3.Z zachwytem patrze na wzrastające cyferki wagi
ania2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:08   #4477
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość

Wczorajsze U:

Śn. Obwarzanek sezamowy z masłem, kubek kakao naturalnego na mleku 3,2% - miałam zbyt mało czasu, by robić owsiankę
IIŚn. Grahamka z grubym plastrem pasztetu, camembertem, pomidorem i rzodkiewką, butelka Pysia, jabłko (to wszystko podzielone na 2 przerwy)
Ob. Talerz zupy szczawiowej z jajkiem, ziemniakami i koprem, mały gołąbek w kapuście z tłustym sosem pomidorowym, sałata, ogórki i szczypior ze śmietaną
Pd. Micha budyniu waniliowego z orzechami włoskimi i daktylami suszonymi
K. Znów gołąbek i sałatka jak do obiadu, bardzo smaczne + herbata zielona z miodem

I dzisiejsze:

Śn. Duża parówka drobiowa, gruba kromka chleba z pestkami posmarowana masłem, na to pomidor i szczypior
IIŚn. Jogo naturalny, jabłko
Ob. Warzywa na patelnię - około 400g., takie z ziemniakami + puszka tuńczyka z musztardą
D: Pomarańcza, trochę musli z suszoną żurawiną i melasą, marchewka
Pd. Owoce suszone - śliwki, morele & orzeszki ziemne - spora porcja tego
K., będzie - Jajecznica z szynką, cebulą, szczypiorkiem, kromka orkiszowego z masłem

Poproszę o ocenę. ; )

oba mi się podobają, tylko coś drugie śniadanko małe dzisiaj ah, jakoś mi się przypomniało, że w wąku kolacyjnym na moim gotowaniu ktoś miał identyczny awatar jak ty

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:10   #4478
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez ania2 Pokaż wiadomość
airwaves-czy tobie też wzrósł apetyt?Ja kiedyś najadałam się jabłkiem a teraz(dużo podwyższyłam kalorie) mogę jeść i jeść ;P
No nie ma sie co dziwic wyglodzony organizm domaga sie jedzenia
W zasadzie to mi tylko rano jakos w miare jeszcze chce sie jesc, a potem to jedzenie dlatego,ze wiem,ze musze. A dzis to szczegolnie wszystko wpychalam,bo brzuszek boli

Aa i mam pytanie,czy nie za duzo blonnika jest teraz w tym co jem? Zwiekszylam dawke ze wzgledu na olbrzymie problemy z zaparciami.
Stary 2009-05-12, 20:10   #4479
pidzamcia
Raczkowanie

Moje dzisiejsze R:
I śniadanie koło 9:00: Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 2%, twaróg chudy 100g, 1 łyżeczka kakao ), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru (zaopatrze się w słodzik bo nie ma wyjścia )

II śniadanie 13:00: 2 kromki chleba żytniego (z biedronki ) kilka plasterków wędliny z indyka, kilka plastrów ogórka, kilka rzodkiewek sałata, jabłko

Obiad 17.00: pół woreczka brązowego ryżu, tuńczyk w/w gotowany z cebulka, ząbek czosnku, zioła, ok.250 g gotowanej fasolki szparagowej

Kolacja 20.00: serek wiejski 200g, pomidor.

Proszę o ocenę
Z góry dziękuje

I mam pytanie czy ktoś mi może pomóc policzyć moje zapotrzebowanie energetyczne...
Mam 169 wzrostu waże 59 kg. Mój wysiłek fizyczny jest średni. Na tygodniu sporo chodzę z racji tego, że mój przyszły zawód to pielęgniarka praktyki opierają się mniejszym lub większym wysiłku fizycznym. Na ćwiczenia niestety nie mam czasu Chociaż może w czerwcu wreszcie wróce do biegania po rocznej przerwie
pidzamcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:18   #4480
GummyKammy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość

Szklanka ciepłej wody z cytrynka
IŚn; Owsianka: 3łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, 2 łyżki Crunchy fruit, 2 łyżki jakiegoś mueslii owoce leśne z lidla, 2 suszone śliwki, 50 ml mleka, cynamon),
Danio brzoskwiniowy+ ok. 50 gr mieszanki studenckiej (jakas dziwna,bo prawie same rodzynki w niej;/), kawa czarna
Przekąska: kawa bezkofeinowa z mlekiem i przyprawa piernikowa, filizanka kisielu wiśniowego (bez cukru,ale to dluga historia czemu:P) pięknie
Przekąska;Big milkkkk
Ob;pol woreczka ryzu, kostka mintaja w jakims takim sosie z groszku,kukurydzy,pomidor ow, troche surówki z marchewki skropionej sokiem z cytryny,
P; wieśniak lekki z; jabłkiem przesmazonym z cynamonem, 2sliwkami suszonymi,kilkoma rodzynkami, 2 lyzami crunchy fruit, 2 lyzkami otrębów granulowanych śliwkowych
herbatka miętowa
K; omleet z 2 jaj z mąką,mlekiem, papryka,pomidorem,szynka, pieczarami i cebulka polany ketchupem
Super!
ps.Patuś ale avatareek! ; D ;*

To może wkleję dzisiejsze/chorobowe U.

Isn: 2 kromki chleba tostowego maczane w mleku i cukrze waniliowym podsmazane, posypane cukrem. ryż na mleku jabłkowy muller.

II: długaśna bułka ziarnista z serkiem mascarpone, banan.

ob: puree, dwie duże pieczarki z mięsem mielonym, surówka. + kompot.
d: jogurt truskawkowy z truskawkami.

p: kakao na mleku, pomarańcza.

k;bułka jak przy IIśn:P z serem pleśniowym, serem żółtym + keczup.

GummyKammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:45   #4481
m-m-m
Raczkowanie

U

IŚŃ (6.30): dwie kromki chleba na zakwasie z twarogiem, pomidor

W szkole:
8.30: kawa z mlekiem odtłuszcoznym
9.30: kanapka z chleba ciemnego z plasterkiem sera
11.30: jabłko
13.00: ciasteczko owsiane (130kcal, chyba może być raz w tygodniu?)
15.00: puszka coli zero (wiem, że to świństwo, ale strasznie byłam głodna, a nie było nic lepszego pod reką)

P (17.30): activia, gruszka
K (19.00): 100g serka homo naturlanego, szczypta kakao, 1 orzech włoski

Normalnie jem ciepły obiad zamiast tych wszystkich przekąsek, ale dzisiaj od 7.00 do 17.30 byłam poza domem a w szkole mamy bardzo krótkie przerwy, więc nie ma czasu na zjedzenie niczego normalnego
m-m-m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:53   #4482
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez GummyKammy Pokaż wiadomość
Super!
ps.Patuś ale avatareek! ; D ;*

To może wkleję dzisiejsze/chorobowe U.

Isn: 2 kromki chleba tostowego maczane w mleku i cukrze waniliowym podsmazane, posypane cukrem. ryż na mleku jabłkowy muller.

II: długaśna bułka ziarnista z serkiem mascarpone, banan.

ob: puree, dwie duże pieczarki z mięsem mielonym, surówka. + kompot.
d: jogurt truskawkowy z truskawkami.

p: kakao na mleku, pomarańcza.

k;bułka jak przy IIśn:P z serem pleśniowym, serem żółtym + keczup.
ojej malutko...

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:55   #4483
venus in furs
Rozeznanie

moje dzisiejsze R pod hasłem "nic innego nie miałam w lodówce"

I. ryba po grecku na zimno z 2 kromkami pełnoziarnistego chleba, inka z chudym mlekiem
II. pomarańcza, 2 kostki czekolady 81% kakao
III. 10dag borówek amerykanskich
IV. jajecznica z 2 jajek i 6 plastrów polędwicy, usmażona na oliwie z oliwek i posypana szczypiorkiem; sałatka z dwóch pomidorów i cebuli
V. inka z chudym mlekiem, jogurt naturalny, kilka orzechów
VI pół serka wiejskiego, pół szklarniowego ogórka, łyżeczka oliwy

Mam wrażenie że chyba jednak ciut zbyt kalorycznie,o tak ślicznie proszę o ocenę :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2005_07_21_shrek_cat.jpg (34,9 KB, 3 załadowań)

Moje włosowe patenty:
Prostowanie bez prostownicy i suszarki
"Metoda kubeczkowa" udoskonalona
venus in furs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 20:57   #4484
agsia
Raczkowanie

GG do agsia
Talking Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

R

witajcie wizarzanki na początek zaznaczam, że jestem zupełnie nowa chcę codziennie analizować z wami moje i wasze jadłospisy na redukcji. na początku pewnie to będzie dla mnie trudne bo jak dotąd nie miałam nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem ( jestem bulimiczką) - i to właśnie chcę zmienić a do tego potrzebuję waszej wiedzy ważę 60 kg i chcę schudnąć ZDROWO ok 5 kg żeby ważyć tak jak przed przytyciem. ok...to tyle o mnie bo was zanudzę czas na mój jutrzejszy jadłospis

Ś- 3 plastry twarogu półtłustego, 1 kromka chleba słonecznikowego i pół ogórka zielonego

II Ś- grejfrut, herbata czerwona

O- mintaj na parze z ziołami, pół torebki gotowanego białego ryżu, warzywa mrożonkowe na patelnie (może garść)

P- jajko gotowane

co o tym myślicie?
w jakim czasie powinnam stracić te 5 kg żeby było zdrowo ale też nie przesadnie długo?

dziekuję
Stary 2009-05-12, 20:59   #4485
virginia
Zakorzenienie

Dzięki za ocenę poprzedniego jadłospisu

Dzisiejsze Rrrrr z prośbą o komentarze:

Na Ś: wieśniak z wkrojoną kiwi, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma rodzynkami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią
Na 2Ś: kefir (wiem, że brak owocu lub warzywa, ale jadłam między zajęciami a basenem w samochodzie i nie miałam nic poza kefirem...)
basen 40 minut, sauna 30 minut
Na O: kurczak (pierś) z curry z warzywami i ryżem na patelnię (pół opak.) na oliwie
Na P: placuszki z 2 jaj, mleka, zarodków, otrębów z dżemem niskosł. jagodowym - wiem, że za słodko na P ale miałam ochotę na słodkie, może dlatego, że jestem przed @, no i mam nadzieję, że nie zgreszyłam za mocno.
Na K: zawijańce z sera żółtego z pieprzem (taki z mlekowity) z papryką, ew. ogórkiem konserwowym. Dodać tu coś jeszcze? Mam rybki w puszce ale to by już chyba było zbyt kalorycznie, może lepiej garść pestek słonecznika, ale nie wiem czy znów nie za tłusto jak na K?

A propo's pestek, czy one muszą być łuskane, czy można sobie czasem pozwolić na rarytas takich zwykłych, by samemu podłubać?

Kombinacje RRRRRRowe na jutro:
Ś: wieśniak z wkrojoną połową banana z cynamonem, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma suszonymi żurawinami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią
2Ś: 2 kanapki razowca z pasztetem sojowym, papryką, 2ga połowa banana i pół jablka z cynamonem z mokfrofali polane łyżką jog.nat.
O: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego, z mielonym (wołowo-wieprzowym), groszkiem, pieczarkami, sos z jog. nat. i ziół
P: makrela z ogórkami konserwowymi
K: smażona cebulka + 1/2 sadzone jaja
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 21:03   #4486
pussszek
Raczkowanie

Pisze tu po raz pierwszy i oczywiscie bylabym wdzieczna za oceny i rady dotyczace mojego jadlospisu (R)

I - ok. 7 - 5 łyżeczek płatków owsianych z jogurtem danone activia (210gr) + garsc miesznki studenckiej + herbatka bez cukru (fix - mieta, zielona herbata, kminek, jabłko)
II - ok. 10 - sałatka - kilka malych kosteczek szynki, troche fety, salata, ogorek, pomidor, rzodkiewka, odrobina oliwy + kromka pumperniklu
pol godzinki przed obiadem szklanka lnu mielonego na trawienie
III - ok. 14 - szklanka soku warzywnego, makaron z maki razowej zytniej + sosik gotowany warzywny na jakims miesku (symbolicznie)
IV - ok. 18 - 2 kanapki - jedna z wedzonym lososiem, druga z serkiem bialym poltlustym i warzywami
V - ok 20 - jablko ( nie moge jesc owocow w ciagu dnia, miedzy posilkami, bo mam wtedy po nich wzdecia, a jak jem na wieczor, wszystko jest ok
pussszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 21:29   #4487
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pussszek Pokaż wiadomość
Pisze tu po raz pierwszy i oczywiscie bylabym wdzieczna za oceny i rady dotyczace mojego jadlospisu (R)

I - ok. 7 - 5 łyżeczek płatków owsianych z jogurtem danone activia (210gr) + garsc miesznki studenckiej + herbatka bez cukru (fix - mieta, zielona herbata, kminek, jabłko) dobrze
II - ok. 10 - sałatka - kilka malych kosteczek szynki, troche fety, salata, ogorek, pomidor, rzodkiewka, odrobina oliwy + kromka pumperniklu dobrze
pol godzinki przed obiadem szklanka lnu mielonego na trawienie dobry jest na trawienie ? ;>
III - ok. 14 - szklanka soku warzywnego, makaron z maki razowej zytniej + sosik gotowany warzywny na jakims miesku (symbolicznie) dlaczego tak mało ? symbolicznie ? nono no to jest dieta a nie głodówka
IV - ok. 18 - 2 kanapki - jedna z wedzonym lososiem, druga z serkiem bialym poltlustym i warzywami w miare
V - ok 20 - jablko ( nie moge jesc owocow w ciagu dnia, miedzy posilkami, bo mam wtedy po nich wzdecia, a jak jem na wieczor, wszystko jest ok
na noc nie powinno się jeść owoców jeżeli w ciągu dnia masz po nich wzdęcia rób sobie je np. w piekarniku albo w mikofali i wzdęcia miną .

virginia
Dzięki za ocenę poprzedniego jadłospisu

Dzisiejsze Rrrrr z prośbą o komentarze:

Na Ś: wieśniak z wkrojoną kiwi, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma rodzynkami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią dobrze
Na 2Ś: kefir (wiem, że brak owocu lub warzywa, ale jadłam między zajęciami a basenem w samochodzie i nie miałam nic poza kefirem...) no właśnie szkoda że brak warzyw lub owoców ale wiesz co widziałam dzisiaj w sklepie kefir z ogórkiem i koperkiem możesz sobie serwować takie coś
basen 40 minut, sauna 30 minut
Na O: kurczak (pierś) z curry z warzywami i ryżem na patelnię (pół opak.) na oliwie dobrze , ale mogła byś zmienić zwykły ryż na brązowy
Na P: placuszki z 2 jaj, mleka, zarodków, otrębów z dżemem niskosł. jagodowym - wiem, że za słodko na P ale miałam ochotę na słodkie, może dlatego, że jestem przed @, no i mam nadzieję, że nie zgreszyłam za mocno. raczej wogóle nie zgrzeszyłaś bo jakiś słodki posiłek należy ci się
Na K: zawijańce z sera żółtego z pieprzem (taki z mlekowity) z papryką, ew. ogórkiem konserwowym. Dodać tu coś jeszcze? Mam rybki w puszce ale to by już chyba było zbyt kalorycznie, może lepiej garść pestek słonecznika, ale nie wiem czy znów nie za tłusto jak na K? kochana nie patrz na kalorie ! to nie to się tu liczy

A propo's pestek, czy one muszą być łuskane, czy można sobie czasem pozwolić na rarytas takich zwykłych, by samemu podłubać?

Kombinacje RRRRRRowe na jutro:
Ś: wieśniak z wkrojoną połową banana z cynamonem, łyżką otrębów, 3 łyżkami płatków jęczmiennych, kilkoma suszonymi żurawinami, kawa rozp. z mlekiem i cykorią dobrze
2Ś: 2 kanapki razowca z pasztetem sojowym, papryką, 2ga połowa banana i pół jablka z cynamonem z mokfrofali polane łyżką jog.nat.znowu na słodko
O: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego, z mielonym (wołowo-wieprzowym), groszkiem, pieczarkami, sos z jog. nat. i ziół dobse
P: makrela z ogórkami konserwowymi tes dobse
K: smażona cebulka + 1/2 sadzone jaja czemu tylko 1/2 zjedz całe a nie pół

R

witajcie wizarzanki na początek zaznaczam, że jestem zupełnie nowa chcę codziennie analizować z wami moje i wasze jadłospisy na redukcji. na początku pewnie to będzie dla mnie trudne bo jak dotąd nie miałam nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem ( jestem bulimiczką) - i to właśnie chcę zmienić a do tego potrzebuję waszej wiedzy ważę 60 kg i chcę schudnąć ZDROWO ok 5 kg żeby ważyć tak jak przed przytyciem. ok...to tyle o mnie bo was zanudzę czas na mój jutrzejszy jadłospis

Ś- 3 plastry twarogu półtłustego, 1 kromka chleba słonecznikowego i pół ogórka zielonego jak dla mnie bomba !

II Ś- grejfrut, herbata czerwona dobrze

O- mintaj na parze z ziołami, pół torebki gotowanego białego ryżu, warzywa mrożonkowe na patelnie (może garść) zmień biały ryż na brązowy i dla czego tak mało warzyw ?

P- jajko gotowane brak warzyw , węglowodanów dorzuć do tego z kromkę chlebka razowego i jakieś warzywka

co o tym myślicie?
w jakim czasie powinnam stracić te 5 kg żeby było zdrowo ale też nie przesadnie długo?
o takiej diecie schudniesz szybko , a przytyjesz jeszcze szybciej nie jedz mało jedz dużo dieta nie polega na głodzeniu organizmu tylko na właściwym odżywianiu sie poczytaj jadłospisy na tym wątku i przeanalizuj je ze swoim i zobaczysz przerażające różnicę

Edytowane przez naughtyprincess
Czas edycji: 2009-05-12 o 21:34
naughtyprincess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 21:42   #4488
agsia
Raczkowanie

GG do agsia

dziękuję więc wprowadzę twoje poprawki na pewno czyli muszi być 1000 kcal tak? ok...więc do kolacji dozuce warzywa a do sniadania jeszcze kromkę która ma 140 kcal dziekuję
Stary 2009-05-12, 21:44   #4489
virginia
Zakorzenienie

NaughtyPrincesko dzięki
Ponawiam pyt. odnośnie pestek - czy one muszą być łuskane, czy można sobie czasem pozwolić na rarytas takich zwykłych, by samemu podłubać?
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 21:45   #4490
fucia
Raczkowanie

Cytat:
Okropnie mało... Brak NNTK. Śladowe ilości białka.
Kurczę no! Ale ja nic nie chudnę prawie ;(
Stary 2009-05-12, 21:51   #4491
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
NaughtyPrincesko dzięki
Ponawiam pyt. odnośnie pestek - czy one muszą być łuskane, czy można sobie czasem pozwolić na rarytas takich zwykłych, by samemu podłubać?
Moim zdaniem jak najbardziej można, przecież to wciąż takie same pestki

Fucia, a długo już się odchudzasz? Długo jesz tak mało? Bo to pewnie efekt spowolnionego metabolizmu.
Jeśli nie odchudzałaś się wcześniej (w ciągu roku) to może to problem z hormonami? Badałaś tarczycę?

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-05-12 o 21:58
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 21:53   #4492
m-m-m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez m-m-m Pokaż wiadomość
U

IŚŃ (6.30): dwie kromki chleba na zakwasie z twarogiem, pomidor

W szkole:
9.30: kanapka z chleba ciemnego z plasterkiem sera
13.00: ciasteczko owsiane (130kcal, chyba może być raz w tygodniu?)
15.00: puszka coli zero (wiem, że to świństwo, ale strasznie byłam głodna, a nie było nic lepszego pod reką)

P (17.30): activia, gruszka
K (19.00): 100g serka homo naturlanego, szczypta kakao, 1 orzech włoski

Normalnie jem ciepły obiad zamiast tych wszystkich przekąsek, ale dzisiaj od 7.00 do 17.30 byłam poza domem a w szkole mamy bardzo krótkie przerwy, więc nie ma czasu na zjedzenie niczego normalnego

j.w., bardzo proszę o ocenę
Stary 2009-05-12, 22:03   #4493
fucia
Raczkowanie

Cytat:
Moim zdaniem jak najbardziej można, przecież to wciąż takie same pestki

Fucia, a długo już się odchudzasz? Długo jesz tak mało? Bo to pewnie efekt spowolnionego metabolizmu.
Jeśli nie odchudzałaś się wcześniej (w ciągu roku) to może to problem z hormonami? Badałaś tarczycę?
Tzn. Czy ja wiem czy to jest dieta? Od zawsze tyle jem . Nigdy drastycznie sie nie odchudzałam. Na diecie jestem od jakiś 3 tygodni. Zrzuciłam 2 kg

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Napisane przez fucia Pokaż wiadomość
Tzn. Czy ja wiem czy to jest dieta? Od zawsze tyle jem . Nigdy drastycznie sie nie odchudzałam. Na diecie jestem od jakiś 3 tygodni. Zrzuciłam 2 kg
A co mogę zrobić żeby podpracować nad metabolizmem?
Stary 2009-05-12, 22:05   #4494
pussszek
Raczkowanie

naughtyprincess -> dzieki wiem, ze niedobrze robie z tymi owocami... moze rzeczywiscie sprobuje z mikrofali... tylko slyszalam gdzies, ze to niszczy prawie wszystkie witaminy... ale w sumie mam tez parowar, wiec moze... ? co o tym myslicie? mikrofala bedzie szybsza, a z parowarem potem jest troche zmywania, ale czego sie nie robi dla zdrowia...
pussszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 22:09   #4495
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez m-m-m Pokaż wiadomość
U

IŚŃ (6.30): dwie kromki chleba na zakwasie z twarogiem, pomidor ładnie

W szkole:
9.30: kanapka z chleba ciemnego z plasterkiem sera ser to byle co, lepiej by było kilka plastrów chudej szynki i jakieś warzywa, może papryka albo ogórek (to można do szkoły zabrać). Dłużej byś była po tym najedzona bo białko nasyca.
13.00: ciasteczko owsiane (130kcal, chyba może być raz w tygodniu?) raz w tygodniu ujdzie
15.00: puszka coli zero (wiem, że to świństwo, ale strasznie byłam głodna, a nie było nic lepszego pod reką) skoro nie jesz obiadu, to zabieraj minimum dwie, a najlepiej ze trzy kanapki i jabłko - będziesz najedzona.

P (17.30): activia, gruszka troszkę późno na owoce, ale jeśli Ci nie utrudniają chudnięcia to ok
K (19.00): 100g serka homo naturlanego, szczypta kakao, 1 orzech włoski w porządku, ale lepsza by była np makrela - żeby dostarczyć zdrowe tłuszcze.

Ogólnie średnio, przez ten brak obiadu - dlatego tak jak napisałam wyżej, bierz ze sobą więcej kanapek z chudą wędliną i warzywka, nie będziesz chodziła głodna Praktycznie brak NNTK.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Cytat:
Napisane przez fucia Pokaż wiadomość

Hm... Jeśli zawsze tak jesz to nie wiem jak wygląda Twój metabolizm. No i jednak chudniesz, 3 tyg i 2 kg to wynik w normie.

Cytat:
A co mogę zrobić żeby podpracować nad metabolizmem?
Są sposoby na przyspieszanie, chyba najszybszy to jeść więcej białka, ale najskuteczniej jest ćwiczyć siłowo - mięśnie spalają kalorie nawet kiedy są w spoczynku, więc im więcej się ma mięśni tym więcej się spala, czyli ma się szybszy metabolizm.
Stary 2009-05-12, 22:10   #4496
m-m-m
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez m-m-m
U

IŚŃ (6.30): dwie kromki chleba na zakwasie z twarogiem, pomidor ładnie

W szkole:
9.30: kanapka z chleba ciemnego z plasterkiem sera ser to byle co, lepiej by było kilka plastrów chudej szynki i jakieś warzywa, może papryka albo ogórek (to można do szkoły zabrać). Dłużej byś była po tym najedzona bo białko nasyca.
13.00: ciasteczko owsiane (130kcal, chyba może być raz w tygodniu?) raz w tygodniu ujdzie
15.00: puszka coli zero (wiem, że to świństwo, ale strasznie byłam głodna, a nie było nic lepszego pod reką) skoro nie jesz obiadu, to zabieraj minimum dwie, a najlepiej ze trzy kanapki i jabłko - będziesz najedzona.

P (17.30): activia, gruszka troszkę późno na owoce, ale jeśli Ci nie utrudniają chudnięcia to ok
K (19.00): 100g serka homo naturlanego, szczypta kakao, 1 orzech włoski w porządku, ale lepsza by była np makrela - żeby dostarczyć zdrowe tłuszcze.

Ogólnie średnio, przez ten brak obiadu - dlatego tak jak napisałam wyżej, bierz ze sobą więcej kanapek z chudą wędliną i warzywka, nie będziesz chodziła głodna Praktycznie brak NNTK.Ogólnie średnio, przez ten brak obiadu - dlatego tak jak napisałam wyżej, bierz ze sobą więcej kanapek z chudą wędliną i warzywka, nie będziesz chodziła głodna Praktycznie brak NNTK.

Dzięki wielkie za ocenę ale tak zasadniczo to ja już nie chcę/nie powinnam chudnąć
Stary 2009-05-12, 22:10   #4497
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość

Szklanka ciepłej wody z cytrynką
Przekąska: kawa bezkofeinowa z mlekiem i przyprawa piernikowa, filizanka kisielu wiśniowego (bez cukru,ale to dluga historia czemu:P)
Przekąska;Big milkkkk
herbatka miętowa

Aa i mam pytanie,czy nie za duzo blonnika jest teraz w tym co jem? Zwiekszylam dawke ze wzgledu na olbrzymie problemy z zaparciami.
up!
Stary 2009-05-12, 22:11   #4498
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez pussszek Pokaż wiadomość
naughtyprincess -> dzieki wiem, ze niedobrze robie z tymi owocami... moze rzeczywiscie sprobuje z mikrofali... tylko slyszalam gdzies, ze to niszczy prawie wszystkie witaminy... ale w sumie mam tez parowar, wiec moze... ? co o tym myslicie? mikrofala bedzie szybsza, a z parowarem potem jest troche zmywania, ale czego sie nie robi dla zdrowia...
To chyba niewielka różnica - mikrofala, parowar czy piekarnik. Witaminy zabija wysoka temperatura, więc chyba na jedno wychodzi bo wszystkie te sprzęty podgrzewają
Stary 2009-05-12, 22:12   #4499
gohs
Zakorzenienie

Wczorajsze Rrrrrrrr:
7.30 woda z cytryną, trzy łyżki musli tradycyjnego (Sante) z mlekiem 2%
9.00 małe jabłko
11.00 bułka pełnoziarnista z serkiem topionym, szynką drobiową i rukolą
14.00 obiad na stołówce: kasza gryczana, pulpet drobiowy z sosem pomidorowym, surówka z białej kapusty, szklanka rozwodnionego kompotu
17.30 butelka (330ml) soku wielowarzywnego z chilli
20.00 pół papryki, pół zielonego ogórka, garść rukoli, ok 50g twarogu półtłustego, wszystko skropione oliwą

Dzisiejsze Rrrrrrrrrr:
7.30 dwa małe kiwi, kilka truskawek 1/3 melona, pokrojone, wymieszane ze zdrowym błonnikiem i posypane cynamonem
10.00 duży kefir (400ml?), 80g orzechów włoskich, parówka z kapustą zapiekana w cieście (tak wiem, to ostatnie śmieciowe, ale strasznie głodna byłam , pewnie po porannych owocach )
14.00 bułka pełnoziarnista z serkiem topionym, szynką drobiową i rukolą
16.00 pół kotleta mielonego, duża łyżka gotowanej kapusty
20.30 dwa jajka na miękko do tego pół papryki, pół zielonego ogórka i garść rukoli skropione oliwą

Bardzo proszę o ocenę
Stary 2009-05-12, 22:18   #4500
fucia
Raczkowanie

Lexie, Dziękuję bardzo.

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości