Technik farmacji -warto? - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-24, 08:22   #4471
Laurin
Raczkowanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cześć dziewczyny
Powiedzcie proszę ile mniej więcej zarabia się netto po uzyskaniu tytułu technika farmacji (w Krakowie i okolicach mile widziane )?
Laurin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-24, 17:52   #4472
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laurin Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Powiedzcie proszę ile mniej więcej zarabia się netto po uzyskaniu tytułu technika farmacji (w Krakowie i okolicach mile widziane )?
Cytat:
Napisane przez kawa21 Pokaż wiadomość
Ja mam prośbę do osób które rozpoczęły już staż..
Czy mogłybyście napisać jak wyglądały wasze pierwsze dni w pracy i co już teraz robicie ? Również gdyby nie byłby to dla was problem to uchylcie rąbek tajemnicy jak wyglądają wasze zarobki..
Ja w czwartek idę na rozmowę, nie chcę zapeszyć ale szef apteki tylko i wyłącznie zgodził się na nią że zna moją znajomą i dlatego mam jakieś szanse..
Boje się jakie może zadać mi pytanie i również to ile chciałabym zarabiać - niestety zupełnie nie wiem co mam w takiej sytuacji odpowiedzieć..
Pozdrawiam
Ja mam za sobą 3 tygodnie,więc mogę co nie co powiedzieć. Na początek metkowanie i rozkładanie towaru,czasami kogoś obsłużyłam. Teraz przyjmuję towar,faktury,metkuję,roz kładam,obsługuję,robię zamówienia,zwroty. Sprzątam też bo jesteśmy we dwie (2 techniczki+właścicielka mgr która rzadko bywa),a pomoc przychodzi raz w tygodniu albo wcale. Ale u mnie jest inna sytuacja bo za jakiś czas zostanę sama na pół dnia,a po nowym roku będę całkiem sama w aptece, nie licząc kierowniczki od czasu do czasu. Więc muszę się szybko wszystkiego nauczyć.

A zarobki. Ok.1500zł. + zwrot za dojazd bo jeżdżę swoim autkiem. Myślę,że spoko bo wszyscy moi znajomi mają staż z UP za ok.750zł. lub najniższą krajową. A do tego mieszkam z rodzicami,więc w ogóle rozpusta pełną gębą
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-24, 18:48   #4473
kawa21
Raczkowanie

"moooniaaa" dziękuje za odpowiedź
To masz fajnie z tego co piszesz. A powiedz mi czy jest tak na prawdę trudno pojąć wszystko jeśli chodzi o te faktury,zamówienia i program kamsoft ?
Bo mnie to przeraża wszystko na samą myśl.. nawet obsługiwanie klientów mnie przeraża :p
Zarobki masz wysokie i sama tyle bym chciała zarabiać
tym bardziej ze mieszkasz z rodzicami to masz pieniażki na swoje wydatki.
kawa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 11:33   #4474
olkaq
Raczkowanie

Faktycznie moni sie udalo
u mnie nadal cisza Kawa dasz rade wszystko ogarnac kwestia czasu
olkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 12:28   #4475
kawa21
Raczkowanie

Poki co to narazie nie nastawiam sie na to ze mnie zatrudnią..
Ale jest jakas szansa stad te moje pytania..
Ogolnie jestem typem panikaryyy heh :p
Stary 2011-10-25, 12:29   #4476
memento12
Zakorzenienie

Jaka powinna byc kolejnosc rozpuszczania , kiedy dodac kamfore ,na koncu?(ze wzgledu na lotnosc)
Rp.Acidi salicylici 3,0
Camphorae 10,0
Ricini olei
Methyli salicylatis
Terebinthae aetheroli
Capsici Tinctura aa 10,0
Ethanoli 70 ad 100,0
M.F linimentum

Moze ktos wie?

Edytowane przez memento12
Czas edycji: 2011-10-26 o 09:46
memento12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 12:40   #4477
kropelkaa
Zakorzenienie

a ja technik farmacji pracuje jako kelnerka
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-26, 08:25   #4478
martynusia222
Zakorzenienie

Śniło mi się dziś, że na kolejnym egzaminie będą krople do nosa miałam taki sen, że spotkałam koleżankę, która właśnie wracała z egzaminu i gadała mi, że były krople do nosa z efedryną ja to mam te sny

Ja byłam wczoraj w urzędzie pracy i dowiedziałam się, że przepisy trochę się zmieniły i że wcale nie jest powiedziane, że osoba powyżej 25 r.ż. nie może mieć stażu, tylko oczywiście teraz nie ma kasy na staże bo koniec roku. Z moim wolontariatem nic nie wypaliło, więc chyba poczekam do końca tego roku, a na początku kolejnego postaram się o staż z UP
Pani powiedziała mi, że to jest szczególna sytuacja, bo my musimy odbyć ten staż obowiązkowo i że są duże szanse takiego stażu nawet na rok czasu. Kurde najgorzej, że to jeszcze ponad 2 m-ce
Stary 2011-10-26, 11:56   #4479
miminka10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Śniło mi się dziś, że na kolejnym egzaminie będą krople do nosa miałam taki sen, że spotkałam koleżankę, która właśnie wracała z egzaminu i gadała mi, że były krople do nosa z efedryną ja to mam te sny

Ja byłam wczoraj w urzędzie pracy i dowiedziałam się, że przepisy trochę się zmieniły i że wcale nie jest powiedziane, że osoba powyżej 25 r.ż. nie może mieć stażu, tylko oczywiście teraz nie ma kasy na staże bo koniec roku. Z moim wolontariatem nic nie wypaliło, więc chyba poczekam do końca tego roku, a na początku kolejnego postaram się o staż z UP
Pani powiedziała mi, że to jest szczególna sytuacja, bo my musimy odbyć ten staż obowiązkowo i że są duże szanse takiego stażu nawet na rok czasu. Kurde najgorzej, że to jeszcze ponad 2 m-ce

Już od jakiegoś czasu tak jest a dokładniej to jest tak,że staż mogą odbyć nast.osoby:bezrobotni do 25 roku życia bądź do 27 roku życia jeżeli w ciągu ostatnich 12 miesięcy ukończyli szkołę wyższą, zarejestrowani w Powiatowym Urzędzie Pracy w Grudziądzu, zamieszkali na terenie Grudziądza bądź powiatu grudziądzkiego (ze szczególnym uwzględnieniem bezrobotnych zarejestrowanych powyżej 12 miesięcy, w tym długotrwale bezrobotnych; kobiet, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dziecka; bezrobotnych bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego, bez wykształcenia średniego; bezrobotnych samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia; bezrobotnych, którzy po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęli zatrudnienia; niepełnosprawnych; zamieszkałych na wsi)

Przynajmniej tu tak jest.

Edytowane przez miminka10
Czas edycji: 2011-10-26 o 11:58
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 08:25   #4480
alice2806
Przyczajenie

Hej dziewczyny,
błagam Was napiszcie czy można odrobić zajęcia praktyczne i praktykę w aptece bez receptury? Chodzę już na zajęcia praktyczne od miesiąca (pani dyr. zapewniała mnie że nie musi być receptury), po czym dowiedziałam się od jednego nauczyciela że mi tych zajęć nie zaliczą. Komu mam wierzyć??
alice2806 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 08:27   #4481
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alice2806 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
błagam Was napiszcie czy można odrobić zajęcia praktyczne i praktykę w aptece bez receptury? Chodzę już na zajęcia praktyczne od miesiąca (pani dyr. zapewniała mnie że nie musi być receptury), po czym dowiedziałam się od jednego nauczyciela że mi tych zajęć nie zaliczą. Komu mam wierzyć??
musi być receptura, poszukaj rozporządzenia dot. odbywania praktyki tam jest to ujęte

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-27, 09:10   #4482
alice2806
Przyczajenie

to pięknie, i co mam teraz zrobic
a moge zrobic tak że zajęcia praktyczne zrobię w aptece bez receptury, a praktykę w innej aptece z recepturą?
Stary 2011-10-27, 09:48   #4483
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alice2806 Pokaż wiadomość
to pięknie, i co mam teraz zrobic
a moge zrobic tak że zajęcia praktyczne zrobię w aptece bez receptury, a praktykę w innej aptece z recepturą?
zajęcia praktyczne są jakich sama nazwa wskazuje żeby nabrać praktyki w wykonywaniu leków, więć wg mnie sensu nie mają zajęcia w aptece bez receptury
Stary 2011-10-27, 11:17   #4484
alice2806
Przyczajenie

wampa dzięki za odpowiedzi
ale przeczytałam to rozporządzenie i wg mnie odnosi się ono do stażu mimo że użyte jest tam słowo praktyka - jest mowa np. o numerze dyplomu i dzienniku praktyki
kurcze nie wiem
Stary 2011-10-27, 17:52   #4485
kawa21
Raczkowanie

Chciałabym się dowiedzieć czy którakolwiek z was słyszała albo miała do czynienia z apteka sieciową " Pharmaland " ?
Jakie są wasze opinie o tej aptece, może słyszałyście jak tam wygląda staż ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-27, 21:07   #4486
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

Cytat:
Napisane przez kropelkaa Pokaż wiadomość
a ja technik farmacji pracuje jako kelnerka
technik farmacji melduje się jako asystent kierownika restauracji w znanej korporacji fastfoodowej

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Napisane przez memento12 Pokaż wiadomość
Jaka powinna byc kolejnosc rozpuszczania , kiedy dodac kamfore ,na koncu?(ze wzgledu na lotnosc)
Rp.Acidi salicylici 3,0
Camphorae 10,0
Ricini olei
Methyli salicylatis
Terebinthae aetheroli
Capsici Tinctura aa 10,0
Ethanoli 70 ad 100,0
M.F linimentum

Moze ktos wie?
hm na moje oko to roztwor kamfory w etanolu rozpuszczamy i dodajemy do gotowego mazidła Jednak wiedza trochę uleciała, więc...

życiowy parkiet bywa śliski
nefre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 10:09   #4487
zosiaczek77
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny! Mam pytanie, staż odrabia się nawet jeśli nie zamierzałabym pracować w aptece? Mam za sobą parę kolosów, jest dobrze, b.dobrze, ale ta chemia i to liczenie dawek z TPL A wykładowcy ciężko, ekspresowo wszystko tłumaczą i stresują i przez to ich tłumaczenie to myślę co ja tu robię i czy chcę w pracy liczyć te nieszczęsne dawki a pewnie coś jeszcze dojdzie z liczenia.
Dziewczyny a chemię jako teorię macie całe dwa lata czy potem tylko ćwiczenia i co w ogóle odpada w drugim roku i czy coś przybywa? A te co się martwią o staż, pracę trzymam kciuki!Pozdrawiam serdecznie!
zosiaczek77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 10:18   #4488
martynusia222
Zakorzenienie

-W aptece raczej nie liczy się dawek, mi na praktykach się nie zdarzyło...
-Chemia teoretyczna jest przez dwa lata, z tą różnicą, że ja miałam na początku chemię nieorganiczną i organiczną, a później chemię leków, czyli wzory substancji leczniczych itp.
-Jeśli nie chcesz pracować w aptece to nie musisz odrabiać stażu, ale sam dyplom potwierdzający zdany egzamin nie daje prawa wykonywania zawodu, po to jest staż.
Stary 2011-10-29, 09:20   #4489
It must been love
Raczkowanie

Witam, a możecie coś mi napisać o pracy jako POMOC APTECZNA? Czy ta praca jest w trybie zmianowym?
It must been love jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-29, 10:08   #4490
martynusia222
Zakorzenienie

W aptece, w której miałam praktyki pomoc apteczna pracowała od pon. do pt. w godz. 8-16
Stary 2011-10-29, 12:09   #4491
It must been love
Raczkowanie

Ooo to fajne godzinki pracy... ale ogółem apteki pracują również w soboty, czemu u Ciebie pomoc apteczna nie pracowała w sb? No i apteki pracują na ogół od 8 do np 22... dlaczego u Ciebie takie godziny miała, bylabym bardzo wdzieczna o odpowiedz
Stary 2011-10-29, 14:46   #4492
zosiaczek77
Przyczajenie

Dziękuję Martynusia Ja dziś miałam wykrywanie kationów, proste nawet ale tak się zakręciłam ze wyszły mi z każdej probówki niby 4 kationy, choć logiczne ze miał być wykryty 1 kation, ehh.
I zostałam zjechana przez nauczyciela( całe szczęście ze nie ja jedna)
Miłego weekendu!
zosiaczek77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 14:57   #4493
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez It must been love Pokaż wiadomość
Ooo to fajne godzinki pracy... ale ogółem apteki pracują również w soboty, czemu u Ciebie pomoc apteczna nie pracowała w sb? No i apteki pracują na ogół od 8 do np 22... dlaczego u Ciebie takie godziny miała, bylabym bardzo wdzieczna o odpowiedz
O jejku przecież nie wszystkie apteki pracują w tych samych dniach i godzinach.
U mnie czynna jest tylko pon-pt. 8-16, a w soboty tylko 9-11. Pomoc apteczna przychodzi raz w tygodniu, na kawę
Wcześniej w aptece,w której miałam praktyki pomoc przychodziła co drugi dzien na 5h. Wszystko zależy od apteki, pracodawcy,miejscowości.
Stary 2011-10-29, 15:51   #4494
It must been love
Raczkowanie

Jej, nie wiem to się pytam - po to jest forum.
Dzięki za info.
Stary 2011-10-30, 08:39   #4495
olkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zosiaczek77 Pokaż wiadomość
Dziękuję Martynusia Ja dziś miałam wykrywanie kationów, proste nawet ale tak się zakręciłam ze wyszły mi z każdej probówki niby 4 kationy, choć logiczne ze miał być wykryty 1 kation, ehh.
I zostałam zjechana przez nauczyciela( całe szczęście ze nie ja jedna)
Miłego weekendu!
Uwielbialam wykrywanie kationow i anionow
najlepsze zajecia
olkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 08:48   #4496
19agusia91
Zakorzenienie

wolałam wykrywać kationy, niż miareczkować teraz mam tak beznadziejnie zajęcia, 8 godzin lekcyjnych analizy leków ćwiczeń= jedna goidzna wykladu od 13:30 co dwa tygodnie.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 11:18   #4497
martynusia222
Zakorzenienie

Ja też wolałam wykrywać kationy niż miareczkować
Stary 2011-10-30, 11:31   #4498
kropelkaa
Zakorzenienie

zgadzam się z dziewczynami też wolałam wykrywac kationy niż miareczkować
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 11:41   #4499
moooniaaaa
Zakorzenienie

A ja nienawidziłam wykrywać tych anionów i kationów. Miareczkowanie to była sama przyjemność
Stary 2011-10-30, 11:41   #4500
19agusia91
Zakorzenienie

Teraz chociaż mamy odpowiednią ilosc biuret, jedna na dwie osoby. Jak były 2 sprawne na całą grupę to dopiero była zabawa. Ostatnio miareczkowanie tak długo mi schodziło po kropelce,że aż mnie ręka po pierwszej próbie od mieszania kolby bolała zeszło coś koło 18 cm, także po kropelce trochę to trwało. Następne dwie próby to już nieco przyśpieszyłam, ale cicho
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości