|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
Cytat:
|
|
#4472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to tutaj może być z tym problem, ale chyba w gronie przyjaciół juz nie jest to takie trudne. Chyba sobie w podpisie zostawie stosowna notkę
|
|
|
|
|
#4474 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeszcze SMS-y i rozmowy przez komunikatory to rozmowy prywatne, więc tam spokojnie można nie stosować form grzecznościowych (jeśli rozmówca się na to zgadza) itd. Natomiast forum jest sposobem na pisemne komunikowanie się wielu osób, nie jest już tak prywatne jak SMS-y. Dlatego na forum lepiej jednak stosować formy grzecznościowe, znaki przestankowe itp. Oczywiście nie jest to niezbędne, ale na pewno jest to mile widziane. Zwłaszcza, że wiadomości na forum zostają na nim na długo ![]() A jak cię czytają, tak cię postrzegają
|
|
#4475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do reszty: ja pamiętałam tylko, że gdzieś coś takiego usłyszałam, także dzięki za doprecyzowanie
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i ja wiem kiedy najlepiej mam używać poszczególnych słów.Mam inne podejście do komplementów,dlatego odpowiadam tak,a nie inaczej.Zdecydowanie wolę komplementy dotyczące charakteru/wiedzy, niż wyglądu.A prostacko to się zachowują Panowie,którzy chcą wyrywać inne Panie na ,,ładne oczy" ,a te się nabierają na tą zagrywkę,więc może pohamuj się trochę w doborze słów,bo to ,że nie traktuje komplementów jako odkrycie Ameryki i wielki powód do szczęścia,to nie znaczy,że zachowuje się prostacko. Powiedzenie komuś komplementu to nie ,,dzień dobry" które koniecznie trzeba odwzajemnić,jest to dobrowolne wyrażenie podziwu na dany temat ,i jeśli wyraża się go tylko po to,żeby usłyszeć nieszczere ,,dziękuję bardzo",no to ja wymiękam w tym miejscu. Także zostaję przy swoim ,powiedzianym żartobliwym tonem ,,wiem", chyba ,że ktoś mnie naprawdę zaskoczy/lub sprawi,że się poczuję lepiej, wtedy powiem szczere ,,dziękuję". |
|
|
|
|
#4477 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja wstawiam . Z szacunku dla odbiorcy. I interpunkcji też używam . A co ?! Wolę napisać : "ą", "ć", kropkę lub przecinek, niźli wstawić durną emotikonę . Z całym respektem dla fanów tych drugich .
Co zaś się tyczy dyskusji na temat pisania zaimków osobowych, dzierżawczych, przymiotnych dużą literą - ja piszę niezależnie od medium ( w SMS-ach też ) do każdego, do kogo chcę odezwać się z uszanowaniem oraz ze względów grzecznościowych. Świadczy to o tym, że adresata darzę szacunkiem . Może to być obecnie postrzegane jako zbyt staroświeckie . No cóż ... Jak czytam - brak w tekście polskich znaków i interpunkcji niektórzy uważają za rzecz normalną. Ja - nie . Nie ukończyłam filologii polskiej i na żadne regułki , odnośnie powyższego, powołać się nie mogę . Takie zasady językowego savoir-vivre'u wyssałam z mlekiem Matki i będę je stosować czy kogoś to dziwi, czy też nie . ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
Jak najbardziej zgadzam się z wypowiedzią Antarktydy i też uważam, że odpowiedź : "wiem" na komplement zabrzmi narcystycznie i prostacko . |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zgadzam się z poglądem, że używanie poprawnej polszczyzny pod każdym względem, zwłaszcza unikanie błędów ortograficznych (instnieją słowniki, więc powinno się sprawdzić) jest oznaką szacunku dla osoby, która nas czyta.
|
|
|
#4479 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Uważam tak samo.Tak,ale nie w przypadku ,gdy ja piszę,kiedy używam takich i takich słów,a ktoś to komentuje i mnie poprawia (te słowa-co akurat poprawiania nie wymaga,ewentualnie ktoś może skomentować mój pogląd na dana sprawę itp.).Po prostu wyraziłam w jaki sposób to robię. Edytowane przez ricca166 Czas edycji: 2011-11-14 o 12:37 |
|
|
|
|
#4480 |
|
Zakorzenienie
|
to jedno, a drugie- czasem nawet nie ma możliwości stawiania polskich znaków- np. w moim telefonie. Jest jakaś aplikacja do ściągnięcia na to, czy coś?
Wrócę do marudzenia na klientów marketów, znów spędziłam godzinę w biedronce - dlaczego się niektórym wydaje, że jak mi wjadą tym cholernym koszykiem w tyłek, to kolejka szybciej przeminie? ten centymetr daje im jakiś komfort psychiczny czy co? - no i dalej nie rozumiem dlaczego ludzie tak totalnie olewają innych. Jak się zatarasuje koszykiem pół alejki, to inni nie przejadą. Znów miałam spotkanie pierwszego stopnia z takim panem, na kolejne rzucone w jego stronę "przepraszam, czy mógłby pan zjechać na bok" nie reagował. Wreszcie jakiś inny facet po prostu mu ten koszyk siłą przesunął i przejechał obok ![]() - edit: aa, i oczywiście - kilkanaście wózków porzuconych już poza kasą, skutecznie paraliżujących ruch. Bo przejechać te 10 metrów i grzecznie odstawić wózek, kóry sie wcześniej wzięło to problem nie z tej ziemi...
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-11-14 o 13:23 |
|
|
|
#4481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W zależności od osoby, która mi w tyłek wjeżdża, robię określoną minę ![]() Oszczędzam tych, którzy przez przypadek to zrobią
|
|
#4482 | |
|
Flawless
|
Cytat:
Też tego nienawidzę. Ogólnie nie lubię jak obcy ludzie naruszają moją cielesność w jakikolwiek sposób ![]() Co do stawiania koszyków w przejściu, ja tam zawsze bez skrupułów przesuwa, przy okazji rzucając wystarczająco głośno jakiś zjadliwy tekst. Z natury jestem uroczą osobą, ale cholernie drażni mnie to, że ludzie nie są przystosowani do życia w społeczeństwie. Ostatnio szłam chodnikiem, na przeciwko mnie szły trzy laseczki, oczywiście jedna obok drugiej, ja po prawej stronie miałam barierkę, idę, patrzę, a ta na mnie zasuwa (dziewczyna, nie barierka ). Chyba uważała, że przeskoczę barierkę, żeby tylko koleżaneczki mogły iść obok siebie. Rzuciłam jej pełne zdziwienia i pogardy spojrzenie i szłam przed siebie, aż wreszcie postanowiła trochę przesunąć się za koleżanki, żeby mnie minąć.
|
|
|
#4483 |
|
Konto usunięte
|
Ja naprawde nie rozumie was dziewczyny z wy macie problem
![]() przeciez takie pisanie jest wygodne a jak wam sie nie chce potem czytac ze zrozumiem to wasz problem albo idzcie w watku
|
|
|
|
#4484 | |
|
Flawless
|
Cytat:
W takich przypadkach przypomina mi się to: "Let's eat grandpa. Let's eat, grandpa" Także przecinek czasem może uratować komuś życie
|
|
|
#4485 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wyobrażam sobie, jak mogłabym pisać bez znaków interpunkcyjnych... Czasem gdzieś nie wstawie jakiegoś ogonka, ale interpunkcja musi być. Ciężko mi rozczytać wiadomości bez interpunkcji.
|
|
|
|
|
#4486 | |
|
Flawless
|
Cytat:
Ogólnie nie mam problemów z rozróżnianiem ironii, ale w internecie czasem o to trudno, szczególnie po tym wszystkim co czasem czytam...Po prostu już mnie chyba nic nie zdziwi ![]() (ale się tłumaczę ).
|
|
|
#4487 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() .
|
|
#4489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale na forum czy gg, jak mam możliwość zawsze używam ogonków - jak ktoś nie ma mojego numeru z różnych powodów a się odzywam, to wiedzą że to ja, własnie przez ogonki
|
|
|
#4490 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież w sms-ach liczy się ilość znaków i tyle...Jednak oczywiście nie mam nic do osób, które piszą w sms-ach bez polskich znaków, to taka forma, że nie ma o co kopii kruszyć. no i dodatkowo oczywiście, że nie każdy telefon ma funkcję wpisywania polskich znaków. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-14 o 17:14 |
|
|
|
|
#4492 |
|
Zakorzenienie
|
Moja siostra pisała kiedyś do mnie smsy z polskimi znakami, znaków było tyle ile normalnie z jednej wiadomości ale do mnie docierały 2. Nie miała o tym pojęcia, była przekonana, że wysyła 1 wiadomość a tak naprawdę wysyłała 2.
|
|
|
|
#4493 |
|
ma zielone pojęcie
|
Nie wiem jak to jest teraz, ale dawniej było tak, że faktycznie "ą", "ę", "ł" itd. były traktowane jak bodajże 5 znaków normalnych. A jednak w SMSie niekiedy liczy się każdy znak
Dlatego ludzie nie pisali w SMS-ach polskich znaków.Sama ich w SMS-ach nie piszę, bo wiele telefonów i tak ich nie odczytuje. Więc po co mam pisać z polskimi znakami do kogoś, kto i tak tych znaków nie zobaczy?
|
#4494 |
|
Zadomowienie
|
W pisemnych wypowiedziach najbardziej razi mnie właśnie brak interpunkcji. Przeżyję błędy ortograficzne, stylistyczne (o te chyba najłatwiej na forum, gdy człowiek szybko pisze posta i nie duma nad każdym zdaniem), ale nie znoszę czytać wiadomości bez interpunkcji. Takich wypowiedzi nie czytam wcale lub jeśli już czytam, to jedno zdanie zdarza mi się czytać dwa razy i zawsze w głowie wstawiam sobie te znaki, lecz mnie to denerwuje
![]() Co do ogonków - na forum lub w różnego rodzaju wiadomościach wstawiam. Na gadu-gadu raz używam, raz nie, zależy od tego jak mi "się zacznie" pisać. Kiedyś pisałam zawsze z ogonkami, ale gdy zaczęłam dużo rozmawiać z pewną osobą, mającą zagraniczny system operacyjny, to musiałam się przestawić, bo mojemu rozmówcy wyskakiwały "krzaki". W telefonie nie mam języka polskiego, więc w smsach ogonków nie używam. Za to w smsach jak chcę się zmieścić w jednej wiadomości a przecinek mi się nie mieści, to skracam zdanie, żeby go wcisnąć
|
|
#4495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. To całkiem normalne.
|
|
|
|
|
#4496 |
|
Konto usunięte
|
Szalenie dziwią mnie przypadki z wizażu
Więc tak... Jestem taka nieszczęśliwa, tyle w życiu przeszłam, pracuję od piątego roku życia, dzień i noc noc i dzień kocham mojego cudownego męża to mój książę na białym koniu, mój wyśniony rycerz mój skarb. Wszystko jest cudownie, nasze małżeństwo jest bajką, jestem jego królewną a on plecie mi warkocze, jednak mamy pewien problem, mianowicie ta obrzydliwa teściowa u której mieszkamy. Wredne babsko w ogóle powinna się wyprowadzić i oddać nam mieszkanie, bo my budujemy dom! Ona się wtrąca a on mu przytakuje nie chce słyszeć o wyprowadzce bo nie chce zostawiać mamusi. Gdy ktoś powie ale może jednak się wyprowadź? Odpowiedź następująca ale o co ci chodzi? Zazdrościsz co? Mam wspaniałego męża a wiem że w życiu trzeba trochę pokory! Musimy się dorobić domu! Pieniądze z nieba nie spadają! Pfff co za rada wariatko Jakiś totalny kosmos dla mnie |
|
|
|
#4497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my w polu sms widzimy tylko jedno miejsce dla jednej litery, ale ta kreseczka przy ć, czy ogonek przy ę, to cała matryca ukrytych znaków.
|
|
#4499 |
|
Zakorzenienie
|
Swego czasu właśnie tak było, że jeden polski ogonek zajmował "tyle samo miejsca" co trzy literki samodzielne, bez ogonka. Dlatego się pewnie utarło, że smsy nie muszą mieć ogonków, zresztą klawiatury nie są przystosowane bezpośrednio pod polskie znaki, niektóre telefony mają albo pod * czy #, albo w zbiorze symboli, albo gdzieś na końcu danego zbioru klawisza.
Swoją droga, pod koniec miesiąca, gdy pieniędzy mi na koncie brak, żeby oszczędzić miejsce, moje smsy mają mniej więcej taką postać: więcejWTEDYmogęNAPISAĆniż ZEspacjami polecam
|
|
#4500 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
), koszyki na środku sklepu, bo przecież po co odstawiać, obsługa sprzątnie...Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.

Przynajmniej takie mam własne doświadczenie
Jednak nie sugeruje tu ogólnego wprowadzenia szykanowania osób robiacych błedy, odnosze się wyłącznie do siebie i jeśli ktoś to podziela to ok, jeśli nie to dobra, ja nie bede machać mu palcem i mówić "Zobacz jakiego byka zrobiłaś/eś!"
No to tutaj może być z tym problem, ale chyba w gronie przyjaciół juz nie jest to takie trudne.

(dziewczyna, nie barierka

klaski .