Szczurzy temat, szczury, szczur - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-07, 08:07   #4471
Asiulka107
Rozeznanie

Dot.: Szczurzy temat

Tez planuje adopcję dzis jade po klatke i inne sprzęty, dopiero jak będę miała wszystko gotowe to rozejrze się za maluchem jakies rady dla początkującej? mialam kiedyś szurke ale baaardzo dawno temu.
Stary 2014-10-07, 10:03   #4472
201610310857
Konto usunięte

Na pewno minimum 2 ogony. Jeden szczurek w samotnosci sie meczy!
Ja znalazlam.hodowle w mojej okolicy.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 07:31   #4473
nurazuki
Zadomowienie

Z tym meczeniem bo szczur jeden bym polemizowala bo moja Franciszka byla wstanie zaakceptowac tylko wlasna corke

Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera
nurazuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 08:06   #4474
Asiulka107
Rozeznanie

No właśnie ja jak kiedyś mialam moją Pysie to tez byla sama i myślę, ze nie bylo jej zle... Miala duzo opieki, zabawy no i chodzila ze mna czesto gdzies np raz była ze mną w szkole Rozwazam to jeszcze ale sama nie wiem.
Stary 2014-10-08, 12:00   #4475
semprebambino
Wtajemniczenie

Tez miałam pysie która była sama
I źle jej nie było, całe dnie ktoś z nią siedział :p
Stary 2014-10-09, 04:09   #4476
meganem
Raczkowanie

Też nie zauważyłam, żeby mojej myszce było jakoś szczególnie smutno - bez partnera do zabaw była przez rok, po tym jak jej kolega wyskoczył przez balkon

https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=216083

E. Chodakowska :
Bikini x 22
Sukces x 19
Turbo wyzwanie x 27
Killer x 4
Metamorfoza x 3
Turbo spalanie x 5

Huragan Workout x 4
meganem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 06:11   #4477
Hikaru
Zakorzenienie

A ja trzymam się tego, że szczur jest stadny i kolegę musi mieć, chyba że to wyjątkowy przypadek agresora, którego się nie da dołączyć. Jak ktoś tego warunku spełnić nie może, to polecam chomika, typowy samotnik.
.
Hikaru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 08:10   #4478
nurazuki
Zadomowienie

Smieszne to jest, jak szczur nie akceptuje innych szczurow to i tak ma siedziec z innym szczurem? Nie wciskaj chomika, bo ma sie do szczura jak simson do hajabuzy

Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera
Stary 2014-10-09, 18:51   #4479
201610310857
Konto usunięte

lol, kolezanka ma na mysli zamiast szczura, a nie dla szczura, chomika
Stary 2014-10-09, 20:00   #4480
nurazuki
Zadomowienie

No o tym pisze, chomiki w wiekszosci sa malo kontaktowe i wiele mimo długiego oswajania nadal gryza, nieporównywalna inteligencja jednego i drugiego, oraz zachowania, a wiec dlamnie proponowanie chomika zamiast szczura jest slabe

Stary 2014-10-10, 07:02   #4481
SugarbabyLove
Zakorzenienie

lol a ja tez miewalam samotne ciurki za czasow gdy sie nie znalam na tyle na ciurach..
i jakos zył ten ciuras sam.. byl co chwile wyjmowany.. (dom 5 osobowy)
bralismy go na dwoj czasem w bluzie w kapturze.. nawet po domu biegał i nic mu nie bylo.. moje ciury zyly przewaznie 3-4 lata umieraly ze starosci .. jeden mial jakas chorobe ale nie wiem jaka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 16:07   #4482
semprebambino
Wtajemniczenie

Jak się spędza naprawdę dużo czasu że szczurkiem to wiadomo że jakoś żyją ja mam teraz mniej czasu ale moja trójka się nie nudzi ,kochają się i przytulaja
Stary 2014-10-10, 16:49   #4483
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez semprebambino Pokaż wiadomość
Jak się spędza naprawdę dużo czasu że szczurkiem to wiadomo że jakoś żyją ja mam teraz mniej czasu ale moja trójka się nie nudzi ,kochają się i przytulaja
wlasnie to racja akurat
no ja tez mam 3
ostatnio rzadziej wypuszczam je bo nie mam czasu ale daja sobie rade
Stary 2014-10-10, 22:47   #4484
Hikaru
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nurazuki Pokaż wiadomość
Smieszne to jest, jak szczur nie akceptuje innych szczurow to i tak ma siedziec z innym szczurem? Nie wciskaj chomika, bo ma sie do szczura jak simson do hajabuzy
Przeczytaj ze zrozumieniem mój post.

Cytat:
No o tym pisze, chomiki w wiekszosci sa malo kontaktowe i wiele mimo długiego oswajania nadal gryza, nieporównywalna inteligencja jednego i drugiego, oraz zachowania, a wiec dlamnie proponowanie chomika zamiast szczura jest slabe
Nie, słabe jest wzięcie do domu zwierzaka, któremu nie można zapewnić podstawowych potrzeb. Zwierząt jest tyle, że można wybrać takie, któremu można zapewnić odpowiednie warunki, a nie męczyć szczura, bo ma się takie widzimisie.
.
Stary 2014-10-11, 06:03   #4485
meganem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hikaru Pokaż wiadomość

Nie, słabe jest wzięcie do domu zwierzaka, któremu nie można zapewnić podstawowych potrzeb. Zwierząt jest tyle, że można wybrać takie, któremu można zapewnić odpowiednie warunki, a nie męczyć szczura, bo ma się takie widzimisie.
Zgadzam się całkowicie. Dlatego zgodziłam się teraz na chomiczka, mimo iż moja córa upierała się na psa. Lubię psy, ale wiem, że nie miałabym dla niego zbyt wiele czasu i to nie byłoby dobre dla niego

https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=216083

E. Chodakowska :
Bikini x 22
Sukces x 19
Turbo wyzwanie x 27
Killer x 4
Metamorfoza x 3
Turbo spalanie x 5

Huragan Workout x 4
meganem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-11, 11:16   #4486
Noodle Soup
Zadomowienie

Ech... uwielbiam teksty "jakoś nie widzę, żeby mojemu szczurkowi samemu było źle". A skąd wiesz? Mówi o tym? Szczur potrzebuje szczura, taka jego natura. To są zwierzaki silnie stadne, bez towarzystwa osobnika tego samego gatunku popadają w stan podobny do ludzkiej depresji - nie widać tego od razu, ale szczurzy mózg nie funkcjonuje prawidłowo i to go po prostu krzywdzi. To tak, jakby zamknąć człowieka w pokoju, raz na jakiś czas spędzać z nim trochę czasu (3 godziny na dobę?), a potem wychodzić i i tak kazać mu siedzieć samemu resztę dnia. Super życie.
Można oczywiście starać się spędzać ze szczurem jak najwięcej czasu, ale co z godzinami, kiedy jesteśmy w pracy, szkole albo w nocy, kiedy szczury są najbardziej aktywne? Tego nie da się przeskoczyć i albo staramy się zapewnić zwierzętom jak najlepsze warunki, albo szukamy dalej - a nie według własnego widzimisię. Dwa szczury zamiast jednego to na prawdę nie jest wielka różnica w utrzymaniu czy zagospodarowaniu miejsca, a dla zwierzaka to ogromny przeskok.
I - oczywiście - są czasami osobniki skrzywdzone, czy po prostu o takim charakterze, że wolą być samotne. Ale one same o tym decydują, a nie my, nie zapewniając im towarzystwa. Można więc poszukać w ogłoszeniach, czy nie ma takiego szczura do oddania, zamiast krzywdzić innego, skazując go na samotność. Z tego co wiem, na szczury.org było ostatnio takie ogłoszenie.
Ja sama mam szczury długo i na początku też popełniłam błąd posiadając jednego zwierzaka. A potem adoptowałam mu kolegę i zobaczyłam, jaki błąd popełniłam, że nie zrobiłam tego wcześniej - szczury w stadzie są szczęśliwsze, żywsze, pełniejsze energii, jednocześnie nie olewają opiekuna. Więc może warto się zastanowić, żeby jak najlepiej uszczęśliwić taką krótko żyjącą istotkę, a nie patrzeć tylko na własne" widzimisię"?

I dla ciekawskich - post o artykule, który wspomniałam, potem może znajdę oryginalne źródło:
http://szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=8541
I po prostu zwykły film, który pokazuje, jak szczury żyją we dwójkę:
https://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=cDy3bMRuobE

Po prostu na prawdę nie lubię, jak ludzie świadomie krzywdzą zwierzęta.

Edytowane przez Noodle Soup
Czas edycji: 2014-10-11 o 11:34
Noodle Soup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-11, 19:38   #4487
nurazuki
Zadomowienie

Ja mieszkam w kawalerce i uwazam ze mam bardzo ograniczona przestrzen zyciowa, nie czuje sie z tym dobrze, a nie mam mozliwosci tego zmienic, jestem czolwiekiem i zle na mnie to wplywa i jakos nikt sie tym nie przejmuje a sa inni, ktorzy maja jeszcze gorzej i musza z tym zyc

Franciszka byla samolubem od poczatku nawet w stadzie trzymała sie dalej od reszty, mialam ja niespelna dzien kiedy przyprowadzialam jej kolezanke, zapoznanie odbylo sie poza klatka, "nowa" mimo ze mniejsza zostala odrazu polozona na plecy, probowala walczyc ale Franciszka ja przycisnela, nowa odpuscila, a wiec Franciszka dala jej spokój, potem ignor, w klatce impreza na calego, nowa wisiala na kratach, mimo ze klata byla wielka Franciszka nie pozwalala jej nawet na chwile zejsc, zejsc, zrobic cokolwiek, nowa wisiala tak na kratach, po wyciagnieciu i kolejnym zapoznaniu to samo i tak w kolko, a wiec nowa zostala oddana. Kiedy chcialam Francisze rozmnożyć sprowadziłam samca, sceny podobne do poprzednich, mimo ze samiec byl duzo wiekszy niz ona, siedzial biedny w domku i staral sie bronic, kiedy ja wyjelam wisiala na kratach od zewnatrz i probowala sie dostac do srodka zeby dorwac samca, jak tylko podchodzil dostawal plaskacza (i to doslownie) jakims cudem udalo mu sie ja zaplodnic, matka byla ok, zostawilam z nia jej corke, ktora mimo ze byla wieksza od niej regularnie byla kladziona na plecy, tarfil mi sie taki charakter szczura i tyle, cecha osobnicza, a wiec moze nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka

Pies tez zwierze stadne, a jednak w wiekszosci trzyma sie je pojedynczo

Edytowane przez nurazuki
Czas edycji: 2014-10-11 o 19:43
Stary 2014-10-15, 13:18   #4488
kevschaa
Zakorzenienie

Rzeczywiście fajnie brać zwierzątko i stwarzać mu nieodpowiednie warunki żeby stwierdzić że mogło mieć gorzej...

Psa pewnie można bić i głodzić bo w sumie w chinach miałby gorzej i byłby zjedzony...

Uważam że na stronach poświęconych szczurom i im dedykowanych forach ludzie się znają i ufam w ich wersję a nie "mój szczurek jest często dotykany przez domowników więc jest superszczęśliwy"

Śpicie do niego przytuleni w klatce? Iskacie mu futerko?

Może i was lubi ale nie jesteście jego gatunkiem i nie spełnicie wszystkich jego potrzeb. To tak jakbyście zamknęły się ze słodkim szczeniaczkiem albo nawet 5 w domu. Na całe życie. Bez innych ludzi.... Bo w końcu macie do zabawy 5 szczeniaczków to chyba jesteście szczęśliwi....
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 13:28   #4489
semprebambino
Wtajemniczenie

teraz to wiem, kiedyś nie wiedziałam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-15, 20:38   #4490
nurazuki
Zadomowienie

Co do psow to wlasnie chodzilo mi o to ze to zwierze stadne a trzyma sie pojedynczo.
Co do tego co ma zle i kto ma zle to pisalam o sobie
Opisalam Franciszke, ktora byla aspoleczna od zawsze taki przypadek, Ogonek musi miec towarzysto i dobieram jej wlasnie kolezanke.
Jak widac według Was lepiej wsadzic razem 2 szczury niech sie nawalaja do oporu (a raczej jeden drugiego) i na to patrzec bo to bardziej humanitarne

Co do wielu rzeczy światopogląd sie zminia jaks ie jest tego bliżej

Stary 2014-10-15, 20:41   #4491
semprebambino
Wtajemniczenie

Nie można dwóch obcych szczurów wsadzić razem do klatki
Stary 2014-10-15, 21:00   #4492
201610310857
Konto usunięte

u Fanty znaczne pogorszenie...
Rana byla juz praktycznie zagojona, dzisiaj po potludniu patrze, a w miejscu gdzie byly szwy jest otwarta rana, ktora krwawi caly czas....
Jutro z samego rana jedziemy do weta.
Mam nadzieje, ze dozyje, bo jest mega slaba, je, pije, chodzi, ale widac, ze nie ma sily.
Macie jakies pomysly co w tej chwili moglabym jej dac?
Stary 2014-10-15, 21:32   #4493
semprebambino
Wtajemniczenie

Nie przychodzi mi do głowy nic poza witaminami - mam na myśli jakieś owoce, może nabiał (?) Czy orzechy. Zawsze to witaminy mogą jakoś wzmocnić. Wyczysciłaś ranę ?
Stary 2014-10-15, 21:44   #4494
Hikaru
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hikaru Pokaż wiadomość
A ja trzymam się tego, że szczur jest stadny i kolegę musi mieć, chyba że to wyjątkowy przypadek agresora, którego się nie da dołączyć. Jak ktoś tego warunku spełnić nie może, to polecam chomika, typowy samotnik.
Cytat:
Napisane przez Noodle Soup Pokaż wiadomość
I - oczywiście - są czasami osobniki skrzywdzone, czy po prostu o takim charakterze, że wolą być samotne. Ale one same o tym decydują, a nie my, nie zapewniając im towarzystwa. Można więc poszukać w ogłoszeniach, czy nie ma takiego szczura do oddania, zamiast krzywdzić innego, skazując go na samotność.
Cytat:
Jak widac według Was lepiej wsadzic razem 2 szczury niech sie nawalaja do oporu (a raczej jeden drugiego) i na to patrzec bo to bardziej humanitarne
Widzę, że masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego, więc wytłuściłam Ci pewne zdania z naszych wypowiedzi, żebyś mogła zrozumieć, że gadasz takie głupoty, że głowa mała.

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
u Fanty znaczne pogorszenie...
Rana byla juz praktycznie zagojona, dzisiaj po potludniu patrze, a w miejscu gdzie byly szwy jest otwarta rana, ktora krwawi caly czas....
Jutro z samego rana jedziemy do weta.
Mam nadzieje, ze dozyje, bo jest mega slaba, je, pije, chodzi, ale widac, ze nie ma sily.
Macie jakies pomysly co w tej chwili moglabym jej dac?
O matko, biedactwo Dobrze, że coś je i pije, to bardzo ważne teraz. Trzymam kciuki za maleństwo.
.
Stary 2014-10-16, 04:28   #4495
201610310857
Konto usunięte

Jasne, rane dezynfekuje octeniaeptem plus codzienne sprzatanie klatki. Uff wlasnie wstalam i widac ze mala jest dosc aktywna, normalna jak zawsze.... Chyba spanikowala. Troche, le i tak idziemy do weta.
Stary 2014-10-16, 11:32   #4496
nurazuki
Zadomowienie

Wy tez macie problemy z czytaniem bo teksty, niektore pieknie pominiete

Szkoda literek

Stary 2014-10-16, 11:34   #4497
Emilia 25
404 Not Found

Cytat:
Wy tez macie problemy z czytaniem bo teksty, niektore pieknie pominiete

Szkoda literek
Po co się tak upierasz? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że szczurkom lepiej w kupie? Serio tak trudno?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-17, 09:10   #4498
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Dziewczyny i te co się znają i te co się nie znają
po 1
nie ma hodowli obok swojego domu, każda hodowla która jest zrzeszona w Towarzystwie Przyjaciół Szczurów to jest hodowla, każda inna to PSEUDOHODOWLA i stamtąd szczurów nie kupujemy !
jest masa szczurów do wzięcia ZA DARMO z adopcji !!

po 2
Szczury sa silne stadne i 1 zyc nie może ! konieczne jest trzymanie szczurów razem , jednej płci lub po wykastrowaniu obojga płci !

po 3
żeby zapoznać ze sobą nowe szczury należy przestrzegać zasad łączenia bo inaczej dojdzie do tragedii , jedne szczury akceptują się od razu inne potrzebują do tego czasu i umiejetnosci ze strony właściciela, jeżeli nie macie pojęcia jak się łączy nowo poznane osobniki należy znaleźć w goglach lub na forach szczurzych technikę jaka się to robi.

po4
nie dajemy szczurowi chomika do klatki bo go zabije i zje.

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886

Edytowane przez aakkzzii
Czas edycji: 2014-10-17 o 09:13
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-17, 10:50   #4499
kevschaa
Zakorzenienie

No i właśnie o to chodzi żeby nie promować trzymania szczura samotnie pod hasłem "będę często wyciągać i będzie go macać mama ,tata, babcia i siostra...". Rozumiem że są wyjątkowe przypadki w których szczur jest naprawdę agresywny i ciężko go połączyć i wtedy też bym na siłę tego nie robiła.
No ale spróbowałabym fachowo wg porad na różnych forach łączyć a nie po prostu włożyć nowego szczura do klatki starego.
Też bym się wkurzyła jakby mi ktoś obce babsko nagle do chaty władował
Moje 2 samce chociaż są braćmi i od urodzenia są razem i są wybitnie łagodne względem siebie to stroszyły się i atakowały gdy jeden był chory i na jeden dzień wsadziłam go do innej klatki.

Poza tym też kiedyś miałam 1 szczura bo się nie znałam i teraz mając 2 szczury stwierdzam że to o wiele ciekawsze, a pracy i kosztów niewiele więcej
Gdybym miała tylko jednego szczura to bym nie zaobserwowała jak drugi podczas choroby przynosi mu co smaczniejsze kąski pod pyszczek...
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-17, 12:03   #4500
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

każdy laik zaczynał z 1 szczurem ja też, i to był największy błąd w moim zyciu i nogdy sobie nie wybaczę tego że
Marysia była sama !
tez myślałam że jej zastąpie koleżankę, ale dupa zbita teraz gdy mam więcej dopiero widzę jak one potrzebują drugiego osobnika, to nie jest nasza fanaberia a ich natura, one są stadne.

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości