Vademecum antykoncepcji! - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-23, 13:22   #4471
marionODrobina
Przyczajenie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

JA biorę Benifemę...i też niestety humory miewam dość intensywne, ale krócej. W sumie nogi mnie nie mrowią, ale jakoś mam wrażenie, że nie są to tabletki idealne, ktoś próbował może?
marionODrobina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-23, 18:58   #4472
EvelinLaura
Przyczajenie

Co doradzacie jako antykoncepcję zamiast tabletek? Szukam jakiejś innej metody, nie wpływającej tak na ciało i nie powodującej żylaków i problemów z krążeniem tak jak to jest przy tabletkach niestety.
EvelinLaura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-23, 19:53   #4473
Wilczaa
Rozeznanie

Wkładka domaciczna? Prezerwatywy?

14.07.2012r - dobrze że Cie mam.

14.07.2014 r - powiedziałam TAK
Wilczaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-23, 22:05   #4474
baby montana
Zakorzenienie

Czy w Polsce istnieja implanty hormonalne?

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-24, 00:31   #4475
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Czy w Polsce istnieja implanty hormonalne?
Hmm może w Warszawie?
Moja siostra z UK ma i ostatnio macałam go na jej ręce :P troszkę czuć blizne(nie widoczna jest), że coś było podawane pod skórę.

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-24, 04:09   #4476
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Hmm może w Warszawie?
Moja siostra z UK ma i ostatnio macałam go na jej ręce :P troszkę czuć blizne(nie widoczna jest), że coś było podawane pod skórę.
Mieszkam za granica i tu sa dosyc popularne,ale nie mam zaufania do lokalnych lekarzy,chce skonsultowac w Polsce przed wszczepieniem,tyle ze nie wiem czy jak na kosmitke sie nie spojrza :-P

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-24, 06:38   #4477
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Niedawno widziałam, że moja pani ginekolog (Gdańsk) ma w poczekalni ulotki dotyczące tych implantów, więc pewnie je zakłada pacjentkom.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 12:51   #4478
OlkaPe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EvelinLaura Pokaż wiadomość
Co doradzacie jako antykoncepcję zamiast tabletek? Szukam jakiejś innej metody, nie wpływającej tak na ciało i nie powodującej żylaków i problemów z krążeniem tak jak to jest przy tabletkach niestety.
a rozmawiałaś o tym ze swoim lekarzem? teraz są takie różne te tabletki, że może byś sobie wybrała coś dla siebie odpowiedniego
Stary 2015-10-26, 14:21   #4479
Nelada
Raczkowanie

Cześć

Jak długo mam się dodatkowo zabezpieczać, jeśli przez trzy tygodnie biorę antybiotyk, który obniża działanie tabletek anty? Standardowo siedem dni po zakończeniu antybiotyku?

Dodam (może to istotne), że antybiotyk skończę brać podczas 7-dniowej przerwy, nowy blister zaczynam już bez antybiotyku.
Nelada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 19:13   #4480
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nelada Pokaż wiadomość
Cześć

Jak długo mam się dodatkowo zabezpieczać, jeśli przez trzy tygodnie biorę antybiotyk, który obniża działanie tabletek anty? Standardowo siedem dni po zakończeniu antybiotyku?

Dodam (może to istotne), że antybiotyk skończę brać podczas 7-dniowej przerwy, nowy blister zaczynam już bez antybiotyku.
W takim wypadku zaleca się połączyć opakowania.
Stary 2015-10-27, 06:41   #4481
emanko
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do emanko GG do emanko Wyślij wiadomość przez MSN do emanko Send a message via Skype™ to emanko

Mam pytanie: Mój ostatni cykl trwa/trwal od sierpnia a w sobotę gin mi przepisał tabletki anty. na obniżenie poziomu testosteronu (ach to pco). Spytałam się go czy mam zacząć łykać już czy czekać na początek nowego cyklu. Powiedzial, ze odrazu. I nie wiem czy w związku z zaczęciem opakowania w trakcie cyklu ochrona antykoncepcyjna będzie aktywna po tygodniu czy od razu czy dopiero w trakcie łykania następnego blistra.

Wystukano na Nokia Lumia 630 za pośrednictwem Tapatalk
Stary 2015-10-28, 17:47   #4482
vens
Przyczajenie

Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne, w zeszłym tygodniu dokładnie 20.10 kochałam sie z moim partnerem w prezerwatywie i stosunek był przerywany.
W piątek zapomniałam wziąć tabletki o ustalonej porze i ją pominęłam (siódma tabletka pominięta, w sobotę osma wzięta normalnie)
Dzisiaj 27.11 dokładnie tydzien po stosunku dostałam plamienia brązowego dość obfitego, jakby gluty w nim są? Lekko bolą jajniki?
Co to może być? Dodam że biorę tabletki anty nadal i od jakiegoś czasu ćwicze coś intensywnie na brzuch i jestem na diecie.
vens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 18:11   #4483
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vens Pokaż wiadomość
Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne, w zeszłym tygodniu dokładnie 20.10 kochałam sie z moim partnerem w prezerwatywie i stosunek był przerywany.
W piątek zapomniałam wziąć tabletki o ustalonej porze i ją pominęłam (siódma tabletka pominięta, w sobotę osma wzięta normalnie)
Dzisiaj 27.11 dokładnie tydzien po stosunku dostałam plamienia brązowego dość obfitego, jakby gluty w nim są? Lekko bolą jajniki?
Co to może być? Dodam że biorę tabletki anty nadal i od jakiegoś czasu ćwicze coś intensywnie na brzuch i jestem na diecie.
Pls, nie musisz pisać w x wątkach na raz.
Stary 2015-10-28, 20:09   #4484
Nelada
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
W takim wypadku zaleca się połączyć opakowania.
o kurcze, a ja juz zrobilam przerwe... co teraz?
Nelada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-31, 11:08   #4485
marta9200
Rozeznanie

Hej kobietki!
Mam 23 lata ostatnio miałam mały problem z miesiączkowaniem. Otóż z racji stresu okres mi się spóźnił o ok 2-3 tygodnie, a jak już przyszedł to trwał ponad 2 tygodnie. Myślałam, że samo przejdzie, ale w pracy zasłabłam. Poszłam do ginekologa, który zbadał mnie i przepisał mi tabletki na zatrzymanie krwawienia. Krwawienie ustało po kilku dniach. Dodam, że moje miesiączki nigdy nie były regularne. Jak poszłam do kontroli, lekarz znowu mnie zbadał i chciał przepisać coś na wyregulowanie okresu. Ale zaproponował mi tabletki antykoncepcyjne(które jak twierdził wyregulują miesiączki i do tego zapobiegną zajście w ciążę). Zgodziłam się, bo z mężem na razie nie planujemy dzidziusia. Są to moje pierwsze tabsy i zaczęłam je brać pierwszego dnia okresu tak ja zalecał pan doktor.

Wzięłam już kilka tabletek i o dziwo pojawiły mi się pryszcze na czole. Jako nastolatka miałam trądzik ale nigdy jakoś nie ubolewałam nad tym, po prostu przeszłam go i już. Od kilku lat nie miałam pryszczów, chyba że zjadłam czekoladę to coś gdzieś sporadycznie wyskakiwało. A teraz odkąd biorę tabletki to co dzień jakiś wyskoczy. Stąd moje pytania: Czy to jest normalne? Czy mój organizm musi się po prostu przyzwyczaić?

PS.Tylko proszę nie zlinczujcie mnie za wpis.
marta9200 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-31, 11:19   #4486
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta9200 Pokaż wiadomość
Hej kobietki!
Mam 23 lata ostatnio miałam mały problem z miesiączkowaniem. Otóż z racji stresu okres mi się spóźnił o ok 2-3 tygodnie, a jak już przyszedł to trwał ponad 2 tygodnie. Myślałam, że samo przejdzie, ale w pracy zasłabłam. Poszłam do ginekologa, który zbadał mnie i przepisał mi tabletki na zatrzymanie krwawienia. Krwawienie ustało po kilku dniach. Dodam, że moje miesiączki nigdy nie były regularne. Jak poszłam do kontroli, lekarz znowu mnie zbadał i chciał przepisać coś na wyregulowanie okresu. Ale zaproponował mi tabletki antykoncepcyjne(które jak twierdził wyregulują miesiączki i do tego zapobiegną zajście w ciążę). Zgodziłam się, bo z mężem na razie nie planujemy dzidziusia. Są to moje pierwsze tabsy i zaczęłam je brać pierwszego dnia okresu tak ja zalecał pan doktor.

Wzięłam już kilka tabletek i o dziwo pojawiły mi się pryszcze na czole. Jako nastolatka miałam trądzik ale nigdy jakoś nie ubolewałam nad tym, po prostu przeszłam go i już. Od kilku lat nie miałam pryszczów, chyba że zjadłam czekoladę to coś gdzieś sporadycznie wyskakiwało. A teraz odkąd biorę tabletki to co dzień jakiś wyskoczy. Stąd moje pytania: Czy to jest normalne? Czy mój organizm musi się po prostu przyzwyczaić?

PS.Tylko proszę nie zlinczujcie mnie za wpis.
Nie zlinczujemy
Tak, wypryski mogą być spowodowane hormonami. Często jest tak, że po miesiącu czy dwóch same znikną. Jeśli to to udaj się do lekarza jeszcze raz, powiedz o tym problemie, na pewno zmieni Ci tabletki. Póki co czekaj cierpliwie i obserwuj swój organizm
Stary 2015-10-31, 18:11   #4487
emanko
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do emanko GG do emanko Wyślij wiadomość przez MSN do emanko Send a message via Skype™ to emanko

Mam pytanie: Od tygodnia zażywam tabletki. I dzisiaj zaczęło mnie boleć podbrzusze i zauważyłam na wkładce delikatne plamienie. Czy jest to normalne zjawisko przy początkach stosowania antykoncepcji hormonalnej? Gdzieś obilo mi się o oczy, że plemienia mogą się pojawić w trakcie pierwszych trzech opakowań...ale ten ból podbrzusza przypomina mi bóle przed okresem...

Stary 2015-10-31, 18:13   #4488
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emanko Pokaż wiadomość
Mam pytanie: Od tygodnia zażywam tabletki. I dzisiaj zaczęło mnie boleć podbrzusze i zauważyłam na wkładce delikatne plamienie. Czy jest to normalne zjawisko przy początkach stosowania antykoncepcji hormonalnej? Gdzieś obilo mi się o oczy, że plemienia mogą się pojawić w trakcie pierwszych trzech opakowań...ale ten ból podbrzusza przypomina mi bóle przed okresem...

Norma
Stary 2015-10-31, 18:31   #4489
emanko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Norma

Dziękuję za odp czyli trzeba po prostu przeczekać i ewentualnie zażyć coś przeciwbólowego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-06, 17:35   #4490
MalarskiSen
BAN stały

Hej mam pytanie, czy coś się stanie jeśli przyjmę antykoncepcję od 2 a nie 1 dnia cyklu? Mam czasami problem z rozpoznaniem 1 dnia ponieważ często plamie przed miesiączką 1 dzień a potem plamienie znika i miesiączka zaczyna się po kilku dniach.
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 18:27   #4491
kaskaa11_11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MalarskiSen Pokaż wiadomość
Hej mam pytanie, czy coś się stanie jeśli przyjmę antykoncepcję od 2 a nie 1 dnia cyklu? Mam czasami problem z rozpoznaniem 1 dnia ponieważ często plamie przed miesiączką 1 dzień a potem plamienie znika i miesiączka zaczyna się po kilku dniach.
Ulotka powinna zawierać odpowiedź na to pytanie Z tego co kojarzę to trzeba się wtedy przez tydzień dodatkowo zabezpieczać,ale radzę sprawdzić.
kaskaa11_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 19:52   #4492
MalarskiSen
BAN stały

Przeczytałam, do 5 dnia mogę zacząć przyjmować tabletki z tym, że zaczną działać po 7 dniach ich zażywania
Stary 2015-11-16, 20:31   #4493
MalarskiSen
BAN stały

Strach przed konsekwencjami brania tabletek i zachowaniem ich skuteczności

Witajcie , wiem, że podobny wątek już istnieje ale jest z 2012 roku i w sumie nie do końca o tym, o co mi chodzi.

Niedługo zacznę przyjmować pierwszy blister tabletek Ovulastan i się denerwuję trochę zakrzepicą.

Biorę lek Lipanthyl na obniżenie trójglicerydów (lek dożywotni) i nie wiem czy w tej sytuacji jestem bezpieczna czy nie i jak,co ile, powinnam się badać ? : ( Po czym poznać, że coś jest z nie tak?
Wiem, że to pytanie do lekarza rodzinnego ale mój lekarz rodzinny to paranoik, on mnie straszył przetoczeniem krwi przy zwykłym, przedłużonym krwawieniu także zapewne powie, że w ogóle mi tabletek nie wolno brać.

Druga sprawa :
Jakie czynniki wpływają na obniżenie antykoncepcji? Mój lekarz powiedział , że tylko antybiotyki, które są dostępne wyłącznie w szpitalu ... Ostatnio w internecie przeczytałam całą listę takich rzeczy i... z tej listy wynikło, że w zasadzie to co 2 kobieta zażywająca tabletki by wpadała. Także chyba autor się zapędził.

Ogólnie nie piję alkoholu, palę e-papierosa , przyjmuję leki z grupy SSRI , wyciąg z karczocha (dla ochrony wątroby), hydroksyzynę (czasami) , komplet witamin Vitaminer i to w zasadzie tyle.

Jeżeli zwymiotuję, tabletkę np. jest sytuacja, że mam grypę żołądkowo - jelitową i nie jestem w stanie przyjąć drugiej tabletki to jest możliwość, że owulacja się odblokuje i zajdę w ciążę z poprzedniego stosunku jak np. w sytuacji , która wygląda naturalnie przy dniach płodnych i owulacji ?

Bardzo proszę o normalne odpowiedzi, niezależnie od tego jak śmieszne czy głupie moje pytania dla was by nie były, potrzebuje by mnie zwyczajnie ktoś uspokoił.
Stary 2015-11-17, 12:57   #4494
domarka
Raczkowanie

Dot.: Strach przed konsekwencjami brania tabletek i zachowaniem ich skuteczności

Pierwsza sprawa to powinnaś powiedzieć ginekologowi, który wypisywał Ci tabletki antykoncepcyjne o przyjmowaniu innych leków. Alkohol i papierosy nie wpływają bezpośrednio na działanie tabletek antykoncepcyjnych. Tabletka wchłania się 3-4h, jeśli w tym czasie będziesz miała biegunkę lub wymioty, to może się ona nie wchłonąć i obniżyć lub całkowicie zatrzymać swoje działanie. Jeśli nie przyjmiesz tabletki z jakiegokolwiek powodu, to istnieje szansa na ciążę.
domarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 18:29   #4495
MalarskiSen
BAN stały

Dot.: Strach przed konsekwencjami brania tabletek i zachowaniem ich skuteczności

Ja zgłaszałam ginekologowi i napisałam, że on nie widzi przeciwwskazań . Trafiłam na listę w necie ogólnie rzeczy, których nie powinno się spożywać i są tam soki grejpfrutowe, dziurawiec i cała masa innych rzeczy dlatego chciałam by ktoś mi napisał jak to na prawdę wygląda.
No tak ale to wtedy mogę zajść w ciążę z poprzedniego stosunku czy tylko powinnam uważać przy następnych?
I jeżeli np. wymiotuję i mam biegunkę ale najem się leków typu np. stoperan i aviomarin i jakimś cudem wytrzymam te 4 godziny to powinno wszystko być dobrze tak?
Zależy mi na dobrym zabezpieczeniu ale nie chcę prezerwatyw.
Stary 2015-11-17, 18:33   #4496
zakonna
Naczelna Nastolatka

Pigułka musi się wchłonąć, dlatego jest mowa o tych 4 godzinach przy biegunce. Przyjmuje się, że z przewodu pokarmowego wchłania się do 4 godzin po zażyciu.
Antybiotyki są różne, niektóre mogą wpływać na działanie tabletek. Najlepiej jest przeczytać ulotkę od swoich tabletek, tam powinno być dokładnie napisane z jakimi lekami wchodzi w interakcję.
Jesteś zabezpieczona jeśli bierzesz pigułki, stosunki PRZED jakimś zamieszaniem z tabletką są bezpieczne.
Stary 2015-11-17, 18:38   #4497
MalarskiSen
BAN stały

W zasadzie o antybiotykach w tej ulotce nic nie ma , jest zastrzeżenie przed dziurawcem, że może utrzymywać się tydzień w organizmie i osłabia działanie hormonów.
A co do tej zakrzepicy to wy się jakoś badacie? Jakoś kontrolujecie czy tabletki nic złego wam nie wywołują ?
Stary 2015-11-17, 18:40   #4498
zakonna
Naczelna Nastolatka

Badania krwi powinnaś zrobić przed tabletkami. Krzepliwość i próby wątrobowe. Potem wypadałoby robić badania kontrolne raz w roku.
Stary 2015-11-17, 18:47   #4499
domarka
Raczkowanie

Sorki, nie zauważyłam tego skoro tak Ci powiedziała to się nie przejmuj, na ulotce danego antybiotyku będziesz miała napisane z czym nie wolno go stosować . Co do pominięcia tabletki to działa to chyba tylko w przód czyli jeśli pominiesz 1 tabletkę to musicie się dodatkowo zabezpieczyć, ale lepiej dmuchać na zimne i brać regularnie. I chyba tylko dziurawiec jakoś oddziałuje na tabletki, tak jest w ulotce.
domarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 18:58   #4500
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Badania krwi powinnaś zrobić przed tabletkami. Krzepliwość i próby wątrobowe. Potem wypadałoby robić badania kontrolne raz w roku.
No ja miałam nawet dwie morfologie w tym jedna szpitalna Bo jak pisałam Pan doktor straszył mnie przetoczeniem krwi.
Próby wątrobowe są ok , ja biorę karczocha profilaktycznie bo psychotropy-setyna codziennie a do tego tabletki anty to chyba za dużo żeby nic zupełnie regenerującego nie brać.
Miałam podwyższone trójglicerydy do 399 po miesiącu brania lipanthylu do 153 czyli o 3 za dużo, przyjmuję go codziennie więc to + karczoch, który też obniża poziom trójglicerydów powinny mnie chronić prawda?

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Napisane przez domarka Pokaż wiadomość
Sorki, nie zauważyłam tego skoro tak Ci powiedziała to się nie przejmuj, na ulotce danego antybiotyku będziesz miała napisane z czym nie wolno go stosować . Co do pominięcia tabletki to działa to chyba tylko w przód czyli jeśli pominiesz 1 tabletkę to musicie się dodatkowo zabezpieczyć, ale lepiej dmuchać na zimne i brać regularnie. I chyba tylko dziurawiec jakoś oddziałuje na tabletki, tak jest w ulotce.
Dzięki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości