![]() |
#4471 |
Przyczajenie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
JA biorę Benifemę...i też niestety humory miewam dość intensywne, ale krócej. W sumie nogi mnie nie mrowią, ale jakoś mam wrażenie, że nie są to tabletki idealne, ktoś próbował może?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4472 |
Przyczajenie
|
Co doradzacie jako antykoncepcję zamiast tabletek? Szukam jakiejś innej metody, nie wpływającej tak na ciało i nie powodującej żylaków i problemów z krążeniem tak jak to jest przy tabletkach niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Rozeznanie
|
Wkładka domaciczna? Prezerwatywy?
#4474 |
Zakorzenienie
|
Czy w Polsce istnieja implanty hormonalne?
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
#4475 |
Zakorzenienie
|
Hmm może w Warszawie?
Moja siostra z UK ma i ostatnio macałam go na jej ręce :P troszkę czuć blizne(nie widoczna jest), że coś było podawane pod skórę.
#4476 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam za granica i tu sa dosyc popularne,ale nie mam zaufania do lokalnych lekarzy,chce skonsultowac w Polsce przed wszczepieniem,tyle ze nie wiem czy jak na kosmitke sie nie spojrza :-P
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Konto usunięte
|
Niedawno widziałam, że moja pani ginekolog (Gdańsk) ma w poczekalni ulotki dotyczące tych implantów, więc pewnie je zakłada pacjentkom.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4478 |
Raczkowanie
|
a rozmawiałaś o tym ze swoim lekarzem? teraz są takie różne te tabletki, że może byś sobie wybrała coś dla siebie odpowiedniego
#4479 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Jak długo mam się dodatkowo zabezpieczać, jeśli przez trzy tygodnie biorę antybiotyk, który obniża działanie tabletek anty? Standardowo siedem dni po zakończeniu antybiotyku? Dodam (może to istotne), że antybiotyk skończę brać podczas 7-dniowej przerwy, nowy blister zaczynam już bez antybiotyku. |
![]() ![]() |
![]() |
#4480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4481 |
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie: Mój ostatni cykl trwa/trwal od sierpnia a w sobotę gin mi przepisał tabletki anty. na obniżenie poziomu testosteronu (ach to pco). Spytałam się go czy mam zacząć łykać już czy czekać na początek nowego cyklu. Powiedzial, ze odrazu. I nie wiem czy w związku z zaczęciem opakowania w trakcie cyklu ochrona antykoncepcyjna będzie aktywna po tygodniu czy od razu czy dopiero w trakcie łykania następnego blistra.
Wystukano na Nokia Lumia 630 za pośrednictwem Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4482 |
Przyczajenie
|
Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne, w zeszłym tygodniu dokładnie 20.10 kochałam sie z moim partnerem w prezerwatywie i stosunek był przerywany.
W piątek zapomniałam wziąć tabletki o ustalonej porze i ją pominęłam (siódma tabletka pominięta, w sobotę osma wzięta normalnie) Dzisiaj 27.11 dokładnie tydzien po stosunku dostałam plamienia brązowego dość obfitego, jakby gluty w nim są? Lekko bolą jajniki? Co to może być? Dodam że biorę tabletki anty nadal i od jakiegoś czasu ćwicze coś intensywnie na brzuch i jestem na diecie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4484 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 |
Rozeznanie
|
Hej kobietki!
Mam 23 lata ostatnio miałam mały problem z miesiączkowaniem. Otóż z racji stresu okres mi się spóźnił o ok 2-3 tygodnie, a jak już przyszedł to trwał ponad 2 tygodnie. Myślałam, że samo przejdzie, ale w pracy zasłabłam. Poszłam do ginekologa, który zbadał mnie i przepisał mi tabletki na zatrzymanie krwawienia. Krwawienie ustało po kilku dniach. Dodam, że moje miesiączki nigdy nie były regularne. Jak poszłam do kontroli, lekarz znowu mnie zbadał i chciał przepisać coś na wyregulowanie okresu. Ale zaproponował mi tabletki antykoncepcyjne(które jak twierdził wyregulują miesiączki i do tego zapobiegną zajście w ciążę). Zgodziłam się, bo z mężem na razie nie planujemy dzidziusia. Są to moje pierwsze tabsy i zaczęłam je brać pierwszego dnia okresu tak ja zalecał pan doktor. Wzięłam już kilka tabletek i o dziwo pojawiły mi się pryszcze na czole. Jako nastolatka miałam trądzik ale nigdy jakoś nie ubolewałam nad tym, po prostu przeszłam go i już. Od kilku lat nie miałam pryszczów, chyba że zjadłam czekoladę to coś gdzieś sporadycznie wyskakiwało. A teraz odkąd biorę tabletki to co dzień jakiś wyskoczy. Stąd moje pytania: Czy to jest normalne? Czy mój organizm musi się po prostu przyzwyczaić? PS.Tylko proszę nie zlinczujcie mnie za wpis. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, wypryski mogą być spowodowane hormonami. Często jest tak, że po miesiącu czy dwóch same znikną. Jeśli to to udaj się do lekarza jeszcze raz, powiedz o tym problemie, na pewno zmieni Ci tabletki. Póki co czekaj cierpliwie i obserwuj swój organizm ![]()
![]() |
#4487 |
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie: Od tygodnia zażywam tabletki. I dzisiaj zaczęło mnie boleć podbrzusze i zauważyłam na wkładce delikatne plamienie. Czy jest to normalne zjawisko przy początkach stosowania antykoncepcji hormonalnej? Gdzieś obilo mi się o oczy, że plemienia mogą się pojawić w trakcie pierwszych trzech opakowań...ale ten ból podbrzusza przypomina mi bóle przed okresem...
Wystukano na Nokia Lumia 630 za pośrednictwem Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4490 |
BAN stały
|
Hej mam pytanie, czy coś się stanie jeśli przyjmę antykoncepcję od 2 a nie 1 dnia cyklu? Mam czasami problem z rozpoznaniem 1 dnia ponieważ często plamie przed miesiączką 1 dzień a potem plamienie znika i miesiączka zaczyna się po kilku dniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4491 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4492 |
BAN stały
|
Przeczytałam, do 5 dnia mogę zacząć przyjmować tabletki z tym, że zaczną działać po 7 dniach ich zażywania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4493 |
BAN stały
|
Strach przed konsekwencjami brania tabletek i zachowaniem ich skuteczności
Witajcie , wiem, że podobny wątek już istnieje ale jest z 2012 roku i w sumie nie do końca o tym, o co mi chodzi.
Niedługo zacznę przyjmować pierwszy blister tabletek Ovulastan i się denerwuję trochę zakrzepicą. Biorę lek Lipanthyl na obniżenie trójglicerydów (lek dożywotni) i nie wiem czy w tej sytuacji jestem bezpieczna czy nie i jak,co ile, powinnam się badać ? : ( Po czym poznać, że coś jest z nie tak? Wiem, że to pytanie do lekarza rodzinnego ale mój lekarz rodzinny to paranoik, on mnie straszył przetoczeniem krwi przy zwykłym, przedłużonym krwawieniu także zapewne powie, że w ogóle mi tabletek nie wolno brać. Druga sprawa : Jakie czynniki wpływają na obniżenie antykoncepcji? Mój lekarz powiedział , że tylko antybiotyki, które są dostępne wyłącznie w szpitalu ... Ostatnio w internecie przeczytałam całą listę takich rzeczy i... z tej listy wynikło, że w zasadzie to co 2 kobieta zażywająca tabletki by wpadała. Także chyba autor się zapędził. Ogólnie nie piję alkoholu, palę e-papierosa , przyjmuję leki z grupy SSRI , wyciąg z karczocha (dla ochrony wątroby), hydroksyzynę (czasami) , komplet witamin Vitaminer i to w zasadzie tyle. Jeżeli zwymiotuję, tabletkę np. jest sytuacja, że mam grypę żołądkowo - jelitową i nie jestem w stanie przyjąć drugiej tabletki to jest możliwość, że owulacja się odblokuje i zajdę w ciążę z poprzedniego stosunku jak np. w sytuacji , która wygląda naturalnie przy dniach płodnych i owulacji ? Bardzo proszę o normalne odpowiedzi, niezależnie od tego jak śmieszne czy głupie moje pytania dla was by nie były, potrzebuje by mnie zwyczajnie ktoś uspokoił. |
![]() ![]() |
![]() |
#4494 |
Raczkowanie
|
Dot.: Strach przed konsekwencjami brania tabletek i zachowaniem ich skuteczności
Pierwsza sprawa to powinnaś powiedzieć ginekologowi, który wypisywał Ci tabletki antykoncepcyjne o przyjmowaniu innych leków. Alkohol i papierosy nie wpływają bezpośrednio na działanie tabletek antykoncepcyjnych. Tabletka wchłania się 3-4h, jeśli w tym czasie będziesz miała biegunkę lub wymioty, to może się ona nie wchłonąć i obniżyć lub całkowicie zatrzymać swoje działanie. Jeśli nie przyjmiesz tabletki z jakiegokolwiek powodu, to istnieje szansa na ciążę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4495 |
BAN stały
|
Dot.: Strach przed konsekwencjami brania tabletek i zachowaniem ich skuteczności
Ja zgłaszałam ginekologowi i napisałam, że on nie widzi przeciwwskazań . Trafiłam na listę w necie ogólnie rzeczy, których nie powinno się spożywać i są tam soki grejpfrutowe, dziurawiec i cała masa innych rzeczy dlatego chciałam by ktoś mi napisał jak to na prawdę wygląda.
No tak ale to wtedy mogę zajść w ciążę z poprzedniego stosunku czy tylko powinnam uważać przy następnych? I jeżeli np. wymiotuję i mam biegunkę ale najem się leków typu np. stoperan i aviomarin i jakimś cudem wytrzymam te 4 godziny to powinno wszystko być dobrze tak? Zależy mi na dobrym zabezpieczeniu ale nie chcę prezerwatyw. |
![]() ![]() |
![]() |
#4496 |
Naczelna Nastolatka
|
Pigułka musi się wchłonąć, dlatego jest mowa o tych 4 godzinach przy biegunce. Przyjmuje się, że z przewodu pokarmowego wchłania się do 4 godzin po zażyciu.
Antybiotyki są różne, niektóre mogą wpływać na działanie tabletek. Najlepiej jest przeczytać ulotkę od swoich tabletek, tam powinno być dokładnie napisane z jakimi lekami wchodzi w interakcję. Jesteś zabezpieczona jeśli bierzesz pigułki, stosunki PRZED jakimś zamieszaniem z tabletką są bezpieczne.
#4497 |
BAN stały
|
W zasadzie o antybiotykach w tej ulotce nic nie ma , jest zastrzeżenie przed dziurawcem, że może utrzymywać się tydzień w organizmie i osłabia działanie hormonów.
A co do tej zakrzepicy to wy się jakoś badacie? Jakoś kontrolujecie czy tabletki nic złego wam nie wywołują ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4498 |
Naczelna Nastolatka
|
Badania krwi powinnaś zrobić przed tabletkami. Krzepliwość i próby wątrobowe. Potem wypadałoby robić badania kontrolne raz w roku.
#4499 |
Raczkowanie
|
Sorki, nie zauważyłam tego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Próby wątrobowe są ok , ja biorę karczocha profilaktycznie bo psychotropy-setyna codziennie a do tego tabletki anty to chyba za dużo żeby nic zupełnie regenerującego nie brać. Miałam podwyższone trójglicerydy do 399 po miesiącu brania lipanthylu do 153 czyli o 3 za dużo, przyjmuję go codziennie więc to + karczoch, który też obniża poziom trójglicerydów powinny mnie chronić prawda? ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:02.