METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-02, 09:45   #4501
millia
Raczkowanie

Dot.: METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje

Cytat:
Napisane przez Madziaczek543 Pokaż wiadomość

w załączniku plan pokoju, taki trochę amatorski

jak widzicie, pokoj do spania, pracy, odpoczynku.
meble takie jak na planie w załączniku, kanapa troche inna, bardziej granatowa.
pod stolikiem biały/kremowy dywan z takich frendzelków, sporawy.
Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
e ja bym na Twoim miejscu pobidowala do generalnego remntu, a meble sosnoswe sa superowe, jak juz ci sie kolor sosny znudzil to przemaluj je na bialo, troche z tym roboty ale efekt jaaami, i to szarych snian beda super wygladac, a na kanape machnij jakas jasna narzute
Popieram. Meble jasne mają ten plus, że pasują i do ciemnych i do jasnych wnętrz, więc nie ma tu złego wyboru. Skoro będziesz remontować za jakiś czas, to faktycznie nie ma sensu wprowadzać rewolucyjne zmiany na czas przejściowy.

Następnym razem możesz spróbować zrobić projekt w programie do aranżacji (działające linki do nich są w artykule
http://www.dobreprogramy.pl/Bezplatn...ml#uniwersalne )
bo tam będziesz mogła podać wymiary pomieszczenia i wszystko poukładać jak należy.
millia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 14:29   #4502
Madziaczek543
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość
dzieki bardzo za pomoc
najbardziej mi sie podoba 3cia sypialnia.
Myslisz ze bedzie to pasować:
-ciemne meble(ciemny brąz)
-boczne ściany białe
-ściana za łózkiem czerwona
-czerwony dywanik
-obraz czarno biały nad łózkiem
-czerwone poduszki i zasłony
-reszta rzeczy w kolorze bialym lub czarnym
-a na jednej z bialych scian jakis czerwony wzorek(ten na dole tylko przykładowy)

pomozcie,....to bedzie dobrze wygladac?
Myślę że bedzie ok
trochę się zastanawiam nad tymi czerwonymi zasłonami, nie znam układu sypialni itd, ale proponuje zasłony kupić jak juz wszytskie bedziesz miała dograne w większym bądź mniejszym stopniu i wtedy sama zobaczysz czy tej czerwieni nie będzie za dużo(żeby nie było pstro), albo czy zasłony w tym kolorze nie 'zrobią źle' pomieszczeniu. Wszystko tak naprawdę będzie zależeć od odcienia czerwonego.
Ale widzę to wszystko oczyma mojej wyobraźni, hehe i powinno być 'cacy'
Życzę udanych zakupów remontowych

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

millia,
dziękuje za link

Co do pokoju, chciałam zmienić kolor, bo naprawdę ten granat strasznie się przejadł i męczy. Poza tym strasznie znać na nim 'łapki' - przy drzwiach i łóżku najwięcej. (jakby tłustymi paluchami dotykać - nie wiem czemu, może dlatego że to farba z mieszalnika)

chodzęponadchodnikami.
Madziaczek543 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 21:51   #4503
czaszka_
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę że bedzie ok
trochę się zastanawiam nad tymi czerwonymi zasłonami, nie znam układu sypialni itd, ale proponuje zasłony kupić jak juz wszytskie bedziesz miała dograne w większym bądź mniejszym stopniu i wtedy sama zobaczysz czy tej czerwieni nie będzie za dużo(żeby nie było pstro), albo czy zasłony w tym kolorze nie 'zrobią źle' pomieszczeniu. Wszystko tak naprawdę będzie zależeć od odcienia czerwonego.
Ale widzę to wszystko oczyma mojej wyobraźni, hehe i powinno być 'cacy'
Życzę udanych zakupów remontowych

moze nie do konca te zaslony to dobry pomysł ale ogolnie o takie zestawienie mi chodzilo dzieki bardzo za pomoc

Nasz skarb...Julka... 06.10.2013

czaszka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 09:24   #4504
millia
Raczkowanie

Cytat:

millia,
dziękuje za link

Co do pokoju, chciałam zmienić kolor, bo naprawdę ten granat strasznie się przejadł i męczy. Poza tym strasznie znać na nim 'łapki' - przy drzwiach i łóżku najwięcej. (jakby tłustymi paluchami dotykać - nie wiem czemu, może dlatego że to farba z mieszalnika)
Zawsze warto mieć pod ręką takie programy, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą.
Tak właściwie to nic stoi na przeszkodzie, abyś przemalowała pokój na kolor, który będzie współgrał z przyszłym wystrojem pomieszczenia. Pisałaś, że masz już pomysł na to wnętrze, więc może uznaj tę sytuację za pierwszą fazę wielkiego remontu, który i tak będziesz robić za jakiś czas.
Stary 2010-03-06, 10:38   #4505
anwen
Zadomowienie

GG do anwen

Dziewczyny!
Postanowiłam, że nadszedł najwyzszy czas, żeby zmienić wystruj swojego malutkiego mieszkanka (wynajmowanego niestety ).
Kompletnie nie umiem sobie z nim poradzić- co gorsza nie wiele tak naprawde mogę zmienić bo po pierwsze ogranicza mnie budżet- po drugie umowa wynajmu. Tak więc napewno nie mogę wymienić mebli ani nawet koloru ścian (chociaż bardzo mi się nie podoba i może spróbuję wynegocjowac to u właściciela). Zdjęcia są robione tuż po przeprowadzce (w październiku), ale tak naprawde niewiele się tu zmieniło. Dywan zasłony i poduszki są pomarańczowe- na stole leży obrus z motywem jesiennych liści- ale bardzo chętnie bym to wszystko pozmieniała- necierpie pomarańczowego koloru.
Mój największy problem to to, ze mam za dużo rzeczy- i nie mieszczą mi się już w szafie.
Paprotka ze zdjęcia niestety uschła- zmiana mieszkania plus ogrzewanie i nie dała rady biedaczka :/ Co moglabym postawić na jej miejscu?
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły bo już naprawdę nie wiem co robić.

od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka
27.10.11 -Prawo Jazdy

od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską

Włosy 2011-2012

Blog - Jak dbać o długie włosy?
www.anwena.blogspot.com
anwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-06, 13:20   #4506
urwisek
Raczkowanie

Hej!
Jak urządzic taką malutką wnękę? Gruba kreska to okno, pod oknem prawie na ałej długości znajduje się kaloryfer.
Planuję pomalowac ściany na malinowy kolor, na prawej ścianie ułożyc dwuosobową sofkę obok niej, ale na ścianie nakleic wielką naklejkę z koniem i.... więcej nie wiem. Chciałabym żeby służyła zarówno jako mała jadalnia, ale też jako pokoik. POMOCY

Edytowane przez urwisek
Czas edycji: 2010-03-06 o 13:30
urwisek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 13:01   #4507
Elewyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Postanowiłam, że nadszedł najwyzszy czas, żeby zmienić wystruj swojego malutkiego mieszkanka (wynajmowanego niestety ).
Kompletnie nie umiem sobie z nim poradzić- co gorsza nie wiele tak naprawde mogę zmienić bo po pierwsze ogranicza mnie budżet- po drugie umowa wynajmu. Tak więc napewno nie mogę wymienić mebli ani nawet koloru ścian (chociaż bardzo mi się nie podoba i może spróbuję wynegocjowac to u właściciela). Zdjęcia są robione tuż po przeprowadzce (w październiku), ale tak naprawde niewiele się tu zmieniło. Dywan zasłony i poduszki są pomarańczowe- na stole leży obrus z motywem jesiennych liści- ale bardzo chętnie bym to wszystko pozmieniała- necierpie pomarańczowego koloru.
Mój największy problem to to, ze mam za dużo rzeczy- i nie mieszczą mi się już w szafie.
Paprotka ze zdjęcia niestety uschła- zmiana mieszkania plus ogrzewanie i nie dała rady biedaczka :/ Co moglabym postawić na jej miejscu?
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły bo już naprawdę nie wiem co robić.
hm.. Kolor scian nie jest aż taki zły...
ja bym zmieniła zasłony na jakies bardziej nowoczesne, albo z tymi coś zrobiła, jakoś je upiąć albo coś. Zmieniłabym narzutę na tym fotelu pod kolor zasłonek i poduszki również w tym kolorze. Skoro nie pomarańczowy to może hm... w odcieniu ścian tylko ciemniejsze? lub brązowe. Choć, przydałby sie jakiś kolor by ten pokój ożywić... tylko nie wiem jaki :/ może ktoś doradzi jaki i w tym kolorze doniczki
Bez urazy, ale te zasłonki bardzo sie mi nie podobają
znalazłam takie w Ikei :
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90164803
nie są zbyt drogie i mają 4 wersje kolorystyczne

Edytowane przez Elewyn
Czas edycji: 2010-03-07 o 13:17
Elewyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-07, 15:08   #4508
anwen
Zadomowienie

GG do anwen

Cytat:
Napisane przez Elewyn Pokaż wiadomość
hm.. Kolor scian nie jest aż taki zły...
ja bym zmieniła zasłony na jakies bardziej nowoczesne, albo z tymi coś zrobiła, jakoś je upiąć albo coś. Zmieniłabym narzutę na tym fotelu pod kolor zasłonek i poduszki również w tym kolorze. Skoro nie pomarańczowy to może hm... w odcieniu ścian tylko ciemniejsze? lub brązowe. Choć, przydałby sie jakiś kolor by ten pokój ożywić... tylko nie wiem jaki :/ może ktoś doradzi jaki i w tym kolorze doniczki
Bez urazy, ale te zasłonki bardzo sie mi nie podobają
znalazłam takie w Ikei :
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90164803
nie są zbyt drogie i mają 4 wersje kolorystyczne
Dziękuję bardzo za pomoc! Masz stuprocentową rację- te zasłonki są ohydne- należą do właściciela mieszkania a z braku odpowiednich zasłon tej długości jakoś ich do tej pory nie zmieniłam
Te co mi podesłałaś w linku ogladam za każdym razem jak jestem w IKEI- najbardziej podobaja mi sie te fioletowe- ale wiem, ze fiolet nie bedzie u mnie pasowal Moze te niebieskie? Myslisz ze gdybym dolozyla granatowe dodatki (doniczki, poduszki, narzute na fotel- tak jak pisałas)to bedzie pasowalo?

od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka
27.10.11 -Prawo Jazdy

od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską

Włosy 2011-2012

Blog - Jak dbać o długie włosy?
www.anwena.blogspot.com
anwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 14:18   #4509
Elewyn
Zakorzenienie

granat może nie byłby zły...
myślałam też nad jasnym zielonym...
ale wątpie zeby to były dobre pomysły :P jakoś nie potrafię zdecydować :P chyba rozważyłam sobie w głowie wszystkie kolory uważam, ze to zalezy od Ciebie jaki kolor bedzie Ci pasował Naprawdę nie wiem co doradzić... :S
Elewyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 19:20   #4510
Madziaczek543
Przyczajenie

A mnie się wydaje że z granatem/fioletem przy tych ciemnych meblach może być zbyt smutno/zimno(choć to wszystko zależy od odcienia), ja proponuje czerwony.
Niewiem co z tym kolorem scian, niepotrafie go okreslic patrzac na zdjęcie ale nie wygląda źle, myśle ze moze zostać.
Moja propozycja jest taka: czerwony, taki włochaty SHAGGY dywan(moze okrągły/owalny?), narzuta na łóżko(zorientuj się w usługach tapicerskich, to prosta kanapa, dlatego moze koszt uszycia pokrowca nie bedzie duzy-niestety nie mam o tym pojecia) i chyba tez zrobiłabym ją w czerwonym, ewentualnie czarny. do tego poduchy in red, white, black(mozesz uszyc kolorowe poszewki z tego samego materiału co zasłony np.), własnie, zasłony, jasne, białe/kremowe, z jakims nowoczesnym duzym wzorem, na fotel czerwona poducha. no i doniczki, wazon w kolorze oczywiscie.
a paportka be, ja nie lubie, moja propozycja to zielony bambus z dracenowych, lucky bamboo chyba, takie długie, zielone z listkami wstawia się je do wazonu z wodą, nie trzeba pamietac o podlewaniu. i proponuje wybrac sie do kwiaciarni, wybierzesz sobie cos fajnego doniczkowego.
pozdrawiam, m.

chodzęponadchodnikami.

Edytowane przez Madziaczek543
Czas edycji: 2010-03-08 o 19:23
Madziaczek543 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 01:04   #4511
margotek
Rozeznanie

Tak wygląda narazie mój pokój jescze dużo do zrobienia mam, ale ogólny koncept już widac biały niebieski (morski, turkus) srebro myślałam, jecsze o wprowadzeniu czarnego lub powtórzenia orzechowego kolu drzwi na jakimś meblu

margotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 06:38   #4512
kliwia
Zakorzenienie

margotek szkoda ze drzwi nie sa biale
Nie powtarzaj tego koloru, za ciemny jest.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 09:25   #4513
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margotek Pokaż wiadomość
Tak wygląda narazie mój pokój jescze dużo do zrobienia mam, ale ogólny koncept już widac biały niebieski (morski, turkus) srebro myślałam, jecsze o wprowadzeniu czarnego lub powtórzenia orzechowego kolu drzwi na jakimś meblu
fajny klimat i bardzo ciekawy kształt tego pokoju. zazdroszczę.

jeśli chodzi o rady - to nie wprowadzałabym zbyt wielu kolorów. ten turkus jest bardzo wyrazisty. i kojarzy mi się w połączeniu z bielą ze śródziemnomorskim klimatem i trochę gryzie się z brązem drzwi. ale generalnie jest cudnie
Stary 2010-03-09, 11:28   #4514
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margotek Pokaż wiadomość
Meble niekoniecznie w moim stylu, ale kolorki są świetne. Nie szalej z innymi barwami, bo jak już ktoś wspominał - ten morski jest bardzo intensywny, więc gdyby dodać kolejny, to efekt mógłby się popsuć. Szary (srebrny) i czarny tak, ale już w jakich ilościach, to musiałabyś już sama sprawdzić. Tak czy owak, jest interesująco i odważnie (nie każdy zdecydowałby się na turkus), a kiedy doda się do tego odpowiednią ilość sztucznego oświetlenia, to nie będzie obaw, że zrobi się z tego pokoju ciemnica. Kiedy widzę jak inni wprowadzają takie zmiany u siebie, to od razu mam ochotę stworzyć coś dla siebie w moim CAD Decorze, do momentu, kiedy mi się przypomina, że i tak nie dostanę pozwolenia od właścicielki mieszkania. grrr.
Jeszcze raz, gratuluję pomysłu i wykonania.

Edytowane przez millia
Czas edycji: 2010-03-09 o 11:31
Stary 2010-03-09, 16:11   #4515
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

margotek proponuje ci..
jakieś dodatki w stylu żółtym.. bardzo mało! ale żeby przełamały kolorystykę...
a drzwi faktycznie dziwnie wyglądają ....
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 17:33   #4516
trojka
Zakorzenienie

ja bym już nic nie dodawała jest pięknie, masz i tak już za dużo kolorów, bo aż 4 różne. Ja bym resztę zrobiła już tylko na biało i jakieś małe dodatki tego ciemnego brązu z drzwi.

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-09, 18:01   #4517
kliwia
Zakorzenienie

margotek, zadnego zoltego. no way. Dodatki tylko biale.
Stary 2010-03-09, 19:48   #4518
aktaga13
Zakorzenienie

dziewczyny, potrzebuje waszej rady. mam okazję odświeżyć pokój (pomalować go) w ten weekend. ale to musi być stanowcza i szybka decyzja, a ja.. nie wiem czego własciwie chcę

pokój ma kształt prostokąta, nie jest za duży. na węższej ścianie są drzwi, a na przeciwległej okno. odkąd pamiętam na ścianach był ciepły żółto-pomarańczowy kolor. i w zasadzie zawsze "odświeżało się" go na taki podobny. a teraz już sama nie wiem... przeglądam różne strony, inspiracje. potrafię doradzić innym, ale nie sobie

lubię ciepłe kolory. na pewno nie zdecyduję się na zieleń ani niebieski. dodam jeszcze, że meble mają odcień buku. łóżko jest brązowe (ale można zmienić narzutę). sama już nie wiem. chciałabym wprowadzić 2 kolory. raczej nie kontrastujące (jestem choleryczką i przyda się coś spokojniejszego). myślałam o czerwieni - ale odpada z tego samego powodu. tylko że jeśli 2 kolory, to nawet nie wiem w jakiej konfiguracji. czy 1 ściana ciemniejsza/jaśniejsza, czy może przeciwległe? a może sąsiadujące? eh, nie jestem mistrzynią podejmowania decyzji, dlatego tak bardzo liczę na Waszą pomoc

Edytowane przez aktaga13
Czas edycji: 2010-03-09 o 19:49
aktaga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 09:23   #4519
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
pokój ma kształt prostokąta, nie jest za duży. na węższej ścianie są drzwi, a na przeciwległej okno. odkąd pamiętam na ścianach był ciepły żółto-pomarańczowy kolor. i w zasadzie zawsze "odświeżało się" go na taki podobny. a teraz już sama nie wiem... przeglądam różne strony, inspiracje. potrafię doradzić innym, ale nie sobie

lubię ciepłe kolory. na pewno nie zdecyduję się na zieleń ani niebieski. dodam jeszcze, że meble mają odcień buku. łóżko jest brązowe (ale można zmienić narzutę). sama już nie wiem. chciałabym wprowadzić 2 kolory. raczej nie kontrastujące (jestem choleryczką i przyda się coś spokojniejszego). myślałam o czerwieni - ale odpada z tego samego powodu. tylko że jeśli 2 kolory, to nawet nie wiem w jakiej konfiguracji. czy 1 ściana ciemniejsza/jaśniejsza, czy może przeciwległe? a może sąsiadujące? eh, nie jestem mistrzynią podejmowania decyzji, dlatego tak bardzo liczę na Waszą pomoc
To ja to widzę w ten sposób - najciemniejsza ściana naprzeciw okna, aby rozjaśniały ją promienie słoneczne. Połączenia kolorystyczne: naprzeciw okna - czekolada mleczna (czyli nie aż taka ciemna), reszta na kremowo-żółty, coś jak tu
http://c.wrzuta.pl/wi8741/1839021700...f9/0/czekolada
(mleczna + biała). Do tego ładnie będą ładnie wyglądać pomarańczowe lub czerwone dodatki, które trochę przełamią spokojne brązowo-kremowe klimaty, a Ty będziesz miała trochę upragnionego koloru, ale w mniejszych ilościach, wiec może nie zwariujesz.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-10, 09:42   #4520
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez millia Pokaż wiadomość
To ja to widzę w ten sposób - najciemniejsza ściana naprzeciw okna, aby rozjaśniały ją promienie słoneczne. Połączenia kolorystyczne: naprzeciw okna - czekolada mleczna (czyli nie aż taka ciemna), reszta na kremowo-żółty, coś jak tu
(mleczna + biała). Do tego ładnie będą ładnie wyglądać pomarańczowe lub czerwone dodatki, które trochę przełamią spokojne brązowo-kremowe klimaty, a Ty będziesz miała trochę upragnionego koloru, ale w mniejszych ilościach, wiec może nie zwariujesz.
bardzo Ci dziękuję chyba strzał w dziesiątkę, bo wczoraj po dyskusji z mamą zdecydowałam się na czekoladę właśnie tylko nadal waham się co do rozłożenia kolorów... myślę, żeby najciemniejszy kolor położyć na jednej z "większych" ścian (prawej, bo lewą widać od razu po wejściu do pokoju). waham się nad brązem na ścianie z drzwiami, bo nie chcę zdeformować pokoju. no i nie wiem co z samymi drzwiami są białe, a t nijak się nie skomponuje. zrobić kontrastowo? czy w kolorze ściany? a może futryna kontrast, a drzwi w kolorze ściany? cholerka, nie wiem.. w załączniku zdjęcia wybranych kolorów (zamiast tego łososia myślę o piaskowym lub waniliowym )

EDIT: i jeszcze taka najprostsza z możliwych "wizualizacja" żeby było wiadomo o co mi chodzi. kolory oczywiście przekłamane, chodzi tutaj o ich konfigurację. na górze pokój, na dole ściana z drzwiami i same drzwi. dziewczyny każdy głos jest dla mnie na wagę złota. jestem strasznie niezdecydowana i potrzebuję waszej pomocy z góry oczywiście bardzo dziękuję.
aha - ściany z oknem w zasadzie nie widać, bo wiszą zasłonki i firanka. jedyne co - to pas nad oknem. czy jest sens dawać tam ciemny kolor?

Edytowane przez aktaga13
Czas edycji: 2010-03-10 o 09:57
aktaga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-10, 22:52   #4521
strawberka
Zakorzenienie

ja również chciałam prosić o radę... wynajmuję kawalerkę, ściany są świeżo odmalowane na biało i jest tam też fajna wnęka, w której stoi sofa i chciałabym tę przestrzeń nad wnęką ożywić... możecie mi doradzić jakiś wzór naklejki do dywanu, który wybrałam? myślałam o dmuchawcach lub bambusach, ale nie wiem, czy nie będzie się to gryzło z góry dziękuję

Edytowane przez strawberka
Czas edycji: 2010-03-10 o 22:53
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 18:48   #4522
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

tak się zastanawiam po co ktoś się pyta o zdanie innych jak inni zabijają kolejne nowatorskie pomysły... zdeka bez sensu...
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 18:50   #4523
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivonea Pokaż wiadomość
tak się zastanawiam po co ktoś się pyta o zdanie innych jak inni zabijają kolejne nowatorskie pomysły... zdeka bez sensu...
pytam, bo się na tym nie znam. mam słabe wyczucie stylu/estetyki i potrzebuję rady. której swoją drogą jeszcze nie otrzymałam więc może zamiast liczyć na mój nowatorski pomysł ktoś mi pomoże?
Stary 2010-03-13, 09:06   #4524
urwisek
Raczkowanie

Hej!
Pisałam już wcześniej, ale bez odpowiedzi z Waszej strony. Teraz chcę się poradzić raz jeszcze. Chcę urządzić wnękę w stylu retro. Malinowy kolor ścian, mam jasne panele i niestety drzwi w kolorze KALWADOS (odcień rudego brązu). Czy jeśli kupię obraz (zdjęcie) i zegar (zdjęcie) + sofa (tylko jakiego koloru wtedy?) to nie będzie się to jakoś źle prezentowało? Czy pominąć kolor drzwi czy może dać jakieś dodatki w takim kolorze?
Stary 2010-03-13, 09:13   #4525
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez urwisek Pokaż wiadomość
Hej!
Pisałam już wcześniej, ale bez odpowiedzi z Waszej strony. Teraz chcę się poradzić raz jeszcze. Chcę urządzić wnękę w stylu retro. Malinowy kolor ścian, mam jasne panele i niestety drzwi w kolorze KALWADOS (odcień rudego brązu). Czy jeśli kupię obraz (zdjęcie) i zegar (zdjęcie) + sofa (tylko jakiego koloru wtedy?) to nie będzie się to jakoś źle prezentowało? Czy pominąć kolor drzwi czy może dać jakieś dodatki w takim kolorze?
a nie da się jakoś zgasić koloru drzwi? z maliną będzie się gryzł i teraz pytanie - dobierasz dodatki pod malinowy kolor ścian? (wtedy polecam wanilię, fiolety i czerń), czy pod drzwi?

w zalaczniku próbka zestawienia tych 2 kolorów. nie wygląda to dobrze moim zdaniem
Stary 2010-03-14, 09:10   #4526
urwisek
Raczkowanie

No właśnie nie wiem, dlatego proszę o rady A jeśli nie malinowy, to jaki kolor ścian? Zależy mi, żeby był wyrazisty i konkretny.
Stary 2010-03-14, 10:20   #4527
kliwia
Zakorzenienie

strawberka piekna ta kawalerka. taka troche w stylu angielskim
piekna podloga, to niej dywan wydaje mi sie ze lepszy bylby gladki, ale jak juz zakupilas to trudno.
Wg mnie, lepiej na tej scianie bedzie wygladal jakis obraz/plakat/zdjecia.
Styl mieszkania troche narzuca jego wyposazenie. i bambusy orac dmuchawce srednio beda sie preznetowac. wg mnie.
Stary 2010-03-15, 13:03   #4528
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
Cytat:
bardzo Ci dziękuję chyba strzał w dziesiątkę, bo wczoraj po dyskusji z mamą zdecydowałam się na czekoladę właśnie tylko nadal waham się co do rozłożenia kolorów... myślę, żeby najciemniejszy kolor położyć na jednej z "większych" ścian (prawej, bo lewą widać od razu po wejściu do pokoju). waham się nad brązem na ścianie z drzwiami, bo nie chcę zdeformować pokoju. no i nie wiem co z samymi drzwiami są białe, a t nijak się nie skomponuje. zrobić kontrastowo? czy w kolorze ściany? a może futryna kontrast, a drzwi w kolorze ściany? cholerka, nie wiem.. w załączniku zdjęcia wybranych kolorów (zamiast tego łososia myślę o piaskowym lub waniliowym )

EDIT: i jeszcze taka najprostsza z możliwych "wizualizacja" żeby było wiadomo o co mi chodzi. kolory oczywiście przekłamane, chodzi tutaj o ich konfigurację. na górze pokój, na dole ściana z drzwiami i same drzwi. dziewczyny każdy głos jest dla mnie na wagę złota. jestem strasznie niezdecydowana i potrzebuję waszej pomocy z góry oczywiście bardzo dziękuję.
aha - ściany z oknem w zasadzie nie widać, bo wiszą zasłonki i firanka. jedyne co - to pas nad oknem. czy jest sens dawać tam ciemny kolor?
Pomalowałabym na ciemno tę ścianę boczną, która jest oświetlona przez dłuższy czas.
Drzwi może dobrze by wyglądały, gdyby były w kolorze mebli (albo przynajmniej podobnym). Jeśli zrobisz tę ścianę jasną, to drzwi dla mnie powinny być trochę ciemniejsze, a jeśli ściana będzie czekoladowa, to trochę jaśniejsze. Chodzi o to, aby nie zlewały się z resztą. Istotne też jest, jakie są drzwi w innych pokojach, bo jeśli w całym mieszkaniu masz takie same drzwi, to chyba też trzeba to wziąć pod uwagę?
Mimo, iż ścina z oknem jest częściowo zasłonięta, to nie wiem czy zrobiłabym ją na ciemno, bo wchodząc do pokoju od razu się ją widzi i może to trochę człowieka przytłoczyć, zwłaszcza jeśli jedna z bocznych ścian też będzie brązowa.

Edytowane przez millia
Czas edycji: 2010-03-15 o 13:05
Stary 2010-03-15, 13:34   #4529
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Pomalowałabym na ciemno tę ścianę boczną, która jest oświetlona przez dłuższy czas.
Drzwi może dobrze by wyglądały, gdyby były w kolorze mebli (albo przynajmniej podobnym). Jeśli zrobisz tę ścianę jasną, to drzwi dla mnie powinny być trochę ciemniejsze, a jeśli ściana będzie czekoladowa, to trochę jaśniejsze. Chodzi o to, aby nie zlewały się z resztą. Istotne też jest, jakie są drzwi w innych pokojach, bo jeśli w całym mieszkaniu masz takie same drzwi, to chyba też trzeba to wziąć pod uwagę?
Mimo, iż ścina z oknem jest częściowo zasłonięta, to nie wiem czy zrobiłabym ją na ciemno, bo wchodząc do pokoju od razu się ją widzi i może to trochę człowieka przytłoczyć, zwłaszcza jeśli jedna z bocznych ścian też będzie brązowa.
wielkie dzieki za odpowiedz
czyli wg Ciebie tylko 1 ściana powinna byc ciemna? tak to rozumiem. wciąż się waham. meble w pokoju są drewniane - bukowe. ciężko zrobić drzwi w takim kolorze. i juz sprawdzalam - nie trzeba brac pod uwagę drzwi w reszcie domu, bo maluję je tylko od wewnetrznej strony. tylko, ze nadal nie wiem jak kombinować z odcieniami? czy raczej pójść w kontrast? też nie chcę, żeby się zlewały...
Stary 2010-03-15, 15:02   #4530
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez urwisek Pokaż wiadomość
Hej!
Dla mnie ten zegar i to zdjęcie kompletnie do siebie nie pasują . Dwa różne światy. Jeśli jeszcze nie pomalowałaś ścian, to może jakaś zieleń ciemna? Bardziej mi się to kojarzy ze stylem retro . Albo zmień drzwi.
SdC jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości