|
|
#4501 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bollywood
To nie zart
Wiesz normalnie sa to zwykle osoby, ale na swieta itp. sa gwiazdy. Ale nie znalazlam tych "zwyklych" na youtube.
|
#4502 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie do Kluchy, Malinqi i Brzózki ( i innych dziewczyn, które są z Trójmiasta, ale o tym nie wiem
)- wybieracie się dzisiaj na Bombay Express?? ;>
Jak porządny wariat z miejsca odrzucam podejrzenia o moje szaleństwo. I'd rather hurt than feel nothing at all... Edytowane przez suzuranka Czas edycji: 2008-04-25 o 15:55 |
|
|
|
#4503 |
|
Wtajemniczenie
|
*zielenieje z zazdrowsci*
|
#4504 |
|
Zadomowienie
|
Chciałam tylko dodać ze Milionerów od niedawna nie prowadzi juz Amithab.....
ale Szaruś ![]() Ostatnio z esterką stwierdziłyśmy, że gdybysmy mogły wziąść udział w takich milionerach to pal licho te pieniędze...Ale Szaruś ![]()
|
#4505 |
|
Wtajemniczenie
|
Eee nie wieze ze ktokolwiek moze lepiej prowadzic Miljonerow od Amitabha
|
#4506 |
|
Rozeznanie
|
to prawda, Amitabh Bachchan ma klase. poza tym, Amitabh byl i jest wielka gwiazda w Indiach, ktrora wzbudza szcunek u chyba wiekszosci Indusow, tych mlodszych i tych starszych. dzisiejsza slawa SRK nawet sie nie rowna slawie Amitabha z lat 70/80-tych
|
#4507 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oooo... a masz jakieś linki na You tubka??
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4508 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oczywiscie indyjska wersja jakiegos amerykanskiego tv show.
|
|
#4509 |
|
Wtajemniczenie
|
suzaranke prosze
http://youtube.com/watch?v=khscBlibcsE meili nie lubie takich programow, uwazam ze dzieci w Indiach sa wychowywane pod coraz wiekszym stresem. Pamietam jak moj 9-letni brat nosil 10-kilowy tornister... i skarzyl sie ze usuneli w szkole przedmioty typu muzyka i rysunki, i nawet na lekcjach WF ucza ich matematyki... No i takie programy wzmacnjaja poczcie "competition"... (Przypomina mi sie film Taare Zameen Par)
|
#4510 |
|
Rozeznanie
|
eternal, ja nie widzialam jeszcze tego programu (i raczej nie obejrze, glownie ze wzgledu na SRK-na, ktorego i tak juz wszedzie pelno), wiec trudno jest mi powiedziec, na czym on dokladnie polega. za to uwielbiam programy, w ktorych dzieciaczki spiewaja
sa po prostu fantastyczne! a spiewaja lepiej od doroslych uczestnikow, ktorzy popisuja sie w roznych konkursach piosenki. a system edukacyjny w Indiach uwazam za co najmniej dziwny... jest taki... chaotyczny, malo w nim logiki, a wiekszosc nauczycieli to chyba nie slyszala nawet o metodyce nauczania
|
#4511 |
|
Zadomowienie
|
Linki do Milionerów z Szarusiem
Wybrałam wydanie specjalne z Rani i Priety, Priety się ślicznie uśmiecha ale Rani powala swoją elegancją, powabem i takim słodkim zawstydzeniem....nie wiem ale miedzy SRK a Rani taka fajna chemia jest widoczna, chyba bardzo sie lubią http://pl.youtube.com/watch?v=h355Y3-bAQU piosenka promująca http://pl.youtube.com/watch?v=_GoDlk3zRfg część 1 http://pl.youtube.com/watch?v=loUPkz...eature=related cześć 2 http://pl.youtube.com/watch?v=fH3ViX...eature=related cześć 3 http://pl.youtube.com/watch?v=8EffXQ...eature=related cześć 4 http://pl.youtube.com/watch?v=KQNv5H...eature=related część 5 Zauważyłyście że tam w Milionerach są cztery koła ratunkowe ?
|
#4512 |
|
Wtajemniczenie
|
A tu macie cos smiesznego;
http://www.buzz18.com/slideshows/mov...i-john/42151/1 to jest galeria, wiec kliknijcie na "next" !
|
#4513 |
|
Zadomowienie
|
Eternal, Marika bardzo dziękuję
; 2:27 )
|
#4514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
drugie jest śmieszne! a Hithrik wygląda jak Trunk z Dargon Balla ( taki serial animowany), no ale Szaruk to jak po jakiejś chemii okropnie, dobrze,że ma tak dużo i takich ślicznych włosów![]() Mam pytanie: czy w Indiach tak na codzień też miesza się angielski? W rozmowach ze znajomymi, w urzędzie itd... Zawsze wplatają angielskie zwroty w filmach, teraz widzę też w tych milionerach, jak to wygląda w życiu codziennym? Wiem, co jest powodem, ale ciekawi mnie, jak to jest. Acha, i jeżeli tak- to czy są odpowiedniki w hindi? ( np. how are you? itd) i czy to od czegoś zależy, kto tak mówi i komu wolno? ( np. starsi słuchają młodszych, którzy tak mówią i powtarzają "ech, ta dzisiejsza młodzież..." ) I czy są Indusi, którzy mówią TYLKO w hindi, czy tak własnie hindi wygląda? Wiem wiem, lawina pytań, ale jestem tego bardzo ciekawa
|
|
#4515 |
|
Zakorzenienie
|
o matko Hrithik wygląda jak jakiś kosmita
![]() Tak przy okazji programów telewizyjnych natknęłam się na Madhuri u Karana...Nie widziałam tego odcinka, ale ona jest zniewalająca!!!!!!!!! http://www.youtube.com/watch?v=T_oC1D9N-Qc&feature=user Rani i Preity mi sie bardzo podobają w tych Milionerach, ten odc. z nimi to jest mój ulubiony
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4516 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, właśnie dostałam najnowszy katalog Świata Książki i pomyślałam, że ta pozycja może Was zainteresować: http://merlin.pl/Taniec-zmyslow-ksia.../1,595253.html
Ja chyba sobie kupię, bo i tak muszę wreszcie coś nabyć, a książka podoba mi się wizualnie. Poza tym będzie mi pasować do wystroju pokoju
|
|
#4517 |
|
Rozeznanie
|
suzuranko, z tego co zaobserwowalam, to angielski jest po prostu wszechobecny - w rozmowie miedzy znajomymi, czlonkami rodziny, w urzedach, itd. Nie oznacza to jednak, ze wszyscy Indusi mowia po angielsku. Juz tlumacze o co chodzi. Juz kiedys pisalam, ze to przewaznie mlodzi znaja angielski, a ich zdolnosci do komunikowania sie w tym jezyku bywaja naprawde niebywale (przewaznie jesli chodzi o slownictwo). eternal tez juz wspominala, ze czesc z nich lepiej mowi po angielsku niz w hindi i zamiast uzywac hindi, to wola wypowiadac sie w tym ostatnim. starsi ludzie, ktorzy mowia po angielsku, prawdopodobnie w przeszlosci pracowali z Anglikami. Trzeba pamietac tez, ze wiekszosc obywateli Indii to rolicy (zdaje sie, ze ponad 70%), ktorym znajomosc angielskiego do niczego nie jest/bylo potrzebne. niemniej, mam wrazenie, ze angielski bardzo ulatwia komunikowanie sie z innymi i dlatego kazdy zna przynajmniej pare zwrotow w tym jezyku. znalezienie odpowiednika w hindi (lub innym z jezykow indyjskich) byloby klopotliwe, albo angielskie slowko zostalo na tyle utarte, ze ludzie zapomnieli jego odpowiednika albo jest tak zsanskrytowany, ze ludzie przestali go uzywac, np. odpowiednik angielskiego "university" to "vishwavidyalay", ale w Indiach sie ze mnie smiali, gdy mowilam "vishwavidyalay", bo tak juz nikt nit mowi. o dziwo, to wlasnie wyedukowani ludzie predzej zrozumieliby "vishwavidyalay' niz ci, ktorzy nie maja zadnego wyksztalcenia. pozatym, wiele angielskich slowek przyjelo sie w mowie potocznej i zostalo "zindianizowane" (zmienila sie wymowa na bardziej indyjsko-brzmiaca) i nie funkcjonuje juz jako "obce slowko" (zapozyczenie jak najbardziej, ale juz tak sie zakorzenilo w mowie, ze juz nie brzmi "obco", np. wspomniany juz uniwersytet). jesli masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem, jak tylko bede wiedziec. mam jakies takie ciagoty do roznych jezykow (ale sama juz o tym wiesz
)
|
#4518 |
|
Raczkowanie
|
Meili, dlaczego Ty mowisz "Indusi"? Bardzie potoczne w Polsce jest "hindusi"... Wiem o co Ci chodzi i skąd się wzieło to, że Ty tak mówisz ( tak przypuszczam), ale nie uważasz, że to troszkę nienaturalne jak na polskie warunki?
|
#4519 |
|
Rozeznanie
|
po prostu czuje sie z tym lepiej
"Hindusi" jest utarte w polskiej mowie, ale zwrot "Indusi" nie jest bledem jezykowym (zdaje sie, ze Jan kieniewicz, ktory napisal Historie Indii wlasnie uzywa slowa "Indusi"). a poniewaz uwazam, ze "Indusi" jest bardziej poprawne w konteksicie wielokulturowosci Indii, dlatego uzywam tego ostatniego. jezeli ktos sie upiera przy Hindusach, to ja nie mam z tym najmniejszego problemu, ale drazni mnie, jezeli ktos mowi "moj znajomy Hindus, ktory jest Muzulmaninem" i musze w takich przypadkach zaprotestowac...
|
#4520 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nic o tym nie wiedzialam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak jeden osiem L wyglądają
|
|
|
|
|
#4522 |
|
Wtajemniczenie
|
suzaranka meili slicznie ujela to pytanie o angielskim. Niestety w mlodszym pokoleniu w miastach jak ktos probuje mowic czystym Hindi to widzi sie go jako staroswiecka, zacofana lub zbyt tradycjonalna osobe. Raz na Uniwersytecie studentka cos mowila i profesorka poprosila ja czy moglaby nie wsadzac slow angielskich... no i dziewczyna nie potrafila zlozyc pelnego zdania ! Mowienie po angielsku jest symbolem statusu, a wiec nawet ci ltorzy nie potrafia, staraja sie nim mowic i popisywac na sile.
a propos, meili czy nie smiesz Cie czasami Indyjski angielsi ? Mnie smiesza zwroty typu Timepass zamiast Pastime, to "only" na kocu zdania (pamietam jak sie wkurzylam jak mialam 8 lat i w szkole nauczycielka poprawila mi zdanie "I have one brother" na "I have one brother only" )justin Madhuri jest boska ! I ma strasznie seksowny glos. W tej piosence czesci mowione (nie spiewane) to jej glos http://youtube.com/watch?v=D9zTsEU_iiA
|
#4523 |
|
Zakorzenienie
|
A ja juz kupiłam wyborczą z "Joshem" a Wy?
|
|
|
|
#4524 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zaraz polece do sklepu po nią
) chociaż nie chce mi sie wychodzić z domu, a mam pod nosem sklep..ehh. lenistwo;]Tak pzoatymt o golądnełam wczoraj połowę dil se i hm... nie spodobał mi się jakoś szczególnie, chcoiaż to moze dlatego, że w czasie ogladania pisałam na kompie... A co do serce ze złota to równiez oglądałam i mi się podobało, nie uważam by było jakieś nudne.
|
#4525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja wczoraj oglądałam poraz drugi "Czasem słonće..." a tylko dlatego, że Tż chciał to obejrzec, bo nie widział. On jest zakochany w tych filmach chyba teraz bardziej niż ja ![]() Dziś też sobie seansik zrobimy, ale kurcze nie wiem co by tu pooglądać , mam kilka filmów, co aż się proszą, a ja ciągle zwlekam i jak narazie robie bisy i poraz drugi niektore oglądam... Mam jeszcze: '"Fanaa" "Asoka" "Jestem prz Tobie" "Dhoom" "Ahista ahista" "Serce ze złota" "Chak de india" "Josh" i jeszcze kilka takich mniej znanych... doradźcie który Wam się podobał, bo dla ja mam dylemat a tak na marginiesie, kiedyś pisałam, że kupiłam "Ahiste.." z podłamanym pudełkiem... obchodziłam kilka fotografów ( z racji tego, że do supermarketów mam daleko) i tylko u jednego fotografa było jedno pudełko za 1 zł
|
|
|
|
|
#4526 |
|
Zakorzenienie
|
Mam Josha ostatniego dorwalam
Domik7ks ja bym obejrzala Fanaa,fajny tez Twoj TZ musi byc
|
|
|
|
#4527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihi, no fajny fajny wrażliwy taki jak ja![]() posłucham Ciebie i obejrzymy "Fanaa" a jutro zdam relacje
|
|
|
|
|
#4528 |
|
Zakorzenienie
|
NOm, fanaa najbardzije ze wsyzstkich dotąd mi się podobał, a był peirwsyzm filmem bollywodzkim, ktory oglądałam
|
#4529 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się, czy kupić w poniedziałek Naj z "Czasem słońce...", widadomo, że takie ładne wydanie, a niby swoje w domu mam z neta:P ale z drugiej strony cienko z kasą teraz u mnie
|
|
|
|
#4530 |
|
Zakorzenienie
|
heh, u mnei to samo, czekam do pierwszego maja by dostać keiszonkowę i kupię sobie oliwię a przy okazji tą naj...
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:17.

Wiesz normalnie sa to zwykle osoby, ale na swieta itp. sa gwiazdy. Ale nie znalazlam tych "zwyklych" na youtube.

)- wybieracie się dzisiaj na Bombay Express?? ;>

oczywiscie indyjska wersja jakiegos amerykanskiego tv show.

)
okropnie, dobrze,że ma tak dużo i takich ślicznych włosów