|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
BAN stały
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88542545]HO ma swoje plusy. Jednak ja sobie nie wyobrazam w czasie pracy wyjsć z domu na zakupy...
No i ten nieregulowany czas w zwykłej pracy tez ma minusy. Jak sie cos stanie kiedy pracownik wyskakuje w czasie pracy do lekarza to ktos jest odpowiedzialny?[/QUOTE] Ja sobie takie wyjście wpisuję jako przerwę, którą i tak muszę zrobić. Co do kwestii ubezpieczenia itp. to właśnie chyba jeszcze nie jest do końca prawnie rozstrzygnięte i dograne. Kwestia HO z punktu widzenia prawa pracy jest jeszcze trochę "dzika" z tego co wiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88542545]HO ma swoje plusy. Jednak ja sobie nie wyobrazam w czasie pracy wyjsć z domu na zakupy...
No i ten nieregulowany czas w zwykłej pracy tez ma minusy. Jak sie cos stanie kiedy pracownik wyskakuje w czasie pracy do lekarza to ktos jest odpowiedzialny?[/QUOTE] Zawsze mozna powiedziec, ze bylo sie na lunchu. Podczas pracy stacjonarnie tez ludzie opuszczaja biuro, zeby isc na lunch. Tak samo moze ich potracic samochod na przejsciu. U mnie godzina lunchu jest nieplatna, wiec zgaduje, ze nie wlicza sie w czas pracy, a co za tym idzie pracodawca nie ma odpowiedzialnosci jesli cos sie stanie. Tak mi sie wydaje, nie wiem na 100%. Dziwi mnie, ze ktos bierze urlop, zeby isc do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Zakorzenienie
|
Jak pracuję stacjonarnie, to biorę wyjście prywatne, wracam, odpracowuję. Na HO nie mam takiej opcji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- A jak inaczej mam to załatwić pracując w domu? |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Konto usunięte
|
Jesu nie, błagam. Zaraz się znowu zacznie jak można brać wolne na wizytę u lekarza i skoro tak musicie robić to pracujecie w Januszex sp. z.o.o
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
Nie mam doswiadczenia w pracy w Polsce, wiec nie wiem do konca jak wygladaja przepisy. Jak dla mnie urlop jest na odpoczywanie, a trudno to tego zaliczyc wizyte u lekarza.
Zdarza mi sie chodzic po lekarzach, staram sie w miare mozliwosci umawiac na poranne wizyty i po prostu informuje szefa, ze bede pozniej. Tak samo w wypadku HO, bede dostepna dopiero od tej do tej, moge wyslac im potwierdzenie wizyty, nikt nie robi problemu. Ale tez i moj charakter pracy pozwala na pewna elastycznosc. |
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88542585]Jesu nie, błagam. Zaraz się znowu zacznie jak można brać wolne na wizytę u lekarza i skoro tak musicie robić to pracujecie w Januszex sp. z.o.o
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Jak dobrze, że pracuję u lekarza ![]() (żart oczywiście, ostatnio brałam wolne na jedno badanie) |
![]() ![]() |
![]() |
#4509 |
Konto usunięte
|
No i ten nieregulowany czas w zwykłej pracy tez ma minusy. Jak sie cos stanie kiedy pracownik wyskakuje w czasie pracy do lekarza to ktos jest odpowiedzialny?[/QUOTE]Szczerze to nie wiem. Ja w czasie pracy nigdzie nie wychodzę, bo pracuje na zadupiu. Jak mam coś załatwić, to przychodzę później albo wychodzę wcześniej. Ew. zostaje na zdalnym, jeśli ta sprawa jest w środku dnia. No i wtedy pracuje np 8-12, 12-13 jestem u lekarza ( informuje, wychodzę) i potem 13 -17 pracuje. I tak pracuje 8 h, więc szefowi to zwisa i powiewa, że akurat sobie przerwę zrobiłam. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2021-02-27 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
BAN stały
|
Wyskoczenie z HO na godzine do sklepu albo z biura na obiad takie niewyobrażalne, ale już klepanie przez cały dzień pracy postów na wizażu spoko
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Zakorzenienie
|
Chodzę i na HO, i w pracy stacjonarnej na zakupy (nie na godzinę, ale żeby kupić coś na śniadanie, jak zapomniałam). Coś w tym dziwnego
![]() No przeraża mnie, że tyle ludzi się obija na HO, słyszałam o pani, która odebrała telefon i powiedziała, że ona nie może pomóc, bo jest na zakupach, ale no powiedzmy sobie szczerze, że to pewien typ człowieka tak robi. Taki typ, który raczej w pracy stacjonarnej też nie wykazuje się zbyt dużą pracowitością. Nie chciałabym mieć pracownika, który - jak się obrócę na pięć minut - to sobie już włącza facebooka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIGDY. WIĘCEJ. Nie ma takich pieniędzy, żebym przyjęła taką posadę, serio. Fizycznie pracowałam, przychodziłam do domu, szłam spać, wstawałam. I spałam po 12 godzin dziennie i wciąż byłam szalenie niewyspana. Zasypiałam w pociągu, na ławce czekając na autobus, dosłownie wszędzie. Ale znalazłam na to patent w końcu. Otóż jeśli wstałam o 22 i sobie siedziałam na kompie do tej 5. I było ok z krótszym snem. Zmieniłam dyspozycyjność, bo prawie gryzłam ludzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4514 |
Zakorzenienie
|
O to straszna lipa. Ja pracuje też na HO i sporo chadzam do lekarzy i bez problemu moge wyjście prywatne wziąć i potem odpracować.Zwykle ustawiam wizyty po 14 czyli zakończeniu pracy ale wiadomo jakieś badania krwi itp musze rano.
#4515 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Primo ja dziś mam łikendzik ![]() A secundo sama klepiesz. A tertio ja jestem w niepełnym wymiarze godzin i nie jestem jak standardowa wizazanka, która jest niezastąpiona w pracy, ma milion dedlajnów i zarządza zespołami i robi zarąbista karierę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4516 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Co do nieefektywności HO: nie zgodzę się z tym. Pracuję już w drugiej firmie w takim systemie i pierwsza to był januszex aspirujący do korpo. Nie chce mówić zbyt dużo szczegółów, ale kontrola postępów pracy była tam ostra, nie było mowy o obijaniu się ![]() Teraz pracuję w korpo-korpo i również nie da się obijać, bo zostanie to zarówno wychwycone przez system, jak i przez zespół i liderkę/menadżerkę. Miejsce pracy jest tutaj bez znaczenia. Cytat:
![]() Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2021-02-27 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88542637]Primo ja dziś mam łikendzik
![]() A secundo sama klepiesz. A tertio ja jestem w niepełnym wymiarze godzin i nie jestem jak standardowa wizazanka, która jest niezastąpiona w pracy, ma milion dedlajnów i zarządza zespołami i robi zarąbista karierę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Napisalam wyraźnie "dzień pracy", więc nie wiem, po co z weekendem wyskakujesz. Akurat dziś jest sobota, wyobraz sobie, że też mam weekend. Zresztą nawet ani przez chwilę nie pomyslalam o tobie pisząc ten post, więc nie ekscytuj się tak. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ekscytuje się ![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
No patrzcie - dziś weekendzik, mamy wolne, a rodzice uczniów mojego męża mają to gdzieś i dzwonią do niego z jakimiś pierdołami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88541971]To tak jak kiedys mi mowiono, ze przy hashimoto nie mozna pracowac na nocna zmiane, bo tabletke trzeba brac rano, najlepiej o 6, bo wtedy sie hormony wytwarzaja.
Ale skad organizm wie kiedy jest 6 rano? XD Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Mnie zastanawia co innego. Skoro wyrzut jest o 22 u nas niezależnie od twojego zegara biologicznego, to by znaczyło, że ludzie w Tokio mają wyrzut o 6 rano. ![]() Więc dla mnie to jest głupota. To jest pewnie jedną z tych rzeczy, które są zindywidualizowane w którąś stronę, no bo siły nie ma. I dlatego pewnie ludzie lubią spać o innych godzinach, bo jeden może ten wyrzut mieć o 21, a drugi o 23. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4522 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też taki mam i mnie dosłownie za młodu tata musiał wyjąć z łóżka, ubrać i zawieźć do szkoły, a ja się budziłam gdzieś w okolicy zawiązywania butów na zmianę. ![]() Nawet oblewanie wodą nie pomagało, bo się przewracałam na drugi bok. Do dziś trzeba mnie budzić, jak muszę wstać rano, a i to czasem zawodzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4524 |
Skrzat leśny
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88542657]Nie ekscytuje się
![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Pełnia ![]() . . . Dziwi mnie niezmiernie i nigdy nie przestanie to, jak szybko dorastają w tych czasach dzieci. Albo może w sumie to moje dzieciństwo było dziwne? Trafiłam na taki post o zaginionej... no powinnam powiedzieć dziewczynce, bo ma 12 lat, ale skoro wygląda na 20 i siedziała na portalach randkowych, to już chyba nie dziecko? Naprawdę czuję się jak ktoś ograniczony umysłowo lub żyjący pod kamieniem, bo ja w wieku 12 lat bawiłam się klockami. A tu ludzie żyją na imprezach i randkach (i jutubach!). W ogóle taka piękna ta generacja młodych, naprawdę sprawia że czuję się jak gremlin. Screenshot_2021-02-27-11-00-58-084_com.instagram.android.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo taki dentysta może sobie umawiać od 12, kto mu zabroni. Przez elastyczne godziny pracy mam na myśli fryzjera, który sobie poumawia, na którą chce i sam sobie ustala godziny. W restauracji też miałam elastyczne godziny pracy, bo wybierałam zmiany 12-24. Ale na tą 12 być musiałam. McDonald też się elastycznymi godzinami pracy reklamuje, a przecież nie chodzi o to, że sobie przychodzisz absolutnie o której chcesz, tylko po prostu o to, że możesz mieć dyspozycyjność od 14. To samo w sieciówkach. Więc ty po prostu nie rozumiesz terminu "elastyczne godziny pracy". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4526 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zobaczcie jak w tamtych latach wyglądała 12-latka a jak teraz ![]() https://youtu.be/TRv0zlWQvuM Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie mialam pisac, ze cos nerwowo tu jak na sobotni poranek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kosmosem jest dla mnie to, ze ktos bierze urlop, aby chodzic na rehabilitacje ![]() W UK i NL (pisze o krajach, o ktorych wiem) czas, ktory pracownik poswieca na wizyty lekarskie jest refundowany posrednio przez ubezpiecznie zdrowotne (nie znam szczegolow) i fundusz ktorego nazwy nie pamietam. Czyli idac do lekarza, informuje pracodawce (sposob informowania jest zalezny of firmy) o wizycie i to wszystko. Ten czas nie jest pobierany z puli wakacyjnej. Za ten czas nie placi pracodawca tylko ubezpieczyciel i "fundusz zdrowotny" ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- 2gie sniadanie o 12.30 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.