Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :) - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-23, 19:40   #4501
Joasia:)
Zadomowienie

Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
ja planuję studiować matematykę dziennie na PŚ i filologię angielską zaocznie na UŚ
A mam do Was pytanie Czy jeśli za rok będę po kursie CPE, to opłaca mi się iść na studia (konkretnie chciałam język biznesowy), czy tylko jakiś kurs?
Moim zdaniem daj sobie spokoj z filologią jesli skonczysz CPE :P Nie wiem jak inne uczelnie, ale ja będąc na UŁ (teraz IV rok) jestem zawiedziona i bardzo żałuję bo faktycznie mogłam isc na kurs dostać certyfikat a pojsc na studia bardziej konkretne (marzy mi się prawo) A tak to zostanę z niczym tak naprawde bo nie dostane zaswiadczenia o poziomie jedynie dyplom a z tego co się orientowalam czesto pracodawcy bardziej honoruja certyfikaty; chce byc tłumaczem ale kupa kursów i kasy do wydania zanim to sie spełni.
Stary 2011-04-24, 17:28   #4502
a diamond in the rough
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jamajka007 Pokaż wiadomość
matma moja miłość <3 <3
Gdyby nie płatny drugi kierunek, to nie wiem czy bym się nie skusiła na przygodę z matematyką

No, ale jak to stwierdziła moja nauczycielka od matmy: studiując matematykę, można ją znienawidzić.
Drugi kierunek ma być płatny dopiero od roku akademickiego 2012/2013

"Sometimes you have to be apart from people you love,
but that doesn't make you love them any less. Sometimes you love them more.
"
a diamond in the rough jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 18:43   #4503
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez a diamond in the rough Pokaż wiadomość
Drugi kierunek ma być płatny dopiero od roku akademickiego 2012/2013
Ooo. Każdy mówi co innego Trzeba w końcu wziąć ustawę w swoje ręce i przeczytać...
Stary 2011-04-24, 19:01   #4504
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usunięte

A to akurat jest jasno napisane w ustawie, nie trzeba czekać na żadne rozporządzenia
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 19:16   #4505
a diamond in the rough
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Ooo. Każdy mówi co innego Trzeba w końcu wziąć ustawę w swoje ręce i przeczytać...
Podaję przepis ustawy dotyczący właśnie do tej kwestii

art. 29 ustawy z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw:
1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012 studiują według programów opracowanych na podstawie dotychczasowych przepisów do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów.
2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów;
2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych zasadach do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów.

"
Stary 2011-04-24, 20:10   #4506
Jamajka007
Zakorzenienie

No ale ja to rozumiem tak, że gdybym za rok chciała rozpocząć "prawdziwe" studiowanie, to właśnie bym zapłaciła, bo teraz zaliczyłabym ten bezpłatny rok

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 20:18   #4507
a diamond in the rough
Raczkowanie

Cytat:
No ale ja to rozumiem tak, że gdybym za rok chciała rozpocząć "prawdziwe" studiowanie, to właśnie bym zapłaciła, bo teraz zaliczyłabym ten bezpłatny rok
Czyli w przyszłym roku miałabyś zamiar podjąć naukę na drugim kierunku? Czy pisząc "prawdziwe" studiowanie masz na myśli przerwanie studiów, na których jesteś obecnie i rozpoczęcie w przyszłym roku nowego kierunku?
Ogólnie to z tego przepisu wynika, że ten, kto podejmie w tym roku naukę na drugim kierunku, nie płaci nic. Dopiero od roku akademickiego 2012/2013 drugi kierunek będzie odpłatny.

"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-24, 20:24   #4508
Jamajka007
Zakorzenienie

w związku z tym, że nie jestem całkiem przekonana, poszłabym na zasadzie "zapchajdziury", a za rok starałabym się dostać na wybrane studia, pozostawiając matematykę.

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 20:25   #4509
201712190924
Konto usunięte

Ja gdzieś czytałam, że to jest tak, że każdemu przysługuje 6 lat darmowego studiowania i to od Ciebie zależy, czy wykorzystasz to w jeden rok na 6 kierunkach równocześnie () czy np. 3 lata i licencjat na jednym kierunku i 3 lata na drugim albo właśnie 1 rok na czymś, nie spodoba Ci się, więc następne 5 lat na innym kierunku itd.
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 20:36   #4510
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 20:50   #4511
managax
Przyczajenie

ja skończyłam pedagogikę na UŁ (jak się okazało to był błąd, ponieważ w naszym państwie ktoś po 5-letnich studiach pedagogicznych niekoniecznie jest pedagogiem) i teraz kończę dziennikarstwo (hmm i też jestem rozczarowana) żałuję że nie poszłam na jakieś konkretne studia (np. ekonomia, finanse itp.)
managax jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-24, 20:52   #4512
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Nie wiem, może bzdury napisałam coś w tym stylu czytałam, a że sama jeszcze nie studiuję i nie orientuję się bardzo w tych terminach, to mogłam coś pokręcić
ale to w sumie nie na to samo wychodzi?
Ja zaczynam (miejmy nadzieję ) studia w tym roku i niestety juz się nie załapię na bezpłatny drugi kierunek, dlatego teraz się intensywnie zastanawiam na co się zdecydować pozostaje mi najwyżej być jedną z najlepszych i studiować ile chcę

wiadomo już w ogóle jakiej wysokości miałyby być te opłaty? porównywalne do tych za studia zaoczne? i czy wszędzie takie same czy to tez będzie zależało od kierunku/uczelni?

Edytowane przez 201712190924
Czas edycji: 2011-04-24 o 20:53
Stary 2011-04-24, 20:54   #4513
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2011-04-24, 21:04   #4514
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
chodziło mi o to, że studiując te 6 kierunków naraz wykorzystujesz już cały ten limit, bo jest to traktowane jakbyś studiowała 6 lat. w sensie, że to już od Ciebie zależy jak sobie to rozplanujesz. więc z tymi punktami chyba wyjdzie na to samo, bo dostaniesz ich tyle, ile dostałabyś studiując 6 lat jeden kierunek.
Dobra, już nie wiem, chyba już jestem zmęczona i trudno mi idzie myślenie i nie mogę się wysłowić, sorry
Stary 2011-04-24, 21:07   #4515
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2011-04-24, 21:59   #4516
Faneczka
Zadomowienie

GG do Faneczka Send a message via Skype™ to Faneczka

Czyli teraz jak ktoś już studiuje to może sobie wziąść drugi kierunek na lajcie? ;p

Transportowcy-zawodowcy!

TUŚ 100% blasku gdy inni gasną
Faneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 22:35   #4517
a diamond in the rough
Raczkowanie

Cytat:
w związku z tym, że nie jestem całkiem przekonana, poszłabym na zasadzie "zapchajdziury", a za rok starałabym się dostać na wybrane studia, pozostawiając matematykę.
Na studia pierwsze zostałabyś przyjęta w roku akademickim 2011/2012, przed wejściem w życie tej ustawy, czyli przed 1 października 2011. Co za tym idzie, pójdziesz według starej ustawy, dotychczas obowiązującej. W związku z czym pierwszy kierunek nie będzie się wliczać się do limitu punktów.
Limit punktów zaczyna liczyć się dopiero od roku akademickiego 2012/2013, czyli w tym wypadku obejmie Twój drugi kierunek i będzie on wówczas traktowany jako ten pierwszy.
Reasumując, jeśli zaczniesz w tym roku studia, a w przyszłym postanowisz podjąć drugi kierunek, to nie będziesz za niego płacić.

Cytat:
Napisane przez Faneczka Pokaż wiadomość
Czyli teraz jak ktoś już studiuje to może sobie wziąść drugi kierunek na lajcie? ;p
Tak, gdyż te zmiany będą dotyczyć dopiero studentów, którzy rozpoczną studia w roku akademickim 2012/2013.

"
Stary 2011-04-24, 22:43   #4518
Stokrotka26112008
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez managax Pokaż wiadomość
ja skończyłam pedagogikę na UŁ (jak się okazało to był błąd, ponieważ w naszym państwie ktoś po 5-letnich studiach pedagogicznych niekoniecznie jest pedagogiem) i teraz kończę dziennikarstwo (hmm i też jestem rozczarowana) żałuję że nie poszłam na jakieś konkretne studia (np. ekonomia, finanse itp.)

Rozumiem Cię i popieram;P Jestem typową humanistką i moje serce zawsze będzie za językami ale postanowiłam pójść za rozumem... Obecnie kończę 1 rok na anglistyce ale mam zamiar się przenieść do Poznania na dietetykę albo zarządzanie (w hotelarstwie) lub rachunkowość... Te 2 ostatnie niezbyt pode mnie ale myślę praktycznie... Godnie żyć trzeba a ten kraj nie daje możliwości studiowania tego co się chce !!

"There's a difference between a great love and the right love ... "

• "L" - 15

Stokrotka26112008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-24, 23:32   #4519
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Ja rowniez wlasciwie ide na IŚ z rozsądku. Jedyny kierunek na pg ktory mi sie podoba, mysle ze moglabym jak najbardziej pracować w zawodzie, wiec tam ide. Chociaz podejrzewam, ze same studia to bedzie walka o przetrwanie. :P No, ale wole sie jakoś ukierunkować i powalczyć niż isc po najmniejszej linii oporu.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-25, 08:55   #4520
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka26112008 Pokaż wiadomość
Rozumiem Cię i popieram;P Jestem typową humanistką i moje serce zawsze będzie za językami ale postanowiłam pójść za rozumem... Obecnie kończę 1 rok na anglistyce ale mam zamiar się przenieść do Poznania na dietetykę albo zarządzanie (w hotelarstwie) lub rachunkowość... Te 2 ostatnie niezbyt pode mnie ale myślę praktycznie... Godnie żyć trzeba a ten kraj nie daje możliwości studiowania tego co się chce !!
Myślę, że po anglistyce praca jest pewniejsza (czy tylko we Wrocławiu są codziennie ogłoszenia?) niż po dietetyce czy zarządzaniu....... Przemyśl dobrze swoją decyzję

zollla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-25, 10:06   #4521
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
Myślę, że po anglistyce praca jest pewniejsza (czy tylko we Wrocławiu są codziennie ogłoszenia?) niż po dietetyce czy zarządzaniu....... Przemyśl dobrze swoją decyzję
Oj, mam kompletnie inne zdanie. Wystarczy popatrzeć na obecne zainteresowanie zdrowym odzywaniem, na to jak wielu ludzi szuka pomocy u dietetyków, jak rośnie procent otyłych dzieci (z ostatnich badań szybciej w Polsce niż w USA ... -.-). Jeżeli chodzi o anglistyke - owszem, fajny kierunek, moja znajoma będąc już na pierwszym roku w Warszawie zaczęła dawać korepetycje małym dzieciakom, a teraz robi kurs żeby oprowadzać turystów na Euro, ale ile jest takich osób? Obecnie jest wręcz 'wysyp' ludzi po angielskim, którzy nie mogą znaleźć w Polsce pracy, więc jako że znają język, wyjeżdzają za granicę i tam szukają pracy, kompletnie odbiegającej od tego co studiowali. Nie wiem, sama jakiś czas temu stanęłam przed wyborem, sama jestem na humanie, ale zdecydowałam się na dietetykę, bo tym się interesuję i myślę ze ja te 5 lat będzie to bardzo pożądany zawód. Ale zastanów się co wolisz i co Ci sprawa większą przyjemność
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-25, 10:56   #4522
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Oj, mam kompletnie inne zdanie. Wystarczy popatrzeć na obecne zainteresowanie zdrowym odzywaniem, na to jak wielu ludzi szuka pomocy u dietetyków, jak rośnie procent otyłych dzieci (z ostatnich badań szybciej w Polsce niż w USA ... -.-). Jeżeli chodzi o anglistyke - owszem, fajny kierunek, moja znajoma będąc już na pierwszym roku w Warszawie zaczęła dawać korepetycje małym dzieciakom, a teraz robi kurs żeby oprowadzać turystów na Euro, ale ile jest takich osób? Obecnie jest wręcz 'wysyp' ludzi po angielskim, którzy nie mogą znaleźć w Polsce pracy, więc jako że znają język, wyjeżdzają za granicę i tam szukają pracy, kompletnie odbiegającej od tego co studiowali. Nie wiem, sama jakiś czas temu stanęłam przed wyborem, sama jestem na humanie, ale zdecydowałam się na dietetykę, bo tym się interesuję i myślę ze ja te 5 lat będzie to bardzo pożądany zawód. Ale zastanów się co wolisz i co Ci sprawa większą przyjemność
Cóz z racji tego, że studiuję technologię żywnośći i obracam się w gronie absolwentów tego kierunku i dietetyki zgodzić się nie mogę. Otyłych ludzi jest owszem dużo - osób w Polsce które stać na pomoc dietetyka - mało! Jeśli już coś z tym robią to na własną rękę. Nie ma pracy- chyba że własna firma. Po anglistyce zdecydowanie ofert jest więcej tym bardziej, że ta dziewczyna mówi że to jej pasja a dietetyka z rozsądku.
Po anglistyce znając drugi język można pracować naprawdę wszędzie! Mój przyszły szwagier pracuje w firmie jako spec. do spraw kontaktów z zagranicą w biurze - głównie zajmuje się korespondencją (2 rok studiów) i zarabia 2000 zł, moja przyjaciółka w weekendy jest lektorem i ma z tego 1200 zł plus korki (35 zł h)- oni dopiero studiują!
Chciałabym żeby było tak jak piszesz, ale nie jest i długo tak nie będzie...

Stary 2011-04-25, 10:58   #4523
withi_as
Zakorzenienie

Cóż, jeśli to jej pasja to tak jak napisałam pod koniec - 'Ale zastanów się co wolisz i co Ci sprawa większą przyjemność '. Moją pasją jest jednak dietetyka, pomimo że angielski uwielbiam, jednak studiować - w życiu. Najwyżej pozostaje mi założyć własną firmę ... do czego będę dążyć
Stary 2011-04-25, 11:04   #4524
zollla
Wtajemniczenie

Cóż mogę powiedzieć? Studia dotyczące żywności są bardzo ciekawe więc polecam i też byłam na humanie

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Polecam z pasji a nie rozsądku

Stary 2011-04-25, 11:09   #4525
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
Cóż mogę powiedzieć? Studia dotyczące żywności są bardzo ciekawe więc polecam i też byłam na humanie

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Polecam z pasji a nie rozsądku
A gdzie studiujesz technologię, jeżeli mogę zapytać? Pamiętam że jak na wakacjach postanowiłam zmienić kompletnie plany, to co zdaję na maturze i ogólnie wszystko, to pisałam do wielu dziewczyn z technologii i dietetyki właśnie. Tyle że dietetyka jest mi bliższa, jest bliższa odżywianiu. Technologia to więcej fizyki czy chemii, a to zdecydowanie nie moje przedmioty. Jakieś maszynoznawstwa i inne przedmioty ; - D
Stary 2011-04-25, 11:11   #4526
Stokrotka26112008
Zakorzenienie

Dziękuję za rady Kochane cóż, jedno jest na pewno pewne: żeby znaleźć dziś pracę (tym bardziej w zawodzie) trzeba mieć megaa szczęście!! jestem po technikum żywienia i dietetyka mnie interesuje więc się zastanawiam lub właśnie technologia żywności - fajne zawody. Ale czy przyszłościowe?? no właśnie... a poza tym przeraża mnie trochę chemia i dlatego też się waham... jeśli chodzi o anglistykę i studentów to słyszałam , że w czasie studiów mają więcej pracy niż po.... Bo filologów dziś naprawdę wielu.... W połączeniu z innym kierunkiem na pewno się opłaca, bo języki znać warto! od dzieciństwa wręcz już wiedziałam że pójdę za językami i tak też wszyscy mi mówili.. No ale moje myśli się kołaczą między sercem a rozumem studiować coś co nie pociąga ani trochę to też bez sensu......

"There's a difference between a great love and the right love ... "

• "L" - 15

Stokrotka26112008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-25, 11:12   #4527
Muskato
Rozeznanie

Ja studiowałam Artystyczne projektowanie ubioru w Krakowskich Szkołach Artystycznych. Poza tym skończyłam też dwa kierunki w Wyższej Szkole Prawa i Administracji w Rzeszowie - Administrację wymiaru sprawiedliwości i prokuratury oraz Bezpieczeństwo wewnętrzne.

Dobrze mi z tym

BLOG
Muskato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-25, 11:18   #4528
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2011-04-25, 11:21   #4529
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Nie, niestety mnie ti nie interesuje. Poza tym jak mniemam wizyty w przeróżnych masarniach są na pewno w programie ...

Najpierw muszę się na tą diet dostać, później studiować 5 lat, a później będę się zastanawiać czy jest parcie na dietetyków i czy ludzie mają pieniądze (wszystko może się zmienić), a jak nie to rozważę wyjazd, choć nie ukrywam - nie chciałabym się z Polski ruszać
Stary 2011-04-25, 11:30   #4530
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka26112008 Pokaż wiadomość
Dziękuję za rady Kochane cóż, jedno jest na pewno pewne: żeby znaleźć dziś pracę (tym bardziej w zawodzie) trzeba mieć megaa szczęście!! jestem po technikum żywienia i dietetyka mnie interesuje więc się zastanawiam lub właśnie technologia żywności - fajne zawody. Ale czy przyszłościowe?? no właśnie... a poza tym przeraża mnie trochę chemia i dlatego też się waham... jeśli chodzi o anglistykę i studentów to słyszałam , że w czasie studiów mają więcej pracy niż po.... Bo filologów dziś naprawdę wielu.... W połączeniu z innym kierunkiem na pewno się opłaca, bo języki znać warto! od dzieciństwa wręcz już wiedziałam że pójdę za językami i tak też wszyscy mi mówili.. No ale moje myśli się kołaczą między sercem a rozumem studiować coś co nie pociąga ani trochę to też bez sensu......
Jeśli anglistyka jest Twoją pasją to na Twoim miejscu bym nie rezygnowała albo zaczęła 2 kierunek dodatkowo
Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
A gdzie studiujesz technologię, jeżeli mogę zapytać? Pamiętam że jak na wakacjach postanowiłam zmienić kompletnie plany, to co zdaję na maturze i ogólnie wszystko, to pisałam do wielu dziewczyn z technologii i dietetyki właśnie. Tyle że dietetyka jest mi bliższa, jest bliższa odżywianiu. Technologia to więcej fizyki czy chemii, a to zdecydowanie nie moje przedmioty. Jakieś maszynoznawstwa i inne przedmioty ; - D
Na UP we Wrocławiu, Technologia żywności to studia inżynierskie więc mamy matematykę, fizykę i chemię(x5) z tym, że zajęcia na studiach z tych przedmiotów (dla mnie) były bardzo ciekawe bo w laboratorium można zrobić jedynie specjalizację z żywienia człowieka i podyplomowe - myślę, że teoretycznie daje więcej możliwości. Obecnie pracuję z osobami po TŻ i dietetyce- jako teleankieter i obydwie grupy mówią, że z pracą jest masakra albo za tak śmieszne pieniądze... Ja planuję skończyć 2 kierunek lub zmienić na farmację a szkoda bo swoje studia uwielbiam.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Treść usunięta
Pokrewny mi kierunek i mam tam dużo znajomych. Osobiście uważam, że studia ciekawe bo poruszają kwestie przyrodnicze, techniczne i ekonomiczne, ale na Technologii żywności można robić specjalizację z towaroznawstwa więc myślę, że ten kierunek jednak daje więcej możliwości. Pomyśl też o tym Gdzie byś chciała/mogła pracować po studiach bo przemysł spożywczy nie w każdym woj jest tak samo rozwinięty Ogólnie z jednej strony polecam bo kocham te studia i są ciekawe z drugiej strony przyszłość po nich nie jest optymistyczna

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Dodam jeszcze że znajomi po dietetyce mówią, że najlepiej ją studiować na uczelniach medycznych bo lepiej na to patrzą pracodawcy.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości