izotek - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 20:54   #4501
Saphire_Blue
Raczkowanie

Dot.: izotek

Ja zamiennie stosuję Bielende i Antheliosa. Jedyne co mogę z całą stanowczością stwierdzić to to, że na ciało trzeba przy Izo i po Izo co najmniej 30 spf nałożyć. Zauważyłam, że słońce chlasta teraz skórę szybko i boleśnie. Miałam na rękach 15 spf, siedziałam chwilę na słońcu i spaliły mi się, a jeszcze przed kuracją żeby mnie w taki sposób choć trochę słońce złapało musiałabym siedzieć dość długo. Idę po nowy zapas filtrów, bo strach pomyśleć co by było gdybym wystawiła na słońce nie tylko ręce.
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-07, 21:07   #4502
sarenka332
Przyczajenie

mi izotec nie pomógł, tragedia. bez sensu wydana kasa i stracony czas.
sarenka332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-07, 22:15   #4503
meowww
Raczkowanie

Szkoda, no ale istnieje maly procent osob, u ktorych problem powraca . Jaka przyjelas dawke i po jakim czasie wrocilo?
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-07, 23:06   #4504
shini
Zakorzenienie

Ja dostałam krostek na prawie całym ciele, takich małych, swędzą trochę, nawet na dłoniach Nie wiem czy to alergia czy po filtrze, bo na dłonie też go nałożyłam, ech...Zjadłam wczoraj sporo słodyczy, sama nie wiem skąd to...Alergia na pyłki objawia mi się łzawieniem oczu, kichaniem itd. raczej. Jutro idę do dermatologa to poproszę jeszcze o receptę na Zyrtec, bo znalazłam resztkę w domu i trochę pomaga

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ----------

Twarz jest ok i np. plecy, brzuch- tam nie nakładałam filtra...Sama nie wiem, co myślicie o tym Boję się jutro nałożyć...
Stary 2015-06-08, 09:21   #4505
kalinolistek
Zakorzenienie

Dziewczyny, poszukuje czegos dobrego na takie podskorne gule i ropne pryszcze. Ide na wesele w piatek i na gwalt musze zlikwidowac te spore niedoskonalosci na policzku.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 10:03   #4506
Burza_1994
Wtajemniczenie

GG do Burza_1994

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Który dokładnie, ten kidz spf 50?
nie, nie. Bielenda bikini nawilżające mleczko do opalania SPF 30

Cel: Pani Dyrektor!

Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora!

"Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice."
Burza_1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 10:09   #4507
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, poszukuje czegos dobrego na takie podskorne gule i ropne pryszcze. Ide na wesele w piatek i na gwalt musze zlikwidowac te spore niedoskonalosci na policzku.
Jak masz Epiduo to możesz punktowo użyć, jak nie, to poleciłabym Effaclar Duo, również punktowo
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 13:01   #4508
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Burza_1994 Pokaż wiadomość
nie, nie. Bielenda bikini nawilżające mleczko do opalania SPF 30
Dziękuję, rozejrzę się za nim
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 13:11   #4509
lisnov
Zakorzenienie

Źle mi.
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 13:15   #4510
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Źle mi.
Z jakiego powodu?
Stary 2015-06-08, 13:27   #4511
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sarenka332 Pokaż wiadomość
A wybrałaś pełną dawkę 140 mg? Robiłaś badania hormonów? Jejku nawet nie chce myśleć, że trądzik mógłby u mnie wrócić...naprawdę pokładam dużą nadzieję w tym leku...
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 13:40   #4512
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Z jakiego powodu?
jakoś bez powodu : /
Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
A wybrałaś pełną dawkę 140 mg? Robiłaś badania hormonów? Jejku nawet nie chce myśleć, że trądzik mógłby u mnie wrócić...naprawdę pokładam dużą nadzieję w tym leku...
Ja nie chcę nawet o tym myśleć. Pewnie wpadnę w paranoję i nie będę chciała zakończyć kuracji. Czy jest ryzyko, że weźmie się za dużo? Wiem, że to leki ale może lepiej za dużo niż za mało?
Stary 2015-06-08, 13:54   #4513
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Pelna dawka zaczyna sie chyba juz od 120mg?

shini, nie mam pojecia, moze jakas reakcja alergiczna?
Stary 2015-06-08, 14:36   #4514
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sarenka332 Pokaż wiadomość
Mogłabyś opisać trochę swoją historię/kurację. Nie napisałaś żadnych konkretów, więc niepotrzebnie jak na razie moim zdaniem straszysz.

Cytat:
Ja nie chcę nawet o tym myśleć. Pewnie wpadnę w paranoję i nie będę chciała zakończyć kuracji. Czy jest ryzyko, że weźmie się za dużo? Wiem, że to leki ale może lepiej za dużo niż za mało?
No wiadomo, że jakaś granica jest, ale kilka osób tutaj wzięło dawkę ponad 150mg/kg zatem można i przekroczyć nawet górną dawkę graniczną.

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Pelna dawka zaczyna sie chyba juz od 120mg?
Tak, minimalna dawka to 120mg/kg.
Stary 2015-06-08, 14:47   #4515
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość

No wiadomo, że jakaś granica jest, ale kilka osób tutaj wzięło dawkę ponad 150mg/kg zatem można i przekroczyć nawet górną dawkę graniczną.

Chodziło mi o to, że chyba były tu osoby, które wybrały 200mg. A może na wszelki wypadek wziąć 250? Lepiej wziąć za dużo, niż mieć całą neefektowną za sobą. Jakie są Wam znane rekordowe dawki izo, które ktoś przyjął?
p.s mam już 1000postów, kiedy mi się zmieni status na jakiś wyższy?
Stary 2015-06-08, 15:16   #4516
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Chodziło mi o to, że chyba były tu osoby, które wybrały 200mg. A może na wszelki wypadek wziąć 250? Lepiej wziąć za dużo, niż mieć całą neefektowną za sobą. Jakie są Wam znane rekordowe dawki izo, które ktoś przyjął?
p.s mam już 1000postów, kiedy mi się zmieni status na jakiś wyższy?
Moim zdaniem ponad 200mg(na jedną kurację) to już spore przegięcie. Jeżeli ktoś ma cerę w takim stanie, że mu nie pomogła taka dawka to problem zapewne ma inne podłoże, na które Izo nie ma już wpływu. Wszystkie wiemy (albo przynajmniej te które są zainteresowane i które wcześniej zawiadomił o tym lekarz) że istnieje jakieś tam ryzyko, że Izo nie pomoże albo że będzie nawrót. Prędzej lekarz ponowi kuracje po wymaganym czasie niż walnie na raz aż tak dużą dawkę.
Stary 2015-06-08, 15:37   #4517
meowww
Raczkowanie

Popieram, to przesada, nie ryzykuj lisnov kto wie jakie bylyby skutki : P
Stary 2015-06-08, 17:50   #4518
lisnov
Zakorzenienie

Boję się końca i zaczynam już kombinować

Ale dzisiaj chodzę jakaś taka. Upuściłam i stłukłam kubek, drugi przewróciłam i wylałam - nie potłukł się tylko dlatego, że był blaszany.
Stary 2015-06-08, 19:28   #4519
Burza_1994
Wtajemniczenie

GG do Burza_1994

Cytat:
Boję się końca i zaczynam już kombinować
ja to samo
Zostało ostatnie opakowanie

Cel: Pani Dyrektor!

Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora!

"Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice."
Burza_1994 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-08, 19:35   #4520
meowww
Raczkowanie

Ja jedno opakowanie 'i troche'. Ale tez sie boje, nie wiem jak bedzie wygladac pielegnacja cery, czy mam pozniej uzywac kosmetyki do cery tradzikowej czy co.. Oczywiscie zapytam derm na ostatniej wizycie, no ale i tak sie nad tym zastanawiam.
Stary 2015-06-08, 19:35   #4521
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Burza_1994 Pokaż wiadomość
ja to samo
Zostało ostatnie opakowanie
ja dopiero 11tydzień... co studiujesz?
Stary 2015-06-08, 20:15   #4522
Margoza
Raczkowanie

Ale Wam zazdroszczę Mi zostały jeszcze "tylko" 4 opakownia W ogóle dopiero dzisiaj zauważyłam, przez to, że pryszcze znikają i skóra robi się gładka, ile ja mam piegów na nosie i policzkach! Te paskudne zaskórniki wszystko zasłaniały!
Stary 2015-06-08, 20:19   #4523
meowww
Raczkowanie

Pomylilam sie, ja mam 2 opk (60 tabletek i kilka), ale zawsze licze to jako jedno.....
Stary 2015-06-08, 20:20   #4524
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Wam zazdroszczę Mi zostały jeszcze "tylko" 4 opakownia W ogóle dopiero dzisiaj zauważyłam, przez to, że pryszcze znikają i skóra robi się gładka, ile ja mam piegów na nosie i policzkach! Te paskudne zaskórniki wszystko zasłaniały!
Przybij piątkę! Ja również mam jeszcze 4 opakowania do końca.
Ja mam takie fazy - raz jest super, raz tragicznie. Może rzeczywiście powinnam zastanowić się nad zwiększeniem dawki.

Stary 2015-06-08, 20:27   #4525
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Przybij piątkę! Ja również mam jeszcze 4 opakowania do końca.
Ja mam takie fazy - raz jest super, raz tragicznie. Może rzeczywiście powinnam zastanowić się nad zwiększeniem dawki.
Moja twarz po zwiększeniu dawki od razu zaczęła wyglądać lepiej! Wiem, że dermatolog chciał mi tak stopniowo ją wprowadzać, ale jeśli o mnie chodzi to przy mniejszych dawkach do końca 3 miesiąca było naprawdę nieciekawie. W 4 miesiącu zwiększyłam i po prostu w ciągu kilku dni wszystko zaczęło znikać. Skutków ubocznych na razie brak (poza lekko wysuszonymi ustami). Wizytę mam na początku lipca i derm na ostatniej powiedział, że jak wszystko będzie ok, to wypisze jeszcze jedną receptę, skierowanie na badania i jak wszystko będzie dobrze to już się pożegnamy Jeżeli tak będzie to na całą 6 miesięczną kurację będę tylko 3 razy u dermatologa!
Stary 2015-06-08, 20:31   #4526
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Moja twarz po zwiększeniu dawki od razu zaczęła wyglądać lepiej! Wiem, że dermatolog chciał mi tak stopniowo ją wprowadzać, ale jeśli o mnie chodzi to przy mniejszych dawkach do końca 3 miesiąca było naprawdę nieciekawie. W 4 miesiącu zwiększyłam i po prostu w ciągu kilku dni wszystko zaczęło znikać. Skutków ubocznych na razie brak (poza lekko wysuszonymi ustami). Wizytę mam na początku lipca i derm na ostatniej powiedział, że jak wszystko będzie ok, to wypisze jeszcze jedną receptę, skierowanie na badania i jak wszystko będzie dobrze to już się pożegnamy Jeżeli tak będzie to na całą 6 miesięczną kurację będę tylko 3 razy u dermatologa!
Ale masz super! U mnie właśnie leci 3 miesiąc, a co za tym idzie - była już 3 wizyta u dermatologa. Za każdym razem komplet badań i test ciążowy.
Dopiero teraz dostałam receptę na dwa miesiące z góry ale mam mejlem wysłać zdjęcie testu ciążowego (phi...), a badania mam wykonać w sierpniu.

Jeśli dobrze rozumiem, to nie można wybrać większej dawki niż jest zalecana, prawda? Czyli w założeniu moja kuracja ma trwać 6 miesięcy, czyli +/- do października, więc jeśli w sierpniu zwiększę dawkę, to mogę zakończyć ją wcześniej?
Obecnie przyjmuję 40mg, a Ty Margoza?

Stary 2015-06-08, 20:46   #4527
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Ale masz super! U mnie właśnie leci 3 miesiąc, a co za tym idzie - była już 3 wizyta u dermatologa. Za każdym razem komplet badań i test ciążowy.
Dopiero teraz dostałam receptę na dwa miesiące z góry ale mam mejlem wysłać zdjęcie testu ciążowego (phi...), a badania mam wykonać w sierpniu.

Jeśli dobrze rozumiem, to nie można wybrać większej dawki niż jest zalecana, prawda? Czyli w założeniu moja kuracja ma trwać 6 miesięcy, czyli +/- do października, więc jeśli w sierpniu zwiększę dawkę, to mogę zakończyć ją wcześniej?
Obecnie przyjmuję 40mg, a Ty Margoza?
Jeżeli zwiększysz dawkę i wybierzesz zalecaną wcześniej to automatycznie skracasz czas kuracji Ja teraz biorę na zmianę 40 mg i 60 mg, pewnie teraz jak pójdę na wizytę do derma to znowu zwiększy na 60 mg codziennie, a potem to nie wiem, pewnie na ostatni miesiąc będzie zmniejszał z tego co czytam to nie powinno się kończyć i urywać na dużej dawce.
Wow ale ta twoja dermatolog to zasadnicza Ale żeby test ciążowy na maila??? Mój na ostatniej wizycie tak na odchodne tylko rzucił "o antykoncepcji pani pamięta prawda?"
Stary 2015-06-08, 20:58   #4528
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli zwiększysz dawkę i wybierzesz zalecaną wcześniej to automatycznie skracasz czas kuracji Ja teraz biorę na zmianę 40 mg i 60 mg, pewnie teraz jak pójdę na wizytę do derma to znowu zwiększy na 60 mg codziennie, a potem to nie wiem, pewnie na ostatni miesiąc będzie zmniejszał z tego co czytam to nie powinno się kończyć i urywać na dużej dawce.
Wow ale ta twoja dermatolog to zasadnicza Ale żeby test ciążowy na maila??? Mój na ostatniej wizycie tak na odchodne tylko rzucił "o antykoncepcji pani pamięta prawda?"
W takim razie od sierpnia zdecyduje się zwiększenie dawki.

Nooo taka zasadnicza, że teoretycznie na ten test mógłby nasikać mój TŻ, mama, siostra, babcia, współlokator...
Ale oczywiście podchodzę do sprawy poważnie, testy robię rzetelnie, nie współżyję (za bardzo bym się denerwowała), więc sprawdzam swoją wiatropylność.

Stary 2015-06-08, 21:01   #4529
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
W takim razie od sierpnia zdecyduje się zwiększenie dawki.

Nooo taka zasadnicza, że teoretycznie na ten test mógłby nasikać mój TŻ, mama, siostra, babcia, współlokator...
Ale oczywiście podchodzę do sprawy poważnie, testy robię rzetelnie, nie współżyję (za bardzo bym się denerwowała), więc sprawdzam swoją wiatropylność.
Hahaha, ja na szczęście testów nie muszę przynosić na wizytę, więc nawet wiatropylności nie sprawdzam. U mnie sprawa jest o tyle łatwiejsza, że mój BYŁY już mężczyzna zostawił mnie na początku kuracji na poczet swojej kariery zawodowej w wielkim świecie. Trafił idealnie... Także nawet tabletek nie biorę żeby nie obciążać organizmu.
Stary 2015-06-08, 21:10   #4530
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Hahaha, ja na szczęście testów nie muszę przynosić na wizytę, więc nawet wiatropylności nie sprawdzam. U mnie sprawa jest o tyle łatwiejsza, że mój BYŁY już mężczyzna zostawił mnie na początku kuracji na poczet swojej kariery zawodowej w wielkim świecie. Trafił idealnie... Także nawet tabletek nie biorę żeby nie obciążać organizmu.
Ja tylko robię zdjęcie testu tuż po wykonaniu, ponieważ po 5 minutach traci wiarygodność. No to jest zabawne.
Cóż zrobić - ja nie polubiłam się z tabletkami anty, wpływały na mnie gorzej niż Curacne, więc nie miałam ochoty się nimi faszerować.
Ciekawi mnie tylko, czy połączenie Curacne + anty mogłoby zwiększyć skuteczność mojej walki z pryszczami.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości