|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
moze ktos ocenic moje r?
posilek Co bedzie sniadanie 5 lyzek zdrowego błonnika i Pol szklanki mleka 0,5% kiwi 2sniadanie Pol grejpfruta czerwonego Pol pomidora obiad Smazone na odrobince oliwy Filet z mintaja 3 kotleciki sojowe w zoltku kapusta podwieczorek Pol makreli wedzonej Pol marchewki duzej kolacja Ok. 120 g chudego twarogu bialko bylabym tez wdzieczna za obliczenie kcal bo staram sie zwiekszac
|
#4502 |
|
Zakorzenienie
|
Rrrrr (jak zwykle z ładną prośbą o ocenę
)śniadanie: jajecznica z dwóch jajek z plasterkiem szynki drobiowej i cebulą; kromka chleba pełnoziarnistego z papryką; II śniadanie: miseczka prawdziwego wiejskiego twarogu z natką pietruszki,szczypiorkiem i pomidorem; big jabłko Obiad: grillowany plaster polędwicy wołowej (na oko 150 g), 30 g kaszy gryczanej, cała fura surówki (kapusta pekińska,brokuły zblanszowane,pomidor, papryka,kiełki,kukurydza, groszek z puszki, oliwa z oliwek) Podwieczorek: serek homo naturalny z garścią pestek słonecznika Kolacja: filet z ryby gotowany na parze; mieszanka sałat z sosem vinegret.
|
#4503 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4504 |
|
Raczkowanie
|
U:
Śn: jabłko, mandarynka, herbata z cytryną, owsianka: 4 łyżki owsianych,parę suszonych śliwek i jabłek, łyżka rodzynek, 10g mieszanki studenckiej, 30g musli z crunchy, mleko 1,5 % II śn: 150g makreli wędzonej, kromka chleba orkiszowego z rzodkiewką i ogórkiem; jabłko O: duży filet z morszczuka panierowany, trochę ziemniaków, gotowane brokuły, trochę sałatki warzywnej, ogromna ilość gorących buraczków P: jogurt naturalny z wiórkami kokosowymi,suszonymi śliwkami i jabłkami; mandarynka K: 2 jajka na miękko, kromka orkiszowego z rzodkiewką,ogórkiem i szczypiorkiem ; jabłko |
|
|
|
#4505 |
|
Zadomowienie
|
Wczorajsze P:
Iśn- tradycyjnie ok 170 gr płatków śniad z mlekiem 3.2% a kiedyś było zaledwie 0,5%mandarynki IIśn- wielka buuuuła z ziarnami z masełkiem, serem, szynką i warzywami, łyżka majonezu, herbatka kilka orzechów i 2 banany-->nie chciało mi się robic koktajlu ![]() O- rosół z makaronem, ziemniaczki polane tłuszczykiem i duszoną cebulką, smażone udko, mizeria, buraczki, kompocik spacer --> a po nim kawa i jakieś kupne ciacho, które nazywało się "błękitna laguna" ![]() P: tutaj w ramach akcji "Babcia poszła do sąsiadki" wpadła wieeeeelka ilośc obwarzanków w kształcie faworków, 1.5 kubka kakao, 2 kostki czekolady 2 obwarzanki kisie lK: jajecznica z 4 jaj z kiełbaską i cebulą, grahamka z masełkiem i szynką, herbata, 2 ciastka a po kolacji znowu cudowne 2 obwarzanki--> nie zjem ich przez następny rok
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
#4506 |
|
Wtajemniczenie
|
moje wczorajsze U (bardzo ladnie prosze o ocene
)I: fitella cynamonowa z jogurtem naturalnym, kanapka z razowego chleba,twarogu i pomidora, 2 mandarynki II paczek z nadzieniem toffi , sok kubusIII 2 nalesniki z farszem serowo-szpinakowym na deser 6 pralinek czekoladowych lindor IV talerz mozarelli z pomidorem i bazylia pozniej podjadlam jeszcze troche migdalow w czekoladzie
|
|
#4507 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
odżywiasz się bardzo niezdrowo. Zakwasisz sobie organizm jak tka dalej pójdzie. Nie mówiac już o innyhc konsekwencjahc tak niezdrowej diety. To co powinno być posiłkiem jest tylko czyms co ejst bialkiem i ewentualnie warzywami połączone bez ładu i skłądu, byle tylko odpowiednie połączenie było. Kompletnie źle. I tragicznie mało. Cytat:
jest poprawa to na pewno. Przepraszma za post pod postem. Jeżeli kręciłaby się tu jakaś Pani Moderator to prosze o połączenie. Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2008-12-22 o 20:07 |
||
|
|
|
#4508 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hmmm tylko straaaaasznie duzo nabiału
|
|
#4509 |
|
Wtajemniczenie
|
dzieki za ocene
jesli chodzi o slodycze to wiem ze jem ich duzo, chyba jestem troche uzalezniona, na szczescie mam dosc dobra przemiane materi i nie tyje(waze 54 kg przy 166 cm wzrostu,wydaje mi sie ze to ok) ale wiem ze to nie zdrowo. a nalesniki domowe, mama zrobila ![]() mongan75 widze ze tez jestes z Warszawy, czy masz na mysli paczki z advokatem z Chmielnej?? bo moj z toffi to wlasnie z chmielnej tez. uwielbiam te paczki uwazam ze sa najlepsze w Warszawie sorry za offtop
i nie będę już farbować włosów Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2008-12-22 o 11:55 |
|
|
|
#4510 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale częsciej kupuje tam drożdzówki, bo za pączkami nie przepadam drożdzowka z brzoskwinią - pycha najcudowniejszy jest ten zapach jak sie obok przechodzi !!
|
|
#4511 |
|
Wtajemniczenie
|
to musze sprobowac tych drozdzowek skoro tak polecasz bo zawsze tylko paczki kupuje
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myslalam ze ok bo i sa warzywa i bialko i tluszcze wegle byly na sniadanie sa owocde witaminya te polaczenia smakowe jak dla mnie sa ok.ale kazdy ma inny gust.a makrele wedzona i twarog lubie nadzwyczajnie. jak czytalam twoja odpowiedz to autentycznie sie poryczalam ![]() ale dziekuje za ocene
|
|
#4513 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moze mas zna mysli błonnik? My nie trawimy włókien celulozowych. On dla organizmu nie ma ZADNYCH wartości odzywczych, tylko oczyszcza z toksyn. Poza tym tka duże ilości błonnika w jendym posłku nie są wskazane. Nie moze on stanowic głównego skłądnika posiłku! Pierwszy raz widze by ktos tak jadł... A tłuszcze? To jest te kilka kropel oliwy? To są smieszne ilości na granicy błędu statystycznego jak to sie mówi. Witmin tez bardzo mało, bo mało jedzenia. Oprócz wędzonej makreli (ona jest dosyć tłusta) brak w ogóle białka zwierzęcego. Fajnie że lubisz makrele i twaróg, ale czemu ejsz je same bez dodatków? Takie ilosci biaka w każydm posłku sa bardzo niezdrowe, doprowadzisz do zakwaszenia. Nie można jesc tylko białka i to bez dodatków inych składników. I nie ma co płakać tylko zaczac normalnie jeść. Nie zalezy mi na Twoich obietnicach, ze sie poprawisz, ale byś była świadoma tego, że mimo z eprodukty które jesz sa same w sobie zrowe to jednak są kompletnie źle dobrane pod wzgledme ilosci zestawienia itd. Pozdrawiam. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2008-12-22 o 12:38 |
|
|
|
|
#4514 |
|
Zakorzenienie
|
tak mialam na mysli ten zdrowy blonnik poniewaz to sa platki.tak sie nazywaja.
i na 100g maja 297kcal 9,8g bialka 3,7g tluszczy w tym nasycone 0,5g weglowodany 71,7g w tym cukruy 2g blonnik pokarmowy 15,5g sod 0.2g a sklad maja taki:zyto 41%, pszenica 21%, platki owsiane 10%, kasza jeczmienna10%, otreby przenne,blonnik :inulina5%ziarno slonecznika,maka z amarantusa0.8%,sol. a tluszcze to wlasnie oliwa makrela i mintaj nialka moge tyle nie jesc tylko ostatnio wszyscy mi mowili ze jem go za malo jak na r dlatego staram sie go dawac duzo. no nic dzieki zaraz uloze jadlospis na jutro i zobaczymy jak wyjdzie
|
#4515 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#4516 |
|
Zakorzenienie
|
posilek Co bedzie sniadanie Golabek[mieso z indyka z kasza jeczmienna i ryzem brazowym] 2 ciasteczka owsiane 2sniadanie Pol grejpfruta 2 lyzki „zdrowego błonnika” obiad Kapusta kiszona gotowana z grzybami i pomazana cebulka 3 kotleciki sojowe w jajku podwieczorek 5 orzechow brazylijskich i 3 laskowe kolacja Ok. 120 g chudego twarogu z ogorkiem a jak ten jadlospis na jutro?
|
#4517 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Angienatelka Czas edycji: 2008-12-22 o 13:56 |
||
|
|
|
#4518 |
|
Zadomowienie
|
wczorajsze R/U/(byle nie ;/)P
I.Danio waniliowe z Nesvitą truskawkowa ,wiśniami z kompotu,garstką Nesquików, pierniczek w czekoladzie deserowej,kawa,mandarynka ,pomarańcza II. średnia Honey Masala Latte ,trochę popcornu w kinie III.Ryż brązowy z mieszanką chinkich warzyw na patelnię i kawałkami kurczącej piersi duszonej na odrobinie oleju ryżowego ; szklanka piwa Heineken ![]() IV. Twarożek domowy z rozdrobnionym jajkiem na twardo,tuńczykiem wsw (50g),pomidorem,szczypior kiem ziołami, 10g pistacji 2 godziny tańca seeeen |
|
|
|
#4519 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Angienatelka, komentarz ze jadłospis jest 'beznadziejny' raczej nie pomoze
|
|
#4520 |
|
Raczkowanie
|
j.w ^^ bardzo mi sie podoba, o ile malo sie ruszasz i jestes dorosla [;[/quote]
Mleczka to tak,żeby nie wylało się z talerza bo był pełny, jakieś 3/4 szklanki A 1,5 % bo było w lodówce mnie to obojetne zazwyczaj jest 2%![]() Też uwielbiam pomidorki i zajadam się nimi ale w zimie mi nie smakują ![]() tak buraczki podsmażane Kocham je , a ziemniaków było trochę bo tych buraczków zjadłam dużo i cały czas dokładałam i nie mialam ochoty na ziemniaczki sałatki to trochę bo tylko o tak dałam bo zostało-bez majonezu![]() ten obiad był pozno bo 17 wiec wolałam pozny podwieczorek zjesc niz deser ![]() Na podwieczorek to z 6 duzych sliwek, ok 5? jabłek, 1,5 łyżki wiorkow Hmm mam 16 lat a z ruchem to tak normalnie:P zakupy, cwicze na hulahop
|
|
|
|
#4521 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() To jeszcze dzisiejsza Rrrrr do oceny ![]() śniadanie: grahamka z sałatą, jajkiem na twardo, papryką i szczypiorkiem; grejpfrut II śniadanie: serek wiejski, szklanka soku marchwiowego Obiad: 5 kotletów sojowych, 50 g soczewicy zielonej, surówka (kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek) Podwieczorek: 2 zawijasy (sałata, szynka drobiowa, papryka, ogórek kiszony ------> wszystko zrolowane); garść migdałów - będzie Kolacja: serek wiejski z warzywami - będzie
|
#4522 |
|
Zakorzenienie
|
U
Sniadanie pozne: jajko, lyzeczna majonezu, 5 plasterkow roznych wedlin 1 maly granat 1 jablko plaster melona galia mandarynka Lunch Danio intenso kokosowe, troche granatu, kilka winogron (2 mandarynki) Obiad 2 miseczki mocno miesnego bigosu I jak? Czy ktos moze to ocenic? Plizzzz
|
|
#4523 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do kalorycznosci to sie nie wypowiadam, bo wiesz co o tym mysle :P. Ale brakuje mi WARZYW!!! Zero warzyw i NNKT i co najwazniejsze: weglowodanow. Ojj kochana zwalilas dzisiejszy/wczorajszy jadlospis
|
|
|
#4524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4525 |
|
Raczkowanie
|
moja próba R
1. ciemna bułeczka, twarożek domowy, kakao nat. na mleku 0,5% 2. bułka i twarożek jw. (tak wyszło na szybkiego), dwie mandarynki 3. kawa nescafe z mlekiem 0,5% 4. dwa jajka na mleku 0,5% z garścią fasolki szparagowej, pomidorem. trzy ciastka owsiane ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#4526 |
|
Zadomowienie
|
to i ja poproszę o ocenę U:
Ś: 3 kromki razowca z naturalnym serkiem Figura, pomidorem i szczypiorkiem, talerzyk śledzi a la matjas w zalewie estragonowej z cebulką i koperkiem II Ś: muffinka dwukolorowa, spore jabłko O: kawałek gotowanego mięsa z kuraka, duużo brukselki z posypką z bułki tartej, okienko Milki Chili K: takie mini ciasteczko z dynią, wieśniak light z pomidorem, kilka Crispersów (orzeszki ziemne z polewie chipsowej) i planujemy z TŻ jeszcze jakieś lody.. albo kawę z lodami. ok?
Szczęśliwa. Edytowane przez Ska Czas edycji: 2008-12-22 o 20:15 |
|
|
|
#4527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja poproszę ślicznie o ocenę, bo widzę, że jest tu dożo specjalistów ostatnio. Proszę nie krytykować przekąsek, jem wg zasad SB - 3 duże posiłki i 2 przekąski. Dziś wyszło tak a ma to być RRRR 1 - wiejski lekki z 100g malin i odrobiną słodziku 2 - garść pestek dyni 3 - spaghetti z makaronu razowego (ok.70g suchego), sos - puszka pomidorów, pół cebulki, 3 wielgachne ząbki czosnku, 250g mięsa mielonego z indyka, dwa serki roztopione z sosie, serki były o obniżonej zawartości tłuszczu, oliwa z oliwek była użyta do podduszenia tego sosu 4 - garść migdałów 5 - sałatka z ok 50g chudej szynki, pół papryki czerwonej, pół dużego zielonego ogórka, mały pomidor i pół cebulki, z łyżką sosu z obiadu Ska, moim zdaniem ładnie jesz! Edytowane przez Rosalyn Czas edycji: 2008-12-22 o 20:31 |
|
|
|
|
#4528 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za ocenę. Śniadanie nie zawsze jest takie, po prostu na takie dziś miałam ochotę i poza tym późno wstałam. Zazwyczaj jest to omlet z górą warzyw lub owsianka z mlekiem i owocem i twarogiem/serkiem. Owszem, zdarza się, że poczuję głód, ale już wtedy jest to pora następnego posiłku, który jest zaplanowany. Jem tak prawie miesiąc (w tym 1 faza SB) i nie zdarzył mi się napad głodu czy coś takiego. Wiem, że do nnkt można dodać białko, jednak ja przekonałam się, że zbyt duże ilości białka mi nie służą. Dziękuję jeszcze raz! |
|
|
|
|
#4530 |
|
Zadomowienie
|
Coś niewiedy co
![]() I.200g serka homogenizowanego 0% z Jogobellą truskawkowo-poziomkową light, odrobiną musu jabłkowo-jagodowego ,20g płatków owsianych,łyżka Fitelli kokosowej,2 czekoladowe Petitki Go, kostka czekolady Lindt (gorzka z cynamonowym nadzieniem ,bleh=='),kawa z mlekiem ,mandarynka II.Mała porcja wczorajszego ryżu brązowego z warzywami i kurczakiem,kilka pistacji III.Kawałeczek sernika i ciasta kremowego 'Czarny Las' (takie kolorowe od A.Sowy ;p),3 kosteczki Dove truflowego, 2 Petitki Go z musli ,mocna kawa z mlekiem,mała pomarańcz IV.(będzie) Twarożek domowy z jajkiem gotowanym na twardo,odrobiną tuńczyka wsw,ogórkiem i papryką 1600 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.

)

a kiedyś było zaledwie 0,5%

, sok kubus

ale częsciej kupuje tam drożdzówki, bo za pączkami nie przepadam 

myslalam ze ok bo i sa warzywa i bialko i tluszcze wegle byly na sniadanie sa owocde witaminy