|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Troszkę kolorków na stronkę wrzucę. Po ostanich biedronkowych okazjach w moim domu zagościły 4 nowe storczyki. wstawię fotkę tylko 3 bo czwartego nie obfociłam. I jeszcze kilka moich pączków i tego co aktualnie kwitnie. Miłego oglądania
![]()
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Raczkowanie
|
Ale cuda...prześliczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Raczkowanie
|
Oj dawno nie zaglądałam
![]() Przejrzałam sobie parę stronek. Ależ piękności pokazywałyście ![]() ![]() ![]() Przegapiłam storki w Biedronce ![]() ![]() U mnie kwiatuchy kwitną nadal ![]() ![]() Czekam jeszcze aż Norka się pochwali - bo obiecała zdjęcia ![]()
#4504 |
Zadomowienie
|
Teacher ten pierwszy bordowy jest prześliczny! Ja też chcę takiego!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Storas odratowany! Liscie troszke nieestetyczne wyglądaja po drastycznym cięciu.Topsin chyba zastopował zgnilizne a kwiatów na łodygach przybywa ![]() Thx |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Raczkowanie
|
No i pojechałam dziś do Biedronki - były tylko 3 szt - i juz takie marne, że wątpię czy by przeżyły wiec sobie odpuściłam. Normalnie pluję sobie w brodę, że wcześniej się nie wybrałam na zakupy
![]() ![]() ![]()
#4507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Storki biedronkowe znikły w 2 dni dosłownie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Raczkowanie
|
Maja oczywiście, że w Biedronce. Jeden jedyny taki był, upchnięty gdzieś na samym dole palety. On na dodatek jest woskowy.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4509 |
Zakorzenienie
|
Donoszę, iż w leroy merlin są przepiękne storki po 19,90
![]() ![]() ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4511 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4512 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Raczkowanie
|
W Castoramie sa storki za niecałe 18 zł... piekniusie i zdrowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Raczkowanie
|
Witam Was i proszę o opinię na temat kolorowego hydrożelu do storczyków. Właściwie jak się go używa? Wygląda dość efektownie w sklepie. ale jak czują się w nim storczyki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Raczkowanie
|
Miałam poczekac do wiosny....ale cóż
![]() ![]() Za to do drugiego mojego falka nie mam zadnych uwag, ma dwa pędy, cztery rozwiniete i kilka pączków, na które będe chuchać,żeby nie opadły ![]() Ech... taka zachwycona nimi jestem ze...a nie powiem co ![]() Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-03-04 o 12:19 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmutowane czyli jakby nie do końca rozwinięte i powywijane? Mnie się raz zdarzyło, że (też ciapek ale z przewagę bordowego) tak odchorowywał pobyt w sklepie a potem aklimatyzację u mnie. Kwiaty były długo częściowo tylko rozwinięte- 2 zostały zrzucone(te które były otwarte przy zakupie), kilka najmniejszych pączków uschło, duże pąki dłuuugo się nie rozwijały, ale teraz rozwinęły się wszystkie i wyglądają normalnie. Dała bym mu spokój. jak nie w tym to w następnym kwitnieniu powinien do siebie dojść. ![]() A jest śliczny!
![]() |
#4517 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4518 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ten hydrożel chyba powoduje że roślinka cały czas ma wilgotno..? A storczyk musi miec suche korzenie(srebrne)przed kolejnym podlaniem, dużo dobrych opini słyszałam o "Podłożu do storczyków epifitycznych - EXTRA" z kawałkami kory śródziemnomorskiej.
Razem ... ♥ Edytowane przez kavvka Czas edycji: 2010-03-04 o 13:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4521 |
Raczkowanie
|
Przejrzałam kilka stron wstecz, bo wydawało mi się, że któraś z dziewczyn wstawiła zdjecie doniczki z tym hydrozelem i chyba faktycznie - na 144 stronie Ariena wstawila fotki swojego falka, gdzie na wierzchu podłoza do storków były kulki, wygladajace na hydrożel, moze tak po kilka na wierzchu nie szkodzi storczykom, a i ładnie wyglada
![]() ![]() Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-03-04 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4522 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4523 |
Rozeznanie
|
skoro tu jestem pochwalę się moim storczykiem
![]() ![]() w sumie posiadam 4 storczyki, dwa miały nowe pędy z kwiatami, niestety drugi który zakwitł juz przekwitł- wg mnie przez wełnowce z którymi walczę od dawna, 3 ma same listki ![]() Dobrze że chociaż jeden mnie lubi i cieszy oko ![]()
#4524 |
Zakorzenienie
|
Kurka wodna, TZ zabral do pracy mojego laptopa i przy okazji ladowarke od tego co zostawil w doma i bylam wlasciwie bez kompa bo jego sie rozladowal
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Nieinna twoj ciapek nie ma zmutowanych kwiatkow, one chyba przyklaply w sklepie. Zwykle u ciapkow kwiatki bardzo dlugo sie otwieraja i w trakcie rosna wiec moze trzeba sie w cierpliwosc uzbroic. Co do chorych kwiatkow podziele sie uwagami jak to wyglada - na drugiej stronie platkow pojawiaja sie zielone plamki, czasem rowniez czarne - czarne moga tez byc wynikiem gnicia od wody. Dalej plamki jakby przezroczyste, kwiat przypominajacy struktura bibulke, z takimi przejasnieniami na platkach jakby bibulka. Brzegi platkow jakby poszarpane z przejasnieniami. Wirusowe choroby przewaznie pojawiaja sie przy ponownym kwitnieniu w domu poniewaz roslina nie ma zapewnionych takich super warunkow jak u producenta a i sama choroba potrzebuje czasu by sie rozwinac. Wtedy tez pojawiaja sie rozne czarne, mozajkowe plamki na spodniej stronie liscia, rozne przejasnienia na lisciach z grudkowata struktura. Kwiatki moga tez byc duzo mniejsze i miec zrosniete platki. U mnie pojawily sie takie objawy na kilku sztukach - na 2 sztukach takiej samej hybrydy dla przykladu. Wiec nie ma co sie martwic poki takowe objawy sie nie pojawia i nie kupowac kwiatow ze zrosnietymi platkami, z dziwnymi plamami na platkach i lisciach. I spokojnie wiekszosc roslin nie jest az tak chora by to bylo ggrozne. Zwylke sa one bardzo nieestetyczne wiec ja ich nie trzymam. dodaje link - ostatnia fotka przedstawia jeden przyklad wirusowej deformaci kwiatow http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=1013 Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-03-04 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() najwyżej wyślę siostrę... bo studiuje w Gliwicach ![]() To obecne podłoże to jakas masakra zbiło się i wyglada jak normalna ziemia:/ nie mogłam kontrolować na bieżąco jego stanu bo miałam przeprowadzkę i storczyki oddałam pod opiekę mamy... ale możne cos z niego będzie bo rośnie mu korzonek..
![]() |
#4527 |
Zakorzenienie
|
Podloza to moje najgorsze zmartwienie. To co kupowalam przez jakis czas zabija storczyki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4529 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi w sprawie hydrożelu. Myślę sobie, że można by go na przykład wysypać na tackę grubszą warstwą i umieścić w nim przezroczyste doniczki. Chyba tak zrobię.
---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Już wszystko wiem, weszłam sobie na allegro, tam sprzedają tego mnóstwo i wyjaśniają do czego to jest. Widzę, że stosuje się to zamiast ziemi czy innego podłoża. Wsypuje do jakiegoś szklanego naczynia i umieszcza w tym roślinkę. Dla zainteresowanych przesyłam linka. http://www.allegro.pl/item915311271_...a_ozdobna.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Raczkowanie
|
dokładnie nie wiem co jest przyczyną ale podejrzewam, że przedobrzyłam z odżywką
![]() ![]() Storczyki wystawiłam na klatkę schodową co mam tam ok 10-15 st C żaden nie puścił pędu więc po ok 4 tyg zrezygnowałam i zabrałam do mieszkania do wody dodałam odżywki połowę zalecanej dawki ale śpieszyłam się więc było to na "oko" a wiadomo jak się na "oko" kończy ![]() Czy można je jeszcze uratować?? Co ma zrobić? Wymienić podłoże? Umyć korzenie? Opryskać zapobiegawczo bioseptem gdyby np był to wirus? Jak naładuje baterie do aparatu to wrzucę zdjęcia. ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Zdecydowanie nie ma ręki do tych kwiatów ![]() ![]() Macie pomysł na inny sposób dbania o te rośliny? Może częściej podlewać ale mniejszą ilością wody dosłownie łyżeczka? Moja znajoma tak robi i kwitną jej na okrągło. A ja pierwsze dbałam, później je olałam i nic!! Teraz jest już tylko gorzej! Dodam, te plamy nie mają związku z wyniesieniem co dendrobium nie było wyniesione a tak samo żółkną mu liście! Jeden storczyk tylko nie ma żadnych zmian, a był i wyniesiony i podlany tak samo jak reszta! Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2010-03-05 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.