Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-02, 16:43   #4501
teacher
Raczkowanie

GG do teacher
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Troszkę kolorków na stronkę wrzucę. Po ostanich biedronkowych okazjach w moim domu zagościły 4 nowe storczyki. wstawię fotkę tylko 3 bo czwartego nie obfociłam. I jeszcze kilka moich pączków i tego co aktualnie kwitnie. Miłego oglądania
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 18:55   #4502
pucca87
Raczkowanie

Ale cuda...prześliczne Moje jak usnęły tak śpią...możliwe, że mają za chłodno i nie chcą im się przez to pączki rozwinąć?
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 20:32   #4503
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Oj dawno nie zaglądałam
Przejrzałam sobie parę stronek. Ależ piękności pokazywałyście

Przegapiłam storki w Biedronce - myślicie, że jest jeszcze po co jechać?

U mnie kwiatuchy kwitną nadal i to wszytkie 5

Czekam jeszcze aż Norka się pochwali - bo obiecała zdjęcia
Stary 2010-03-03, 07:28   #4504
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Teacher ten pierwszy bordowy jest prześliczny! Ja też chcę takiego! Tylko nie mów że kupiłaś go w biedronce.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 11:42   #4505
atk4ever
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
ATK4ever to wyglada bakteryjnie / moze tez byc zgnilizna. Radze te zolte liscie uciac a cala reszte orpyskac jednym ze srodkow wspomnianych tu wczesniej - tyle ze ja w zwyczaju mam powtarzac oprysk po tygodniu - przez okolo 3 tygodnie. Jesli nie masz jak opryskac chociaz przemyj roztworem liscie po obu stronach - wacikiem. Biosept na przyszlosc dziala zapobiegajaco - jak widac ze cos nie tak sie zaczyna dziac - chociaz ja nie mialam przyjemnosci - Topsin, Biochicol i tym podobne - nie przeciwgrzybiczne ale przeciwbakteryjne powinny zalatwic sprawe.
Witaj Callanthe Brosowanie - uzycie kostki Bros na robale DorotaZ dawaj foty Co do sabotkow polecam strone orchidanarium.pl poszukac pod paphio... http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
Dziekuję dziewczyny za rady!
Storas odratowany!
Liscie troszke nieestetyczne wyglądaja po drastycznym cięciu.Topsin chyba zastopował zgnilizne a kwiatów na łodygach przybywaBędzie żył.
Thx
atk4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 16:32   #4506
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

No i pojechałam dziś do Biedronki - były tylko 3 szt - i juz takie marne, że wątpię czy by przeżyły wiec sobie odpuściłam. Normalnie pluję sobie w brodę, że wcześniej się nie wybrałam na zakupy
Stary 2010-03-03, 17:45   #4507
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Ale cuda...prześliczne Moje jak usnęły tak śpią...możliwe, że mają za chłodno i nie chcą im się przez to pączki rozwinąć?
No właśnie moje storki też mają pączki, jeden taki wielki i jakoś nie rozwija się. Chyba mają za zimno w mieszkaniu.

Cytat:
Napisane przez dorciaj Pokaż wiadomość
No i pojechałam dziś do Biedronki - były tylko 3 szt - i juz takie marne, że wątpię czy by przeżyły wiec sobie odpuściłam. Normalnie pluję sobie w brodę, że wcześniej się nie wybrałam na zakupy
Storki biedronkowe znikły w 2 dni dosłownie.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 18:15   #4508
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Maja oczywiście, że w Biedronce. Jeden jedyny taki był, upchnięty gdzieś na samym dole palety. On na dodatek jest woskowy.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 18:20   #4509
solaola
Zakorzenienie

Donoszę, iż w leroy merlin są przepiękne storki po 19,90 nie przesuszone, korzenie mają ładne, a kwiatki? Różne kolory, żółty w różowe ciapki, ciemnoróżowy, biały w paski, taki miodowy, limonka itd.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-03, 19:16   #4510
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Donoszę, iż w leroy merlin są przepiękne storki po 19,90 nie przesuszone, korzenie mają ładne, a kwiatki? Różne kolory, żółty w różowe ciapki, ciemnoróżowy, biały w paski, taki miodowy, limonka itd.
Tego przepuścić nie można - w piątek będę na zakupach
Stary 2010-03-03, 19:22   #4511
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teacher Pokaż wiadomość
Troszkę kolorków na stronkę wrzucę. Po ostanich biedronkowych okazjach w moim domu zagościły 4 nowe storczyki. wstawię fotkę tylko 3 bo czwartego nie obfociłam. I jeszcze kilka moich pączków i tego co aktualnie kwitnie. Miłego oglądania
Piękności

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-04, 08:26   #4512
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez teacher Pokaż wiadomość
Maja oczywiście, że w Biedronce. Jeden jedyny taki był, upchnięty gdzieś na samym dole palety. On na dodatek jest woskowy.
Dlaczego w mojej biedronce takich nie było??? W Lublinie w żadnej takiego nie widziałam, tylko zwykłe białe albo różowe zazwyczaj są. A skąd ty jesteś? Chyba zrobię nalot na LM bo tam kiedyś podobnego widziałam i obym na takiego trafiła.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 08:42   #4513
nieinna
Raczkowanie

W Castoramie sa storki za niecałe 18 zł... piekniusie i zdrowe
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 09:46   #4514
graja7
Raczkowanie

Witam Was i proszę o opinię na temat kolorowego hydrożelu do storczyków. Właściwie jak się go używa? Wygląda dość efektownie w sklepie. ale jak czują się w nim storczyki?
graja7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 11:47   #4515
nieinna
Raczkowanie

Miałam poczekac do wiosny....ale cóż moje wczorajsze w sumie nieplanowane wyjscie do Castoramy skonczylo sie dwoma nowymi falkami, nareszcie mam ciapka co prawda te dwa kwiatki ktore sa rozwiniete wygladaja na zmutowane, ale w koncu to ciapek, tylko dwa były i MUSIAŁAM go miec, szczególnie w tej cenie. Tutaj moje pytanie: o czym świadczą takie zdeformowane płatki..? Czy zawsze musza oznaczac ze kwiatek jest zawirusowany( ogólnie - korzenie i liscie wygladaja idealnie)? Czy nalezy cos z tym robic? No i w koncu, czy jesli falek ma takie kwiatki przy jednym kwitnieniu, to zawsze juz bedzie takie miał? Pokopie jeszcze w necie bardziej na ten temat, ale wdzieczna bym była za odpowiedzi bardziej doświadczonych tutaj.
Za to do drugiego mojego falka nie mam zadnych uwag, ma dwa pędy, cztery rozwiniete i kilka pączków, na które będe chuchać,żeby nie opadły
Ech... taka zachwycona nimi jestem ze...a nie powiem co Pozdrawiam

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-03-04 o 12:19

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-04, 13:28   #4516
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
Miałam poczekac do wiosny....ale cóż moje wczorajsze w sumie nieplanowane wyjscie do Castoramy skonczylo sie dwoma nowymi falkami, nareszcie mam ciapka co prawda te dwa kwiatki ktore sa rozwiniete wygladaja na zmutowane, ale w koncu to ciapek, tylko dwa były i MUSIAŁAM go miec, szczególnie w tej cenie. Tutaj moje pytanie: o czym świadczą takie zdeformowane płatki..? Czy zawsze musza oznaczac ze kwiatek jest zawirusowany( ogólnie - korzenie i liscie wygladaja idealnie)? Czy nalezy cos z tym robic? No i w koncu, czy jesli falek ma takie kwiatki przy jednym kwitnieniu, to zawsze juz bedzie takie miał? Pokopie jeszcze w necie bardziej na ten temat, ale wdzieczna bym była za odpowiedzi bardziej doświadczonych tutaj.
Za to do drugiego mojego falka nie mam zadnych uwag, ma dwa pędy, cztery rozwiniete i kilka pączków, na które będe chuchać,żeby nie opadły
Ech... taka zachwycona nimi jestem ze...a nie powiem co Pozdrawiam

Zmutowane czyli jakby nie do końca rozwinięte i powywijane?
Mnie się raz zdarzyło, że (też ciapek ale z przewagę bordowego) tak odchorowywał pobyt w sklepie a potem aklimatyzację u mnie. Kwiaty były długo częściowo tylko rozwinięte- 2 zostały zrzucone(te które były otwarte przy zakupie), kilka najmniejszych pączków uschło, duże pąki dłuuugo się nie rozwijały, ale teraz rozwinęły się wszystkie i wyglądają normalnie.

Dała bym mu spokój. jak nie w tym to w następnym kwitnieniu powinien do siebie dojść.
A jest śliczny!

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 13:42   #4517
nieinna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Zmutowane czyli jakby nie do końca rozwinięte i powywijane?
Mnie się raz zdarzyło, że (też ciapek ale z przewagę bordowego) tak odchorowywał pobyt w sklepie a potem aklimatyzację u mnie. Kwiaty były długo częściowo tylko rozwinięte- 2 zostały zrzucone(te które były otwarte przy zakupie), kilka najmniejszych pączków uschło, duże pąki dłuuugo się nie rozwijały, ale teraz rozwinęły się wszystkie i wyglądają normalnie.

Dała bym mu spokój. jak nie w tym to w następnym kwitnieniu powinien do siebie dojść.
A jest śliczny!
No w sumie tak: nie do konca rozwinięte, ale sa tez dwa czy trzy płatki zdeformowane, naczytalam sie teraz o tym, ze to zwykle o czyms złym swiadczy i juz sama nie wiem... szkoda by było go stracic ... pocieszam sie tylko tym ze reszta kwiatka (czyli liscie i korzenie) wygladaja naprawde w porządku
Stary 2010-03-04, 13:43   #4518
kavvka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez graja7 Pokaż wiadomość
Witam Was i proszę o opinię na temat kolorowego hydrożelu do storczyków. Właściwie jak się go używa? Wygląda dość efektownie w sklepie. ale jak czują się w nim storczyki?
czyli storczyk miał tylko hydrożel..zamiast specjalnego podłoża dla storczyków?
ten hydrożel chyba powoduje że roślinka cały czas ma wilgotno..?
A storczyk musi miec suche korzenie(srebrne)przed kolejnym podlaniem,
dużo dobrych opini słyszałam o "Podłożu do storczyków epifitycznych - EXTRA" z kawałkami kory śródziemnomorskiej.

Edytowane przez kavvka
Czas edycji: 2010-03-04 o 13:54
kavvka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 15:34   #4519
graja7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kavvka Pokaż wiadomość
czyli storczyk miał tylko hydrożel..zamiast specjalnego podłoża dla storczyków?
ten hydrożel chyba powoduje że roślinka cały czas ma wilgotno..?
A storczyk musi miec suche korzenie(srebrne)przed kolejnym podlaniem,
dużo dobrych opini słyszałam o "Podłożu do storczyków epifitycznych - EXTRA" z kawałkami kory śródziemnomorskiej.
Nie, storczyki sobie stały osobno na reagale, a obok w kubełkach stały hydrożelowe kulki wielkości orzechów laskowych e o różnych kolorach, w każdym kubełku inny kolor. Żóty, czerwony, niebieski, zielony. I zastanawiałam się do czego to służy. Na pewno do dekoracji, skoro są kolorowe. I dlatego pytam, kto coś wie na ten temat. W sieci jakoś nie mogę znaleźć. Widziałam te kulki w LM, a w Carefurze również, tylko że w szklanych słoikach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-04, 16:14   #4520
kavvka
Rozeznanie

Cytat:
Nie, storczyki sobie stały osobno na reagale, a obok w kubełkach stały hydrożelowe kulki wielkości orzechów laskowych e o różnych kolorach, w każdym kubełku inny kolor. Żóty, czerwony, niebieski, zielony. I zastanawiałam się do czego to służy. Na pewno do dekoracji, skoro są kolorowe. I dlatego pytam, kto coś wie na ten temat. W sieci jakoś nie mogę znaleźć. Widziałam te kulki w LM, a w Carefurze również, tylko że w szklanych słoikach.
no właśnie, storczyki muszą mieć bardzo przepuszczalne podłoże które musi całkiem przeschnąć do nastpnego podlania, nie może być stale wilgotne, hydożel magaznuje wodę, wiec storczyk by tego nie przeżył.
Stary 2010-03-04, 17:08   #4521
nieinna
Raczkowanie

Przejrzałam kilka stron wstecz, bo wydawało mi się, że któraś z dziewczyn wstawiła zdjecie doniczki z tym hydrozelem i chyba faktycznie - na 144 stronie Ariena wstawila fotki swojego falka, gdzie na wierzchu podłoza do storków były kulki, wygladajace na hydrożel, moze tak po kilka na wierzchu nie szkodzi storczykom, a i ładnie wyglada , ale moze włascicielka owego falka niech sie wypowie

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-03-04 o 17:09
Stary 2010-03-04, 17:26   #4522
kavvka
Rozeznanie

Cytat:
Przejrzałam kilka stron wstecz, bo wydawało mi się, że któraś z dziewczyn wstawiła zdjecie doniczki z tym hydrozelem i chyba faktycznie - na 144 stronie Ariena wstawila fotki swojego falka, gdzie na wierzchu podłoza do storków były kulki, wygladajace na hydrożel, moze tak po kilka na wierzchu nie szkodzi storczykom, a i ładnie wyglada , ale moze włascicielka owego falka niech sie wypowie
faktycznie tak to chyba nie zaszkodzi, troszeczkę i na wierzchu
Stary 2010-03-04, 17:39   #4523
kavvka
Rozeznanie

skoro tu jestem pochwalę się moim storczykiem jestem z niego dumna ponieważ po roku mi się odwdzięczył i wypuścił pęd
w sumie posiadam 4 storczyki, dwa miały nowe pędy z kwiatami, niestety drugi który zakwitł juz przekwitł- wg mnie przez wełnowce z którymi walczę od dawna, 3 ma same listki a czwarty nieodpowiednia ziemię:/ niby do storczyków ale strasznie sie zbiła:/muszę kupić nową i go przesazić

Dobrze że chociaż jeden mnie lubi i cieszy oko
Stary 2010-03-04, 19:35   #4524
norka27
Zakorzenienie

Kurka wodna, TZ zabral do pracy mojego laptopa i przy okazji ladowarke od tego co zostawil w doma i bylam wlasciwie bez kompa bo jego sie rozladowal. Na szczescie znalazlam dzisiaj jakis pasujacy kabel od innego ustrojstwa - w akcie desperacji probowalam wszystkie - ale nie uda mi sie zaladowac fotek bo glupia vista mi na to nie pozwala Ale jak tylko mi sie uda to wstawie fotki. Co do moich chorowitych - okazalo sie ze w przeciagu tygodnia 90% zgubilo kwiaty a dodatkowo niektorym zaczely doslownie gnic liscie Powiedzialam sobie ze walczyc nie bede bo pewno sie rozprzestrzeni wiec tak w kibelku wyladowaly dzisiaj miniaturka, juz drugi bialy i moj kropeczek rozowiutki co sobie na urodzinki kupilam. kropeczek - oprocz polowy lisci w zgniliznie - na jednym wychodowal sobie powtora - zrobil mu sie wzor czarnej czachy Pierworodny ma 2 najmlodsze liscie chore - juz uciete - ale kwitnie dzielnie. Nowy ciapaty tez silny, nic nie zgubil ale jego kolega bordo juz bez kwiatow. Ahh to byl ciezki tydzien. Na razie nic nie kupuje bo przed nami widmo przeprowadzki, bylam na interviewsach w Bergen i teraz po cichutku sie modle by wypalilo A TZ juz zartuje sobie z tego jak ja ten caly zielony moj dobytek spakuje i ze musimy znalezc dom z odpowiednia iloscia okien - i to zwroconych w odpowiednia strone Fajnie jest wrocic na forum

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

Nieinna twoj ciapek nie ma zmutowanych kwiatkow, one chyba przyklaply w sklepie. Zwykle u ciapkow kwiatki bardzo dlugo sie otwieraja i w trakcie rosna wiec moze trzeba sie w cierpliwosc uzbroic. Co do chorych kwiatkow podziele sie uwagami jak to wyglada - na drugiej stronie platkow pojawiaja sie zielone plamki, czasem rowniez czarne - czarne moga tez byc wynikiem gnicia od wody. Dalej plamki jakby przezroczyste, kwiat przypominajacy struktura bibulke, z takimi przejasnieniami na platkach jakby bibulka. Brzegi platkow jakby poszarpane z przejasnieniami. Wirusowe choroby przewaznie pojawiaja sie przy ponownym kwitnieniu w domu poniewaz roslina nie ma zapewnionych takich super warunkow jak u producenta a i sama choroba potrzebuje czasu by sie rozwinac. Wtedy tez pojawiaja sie rozne czarne, mozajkowe plamki na spodniej stronie liscia, rozne przejasnienia na lisciach z grudkowata struktura. Kwiatki moga tez byc duzo mniejsze i miec zrosniete platki. U mnie pojawily sie takie objawy na kilku sztukach - na 2 sztukach takiej samej hybrydy dla przykladu. Wiec nie ma co sie martwic poki takowe objawy sie nie pojawia i nie kupowac kwiatow ze zrosnietymi platkami, z dziwnymi plamami na platkach i lisciach. I spokojnie wiekszosc roslin nie jest az tak chora by to bylo ggrozne. Zwylke sa one bardzo nieestetyczne wiec ja ich nie trzymam.
dodaje link - ostatnia fotka przedstawia jeden przyklad wirusowej deformaci kwiatow http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=1013

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-03-04 o 20:20
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 20:24   #4525
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Osz kurcze to musze jechać do LM. Od kiedy odebrałam prawko to biore auto od TŻ i jeżdżę co tydzień w weekend bo robię zakupy w Tesco lub Carrefourze, pod drodze mam LM i przynajmnmiej TŻ nie marudzi że znowu te storczyki, bo zostaje w domu.

Cytat:
Napisane przez kavvka Pokaż wiadomość
U mnie w LM jest to podłoże, naprawdę dobrze wygląda. Są to duże kawałki samej kory i jakiś i skała wulkaniczna taka lekka wygląda jak pumeks. Jeszcze nie kupowałam bo na razie nie mam zamiaru przesadzać.

Cytat:
Cytat:
Tak, kupiłam woreczek tych kulek. Są bardzo malutkie jeśli nie napęcznione wodą, mają po kilka mm, kilka godzin moczy się je w wodzie i pęcznieją. Są ciągle wilgotne, dawałam je na wierzch podłoża mojego storka, to im nie szkodzi i możesz je tak dać. Mnie jednak wkurzało że po 4 dniach kurczyły się i ciężko je było złapać palcami wśród kory, wyciągałam je pęsętą. Także teraz kulki siedzą sobie razem z keramzytem z wodą na podstawce w której stoją storki. Nie nadają się one jako samo podłoże bo utrzymują stałą wilgoć, zwłaszcza jak się stykają ze sobą to tak tydzień mogą trzymać, bo się kurczą i wysuszają. Storki nie mogą mieć ciągłej wilgoci, ale tak sobie myślę że jak napęcznieją i nie będziesz dodawać wody to się będą kurczyć i wysuszać do następnego podleawa więc może mogłyby być jako podłoże. Tylko że jak wyschną zrobią się małe to spadną na dno doniczki.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-04, 20:45   #4526
kavvka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość

U mnie w LM jest to podłoże, naprawdę dobrze wygląda. Są to duże kawałki samej kory i jakiś i skała wulkaniczna taka lekka wygląda jak pumeks. Jeszcze nie kupowałam bo na razie nie mam zamiaru przesadzać.
ooo dobrze wiedzieć, jak u Ciebie jest to moze u mnie tez
najwyżej wyślę siostrę... bo studiuje w Gliwicach
To obecne podłoże to jakas masakra zbiło się i wyglada jak normalna ziemia:/ nie mogłam kontrolować na bieżąco jego stanu bo miałam przeprowadzkę i storczyki oddałam pod opiekę mamy...
ale możne cos z niego będzie bo rośnie mu korzonek..
Stary 2010-03-04, 22:12   #4527
norka27
Zakorzenienie

Podloza to moje najgorsze zmartwienie. To co kupowalam przez jakis czas zabija storczyki TZ ostatnio mi kupil bo plakalam a tam samo sphangum Teraz zamawiam moja ulubiona kore piniowa i ewentualnie mieszam z innymi podlozammi i jest gitara
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-05, 07:33   #4528
kavvka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Podloza to moje najgorsze zmartwienie. To co kupowalam przez jakis czas zabija storczyki TZ ostatnio mi kupil bo plakalam a tam samo sphangum Teraz zamawiam moja ulubiona kore piniowa i ewentualnie mieszam z innymi podlozammi i jest gitara
No właśnie, mi ostatnio przyszedł do głowy pomysł pomieszania kory z tym kupnym beznadziejnym podłożem, ale nie moge nigdzie znalesc odpowiedniej ilości kory wszędzie wory 50 litrowe
Stary 2010-03-05, 09:10   #4529
graja7
Raczkowanie

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi w sprawie hydrożelu. Myślę sobie, że można by go na przykład wysypać na tackę grubszą warstwą i umieścić w nim przezroczyste doniczki. Chyba tak zrobię.

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Już wszystko wiem, weszłam sobie na allegro, tam sprzedają tego mnóstwo i wyjaśniają do czego to jest. Widzę, że stosuje się to zamiast ziemi czy innego podłoża. Wsypuje do jakiegoś szklanego naczynia i umieszcza w tym roślinkę. Dla zainteresowanych przesyłam linka.
http://www.allegro.pl/item915311271_...a_ozdobna.html
Stary 2010-03-05, 14:22   #4530
kasia_tomeq
Raczkowanie

dokładnie nie wiem co jest przyczyną ale podejrzewam, że przedobrzyłam z odżywką na liściach pojawiają się spore plamy, które są żółte albo np na środku liścia pojawia się obszar jakby liść wyschnął liście żółkną korzenie też nie najlepiej.

Storczyki wystawiłam na klatkę schodową co mam tam ok 10-15 st C żaden nie puścił pędu więc po ok 4 tyg zrezygnowałam i zabrałam do mieszkania do wody dodałam odżywki połowę zalecanej dawki ale śpieszyłam się więc było to na "oko" a wiadomo jak się na "oko" kończy i co dzień rośliny wyglądają gorzej.

Czy można je jeszcze uratować??

Co ma zrobić?

Wymienić podłoże? Umyć korzenie? Opryskać zapobiegawczo bioseptem gdyby np był to wirus?

Jak naładuje baterie do aparatu to wrzucę zdjęcia.

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Zdecydowanie nie ma ręki do tych kwiatów nie wiem gdzie co robię źle? Podlewam co 2 tyg przez namaczanie, stoją w doniczkach podłużnych (nie bezpośredni) na keramzycie wilgotnym odżywkę daje nieregularnie, ale ten sposób uprawy zdecydowanie im się nie podoba. Od dwóch lat zakwitł mi tylko 1 storczyk, a na koniec i tak zerzerły go przędziorki i chyba zgnilizna

Macie pomysł na inny sposób dbania o te rośliny?

Może częściej podlewać ale mniejszą ilością wody dosłownie łyżeczka? Moja znajoma tak robi i kwitną jej na okrągło. A ja pierwsze dbałam, później je olałam i nic!! Teraz jest już tylko gorzej! Dodam, te plamy nie mają związku z wyniesieniem co dendrobium nie było wyniesione a tak samo żółkną mu liście! Jeden storczyk tylko nie ma żadnych zmian, a był i wyniesiony i podlany tak samo jak reszta!

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2010-03-05 o 14:04
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości