![]() |
#4501 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4502 |
Zakorzenienie
|
Ja dodam jeszcze, że w trakcie noszenia hyraxa w ogóle nie mogłam się dogadac z ludźmi przez telefon, nikt nie rozumiał co mówię i musiałam dwa razy powtarzać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
k@sia półtora miesiąca???!!!To dopiero teraz mnie załamałaś ![]() Bardzo bym chciała,żeby orto mi to przymocowała wyżej,ale chyba sie nie da,bo na następnej wizycie mam mieć już zakładany aparat,a od ręki mi raczej tego nie zrobi ![]() Edytowane przez Alien :* Czas edycji: 2009-11-19 o 21:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4505 |
Wtajemniczenie
|
Jeeej długo nie pisałam a tu widzę same nowe osoby/lub osoby, których nie zdążyłam rozczytać (czyt. poznać xD). Mam urwanie głowy w szkole.
A z zębami wszystko dobrze. Czuję czasem jakby w tych dolnych zębach gdzieś mi utknęła skórka od jabłka. Tak się przemieszczają xP. No i tyle na dzisiaj ;]
#4506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz jeszcze nie mam egzaminów,ale ogólnie ta wymowa mnie przeraża,wstydzę się odezwać w pracy czy nawet w sklepie.Choć to głupie,bo przecież to tylko tymczasowo,a wielu ludzi ma taką dykcję na co dzień i jakoś z tym żyją.Ale strasznie mnie to ogranicza,a ja nie znoszę ograniczeń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4507 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I nie wstydź się mówić, bo im będziesz więcej mówiła tym szybciej się przyzwyczaisz ![]() A poza tym sam łuk to jest pikuś w porównaniu z zabiegami, operacjami i innymi cierpieniami, które ludzie muszą przechodzić w trakcie leczenia ortodontycznego. Wiele osób nosi łuki i naprawdę da się przeżyć ![]() Edytowane przez bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 Czas edycji: 2009-11-19 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ---------- no ale z tym zdaniem to teraz do czego sie odwołujesz bo nie kumam ?
![]() |
#4510 |
Przyczajenie
|
Drogie aparatki!
Od 7 miesięcy mam założony dolny łuk a górny od 5. Aparat jest metalowy. Nie palę papierosów, nie pijam kawy ani mocnej herbaty a mimo to od jakichś 3-4 miesięcy moje ząbki zaczynają pokrywać się czarnym nalotem. Dbam o zęby jak należy. Na pytanie dlaczego tak mi się dzieje moja orto powiedziała, że najprawdopodobniej moja ślina wchodzi w reakcję z metalem aparatu i osiada mi na zębach osad. Oczywiście wyciorkami szorowałam prawie regularnie od samego początku moje ząbki. Teraz jak już osadzisko czuje się jak pan i władca w mojej paszczy zaczęłam używać past wybielających i NIC!!! Ostatnio dowiedziałam się od mojej znajomej, której córka też nosi aparacik metalowy, że jej ortodontka za każdym razem czyści jej zęby. Moja ani razu mi nie wyczyściła. I tutaj zaczęłam się zastanawiać. Nasze ortodontki leczą w tym samym mieście, oddalone od siebie max 1,5 km. Czy ortodonta ma obowiązek czyścić zęby pacjentom, skoro zauważa osadzający się nalot na zębach? Gdybym paliła papierosy to by mnie to w ogóle nie denerwowało bo sama sobie byłabym winna, głupota za głupotę. A może to moja orto bierze kasę i to nie małą a tak na prawdę realizauje program "minimum"? Wasi orto czyszczą wam zęby? Czy tak samo jak moja olewają problem i niech pacjent sam się martwi? A może powinnam zmienić ortodontę na jakiegoś bardzie odpowiedzialnego i sumiennego? Ratunku! Tracę już cierpliwość! |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli ma takie narzedzia to mozesz poprosic o piaskowanie czy coś takiego, ale nie koniecznie moze miec w gabinecie takie narzedzia. jesli ort zmienia ci łuk i posciaga łuk i gumki a ma np. umywalkę w gabinecie to mozesz poprosić go ze sobie teraz umyjesz zęby bez drutów aby dokładnie wymyc między zebami itd.
![]() |
#4512 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() byłam ostatnio u dentysty, żeby przed zalożeniem dołu przeleczyć wszystko porządnie. okazało się, że w jednej 6 poprzedni dentyści zrobili taką partaninę, że teraz nawet jakiś antyczny tlenek cynku tam wygrzebała. oczywiście pod warstwami plomby bylo ostre życie wewnętrzne.. ech, dentystka nie daje gwarancji, że jednak nie skonczy się to kanałówką ![]() ![]() tak się pożalić chcialam..
![]() |
#4513 |
Zakorzenienie
|
Ale mnie tu dawno nie bylo !!
Same nowe "twarze" heh ![]() Mnie od wtorku boli wieksza część dolnej szczęki i juz zaczynam wariowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Rozeznanie
|
hej ;*
pamiętacie jeszcze Morfinę? ![]() ![]() Długo mnie nie bylo, wszystko przez studia ![]() choć wlasnie siedzę z notebookiem na uczelni. Siedzę z gumkami separacyjnymi na ząbkach, a w środę zzakładanie aparatu stalego ![]() ![]() ![]() ![]() nie mogę się doczekać. Nawet ból spowodowany separacją nie jest tak straszny kiedy patrzę na perspektywę prostych ząbkow w przyszlosci ![]() No i za tydzien zdjęcie hyraxa ![]() ![]() caluję Was i będe się starala częsciej zaglądac ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- widze, ze wyżej rozegrala się dyskusja o łukach podniebiennych ;P ja też na początku zle mowilam. Potem coraz lepiej az do momentu kiedy zaczęla się powiększac szpara między jedynkami,. Wtedy diametralnie moja dykcja się pogorszyla. Zaczelam raczej pluć niż mowic ;P ale kiedy zęby zaczely sie schodzic to dykcja sie poprawila i teraz jest juz zupelnie ok ![]()
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Zakorzenienie
|
Ja wolałabym normalną mowę i ból niż tak jak mam teraz.Ani separacji nie czułam,ani te nakładki w ogóle mnie nie bolą,nie wiem czy one cokolwiek działają i chyba będę sie z tym męczyc bardzo długo.Mam wrażenie,że moja orto też mnie olewa,bo nic mi nie wytłumaczyła,po co ten łuk ani na jak długo,a ja nie miałam jak zapytać.Nie dała mi nawet wosku do obklejenia wystających części i te jakby śrubki kaleczą mi policzki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Raczkowanie
|
fak fak fak
bylem wczoraj u ortodontki, w sprawie tych dziwnych zylek, co wyszly mi spod zamka. gosciowa nie miala pojecia co to moga byc za zylki ;o ogolem czuje, ze aparat nie trzyma tak scisle jak na poczatku. tym drutem miedzy zamkami moge ruszac, jesli przycisne palcem. tak jakby te zylki ktore ucialem wczesniej go trzymaly w jakis sposob. i nie wiem co robic, czy znow isc i znia gadac? bo jesli mam czekac bezowocnie do 9 stycznia na kolejne dokrecanie, to to nie ma sensu....chyba ze przesadzam i nic sie tak naprawde nie stalo |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dobre! Ale myślę że jak orto nie wie jakie żyłki to ich poprostu nie miałeś, chyba że chodzisz do ortodonty po historii sztuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba mam gowniana ortodontke ._. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4521 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4522 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4524 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo zaczynam podejrzewać, że orto omawia plan leczenia z twoimi rodzicami... przecież nie przychodzi się, siada ... i już... orto robi co chce... przecież musisz się na wszystko zgodzić i za to zapłacić... więc zgłupiałam trochę w tym momencie ![]() edit: Dobra, pamiętam, że mówiłaś coś o egzaminach ustnych, więc dzieckiem nie jesteś... tym bardziej się zastanawiam co jest grane... Edytowane przez bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 Czas edycji: 2009-11-20 o 18:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4525 |
Zakorzenienie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15403481]Głupie pytanie może, ale ile masz lat?
Bo zaczynam podejrzewać, że orto omawia plan leczenia z twoimi rodzicami... przecież nie przychodzi się, siada ... i już... orto robi co chce... przecież musisz się na wszystko zgodzić i za to zapłacić... więc zgłupiałam trochę w tym momencie ![]() edit: Dobra, pamiętam, że mówiłaś coś o egzaminach ustnych, więc dzieckiem nie jesteś... tym bardziej się zastanawiam co jest grane...[/QUOTE] 20.Ale chyba rzeczywiśce powinnam chodzić z rodzicami,moze wtedy traktowałaby mnie poważniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Raczkowanie
|
A ja za samo to.. ze będę musiała mieć aparat..musiałam zapłacić 100 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziwna sprawa z tymi żyłkami, bo nawet jeśli by coś takiego było częścią zamka, to przecież zamki trzymają się na kleju (więc żadne ewentualne żyłki tu nic nie robią), a z drugiej strony jest drut, który trzyma wszystko w kupie (więc znowu żyłki nie mają tu nic do roboty) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Raczkowanie
|
ja mialam taka zylke od szczoteczki ;d jak kiedys czyscilam i jak wyrwal mi zamek wlosa od szczoteczki to myslalam ze umre tak mnie zabolalo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.