|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dzidziuś 2012/2013 czyli bardzo odlegle planowanie...:)
To możemy sobie przybić piątkę, bo ja mam tak samo
![]() ![]()
#4502 |
Konto usunięte
|
masakra no nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zakorzenienie
|
Straszna
![]() Liczyłam na to, że przytyję do ślubu gdzieś 4 kg minimum, ale raczej nie mam co liczyć już na to, zwłaszcza, że zostały mi niecałe 2 miechy :/
#4504 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a bardziej kcal jedzenie nie pomaga? Jedzenie wlasnie o poznych porach, duzo slodyczy, tlustych rzeczy?? Mialam w liceum kolezanke ktora jadla wszystko i to takie ilosc ze wojsko by szlo wykarmic a i tak byla chuda jak tyczka - ale jakis sposob chyba musi byc co?? Chyba ze hormony, po nich 99 % kobiet tyje
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Konto usunięte
|
po tabletkach tez nie przytylam;p taka przemiana materii, hormony mialam u endokrynooga sprawdzane z racji mojej choroby ktora kiedys mialam i mowi ze jest ok
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
mi tabletki też nie pomogły
![]() ![]() Może po ślubie przytyję, jak mnie mężuś będzie dokarmiał ![]() ![]() ![]()
#4507 |
Konto usunięte
|
mnie studia wykonczyly przez stres scudlam tyle ze masakra
ale Anglia tuczy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Zadomowienie
|
Ja przytyłam po ślubie i to sporo. Do dzisiaj próbuje doprowadzić się do porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 |
Raczkowanie
|
Właśnie obejrzałam Wpadke...i zaczełam sie zastanawiac czy dam sobie rade, bardzo chce dziecka i juz moge byc w ciazy...ale nie macie tak czasem? Albo poród...w tym filmie była jedna taka scena....jak wychodzi główka dziecka...troche mnie to przeraziło, wiem to dziecinne i którędyś wyjsc musi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
Zadomowienie
|
Pewnie, że jakoś się ułoży. Co do porodu to ja na samą myśl robię się zielona, bo jak się tak człowiek naogląda i na słucha różnych krążących opowieści, że kobieta 20 godzin rodziła, albo że się dziecko zaklinowało, albo że położne się na nią darły to jest przerażony. Najlepiej zbytnio się nie przejmować, bo co ma być to i tak będzie a dziecko jak weszło to i wyjdzie. A po co się na zapas stresować. Mężczyźni napewno by temu nie podołali, ale my kobiety damy radę
![]() ![]() Edytowane przez marao Czas edycji: 2011-04-17 o 07:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie ma kobiety, ktora porodu sie nie boi
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Konto usunięte
|
kazdy sie boi chyba to normalne
![]() ale slyszalam ze tak przy tym bolu juz wszystko jedno byle sie to skonczylo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Raczkowanie
|
Może i tak
![]() ![]() A tak apropo przygotowujecie sie jakos do ciązy, no oczywiście poza łykaniem kawsu foliowego i witaminek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Zadomowienie
|
Ja też bym chciała, a mój mąż nie. Ale też go namówię, a przy najmniej mam taką nadzieje. Ostatnio mojemu koledze z pracy urodziło się dziecko. Był przy porodzie i powiedział, że to był jego pierwszy i ostatni raz. Na drugi poród już na pewno nie da się namówić.
Skromal ja też się wczoraj zastanawiałam, czy się jakoś specjalnie do ciąży człowiek planujący powinien przygotować. Ja na pewno łykam folik. Zrobiłam sobie mojego kłopotliwego zęba wrazie gdyby nagle w ciąży postanowił zacząć mnie boleć. Zrobię jeszcze pozostałe dwa, w których mam dziury. Pójde do gina, przebadam się. Nie wiem co jeszcze można zrobić. Dużo alkoholu nie pije więc nie będę go odstawiać jakoś specjalnie. A kawa hmm tu może być problem. Pije 2-3 dziennie i nie poradzę sobie bez niej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 |
Konto usunięte
|
A do dentysty sie nie powinno w ciazy chodzic ze teraz zeby robisz? Czy cos
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Zadomowienie
|
Można chodzić i z tego co wiem, można nawet znieczulenie brać. Teraz są jakieś nowe miejscowe znieczulenia, które nie wpływają na płód. Ale zdjęcia rentgenowskiego nie powinno się robić. Chcociaż gdzie buzia z gdzie brzuch, ale lekarze z tego co wiem to odradzają jeśli nie ma takiej potrzeby. A jak wiadomo w ciąży organizm kobiety się osłabia, wiec jeżeli mam jakieś ubytki to wole je zrobić teraz niż jakby mi się miało coś poważniejszego z tego zrobić w ciąży. Mam koleżankę, która do dentysty chodziła od wielkiego dzwonu, zaszła w ciąże i od zepsutych kilku zeów zrobiło jej się zapalenie ropne zebów. I wtedy to już musiała mieć robione rtg, bo wszystko było tak zaropiałe, że nie mogli dojść od którego zęba się zaczeło. Ginekolog powiedział jej, że z dwojga złego lepiej zrobić zdjęcie niż jakby się miało z tego zapalenia ropnego coś innego wytworzyć i zaszkodzić dziecku. Mały urodził się zdrowy i nic mu nie jest.
Więc w ciąży lepiej roić małe dziurki, które dopiero, co powstały lub ewentualnie poczekać z nimi aż sie bobas urodzi. Nie wiem może przesadzam i panikuje, ale zęby wolę mieć zrobione. Edytowane przez marao Czas edycji: 2011-04-17 o 13:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
Witajcie niedzielnie!
Co do dentysty, to tez wyczytałam, że lepiej połatać wszystkie dziury przed ciążą. Zęby bardzo się sypią w ciąży i lepiej mieć mniej niż więcej do roboty z nimi. A co do przygotowań, to jeszcze nie robię nic. W końcu my dopiero w przyszłym roku (najwcześniej), ale pewnie też przegląd u gina, dentysta, odstawienie tabletek, folik, badania krwi - tsh. Sprawdzę sobie tez na pewno tokso przed ciążą. chciałabym schudnąć jeszcze te moje 3-4 kg przed ciążą, poćwiczyć, żeby ciało było elastyczniejsze itp./
#4519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przygotowan ... napewno warto zrobic badania na toxoplazmoze i cytomegalie, lykac kwas foliowy i po prostu zdrowiej sie odzywiac, alkohol mozna pic, ale wiadomo i bez ciazy nie warto sie upijac na umor ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale prawda jest taka, że ja będę miała cesarkę (ze względu na dużą wadę wzroku) więc tym bardziej mało prawdopodobne jest, żeby mógł być przy mnie.
![]() |
#4521 |
Zakorzenienie
|
Bo nie dla kazdego faceta to fajny widok
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4522 |
Zadomowienie
|
Właśnie tą cytomegalię też trzeba zrobić. Ktoś mi mówił o tym kiedyś, ale już zdążyłam zapomnieć. Dzięki emigra za przypomnienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 |
Zakorzenienie
|
Ja swojego nie namawiam, bo sama nie chcę, żeby był, zresztą mój Tż też jakoś nie chce. Będę chciała kogoś przy sobie, żeby mi pomógł, ale wolę, żeby mój mężuś nie widział jak cierpię, bo on jest poniekąd wrażliwy, i to był by dla niego zbyt duży stres, tak coś myślę
![]() ![]() wiem, że dla mężczyzn, bycie przy porodzie to ciężkie doświadczenie, i też słyszałam o kilku przypadkach rozpadu związków. Moja jedna koleżanka zarzekała się, że nigdy przenigdy nie pozwoli mężowi być przy porodzie, a co się okazało, z sytuacji wyszło tak, że został. Podobno to miło wspominają, chociaż ten kolega nie przytaknął na to więc nie wiem co on na to ![]() Za to inny kolega był i powiedział, że nigdy więcej. Co do przygotowań, to jutro zaczynam brać kwas foliowy, aktualnie biorę witaminki, no i oczywiście odpowiednie badania ![]()
#4524 |
Konto usunięte
|
a wiecie jaka grupe krwi ma TZ by wiedziec czy nie ma zaklocen? nie wiem jaka moj TZ ma nigdy nie byl w szpitalu nawet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |
Zakorzenienie
|
cześć kochane
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() co do naszych położnych, ja zaliczyłam kilka pobytów w szpitalu podczas ciąży i obeznałam tam wszystkie położne i lekarzy. Jedna była francowata tylko, ale na szczęście przy porodzie jej nie było ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4526 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Baobabek, ciesze sie ze decyzja podjeta ![]() ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
Zakorzenienie
|
Mozecie miec konflikt
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | |||||
Zakorzenienie
|
Ja też nie tyję, nic a nic
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4530 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja koleżanka miała konflikt, nie wiem czy jej coś podawali w trakcie ciąży czy nie, ale wiem na pewno, że dzidzia urodziła się zdrowa ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja nie jestem przekonana, żeby mój Tż był przy porodzie, on też póki co nie chce. Ale jak będzie w praktyce, to się tak na prawdę okaże później ![]() Będzie na pewno dobrze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.