|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
W gazetce z Tesco są pokazane storczyki jednopędowe za 19,99zł.
Muszę się pochwalić ale tak po cichutku ![]() Możecie się ze mnie śmiać, ale zapytam Was - wierzycie, że kwiaty, które dostało się ze szczerej sympatii (czy miłości) nie ot tak, piękniej kwitną i dłużej się trzymają?
#4502 | |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Witam Was wszystkie. Mam na imię Marlena. I znalazłam dziś przez przypadek ten wątek bo jakoś kiedy indziej nie miałam czasu pisać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam Was wszystkie i mam nadzieję że też będę mogła komuś coś doradzić i zaczerpnąć porady od Was. Co do pytania: Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zakorzenienie
|
Pokaze Wam mojego storaska- moj 1-szy kupiony rok temu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ślicznie kwitnie, mój biały nigdy nie miał tyle kwiatków ![]() gwiazdkadg, rodzyneq84 - ja też wierze że kwiaty podarowane z miłością rosną lepiej ![]() rodzyneq84 - u mnie w TESCO są cały czas w takiej cenie - ale ładne są tylko w gazetce - bo w sklepie są raczej w opłakanym stanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
Trudno było mi je ściągnąć z okna ale się udało
![]() ![]() Niestety białe Dendrobium ma dopiero pączki i Cambria wcale nie kwitnie, myślę że w wakacje się obudzi ![]() PS: dendrobia i cambra są u mamy w pokoju tudzież w kuchni ![]() ![]() Edytowane przez gwiazdkadg Czas edycji: 2011-03-02 o 10:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko pozazdrościć ![]() ![]() Jeśli można wiedzieć to czym robisz liście że się tak ładnie świecą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Zakorzenienie
|
gwiazdko sliczna kolekcja, jak to robisz że wszytkie kwitną i to tak bujnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Zakorzenienie
|
Niestety na to nie dam Ci rady, chyba że to tak działa - nie używam żadnego specyfiku, ale często je przecieram żeby się nie kurzyły
![]() Pamiętam jeszcze że jedyny raz kiedyś [bardzo dawno] spróbowałam na jednym jakiegoś sprayu - nabłyszczającego liście, ale jakoś mnie nie przekonał to go odstawiłam [bałam się że może się stać coś z liśćmi]. Cytat:
![]() Po ok. miesiącu pojawiały się pączki i były kwiaty - normalna ilość [nawoziłam je raz w miesiącu] i tak od stycznia tego roku jest ich coraz więcej, kwitną nawet z tych odnóżek których bym się nie spodziewała. ![]() ![]() Dzięki za miłą ocenę, Wy też macie prześliczne storczyki ![]() ![]() Tak w ogóle to spytam z ciekawości czy ma któraś Cambrie ? Bo ja kupiłam [żółta krówka - brązowe plamy] w tym roku w wakacje to kwitła ale odkąd skończyła nigdy nie zakwitła, liście ma ładne, zielone. Ale trzeba ją jakoś specjalnie pielęgnować czy poczekać ?? ![]() Edytowane przez gwiazdkadg Czas edycji: 2011-03-02 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rodzyneq, ja w to wierze, szczery podarunek, od serca zawsze niesie radość.
Życie to ból, przyzwyczaj sie do niego... Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni... BOLI??? to dobrze TO ZNACZY ŻE ŻYJESZ... Edytowane przez bichett Czas edycji: 2011-03-02 o 11:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Znalazłam dziś doniczki o średnicy 21 cm - na takie trzy storczyki w jednym powinno wystarczyć? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Zakorzenienie
|
Dostałam niedawno od TŻ storka, który szybko zaczął tracić kwiaty, czy to przez aklimatyzację?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4512 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() doriskap, oto zdjęcia... bede Ci bardzo wdzięczna za pomoc. ten 2 jest jakby pomarszczony... 1 liść nie jest w złej kondycji. przepraszam za to jedno nieodwrócone ale to jest najmniej istotne zdj.
Edytowane przez Leyla89 Czas edycji: 2011-03-02 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja by poczekała na rozwój wydarzeń czy inne listki też zaczną żółknąć czy tylko ten jeden a może słońce się opierało dłużej na tym listku?? Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2011-03-02 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Słońce...hm... zazwyczaj był odwrócony tym listkiem do słońca. Gdy już ten listek wyrastał to był pomarszczony, tylko że teraz zaczął żółknąć... Pierwszy od góry jest tylko taki wiotki... Niestety korzenie są w opłakanym stanie... zostawiłam jemu kilka ale nie są 100% zdrowe... żółte, miejscami miękkie a miejscami twarde i zielone. Siedzi sobie teraz w suchym podłożu, zrobiłam dziurki w osłonce żeby korzonki miały dostęp do powietrza.
![]() |
#4515 |
Rozeznanie
|
W Realu Falki za 19,99 zł. Z jednym, dwoma, trzema, czasami i czterema (ale jeden ze stożka
![]() Co sądzicie o kolorowych osłonkach? Nie zaszkodzą, czy lepiej białe? |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4517 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
dusia, rosną, kwitną, wszystko
![]() Nie ma problemu, a korzonki i tak są zielone ![]()
#4519 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4521 |
Wtajemniczenie
|
Ależ jestem zła! Poparzyłam liście storka!!!!!!!!!!! Pisałam Wam, że miały za mało słońca, więc przeniosłam je na bardziej słoneczne okno. I dzisiaj zauważyłam, tego biednego listka! Zdjęłam storczyki z tego okna i na razie stoją na komodzie. Dzisiaj mają nam rolety zamontować, więc mam nadzieje, że od jutra storki wrócą na to okno, bo u nas w sypialni mają za ciemno, a u córki w pokoju nie postawie na okno kwiatka, bo obawiam się że mógłby tego nie przeżyć
![]()
#4522 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki, życzę smacznego TŁUSTEGO CZWARTKU, może któraś z was wie jak szybko zrobić smaczne faworki, mój mąż je uwielbia, zrobie mu niespodzianke.
Może w necie znajde jakiś przepis ale wolała bym jakis sprawdzony.
#4523 |
Wtajemniczenie
|
bichett - ja do pieczenia mam dwie lewe ręce, ale podam Ci przepis koleżanki - srawdzony bo favorki były jedzone
![]() Składniki : 20 dag mąki, 3 żółtka, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 płaskałyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu, szczypta soli, olej, 10 dag cukru pudru. Przygotowanie: 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobićzagłębienie. Dodać śmietanę, spirytus, żółtka i sól, całośćwymieszać. Ciasto wyrabiać długo, aż pojawią się pęcherzyki. 2. Z tak przygotowanego ciasta uformować kulę, podzielić ja na 4części i przykryć ściereczką by nie wyschła. Każdą porcję cienkorozwałkować, jak najmniej podsypywać mąką. 3. Lekko podsuszone placki z ciasta pokroić nożem na paski długości 15cm i szerokości 3 cm . Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż nadługość 5-6 cm i delikatnie przewinąć. 4. W naczyniu rozgrzać olej. Wrzucić jeden kawałek na próbę, jeślizaraz wypłynie zrumieniony, to znak ,że można zaczynać smażenie.Faworki wrzucać partiami i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.Wyjąć i odsączyć na bibule. 5. Odsączone faworki ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem. Igotowe ![]() Powodzenia w smażeniu i smacznego!
#4524 |
Raczkowanie
|
dzięki ale jaka to ma być ta gęsta śmietana 18% czy jakąś inną kupić, te wyżej procentowe są już chyba słodkie, nie mam pojęcia, słaba jestem w kuchni, naszczęście mąz jest po szkole gastronomicznej, nie pracuje w zawodzie ale w domu często coś ugotuje, ja bez przepisu ani rusz a on potrafi z niczego zrobić fajny obiadek.
#4525 |
Wtajemniczenie
|
18% powinna być dobra...
---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- śmietana ma być 18%
#4526 |
Raczkowanie
|
Dzięki, idę do kuchni i zaczynam, mam nadzieję że młody nie bedzie mi przeszkadzał, dam znać czy wyszły
#4527 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny mam znów problem ze storczykiem.Mój mąż kupil mi fioletowego storczyka pare tygodni miał duzo kwiatow a teraz zauważyłam że cos sie z nim dzieje nie tak,jego liście stają sie wiotkie a kwiaty zaczynaja usychac i te które dopiero rozkwitły ich płatki są dziwne przesyłam wam zdjecia bo nie umiem tego opisac.Pomóżcie i z góry dziekuje !!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
Raczkowanie
|
Witam czwartkowo
![]() Właśnie oglądam reklamę z Reala i widzę że od dziś są storczyki za 19,99 może jeszcze nie będą przebrane ![]() Na zdjęciu jest jakiś fioletowy i takie śliczne żółte słoneczko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i czy przyglądałaś się korzeniom ??
![]() |
#4530 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.