|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Zakorzenienie
|
u mnie 9 dzień bez tabletek, okres przeszedł w plamienie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Zakorzenienie
|
Byłam 4 miesiące na luteinie, ale nie widziałam prawie żadnej różnicy i po odstawieniu wróciło ze zdwojoną siłą. W ogóle nie wiem jak mam liczyć cykl, plamienia dostałam na przedostatniej czynnej tabletce, krwawienia na ostatniej, czyli liczyć od krwawienia czy od pierwszego dnia bez tabsów?
![]() Obym tylko okresu dostała w terminie bo mam przyjść zaraz po miesiączce ![]() Edytowane przez IzzieSt Czas edycji: 2016-05-07 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
A wiecie, że czasem branie luteiny może zaszkodzić? Mi kiedyś lekarz przepisał luteinę na spizniajacy się okres po odstawieniu tab.anty. Mijał miesiąc, drugi i nic. Poszłam do drugiego lekarza, zrobił mi usg dopochwowe i stwierdził, że endometrium jest tak cienkie, że luteina jeszcze przyhamowala jego złuszczenie. Kazał mi czekać aż się wszystko samo unormuje, ale mijały kolejne miesiące i dopiero po Duphastonie dostałam normalny okres.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam bardzo grube endometrium jak pierwszy raz byłam z tym u gina i stwierdził niedomogę lutealną.
Dziś bez plamienia, oby tylko tak dalej ![]() Edytowane przez IzzieSt Czas edycji: 2016-05-08 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, proszę doradźcie, co zrobiłybyście na moim miejscu bo już jestem bezsilna...
Dostałam od gina tabletki Dionelle, z powodu torbieli na jajnikach (15 i 16 na jednym i drugim) i podwyższonego androstendionu (4,50 przy normie 3,30). Powodem mojej wizyty były przede wszystkim wypadające włosy - traciłam je z tyłu głowy (coś jak w androgenowym łysieniu męskim - ale trycholog tego nie potwierdziła). Dodatkowo nasilił się trądzik i doszło do tego nadmierne owłosienie. Po kuracjach trychologicznych było trochę lepiej, widziałam że powoli coś zaczyna odrastać i wypadać mniej włosów. To było jeszcze zanim zaczęłam brać Dionelle. Po pierwszych trzech tabletkach zastanawiałam się jak to jest możliwe że tak szybko zaczęły działać - co wyskoczyło przed miesiączką, w momencie zniknęło. Teraz zaczął się koszmar.... jestem mniej więcej w połowie pierwszego opakowania, znowu przestałam panować nad własnym organizmem. Cera wygląda makabrycznie, a włosy... wypada coraz więcej, przerzedzają się tym razem w okolicach skroni. Częściej jestem zmęczona, ostatnio doszły problemy ze snem - nie wiem czy to już stres czy to świństwo tak działa. Nie wiem czy znowu biec do gina i je zmieniać czy próbować jeszcze brać i może się przyzwyczaję? Boję się że wypadnie wszystko co mam, szczerze nie mam ochoty tego łykać jak widzę co się dzieje... Dziwi mnie jeszcze że dostałam tabletki a wśród badań które zostały mi zlecone nie było w ogóle mowy o tarczycy (chociaż miałam nie tak dawno robione USG, wszystko było w normie i nigdy nie miałam z nią problemów, bo robiłam badania), w sumie lekarka ją zignorowała, nie dostałam także skierowania na prolaktynę, FSH i LH. Myślę jeszcze o konstultacji z innym ginekologiem, chociaż do pigułek nie mam żadnego zaufania i zastanawiam się czy nie próbować samej uregulować tego androstendionu jakąś wierzbownicą, olejami, ziołami i dietą (chociaż czy to tylko androstendion?), chociaż nie wiem czy jeszcze próbować z endokrynologiem albo dermatologiem. Nie wiem już co robić, czy je zmieniać, czy czekać, co zrobiłybyście na moim miejscu? |
![]() ![]() |
![]() |
#4509 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że iść do ginekologa i to jak najszybciej, nie wiem w ogóle na co czekasz. Takie drastyczne pogorszenie nie wróży dobrze, powinnaś mieć polepszenie skoro zaczęłaś brać hormony. Naturalne metody może stosować, ale to potrwa dłużej, a u Ciebie trzeba konkretnego działania, bo z tego co piszesz to jest źle. Znajdź dobrego endokrynologa albo gin-endo i idź na konsultacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
Raczkowanie
|
Jestem załamana, 3,5 miesiąca temu ostawiłam tabletki i nie mam miesiączki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Wielce Szanowna Pani
|
Dziewczyny, a w sumie jak to u Was wygląda- czas w jakim wszystko wraca do normy? W sensie kiedy miesiączki robią się regularne, kiedy koniec przebojów z- cerą, włosami, pryszczami, czymkolwiek?
Mój ginekolog mówił mi, że mam się niczym nie przejmować, tylko odstawić i dziękuję ![]() Wiem, że podobno rok około się organizm reguluje... i tyle podobno należy czekać żeby nie mieć ciąży mnogiej jeśli się o dzieci stara ![]() Jak u Was, bądź co Wam mówili? |
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Konto usunięte
|
U mnie zaczął się 4 cykl po odstawieniu i jest ok, nie mam problemów z cerą.
To była dobra decyzja. |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4515 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Starania o dzidziusia zaczełam po pół roku. I tak oto za 2 tyg mam termin porodu i bliźniaków nie mam ![]()
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2016-05-15 o 20:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4516 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny,
Jak długo po odstawieniu antykoncepcji normowały się Wam cykle? Odstawiłam plastry evra pół roku temu, z początku miesiączka sporo mi się spóźniała co było oczywiste, później się unormowała do 28 dni, a od dwóch miesięcy spóźnia mi się o tydzień. Za dwa tygodnie wyjeżdżamy w podróż poślubną i zaczynam się trochę martwić, choć wiem, że jeden tydzień to nie jest jakieś straszne opóźnienie ![]()
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
Normalka. Trzy cykle mialam normalne, potem rozjechaly sie do 70dni. Obecnie probuje regulowac luteina.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli informacja że organizm dochodzi do siebie po trzech miesiącach to mit. Trochę mi ulżyło
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4522 |
Rozeznanie
|
Ja za tydzień koncze opakowanie plastrów i odstawiam. Zobaczymy co to będzie..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4523 |
Raczkowanie
|
1,5 miesiąca po odstawieniu "Naraya Plus".
Na początku nie działo się nic. Odpadły skutki uboczne, jak nudności i ciągły ból podbrzusza (to przez niego odstawiłam tabletki już po dwóch miesiącach). Niestety, przestałam też chudnąć, teraz raczej tyję. Cera przez pierwsze 2-3 tygodnie była nawet niezła. Teraz mam mnóstwo krost, jak za czasów gimnazjum/liceum. Ale może to dlatego, że akurat dostałam okresu, spóźnił się tylko pół miesiąca. I trwał trzy dni, bardzo skąpy. Ale bezbolesny, dawno tak nie miałam. Jednak za chwilę będę łysa. Włosy wyjmuję garściami, są suche, łamliwe, moje zniszczone od lat końcówki nagle popełniają harakiri. Zresztą, końcówki. Całe włosy idą sobie precz. Biorę drożdże + b1 + b2 Levitan. Piję skrzyp. I nic. Ratunku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4524 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Słyszałam odnośnie włosów ze co ma wypaść to i tak wypadnie i trzeba to przeczekać.. :| Powoli Twój organizm będzie wracał do normy. Ja już się boję co mnie będzie czekać :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4525 |
BAN stały
|
Dziewczyny czy jeśli nie toleruję tabletek od począwszy od najsłabszych vibin mini po ovulastan forte to jest szansa, że mój organizm polubi się z plastrami evra ? Czy droga podania hormonów ma znaczenie ?
Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cóż, życzę, żeby akurat Ciebie to ominęło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Zakorzenienie
|
To zbadaj hormony jak masz takie podejrzenia
![]() Polecam też wcierki do skóry głowy. Wewnętrznie cynk, selen, biotynę. Pić pokrzywe i drożdże. |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
BAN stały
|
Z tymi włosami to trzeba przeczekać, nie bój się nie będziesz łysa, przechodziłam to kiedyś.
![]() ![]() |
![]() |
#4529 |
Zakorzenienie
|
Niekoniecznie trzeba przeczekać, chyba lepiej coś zrobić niż wylysiec. Każdy inaczej reaguje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
BAN stały
|
Nie znam nikogo kto by trwale po tym wyłysiał ja miałam łyse placki a wszystko wróciło do normy. Polecam nakładać olejek rycynowy z jakąś naturalną maską np. Ziaja i brać biotynę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.