|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 | ||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zazdrośnice cz. XIV - zima przyszła drogie Panie, więc zacznijmy plotkowanie;)
Cytat:
![]() ![]() Praca w administracji publicznej może być pewnym, stabilnym zajęciem. O ile ma się szczęście ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do drugiego, to jeżeli chodzi o zawód prawniczy to przede wszystkim trzeba się skupić na aplikacji ![]() ![]() Cytat:
Oczywiście nie mówię, żeby zaliczać wszystkie kursy jak leci (dla papierka), ale mieć np. takie dwa swoje "koniki", które się lubi i w których jest się dobrym. Uczestniczyłam na I roku studiów w zajęciach z róznymi pracodawcami, na temat potrzebnych kwalifikacji, selekcji CV itp. Nie jeden był zdania, że oprócz wykształcenia w konkretnym kierunku, doświadczenia patrzy na elastyczność potencjalnego pracownika. Osoba posiadająca wszechstronne zainteresowania i rózne kwalifikacje jest nierzadko potencjalnie bardziej interesująca dla pracodawcy niż ktoś, kto obrał sobie jedną jedyną ścieżkę i idzie nią całe życie ![]() Ale wiadomo, co człowiek, to inne podejście. Dlatego rozważam wszelkie możliwości i stąd moje dylematy ![]()
![]() |
#4502 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice cz. XIV - zima przyszła drogie Panie, więc zacznijmy plotkowanie;)
Cytat:
![]() Cytat:
![]() widzialam dzis dziewczyne z wlosami prawie po kolana az okulary sciaglam zeby ogladnac ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zakorzenienie
|
Red, ja mam podobne dylematy, też studiuję administrację, oprócz tego marzy mi się jeszcze historia sztuki, filologia polska ze specjalizacją edytorstwo, studium dekoracji wnętrz..
![]() nie wiem co zrobię, ale myślę, że studium dekoracji wnętrz na pewno kiedyś zrobię jako coś bardzo, bardzo dla siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Zakorzenienie
|
Red sukienka sliczna
![]() moja kuzynka wlasnie robi technika farmaceute i powiem Wam szczerze, ze wcale nie jest latwo... to studium jest od poniedzialku do piatku, 2 lata... jak widze po ile godzin sie codziennie uczy, jakie tam sa nazwy skaladajace sie z kilku czlonow kilkunasto literowych to podziwiam, ze potrafi to zapamietac... jakies skaldy, receptury itd dla mnie masakra... tu to jedynie chyba wszystko trzeba wykuc na blache a ja nie lubie sie tak uczyc na pamiec, wiec dla mnie to odpada, a pomysle, ze kiedys tez chcialam zrobic sobie takie studium ![]() ja obecnie studiuje zarzadzanie w administracji publicznej (licencjata mam z innej specjalncosi ekonomii) ale caly czas krazy mi po glowie filologia angielska ![]()
Edytowane przez Caroline1920 Czas edycji: 2011-04-28 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Zadomowienie
|
Red, ja rozumiem co masz na myśli, ale jakoś nie wyobrażam sobie połączenia administracja plus farmacja czy ta pomoc dentysty. Głównie dlatego, że te drugie zawody są dla osób uzdolnionych w kierunku chemia, biologia, a jak mi się wydaje Ty pewnie na maturze zdawałaś raczej historię, wos czy geografię. Mi osobiście szkoda byłoby czasu na cofanie się do wiedzy licealnej z tych przedmiotów, chociaż szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie są kryteria w przyjmowaniu do takich szkół, ale raczej są to odpowiedzialne zawody więc chyba nie biorą każdego od tak. Fajnie jest mieć jakieś zaplecze, inne możliwości, piszesz o przekwalifikowaniu się, ale jakoś nie słyszy się o osobach typu był inżynierem, teraz jest lekarzem
![]() Ja na Twoim miejscu myślałabym np. o czymś związanym z ekonomią, finansami przedsiębiorstw (łączy się i z administracją i oddzielnie też funkcjonuje), zarządzanie (np zarządzanie nieruchomościami). Po takich kierunkach możesz pracować w różnych organizacjach, firmach, na różnego rodzaju stopniach a pomoc dentysty to tylko jedna możliwość. Co do farmacji i pracy w aptece to coś mi się o uszy obiło, że jest po tym obowiązkowy kilkuletni staż za najniższą krajową, więc kiepska to perspektywa tak na szybko (chyba, że się mylę w tej kwestii, ale kiedyś tak było). Ogólnie zrobisz wiadomo, jak zechcesz ![]() Edytowane przez Parvanti Czas edycji: 2011-04-28 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zarządzanie też odpada bo to wg mnie bez sensu. Absolwentów zadządzania jest od groma, jeden z najpopularniejszych kierunkow więc po co się tam jeszcze na siłe pchać. Także kurde przyznam szczerze że mam spory problem.
"Może możemy być szczęśliwi gdziekolwiek.. Móc zawsze i wszędzie już polegać na sobie.." ![]() http://s4.suwaczek.com/200608254438.png moja wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post43272007 moje poszukiwania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=653440 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Zadomowienie
|
wanilia zarządzanie nie jako sam kierunek, ale jakaś podyplomówka kierunkowa po administracji. Zresztą akurat administracja też jest w pierwszej 10 najbardziej obleganych kierunków
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4508 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W teorii swietnie to wyglada - praca w wydawnictwie/redakcji; robienie tego, co sie lubi; czytanie masy ciekawych tekstow. Moim zdaniem filologia to 3 zmarnowane lata. Po edytorstwie baaardzo ciezko znalezc prace. Z mojej grupy w zawodzie pracuje 1 osoba... Cytat:
Takze moze tam pojsc wlasciwie kazdy... Red, hoppi, ja tez mam te cholerna potrzebe zdobywania wiedzy/rozwijania sie. Wiekszosc ludzi, gdy o tym slyszy puka sie w glowe i dziwi sie, ze mi sie chce... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polonistów jest masa, miejsc pracynie ma..
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2011-04-28 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i tak za mną chodzi ta nieszczęsna filologia i historia sztuki.. obydwa kierunki po których ciężko o pracę, zdaję sobie z tego sprawę i .. nie wiem co zrobię. bo chcę coś zrobić. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Zadomowienie
|
nafi no to mnie zadziwiłaś, byłam pewna, że mają tam ostre kryteria.
A co do rozwijania się to kto się puka w głowę? Chyba tylko jakieś wyjątkowo mało ambitne osoby, przecież teraz kształcenie się to norma. Moja ciotka zrobiła po 30 magisterkę i doktorat i wszyscy bardzo jej kibicowaliśmy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem, wiem-czepiam się, ale na Boga! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podkreślone - zdawałam geografię i biologię ![]() Po drugie to zgadzam się, ale to już takie drastyczne porównanie. To tak jakby ktoś był neurochirurgiem, a później został adwokatem. W moim przypadku to troszkę mniej drastyczne, bo np. urzędnik ze skończoną kosmetyką lub farmacją na poziomie studium. Nie wiąże się, ale o to mi właśnie chodzi. Z administracją różnie bywa, pensje czasem na początku są głodowe, a żeby wygrać konkurs na stanowisko nie rzadko trzeba mieć pleeeeecy. A taką kosmetykę to i wykorzystać dla własnej wiedzy w "łazienkowych praktykach" ![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Nie ma ostrych kryteriów ![]() Powiem wam, że mam koleżankę na studium administracji i umie po pierwszym roku pisać decyzje, postanowienia, protokoły i inne pisma, o czym ja na drugim roku administracji nie mam bladego pojęcia ![]() ![]()
![]() |
#4514 |
Zakorzenienie
|
niestety większość humanistycznych kierunków, to kierunki oklepane i niepewne.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Zakorzenienie
|
ja bym najchetniej od pazdziernika zapisala sie na... budownictwo
![]() ![]() ![]() chyba nie ma tu wśrod nas zadnej przyszlej pani inzynier? to typowo meskie kierunki... a szkoda..
#4516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj z tego co mi wiadomo to patrza na mature i to bardzo, wbrew pozorom na takie studium tez jest kilka osob na 1 miejsce, a juz w tych lepszych szkolach to na pewno... u mojej kuzynki bylo np 12 osob na 1 miejsce i patrzyli na wyniki maturalne... reszta z moich znajomych mowi to samo... tak sie wydaje, ale to nie ejst takie hop siup jak wiekszosc mysli... oczywiscie chodzi mi o lepsze szkoly a nie o takie, ktorych aktyalnie pelno wszedzie...
![]() |
#4517 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Miałam rachunkowość z której znam tylko teorie. I to też pobieżnie. Gdybym miała zrobić coś z tego co wiem teoretycznie w praktyce pewnie bym poległa. Mam ekonomie. Wiem jakie są systemy rynkowe, znam masę pojęć o których wcześniej słyszałam ale nie wiedziałam "z czym to się je" ale to tez jest tylko teoria. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Nie umiałabym tak z doskoku napisać wniosku, decyzji, postanowienia itp. Po dokształceniu z internetu owszem, ale moja uczelnia takiej wiedzy mi nie zapewnia. Wiec szczerze to raczej jestem średnio zadowolona z tego kierunku. U tż na uczelni (polibuda) jest masa zajęć praktycznych. Ćwiczenia, laborki itp. Jak tż nieraz opowiada co robił, czego się nauczył to naprawdę zazdroszczę. Nie dlatego ze mnie to interesuje i chciałabym wiedziec jak coś tam zrobić tylko dlatego że tż pójdzie kiedyś do pracy i będzie wiedział o co chodzi a ja pójde do biura to z praktycznych umiejętności będę miała obsługę ksera i faksu ![]()
"Może możemy być szczęśliwi gdziekolwiek.. Móc zawsze i wszędzie już polegać na sobie.." ![]() http://s4.suwaczek.com/200608254438.png moja wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post43272007 moje poszukiwania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=653440 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
z tego co mi wiadomo zarabiaja na takim stazu cos kolo 2 tys a wiec nie a najnizsza krajowa ale oczywiscie moge sie mylic...
#4519 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze miałam problem z decyzją dotyczącą tego, co chcę robić w przyszłości. W liceum byłam na mat-infie, zdawałam na maturze rozszerzoną matmę, ale też rozszerzony polski (pochwalę się, że zdałam go na 92% ![]() ![]() Btw. piszę teraz licencjat o kobietach studiujących typowo 'męskie' kierunki (pomysł wziął się z własnych doświadczeń ![]() A to naszyjniki, które dostałam od siostry ![]() http://i55.tinypic.com/21n2rls.jpg
osłoń mnie zielenią jestem jesienne nagie drzewo z zimna drżę Edytowane przez Janis_ Czas edycji: 2011-04-28 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wlasnie to studiuję, i jestem b.zadowolona. Pracowac moge zarówno w duzej firmie i zarzadzac czymkolwiek ,pracowac w wydawnictwie,jak i w teatrze/muzeum/kinie, po doksztalceniu pedagogicznym- w szkole. Moge byc zarzadca, dyrektorem.... ![]() wszystko to oczywiscie z dodatkowa podyplomowka albo maisterka, ale mozliwosci jest mnostwo i mnie to strasznie interesuje ![]() Cytat:
![]() a poza tym to juz chyba od uczelni zalezy,bo TŻ też studiuje administracje i robi takie rzeczy (decyzje itp) na zajeciach...a nawet ma z tego zaliczenia ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4521 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzis wracam do domu, patrze a tu u kogos w oknie (!) flaga i obraz młodej pary - William i Kate ![]() Wiecie, dzisiaj to tu nawet w szkołach są przedstawienia, dzieci wcielają się w postacie W. i K. Cytat:
![]() Kamila - Twój TŻ mógłby Ci pomagać w nauce! ![]()
![]() |
#4522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj widziałam w tv, że już sobie zrobili pole namiotowe na ulicach ![]()
____________ ,,To, co dziś jest rzeczywistością, wczoraj było nierealnym marzeniem '' ![]() Edytowane przez Honey_Girl Czas edycji: 2011-04-28 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do radcy - jest projekt ustawy o połączeniu radcy i adwokata w jeden zawód - adwokat, także zanim skończę studia wiele się może zmienić, także w kwestii innych aplikacji itd. ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety u mnie w okolicy nie ma zarządzania kulturą. a nie mogę studiować gdzieś daleko, bo nie dałaby rady z dojazdami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pozwalam aby kołysały mnie kolejne dni, jest cudnie Edytowane przez wjosna20 Czas edycji: 2011-04-28 o 20:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Zakorzenienie
|
sweet jak ja strasznie nie lubie tego czerwonego poprawiania, czarny wystarczy
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() siostra ma chlopaka w Londynie, ciekawe czy tez bedzie tak koczowac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No może dostanie. ![]()
![]() |
#4528 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4529 |
Raczkowanie
|
Ja już dostałam polecenie od mamy, że mam nagrać ślub Williama i Kate - dla potomnych
![]()
#4530 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:01.