|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.
Kasiapop co u was?????????
Sura najlepszego dla małego! |
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Zakorzenienie
|
sura, urodzinowe życzenia dla synka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Raczkowanie
|
Witam,
Wszystkiego najlepszego dla małych solenizantów ![]() Jakoś udało się przeżyć sobotnie urodzinki ![]() ![]() ![]() ![]() Od siostry dostał garaż piętrowy, drewniany z tesco i jest bardzo zadowolony, od mojej mamy gitarę grającą (strasznie głośną ![]() ![]() Życzę miłego dnia i powodzenia we wszystkim. |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Fajne macie pomysły na imprezy urodzinowe, może coś sama zrobię? ![]() My mamy jeszcze trochę czasu, akurat w tym roku 26. stycznia wypada w sobotę, więc idealnie ![]() Ewka coś mi znowu choruje, teściowa idzie z nią dzisiaj do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
dxziewczyny musze sie was poradzic. Chce kogos do opieki nad Kuba 2 razy w tyg na 7-8 godz. Dzis rozmawialam w sklepie z miejscowa babka i zadzwonila do sasiadki, jej corka opiekowala sie juz kilkoma maluchami, wiec ma doswiadczenie, jest sprawdzona. rozmawialam z nia chwile przez tel, z glodu mloda osoba. Ma do mnie zadzwonic ok 20 i mamy obgadac sprawe. Na pewno ja zaproisze tutaj, zebypoznala sie z Kuba, ale na [ierwszy raz to ile czasu ma u nas byc...? ni wiem o co ja pytac, o nalogi, co jeszcze... mialaby opiekowacie kuba u nas, myslicie ze 10 zł/godz to dobra stawka? to jest wiocha mala, wiec tez wiadomo, ze stawki mniejsze ale kompletnie nie wiem ile takiej osobe sie placi. Mialaby z nim sie bawic, chodzic na spacer, przewijac, dawac ma mu jesc. Ja gotuje, w domu nic nie musi robc. Jak myslicie? jesli sie dspodoba i Kubie i jej to do czerwca przynajmnie by z nami by byla, bo od czerwca moge dac Kube do przedszkola... moze cos doradzicie??
Hania w koncu poszla do przedszkola, wiec w domu wzgledny spokoj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
czesc
gosiaczek nie wiem co Ci doradzic, pewnie jakbym szukala opiekunki to tez Was pytalabym o co ja pytac ![]() nie wiem, co do stawki to wydaje mi sie ze jest jak najbardziej ok, kolezanka placi 8zl babce ktora zajmuje sie jej dzieckiem,
#4507 |
Zakorzenienie
|
U nas średnie miasto i 10 zł to bardzo dobra stawka
![]() ![]()
![]() |
#4508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
stawka 10pln według mnie to całkiem sporo, ja szukałam niani w Wawie za tyle, u Was mniejsze miasto, więc według mnie dobrze płacisz. Ja też miałam panią na godziny, jedynym jej zajęciem była opieka nad Leonem, nie sprzątała, nie gotowała- nic z tych rzeczy. Miała tylko umieć zająć się dzieckiem,przebrać, nakarmić, pójść na spacer i położyć spać o właściwej porze- czyli podobnie chyba jak u ciebie? Zwróć uwagę przy pierwszym kontakcie na to jak ta pani traktuje twoje dziecko, czy ogolnie jest nim zainteresowana, czy bardziej tobą -to ci da ogląd na to jak pani w przyszłości będzie się wywiązywac ze swoich obowiązków. Czy będzie coś robic "na pokaz" czy raczej stworzy bliską relację z dzieckiem i będzie się nim zajmować nawet gdy nie będzie w pobliżu oceniających oczu. U mnie nianię wybrał sobie Leon sam, przychodziło kilka kobitek- wszystkie interesowaly się bardziej mną, niz dzieckiem (mówię o tym pierwszym spotkaniu), tylko jedna była bardziej zorientowana na Leona, siadła od razu z nim na podłodze, rozmawiała ze mną, jednocześnie bawiąc sie z dzieckiem- i ta z nami została, chociaż mi podobała się najmniej ze wszystkich pozostałych ![]() Proponuję zrobić twojej kandydatce test z przewijania i karmienia-przynajmniej zobaczysz czy rzeczywiscie dałaby sobie radę, gdybyś musiała "na gwałt' wyjść z domu ![]() Zapytaj o palenie, sposób rozliczania (niektore nianie preferują tygodniówki), czy byłaby w stanie przyjść za dodatkową gratyfikacją w niestandardowe godziny np. wieczorami, na noc itp (nie ważne czy z tego skorzystasz, ale dowiesz sie na ile jest w stanie się poświęcić dla tej pracy, a co za tym idzie- na ile jej zależy) w sumie to nie wiem co jeszcze....no po prostu musisz wyczuć czy ci kobita odpowiada czy nie ![]() ze swojej strony mogę ci tylko powiedzieć, żebys absolutnie nie brała opiekunki, która pali papierosy- nawet jesli powie, że nie będzie palić przy dziecku- nie będziesz w stanie zweryfikować czy się z tego wywiazuje np. na spacerach, druga sprawa-może zostawiac dziecko samo i chodzić"na dymka" na balkon itp. a ja dzis rozpoczynam akcję poszukiwania łóżka dla mego potomka, syn regularnie od kilku dni najpierw strasznie się szamocze w łóżeczku, obija o szczebelki, potem przychodzi do nas o 3:30 w nocy (tak tak!!), kładzie sie obok mnie, rozpycha się i mówi do mojego TZa "tatuś ty tu nie, ty tam-tam idź spij" ![]() tym sposobem Leon na 2 urodziny zamiast solidnego prezentu dostanie łóżko ![]() Kobitki, czy jest tu jeszcze jakieś dziecię, które śpi w swoim "szczebelkowym" łóżeczku? Ja naprawde liczyłam na to, że on w pierwszym łóżeczku pośpi do końca wakacji, a potem kupimy mu juz piętrowe...no ale teraz to już sama nie wiem, chodzimy z TŻem jak z krzyża zdjęci, bo spanie we 3 nawet na naszym sporym łóżku nie jest wygodne, młody układa się w poprzek, a z rana wali kaskiem gdzie popadnie ![]()
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik ![]() Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2013-01-07 o 12:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | ||
Raczkowanie
|
Hej,
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez zoffka Czas edycji: 2013-01-07 o 14:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
Zakorzenienie
|
la'Mbria piekie to napisalas
![]() szymek tez do przedszkola dopiero za rok pojdzie
#4511 |
Raczkowanie
|
Hej! dawno mnie nie było, ale czytałam na bieżąco.
Gosiaczek- ostatnio ja miałam pomysł, żeby zajmować się dzieckiem bo stwierdziłam że skoro siedze i tak z Kubą to mogę i drugie wziąść pod opiekę, tym bardziej że babeczka chciała tylko na 10 dni w miesiącu. No i to dziecko miało 7miesięcy a oferowała mi 6-7zł/godz w moim miescie widziałam też ogłoszenie za 5 zł ![]() ![]() Kuba śpi z nami, nie ukrywam że ja sama go tak nauczyłam i dobrze mi z tym ![]() My prezentu takiego jakiegoś Kubie nie kupujemy na urodziny, jak będzie ktoś chciał przyjechać to sie mu zrobi impreze i tyle, specjalnie nikogo nie zapraszam, mają wolną ręke- przynajmniej rodzina męża bo moja na miejscu to na pewno coś trzeba będzie naszykować. Od mojej siostry dostanie rowerek biegowy, jutro chyba już przyjdzie chociaż urodziny 6 lutego. Strasznie mi teraz Łobuz śpi długo, w dzień potrafi po 3 godz spać, wieczorem wczoraj usnął o 21.30 a wstał o 9.20. Z tym że w nocy punkt 4 budzi się i pyta czy potwór jest w pokoju albo chce żeby go po plecach smerać, albo popłacze przez sen, nie wiem co sie z nim dzieje noc w noc tak z godzinke jest kręcenia się ![]() U nas też się pojawia bunt dwulatka, strasznie mnie złości jak np chce coś, daje mu to a on w ryk że on nie chce ![]() ![]() ![]() Zoffka podziwiam Cie ja bym tyle nie wytrzymała bez dziecka, ostatnio miałam nawet rozmowę z mężem bo może wyjedzie w kwietniu na ponad 3 miesiące do Niemiec i ja bym na tyle Kuby w życiu nie zostawiła, jemu też jest cholernie ciężko jechać ale chyba kobieta zupełnie inaczej na to patrzy ![]() Miłego popłudnia życzę! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj luka w urodzinkach
![]() Gosiaczku, nie mam żadnego doświadczenia z opiekunkami, ale LaMbria fajnie napisała i myślę też, że intuicja nie powinna Cię zawieść. Mój Maluch jeszcze śpi w szczebelkowym łóżeczku, ale on śpi dość spokojnie i przesypia całe noce. Od wiosny chyba zaczniemy go przyzwyczajać do większego łóżka, bo łóżeczko pójdzie dla drugiego dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Rozeznanie
|
STO LAT, STO LAT !!! Ktoś ma tu dzisiaj urodziny
![]() ![]() No i spóźnone życzonka dla wszystkich maluszków ![]() Nadrabiam Was.... La'Mbria gratki z powodu zaręczyn? ![]() Zoffka - trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie, żebyś znowu szybko mogła być z Zosią ![]() U nas imprezka 20 pewnie, mimo że Julka ma urodziny 25 stycznia, ale 21 tż wyjeżdża na dwa tygodnie z domu więc z przymusu będzie wcześniej. Nad prezentami intensywnie myślę. Na BN dostała duuużo lego duplo bo tak chcięliśmy. Teraz z klockami ma spokój. Chyba poprosimy o odroczenie prezentowe. Może coś na wiosne będzie potrzebne to będzie zbiórka ![]()
![]() |
#4514 |
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny za slowa pocieszenia. Bylam wczoraj u tesciowej, przez cala wizyte bylam twarda, ale jak nadszedl czas pozegnania, to polecialy lzy...Dzis ma operacje, modle sie zeby wszystko bylo dobrze.
Moj Tomus jeszcze spi w lozeczku (szczebelkowym), mysle ze blizej wiosny kupimy mu wreszcie jakies lozko. Dziewczyny duzo zdrowka ![]()
#4515 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4516 |
Zakorzenienie
|
moje dziecko tez spi w szczebelkowym chociaz to co w nim wyprawia to glowa mala, powinien juz spac na duzym lozku ale poczekamy z malowaniem pokoju do wiosny
#4517 |
Raczkowanie
|
Hej
Co do niani - ja mam nianię od momentu kiedy Rozalka skończyła 8,5 miesięcy. Jest to kobieta po 50-tce. Sprawdzona, przejęłam po koleżance, która szczegółowo opisała mi kobitkę i z czystym sercem poleciła. Jestem baaardzo zadowolona, ta kobieta to po prostu skarb. Sama ją zapytałam ile chciałaby dostawać za godzinę - powiedziała, że 4 zł i do tej pory stawka nie zmieniła się, mimo, że proponowaliśmy jej więcej. Stwierdziła, że zawsze tyle brała i nie potrzebuje kasy, chce po prostu czuć się potrzebna. Jest bezdzietną wdową. Przy pierwszym spotkaniu z nami opowiedziała o sobie (nie pali), poznała Rozalkę, a dopiero następnego dnia zabrała małą na godzinny spacer. I tak dzień po dniu zwiększaliśmy ich wspólny czas. Niania nie jest u mnie 8 godzin. Pracuję w szkole i wiadomo jak to jest - raz mnie nie ma 4 g, raz 5 lub 6 - różnie to bywa. Na pewno niania zostanie u mnie jeszcze do lutego 2014. Potem najprawdopodobniej wraca do mojej koleżanki, gdyż będzie zajmować się jej jeszcze nienarodzonym dzieckiem. gosiaczek071 to co mogę doradzić to słuchaj tego co ci podpowiada rozum, serce, intuicja, czy babka interesuje się dzieckiem, jak się wypowiada, czy jest kulturalna. Moja np. uczy Rozalę "magicznych słów", dobrych manier, kulturalnego zachowania w różnych miejscach. Nie musisz jej od razu zatrudniać, przyjmij ją na próbę, w te dni które jesteś w domu, na 2 godzinki. Niech pobawi się z małym, ty krzątaj się po mieszkaniu, obserwuj, wyskocz na chwilkę na zakupki... łóżeczko - nasza śpi w szczebelkowym, jednak mamy to większe 140/70 z możliwością przerobienia na tapczanik, Jak tylko dorwiemy jakąś niewielką barierkę to zamienimy funkcję tego łóżeczka i zdemontujemy te szczebelki. Edytowane przez magda-lenka* Czas edycji: 2013-01-07 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za wszytskie rady
![]() a jeszcze jedna kwestia: uznalismy wczoraj z mezem, ze jak hania sie pochoruje, to ona mialaby sie opiekowac takze nią, Jak myslicie ile powinna wynosic w takim przypadku stawka? jak np 8 zł za jedno dziecko to 10 zł za dwojke bedzie ok? bo chyba nie 2 razy tyle ile za jedno... kompletnie sie nie znam... 4 zł za godzine hmmm, no ale jak nie chce wiecej... wazne, ze dobrze sie Rozalką opiekuje, takie osoby sa najlepsze. Co do magicznych slow ![]() ![]() ![]() Kuba spi w ikeowym lozeczku po hani, juz pisalam. U tesciow ma turystyczne ale umie z nigo wyjsc Hanka w szczebelkowym spala do 2 rż. jedziemy niedlugo na plac zabaw i lody ![]() Edytowane przez gosiaczek071 Czas edycji: 2013-01-08 o 07:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#4520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Zakorzenienie
|
czesc
gosiaczek jeszcze raz wszystkiego dobrego dla Kuby ![]()
#4522 |
Zakorzenienie
|
Jakubie jesteś już dojrzałym mężczyzną
![]() My płacimy 5 zł za h jak dzieci śpią za opiekę u nas stawka 7-8 jest bardzo OK i to dziewczyny nianie np w trakcie studiów pedagogiki ![]() ja myślę że za 2 sztuki taka dopłata jets OK po prostu trzeba zapytać niani czy jej to odpowiada ![]()
![]() |
#4523 |
Raczkowanie
|
Dziękujemy za życzenia i wszystkiego najlepszego dla pozostałych solenizantów! Dzień po imprezie dwie zabawki się uszkodziły (nie mówię, że same, ale zastanawia mnie po co robić zabawki, których dziecko nie może nawet dotknąć żeby się nie zepsuły?) Niestety głupio by mi było powiedzieć rodzinie męża żeby się złożyli na jedną ale porządną zabawkę
![]() Gosiaczek - u nas pojawiła się oferta 6zł/h za opiekę nad dwójką dzieci poniżej 3 lat, więc twoje warunki są super. W ogóle zazdroszczę wam, że tak rozsądnie do tego podchodzicie. Ja ciągle bym rozmyślała, że taka opiekunka źle się zajmuje dzieckiem, że przy mnie się stara, a jak wyjdę to ma wszystko w nosie. Planowałam iść do pracy i zostawić Grzesia z moim tatą (jest na emeryturze), ale obawiam się czy by sobie poradził, co innego zostać godzinkę, czasem, a co innego stała opieka niemal cały dzień. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 |
Zakorzenienie
|
Sura taki 2 już jasno da znać ze mu niania nie odpowiada nawet jak nie mówi, miałam taki przypadek u znajomych. skończyło sie na zamontowaniu kamery i weryfikacji lęków dziecka, które sie niestety potwierdziły w całkowitym olewaniu jego przez nianię ubrała dała jeść i tyle resztę czasu spedzała przed tv...
![]() |
#4525 |
Wtajemniczenie
|
Hej, hej!
![]() Karola, dziękuje za życzenia ![]() Patrilli i gosiaczkowi podziękowałam już na FB ![]() ![]() sura, katz, gosiaczek, Wszystkiego Najlepszego dla Waszych maluszków, przede wszystkim zdrówka i dużo uśmiechu!!! ![]() Wasze dzieciaczki już tak ładnie mówią, Marcel jest leniwy. Rzuca tylko pojedyncze słówka, ale tylko wtedy kiedy ma na to ochotę. Jak się chce nim trochę pochwalić przed znajomymi milczy jak zaklęty ![]() ![]() ![]() My mamy jeszcze szczebelkowe łóżeczko w pokoju, ale służy ono jedynie do zabawy w ciągu dnia, Marcel kula się w nim z pluszakami i nic poza tym, więc rozważam kwestię złożenia go, schowania na strychu i kupna łóżka z barierką. Chyba jestem naiwna ,myśląc że młody chętnie będzie w nim spał, ale zobaczymy - może akurat ![]()
#4526 |
Raczkowanie
|
Ggosiaczek, katz sto lat dla waszych dzieciaczkow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Zakorzenienie
|
dziekuje w imieniu Kuby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
Raczkowanie
|
Wszystkiego naj, naj, naj dla dzisiejszych SOLENIZANTOW
![]()
#4529 |
Wtajemniczenie
|
Hej kobitki!
Nic nie piszecie o bilansach, więc się wyłamie i napiszę, bo dziś byliśmy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jak Wasze bilansy? Dzisiaj luka w urodzinkach ![]() Miłego dnia, my dzisiaj mamy wychodne z TŻem ![]() ![]()
#4530 |
Raczkowanie
|
My nie byliśmy na bilansie. To jest w ogóle obowiązkowe? Dostaje się wezwanie,czy samemu trzeba się zgłosić?
Byłam dziś w przychodni, Rozala się rozchorowala...Ma zapalenie gardła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.