|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXII) - część VII
hejka
![]() Cytat:
![]() dzisiaj się już zreflektował, zajmował się małą jak ja pracowałam (chociaż musiałam go trochę do tego "popchnąć", bo już był lapek i pozycja "ja nie wstaje") a nawet zabrał się za pranie firanek ![]() tylko dlaczego mnie to zawsze musi tyle nerwów kosztować... Cytat:
![]() no tylko, ale taryfa ulgowa gdzieś się musi kończyć ![]() Cytat:
Cytat:
u nas o tyle lepiej, że Lu chce jeść co innego. Tym samym udało mi się ograniczyć cyca do 2-3 karmień w dzień (wcześnie rano po pierwszym przebudzeniu, czasem w południe, i przed snem). Tylko co z tego, skoro Lu nadrabia to w nocy... Jak mniej cyca w dzień, to w nocy musi dostać i koniec kropka. Inaczej się nie uspokoi, wypluwa smoczka, płacze. Ja myślę, że dziecko samo da znać, kiedy będzie gotowe na rezygnację z piersi
![]() |
#4502 |
Zakorzenienie
|
Hej. Nie mam na nic czasu
![]() Moja mama jutro wyjeżdża, więc mamy mały młyn w domu. Muszę ogarnąć wszystko z siostrą, do tego rachunki, Fabian... I to do lipca ![]() Do tego jest mi przykro, że mama mnie z tym wszystkim zostawia, ale co zrobić ![]() Wanilko pw przeczytałam, później Ci odpowiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXII) - część VII
Cytat:
![]() ![]() Brawa dla malutkiej ![]() Mój dostał od dziadków huśtawkę (moi rodzice), od drugich (teście) i od chrzestnego ciuszki, od chrzestnej zabawkę do kąpieli (taka nakręcana, która ma ponoć w wodzie pływać :P), od pradziadków (moich i męża dziadków) pieniądze, my zamówiliśmy kilka książeczek ![]() ![]() ![]() Dzięki ![]() ![]() Nieraz pisałyście o ciuszkach pepco, u nas w okolicy nie ma takiego sklepu, więc marka nie była mi specjalnie znana, ale te ubranka, które mały dostał od babci są stamtąd - faktycznie fajne ![]() ![]() Wcześniej dostałam kilka rzeczy od mojej siostry ciotecznej jak byli zobaczyć małego, teraz patrzę a one też pepco ![]() ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-04-04 o 11:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Koleżanka mama cycoholiczki ( wiek 14 miesięcy) niedawno odstawiła mała od cyca (powód kolejna ciąża). Odstawianie obyło się ugodowo mała przywykła już do mleczka z butelki tylko koleżanka twierdzi że jescze wymownie patrzy się jej w dekolt i czasem próbuję w tulić ( liczy może że się uda jeszcze podłączyć). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
Heh, ja też myślę o eliminacji - tyle, że nocnych karmień. Pytanie, czy jakby zjadła więcej w dzień, to jest większa szansa na ograniczenie karmienia w nocy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 | |
Wtajemniczenie
|
Agunia myślałam że Ty już w nocy nie karmisz
ile razy Lu w nocy je? Z tym samodzielnym odstawieniem to nie zawsze tak jest, żona mojego znajomego do 2,5 roku karmiła w nocy ![]() ![]() U nas jest raczej odwrotnie, dużo cyca w nocy przez co nie bardzo chce cyca w dzień, tzn chce żeby się napić, w ciągu dnia ma może 2 -3 karmienia i to byle szybciej bo zabawa czeka Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Sol dasz sobie świetnie radę! jestem tego pewna ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Blu jak karmisz flachą to wsypuj jej codziennie o jedną miarkę mniej do mleka aż będzie jadła sama wodę, powinna się odzwyczaić, przy kp trzeba skracać nocne karmienia o 1 minutę - co w praktyce nie jest takie łatwe bo Młode i tak sie dopomina o swoją porcję |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, moim zdaniem trzeba umieć wyczuć moment, kiedy dziecko faktycznie potrzebuje tego cycka (jak Lu teraz), a kiedy to jest już po prostu przyzwyczajenie.
![]() |
#4508 | ||
Zakorzenienie
|
Blue pisałaś niedawno, ze Twoja malutka ma dłuższe i bardziej regularne drzemki w ciągu dnia. U nas też duza poprawa w tym względzie, mała zasypia łatwo a nie po ciężkich bojach jak kiedyś, na dłuzej no i jest spora regularność
![]() Cytat:
![]() Co do pogrubionego - a jak nie da znać a czas bedzie mijał? Przecież niektórzy karmią dwu i trzyletnie dzieci... I nie robią tego przecież na siłe ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Odnośnie wesela to myślę, że jak macie z kim zostawić dziecko, to skorzystajcie. Albo jeżeli impreza odbywa się gdzieś blisko Was, to na początku można być z dzieckiem a później oddać je pod opiekę. Inaczej i wy się umeczycie i dziecko też... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Gosi podczas wyrzynania górnych dwójek towarzyszyło zmniejszenie apetytu i w pewnym momencie wymioty... Ale jak tylko wyszły jest ok. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ciekawe co za niespodziankę przygotowuje dla Ciebie tż ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
Zakorzenienie
|
ale mi nie chodzi o to, że dziecko powie wprost "nie chcę" albo po prostu odmówi cycka. Czasem to są bardzo subtelne sygnały. U nas to wyglądało tak, że Lu jak w nocy jej dawałam cycka, to owszem, zasysała, ale bardzo szybko odpływała i jadła właściwie już śpiąc. I wtedy mnie olśniło, że ona raczej nie potrzebuje jeść, a budzi się z przyzwyczajenia i wystarczy przytulić. I tak było. Nie dawałam cycka i wytrzymywała bez mleka od 18 do 7 rano. Do czasu ograniczenia karmień piersią w dzień. Teraz na wyjeździe jak jadła mniej pokarmów stałych a częściej cycka to w nocy już nie domagała się piersi, wróciliśmy, mniej cycka w dzień i z powrotem domaganie się nocą
#4511 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() mnie też ![]() Cytat:
![]() wlansie kupilam setna chyba butle i inne mleko ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4512 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Raczkowanie
|
moj szkrab niechcial mojego mleka albo raczej niechcial mojego CYCA
![]() moze drugie malenstwo polubi bardziej moje CYCE..wkoncu mam je dorodne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Wtajemniczenie
|
Agunia to Ty masz rozwiązanie zresztą dla mnie karmienie 1 raz w nocy byłoby do zaakceptowania
aaa bo jest tak metoda na uczenie dzieci spać w łóżeczku, zostawiasz dziecko w łóżeczku rozbudzone w porze jego spania, przychodzisz uspokoić dopiero jak płacze 2 minuty, potem 5, potem 7, każdy następny raz też 7 min, to nie na moje nerwy :/ w dzień kładziemy go do wózka na brzuszku, wystarczy że kilka razy pojeżdżę i zasypia, trwa to może 3 min, specjalnie go tak nauczyliśmy żeby mógł go uśpić każdy w dowolnym miejscu, na noc nie mogę go zostawić w wózku bo boje się że wypadnie, zresztą chce żeby spał w swoim łóżeczku dziewczyny a jak u Was wygląda zasypianie w dzień ? Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2013-04-04 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Zakorzenienie
|
jak widzę, że mała już jest śpiąca to kładę do łóżeczka, daje smoka, przykrywam kocykiem i trzymam lekko za plecki, właściwie to kładę na nich rękę po prostu (inaczej od razu podnosi się do góry, nawet jak już praktycznie śpi, i zaczyna się wspinać po szczebelkach). I tak wiszę nad łóżeczkiem czasem chwilkę, innym razem troszkę dłużej aż Lu przyśnie
#4516 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja z moim nie będę mieć tego problemu o którym piszecie, bo on od dawna jest odstawiony - na własne życzenie, bo przecież on jest dorosły facet a nie jakiś mamincycek :P Tak wyszło po prostu ![]() ![]() A co do spania to u nas różnie... Jak jeszcze nie był taki mobilny to często wózek, teraz bym go nigdy w nim nie zostawiła ![]() ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-04-04 o 14:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Raczkowanie
|
jak wyglada u nas zasypianie w dzien: taniec, spiew, taniec spiew, czasem herbata na uspokojenie, taniec i spiew...ba nawet duzo spiewu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4519 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() My dzisiaj kończymy 8 miesięcy ![]() Pamietam jak dziś, gdy w dniu porodu byliśmy w restauracji i z powodu skurczy nie mogłam dokończyć obiadu ![]() ![]()
#4520 |
Raczkowanie
|
ewka5891
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Zadomowienie
|
Mały zazwyczaj przysypia mi na cycu, ewentualnie w wózku, a mąż usypia go na rękach. Kiedyś zasypiał mi bujany na kolanach, ale to już niestety przeszłość...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4522 | |||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Gosia wstała jak miała tez 7,5 miesiąca, raczkować zaczęła w wieku 6 miesięcy a za parę dni skończy 8 i drepta przy meblach. Także nic sie nie martw, jak sam wstaje to nic złego sie nie dzieje! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mój na szczęście garnie się do małej a ona do niego, więc nawet nie musze nic mówić a on się nią zajmuje (od zabawy, po zmianę pieluszki, karmienie i kąpanie - wszystko zrobi). Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo ja parę godzin przed porodem jadłam .. kaszankę z grilla ![]() wszystkiego najlepszego ![]() Wanilka - moja mała śpi w ciągu dnia w wózku. Jak widzę, ze jest śpiąca to buch to wózka, 2 min bujania jak u Olcii i śpi - nawet 1,5 h. Ale to teraz gdy ma lepszy okres. Ogólnie z drzemkami u nas od zawsze było bardzo cieżko. Wiecie co? M. to high need baby ![]() Zawsze wydawało mi sie, ze moja mała jest bardzo wymagająca, a do dziecka "łatwego w obsłudze" jej bardzo daleko, przeczytałam ten artukuł i wszystko się zgadza ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-04-04 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 |
Zakorzenienie
|
Linka chyba curry wtedy jadlam, byłam taka glodna
![]()
#4525 |
Zadomowienie
|
Cześć
jeszcze 1.45 i koniec pracy , ale mi się dzisiaj dłuży ![]() u nas nocne karmienie jest nadal jedno między 3 a 5 . Wczoraj dosypałam małej do mleka o 22 kleik ryzowy i dopiero obudziłą się na karmienie o 5.10 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie nadrobiłam, przyznaję się bez bicia.
Kupiliśmy dzisiaj fotelik, jednak montowany przodem. Wybór padł na romer Trifix, mam nadzieję, że wybór dobry. Co sądzicie o takim wózku: http://allegro.pl/x-lander-xs-x-s-sp...117050076.html Ma małą budkę, na to zwracała uwagę Agunia. Agunia czy w takiej spacerówce konieczna jest dobrze zabudowana budka? Ogólnie mi się spodobał i jak na tego typu spacerówki jest dość wysoka. Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do budki - zależy jak dla kogo, dla mnie to było ważne bo Lu bardzo nie lubi jak jej słońce świeci w oczy, strasznie się wtedy wścieka. I sporo osób mi mówiło, że u ich dzieciaczków jest identycznie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4528 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak wsypywałam 5 miarek (czyli o jedną mniej), to było ok, a jak 4, to budziła się odpowiednio wcześniej i była głodna - smoczek, herbatka nie wystarczały by zasnęła. A nawet jak zasnęła, to po 15-30 minutach znowu pobudka i powtórka z rozrywki. Podziel się wiedzą, co jeszcze przeczytałaś? Ona chodzi spać 20-21 i je przed snem kaszkę. Mleko je około północy, a później po 4-5 godzinach. Heh. Wiem, że tak nie powinno być... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Także u nas zasypianie sprowadza się do położenia w łóżeczku, często włączam konika FP i wchodzę co jakiś czas (raczej nie patrzę na zegarek, tylko słucham, jak się zachowuje). Nie trwa to długo. Jak wchodzę, to podaję smoczka, przykrywam. Dziś nawet zasnęła na brzuszku! Pierwszy raz od pół roku ![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- W ogóle nie działa. Mandi, a Ty czasem nie korzystasz z mobilnego? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w dzień zasypia w wózku, choć chce go tego oduczyć, chce żeby zasypiał sam w łóżeczku a nie pod wpływem bujania czy kołysania ![]() TŻ własnie karmi Jasia butlę ![]() ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- wiadomosc z ostatniej chwili, Jas wypił 90 ml mm z kleikiem z butli, sam odepchnął butle(czyli sie najdal pewnie) i usnął TŻtwoi na rekach ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego dla Dominika
![]() Mandi, ta parasolka jest trochę podobna do mojej. U nas super się sprawdza. Mała dużo widzi, jest wszystkim zainteresowana, obserwuje. Jak słońce świeci to zamyka oczka, nie denerwuje się. ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Linka, nasze dzieci wzrosną na ciekawych świata dorosłych, nierzadko posiadających wspaniałe pasje. ![]() Iga była jednym noworodkiem na oddziale ryczącym non stop. Spała tylko przy piersi. Albo tekst że dziecko domaga się wzięcia na ręce, kiedy je się weźmie to i tak płacze bo coś się mu nie podoba. Skąd ja to znam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.