Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-08, 08:47   #4501
alekaz1
Zakorzenienie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

Ja tez sie niewysypiam. Wstawnie siku co 3-4 godizny przygotowuje do wstawania do dziecka chyba

mam zamiar zaczac prasowac zaraz
Stary 2014-10-08, 08:55   #4502
mysza88
Rozeznanie

w pytaniu na śniadanie była moja lekarka z warszawy.. opowiadała własnie o tym konflikcie płytkowym który nam robiła. u nas też jest niezgodność ale ja na szczęście nie wytwarzam przeciwciał
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 08:57   #4503
minka26
Wtajemniczenie

pod wpływem waszych postów o kompletowaniu wyprawki zaczęłam sobie pisać co potrzeba, póki co są to rzeczy głównie dla mnie do szpitala, ale zawsze coś

zaraz muszę ogarnąć półki i zrobić gdzieś miejsce na ciuchy Malutkiej nie wiem jak ja to zrobię
Stary 2014-10-08, 09:08   #4504
Basjenia
Zadomowienie

dobry!
powoli chyba wchodzę w fazę niedźwiedzią bo coraz później wstaje a w nocy wstaje tylko raz..
Inka z sudocremem to bardzo rozważnie. mocno wysusza.
żadna z nas nie ma na swojej liście PUDRU...czyżby był zbędny czy moda przeminęła?

i z przymrużeniem oka taki tam.... https://www.youtube.com/watch?v=BHk6Kw5w3fs

najbardziej mi się podoba końcówka o pralce
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:13   #4505
sjero
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
dobry!
powoli chyba wchodzę w fazę niedźwiedzią bo coraz później wstaje a w nocy wstaje tylko raz..
żadna z nas nie ma na swojej liście PUDRU...czyżby był zbędny czy moda przeminęła?
ja też już wstaję tylko 2 razy siku w nocy, wcześniej latałam jak szalona.

Co do pudru, to czytałam, że przeżytek, że tylko zatyka pory, i że w razie jakiś poważnych podrażnień lepiej użyć mąki ziemniaczanej.

Ja generalnie wychodzę z założenia, że im mniej, tym lepiej
sjero jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:16   #4506
madziqqq
Rozeznanie

ja wstaję raz albo w ogóle, ale to bardziej z lenistwa nie wstaje bo mi się wstawać nie chce tzn z łazienki bym skorzystała ale ciężko się zwlec

Edytowane przez madziqqq
Czas edycji: 2014-10-08 o 09:19
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:18   #4507
karooka
Raczkowanie

Mysza właśnie też oglądałam - cudowna kobieta! myślę, że w jej rękach możecie czuć się bezpiecznie i mieć pewność, że wszystkie badania będą wykonane jak należy.

Ja właśnie dziś byłam na pobraniu krwi w kier anty-Rh. Ciekawa jestem wyniku. Co prawda ma znaczenie przy 2dziecku, ale zawsze lepiej wiedzieć. Jutro wizyta

Dziś też miałam ciężką noc. Rano prawie zaspałam na pobranie krwi. Wierciłam się strasznie, miałam głupie sny, jakoś nie umiem spać na tym zalecanym lewym boku

Wczoraj pierwsze zajęcia w szkole rodzenia - super odczucia! 5par i tylko ja byłam sama, ale mój mąż obiecał poprawę i wtorkowe wieczory będzie rezerwował dla nas Zajęcia prowadzi wspaniała położna - oddziałowa w szpitalu, gdzie zamierzam rodzić. Jestem dużo spokojniejsza i ogólnie szczęśliwa, że się na te zajęcia zapisałam. Już na pierwszych dowiedziałam się dużo, a przede mną jeszcze 7

Dziś mam w planach leżenie. I wymyślanie jak mogę udekorować pokój tymi kółeczkami ze zwierzątkami... ciągle nie mam pomysłu.

Miłego dnia!
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 09:32   #4508
19Inka90
Wtajemniczenie

Mysza humor miałam średni bo mój TŻ składał meble a straszny nerwus z niego

Sasia a Zakletych w czasie ogladalas ?? niby tez dramat ale jednak na sam koniec człowiek uśmiecha się sam do siebie To mój ukochany film

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:36   #4509
sasia25
Rozeznanie

Inka, śmignęło mi chyba gdzieś kawałek tego filmu, bo jak czytam opis, to pamiętam scene, gdzie ten gość właśnie rozmawia z tą małą na polu/łące i znika. To chyba to
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:37   #4510
sofia_the_first
Raczkowanie

heej... niestety takie koszty poniosłam, podstawa była niższa, dodakowe koszty bardzo podrożyły cenę... niestety w szpitalach prywatnych to jest "małym druczkiem" wszelkie badania, leki, kroplówki wszystko płatne... dlatego teraz tylko państwowy szpital- warunki koszmarne ale przemęczę się 3 dni... poza tym zaplecze dla dziecka i mamy bardzo dobre... bo w Damianie miałam nieco do zarzucenia... np. przyszła POŁOŻNA LAKTACYJNA z paznokciami 4-cm, i mówi- aa wie Pani, nie ma co sie męczyć z tym karmieniem- takie małe piersiątk, nic nie poleci.... Pani da butle- o proszz- i będzie spokój LOL

wtedy tego nie widziałam, byłam młoda i myslalam ze to norma, później zaczęłam sie zastanawiać dopiero kilka mcy po porodzie..

Sara
Laura

Edytowane przez sofia_the_first
Czas edycji: 2014-10-08 o 09:40
sofia_the_first jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:38   #4511
19Inka90
Wtajemniczenie

Nooooo to to <3

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:39   #4512
mysza88
Rozeznanie

karooka taką własnie mamy nadzieję

[QUOTE=19Inka90;48441707]Mysza humor miałam średni bo mój TŻ składał meble a straszny nerwus z niego
/QUOTE]

ooo to tak jak u mnie ja tż zaczyna coś robić to musze przy nim byc, a jak pytam do czego ja mu jestem potrzebna skoro i tak nic mu nie pomagam, to mówi że musi miec kogoś na kogo będzie krzyczał jak mu wychodzić nie będzie :P
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 09:54   #4513
alekaz1
Zakorzenienie

Szalejecie z tymi postami. Poprasowalam jedna reklamowke ciuchow i pare flanel recznikow i kocykow. I nie mam sily. Moze kolejna reklamowke potem.
Stary 2014-10-08, 09:56   #4514
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
dobry!
Pudru chyba nie ma co kupować wcześniej. Na szkole rodzenia położna mówiła, że stosuje się go niezwykle rzadko, bo tylko u maluszków które mają mnóstwo fałdek, czyli takich mówiąc dosłownie małych grubasków Bo u nich nie dochodzi powietrze w te zagłębienia. "Normalne" bobaski i ich fałdeczki nie potrzebują pudru.

A i mówiła nam o oliwce, żeby nie sparować dzieci po kąpaniu, bo ona nie nawilża tylko natłuszcza. Dlatego oliwka tylko do masażu przed kąpielą. Strasznie mi się spodobały techniki masażu/głaskania niemowlaków. Na YT też fajnie pokazują.

Czekam na wypłatę i kończę kompletować wyprawkę Hura!
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:07   #4515
sasia25
Rozeznanie

Więc czym nawilżać skórę dziecka po kąpieli? ja jeszcze nic nie kupiłłam do ani po, ciągle nie wiem
Stary 2014-10-08, 10:11   #4516
Hasiap
Rozeznanie

A ja przy wszelkim skręcaniu mebli wolę być przy mężu - kierownik musi być! Jak meble do kuchni z kolegą wieszali na ścianę, to ja namiętnie film z wesela oglądałam z psem (bo pies strasznie reaguje na dźwięki wiertary więc musiała być zamknięta, to skorzystałam na filmie akurat ) Zanim zaczęli wiercić to wszystko powiedziałam co gdzie chcę i poszłam do pokoju Oni wszystko zawiesili, zadowoleni mnie wołają a ja za głowę się łapię, że wszystko nie tak Oni zawiesili sobie pionowe z pionowymi, a poziome z poziomymi w jednym ciągu. A ja dokładnie mówiłam że najpierw jedna podwójna pionowa później dwie poziome i na koniec jedna pionowa. Musieli zdjąć na nowo wiercić ścianę, by zawiesić tak jak mówiłam... i bach.. w ścianie ukryty był kabel prądu, który podczas wiercenia został przewiercony Oni mega wkurzeni, że ja wymyślam i jeszcze musieli prąd naprawiać Ale chociaż mam jak chciałam Teraz nawet nie dopuszczam samego męża bo muszę mieć kontrolę na wszystko Tak w razie W :p
Stary 2014-10-08, 10:11   #4517
sjero
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Więc czym nawilżać skórę dziecka po kąpieli? ja jeszcze nic nie kupiłłam do ani po, ciągle nie wiem
jak będę miała chwilę w domu, to przepiszę moją listę kosmetyczną dla malucha bazowaną na opiniach i analizach.
sjero jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:12   #4518
alekaz1
Zakorzenienie

Cytat:
ja kupilam oliatum i niby po tym sie niczym nie smaruje. Na zmiane mam plyn do kapieli z babydreama i z tego tez kupilam oliwke ale to bardziej na glowke
Stary 2014-10-08, 10:19   #4519
sasia25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sjero Pokaż wiadomość
jak będę miała chwilę w domu, to przepiszę moją listę kosmetyczną dla malucha bazowaną na opiniach i analizach.
o super. też miałam listę, ale ostatecznie trochę ją okroiłam i wyszło na to, że nie mam niczego do/po kąpieli

alekaz tak, juz przewijał się tu temat oliatum i w sumie różne są opinie? a ja chciałam coś naturalnego, może jakieś olejki do kąpieli są czy coś? jakieś delikatne mydło?

A na ciemieniuchę co? Moja mama mówiła, że żadne jej dziecko tego nie miało więc z tym też odpuszczę. Kupię jak będzie potrzebne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 10:30   #4520
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sjero Pokaż wiadomość
Ja chętnie poczytam. Mam co prawda swoje typy ale może dowiem się czegoś mądrego jeszcze

A co do pudru...to lepsza mąka ziemniaczana. Ponoć jak byłam maleństwem mama potraktowała moja zaczerwieniona pupę pudrem który powlazil pod skórę

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-10-08, 10:30   #4521
madziqqq
Rozeznanie

a ja to dziwna jestem bo sama lubię składać meble i takie tam inne pierdoły, łóżeczko też bardziej ja skręcałam niż tż
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:43   #4522
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sofia_the_first Pokaż wiadomość
heej... niestety takie koszty poniosłam, podstawa była niższa, dodakowe koszty bardzo podrożyły cenę... niestety w szpitalach prywatnych to jest "małym druczkiem" wszelkie badania, leki, kroplówki wszystko płatne... dlatego teraz tylko państwowy szpital- warunki koszmarne ale przemęczę się 3 dni... poza tym zaplecze dla dziecka i mamy bardzo dobre... bo w Damianie miałam nieco do zarzucenia... np. przyszła POŁOŻNA LAKTACYJNA z paznokciami 4-cm, i mówi- aa wie Pani, nie ma co sie męczyć z tym karmieniem- takie małe piersiątk, nic nie poleci.... Pani da butle- o proszz- i będzie spokój LOL
no to nieźle się postarali o specjalistkę i to za ciężkie pieniądze

Ja wybrałam szpital w którym spędziłam dwa dni na ginekologii (jest połączona z oddziałem położniczym) i choć oddział jako taki pozostawia wiele do życzenia, bo przydałby mu się remont i reorganizacja sal, to personel i pielęgniarski i lekarski ujął mnie swoim podejściem i zaangażowaniem. Dla mnie najważniejsza jest dobra opieka, reszta to dodatek.
Położną wybrałam z tego szpitala, prowadziła też zajęcia w SR gdzie chodziłam i jest również doradcą laktacyjnym więc myślę, że będę zadowolona.

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:46   #4523
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
o super. też miałam listę, ale ostatecznie trochę ją okroiłam i wyszło na to, że nie mam niczego do/po kąpieli

alekaz tak, juz przewijał się tu temat oliatum i w sumie różne są opinie? a ja chciałam coś naturalnego, może jakieś olejki do kąpieli są czy coś? jakieś delikatne mydło?

A na ciemieniuchę co? Moja mama mówiła, że żadne jej dziecko tego nie miało więc z tym też odpuszczę. Kupię jak będzie potrzebne
naturalnego to może do kąpieli mydło marsylijskie, masło shea po kąpieli, a na gorsze stany przesuszenia olej z słodkich migdałów.
Z tej mieszanki można też zrobić krem na zimę, ale u ciebie mrozów nie będzie
ja mam olej kokosowy i dla siebie i małej używam, ale nie wiem czy takiego maluszka nie uczuli, więc dobrze mieć coś jeszcze.

ja na ciemieniuchę nic nie mam, ale moja mała nie miała, więc może i teraz będzie ok

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-08, 10:49   #4524
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Kąpiąc dziecko w emolientach jak np. Oillatum nie trzeba już niczym smarować. Ten płyn dobrze nawilża. Podobno nie uzależnia skóry dziecka, więc później można się przerzucić np. na Ziajkę do kąpania - podobno bardzo fajna.

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
ja kupilam oliatum i niby po tym sie niczym nie smaruje. Na zmiane mam plyn do kapieli z babydreama i z tego tez kupilam oliwke ale to bardziej na glowke
Jeżeli dziecko nie będzie nic potrzebowało do babydreamie to myślę, że nie ma co na siłę smarować czymś jeszcze. Zawsze jakiś balsam możesz dokupić Położna nam mówiła, że zdarzają się dzieci z tłustą skórą, wtedy lepiej myć w mydełku w kostce dla niemowląt, a nie w płynach. Ale to zobaczymy po naszych dzieciakach

Cytat:

Ja też nic specjalnego nie kupowałam. Wyjdzie w praniu Chociaż podobno Oillatum do kąpania, fajnie też główkę nawilża.

Dziewczyny kupiłam octenisept na pępek, ale moja położna go odradza. Mówiła, że za słaby i może się paprać. Nie chcę żeby mała przeżywała z pępkiem horror, więc może lepiej potraktować go tym spirytusem? Jak myślicie?
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:52   #4525
minka26
Wtajemniczenie

dziewczyny na poprawę humoru poczytajcie sobie opowieści z innego forum o śmiesznych wydarzeniach podczas porodu jak laski opisują

http://www.babyboom.pl/forum/ciaza-p...30/index2.html
Stary 2014-10-08, 10:52   #4526
Chemisette
Rozeznanie

Też mam taką nadzieję że tam gdzie chce rodzić to nie tylko wygląd zewnętrzny się zmienił ale też personel dobrze podchodzi do ludzi. Na tych dniach otwartych co byłam położna która nas oprowadzała mówiła. że każda sala ma swoją położną, która opiekuje się nami przez cały czas, mam nadzieję że to prawda, bo niestety ale nie stać mnie na własną położną
Chemisette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:53   #4527
skrzatek24
Rozeznanie

Mysza też widziałam ten fragment z pytania na śniadanie. Jak dla mnie tacy lekarze to cudotwórcy. a jeszcze dwadzieścia lat temu dzieciaczki umierały w związku z konfliktem płytkowym.

Inka jeżeli Emilka nie będzie miała odparzeń (oby) nie warto stosować sudocremu. Przy poprzednim dziecku stosowałam tylko linomag i też nie za każdym razem przy przewijaniu.
Pytałyście też czym natłuszczać skórę dziecka po kąpieli? U nas pediatra odradzał oliwkę, chyba, że do masażu. Stosowałam tylko Balneum Hermal (nie wiem czy to jeszcze istnieje i jaki ma skład)i nie było potrzeby natłuszczania. Teraz zastanawiam się co kupić. Na ciemieniuszkę nie miałam żadnego specyfiku, bo młody nie miał. Moim zdaniem za dużo też nie warto na zapas kupować. Przy poprzednim dziecku sporo rzeczy wyrzuciłam, bo nie miałam komu oddać a przeterminowały się albo okazały bezużyteczne.

A ja się czuję coraz słabiej. Do tej pory wyniki badań mam o niebo lepsze niż w poprzedniej ciąży, a totalnie brakuje mi sił. Najchętniej nie ruszałabym się z domu.

Basiabasia ależ masz zakręt z tą glukozą. Ja też badanie robiłam wcześnie bo w 26 tygodniu i czasem myślę sobie, że może dla pewności powtórzyć, bo może stąd moje gorsze samopoczucie. Ale bez skierowania tego chyba nie zrobię?

Jussi różne są opinie nt. octeniseptu. Niektórzy mówią, że szybciej się po nim goi niż po spirytusie i że bardzo dobrze wysusza, pewnie zależy od skóry. Ja nie pamiętam co stosowałam przy synku. Na pewno było to coś z apteki na receptę, pewnie spirytus z czymś wymieszali. Jeżeli już używać spirytusu to takiego spożywczego rozcieńczonego z wodą.

Edytowane przez skrzatek24
Czas edycji: 2014-10-08 o 11:03
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:54   #4528
Basjenia
Zadomowienie

Jusssi spirytus zdecydowanie.octanisept to środek bardziej szpitalny i do naprawdę głębokich trudnych ran

Skrzatek ja dzisiaj nie mogę wyjść z lóżka bo nie mam siły...chyba to już taki czas-małe przecież rosną bardzo teraz a dodatkowo nakłada się na to aura jesienna.każdy człowiek czuje sie gorzej...

Edytowane przez Basjenia
Czas edycji: 2014-10-08 o 10:57
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-08, 10:55   #4529
sasia25
Rozeznanie

Minka dzięki, właśnie o takie rzeczy mi chodziło
nigdy nie słyszałam o mydle marsylijskim, ale zaraz sobie poszukam info

Jussi mówisz, że ten oillatum tak dobrze nawilża? kurczę, tu jest taka woda, ze chyba wszystkich strasznie wysusza więc znów nie wiem co wybrać
Stary 2014-10-08, 11:03   #4530
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Jusssi spirytus zdecydowanie.octanisept to środek bardziej szpitalny i do naprawdę głębokich trudnych ran

Skrzatek ja dzisiaj nie mogę wyjść z lóżka bo nie mam siły...chyba to już taki czas-małe przecież rosną bardzo teraz a dodatkowo nakłada się na to aura jesienna.każdy człowiek czuje sie gorzej...
ja wczoraj odprowadziłam małą do przedszkola i spałam do 12stej dziś też bym chętnie tak zrobiła, ale więcej roboty mam

Cytat:
Minka dzięki, właśnie o takie rzeczy mi chodziło
nigdy nie słyszałam o mydle marsylijskim, ale zaraz sobie poszukam info

Jussi mówisz, że ten oillatum tak dobrze nawilża? kurczę, tu jest taka woda, ze chyba wszystkich strasznie wysusza więc znów nie wiem co wybrać
zawsze do kąpieli możesz wlać kilka kropli olejku ze słodkich migdałów, ale może nie od razu, bo trzeba bardziej dziecko trzymać, żeby się nie wyślizgnęło.
mydło marsylijskie test też dobre do podmywania krocza

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości