|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cz.II Juz sie teraz nie staramy, bo malenstwo w brzuchu mamy- mamusie po staran
Buu u mnie tez tak czasami bywa ze maly zje z obydwu piersi i placze. Niestety czasami bez dokarmiania sie nie obchodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cz.II Juz sie teraz nie staramy, bo malenstwo w brzuchu mamy- mamusie po staran
cos no niestety
![]() bo co zrobic jak jest glodna?i placze straszliwie a przy piersi sie szarpie i chwila i to juz nie placz a wrzask ![]() chociaz dzis o dziwno byl w miare dobry dzien nawet spala chyba 1,5h ciagiem az bylam w szoku maz stwierdzil ze mloda odreagowuje ciezki tydzien |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zakorzenienie
|
Buu no dokladnie jak sobie nie doje to tylko bedzie plakac i sie zloscic a to nie o to chodzi.
No to ladnie przespala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a wiesz ja tez tak mialam z D.na kp. Dopiero jak przezzlam na mm to zaczal noce przesypiac ale wiem ze to nie regula Cytat:
wiesz mi sie wydaje ze nie warto na sile uczyc go na rszie lozeczka. On jest bardzo maly i potrzebuje bliskosci a dzieci do pol roku ( a nawet i dluzej) sie nie przyzwyczajaja. Przynajmnirj wg.literatury fachowej i mi sie sprawdzilo. Darka dopiero jak mial 4 mies.odkladalam i nie na sile i wcale nie mial z tym problemow. Z reszta sama zauwazypam ze przyzwyczajenia do pewnych rzeczy weszly dopiero po 1 r.z. Do tego czasu dosc dowolnie moglam go w roznych rzeczach "szkolic". I jesli moge cos zadugerowzc to jednak bierz malego na rece jak tylko zaczyna plakac. Jak sie juz rozplacze mocno to za duzo dla niego. Kazda chwila placzu wytwarza kortyzol a kortyzol zabija tworzace sie polaczenia nerwowd w mozgu przez co tworzy sie ich mniej. Wiec im wiecej i dluzej placzu tym wieksze szkody w mozgu. P9 jakims czasie na pewno bedzie mniej plakal...na poczatku bywa tylko ciezej. O wlasnje. Ja sie zgadzam. Tez uwazam ze po prostu jestesmy calym swiatem dla tych dzieciakow i one musza nas czuc. Niektore bardziej inne mniej..ale kazde mocno potrzebuje mamusi
![]() |
#4505 |
Konto usunięte
|
![]() u nas nocka ładna.. w dzien troche marudzi ale to dlatego, ze wstał juz tak na amen przed ósmą.. no i kilka h - gdzies do 11 nie spał wcale. i jak po 11 zasnał to tesciowa przyjechała i go obudziła, oczywiście niechcący. zebyscie widziały jak tz jej wyprawił, pierwszy raz chyba tak ostro jej nagadał.. no i potem tez tak w sumie spał kilka razy ale krótko, wiec taki marudny... teraz niedawno ze 3 razy wołał o cyca i po chwili zasypiał.. dopiero przed chwilą jakos mocniej zasnął.. wydaje mi sie ze po prostu sie nie wyspał i dlaego troche mi brzeczy w dzien dzis, bo kupy to akurat ładne robi. wiec brzuszek go chyba nie boli, pozatym miękki ma. co do tej bliskości, to nie jest tak, ze ja go tylko karmie przewijam i usypiam. nawet lubię jak śpi z nami. ale tz twierdzi, ze musze zaczac go uczyc, bo potem bd ciezko. a ja uwielbiam własnie takie chwile razem. nieraz go wezmę na ręce a on tak patrzy spokojnie na mnie. no te chwile , tego nikt mi nie zabierze, tych spojrzen, tych usmiechów. przytulamy się, naprawde ja staram sie jak najwiecej ciepła mu dac, bo sama nigdy tego nie doswiadczyłam od przybranych rodziców... no i nie czekam az się zaniesie jezeli się obudzi. tylko czekam i nasłuchuje czy pokwękuje w miedzyczasie - ma tak ze jak spi to pokweka dosłownie parę sekund i zaraz znów spi - czy się wybudza. jak widze ze się obudził to odrazu go biorę. szwagierka robiła tak ze zostawiała córkę płacząca w pokoju w łóżeczku. dziecko tak płakało ze az z braku siły potem zasypiało. a oni teraz tacy dumni, bo nie musieli do niej latac i ze się nauczyła sama spac szybko.. ja tak nie zamierzam, dziewuszka sie teraz wszystkiego boi, wgl nie potrafiłabym go tak zostawic zeby lezał i płakał i z tego płaczu zasypiał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Konto usunięte
|
Ola nie dość, że to nie jest żadna metoda na nauczenie dziecka zasypiania samemu w łóżeczku, to jeszcze, jak dla mnie to jest znęcanie się psychiczne nad dzieckiem...
![]() ![]() ![]() Poproszę o kciuki za jutro... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4507 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie nigdy z D.nie spi3szylam a mam bardzo grzecznego chlopca. Czywoscie tez go uczylam zasypiac w lozeczku ( na drzemki bo na noc jakos sobie radzil jak go odkladalam po karmieniu piersia) i w sumie robilam tak jak wspomnialyscie. Odkladalam i wychodzilam. Jak tylko zaplakal to wracapam, bralam na rece, tulilam i znow odkladalam. I faktycznie pierwsze dni to wracalam chyba 100 x nim zasnal. Juz mnie kregoslup bolal od podnoszenia go i przytulania ![]() ojej to szybkiego zdrowka zycze [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;51583807]U mnie 11tc, pojutrze wizyta. Od wczoraj mam nasilenie objawów i bardzo się cieszę, bo już głupoty do głowy przychodziły. Poniedziałkowa wizyta albo mnie uspokoi, albo złamie mi serce, ale wierzę w to pierwsze ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() Cytat:
![]() |
#4508 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieje ze u bas nie bedzie problemu ze spaniem w lozeczku ale to sie okaze, mam kokezanke krorej synek za kilka sni skonczy roczek maz spi na kanapie w duzym pokoju a on z nia w lozku a to dlatego ze jej jest go szkoda by tak sam spal w lozeczku :/
a u mnie dzis 34t1d za tydzien wizyta zapytac musze gin kiedy planuje CC, no i musze torbe zaczac pomalu pakowac Gryzia oczywiscie mega kciuki za wizyte ![]()
![]() |
#4509 |
Zadomowienie
|
Ola... moim zdaniem świetnie sobie radzisz. Dziecku czasami po prostu się coś śni i dobrze jest sprawdzić co się dzieje. Jak śpi dalej to ok, a jak nie no to się bierze i bawi z nim. A twoja szwagierka to jakaś sadystka dla mnie. Owszem, czasem dziecko musi sobie chwilkę popłakać (bardziej pożalić), ale do "krzywdzącego" płaczu się nie dopuszcza. Moja mała jak nie może zasnąć (zasypia w łóżeczku) to trzymam ją za rączkę, lekko głaszcze po policzku, czy nosku, czasem czytam przy tym bajkę i tyle czułości do uśpienia jej wystarcza, a jak nie chce spać to nie. A twoja szwagierka dużą krzywdę dziecku robi, bo nie będzie się dziecko dobrze rozwijać i nie dziwię się, że boi się wszystkiego.
Elinka... też znam taką osobę... a mały obecnie ma 20 miesięcy...
#4510 |
Zadomowienie
|
Magi, no właśnie to nie jest reguła. Moja starsza córcia tez kiepsko spala w nocy i pediatra tez sugerowała przejście na mm , że to ma niby pomóc.Ostatecznie na mm przeszliśmy jak miała 10 miesięcy, a noce kiepskie były jeszcze bardzo długo. Takze nic to u nas nie dało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4511 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja czesto tak próbuje, głaszczę po główce albo pocałuje go w czoło jak troszkę marudzi i czasami zasypia znów ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4512 |
Zakorzenienie
|
Ola napewno dobra mamusia jestes,po cos mamy ten instynkt
![]() gryzia kciuki kochana ![]() elinko o rany ![]() dzieci sa slodziutkie kochane,ale kiedys z domu wyjda,i jak my bedziemy dbac tylko o nie a zapuscimy nasze relacje z malzonkiem to dzieci nas opuszcza i sie moze okazac ze albo nas nic nie laczy albo facet ma juz kogos innego ![]() dziecko spi z nami owszem,ale z nami razem,a nie ze kazdy gdzies osobno jest elinko i Ty juz tuz tuz i bedziesz miec dzidziusia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tej bliskości to ja w życiu nie pomyślałam, że Ty tylko przewijasz i karmisz. Żebyś sobie nie myślałaa ![]() I też uważam że sobie radzisz bardzo dobrze ![]() A Twoja szwagierka to szkoda słów. Biedne dziecko. Cytat:
![]() Cytat:
OCzywiście piszę o płaczu a nie o postękiwaniu czy marudzeniu. A metoda z czytaniem to super metoda . Zazdroszcze, bo to też podobno pięknie rozwija a ja nie umiem tego w życie wprowadzić... Cytat:
Gryzia, kciuki za wizytę. Będzie dobrze ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2015-05-31 o 21:30 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Zadomowienie
|
Maggi... opuściłaś nawias, czytając słowo płacz. U mnie to nie jest marudzenie. To wygląda tak: dziecko zapłacze (1-2s) i dalej próbuje "powiedzieć"(nie raz poczeka jak przyjdę)-tak jak my łączymy usta w mowę (u niej typu: mammuuuumamammmm), co się dzieje i się żali, wtedy wystarczy, że do niej mówię, a ona się uspakaja, biorę na ręce i przytulam. Nie jestem matką, która koczuje przy łóżeczku i czeka jak tylko dziecko raz kwęknie i siup na ręce, żeby tylko nie zapłakała, bo po pierwsze ja też muszę coś zrobić w domu, po drugie jak nic się jej nie dzieje, nie płacze, tylko np stęka, bo się z czymś "siłuje" to po co ją ruszać, jak się bawi, rozgląda, czy śpi dalej. Sprawdza się tylko co robi i tyle. Jak nie śpi to się z nią bawię, zawsze, a teraz jak jest większa to zostawiam na macie na podłodze i bawi się sama, a ja co jakiś czas przychodzę, sprawdzę co się dzieje, posiedzę z nią, pobawię i wracam do swoich zajęć i znów za jakiś czas zaglądam. Dopiero jak widzę, że dłużej marudzi, czy się denerwuje i zaczyna płakać, to wtedy reaguje. Nie wiem jak ty, ale ja rozróżniam płacz dziecka i wiem co się dzieje. Nie widzę sensu nad opisywaniem formy płaczu, bo każde dziecko jest inne i matka sama się uczy rozpoznawać "płacz" swojego dziecka. A jak by na to nie popatrzeć to każdy z nas się "żali" tylko dorośli mają inną formę. Dziecko ma też do tego prawo. Nie uchroni się przed wszystkim dziecka, nawet przed "złym" snem. A dziecko na macie kładłam odkąd skończyła miesiąc i się rozglądała. Pokazywałam jej wtedy zabawki, opisywałam je, czy ruszałam grzechotką. A czytam od urodzenia.
#4515 |
Zakorzenienie
|
Cos oby maluszki szybko byly razem.
Co do spania staram sie Maje dkladac ale jak latam 50 razy to czasami mam dosc o spi z nami. Czasami cyc w buzi a ja spie. Maz teraz chory i spi w salonie a my sie razem przytulamy. On potrzebuje bliskosci i ja. Czas tak leci... I to beda moje wspomnienia... Kiedys juz mnie nie bedzie tak potrzebiwala jak teraz ![]()
#4516 |
Konto usunięte
|
![]() padam na pysk, pokłóciłam sie wczoraj z tzem, całą noc nie spałam.. w dodatku on sobie wypił z kuzynem i mi smecił całą noc i tylko mnie draznił... my oboje nerwusy, wiiec wiedział czym mnie zdenerwuje.. a rano oczywiście jak wstawał do pracy to juz było "oj kochanie, przepraszam" w d..e mam jego przepraszam. wgl dziwna sprawa. bo chodzi o to, ze przed porodem na oddziale miałam wysokie cisnienie. [ a w ciazy zawsze niskie ] . ale myslałam ze to dlatego ze sie denerwuje tym co bd itp. potem po porodzie kilka dni tez miałam wysokie. to tez myslałam ze moze z nerwów [ hormony mi troche buzowały, jakas płaczliwa byłam jakos chyba na 2 dobe po porodzie.. ] . i strasznie mnie głowa co dzien bolała. no i myślałam wtedy ze to przez te warunki, a i tam duszno było, okien nie mozna było otworzyc wiadomo, bo dzieciaki były z nami. no ale sęk w tym, ze nawet jak wróciłam do domu to dzien w dzien tak mi głowa pęka ze nie mogę wytrzymać zastanawiam się co to moze oznaczac, nigdy tak nie miałam wczesniej.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4517 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
o to prawda. Kiedys nas tak dzieciaczki nie beda potrzebowaly. Mi juz zal jak o tym pomysle no ale taka kolej rzeczy. Cytat:
![]() |
#4518 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a wgl robili mi badania po, i tarczyca wyszła ponad 6.. ponoc po porodzie wynik moz byc fałszywy. i nie wiem kiedy powtórzyc te badania. bo miałam przez całą ciaze niedoczynnosc i brałam leki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 |
Konto usunięte
|
tarczyca za wysoka
powtórz wynik bo może tabletki trzeba brać a ja sobie zawaliłam. tak się przejmowałam dzieckiem że leciałam na każdy płacz teraz mały nie umie się zająć sobą ![]() próbuje zostawiać samego ale jak słyszę jęki to od razu chce do niego iść ![]() Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Konto usunięte
|
no w ciazy miałam niecałe 4 .
tylko wlasnie nie wiem po jakim czasie się powatarza wynik. po miesiącu po porodzie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4522 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam taka roznice w Darku i Bartku. Darek nie lubil byc sam. On po 5 min sie nudzil wiec musialam nad nim ciagle siedziec i ciqgle do niego gadac czy nosic etc. Teraz dopiero w koncu z tego wyrosl. A Bartek jest taki ze poloze na macie i o sobie 40 min tak spedza czas gadajac do zabawek. Ale to kwestia charakteru. Ty nic nie zawalilas!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 |
Konto usunięte
|
jakos mnie przydusza troche... móglby juz tz wrócić :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4525 |
Konto usunięte
|
Już po wizycie
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 |
Konto usunięte
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;51603081]Już po wizycie
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Zakorzenienie
|
tez obstawiam ze tarczyca tymbardziej ze piszesz ze Cie przydusza
ja dzis mam zamiar caly dzien przelezec bo brzuch o sobie daje znac bolem :/
![]() |
#4528 | |
Zadomowienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;51603081]Już po wizycie
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4529 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() Wspaniale wiesci. Wiadomo ze musialo byc dobrze ![]()
#4530 |
Zakorzenienie
|
Ringo chyba wlasnie tak, dlatego wzielam nospe magnez i lezakowanie.
Zamowilam kilka rzeczy na all czekam na wysylke przyjdzie to biore sie za pakowanie torby. Mialyscie dwie jedna dla siebiw druga dla dzidzi czy jedna?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.