|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Niestety po dokończeniu blistra (pomieszało mi się z tygodniem drugim a nie miałam tego jak dokładnie sprawdzić).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4502 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Cytat:
![]()
![]() |
#4503 |
Zadomowienie
|
Jeśli bierzesz pigułki dwu składnikowe to dobrze zrobiłaś i jest wszystko ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Przyczajenie
|
Wiem że źle... niestety zdarza się najlepszym (;
Chciałam tylko się dowiedzieć jakie są szanse na hm niespodziankę... i dziękuję za odpowiedź (: |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Przyczajenie
|
Witajcie babeczki,
Byłam ostatnio na wakacjach i zapomniałam tabletki z trzeciego tygodnia. Dokładnie nie pamiętam która to była. Nie miałam ulotki ale pamiętałam, że należy wziąć nawet z drugą więc wzięłam ją z następną (czyli dwie razem). Skończyłam normalnie opakowanie i zrobiłam zwykłą przerwę. Teraz biorę następne już opakowanie i doczytałam dopiero o dwóch możliwych wyjściach przy zapomnieniu jednej z trzeciego tygodnia jednak zrobiłam inaczej ![]() Sex był po 7 tabletkach z nowego opakowania. Czy możliwa jest ciąża??? |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4507 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
Przydarzyła mi się dziś niecodzienna sytuacja i w związku z tym chciałabym zaczerpnąć Waszej opinii. Przyjmuję tabletki Novynette od dwóch lat, żadnej nigdy nie pominęłam - aż do dziś (tak mi się wydawało). Otóż przyjęłam jedną tabletkę za dużo. Pierwszą, właściwą wzięłam o stałej porze - ok. 15, jednak ze względu na zmęczenie / stres / nie mam pojęcia dlaczego tak naprawdę - przyjęłam jeszcze jedną ok. 2 w nocy, zupełnie nie pamiętając o tej poprzedniej i obawiając się zmniejszenia skuteczności. Tak więc dwie w odstępie ok. 12 godzin. Czy teraz lepiej będzie wziąć normalnie kolejną tabletkę o zwykłej porze (15), czy nie brać jej zakładając, że już została ona przyjęta? Czuję się trochę tym skołowana, ale może któraś z Was miała podobną sytuację. Nie czytałam wątku od początku, ale będę bardzo wdzięczna za rady czy sugestie. Z ulotki wyczytałam tylko, że mogą pojawić się pewne skutki uboczne, ale wolę się na nie narazić, niż zajść w ciążę, na którą jeszcze nie czas w moim przypadku. ![]()
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Weź kolejną tabletkę o stałej porze i juz. Skonczysz blister dzien wczesniej niz zwykle, zrobisz normalna 7 dniowa przerwe i juz. Nie wiem czy Ty sie w ogole martwisz ![]()
![]() |
#4510 |
Przyczajenie
|
Nic sobie nie wmawiam.
![]() ![]()
#4511 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym po co Ci zapasowy blister? ![]()
![]() |
#4512 |
Zadomowienie
|
Hejka... biorę tabletki od 4 lat i nigdy żadnej nie zapomniałam... do tego tygodnia. 2gą tabletkę z opakowania połknęłam dopiero po upływie 12h (normalnie biorę zaraz po przebudzeniu a teraz po prostu zapomniałam i poszłam do pracy). Dzień przed odbyłam stosunek, jak duże są szanse na ciąże? I czy test zrobić 2 tyg od stosunku czy lepiej poczekać do dnia planowanego krwawienia?
#4513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4514 |
Zadomowienie
|
Dziękuje za odpowiedź
![]()
#4515 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zapomniałam, zwymiowałam, zgubiłam tabletki, tabletki a biegunka - zbiorczy
Witam,
mam mały problem. Biorę już czwarty rok Yasmin. W niedziele miałam mały wypadek i zwymiotowałam jedną tabletkę ( drugi tydzień). Z tego co pamiętałam ze starej ulotki należało przyjąć ostatnią tabletkę z opakowania ( w zamian za tą zwymiotowana) i dokończyć normalnie pakowanie. Jednak w nowej ulotce tego się nie doczytałam. Moje pytanie brzmi: czy mam zrobić siedmiodniową przerwę czy przyjąć odrazu następne opakowanie? i jak zadziała antykoncepcja gdyż w piątek odbyłam stosunek. I czy dobrze zrobiłam przyjmująć następną tabletkę ( tak na przyszłość) ? Z góry dziękuję za odpowiedz. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4516 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniałam, zwymiowałam, zgubiłam tabletki, tabletki a biegunka - zbiorczy
Cytat:
![]()
![]() |
#4517 |
Przyczajenie
|
No właśnie nie mam zaległej. wiec zastanawiam się jak bedzie lepiej. Ostatnią tabletkę powinnam wziąć w piątek ( wiec sobota to pierwszy dzień przerwy). Czyli mam w sumie zrobić osiem dni przerwy ( przez ubytek tej jednej tabletki więcej) . Czy bezpieczniej będzie od razu wziąć następne opakowanie ??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4519 |
Przyczajenie
|
Przez cztery lata brania tabletek zmienie dzień
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Raczkowanie
|
Sprawa wygląda tak: jestem w trzecim tyg. przyjmowania tabl. Dziś (środa) zorientowałam się, że nie wzięłam poniedziałkowej i wtorkowej tabl (zawsze biorę je przed pójściem spać). Więc od razu wzięłam obydwie (coś głupio kojarzyło mi się, że tak trzeba). Ale wystąpiło dziś plamienie, które wygląda mi na jakiś kiepski okres. Plamienie po kilku godz ustało, ale brzuch dalej mnie pobolewa.
Czytałam na ulotce, że w przypadku pominięcia 2 tabl. w III tyg. trzeba wyrzucić stare opakowanie i rozpocząć nowe. A nowego jeszcze kupionego nie mam. Co w tym przypadku robić? Mogę brać do końca stare opakowanie i zrobić normalną 7-dniową przerwę? Czy może jutro również wziąć 2 tabl? Czy może w ogóle odstawić je na miesiąc? Czy może nie brać już więcej tabletek ze starego opakowania i liczyć od jutra siedem dni przerwy? Nie mam jak zadzwonić do swojej doktor bo przyjmuje tylko z rana, a do tego nie przyjmuje w czwartki. Proszę o pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Zadomowienie
|
Ja nie wiem jak można sobie przypomnieć po paru dniach, że się nie wzięło tabletki.
Pominięta 1 tabletka w TRZECIM tygodniu: Zastosuj jedną z dwóch poniższych możliwości i nie musisz stosować dodatkowego zabezpieczenia ! 1.przyjmij pominiętą tabletkę (jak najszybciej, nawet, jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek naraz!) 2.dokończ opakowanie (bierz kolejne tabletki o zwykłej porze) 3.nie rób 7-dniowej przerwy 4.kontynuuj przyjmowanie tabletek z następnego opakowania lub 1.odstaw pozostałe tabletki z opakowania 2.zrób przerwę (nie więcej niż 7 dni, łącznie z dniem pominięcia tabletki) 3.kontynuuj przyjmowanie tabletek z następnego opakowania |
![]() ![]() |
![]() |
#4522 |
Zadomowienie
|
widzę że temat pominięcia w 3 tygodniu a ja właśnie z tym mam problem...
W niedzielę (19 maja) wzięłam 19 tabletkę z opakowania. W poniedziałek zapomniałam wziąc 20 tabletkę więc zgodnie z ulotką (jako że nie miałam jeszcze wykupionego kolejnego opakowania) nie brałam już kolejnych tabletek tylko zrobiłam przerwę. Normalnie wystąpiło krwawienie, zaczęłam kolejne opakowanie i niby wszystko jest w porządku. Tylko teraz się zastanawiam czy jeżeli w sobotę (18 tabletka) uprawiałam seks, później wzięłam tabletkę w niedziele (19 tabletka) a później tych dwóch ostatnich nie wzięłam i zrobiłam przerwę to jest jakieś ryzyko? Nie zastanawiałam się nad tym jakoś wcześniej bo postąpiłam zgodnie z ulotką ale sama już nie wiem...
"Może możemy być szczęśliwi gdziekolwiek.. Móc zawsze i wszędzie już polegać na sobie.." ![]() http://s4.suwaczek.com/200608254438.png moja wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post43272007 moje poszukiwania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=653440 |
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4524 |
Wtajemniczenie
|
proszę o pomoc!
![]() Otóż wczoraj po zjedzeniu tabletki wystąpiły mi wymioty więc zgodnie z instrukcją łyknęłam jeszcze jedna- tutaj sprawa jest jasna.. ale w związku z tym zabraknie mi jednej na ostatni tydzień.. czyli tak jak bym zapomniała o tabletce w 3 tygodniu tej ostatniej.. I teraz mam pyt czy dobrze rozumiem.. biore opakowanei do końca bez tej jednej co mi zbraknie.. a potem robię normalnie 7 dni przerwy... tylko mi się przesunie pierwszy dzień przyjmowania. Tzn. do tej pory przyjmowałam pierwszą tabletkę po7dniowej przerwie w niedzielę, a teraz jesli dobrze rozumiem, ze względu na tą sytuację przyjmę ją dzień wcześniej czyli w sobotę?
#4525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() minimum trzeba wziac 15 tabletek z opakowania i mozna zrobic przerwe-anty bedzie zachowana.
![]() |
#4526 |
Przyczajenie
|
Witajcie !
Mam pewien problem, od poczatku brania tabletek przyjmowalam je o 17 jednak z czasem zaczelam je przyjmowac pozniej, np. jednego dnia o 18 jednego o 20. Trzecią tabletke przed koncem przyjelam okolo 21 i przedostatnia z blistra zapomnialam i przyjelam po 5, czyli teoretycznie 8 godzin pozniej niz poprzedniego dnia. Ostatnia z blistra przyjelam juz w regularniej porze ale nie wiem co mam robic? Ktos moze wie czy jestem zabezpieczona? czy mam sie martwic? Prosze o szybka odpoowiedz jest to bardzo pilne |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4528 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny,
Mam pytanie. Ostatnio duzo stresow, wiec niestety dopadlo mnie rozwolnienie. Nie byla to ostra biegunka. Pierwsza pigulke z nowego blistra wzielam 9.06 w sobote okolo godziny 22, kolejna w niedziele tak samo okolo 22 a w poniedzialek okolo 8-9 ranodopadło mnie rozwolnienie (czyli jakies 9h po przyjeciu pigulki), toalete odwiedzilam 3-4 razy. W niedziele po wspolzyciu pigulki kochalam sie z chlopakiem. Na innych watkach doczytalam ze pigulka antykoncepcyjna wchalnia sie DO 4 godzin, wiec powinnam byc zabezpieczona. Ale czy napewno?Czy powinnam przez koljne 7 dni poczawszy od poniedzialku stosowac dodatkowa antykoncepcje? prosze o rozwianie moich obaw ![]() pozdrawiam.
because someday you will realize you have lost a diamond while you were busy collecting stones. Edytowane przez emciu Czas edycji: 2012-06-12 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4529 |
Zadomowienie
|
Wszystko jest ok. Tabletka dawno już była wchłonięta.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej dziewczyny, od okolo roku biore tabletki cilest, jednak w sobote wraz z chlopakiem pojechalismy na weekend nad morze i o tych tabletkach zapomnielam, tak wiec w sobote i niedziele nie wziełam tabletki. dopiero teraz gdy wrócilam wzielam te zaległe. W tym czasie doszlo do stosunku bez zabezpieczeń. Czy jest możliwość że zaszłam w ciąże? dodam że to były 5 i 6 tabletka z opakowania... Jesli jest możliwość że bede w ciąży to czy kontynuacja brania tabletek nie zaszkodzi maluszkowi? Proszę o odpowiedź.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.