|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Cytat:
W Irlandii niestety nie byłam, ale miło, że tam nas lubią
|
|
|
|
|
#4502 |
|
dead & alive
|
Minęło ponad ćwierćwiecze od zjednoczenia Niemiec, a Niemcy dalej są uprzedzeni do arbeiterów, Niemcy z zachodu są uprzedzeni do aldików i pewnie będzie tak dalej przez dziesiątki lat.
|
|
|
|
#4503 |
|
Zakorzenienie
|
Uprzedzeni są też do innych, ale boją się to okazywać, w stosunku do Polaków czują się bezkarni.
|
|
|
|
#4504 |
|
Zakorzenienie
|
Też to obserwuję.
|
#4505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja mam jednak calkiem inne, przyjechalam do Niemiec prawie 16 lat temu, od poczatku czuje sie tu dobrze i nikt mnie zle nie potraktowal, zero niecheci, kazdy pomocny. Niestety z moich obserwacji wynika, ze to Polacy czesto nie sa ani mili ani uczynni, wrecz wrogo nastawieni do innych nacji, gardza takimi, ktore postrzegaja jako "gorsze" a o uchodzcach nie ma co mowic, wystarczy poczytac nawet tylko wizaz. A juz prawdziwym paradoksem sa dla mnie osoby, a spotkalam takich sporo, ktore nie znosze Niemcow, przypisuja im wszystko co najgorsze, obrabiaja na wszystkie strony, nic im sie tu nie podoba a jednoczesnie mieszkaja w Niemczech od lat i wcale nie maja zamiaru sie wyprowadzic. No i na obczyznie Polak Polakowi najczesciej wilkiem, niestety.
|
|
#4506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słyszałam np litanie tego jacy miejscowi są głupi, leniwi, beznadziejni, a potem dowiadywać się po pół roku że delikwent z rodziną kupili dom na kredyt. Co do wilków, to na szczęście nie jest 100% reguły ale trzeba uważać jednak. |
|
|
|
|
#4507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4509 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
( kilka razy byłam świadkiem, jak się babki awanturowały np. w drogerii: "the assistant didn't greet me because I'm black" a tymczasem wszyscy assistants uwijali się, jak w ukropie, więc nie powitali babki the very second she walked through the door).
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-07-13 o 19:26 |
|
|
|
|
#4510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też nie rozumiem tego paradoksu, że ktoś narzeka na kraj, w którym mieszka, ale za nic na świecie się stamtąd nie wyprowadzi, nie wróci do swojej ojczyzny, czy nie wybierze innego kraju. Ostatnio słuchałam audycji, w której wypowiadał się Somalijczyk mieszkający w Polsce, narzekał, krytykował, nie powiedział o nas, czy o naszym kraju ani jednego dobrego słowa. I wtedy naprawdę ciśnie się na usta uwaga: "Skoro wszyscy tutaj są do Ciebie wrogo nastawieni, kraj jest beznadziejny, pogoda też, to czemu nadal tu mieszkasz"? |
|
|
|
|
#4511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4512 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem jak inne narodowości, najwięcej przebywałam z Francuzami i we wcześniejszych latach Włochami (wszyscy wiek około 25, studenci), byli mega uprzejmi, pomocni, otwarci. Chwalili polski naród za odwagę, opowiadali mi jak wiele nas łączy w historii, chętnie słuchali moich opowieści o Polsce. W ostatni dzień przed wyjazdem panował grobowy nastrój, sporo osób płakało i żałowało, że nie mieszkamy bliżej siebie, żeby często siebie odwiedzać.
|
|
|
|
#4513 |
|
Konto usunięte
|
ja w Szwajcarii nie spotkałam się z niechęcia do Polaków. Przeciwnie, raczej mówią, że jesteśmy pracowici, szybcy w pracy, fakt, mówią też, że dużo pijemy, ale nigdy jakiejś niemiłej sytuacji ze wzgledu na pochodzenie nie miałam. Nawet na początku, gdy porozumiewałam się łamanym niemieckim, mówili, że super mi idzie, itp.
Edytowane przez 201610310857 Czas edycji: 2016-07-13 o 20:44 |
|
|
|
#4514 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4515 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
z moich doświadczeń, to prędzej jakś cie Polak niż tubylec poprawi. czasem jak walne jakimś analfabetyzmem, bo mi się słowa pomylą, albo nie użyję odpowiedniej formy to też nikt nie zwraca mi uwagi. mimo, że w pracy wiedzą, że mają mnie poprawiać, żebym sie nauczyła, ale i tak rzadko kiedy to ktoś robi. Edytowane przez 201610310857 Czas edycji: 2016-07-14 o 08:35 |
|
|
|
|
#4516 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie sporo "zachodnich" społeczeństw jest po pierwsze otwarta, a po drugie nawet jeśli ktoś coś tam sobie myśli, to jednak nie mówi tego na głos, bo to jest w złym tonie oraz aby nie sprawiać rozmówcy przykrości.
My mamy tą narodowa cechę że uważamy że lepiej być szczerym niż miłym, a z tego biorą się opinie że potrafimy być totalnie nieuprzejmi niestety. Szczerość mylona z krytycyzmem to paskudna cecha. Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-07-14 o 07:07 |
|
|
|
#4517 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Faviana, nie wiem, jak pbecnie w Irlandii ale w UK travellersi są jak święte krowy. Nikt im nie zwróci uwagi, nawet policja stara się ich omijać jeśli może.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#4518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawno tego nie pisałam ale wizaż óczy , gdyby nie WY to nie wiedziałabym o zjawisku jakim są trawellersi.
|
|
|
|
|
#4519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4520 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Travellersi to nie tylko Cyganie.
Choć sami Angole też mają z tym problem, bo określenie "Gypsy" jest dość niepolityczne, więc także nazywają Cyganów travellersami. Jednak oryginalni travellersi to zupełnie inna grupa niż Cyganie. Trochę to skomplikowane
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#4521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem, ten tytuł miał być po prostu chwytliwy, ale sam dokument jest skoncentrowany na irlandzkich travellersach. Ciężko w to uwierzyć, ale nie jest na siłę sensacyjny i ma realne walory edukacyjne .
|
|
#4522 |
|
Zakorzenienie
|
NIE.
No właśnie czytam i jest to trochę skomplikowane. |
|
|
|
#4523 |
|
Zakorzenienie
|
Sytuacja z dzisiejszego dnia: Pogrzeb, kaplica zbyt mała, żeby pomieścić wszystkich, stoimy więc przed wejściem, za nami dwaj panowie 60+, również żałobnicy, jak gdyby nigdy nic, nie zwracając uwagi na toczącą się mszę żałobną, rozmawiają sobie na głos o d.. Maryny
Następna sytuacja nad grobem: panu, też w takim wieku dzwoni komórka, pan oddala się odrobinę, wchodzi między groby po drugiej stronie alejki i jakby nigdy nic dosyć głośno prowadzi sobie rozmowę.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4524 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
O januszingu na "grobingu" można tomy pisać: od palenia papierosów do deptania po cudzych grobach, żeby dojść do "swojego" (żeby nie było, że nie rozumiem palacza: jestem nałogowym palaczem. Ale są miejsca, w których od palenia się powstrzymuję a cmentarz to jedno z takich miejsc). Widziałam też podmienianie kwiatów/zniczy (no przecież to nie kradzież, co nie?) bo na jakimś grobie są ładniejsze, kładzenie brudnych grabek/brudnych po czyszczeniu szmatek/butli z wodą na sąsiednich pomnikach itp. Nie wspominam o okradaniu grobów bo to już wykracza poza januszing, podobnie jak "podmianki".
|
|
|
#4525 |
|
Zakorzenienie
|
Do tego można dodać wpadki księży, dziwne kazania nie na temat, komentarze pod adresem zmarłego, plotkujacych zalobnikow itd.
|
|
|
|
#4526 |
|
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się coś! Mama opowiadała mi o ślubie kuzynki, który miał miejsce ponad 20 lat temu w wiejskiej parafii. Ksiądz ponoć całe kazanie jęczał i zawodził, że miał nadzieję, że owa panna młoda zostanie zakonnicą i jest bardzo rozczarowany.
|
|
|
|
#4527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe, jak to wygląda w innych krajach, przypuszczam, że podobnie. ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4528 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
U nas, na stypie po pogrzebie Taty było spokojnie. Obiad bez alkoholu, bo po alkoholu puszczają hamulce. Wspominano Tatę ale staraliśmy się wydobyć te wesołe wspomnienia, cięte riposty, zabawne sytuacje z udziałem zmarłego. Stypa właśnie po to jest, moim zdaniem.
|
|
|
#4529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zupełnie nie jestem w stanie sobie przypomnieć stypy po pogrzebie najbliższych mi osób, pamiętam, że chciałam, aby jak najszybciej się skończyły, a ja będę mogła zostać sama. Ale byłam nastolatką, może teraz dałabym radę zachować się inaczej. |
|
|
|
|
#4530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.

( kilka razy byłam świadkiem, jak się babki awanturowały np. w drogerii: "the assistant didn't greet me because I'm black" a tymczasem wszyscy assistants uwijali się, jak w ukropie, więc nie powitali babki the very second she walked through the door).

Następna sytuacja nad grobem: panu, też w takim wieku dzwoni komórka, pan oddala się odrobinę, wchodzi między groby po drugiej stronie alejki i jakby nigdy nic dosyć głośno prowadzi sobie rozmowę.