Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-13, 11:23   #4501
marza_mr
Zakorzenienie

Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
No to już rozumiem. Faktycznie Niemcy są uprzedzeni do nas.
Ja w Irlandii mam same pozytywne reakcje.
To uprzedzenie widać też znakomicie w Austrii. Nawet nie starają się zachować żadnych pozorów.
W Irlandii niestety nie byłam, ale miło, że tam nas lubią
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 11:35   #4502
blue3
dead & alive

Minęło ponad ćwierćwiecze od zjednoczenia Niemiec, a Niemcy dalej są uprzedzeni do arbeiterów, Niemcy z zachodu są uprzedzeni do aldików i pewnie będzie tak dalej przez dziesiątki lat.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 11:47   #4503
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Minęło ponad ćwierćwiecze od zjednoczenia Niemiec, a Niemcy dalej są uprzedzeni do arbeiterów, Niemcy z zachodu są uprzedzeni do aldików i pewnie będzie tak dalej przez dziesiątki lat.
Uprzedzeni są też do innych, ale boją się to okazywać, w stosunku do Polaków czują się bezkarni.
Stary 2016-07-13, 13:32   #4504
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Też to obserwuję.
Stary 2016-07-13, 15:42   #4505
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Najbardziej dotkliwe i przykre, wręcz czasami niegrzeczne było to w Niemczech i Austrii, sytuacja oczywiście zmienia się potem diametralnie, gdy okazuje się, że dobrze mówię po niemiecku. Ale wielki niesmak pozostaje. Na Słowacji też nie jest kolorowo. Z bardzo miłym traktowaniem spotkałam się na Węgrzech, z normalnym w Anglii. To tak, jeśli chodzi o skrajne przykłady, poza tym w innych krajach zależało, to od ludzi, jedni na informację, że jestem Polką reagowali niechęcią, inni nie reagowali wcale.
Wspolczuje, na watku niemieckiem byla niedawno wymaiana wrazen, tez niektore dziewczyny pisaly, ze maja zle doswiadczenia.
A ja mam jednak calkiem inne, przyjechalam do Niemiec prawie 16 lat temu, od poczatku czuje sie tu dobrze i nikt mnie zle nie potraktowal, zero niecheci, kazdy pomocny.

Niestety z moich obserwacji wynika, ze to Polacy czesto nie sa ani mili ani uczynni, wrecz wrogo nastawieni do innych nacji, gardza takimi, ktore postrzegaja jako "gorsze" a o uchodzcach nie ma co mowic, wystarczy poczytac nawet tylko wizaz.
A juz prawdziwym paradoksem sa dla mnie osoby, a spotkalam takich sporo, ktore nie znosze Niemcow, przypisuja im wszystko co najgorsze, obrabiaja na wszystkie strony, nic im sie tu nie podoba a jednoczesnie mieszkaja w Niemczech od lat i wcale nie maja zamiaru sie wyprowadzic.
No i na obczyznie Polak Polakowi najczesciej wilkiem, niestety.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 15:58   #4506
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Wspolczuje, na watku niemieckiem byla niedawno wymaiana wrazen, tez niektore dziewczyny pisaly, ze maja zle doswiadczenia.
A ja mam jednak calkiem inne, przyjechalam do Niemiec prawie 16 lat temu, od poczatku czuje sie tu dobrze i nikt mnie zle nie potraktowal, zero niecheci, kazdy pomocny.

Niestety z moich obserwacji wynika, ze to Polacy czesto nie sa ani mili ani uczynni, wrecz wrogo nastawieni do innych nacji, gardza takimi, ktore postrzegaja jako "gorsze" a o uchodzcach nie ma co mowic, wystarczy poczytac nawet tylko wizaz.
A juz prawdziwym paradoksem sa dla mnie osoby, a spotkalam takich sporo, ktore nie znosze Niemcow, przypisuja im wszystko co najgorsze, obrabiaja na wszystkie strony, nic im sie tu nie podoba a jednoczesnie mieszkaja w Niemczech od lat i wcale nie maja zamiaru sie wyprowadzic.
Z tym samym zachowaniem u niektórych Polaków spotkałam się w Irlandii.
Słyszałam np litanie tego jacy miejscowi są głupi, leniwi, beznadziejni, a potem dowiadywać się po pół roku że delikwent z rodziną kupili dom na kredyt.

Co do wilków, to na szczęście nie jest 100% reguły ale trzeba uważać jednak.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 17:17   #4507
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
No to już rozumiem. Faktycznie Niemcy są uprzedzeni do nas.
Ja w Irlandii mam same pozytywne reakcje.
Często jestem turystycznie w Niemczech i nie doświadczyłam tego, wręcz przeciwnie wielokrotnie spotkałam się z wyrazami uznania dla Polaków, że ciekawi świata, że można nas wszędzie spotkać, że jesteśmy przedsiębiorczy. Zaskoczyłas mnie.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 17:31   #4508
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
Często jestem turystycznie w Niemczech i nie doświadczyłam tego, wręcz przeciwnie wielokrotnie spotkałam się z wyrazami uznania dla Polaków, że ciekawi świata, że można nas wszędzie spotkać, że jesteśmy przedsiębiorczy. Zaskoczyłas mnie.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Mam koleżankę która mieszkala kilkanaście lat w Niemczech i mimo że bardzo lubi ten kraj, to mówi że spotkała się np w jednej pracy z mobingiem na tle narodowości. I to pomimo że mówi biegle i że pracuje jako specjalista. Na szczęście nie była to w jej życiu reguła.
Stary 2016-07-13, 19:21   #4509
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Z tym samym zachowaniem u niektórych Polaków spotkałam się w Irlandii.
Słyszałam np litanie tego jacy miejscowi są głupi, leniwi, beznadziejni, a potem dowiadywać się po pół roku że delikwent z rodziną kupili dom na kredyt.

Co do wilków, to na szczęście nie jest 100% reguły ale trzeba uważać jednak.
No nie jest to reguła. Jednak uważam, że w przysłowiu jest sporo racji. Polacy na emigracji potrafią się wobec siebie zachowac bezinteresownie wrogo a czasem jak się któryś wypowie o innych nacjach i rasach to wstyd słuchać. Ale jednak ignorancja to jest zjawisko międzynarodowe więc trudno tu twierdzić, że akurat Polacy dominują w cebulactwie. Wystarczy popatrzeć, co wyrabiają travellersi i częsć ciemnoskórych, którzy na każdą zwróconą uwagę odpowiedzą, że masz racist attitude ( kilka razy byłam świadkiem, jak się babki awanturowały np. w drogerii: "the assistant didn't greet me because I'm black" a tymczasem wszyscy assistants uwijali się, jak w ukropie, więc nie powitali babki the very second she walked through the door).

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2016-07-13 o 19:26
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 19:33   #4510
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Widzę, że w lokalizacji masz wpisaną Bawarię, to jednak dość specyficzny land, dla mnie taki ze słowiańską duszą
Też nie rozumiem tego paradoksu, że ktoś narzeka na kraj, w którym mieszka, ale za nic na świecie się stamtąd nie wyprowadzi, nie wróci do swojej ojczyzny, czy nie wybierze innego kraju. Ostatnio słuchałam audycji, w której wypowiadał się Somalijczyk mieszkający w Polsce, narzekał, krytykował, nie powiedział o nas, czy o naszym kraju ani jednego dobrego słowa. I wtedy naprawdę ciśnie się na usta uwaga: "Skoro wszyscy tutaj są do Ciebie wrogo nastawieni, kraj jest beznadziejny, pogoda też, to czemu nadal tu mieszkasz"?
Stary 2016-07-13, 19:44   #4511
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No nie jest to reguła. Jednak uważam, że w przysłowiu jest sporo racji. Polacy na emigracji potrafią się wobec siebie zachowac bezinteresownie wrogo a czasem jak się któryś wypowie o innych nacjach i rasach to wstyd słuchać. Ale jednak ignorancja to jest zjawisko międzynarodowe więc trudno tu twierdzić, że akurat Polacy dominują w cebulactwie. Wystarczy popatrzeć, co wyrabiają travellersi i częsć ciemnoskórych, którzy na każdą zwróconą uwagę odpowiedzą, że masz racist attitude ( kilka razy byłam świadkiem, jak się babki awanturowały np. w drogerii: "the assistant didn't greet me because I'm black" a tymczasem wszyscy assistants uwijali się, jak w ukropie, więc nie powitali babki the very second she walked through the door).
Ooo, trawellersi to już odrebna kategoria, po prostu mistrzowie obciachu i ogólnie złego zachowania.
Stary 2016-07-13, 20:36   #4512
201703061208
Konto usunięte

Nie wiem jak inne narodowości, najwięcej przebywałam z Francuzami i we wcześniejszych latach Włochami (wszyscy wiek około 25, studenci), byli mega uprzejmi, pomocni, otwarci. Chwalili polski naród za odwagę, opowiadali mi jak wiele nas łączy w historii, chętnie słuchali moich opowieści o Polsce. W ostatni dzień przed wyjazdem panował grobowy nastrój, sporo osób płakało i żałowało, że nie mieszkamy bliżej siebie, żeby często siebie odwiedzać.
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 20:43   #4513
201610310857
Konto usunięte

ja w Szwajcarii nie spotkałam się z niechęcia do Polaków. Przeciwnie, raczej mówią, że jesteśmy pracowici, szybcy w pracy, fakt, mówią też, że dużo pijemy, ale nigdy jakiejś niemiłej sytuacji ze wzgledu na pochodzenie nie miałam. Nawet na początku, gdy porozumiewałam się łamanym niemieckim, mówili, że super mi idzie, itp.

Edytowane przez 201610310857
Czas edycji: 2016-07-13 o 20:44
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 20:50   #4514
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
ja w Szwajcarii nie spotkałam się z niechęcia do Polaków. Przeciwnie, raczej mówią, że jesteśmy pracowici, szybcy w pracy, fakt, mówią też, że dużo pijemy, ale nigdy jakiejś niemiłej sytuacji ze wzgledu na pochodzenie nie miałam. Nawet na początku, gdy porozumiewałam się łamanym niemieckim, mówili, że super mi idzie, itp.
Francuzi tak samo, przed wyjazdem słyszałam, że zwracają uwagę i poprawiają każdy błąd we francuskim, jednak wcale tak nie było. Cieszyli się, że mówię do nich w ich języku a nie w jakimś dziwnym tworze typu franglais czy co gorsza angielskim
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 20:53   #4515
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
Francuzi tak samo, przed wyjazdem słyszałam, że zwracają uwagę i poprawiają każdy błąd we francuskim, jednak wcale tak nie było. Cieszyli się, że mówię do nich w ich języku a nie w jakimś dziwnym tworze typu franglais czy co gorsza angielskim

z moich doświadczeń, to prędzej jakś cie Polak niż tubylec poprawi. czasem jak walne jakimś analfabetyzmem, bo mi się słowa pomylą, albo nie użyję odpowiedniej formy to też nikt nie zwraca mi uwagi. mimo, że w pracy wiedzą, że mają mnie poprawiać, żebym sie nauczyła, ale i tak rzadko kiedy to ktoś robi.

Edytowane przez 201610310857
Czas edycji: 2016-07-14 o 08:35
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-14, 00:50   #4516
favianna
Zakorzenienie

No właśnie sporo "zachodnich" społeczeństw jest po pierwsze otwarta, a po drugie nawet jeśli ktoś coś tam sobie myśli, to jednak nie mówi tego na głos, bo to jest w złym tonie oraz aby nie sprawiać rozmówcy przykrości.

My mamy tą narodowa cechę że uważamy że lepiej być szczerym niż miłym, a z tego biorą się opinie że potrafimy być totalnie nieuprzejmi niestety.

Szczerość mylona z krytycyzmem to paskudna cecha.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2016-07-14 o 07:07
Stary 2016-07-14, 09:12   #4517
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Ooo, trawellersi to już odrebna kategoria, po prostu mistrzowie obciachu i ogólnie złego zachowania.
No si ale gdyby te robaki wysypał w restauracji jeden z nich to restaurator nie odważyłby się wstawić tego filmiku do sieci z tytułem: "Travellers tried to cheat on me" bo wiedziałby, że zaraz reszta klanu przyjdzie i spuści mu łomot.

Faviana, nie wiem, jak pbecnie w Irlandii ale w UK travellersi są jak święte krowy. Nikt im nie zwróci uwagi, nawet policja stara się ich omijać jeśli może.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-07-14, 09:20   #4518
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
No si ale gdyby te robaki wysypał w restauracji jeden z nich to restaurator nie odważyłby się wstawić tego filmiku do sieci z tytułem: "Travellers tried to cheat on me" bo wiedziałby, że zaraz reszta klanu przyjdzie i spuści mu łomot.

Faviana, nie wiem, jak pbecnie w Irlandii ale w UK travellersi są jak święte krowy. Nikt im nie zwróci uwagi, nawet policja stara się ich omijać jeśli może.

Dawno tego nie pisałam ale wizaż óczy , gdyby nie WY to nie wiedziałabym o zjawisku jakim są trawellersi.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-14, 12:47   #4519
night prowler
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Dawno tego nie pisałam ale wizaż óczy , gdyby nie WY to nie wiedziałabym o zjawisku jakim są trawellersi.
Więc nie znasz też cudu, jakim jest My big fat gypsy wedding?

Stary 2016-07-14, 12:53   #4520
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Travellersi to nie tylko Cyganie.
Choć sami Angole też mają z tym problem, bo określenie "Gypsy" jest dość niepolityczne, więc także nazywają Cyganów travellersami. Jednak oryginalni travellersi to zupełnie inna grupa niż Cyganie.

Trochę to skomplikowane

No pasaran!
Stary 2016-07-14, 12:59   #4521
night prowler
Zadomowienie

Cytat:
Choć sami Angole też mają z tym problem, bo określenie "Gypsy" jest dość niepolityczne, więc także nazywają Cyganów travellersami. Jednak oryginalni travellersi to zupełnie inna grupa niż Cyganie.

Trochę to skomplikowane

Wiem, ten tytuł miał być po prostu chwytliwy, ale sam dokument jest skoncentrowany na irlandzkich travellersach.

Ciężko w to uwierzyć, ale nie jest na siłę sensacyjny i ma realne walory edukacyjne .
Stary 2016-07-14, 12:59   #4522
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez night prowler Pokaż wiadomość
Więc nie znasz też cudu, jakim jest My big fat gypsy wedding?
NIE.

Cytat:

Trochę to skomplikowane
No właśnie czytam i jest to trochę skomplikowane.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-15, 13:00   #4523
marza_mr
Zakorzenienie

Sytuacja z dzisiejszego dnia: Pogrzeb, kaplica zbyt mała, żeby pomieścić wszystkich, stoimy więc przed wejściem, za nami dwaj panowie 60+, również żałobnicy, jak gdyby nigdy nic, nie zwracając uwagi na toczącą się mszę żałobną, rozmawiają sobie na głos o d.. Maryny Następna sytuacja nad grobem: panu, też w takim wieku dzwoni komórka, pan oddala się odrobinę, wchodzi między groby po drugiej stronie alejki i jakby nigdy nic dosyć głośno prowadzi sobie rozmowę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-15, 16:56   #4524
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

O januszingu na "grobingu" można tomy pisać: od palenia papierosów do deptania po cudzych grobach, żeby dojść do "swojego" (żeby nie było, że nie rozumiem palacza: jestem nałogowym palaczem. Ale są miejsca, w których od palenia się powstrzymuję a cmentarz to jedno z takich miejsc). Widziałam też podmienianie kwiatów/zniczy (no przecież to nie kradzież, co nie?) bo na jakimś grobie są ładniejsze, kładzenie brudnych grabek/brudnych po czyszczeniu szmatek/butli z wodą na sąsiednich pomnikach itp. Nie wspominam o okradaniu grobów bo to już wykracza poza januszing, podobnie jak "podmianki".

No pasaran!
Stary 2016-07-15, 17:25   #4525
favianna
Zakorzenienie

Do tego można dodać wpadki księży, dziwne kazania nie na temat, komentarze pod adresem zmarłego, plotkujacych zalobnikow itd.
Stary 2016-07-15, 19:08   #4526
Shawtty
Zakorzenienie

Przypomniało mi się coś! Mama opowiadała mi o ślubie kuzynki, który miał miejsce ponad 20 lat temu w wiejskiej parafii. Ksiądz ponoć całe kazanie jęczał i zawodził, że miał nadzieję, że owa panna młoda zostanie zakonnicą i jest bardzo rozczarowany.

Shawtty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-15, 19:11   #4527
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Do tego można dodać wpadki księży, dziwne kazania nie na temat, komentarze pod adresem zmarłego, plotkujacych zalobnikow itd.
A na stypie to już w ogóle wszelkie hamulce puszczają. Już nie chodzi o samego zmarłego, ale o najbliższą rodzinę, która w tym wszystkim jest zazwyczaj naprawdę pogrążona w smutku.
Ciekawe, jak to wygląda w innych krajach, przypuszczam, że podobnie.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Shawtty Pokaż wiadomość
Przypomniało mi się coś! Mama opowiadała mi o ślubie kuzynki, który miał miejsce ponad 20 lat temu w wiejskiej parafii. Ksiądz ponoć całe kazanie jęczał i zawodził, że miał nadzieję, że owa panna młoda zostanie zakonnicą i jest bardzo rozczarowany.

Taktownie bardzo, szczególnie w stosunku do pana młodego, który niedoszłą zakonnicę wyrwał klasztorowi
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-15, 19:14   #4528
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
A na stypie to już w ogóle wszelkie hamulce puszczają. Już nie chodzi o samego zmarłego, ale o najbliższą rodzinę, która w tym wszystkim jest zazwyczaj naprawdę pogrążona w smutku.
Ciekawe, jak to wygląda w innych krajach, przypuszczam, że podobnie.
U nas, na stypie po pogrzebie Taty było spokojnie. Obiad bez alkoholu, bo po alkoholu puszczają hamulce. Wspominano Tatę ale staraliśmy się wydobyć te wesołe wspomnienia, cięte riposty, zabawne sytuacje z udziałem zmarłego. Stypa właśnie po to jest, moim zdaniem.

No pasaran!
Stary 2016-07-15, 19:18   #4529
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
U nas, na stypie po pogrzebie Taty było spokojnie. Obiad bez alkoholu, bo po alkoholu puszczają hamulce. Wspominano Tatę ale staraliśmy się wydobyć te wesołe wspomnienia, cięte riposty, zabawne sytuacje z udziałem zmarłego. Stypa właśnie po to jest, moim zdaniem.
Tak, myślę, że tak jest i o ile zachowa się kulturę to wszystko wygląda inaczej
Ja zupełnie nie jestem w stanie sobie przypomnieć stypy po pogrzebie najbliższych mi osób, pamiętam, że chciałam, aby jak najszybciej się skończyły, a ja będę mogła zostać sama. Ale byłam nastolatką, może teraz dałabym radę zachować się inaczej.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-15, 19:37   #4530
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
O januszingu na "grobingu" można tomy pisać: od palenia papierosów do deptania po cudzych grobach, żeby dojść do "swojego" (żeby nie było, że nie rozumiem palacza: jestem nałogowym palaczem. Ale są miejsca, w których od palenia się powstrzymuję a cmentarz to jedno z takich miejsc). Widziałam też podmienianie kwiatów/zniczy (no przecież to nie kradzież, co nie?) bo na jakimś grobie są ładniejsze, kładzenie brudnych grabek/brudnych po czyszczeniu szmatek/butli z wodą na sąsiednich pomnikach itp. Nie wspominam o okradaniu grobów bo to już wykracza poza januszing, podobnie jak "podmianki".
Moja daleka krewna na moje pytające spojrzenie, gdy zapaliła przy grobie papierosa odpowiedziała: "No co, jestem z wizytą, tyle że u zmarłej".
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości