|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
Dziewczyny dostałam Yaz na włosy, miesiączkę, myślicie że to dobry lek na pco?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Raczkowanie
|
dzieki. wiesz ja nie pomoge ,biore nizmiennie mercilon,ale wydaje mi sie ze na forum jest jakis nawet osobny watek o tym Yazie, bo kiedys czytałam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewentualnie można antykami zahamować "produkcję" jajeczek.
![]() |
#4504 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Termin realizacji recepty nie może przekroczyć 30 dni od daty jej wystawienia, a w przypadku recept wystawionych na kolejne trzy miesięczne kuracje 30 dniowy termin realizacji jest liczony od naniesionej na recepcie daty realizacji, z zastrzeżeniem poniższych punktów: a) Termin realizacji recepty na antybiotyki oraz recepty wystawionej w ramach pomocy doraźnej nie może przekroczyć 7 dni od daty jej wystawienia. b) Termin realizacji recepty na leki lub wyroby medyczne sprowadzane z zagranicy dla użytkowników indywidualnych na zasadach określonych w odrębnych przepisach nie może przekroczyć 120 dni od daty jej wystawienia. c) Termin realizacji recepty na preparaty immunologiczne, wytwarzane dla indywidualnego pacjenta, nie może przekroczyć 90 dni od daty jej wystawienia na anty też 30 dni
![]() |
#4505 |
Raczkowanie
|
O sorki, napisalam cos niepotrzebnie i nie moglam usunac posta :/
Edytowane przez NowaIza Czas edycji: 2010-07-16 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
Witam po długiej nieobecności. Nie wiem, czy mnie jeszcze pamiętacie
![]() Monika- współczuję Ci bardzo... mam nadzieję, że wkrótce zajdziesz w ciążę i będziesz się cieszyc z upragnionego maluszka... Matur- gratuluję dostania sie na studia ![]() A ja niestety mam problem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Zakorzenienie
|
Hej Bittersweet
![]() Nie panikuj, plamienia sie zdarzaja dosc czesto, zreszta jak wejdziesz na watek yasminelle to napewno nie jedna dziewczyna pisze o plamieniu podczas brania ![]() A propos plamienia to, plamienia nie zalicza sie jako prawidlowy okres (1dc) prawda? prowadze wykres temp i nie wiem ,czy to juz mam wpisac w nowa karte, czy jeszcze wpisywac w stara? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4509 |
Raczkowanie
|
wiec kochane byłam u gina na usg jajników i tak mi lekarz napisał pod zdjęciami
Macica o regularnych obrysach, położona prawidłowo. Wymiary trzonu dł: 63 m.m, AP 30mm, szer.: 42mm. Jama macicy szczelinowata, endometrium grubości 6-7mm. Jajnik prawy o wym 38x21 mm, jajnik lewy o wym. 36x21 mm. Jajniki o budowie drobnopęcherzykowej (brak wzrastania) o strukturze zbliżonej do pcos. Płynu w zas Douglasa nie stwierdzono. i wyniki z badań (robione w 12 dniu cyklu): DHEA-S - 132.00 norma 35.00 - 430.00 Progesteron - 1.97 norma 0.32 - 1.72 Kortyzol - 11.60 norma 5-25 reszta badan w poniedziałek odbieram. Co o tym myślicie... jeszcze wynik z DHEA, androgeny i SBHG bede odbierać...ech masakara
#4510 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4511 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny trochę mnie uspokoiłyście
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4513 |
Raczkowanie
|
mezaga
Badania masz ok.co do endometrium to na 12 dc jest za małe. No i masz pęcherzyki - nie ma dominującego więc najprawdopodobniej owulacji w tym cyklu nie będzie u Ciebie - chyba że późno. Jak długie przeważnie masz cykle? ja usg w 14 dniu cyklu miałam robione, w 12 dc miałam hormony robione...wiec przyjmując książkowe info to miałam usg robione w dniu owulacji niby...hmmm.moje cykle? więc...kiedyś jak jeszcze nie leczyłam sie na niedoczynność tarczycy to potrafiłam nawet ze 3 miesiące nie mieć okresu.a teraz to 2 lub 3 dni różnicy jest między jednym a drugim okresem...
#4514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4515 |
Raczkowanie
|
no więc ja mam cykle jakoś 30 dniowe...w sumie zawsze jakoś takie miałąm, zawsze dłuższe niż krótsze
#4516 |
Zakorzenienie
|
Ewi a lekarka Twoja coś sugerowała, żeby jakieś leczenie zastosować?
#4517 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny...
Mój przypadek jest taki że miałam @ 28.05 (krew i plamienie) i od tego czasu 2 tygodnie plamienia tylko, że codziennie po troszkę dosłownie, a i później znowu @ (11.06) i plamienie do 12.07 @ i też plamienie i do chwili odecnej plamienie... nie wiem czy mi się tam wyczyszcza wszystko czy co... ponieważ wcześniej brałam Gynex i skończyłam go brać pod koniec maja a brałam jakieś 3 miesiące... co o tym sądzicie? Bardzo proszę o opinie... Chciałabym sobie zrobić badania hormonalne bo już w sumie dawno nie robiłam ale nie wiem jakie i w którym dc? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Raczkowanie
|
odebrałąm dzis wyniki SHBG, wyszło mi 27.30 a norma to od 18 do 114..wiec nie jest źle, a co to za hormon?
![]()
#4519 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dzziewuszki dawno mnie tu u was niebyło.
Tak siedze i się zastanawaim pod koniec 2009 roku wylądowałam u ginekolog endokrynolog która wykryła mi pco w lutym zaszła,m w ciąze 3 tyg.temu miałam przedwczesny poród - tą historie znacie bo pisałam . teraz przeglądam sobie wyniki pod koniec 2008 roku tsh miałam 1,93 natomiast pod koniec 2009 już 3,94 czyli problemy z tarczycą i niewiem czy lekarka poprostu niespojrzała na wyniki tsh czy stwierdziła ze nie są poważne (norma jest 4,2) bo na wynikach miałam tylko zaznaczone fsh 7,84 i lh 27,90 i może tym się zasugerowała że mam pco jednak ja teraz podejrzewam że nawrociła mi się tarczyca kiedys w wieku 15 lat na nią chorowałam na niedoczynnośc i stad może moje problemy z wypadaniem włosów tyciem nadmiernym owłosieniem w innych miejscach i suchymi szarymi łokciami wyglądają jak by były brudne niedomyte w internecie już znalazłam ze nieleczona tarczyca zle wpływa na ciąze i dochodzi do przedwczesnego oddzielania się łozyska a ja w wynikach histopatologicznych mam podane własnei przedwczesne oddzielanie się łożyska , zaburzenia w krazeniu płodowym i matczynym oraz maceracja błon i pępowiny. i tu własnei mi niedaje spokoju ta rzecz jedna czy objawy pco są podobne do objawów tarczycy??? bo ja jak się zgłosiłam do lekarki to jej powiedziałam wszystkie objawy jakie u mnie wystepują a teraz tak czytam i widze że przy tarczycy są identyczne czy lekarka mogła się aż tak pomylić??zaznacze że byłam u 3 lekarzy jak byłam w ciązy każdemu pokazywałam wyniki z 2008 i z 2009 roku i żaden niezauważył jak bardzo wzrosła mi tarczyca czy w polsce niema już żadnych porządnych lekarzy którzy się znają na swoim fachu?? bo po tym co przeszłam wysówam tylko jeden wniosek że lekarze mają totalny olew na pacjenta liczy się kasa kasa i jeszcze raz kasa ![]() MOŻE to są tylko moje domysły ;(
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
Monika możesz mieć tak jak ja - jedno i drugie.
#4521 |
Wtajemniczenie
|
a to ty też masz problemy z tarczycą ?? a jaki masz wynik tsh?? i czy leczysz ją co masz przepisane. bo ja kiedyś byłam leczona jakimiś tabletkami z jodem ale nazwy niepamiętam bo to było bardzo dawno temu ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- ehhhh my kobietki naprawde jesteśmy biedne ile my musimy przejśc i przeżyc i jeszcze taka siła w nas. poprostu jak nie urok to sraczka ![]()
#4522 |
Zakorzenienie
|
Monika ja mam wiele schorzeń
![]() Oprócz niedoczynności na którą biorę Euthyrox 100 to jeszcze mam Hashimoto, małopłytkowość, niewydolność ciałka żółtego ![]() ![]() W tej chwili TSH mam piękne po lekach - 1,19
#4523 |
Raczkowanie
|
MMONIKA9
ja gdy zaczełam się leczyć na niedoczynność tarczycy to miałam prawie TSH 5, i dostałam od razu euthryrox 50, po pół roku brania dostałam 75, wiec wyższa dawka, i tą dużą dawke biore juz z półtora roku, w tej chwili mam chyba TSH 1.12, ale mialam je robione ze 2 miechy temu...niedługo musze wybrac sie do endo...bo tabletki się konczą ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- a przy pco może być wyskoa glukoza i cholesterol? a ciśnienie jakie jest?niskie czy wysokie raczej? ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- mezaga to hosimoto czy jakoś tak to sprawdza się na podstawie badań a-TPO? bo ja miałąm małe wiec chyba nie mam tego schorzenia, ale za to od eutryrox to żyłki na ciele mi prześwitują, kiedyś tak nie miałam, a teraz to nawet na ramionach pare mi widać, ale teraz opalona jestem wiec luz ![]()
![]() |
#4524 |
Zakorzenienie
|
Ewi - tak na podstawie badania antyTPO i USG tarczycy.
Norma jest z tego co pamiętam do 35 - ja mam ponad 1000. Co do glukozy ja mam w normie i ciśnienie tez książkowe 120/80 A co do tego SHBG to w Wikipedii znalazłam coś takiego: SHBG (ang. sex hormone binding globulin) – białko wiążące hormony płciowe. Syntetyzowane w wątrobie. Bierze udział w transporcie hormonów płciowych (testosteron, estradiol) we krwi. Hormony związane z SHBG nie posiadają aktywności biologicznej. Stężenie SHBG jest zwiększone w nadczynności tarczycy, ciąży, okresie dojrzewania.
#4525 |
Raczkowanie
|
mezaga
ja miałam a-TPO 15 IU/ml, wiec tak w połowie... a macie figure typu jabłko?ja mam...ale kiedyś ważyłam 80 kg przy wzroście 178cm, teraz zaczynam powoli gubić, jem normalnie ale waga mi spada, w tej chwili waże 75 kg, wieć przy moim wzroście nie jest tak źle, ale oponka na brzuchu jest...
#4526 |
Raczkowanie
|
DZIEWCZYNKI MOJE KOCHANE!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale od wczoraj się z mężem odchudzamy to jak schudnę te 40 kg to Ci napiszę jaką mam figurę ![]() Matur - aż sobie zapisze Tego posta i będę Ci go przypominać jak tylko zaczniesz marudzić ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4528 |
Raczkowanie
|
ja ostatni raz usg tarczycy miałam 18 lutego 2009 roku..i tak mialam opisane zdjecia:
tarczyca nie poiększona o wymiarach: płat lewy - 14x19x38 mm płat prawy - 13x21x40 mm szerokość cieśni - 4 mm W lewym płacie w biegunie dolnym gruczolak o wym. 15x10 mm, ze zmianami torbielkowatymi i zwłóknieniami. W centrum płata hyperechogeniczny gruczolak, o średnicy 5 mm. Echostruktura prawego płata i cieśni prawidłowa. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- MATUR i to jest najlepsze podejście do życia, aj też marudze ile wlezie..narazie nie potrafię być taka jak ty... ![]()
#4529 |
Raczkowanie
|
oki mezaga
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MATUR Czas edycji: 2010-07-20 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Raczkowanie
|
MATUR - ech ja już od września tamtego roku marudze, ale przeważdnie sama do siebie lub na forum, bo w rzeczywistym świecie nie potrafie...zawsze gdy popadam w depreche to tłumacze sobie że inni mają gorzej i bardziej cierpią..
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.