![]() |
#4531 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Emmi, taki będę miała pożytek ze świnki jak z psa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4532 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzisiaj w planach naleśniki. - Postanowiłam wystrzelić z tą wiadomością, bo potem zapomnę a wiem, że sporo piszecie o gotowaniu
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Nie pamiętam czy Wam pisałam, ale ostatnio zakochałam się w mrożonce - warzywa na patelnię, w różnych smakach. Obłęd! Szybko, nie wiem czy te przyprawy na pewno są zdrowe, ale smaczne jest. A jak przypraw gotowych nie ma to swoje daję. ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Annorl ![]() Lenifa ![]() ![]() ![]() ![]() Idę robić herbatę, już drugą. Kto ma ochotę? ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-10 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4533 |
Zakorzenienie
|
Emmi, u Ciebie naleśniki, a ja dzisiaj na śnaidanie zaserwowałam omlety na słodko. Jakoś zdecydowanie bardziej wolę robić omlety niż naleśniki. No i omlet jakoś bardziej syty
![]() Tak, te mieszanki na patelnię są pyszne. W zimie z nich korzystam czasem. O, wychodzi słoneczko ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Emmi, ja do herbatki dołączę ![]() Wyczytałam, ze świnki powinny być min. 2. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4534 |
Wtajemniczenie
|
Hodowla pawi powinna być zakazana prawem
![]() Mam na kaflach w przedpokoju jakieś mazaje. Starłam, a to jakaś nie wiem? guma rozjechana chyba odkurzaczem. Jeju, myję to magiczną gąbką, kurczę, kafel po kafelku. Lecę po chleb, potem druga kawa i te kafle. Emmi, ja piszę o aspekcie katolickim gdzie Bóg to Bóg a liturgia to liturgia. Teatrzyk to ok, można w plenerze urządzić. Ale kto dziś traktuje poważnie Komunię? Dziś to nie bierzmowanie jest pożegnaniem z KK a komunia. Wiadomo, komercja, impreza a ilość miejsc w lokalach ograniczona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4535 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Amita ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Podobnie jest ze ślubem moich. Cała rodzina z obu stron, a nawet teraz z trzeciej strony oburzona, że jak to ,,tylko cywilny" . A kiedy kościelny? Ja! Ja Chrześcijanka wyznania katolickiego nie dopuszczę do ślubu kościelnego jeśli to ma być tylko proforma. Nie! Ślub kościelny to nie byle co. Mnóstwo Chrześcijan bierze ślub kościelny po czym się rozwodzą. Dla mnie to brak podstawowej wiedzy czym jest ślub kościelny. To jak stwierdzić, moi koledzy robią huczne urodziny, to ja w ramach lepszej rozrywki zafunduję sobie Chrzciny. Wracając do ślubów. To jestem więcej niż pewna, że na ślubie cywilnym moich dzieci też był Bóg, jeśli tylko chciał, a był zaproszony chociażby przeze mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4536 |
Zakorzenienie
|
Amita, tu pod lasem gdzie mieszkam to myślę, że pawie nie powinny ludziom przeszkadzać 😁 sąsiad ma kilometr od nas w lini prostej i ma blisko sąsiadów. Do tego mieszka przy ulicy. I nikt się nie skarży na darcie pawi. A ma piękne, białe 🥰 znajoma ma szmaragdowe. Chyba tak się mówi na nie. I te mieszka przy drodze. I ma mega blisko sąsiadów i też nikt nic nie mówi. Nikt się nie skarży. A ja patrzac na tamtą dwójkę co ma pawie, to mieszkam na największym odludziu 😄
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4537 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Kochana, miej i będę im kibicować a nawet lubić, bo będą mega daleko ode mnie ![]() ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Czekaj! Weź dziewczynki do pawi i niech posłuchają. To ważne. Paw działa źle na układ neurologiczny u wielu osób. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4538 |
Jestem jaka jestem
|
Hejka
Popadało i chłodno jest.Szanowny już w domu.Temst na razie nie tukany,choć w rozmowie jak jechali coś napomknął ,że zrezygnuje.Nie wiem czy tak to na serio ,czy go coś zdenerwowało. A teraz Wam się pochwalę.De pojechała na ryneczek sprzedać pierwszą partię truskawek.Paw się strasznie drze i wojuje z innym drobiem do zabicia przeciwnika.Jeden z dalszych sąsiadów kiedyś je miał.Wrzask non stop i często przylatywał siedzieć na naszej stodole.No i jak koguta zobaczył to bitwy wszczynał.Jakos tak po czasie ustały te wrzaski.Nie wiem czy mu się zdechło,czy gdzieś został wywieziony. A tak dzisiejszy urobek De wyglada
![]() |
#4539 |
Zakorzenienie
|
Imegan, już bym brała taką kobiałeczkę do zjedzenia
![]() Emmi, taki mam zamiar. Umówić się ze znajomą i pojechać do niej z dziećmi, zeby wiedziały nie tylko jak paw wygląda, ale i jakie dzwięki wydaje. Bo z daleka to słyszą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4540 |
Wtajemniczenie
|
Wż sprawdziłam na YouTube jak paw krzyczy. Okropne to jest. Nie chciałabym żeby był w pobliżu. Truskawki mniam. Jakbym była blisko to bym kupiła od córki Imegan. Ale mogę tylko popatrzeć.
Mój kot jak już jest ciepło to ma otwarte okno na noc. Ale okna jeszcze pozamykane na noc. Więc on nie jest przyzwyczajony że nie może do domu wejść |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4541 |
Zakorzenienie
|
Herbatko, u nas też jak już ciepło to okno otwarte, ale koty potrafią przynieść niespodzianki. Jeszcze jak myszka to pół biedy, ale kiedys moja kotka przyniosła wróbelka, a innym razem szczura
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4542 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatka
![]() ![]() Annorl ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- O kapuście było! Pierwszego roku ją uprawialiśmy i wyszła słabo. Ale coś tam mięliśmy i była przepyszna. Chętnie bym spróbowała raz jeszcze ale na razie przyglądam się jakie metody stosują inni do jej uprawy. Może w przyszłym roku? Bo w tym to już chyba za późno? ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Znalazłam fajny temacik bogaty w wiedzę kapuścianą. Dołączę https://www.target.com.pl/porady-i-i...nowac-kapuste/ ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Zrobiłam przegląd w kuchni i tak. Gulasz mięsny produkcji MM, ziemniaki z wczoraj, moja kapusta z koperkiem, w lodówce 2 słoiki bigosu... nie wiem czy będą naleśniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4543 |
Wtajemniczenie
|
Ja kiedyś wsadziłam kapustę, sąsiadka za płotem brukselkę wszystko zjadły robale. Czy pryskacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4544 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4545 |
Zakorzenienie
|
Emmi, sadzonki kapusty można na rynku kupić i spokojnie w maju wsadzić. Brukselkę wsadziłam nasiona w ziemię po prostu i mam nadzieję, ze sie uda. W jednym roku miałam ładną brukselkę, ale miałam tylko 2 krzaczki. W tym roku mam 3 paczki
![]() Amita chyba pisała, ze trzeba drobną firanką przykryć kapustę, aby te cholery nie zaatakowały. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4546 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4547 |
Wtajemniczenie
|
Ja okrywałam firanką, teraz mam specjalną siatkę. Jest o tyle lepsza, że nie robi się ciężka po zmoknięciu. W gruncie idzie mi gorzej, ale dwa poprzednie sezony siałam na rozsadę kapustę w styczniu i w maju już miałam. W tunelu oczywiście. Zanim zaatakowały mszyce, bielinki, wtyki to my już kapustę zjedliśmy. Smak zupełnie inny niż sklepowa i nie śmierdzi przy gotowaniu. Ale musi być podkarmiana, bo to żarłok jest okropny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4548 |
4 pory roku i ja piąta
|
Piszcie, piszcie o tej osłonie dla kapusty.
Ja chcę coś takiego, chodzi mi o te półkola nad, aby taki tunel zrobić https://www.temu.com/pl/25-szt-ogrod..._id=khawcg86c9 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4549 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam takie półkola ,to rurki pcv. Moje to chyba były takie co się używa do instalacji do kaloryferów. Jeszcze leżą. Idę sprawdzić, bo oglądnęłam te siatki .chyba wsadzę kapustę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4550 |
4 pory roku i ja piąta
|
Mogę w Castoramie jakiś grubszy drut znaleźć i też będzie dobrze. Najgorzej to u mnie ze ślimakami. Bo siatkę dam a one mi wlezą i będą miały jak na wczasach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4551 |
4 pory roku i ja piąta
|
Przesyłam pozdrowienia od Lenifi
![]() ![]() ![]() ![]() A w ogóle w próbie łapania siebie, udało nam się pogadać na kamerce. Zdałam sobie sprawę, jaka ja trąba jestem. Często gadam, że szkoda, że nie jesteśmy sąsiadkami, o wspólnych spacerach, a przecież mogę Lenifę zabrać na spacer. Ona ze mną w kamerce ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-05-10 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4552 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam tyczki kompozytowe, ale mam też właśnie rurki pcv. Do zimnej wody? Nie mam pojęcia, białe, łatwo się gną. Ale lubię żeby było równo to mam tyczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4553 |
Wtajemniczenie
|
Ja z tych rurek i folii miałam mały tunelik na sałatę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4554 |
Raczkowanie
|
Pozdrowienia dla Lenify
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4555 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4556 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Amita, u nas też słonko, chociaż co jakis zcas chowa się za chmurami. Wstałam przed 6 i wypuściłam młodzież kaczą i gęsią wcześniej. Za godzinkę wyjazd na wystawę psów, więc trzeba będzie je zamknąć, bo są za małe, aby zostały bez opieki. Pierwszy raz jedziemy na taką wystawę, wiec w domu panuje ogólne podekscytowanie. Najbardziej to jednak dzieci przeżywają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4557 |
Wtajemniczenie
|
Ann to dla cięci będzie super impreza. Ja często byłam,u nas w Sopocie jest co roku. Moja siostra miała owczarka podhalańskiego, i co roku jeździła z nią jako właścicielka. Wystawiały się. Jak było ciepło tobył fajny piknik bo u nas odbywał się na torach wyścigów konnych. Na powietrzu.
Nasza suczka zdobywała nagrody, tzw czempionka. Miłej imprezy |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4558 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Herbatko ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4559 |
Wtajemniczenie
|
Ale kiedy to było. Bardzo dawno.
---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- To nasza Lotka ,takie miała imę . Na wystawie psów rasowych. Na wybiegu prezentacyjnym ,prowadzi ją nasz kolega bo była nieposłuszna. Trzeba jej było męskiej ręki. I z moją siostrą ,jej właścicielką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4560 |
Wtajemniczenie
|
Foto
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.