|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Takiego białego-różowego tez bym chciała.
Tego grudnika można dostać w Kauflandzie po 4,99 ![]()
#4532 |
Rozeznanie
|
właśnie przyjechali goście i dostałam minaturowego storczyka żółto różowego
![]()
![]() |
#4533 |
Zakorzenienie
|
No i Adeli poprawił się humorek
![]() Adelo wstawisz fotki dzisiejszego i wczorajszego? |
![]() ![]() |
![]() |
#4534 |
Rozeznanie
|
frido dziękuję za życzenia;*
a taki dziś humorek dziwny mam ![]() no to na pierwszy ogień wczorajszy: ![]() ma 2 pędy i jest ładny, ale widać na zdjęciu że już przekwita ![]() ![]() dzisiejsze maleństwo 1 pęd, ale widzę że drugi był ucięty, sam w sobie jest bardzo uroczy ![]() chyba troszkę kaski sobie pozbieram i pójdę kupić konkretnego w kwiaciarni, wiem że biały z ważką ciemną będzie jeszcze kwitnął, ale takiego do 30zł to nawet bym sobie kupiła choćby żeby trochę kwiatów mieć ![]()
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2008-11-23 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4535 | |
Raczkowanie
|
jesli wiesz co odciać żeby rozszczepić roslinke to chetnie podaruje Ci sadzonka
![]() Cytat:
poczytam troche i może cos sie uda, wtedy bedzie mozna powiekszać kolekcje ![]() Fridka piękne kwiatuszki, adelka nie smuć sie bo storczykom tez bedzie smutno, śliczny ten maluszek ![]() Edytowane przez niga Czas edycji: 2008-11-23 o 19:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4536 |
Rozeznanie
|
Witajcie moje kochane dawno mnie tu nie było i widze troche nowych osób dołaczyło
u moich storczyków marniutko tylko 3 mi kwitną no i jednego straciłam i nie mam pojęcia dlaczego (chyba w sklepie go zalali albo to była juz stara roślina) zauważyłam też że co niektóre chwala sie grudnikami tez bardzo piękne miałam ochote sobie kupić i sama nie wiem czemu tego niezrobiłam ale ja juz taka niezdecydowana jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Rozeznanie
|
nigo, wystarczy uszczypnac jedna czastke (fragment) i wsadzic do ziemi, DZIEKI ZA DOBRE SERCE
![]() ADELO: wszystkiego dobrego,bys zawsze byla radosna, szczesliwa, spelniona, by kazdy dzien przynosil nowe niespodzianki! wielu storczykow, nowych pedow i kwitnien!!
![]() Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-11-23 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Rozeznanie
|
platynko dziękuję bardzo mocno z całego serducha
![]()
![]() |
#4539 |
Raczkowanie
|
platynko prosze bardzo polecam sie na przyszłość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4540 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() adelo, ja również przyłączam się do życzeń imieninowych - wszystkiego co najlepsze dla Ciebie ![]() ![]() ![]() Bardzo podoba mi się storczyk z drugiego zdjęcia - ma ładne kolory kwiatów ![]()
![]() |
#4541 |
Rozeznanie
|
cypressangel dziękuję
![]() właśnie uczę się na spr z niemieckiego, kartkówkę z polskiego oraz kartkówkę z historii ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4542 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4543 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ja dzisiaj zobaczyłam ze moja landryna przekwita ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4544 |
Zakorzenienie
|
Czy u Waszych storczyków też tak jest, że jak przedłuża się pęd to wszystkie poprzednie kwiaty opadają? I zostają tylko te z przedłużenia?
Wczoraj zestawiłam storczyki z parapetów. Po pierwsze to mam bardzo nieszczelne okna (będę wymieniać dopiero na wiosnę) i wieje na storczyki zimne powietrze. No i przy szybie okiennej chyba nie jest im za ciepło ![]() Kolejny biały otworzył pąk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4545 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie też tak było ze pęd przedłużający zaczął rosnąć dopiero jak na łodydze zostały 2 kwiatki, – ale to chyba zależy od kwiatka, bo na innych widać już, że pracują nad przedłużeniem a kwiatki jeszcze w pięknej formie |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4546 |
Raczkowanie
|
znalazłam cos o tych nieszczęsnych pakach
Zrzucanie pąków kwiatowych phalenopsis Wydaje się, że oprócz gnicia korzeni spowodowanych przez przelewanie, gubienie pąków jest drugą dolegliwością storczyków, o której słyszymy najczęściej na forum. Przyczyn tego może być wiele. Może to być reakcja niektórych phalaenopsisów na zmianę warunków otoczenia. Wszelkie zmiany, na przykład znaczny spadek (lub wzrost) temperatury lub wilgotności powietrza, mogą odbić się negatywnie na roślinie i skrócić okres kwitnienia. Najlepszym tego przykładem są skargi na opadanie kwiatów lub pąków po przyniesieniu rośliny ze sklepu do domu. Został przeniesiony z wilgotnej i pewnie dość chłodnej atmosfery szklarni do marketu, a następnie postawiony nad ciepłym i suchym prądem powietrza z kaloryfera. Odradza się również zmianę stanowiska, na przykład przenoszenie phalaenopsisa z okna na stół, żeby go lepiej zaprezentować. Kolejnym powodem zrzucania pąków może być szok termiczny. Może ktoś wietrzył nieostrożnie pokój i temperatura gwałtownie spadła? No i jeszcze związki etylenu w powietrzu mogą być podejrzane. Owoce cytrusowe, ich skórki itd., to wszystko należy trzymać z dala od kwitnących kwiatów. Duży wpływ na kondycję i zdrowotność rośliny ma również prawidłowy systemu nawożenia.A Dobra rada: korzystnie jest zaopatrzyć się w kilka różnych nawozów i stosować naprzemiennie, z uwzględnieniem okresu wegetacji - okres wiosenno/letni nawozy z przewagą w składzie azotu, w okresie jesienno- zimowym nawozy z przewagą fosforu i potasu w stosunku do azotu. Przelanie też może mieć wpływ na opadanie kwiatów. Przyczyną opadania i marszczenia się pąków na roślinach mogą być warunki pogodowe tj. krótki i pochmurny dzień. W takim przypadku można spróbować doświetlać rośliny np. żarówkami energooszczędnymi lub zmienić stanowisko na jaśniejsze. Długość kwitnienia zależy od genealogii rośliny. Są gatunki mniej i bardziej trwałe. Średnia trwałość kwiatu phalaenopsisa (w tym przeciętnych hybryd) wynosi dwa-trzy miesiące. Dla odmiany np. kwiaty Phalaenopsis equestris utrzymują się tylko trzy-cztery tygodnie, ale za to rozwijają się sukcesywnie na łodydze i kwitnienie może trwać pół roku i dłużej. Lekkie (ale w granicach rozsądku) obniżenie temperatury np. do 21-22 st. w dzień powoduje przedłużenie okresu kwitnięcia. Ale nadmierne obniżenie temp. hamuje rozwijanie się pąków. Zawsze niepokojące jest jednoczesne opadanie wszystkich kwiatów na roślinie Jeśli Phalaenopsis straci pąki, a jest w dobrej kondycji, to można skrócić łodygę kwiatową trochę pod miejscem, z którego wyrastał pierwszy kwiat - zdarza się, że pojawi się na niej odgałęzienie z nowymi pąkami, które zakwitną. Podsumowując: Trzema głównymi przyczynami tego problemu są: zbyt niska wilgotność powietrza, skok temperatury, nawet niewykrywalne zanieczyszczenie atmosfery etylenem powodującym szkody fizjologiczne objawiające się opadaniem pąków. W okresie zimowym może zaistnieć potrzeba dostarczenia roślinie większej ilości światła, np. przez zmianę miejsca lub nawet doświetlanie (jeżeli chcemy się cieszyć prawidłowym rozwojem i kwiatami). Ale pamiętajmy też, by nie zmienić położenia rośliny względem źródła światła (nie przekręcać doniczek), bo może ona zrzucić pąki kwiatowe |
![]() ![]() |
![]() |
#4547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masę dobrej roboty zrobiłaś opisując przyczyny opadania pąków. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez spoznione ale szczere zyczonka Adelu ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4549 |
Zakorzenienie
|
A moja miniaturka stanęła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4550 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do pisania o pąkach to nie moje dzieło ja tylko wyszperałam je gdzieś na necie a że nie jestem jedyna, która ma problem z tymi pączkami postanowiłam zaprezentować na forum ![]() A te maluszki gdzie kupujecie?, bo ja jeszcze ich nigdzie nie spotkałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
Zadomowienie
|
ja swojego kupilam w kwiaciarni i z tego co widze to ciagle jakies miniaturki sprowadzaja bo widac im schodza tylko maja malo urozmaicone kolory bo sprowadzaja albo takie jak mam ja i adela lub biale
#4553 |
Zakorzenienie
|
adelo - gartuluję prezentu i przyłączam się do życzeń
![]() niga - piękne ![]() ![]()
![]() |
#4554 |
Zakorzenienie
|
#4555 |
Rozeznanie
|
Zazdrośnico
![]() Niv ![]()
![]() |
#4556 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Rozeznanie
|
Siemka
Dziewczyny ale jestescie produktywne ![]() ![]() ![]() ![]() Kwiatuszki macie przepiekne. Moje stoczczysławy nalazie produkują liście ![]() ![]() Ktoś sie zastanawiał nad hodowla storczyków in vitro U wiezcie mi na słowo to nie takie proste samemu w domu bez odpowiedniego sprzetu rozpoczecie hodowli. Na studiach po mimo pracy pod komora laminarna i tak zakazilismy nasza hodowle marchewki i tytoniu. zamiast kalusa z ktorego potem tworzymy zarodki somatyczne wyrosła nam przepiekna grzybnia!!!! A same wiecie jak storczyki sa wrazliwe. Ponadto uwazam ze to jest nierealne w warunkach domowych: brak dostepu do odpowiednich pozywek, witamin, roztworów hormonów. Jestem na 99,99% przekonana ze osoby ktore sprzedają sadzonki in vitro hodują je w pracy w odpowiednio wyposazonym laboratorium.A hodowla taka jest bardzo wydajna bo hodowli zawiesinowej - czyli hodujemy kalus w pożywce płynnej z jednego litra takiej hodowli mozna uzyskać 40tys zarodków cyklamenu!!! ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie poczytałam trochę o tym In vitro i w sumie to może i nie było by takie trudne ile czasochłonne, są tylko dwie małe przeszkody - ciężko kupić ta pożywkę agarową i sprawić by mieszkanie stało się sterylne. Doczytałam tez, iż jest metoda wegetatywna, – która jest łatwiejsza. Trzeba spróbować
|
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Raczkowanie
|
Witam koleżanki. Muszę się pochwali. Pojechałam wczoraj do OBI a tam raj storczykowy. Musiałabyc nowa dostawa, poniewaz częsc stała jeszcze w kartonach. Były nasze kochane Phalaenopsiski przecenione za 34 na 25zł i oczywiście kupiłam jednego ciapatego, którego wynalazłam z tego gąszczu. Oprócz tych za 25 było pełno dwupędowych za 34zł, olbrzymy ponad metrowe za 75zł i ku mojemu zdziwieniu pełno było falusiów miniaturek (nigdy wcześniej ich nie widziałam) ale ich cena szok 42-52zł. Jak wrócę do domku zrobię zdjątko nowego ciapatego falusia (9 w mojej kolekcji).
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.