Storczyk (Orchidea) - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-23, 15:53   #4531
bravvurka
Zadomowienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Takiego białego-różowego tez bym chciała.
Tego grudnika można dostać w Kauflandzie po 4,99 Sama się skusiłam na nie 3 tygodnie temu. Poluję na kremowe kwiatki tej rośliny.
Stary 2008-11-23, 16:21   #4532
adela17
Rozeznanie

właśnie przyjechali goście i dostałam minaturowego storczyka żółto różowego

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 16:57   #4533
frida110
Zakorzenienie

No i Adeli poprawił się humorek

Adelo wstawisz fotki dzisiejszego i wczorajszego?
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 18:59   #4534
adela17
Rozeznanie

frido dziękuję za życzenia;*
a taki dziś humorek dziwny mam

no to na pierwszy ogień wczorajszy:

ma 2 pędy i jest ładny, ale widać na zdjęciu że już przekwita

dzisiejsze maleństwo 1 pęd, ale widzę że drugi był ucięty, sam w sobie jest bardzo uroczy

chyba troszkę kaski sobie pozbieram i pójdę kupić konkretnego w kwiaciarni, wiem że biały z ważką ciemną będzie jeszcze kwitnął, ale takiego do 30zł to nawet bym sobie kupiła choćby żeby trochę kwiatów mieć

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Edytowane przez adela17
Czas edycji: 2008-11-23 o 19:05
Stary 2008-11-23, 19:14   #4535
niga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
Frido, cudne! a grudnik...takiego jeszcze nie mam ;>
jesli wiesz co odciać żeby rozszczepić roslinke to chetnie podaruje Ci sadzonka

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
zycze powodzenia w zrobieniu samej sadzonek in vitro ja kupowalam od pewnego Pana w sloiczkach i z tego co wiem to moje byly zaszczepione( z pojedynczych komorek rosliny na pozywke z mikoryzy w warunkach labolatoryjnych) w maju 2004 roku i teraz najwiekszy ma 3 cm... ale jesli chesz sie tego podjac to bede Ci szczeze dopingowac

poczytam troche i może cos sie uda, wtedy bedzie mozna powiekszać kolekcje

Fridka piękne kwiatuszki, adelka nie smuć sie bo storczykom tez bedzie smutno, śliczny ten maluszek

Edytowane przez niga
Czas edycji: 2008-11-23 o 19:18
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 19:38   #4536
justyna27
Rozeznanie

Witajcie moje kochane dawno mnie tu nie było i widze troche nowych osób dołaczyło
u moich storczyków marniutko tylko 3 mi kwitną no i jednego straciłam i nie mam pojęcia dlaczego (chyba w sklepie go zalali albo to była juz stara roślina)
zauważyłam też że co niektóre chwala sie grudnikami tez bardzo piękne miałam ochote sobie kupić i sama nie wiem czemu tego niezrobiłam ale ja juz taka niezdecydowana jestem
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 19:43   #4537
platynka80
Rozeznanie

nigo, wystarczy uszczypnac jedna czastke (fragment) i wsadzic do ziemi, DZIEKI ZA DOBRE SERCE jutro pojde do biedronki,maja byc po 4.99.

ADELO: wszystkiego dobrego,bys zawsze byla radosna, szczesliwa, spelniona, by kazdy dzien przynosil nowe niespodzianki! wielu storczykow, nowych pedow i kwitnien!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif moj_torcik_g.gif (51,6 KB, 550 załadowań)

Edytowane przez platynka80
Czas edycji: 2008-11-23 o 19:55
platynka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 19:57   #4538
adela17
Rozeznanie

platynko dziękuję bardzo mocno z całego serducha

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-23, 20:02   #4539
niga
Raczkowanie

platynko prosze bardzo polecam sie na przyszłość
Stary 2008-11-23, 20:07   #4540
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
nigo, wystarczy uszczypnac jedna czastke (fragment) i wsadzic do ziemi, DZIEKI ZA DOBRE SERCE jutro pojde do biedronki,maja byc po 4.99.
Grudniki będą w Biedronce od czwartku

adelo, ja również przyłączam się do życzeń imieninowych - wszystkiego co najlepsze dla Ciebie

Bardzo podoba mi się storczyk z drugiego zdjęcia - ma ładne kolory kwiatów

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 20:44   #4541
adela17
Rozeznanie

cypressangel dziękuję

właśnie uczę się na spr z niemieckiego, kartkówkę z polskiego oraz kartkówkę z historii ehhhhh jak ja tego nie lubię

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-24, 05:22   #4542
niga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość

właśnie uczę się na spr z niemieckiego, kartkówkę z polskiego oraz kartkówkę z historii ehhhhh jak ja tego nie lubię

Adela ucz się ucz ile możesz, jak pójdziesz do pracy to będziesz żałować że czasy szkoły już za tobą
Stary 2008-11-24, 07:14   #4543
Emka210
Raczkowanie

GG do Emka210 Wyślij wiadomość przez MSN do Emka210

Cytat:
Napisane przez niga Pokaż wiadomość
Adela ucz się ucz ile możesz, jak pójdziesz do pracy to będziesz żałować że czasy szkoły już za tobą
święta prawda ach co ja bym oddała za jeszcze pare lat nauki
A ja dzisiaj zobaczyłam ze moja landryna przekwita choć jedyne pocieszenie ze pęd sie przedluza, poza tym wczoraj wybralam sie z mezulkiem na bielany w poszukiwaniu jakis nowych okazow ale nici nima albo przebrane albo ogolnie brak no ale na pocieszenie dostalam ksiązke wiec straty zostaly zrekompensowane
Stary 2008-11-24, 07:43   #4544
frida110
Zakorzenienie

Czy u Waszych storczyków też tak jest, że jak przedłuża się pęd to wszystkie poprzednie kwiaty opadają? I zostają tylko te z przedłużenia?

Wczoraj zestawiłam storczyki z parapetów. Po pierwsze to mam bardzo nieszczelne okna (będę wymieniać dopiero na wiosnę) i wieje na storczyki zimne powietrze. No i przy szybie okiennej chyba nie jest im za ciepło Więc przestawiłam je w głąb mieszkania.
Kolejny biały otworzył pąk
Stary 2008-11-24, 08:28   #4545
niga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Czy u Waszych storczyków też tak jest, że jak przedłuża się pęd to wszystkie poprzednie kwiaty opadają? I zostają tylko te z przedłużenia?

U mnie też tak było ze pęd przedłużający zaczął rosnąć dopiero jak na łodydze zostały 2 kwiatki, – ale to chyba zależy od kwiatka, bo na innych widać już, że pracują nad przedłużeniem a kwiatki jeszcze w pięknej formie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-24, 09:09   #4546
niga
Raczkowanie

znalazłam cos o tych nieszczęsnych pakach

Zrzucanie pąków kwiatowych phalenopsis

Wydaje się, że oprócz gnicia korzeni spowodowanych przez przelewanie, gubienie pąków jest drugą dolegliwością storczyków, o której słyszymy najczęściej na forum. Przyczyn tego może być wiele.

Może to być reakcja niektórych phalaenopsisów na zmianę warunków otoczenia. Wszelkie zmiany, na przykład znaczny spadek (lub wzrost) temperatury lub wilgotności powietrza, mogą odbić się negatywnie na roślinie i skrócić okres kwitnienia.
Najlepszym tego przykładem są skargi na opadanie kwiatów lub pąków po przyniesieniu rośliny ze sklepu do domu. Został przeniesiony z wilgotnej i pewnie dość chłodnej atmosfery szklarni do marketu, a następnie postawiony nad ciepłym i suchym prądem powietrza z kaloryfera. Odradza się również zmianę stanowiska, na przykład przenoszenie phalaenopsisa z okna na stół, żeby go lepiej zaprezentować.

Kolejnym powodem zrzucania pąków może być szok termiczny. Może ktoś wietrzył nieostrożnie pokój i temperatura gwałtownie spadła?

No i jeszcze związki etylenu w powietrzu mogą być podejrzane. Owoce cytrusowe, ich skórki itd., to wszystko należy trzymać z dala od kwitnących kwiatów.

Duży wpływ na kondycję i zdrowotność rośliny ma również prawidłowy systemu nawożenia.A
Dobra rada: korzystnie jest zaopatrzyć się w kilka różnych nawozów i stosować naprzemiennie, z uwzględnieniem okresu wegetacji - okres wiosenno/letni nawozy z przewagą w składzie azotu, w okresie jesienno- zimowym nawozy z przewagą fosforu i potasu w stosunku do azotu.

Przelanie też może mieć wpływ na opadanie kwiatów.

Przyczyną opadania i marszczenia się pąków na roślinach mogą być warunki pogodowe tj. krótki i pochmurny dzień. W takim przypadku można spróbować doświetlać rośliny np. żarówkami energooszczędnymi lub zmienić stanowisko na jaśniejsze.

Długość kwitnienia zależy od genealogii rośliny. Są gatunki mniej i bardziej trwałe. Średnia trwałość kwiatu phalaenopsisa (w tym przeciętnych hybryd) wynosi dwa-trzy miesiące. Dla odmiany np. kwiaty Phalaenopsis equestris utrzymują się tylko trzy-cztery tygodnie, ale za to rozwijają się sukcesywnie na łodydze i kwitnienie może trwać pół roku i dłużej. Lekkie (ale w granicach rozsądku) obniżenie temperatury np. do 21-22 st. w dzień powoduje przedłużenie okresu kwitnięcia. Ale nadmierne obniżenie temp. hamuje rozwijanie się pąków. Zawsze niepokojące jest jednoczesne opadanie wszystkich kwiatów na roślinie

Jeśli Phalaenopsis straci pąki, a jest w dobrej kondycji, to można skrócić łodygę kwiatową trochę pod miejscem, z którego wyrastał pierwszy kwiat - zdarza się, że pojawi się na niej odgałęzienie z nowymi pąkami, które zakwitną.

Podsumowując: Trzema głównymi przyczynami tego problemu są: zbyt niska wilgotność powietrza, skok temperatury, nawet niewykrywalne zanieczyszczenie atmosfery etylenem powodującym szkody fizjologiczne objawiające się opadaniem pąków. W okresie zimowym może zaistnieć potrzeba dostarczenia roślinie większej ilości światła, np. przez zmianę miejsca lub nawet doświetlanie (jeżeli chcemy się cieszyć prawidłowym rozwojem i kwiatami). Ale pamiętajmy też, by nie zmienić położenia rośliny względem źródła światła (nie przekręcać doniczek), bo może ona zrzucić pąki kwiatowe
Stary 2008-11-24, 09:13   #4547
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie też tak było ze pęd przedłużający zaczął rosnąć dopiero jak na łodydze zostały 2 kwiatki, – ale to chyba zależy od kwiatka, bo na innych widać już, że pracują nad przedłużeniem a kwiatki jeszcze w pięknej formie
Niga trochę źle się wyraziłam. Chodzi mi o to: Storczyk przełuża pęd, ma wtedy wszystkie kwiaty, przedłużenie pędu zawiązuje pączki, które sobie rosną i na krótki czas przed ich rozkwitnięciem wszystkie stare kwiaty nagle ( w przeciągu 2-3 dni) przekwitają i zostają już tylko te nowe.

Masę dobrej roboty zrobiłaś opisując przyczyny opadania pąków.
Stary 2008-11-24, 09:47   #4548
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość

dzisiejsze maleństwo 1 pęd, ale widzę że drugi był ucięty, sam w sobie jest bardzo uroczy

ja tez spoznione ale szczere zyczonka Adelu a co do malucha ja mam identycznego nie wiem jak Twoj bedzie sie sprawowal ale jak narazie moj caly czas kwitnie od wrzesnia jak tylko jedne kwiatuszki mu przekwitaja odrazu przedluza ped i kwitnie dalej
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 11:37   #4549
frida110
Zakorzenienie

A moja miniaturka stanęła Pąki jakie były w dniu zakupu takie są (oprócz tych co opadły), nie urosły wcale. Kwiaty opadły. I te korzenie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-24, 12:04   #4550
niga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Niga trochę źle się wyraziłam. Chodzi mi o to: Storczyk przełuża pęd, ma wtedy wszystkie kwiaty, przedłużenie pędu zawiązuje pączki, które sobie rosną i na krótki czas przed ich rozkwitnięciem wszystkie stare kwiaty nagle ( w przeciągu 2-3 dni) przekwitają i zostają już tylko te nowe.

Masę dobrej roboty zrobiłaś opisując przyczyny opadania pąków.
To u mnie trochę inaczej najpierw zwiędły a potem wypuściły nowe, i zanim otworzył się nowy pąk to inny kwiatek wiądł, tak jak by suma musiała się zgadzać

Co do pisania o pąkach to nie moje dzieło ja tylko wyszperałam je gdzieś na necie a że nie jestem jedyna, która ma problem z tymi pączkami postanowiłam zaprezentować na forum

A te maluszki gdzie kupujecie?, bo ja jeszcze ich nigdzie nie spotkałam
Stary 2008-11-24, 13:09   #4551
niga
Raczkowanie

Takie bardzo chciałabym mieć, a oprócz nich dużo innych piękności
Stary 2008-11-24, 13:31   #4552
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
A te maluszki gdzie kupujecie?, bo ja jeszcze ich nigdzie nie spotkałam
ja swojego kupilam w kwiaciarni i z tego co widze to ciagle jakies miniaturki sprowadzaja bo widac im schodza tylko maja malo urozmaicone kolory bo sprowadzaja albo takie jak mam ja i adela lub biale
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 14:41   #4553
niv_
Zakorzenienie

adelo - gartuluję prezentu i przyłączam się do życzeń

niga - piękne drugi i przedostatniWiesz może jak się one fachowo nazywają ?
Stary 2008-11-24, 14:45   #4554
cypressangel
Zakorzenienie

Mi najbardziej spodobały się te, których zdjęcia zostawiłam...
Cytat:

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 14:56   #4555
adela17
Rozeznanie

Zazdrośnico
Niv

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-24, 15:34   #4556
niga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
ad

niga - piękne drugi i przedostatniWiesz może jak się one fachowo nazywają ?

ten z drugiego zdjecia to - Dendrobium Sonia
a co do przedostatniego to kwiat z rodziny ASCOCENDA ale nie wiem jak sie dokładnie nazywa
Stary 2008-11-24, 15:39   #4557
niga
Raczkowanie

http://www.storczyki.org.pl/forum/wi...nr=47133&ofs=0
Stary 2008-11-24, 21:04   #4558
ATENA84
Rozeznanie

Siemka

Dziewczyny ale jestescie produktywne nie nadażam z czytaniem postów
Kwiatuszki macie przepiekne.
Moje stoczczysławy nalazie produkują liście:rolleyes : a nowych pedów brak

Ktoś sie zastanawiał nad hodowla storczyków in vitro

U wiezcie mi na słowo to nie takie proste samemu w domu bez odpowiedniego sprzetu rozpoczecie hodowli. Na studiach po mimo pracy pod komora laminarna i tak zakazilismy nasza hodowle marchewki i tytoniu. zamiast kalusa z ktorego potem tworzymy zarodki somatyczne wyrosła nam przepiekna grzybnia!!!!
A same wiecie jak storczyki sa wrazliwe.
Ponadto uwazam ze to jest nierealne w warunkach domowych: brak dostepu do odpowiednich pozywek, witamin, roztworów hormonów.
Jestem na 99,99% przekonana ze osoby ktore sprzedają sadzonki in vitro hodują je w pracy w odpowiednio wyposazonym laboratorium.A hodowla taka jest bardzo wydajna bo hodowli zawiesinowej - czyli hodujemy kalus w pożywce płynnej z jednego litra takiej hodowli mozna uzyskać 40tys zarodków cyklamenu!!!

Pozdrawiam
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 05:45   #4559
niga
Raczkowanie

Witam serdecznie poczytałam trochę o tym In vitro i w sumie to może i nie było by takie trudne ile czasochłonne, są tylko dwie małe przeszkody - ciężko kupić ta pożywkę agarową i sprawić by mieszkanie stało się sterylne. Doczytałam tez, iż jest metoda wegetatywna, – która jest łatwiejsza. Trzeba spróbować
Stary 2008-11-25, 07:35   #4560
Karo1983
Raczkowanie

Witam koleżanki. Muszę się pochwali. Pojechałam wczoraj do OBI a tam raj storczykowy. Musiałabyc nowa dostawa, poniewaz częsc stała jeszcze w kartonach. Były nasze kochane Phalaenopsiski przecenione za 34 na 25zł i oczywiście kupiłam jednego ciapatego, którego wynalazłam z tego gąszczu. Oprócz tych za 25 było pełno dwupędowych za 34zł, olbrzymy ponad metrowe za 75zł i ku mojemu zdziwieniu pełno było falusiów miniaturek (nigdy wcześniej ich nie widziałam) ale ich cena szok 42-52zł. Jak wrócę do domku zrobię zdjątko nowego ciapatego falusia (9 w mojej kolekcji).

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości