|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Wszystkie watkowe dzieciaczki sliczniutkie. A niektore czytaj IgnaS to juz takie duuuze.
![]() Cytat:
![]() Ty mnie nie zalamuj Misia dalej przesypia co najwyzej 4.5 godz w jednym ciagu. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() I jeszcze "wyjsciowe kozaczki" Nabuko. ![]() ![]() ![]() Dziewczyny jak to jest z tym macierzynskim??? Ktos ma jakies pewne informacje. Bo mi sie konczy 01,01, A Misia dzis konczy 4 miesiace. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4532 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Justyna normalnie zaraz się posikam z tych kapci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asia Ale Ignaś ma piękne oczęta ![]() Ewe Mikołajek fantastyczny! Aga fotki super! No to znamy już prawie całą rodzinę ![]() Agnieszka no to gratuluję pierwszego większego szamanka i trzymam kciuki za kupsko ![]() ![]() ![]() a Piotrek w końcu po 1,5 godz płakania padł przy cycku. Już nawet bałam się ruszyć, więc dałam mu tak pospać. Bardzo wychowawcze, prawda ![]() ![]() Narazie póki co postaram mu się jakoś powydłużać przerwy między karmieniami nocnymi, później może odstawić smoka. Zobaczymy czy chociaż to się uda. Ale mnie wkurzają petardy ![]() a teraz najlepsze... z okazji Piotrkowej przeprowadzki zakupiłam elektroniczną nianię ![]() ![]() Dorotka witaj! coś mi sie wydaje, że paczka kogoś pokusiła ![]() ![]() Amaretta gratuluję niezłego kawałka babki!!! Wszystkiego najlepszego dla Misiuni!!! Edytowane przez anuhaaaaaaaaaa Czas edycji: 2008-12-29 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z butla nie pomoge bo Misia je bez problemu. Najpierw umiala ciagnac butle a dopiero potem cycusia. Teraz to zdecydowanie woli cycusia. ![]()
![]() |
#4534 |
Rozeznanie
|
Agnieszka gratulacje pierwszych prob z nowym jedzonkiem. My musimy jeszcze poczekac
![]() Anuhaaa jak ci sie uda odzwyczaic mlodego od smoczka to napisz jak to zrobic.. ![]() ![]() A elektroniczna niania to super sprawa. Sama sie przekonasz nie raz. A w czasie balkonowania jej nie uzywasz??? Zjadlam se wczoraj rano bigosu i mam za swoje. Misia ma juz drugi dzien taka jazde ze chyba do konca zycia na bigos nie spojrze. ![]()
![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/c109703129.png ![]() ![]() http://suwaczki.waszslub.pl/img-2003080901201230.png Edytowane przez Amaretta Czas edycji: 2008-12-29 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Zadomowienie
|
Amaretta- Prezydent jeszcze tej ustawy nie podpisał i jakoś nie wydaje mi się, by zdąrzył przed 01.01-trzymam kciuki, by przed 13.01 się wyrobił jak nie to na 1000000000000% nie zagłosuję na niego i jeszcze opinie mu zepsuję!(nie żebym wczesniej na niego mój cenny głos oddała
![]()
#4536 |
Zakorzenienie
|
Amaretta nianię pierwszy raz użyłam dziś, ale młody tak się darł, że wcale nie była potrzebna, pewnie było go słychać w całym bloku
![]() ![]() ![]() Magda czas uaktualnić ząbkowy suwaczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Zakorzenienie
|
Hania, Karolinka, Misia, wszystkiego najlepszego
![]() ![]() Magda, ja myłam Gabi pierwsze ząbki taka szczoteczka silikonową zakładana na palec. Młoda nie cierpiała takich zabiegów. gratulacje z okazji drugiego ząbka. Gosia, dużo zdrowia dla Adasia. Oby szybko mijały te dni w szpitalu. Dzinks, witaj po przerwie ![]() Aniu, dołączam do ciebie w sylwestra. My siedzimy w domu, ciekawe czym wzniose toast noworoczny. Woda mineralną ![]() Justynko , rzeczywiście miaś zakręcony dzień. Najlepsze z tymi kapciami szpitalnymi ![]() ![]() ![]() ewe, Robercik jest słodki ![]() Wiktorynka, z Ignasia robi się kawał przystojniaka ![]() Agnieszko, Emilka wyglądała bardzo ładnie. Stuprocentowa dziewuszka ![]() To dziecko xxl to gigant niesamowity. Maciej dwumiesięczny ważył 6 kilo i był ogromny. Szok ![]() Mój Maciej jest ciut chudszy ![]() Młody waży już 7260g i jest na 90 centylu z wagą a rozmiar głowki na 50 centylu. Dostaliśmy skierowanie na usg główki i do poradni rehabilitacyjnej. Powiedziałm pani dr o swoich obserwacjach dot. małej aktywności prawej rączki i odchylania się do tyłu z główką (choć ostatnio nawet tak się nie wypręża). Na usg idziemy w następna środę. Z poradnia rehabilitacyjną to dziwna sprawa. Musimy umówić się osobiście, nie telefonicznie, bo musza mieć od razu skierowanie. Wizyta będzie dopiero pod koniec miesiąca albo dopiero w lutym. Terminy tragiczne a ja już chciałbym wiedzieć czy młodemu cos jest i mogłabym go juz rehabilitować w domu, jakbym wiedziała jak. Najpierw będziemy miec wizyte u lekarza i on zadecyduje czy w ogóle potrzenba rehabilitacja. Jutro wysyłam TŻeta, zeby się umówił. Mam nadzieję, ze nie zginie, bo to zawsze ja zajmuje sie takimi medycznymi sprawami ![]() Maciej po szczepionce był bardzo senny i częściej chciał cyca. Edytowane przez anah Czas edycji: 2008-12-29 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Zakorzenienie
|
Anah jest takie piwo Bavaria, można kupić w wersji bezalkoholowej, u mnie w mieście znalazłam tylko w Realu. To się nawet nie nazywa piwo tylko chyba napój bezalkoholowy i niby napisane, że ma 0,00%. Tz czasem pije Lecha bezalkoholowego, ale wiem, że on tam już ma mimo wszystko coś w sobie.
Ja to sobie raz golnęłam 1/3 szklanki Redsa malinowego ![]() No a Maciej to naprawdę wielki już jest! Widać, że wisi non stop na cycu. Jestem ciekawa czy mój mlody już do 7kg się doczłapał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Zadomowienie
|
Anah, w każdym ośrodku reh. trzeba niestety od razu dać skierowanie i czekać miesiącami. nam się udało, bo mieliśmy wtyczkę
![]() Piszecie o piwku- ja sobie kilka razy karmi strzeliłam, a ono podobno ma coś tam.. minimalnie, ale ma. i w święta wypiłam kilka łyczków białego winka do obiadku. zaraz po karmieniu, bo sobie wkręciłam, że do następnego karmienia trochę promili odleci ![]() Amaretta, trzymam kciuki, żeby syndrom pobigosowy szybko przeszedł ![]() Cieszę się, że wam trochę humor poprawiłam kapciową historią :d moja mama się popłakała, jak je zobaczyła ![]()
#4540 |
Zadomowienie
|
a dziękuję za przypomnienie jak tylko włacze laptopa bo mi umknął "panel sterowania" a tam mialam zapisany
![]() A z tych zębów wcale się nie cieszę gryzie mi sutki jak po urodzeniu ![]() Też miałam tą szczoteczkę - silikonową nakładkę ale...hmm moja systmatyczność w takich zabiegach bedzie pewnie taka jak z kroplami D ![]() Co do alkoholi zdarzyło mi się już kilka razy wino pić ![]() ![]() ![]() ![]()
#4541 |
Raczkowanie
|
nabuko, anuha, anah w imieniu Emilki dziękuję za komplementy
![]() Dorotko trzymam kciuki za dobre wyniki badania( nas to badanie pewnie też czeka...) Amaretto sto lat dla Misi i ![]() Anah gratuluję takiego dużego mężczyzny!!7260 Brawo. Trzymam kciuki za usg główki i za poradnie.Ciekawe kiedy Emilka będzie tyle miała??? A jeśli chodzi o alkohol to ja piłam już odrobinę szampana i troszkę wina grzanego, a bawaria ma 0% więc jej nie wliczam do alkoholi ![]()
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. ![]() Edytowane przez agawiecka Czas edycji: 2008-12-29 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4542 |
Zakorzenienie
|
Aniu, daj jutro znać jak było w poradni.
Justynko, to usg to na wszelki wypadek. Maciuś ma obustronna syndaktylię (palcozrost) paluszka serdecznego i środkowego (zrost skórny). To wada wrodzona mogąca występować samodzielnie albo z całym zespołem wad. Maciuś miał juz robione usg główki i wszystko było ok. Wykluczono rónież jakiekolwiek inne wady. Jednak przy jakichs wątpliwościach dotyczących rozwoju dziecka nie szkodzi zrobic jeszcze jednego usg, tym, razem po 3 mies., żeby się upewnić. Zrobiłam wywiad piwny ![]() Karmiąc piersią można od czasu do czasu, zaraz po karmieniu wypić pół lampki czerwonego wina ![]() Aga, dzięki ![]() ![]() ![]() Edytowane przez anah Czas edycji: 2008-12-29 o 21:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4543 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do powrotu do pracy, to nie chcesz skorzystać z urlopu? Ja tak właśnie robię. macierzyński mam do 13 stycznia a potem biorę urlop i tym sposobem do pracy wracam od marca. Dziś byłam w firmie na rozmowie z szefem i przy okazji składałam wniosek. Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4544 |
Zakorzenienie
|
Gosiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4545 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/630.htm i wchodzi w zycie 01,01 wlasnie wyszperalam. Ale jeszcze moja ksiegowa ma mi dac jutro znac. Art. 11. Wymiar urlopu macierzyńskiego i urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 180 § 1 oraz art. 183 § 1 i 2 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się także do pracownic i pracowników korzystających z takich urlopów w dniu wejścia w życie ustawy. Art. 19. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2009 r. Cytat:
![]()
![]() |
#4546 |
Zakorzenienie
|
Asia, ale fajny ten Twój Ignaś. nie dość, że rozgadany to jeszcze uśmiechnięty
![]() Agnieszko na chrzcinach Emilka prezentowała się przepięknie, podobnie zresztą jak mamusia ![]() Dorotko, witaj po świętach!! trzymam kciuki za wyniki badań Natalki!! Asiu Amaretto wszystkiego najlepszego dla Misi, duża już z niej dziewucha!!! ![]() Aniu Piotrkowa my nani elektronicznej używamy głównie w dzień. jak robię coś w kuchni a młoda śpi to mam pewność, że jak się obudzi to zawsze ją usłyszę. Aniu Maciejowa trzymam kciuki za wizytę u lekarza i oby żadne rehabilitacje nie były potrzebne!!
#4547 |
Zadomowienie
|
hey mamuski, ja niestety czasu na forum zbyt duzo nie mam chociaz mala potrafi i cala noc i caly dzien przespac heh
![]() a to tak na temat duuuuzych dzieci ![]() "Rekordowej wagi dziecko przyszło na świat w Wietnamie. Chłopczyk z Hanoi waży tyle, co dwa przeciętne noworodki - 6,6 kg. Dziecko przyszło na świat przez cesarskie cięcie, bowiem lekarze wykryli u 37-letniej matki łożysko przodujące (placenta previa), co stanowi jedną z głównych przyczyn krwawień w czasie porodu. Chłopczyk jest nowym najcięższym noworodkiem w Wietynamie - pobił rekord dziewczynki z miasta Danang, urodzonej w grudniu 2007 roku, która ważąc 6,5 kg. Dzieci małe i duże Mimo, że waga obojga wietnamskich dzieci jest z pewnością imponująca, to daleko im do światowych rekordów. Najcięższe noworodki odnotowane w Księdze Guinnessa to: amerykański chłopiec urodzony w 1955 roku, ważący 10,2 kg oraz niemal pół kilograma cięższy Włoch z XIX wieku, który niestety zmarł 11 dni po narodzinach. Dla lepszego zobrazowania wagi rekordów, dodamy tylko, że przeciętny noworodek według Światowej Organizacji Zdrowia, waży jedynie nieco ponad trzy kilogramy."
[/CENTER] Edytowane przez kaolinait Czas edycji: 2008-12-30 o 01:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | |
Zadomowienie
|
Anah, trzymam kciuki za usg
![]() ![]() ale zawsze lepiej dmuchać na zimne. Misiu, spóźnione sto lat dla Ciebie ![]() Amaretto, dzięki za link!! ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4549 |
Zadomowienie
|
Heloł laseczki o poranku
![]() Amaretta to Misia przegoniła wagowo moją Emilasę ![]() ![]() Emila dalej kaszle ![]() ![]()
#4550 |
Zadomowienie
|
Amaretta-mi w kadrach powiedzieli,że ustawa wejdzie tylko wtedy gdy podpisze ją Prezydent. Narazie została uchwalona przez Sejm i Senat(08.12), no i teraz czekamy na łaskę prezydenta...
Magflieg-ale Twoja Emilka chorowita się zrobiła, czyżby Angie przynosiła te choróbska do domu??? Anah- trzymam kciuki za dobre wyniki usg i by była to tylko formalność ja muszę porozglądać się na Allegro za podgrzewaczem uniwersalnym-może wy mi jakiś polecicie??? Amaretta-dopiero teraz doczytałam ,że 23.12 Prezydent podpisał ustawę ![]() hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Natalko warto było na Ciebie czekać... Urodziłaś się 10 września. Tego dnia świat na chwile stanął w miejscu... od tamtej pory już nic nie jest takie samo... Edytowane przez Dorotka@ Czas edycji: 2008-12-30 o 08:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny!
Mam dola moj maz to totalna swinia do potegi n!!!!!!!!!! may palakal raniutko a ja w tym momencie bylam w toalecie i nie moglam wyjsc,jak wyszlam tz lerzal w wyze i nic nie reagowal to ja mu ze maly placze,udawal ze spi,..........a potem mi powiedzial" masz takie powolne ruchy ze maly godzine musi plakac" i odwrocil sie plecami!!!!!!!!!!!!!!! poplakalam sie ![]()
#4552 |
Zakorzenienie
|
cześć mamki, my jesteśmy po nawet udanej nocy. Młody obudził się o 1, ale dałam mu smoka i zasnął do 3.30. Wtedy go też nakarmiłam. Rano już obudził się przed 7, więc teraz już zalicza pierwsze dzienne spanie. Ale jaka walka była! Przez 15min ryk, w końcu zasnął, ale musiałam mu śpiewać i widzę, że to niespokojny sen, kręci się strasznie.
A więc całe to moje przestawianie tylko nam wszystko popsuło, tak jakby bał się teraz zasypiać w łóżeczku ![]() a co do Readsa to nie poczułam działania, bo to niewielka ilość była. I też piłam zaraz po wieczornym karmieniu, bo wiem że wtedy mam te kilka godzinek. Ale już zapomniałam jak to jest być podpitym, albo mieć kaca ![]() kasieek ![]() ![]() Dorotka ja mam podgrzewacz Aventu, no i powiem, że jest spoko, ale to taki zwykły podgrzewacz, żadnych bajerów specjalnych tam nie znajdziesz. Wiem tylko, że z butelkami Tommee Tippee może być problem bo są dość duże i nie wiem czy nie wchodzą tylko do swojego podgrzewacza Edytowane przez anuhaaaaaaaaaa Czas edycji: 2008-12-30 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4553 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4554 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy możecie polecić mi termometr, najlepiej taki elektroniczny pod pachę, który by szybko mierzył temperaturę? Bo ja mam niby taki, ale zanim mi to zmierzy to się muszę nagimnastykować z małym. Wiem, że szybciej mierzą takie bajeranckie do ucha i czoła, ale nie jestem przekonana do nich trochę, bo kiedyś mierząc raz po razie, za każdym razem wychodziło co innego, ale moze macie coś fajnego.
wczoraj jak młodego pomierzyłam to miał 37, tż to już spanikował ![]() Bo wiecie, że ja to kiedyś miałam termometr idealny - ręka taty. I jak mamę się dało oszukać mocząc termometr w herbacie, tak tata jak przyszedł z ręką to ściemy nie było. On to normalnie z dokładnością prawie do jednej kreski mierzył ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
Zadomowienie
|
Anuhaaaaaaaaaa ja elektronicznych Ci nie polecam, bo z 3 jakie posiadam każdy wskazuje inną temperaturę- czasem nawet cały 1 stopień niższą, a mam takie za 18 zł i taki za 40-strata kasy
![]() polecam zwykły termometr rtęciowy włożony do pupci ![]()
#4556 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
woodoo wizażowe mu ![]() swoją droga brakuje mi jakiegos przeklenstwa na te "okazje" Jagna moze zapodasz jakies góralskie ![]() Ania ja mam zwykły termometr elektroniczny z Rosmana ale jakos daje rade przy Angie to od razu widze i czuje ze ma temperature taka zeby reagowac... a ponizej 38 nie reaguje zbijaniem...
![]() Redukcja... Siłownia x 5 Jogging x 4 Edytowane przez magflieg Czas edycji: 2008-12-30 o 08:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
Zakorzenienie
|
to mówicie nie ma co szaleć z termometrami? a żeby nie zbijac tempy u bobasa to też słyszałam, zeby organizm trochę powalczył. Ale mam nadzieję, że nie będę musiała się z tym borykać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4558 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Kasia kazdy tz ma swoje za uszami. Nie mysl ze inni to maja tak calkiem kolorowo. Ale zawsze sie tu mozemy wygadac i juz jest lzej na duszy. Anuhhaaa ja mam taki normalny term elektroniczny. Jak na razie sie sprawdza. Mierzylam pare razy w pupie bo on ma taka miekka koncówke i nie ma problemu jak sie dziecko troche rusza. Magda w takim razie Emilka musi byc bardzo drobna bo Misia nie jest za okragla. Jak podrosła na dlugosc to zaraz jej brzuszek i "szynki" na nozkach zmalały.
![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/c109703129.png ![]() ![]() http://suwaczki.waszslub.pl/img-2003080901201230.png Edytowane przez Amaretta Czas edycji: 2008-12-30 o 09:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4559 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
aj zapomniałam wam rano sie pochwalić Emi wczoraj ładnie zjadła parę łyżeczek kaszki bananowej najpierw nie wiedziałą co z tym robic bo gesciejsze to od mleka ![]() ![]()
![]() Redukcja... Siłownia x 5 Jogging x 4 Edytowane przez magflieg Czas edycji: 2008-12-30 o 09:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Zadomowienie
|
Magflieg-dodałaś ta kaszkę do swojego mleczka, czy taką "suchą" kaszkę? bo ja też już myślę o nowościach w diecie Natalki
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:35.