|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie Dziewczyny!
Muszę się podzielić z wami moją radością! ![]() ![]() ![]() ![]() Radość jest tym większa że nie kwitł ponad rok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4532 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
KasiaTomek moze kwiatki mialy za zimno na tym korytarzu? 10 stopni to stanowczo za malo - u mnie stalo sie dokladnie to samo, wyjechalismy do Polski na 2 tygodnie i TZ skrecil ogrzewanie - efekt taki ze na wielu lisicach i kwiatach zaczely sie robic gnilne plamy
![]() ![]() Seyene gratulacje, moje miniaturki nic a nic nie chca kwitnac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podkręciłam kaloryfer w pokoju na wyższy stopień i w końcu storki rozwijają pączki ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-03-05 o 17:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4534 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Norko za odpowiedź!
Dendrobium nie było wyniesione i to mnie dziwi! Bo inaczej byłabym pewna, że zaszkodziło im np zimno lub wniesienie do pokoju z powrotem! |
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem dendrobium nobile i yama cos tam lubia miec z 3 miechy zimna i suszy co je motywuje do kwitnienia. Mozna tez je poznym latem i jesienia zostawic na balkonie - to podobno daje mega kwitnienie. No i nie podlewac oczywiscie. Jesli masz dendrobium falenopsis to ono tego miec nie musi - wrecz zimna nie lubi - a te zolknace liscie moga oznaczac tyle ze sa to stare bulwy i zwyczajnie liscie gubia. Nowe powinny pojawic sie z koncem wiosny. Bardzo pomaga zmiana podloza na wiosne - zmotywowalo to moje d.f. do kwitnienia po prawie 3 latach. I podlewanie co tydzien - te malenkie doniczki szybko przesychaja.
Hmmm mowicie ze podkrecenie temp zmptywuje moje nie rozwijajace sie paczki do otworzenia ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mogę wiedzieć gdzie trzymasz swoje miniaturki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do miniaturek to ja kiedyś widziałam w Leroy takie całkiem malutkie falki w malutkich doniczusiach ;d Nie miały więcej niż 10 cm wysokości, a kwiatki takie 2cm. Może to były całkiem młode jakieś sadzonki storczyków? Kosztowały 20 zł, tyle co normale duże. Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-03-05 o 20:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Zakorzenienie
|
Stoi - ostatnia co sie uchowala - na parapecie gdzie w lato mam slonce od godziny 18 do 23
![]() ![]() ![]() Dodam ze w Praktikerze za 9,90 sa sliczne miniaturki w 2 kolorach z doniczka - tato zameldowal - przecenili je z 19,90. To nie sa mlode storczyki tylko hybrydy o mniejszym wzroscie - sa slodkie. Przewaznie w bordo rozu i rozowe zeberki ale sa tez biale, jasny roz i zolte mazane z rozem. Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-03-05 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsza wycieczka do Liroy Merlin zakończyła się sukcesem
![]() Zakupiłam za 34,99 piękniastego limonkowego storasa. Po 19,90 - były miniaturki - ale strasznie przebrane - więc nie skorzystałam. Po 45zł - były olbrzymy - piękne ![]() Kurcze, że mi do głowy nie przyszło zajrzeć też do Praktikera ![]() ![]() ![]() Norciu - Twoim sposobem zapakowałam storasa w papier i wsadziłam w reklamówkę. Jak wychodziłam ze sklepu to go jeszcze płaszczem osłoniłam - ależ się facet na mnie oglądał ![]() ![]() ![]() A teraz... tadam.... zdjęcia ![]() Zobaczcie ile ma pączków - na dwóch badylkach ![]() ![]()
#4540 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ładny ten limonkowy, jutro lece do LM.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4541 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4542 |
Zakorzenienie
|
Dorciaj trzymam kciuki bo okaz ci sie trafil ze hoho
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4543 |
Raczkowanie
|
Witam Was Ekspertki od Storczyków
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Zakorzenienie
|
Katalina ja nie pomogę bo też uśmierciłam mojego pierwszego falka.
Wiecie co mi się sniło? Normalnie koszmar jakiś. Śniło mi się że kupiła sobie storka, ale mi wypadł na podłogę i z doniczki wylazły wstrętne wielgachne larwy jakby motyli-mnóstwo ich było i wielgachne po kilka cm i grube bleee!!! ![]() ![]() P.S. Właśnie dostałam od przyszłego teścia zbędny im stolik, a to oznacza że mam miejsce na nowe storczyki. ![]() ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-03-06 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Raczkowanie
|
Byłam dziś w Auchan i mieli ciapki!! Niestety wszystkie z mchem w środku, korzenie jakieś takie brązowe, liście niektóre oklapnięte, ogólnie nieciekawie wyglądały no i nie wzięłam... Co oni tym kwiatkom zrobili?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4546 |
Raczkowanie
|
Ja miałam chyba 2 sny gdzie śniło mi się, że storczyki zaatakowała zgnilizna i co niestety sen proroczy
![]() Dziewczyny czy w doniczce macie zawsze jedną roślinę czy więcej ja mam mało miejsca, storczyków też zostało mi tylko 6 i pomyślałam żeby np do większej ceramicznej doniczki z otworem na dole wsadzić 3 czy 2 kwiatki i delikatnie podlewać co tydzieńi. Co o tym myślicie? Czy ktoś uprawie storczyki bezpośrednio w doniczce np ceramicznej bez dodatkowych otworów po bokach, jakie rezultaty? O tyle jest to uciążliwe, że ciężko będzie mi zobaczyć czy jest już sucho i jak wyglądają korzenie, ale sposób uprawy w plastkiowych o dziurkowanych doniczkach, namaczanie co 2 tyg nie daje rezultatów myślę, że nie warto dalej tego ciągnąć! Ale za czym wezmę się do działań muszę poczekać i zobaczyć czy kwiatki wezmą się do życia! katalina83 Może na razie się wstrzymaj skoro kwitnie i ma pączki prawdopodobnie jak go wyciągniesz to przekwitnie szybciej, a pączki mu opadną. Obserwuj, ta pajęczyna to może być przędziorek, zobacz czy na roślinie nie ma błyszczących, bordowych kuleczek wielkości mikroskopinej trudno gołym okiem zauważyć. Trudno mi coś do rodzić co mi w ogóle nie idzie uprawa ale uważam, że "grzebanie" w kwiatku to ostateczność! |
![]() ![]() |
![]() |
#4547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4548 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie ma reguły po prostu.
Ale na jakims storczykowym forum czytałam wypowiedz biologa, który twierdził, że jak pęd jest niepotrezbny to roslina sama go zasuszy, odzyskując z niego wszystkie substancje odzywcze jakie w nim są- dlatego pędy schną od góry. A jak się ucina zielony pęd, to się roslinę osłabia o tą ilośc soków, które w zywym pędzie ma. Do tej pory przekwitnięte pędy ucinałam dośc nisko, a storczyki wypuszczały nowe, potem, ucinałam tylko część pędu , tą po kwiatach i storczyki puszczały odgałęzienie z nowym kwiatostanem, ale kiepsko to wygląda. Sama nie wiem, ja chyba będe ciachać przekwitnięte pędy, bo częstotliwośc kwitnienia i tak była podobna a nowy pęd wygląda ładniej od takiego starego z odgałęzieniem na nowy kwiatostan ![]()
#4549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę podobnie jak Ty. Jak nie obcięłam pędu (szkoda mi było ciachać soczyście zieloną część kwiatka) to "w nagrodę" na samym końcu dostałam 3 byle jakie pączki. Mam jeszcze jedno pytanie: jak rosną Wam nowe pędy to rosną pięknie "ku górze"? Bo w jednym zaczął rosnąć ...w bok. Sugerowano mi żebym go podpieła do góry,ale jak probowałam go delikatnie zgiąć to prawie go złamałam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4550 |
Zakorzenienie
|
Katalina ta pajeczynka pod liscmi i klejaca rosa za znakiem ze on ma bakcyla i jesli sie nie myle sa to przedziorki. Nic dziwnego ze ich nie widzisz bo sa mikroskopijne - mozna jedynie lupa je dojrzec. jesli chcesz go ratowac to radze w pierwszym ogrodniczym kupic preparat przeciwko przedziorkom. Teraz mozesz mu pomoc przemywajac go woda z ludwikiem albo innym plynem do mycia naczyn. Na pol szklanki wody lyzeczka plynu mozesz dodac kilka kropel spirytusu. i tym przemyjesz liscie i zakamarki, patyczkiem przemyj ped. Powinno to je powstrzymac na kilka dni - powtorz obmycie po 2 dniach. Polecam jednak preparat na przedziorki - kilka zeta to kosztuje i uzyj to na innych kwiatach w domu tez bo paskudy sie przenosza
![]() Co do pedow to ja czasem im pozwalam pozostac tak jak sa, czasem je skrocam do pierwszego oczka za czubkiem albo scinam jak juz tam nic nie wylazi. Ale czesto mam nowe pedy ze starymi z ktorych powychodzily galazki i zle to nie wyglada. Dodaje przydatny link o szkodnikach storczykow i domowych metodach zwlaczania - co do przedziorkow nie polecam worka jak kwitna, mozna miseczki z wo0da poustawiac http://www.orchidgarden.pl/index.php?strona=52&wysw=2 http://www.storczyki.org.pl/uprawa/p...szkodniki.html Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-03-06 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#4551 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi też tak kiedyś urósł w bok (dokładnie w stronę okna) i odwróciłam go w stronę pokoju i się ciut wyprostował ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4553 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a może podpowiecie mi czemu już drugi raz na storczyku pojawiają się piękne, duże pąki na nowych odnóżkach ( wiecie o co chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4554 |
BAN stały
|
Mycie ludwikiem działa też wypróbowałam i zadziałalo narazie spoko.
---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Może ma za mokro ,ja nalewam wodę a potem czekam jak ocieknie i nic im nie jest kwitną dlugo. |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jutro jadę do LM ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4556 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam dzis w LM i nic nie mają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
Zakorzenienie
|
wczoraj w kauflandzie po 24,99zł, co prawda z jednym pędem,ale PIĘKNE
+miniaturki tulipanków w doniczce ![]() a wszystko to z okazji.... ![]() sporo panów kłębiących się koło kwiatków... |
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Raczkowanie
|
No właśnie Kaufland. Wczoraj widziałam w gazetce , że będą storczyki, ale nie mogłam wcześniej pojechać niż wieczorem. Jak zajechałam na stojaku były już tylko trzy sztuki na dodatek na jednym siedział jakiś okropny robal z czółkami więc zrezygnowałam.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny coś zaatakowało mojego białaska!
![]() Opryskać jeszcze czymś? Pomóżcie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Zakorzenienie
|
gratis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.