|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy
tak zatem zrobie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak jest, lykam, lykam ![]() Wiem, ale jak widac w moim przypadku, analityk jest bardziej zorientowany w sprawie, niz lekarz. Pozdrawiam i bede informowac o postepach. Aha i jeszcze jedno, kupilam juz bilet do Polski, ale dopiero na polpwe wrzesnie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1592 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4533 |
Zakorzenienie
|
Mi nystatyna pomogla, dopochwowa ale niestety potem byl basen i wrocilo. namecze sie z tym.. umre chyba ;/ ...
#4534 |
Raczkowanie
|
No mnie dopochwowa tez raz pomogla (na pewien czas), ale doustna nie ma szans. Ona dziala tylko na przewod pokarmowy... Nie warto sie truc bez potrzeby;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#4535 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale fakt - widzę różnicę w ulotkach, na starych tego zapisu nie ma. Na obecnych już jest, że się nie wchłania. Z drugiej strony zapis o wspomaganiu działania globulek dopochwowych terapią doustną został ![]() ![]() No ale jeśli się faktycznie nie wchłania - na dół nie pomoże. Mój błąd. ![]() Aczkolwiek po antybiotykoterapii doustnie się przyda. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-07-21 o 08:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4536 |
Raczkowanie
|
Wiem, ze nie trucizna, ale nie polecam brac na darmo:P Na pewno jest sens doustnie, jesli zachodzi podejrzenie autozakazania sie grzybem z wlasnego przewodu pokarmowego. Wtedy wzrost grzyba w jelitach zostanie zahamowany, a efekt kuracji na pewno bedzie lepszy. Z tym, ze wtedy obowiazkowo leki dopochwowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Przyczajenie
|
przestępstwo - handel lekami poza obrotem aptecznym
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2009-07-22 o 06:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Raczkowanie
|
hej
![]() ![]()
#4539 |
Zadomowienie
|
Z tego co pisano w tym wątku, Lactovaginal można brać tylko jak ma się pewność, że grzybica została wyleczona.
Ja się męczę już miesiąc, kończę opakowanie Betadine, po których zmniejszają się upławy... Najbardziej jednak martwi mnie opuchlizna ; / Już sama nie wiem co robić, za tydzień wyjeżdżam z chłopakiem na wakacje a tu taka lipa. Chyba czas zmienić lekarza, bo moja nawet nie zwróciła uwagi na moją opuchliznę, nie powiedziała niczego konkretnego. |
![]() ![]() |
![]() |
#4540 |
Raczkowanie
|
Ta opuchlizna to norma po betadine, no chyba, ze mialas ja wczesniej. Mi zeszla po ok. 2 tyg.
A co do lacto - nie bierz, jesli nie masz pewnosci, czy sie wyleczylas, bo skladniki kapsulki moga posluzyc za pokarm dla grzybkow, a jesli masz juz rozwinieta infekcje, nie wyleczysz sie tym specyfikiem. Lepiej lykaj lacibios - cos sie zawsze w pochwie osiedli, a reszta namnozy sie w ukladzie pokarmowym i latwiej bedzie potem leczyc. |
![]() ![]() |
![]() |
#4541 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem tutaj pierwszy raz, nie krzyczcie jak coś palnę
![]() Jak właściwie rozpoznać tę grzybicę? Jeszcze mi się coś takiego nigdy nie zdarzyło i jestem naprawdę zaniepokojona... Tym bardziej, że boję się lekarza jak ognia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy cos jeszcze? ze swojego doswiadczenia (niestety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4543 |
Zakorzenienie
|
Boli mnie ząb,dostałam antybiotyk Duomox 750 i oczywiscie nie wezme,bo boje sie tego cholerstwa ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
#4544 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Musze sie wziac za siebie, bo sie przez urlop troche zapuscilam - jadlam slodycze i biala make, a nawet piwko kilka razy wpadlo :/ Moze mam juz obsesje na tym punkcie, ale musze wrocic do diety przeciwgrzybicznej, bo sie boje, ze mnie znow dopadnie. Niby skonczylam juz pol roku z flumyconem, wybralam dwa opakowania femivaxinu i czuje sie ok., ale... psychike mam chyba spaczona na amen...:P:P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Przyczajenie
|
Tylko co teraz?... Jeśli to rzeczywiście to, powinnam iść z tym do lekarza, czy są na to jakieś... hm... domowe sposoby?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4546 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
Masz stan zapalny, ropę, opuchliznę? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4547 |
Zakorzenienie
|
kropka75
Stan zapalny. Ale chyba od tego tez mam troche opuchniety migdał i promieniuje do ucha, niezbyt przyjemne, a szykuje mi sie wyjazd dlatego zapisala mi antybiotyk. Tylko czy musiala taki mocny?? ;( A ja po antybiotykach zaraz mam atak tego świństwa... Edytowane przez natee Czas edycji: 2009-07-24 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#4548 |
Raczkowanie
|
Jedna moja znajoma miala tak rozwinieta grzybice, ze lacto tylko pogarszal jej stan. No i poszla do ginekologa, ktory wytlumaczyl jej to wlasnie w ten sposob. Zreszta to w miare logiczne. Jesli gzrybow jest znacznie wiecej niz bakterii to one wygrywaja walke o pokarm, m.in. laktoze zawarta w kapsulce lactowaginalu. Glowy sobie nie dam za to uciac, ale nawet tu na forum pare osob pisalo, ze po kuracji lactovaginal pogarszal ich stan, po czym okazywalo sie, ze infekcja nadal nie byla wyleczona.
---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Poza tym w przewleklych i ostrych kandydozach jelit zabrania sie jedzenia jogurtow i kefirow w pierwszej fazie leczenia wlasnie z tego powodu - laktoza tucza sie grzybki:P |
![]() ![]() |
![]() |
#4549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też mam zaraz atak grzybów, ale amoksycylinę jakoś dobrze znoszę. Brałam prawie 3 tyg. i to 1000mg dwa razy dziennie i przy pomocy preparatu Labicid S4 dałam radę bez grzyba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za kazdym razem jak musze wziac antybiotyk to biore tez oslonowe, ostatnio bralam doustnie + jeszcze Lactovaginal dopochwowo a i tak nie pomoglo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4551 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam logiki nie widzę... Grzyby karmią się cukrem, nie pałeczkami kwasu mlekowego. A żeby nie miały cukru należałoby wprowadzić dietę bezcukrową. Ciastka, słodzone napoje, owoce, nawet biały chleb czy makaron nie jest wskazany. A nie znam ani jednej osoby, która by stosowała taką dietę przy leczeniu grzybicy. Nasza świadomość w tym względzie jest żadna. Najpierw leki przeciwgrzybicze, a potem idziemy na lody... ![]() Po wyłączeniu cukru można martwić się o skład kapsułki (którego nie znam i nigdzie nie widziałam by ktoś opisywał co dokładnie zawiera). Inaczej to nie ma za bardzo sensu. Cytat:
Jeśli będziemy jeść śniadanko z białym chlebkiem, potem słodzona kawka, potem na obiadek ziemniaczki, marchewka do mięska, na deser np. truskawki, a odstawimy jogurty i lactovaginal, to nawet woda święcona nam nie pomoże. Zagrzybimy się po uszy. ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Odstaw cukry to dasz radę. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-07-24 o 11:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
Zadomowienie
|
Czy moge brac globulki dopochwowe (Gynoflor - antybiotyk, Pimafucin ) jezeli mialam w 14 i 15 dc robiona inseminacje a dzis jest 18dc ??
![]() ![]() Czy ktoras z was miala taka sytuacje?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4553 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- A sklad kapsulek podaja zawsze w ulotkach, jakby ktos byl na cos uczulony... tak jest przynajmniej w moich lekach. Wlasnie znalazlam tez, ze lacto zawiera m.in sacharoze i skrobie. W sam dla grzybkow. Btw. Ja przez ponad pol roku stosowalam przygotowana przez lekarza diete bezcukrowa. Zreszta to tez nie jest tak, ze nalezy sie ograniczac bezwzglednie. Moj gin. pozwolil mi np. od czasu do czasu zjesc lyzeczke miodu, bo oprocz cukrow zawiera on tez substancje p. grzybicze. To samo z truskawkami. Ale co innego zjesc czasem troche cukru (nie ma gwarancji, ze nawet przy przewleklej grzybicy pochwy istnieje przerost gzrybow w przewodzie pokarmowym, a jak ktos nie ma cukrzycy, nie musi jakos specjalnie diety modyfikowac), a co innego wkladac ten cukier w sam srodek 'grzybowej' kolonii:P Edytowane przez pussszek Czas edycji: 2009-07-24 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4554 |
Raczkowanie
|
Byłam dzisiaj u ginekologa... niestety nie miałam wyboru bo większość ma urlop... Ostatnio przepisał mi gynoxin i potem kazał mi brać lactovaginal, ale ja tego nie robiłam bo upławy nie ustąpiły... to dzisiaj powiedział że źle zrobiłam:/ i dzisiaj przepisał mi na odpieprz clotrimazolum globulki.Widac było że się śpieszy, nawet mnie nie zbadał i zignorował moje swędzenie w okolicah odbytu:/ i po skończeniu tych globulek mam brać ten lactovaginal... a ja wiem że ten clotrimazolum nie pomoże. ech, chyba muszę wyczaić jakiegoś innego lekarza...:/
#4555 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat w środku mojej grzybowej kolonii lactovaginal zadziałał świetnie, dzięki niemu doczekałam w ogóle do wizyty u gina. Poza tym można użyć innych globulek, lactovaginal nie jest jedyny na rynku, jeśli już tak bardzo ktoś się boi tych mikrogramów cukru. Co do truskawek to mam akurat całkiem inne wieści. Przy diecie niskocukrowej spożywa się sporadycznie owoce zielone: jabłka, kiwi, czasem wolno grapefruita. Poza tym lactovaginal jest jednym z leków zalecanych przy leczeniu boreliozy. A to wielotygodniowa, zwykle wielomiesięczna a czasem i wieloletnia terapia antybiotykowa lekami o takim stężeniu jakiego większość z nas nigdy nie widziała na oczy. I działa. Z dietą bezcukrową. I to właśnie bezwzględną. Więc jak widać kapsułka to najmniejszy problem. Że na parę osób działa niekorzystnie przy silnej grzybicy - nie przeczę, bardzo możliwe. Ale nie podciągajmy kilku jednostek pod definicję problemu. Poza tym żeby to potwierdzić należałoby te osoby wprowadzić najpierw na dietę bezcukrową, a potem wydawać diagnozę że grzybica kwitnie przez kapsułkę. Na wątku "mam z klasą" jest i było wiele kobiet w ciąży mieszkających za granicą, gdzie kontakt z ginem jest prawie niemożliwy, które w grzybicy pochwy ratowały się lactovaginalem. Z bardzo dobrym skutkiem. ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-07-24 o 18:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4556 |
Raczkowanie
|
Bo już to kiedyś brałam, nawet z 2 razy:/ może przyniosło jakąś ulgę, ale do końca nie pomogło...
![]() A to co znalazłam w wywiadzie z jakimś lekarzem: "Czy Lactovaginal powinnam brać po zakończeniu kuracji antybiotykowej czy może już w trakcie? Ja osobiście polecam już w trakcie, jako dodatek do terapii przeciwgrzybiczej i przeciwbakteryjnej." tak więc pewnie tyle opinii jest co lekarzy:P
„Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć Bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia myśli złych” Edytowane przez Tikitaka Czas edycji: 2009-07-24 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, to może ja opisze swoją "przygodę" z grzybicą. W okresie szkoły średniej miałam ciągłe nawroty choroby, brałam wszelkie możliwe antybiotyki, różne wspomagacze, nawet leczyłam sie homeopatycznie. I nic. Żaden lekarz mi nie powiedział że grzybica jest chorobą całego organizmu, ponieważ grzyby bardzo łatwo przenosza sie pomiędzy narządami. Teraz juz wiem że leczenie grzyba tylko w pochwie i do tego antybiotykami to jak dawanie mu najlepszego obiadu. Antybiotyki są produktami plesni, zabijają wszelkie bakterie w organiźmie czlowieka nawet te przyjazne, które wspolzawodnicza o kolonizacje naszego przewodu pokarmowego z candida albicans. Organizm jest tak oslabiony po antybiotykach że nie jest w stanie zwalczać ani grzybów ani pasożytów, powiedzcie mi dlaczego mówi sie żeby przy anty brac leki osłonowe na żołądek i jeść jogurt/probiotyki żywymi kulturami bakterii? Bo antybiotyk zabija nasze własne kolonie... niestety te dobre też.
Szukałam latami dobrej kuracji na grzyba, przekopałam wzdłuż i wszerz internet, najbardziej zaciekawił mnie artykuł http://www.eioba.pl/a77701/grzybica_...niez_drozdzyca, a to za sprawą znajomej, u której wyleczenie grzyba wyleczyło także inne choroby(!) jak niedoczynność tarczycy, ciągłe osłabienie, problemy z miesiączkowaniem, zapalenie nerek, etc. Sama zaczęłam dietę przeciw drożdżycową, wyrzucenie wszystkiego co białe (cukier, mąka, mleko), alkoholu i drożdży ma ogromne znaczenie. Zreszta w tym artykule jest wszystko opisane. Oprócz tego piję dużo wody, łykam tabletki z wyciągiem z grejfruta, wit. C 1000, jem dużo cebuli, jogurtów naturalnych, czosnku, warzyw, kwaśnych owoców. Nie brałam żadnych leków, jedynie zmiany smarowałam maścią propolisową 7%. Aż lekarz sie zdziwił kiedy po raz pierwszy przyszłam do niego zdrowa ![]() ![]()
Edytowane przez kasandra82 Czas edycji: 2009-07-24 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Zadomowienie
|
![]()
Hej dziewczynki, mam pytanko:
Czy jak mialam IUI w 14 i 15 dc, a dzis jest 20dc. To czy grzybica pochwy moze nie doprowadzic do zaplodnienia?? .Otoz grzybka zalapalam (dobrze ze lekki) w 18 albo nawet w 17 dc. Wiem ze to przez nadmierny seks, po prostu sie przetarlismy a teraz tylko cierpimy. Ja zastosowalam 2 globulki Pimafucin (tyle mi zostalo) i smaruje sie kremem Dafnegin. Dzwonilam do lekarza i powiedzial ze moge to stosowac, no ale jak ma dojsc do zaplodnienia skoro jest tam grzyb..... ![]() Wiem ze zarodek zagniezdza sie po 7 dniach. A dzis to bedzie 5 albo 6 dzien. W tym cyklu mialam az 3 pecherzyki w tym 2 naprawde duze (21mm i 19mm). Ale jak sie okaze ze to przez tego cholernego grzyba to sie chyba zalamie. I jeszcze pierwszy raz mialam podwojna IUI... Nie wiem czy ktos mi odpowie,ale bardzo bym chciala bo juz dostaje na glowe przez to myslenie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Raczkowanie
|
czy podczas grzybicy jest sens stosować irygacje tantum rosa, czy raczej jest to bezcelowe, lub może zaszkodzić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Wtajemniczenie
|
Ja stosowałam i bardzo mi to pomogło ale równiez byłam u lekarza po leki bo sam tantum rosa nie pomoże
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.