Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-12, 16:31   #4531
sanderinka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Ale jakie ceratki? Wrzuć linka, bo mogą być np. na łóżko po prześcieradło, mniejsze do łóżeczka albo np. do pieluszek tetrowych, zeby nie przeciekało...
no właśnie mi chodzi ogolnie po co są?

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość

tak, dokladnie
odroznia takze tempo a raczej czuje od bicia naszego serca - techno i metalica maja zwiekszone - powyzej 60 uderzen a przez to ukl. nerw. malca jest wrazliwszy i podatniejszy...

Muzyka Bobasa dokladnie
tu macie link
http://www.muzykabobasa.pl/?id=1

czyli jak cos mówie to maleństwo słyszy ??

Cytat:
Napisane przez Vcelka Pokaż wiadomość
Witam Was, dawno mnie nie było, ale byczyłam się na Mazurach
Byłam już na usg połówkowym, dzidzia rośnie zdrowa, ma ponad 400 gram i będzie to synek dzidziuś kopie mnie na całego, pojawiła się u mnie siara jakiś tydzień temu i wtedy odkryłam, że mam jakieś zgrubienie w piersi - dziś jadę do gina i już się boję
gratki chłopczyka

siara??

jak chodzi o poród to sie boje ze to musi strasznie boleć jak taka "duża" łowa przeciska się przez tą ciasnote

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 17:11   #4532
kliwia
Zakorzenienie

sanderinka - ceratka na materac w lozeczku chyba wiadomo po co jest. jak sie dziecko zsika albo mu pampers przecieknie, zeby nie wsiaklo w materac.

pozrowienia z urlopu

upal nieziemski. dzisiaj w ogole nie wyszlam z domu, jedynie rano na balkon w cieniu.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 17:25   #4533
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość
no właśnie mi chodzi ogolnie po co są?

czyli jak cos mówie to maleństwo słyszy ??

Co do ceratek klwia juz wyjaśniła

A co do drugiego pytania. Pisałam kilka stron wczesniej na ten temat Tak dziecko słyszy dlatego powinno sie mówic do brzusia. Dzieki temu po porodzie dziecko sie uspakaja jak uslyszy twoj głos bo go rozpozna.
Tak samo mozna puszczac dzidzi muzyke , dzieki temu po tem dziecko przy danej muzyce np bedzie zasypiac.

Mozesz sobie np tu poczytac

http://www.babymusic.pl/index.php?op...id=29&Itemid=6

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek

Edytowane przez Sysunia_d
Czas edycji: 2010-07-12 o 17:28
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 17:53   #4534
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
Weszło płynne a wyjdzie duże i twarde hehe

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
No tak, ale w czasie ciazy organizm sie do tego szykuje-poszerzaja sie biodra itp. Kazda mama daje rade, to i my damy.
To jak sie biodra poszerzaja to widac pewnie i jest sie pare cm pewnie szerszym w tej czesci? Jesli tak to nie wiem kiedy mi te biodra wyjdą. Bo figuremam chlopieca bezbiodrową

Wlasnie wrocilam ze szkolenia, jem kanapki z dzemem porzeczkowym i popijam Dobrawą.. a szukalam w sklepie wysokozmineralizowanej wody i nie bylo

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 17:59   #4535
79 Marta
Wtajemniczenie

a mnie srednio ciągnie szkoła rodzenia ( pewnie też dlatego, ze w szpitalu, gdzie chce rodzić kosztuje 300 zł),teraz zastanawiam się nad szkołą e-learningową ( też płatna, ale mniej i mogę sobie sama ćwiczyć i uczyć w domu), znalazłam namiary na necie, jest 6 lub 11 tygodni)
Stary 2010-07-12, 18:05   #4536
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
dlaczego uwazasz, ze dobre wyniki wszystkich tych 3 hormonow nie oznaczaja ze niedoczynnosci tarczycy brak??

Lecze siebie od 12 lat, malego od 2 mies. zycia, kobiety od strony mojej mamy wszystkie maja niedoczynnosc i jest to powiazane ze zlymi wynikami - dzieki nim wlasnie zostala wykryta - dodatkowo mozna zrobic usg ale po co meczyc tak dzieci, ktore moga byc zdrowiutkie pod tym wzgledem??

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

jesli nie masz plamien ciaglych po tym stresie i bylo to jednorazowo to wez no - spe przez dwa dni i jesli mozesz to sie zrelaksuj - jak nei poskutkuje a skurcze beda dalej lub sie beda nasilac proponowalbym udac sie do lekarza...
uwazam tak dletego ,ze wyniki moga byc dobre a obraz usg moze byc nieprawidlowy. Ja tez sie lecze na niedoczynnosc i cala moja rodzina ,wiec sie orientuje troche.Ja mam wyniki dobre a usg i scyntygrafia jest zla dlatego wiem ,ze dobre wyniki nie musza oznaczac braku choroby
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 18:52   #4537
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
sanderinka - ceratka na materac w lozeczku chyba wiadomo po co jest. jak sie dziecko zsika albo mu pampers przecieknie, zeby nie wsiaklo w materac.

pozrowienia z urlopu

upal nieziemski. dzisiaj w ogole nie wyszlam z domu, jedynie rano na balkon w cieniu.

juz wszytsko wiadomo

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Co do ceratek klwia juz wyjaśniła

A co do drugiego pytania. Pisałam kilka stron wczesniej na ten temat Tak dziecko słyszy dlatego powinno sie mówic do brzusia. Dzieki temu po porodzie dziecko sie uspakaja jak uslyszy twoj głos bo go rozpozna.
Tak samo mozna puszczac dzidzi muzyke , dzieki temu po tem dziecko przy danej muzyce np bedzie zasypiac.

Mozesz sobie np tu poczytac

http://www.babymusic.pl/index.php?op...id=29&Itemid=6

poczytałam zacznę słuchać Mozarta lubie taką muzykę czasami słuchac wiec problemu nie bedzie

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-12, 18:52   #4538
kretencja
Zakorzenienie

Dziewczynki kochane, jak się zemdleje w czasie porodu, to już lekarzy głowa, żeby sobie z tym poradzić
Ja w życiu nie zemdlałam, a igły to wręcz lubię Przekłuwanie tragusa igłą wenflonową to było przeżycie Bez wahania zrobiłabym to jeszcze raz

Wiecie, teraz się nie boję, ale nie wiadomo jak się zachowam, jak przyjdzie co do czego Pewnie dostanę napadu paniki. Bólu się nie boję, ale w końcu choruję na nerwicę, więc kto wie jak to będzie... No ale chyba położna/lekarze mi pomogą (no i mąż - być może)

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 19:00   #4539
kliwia
Zakorzenienie

79marta a nie masz w miescie darmowej szkoly rodzenia? poszukaj na miejskim forum oraz przy kosciolach

j teznigdy nie zemdlalam. watpie by podczas porodu przyszla mi na to 'ochota'

ale dzis ogladalam na sicovery travel and living 'ciaza z zaskoczenia' i porod w lazinece, i myslalam ze sama zaczne rodzic

poza tym: ruchow dzidzi nadal nie czuje

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-07-12 o 19:02
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 19:09   #4540
Anecka
Zakorzenienie

Ponawiam pytanie do PELNI bo cos omija moje pytania

Troche sie zamotalam i nie wiem czy dopiero idziesz na 3d czy robilas, jesli robilas to w Legnicy/Lubinie/Wrocku? Mozesz polecic jakis gabinet?

Tez nie czuje bejbika.. ale polozna mowila ze w upal to moze tak byc.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 19:42   #4541
Agatkia
Zadomowienie

A moje małe z kolei aktywne. Szczególnie, gdy po wysiłku (sprzątanie, spacer z psem) położę się na plecach, daje o sobie znać. Czasem mnie smyra, ale częściej czuję przelewanie, potrafię wyczuć dokładnie w której części brzucha jest. Często układa się z prawej strony pępka. No, i cały czas mam wrażenie jakby ktoś od wewnętrznej stronu pukał do mnie palcem, albo przesuwał go pod skórą Dzisiaj wyraźnie, choć delikatnie było widać te ruchy gołym okiem Nieźle chyba, jak na koniec 17 tygodnia
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-12, 20:37   #4542
ranka
Kici kici miau miau

Cytat:
Napisane przez melabn Pokaż wiadomość
uwazam tak dletego ,ze wyniki moga byc dobre a obraz usg moze byc nieprawidlowy. Ja tez sie lecze na niedoczynnosc i cala moja rodzina ,wiec sie orientuje troche.Ja mam wyniki dobre a usg i scyntygrafia jest zla dlatego wiem ,ze dobre wyniki nie musza oznaczac braku choroby
prawda to. u mnie jest tak samo

wyniki dobre a w USG tragedia - wynik:Hashimoto

moje dziecko w upal nadaktywne

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 20:44   #4543
sanderinka
Zakorzenienie

a my juz mamy imionka wybrane

Olga Helena lub Nataniel Ryszard

mam nadzieje ze 23 lipca na wizycie powieco tam siedzi jak zrobi USG

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-07-12, 20:55   #4544
kretencja
Zakorzenienie

A moja dzidzia ma okresy aktywności niezależne od pogody. Wczoraj puknęło może ze 3 razy, a dziś co jakąś godzinę mam całą serię podskoków Nawet jak leżałam dziś na plecach i czułam, że Dzidź "fruwa", w pewnym momencie zobaczyłam jak brzuch lekko się wybrzusza Słodkie to jest

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-07-12, 21:54   #4545
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość

To jak sie biodra poszerzaja to widac pewnie i jest sie pare cm pewnie szerszym w tej czesci? Jesli tak to nie wiem kiedy mi te biodra wyjdą. Bo figuremam chlopieca bezbiodrową
No ja akurat sie poszerzam Chodzilo mi bardziej o rozluznienie wezadel.

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
A moja dzidzia ma okresy aktywności niezależne od pogody. Wczoraj puknęło może ze 3 razy, a dziś co jakąś godzinę mam całą serię podskoków Nawet jak leżałam dziś na plecach i czułam, że Dzidź "fruwa", w pewnym momencie zobaczyłam jak brzuch lekko się wybrzusza Słodkie to jest
Az takie ruchy juz masz? Ja ostatnio nic nie czuje. Tzn w dole brzucha mam czasami jakies przelewania ale nie jestem pewna czy to dzidzius czy moje jelita. I czasem cos puknie ale 100 % pewnosci nie mam.

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Dziewczynki kochane, jak się zemdleje w czasie porodu, to już lekarzy głowa, żeby sobie z tym poradzić
Ja w życiu nie zemdlałam,
Ja zemdlalam i to kilka razy. Ostatnio pod prysznicem z tzetem a potem po posadzeniu tylka na sedes. I tu byla tragedia, bo uderzylam glowa w zlew spadajac. Budzilam sie kilka minut, godzine dochodzilam do siebie. Pierwsze co poczulam to krew, bo rozwalilam sobie warge. Mialam straszne dreszcze ok 20 minut i nie bylam w stanie mowic. Okazalo sie ze mam mala arytmie i leczono mnie ale zle reagowalam na leki.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-07-12 o 21:56
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 22:15   #4546
ursull
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny,ja tylko spieszę poinformować,ze moja córka już lepiej,gorączka spadła,ale dalej bierze antybiotyk. Dziękuję za troskę

Edytowane przez ursull
Czas edycji: 2010-07-12 o 22:19
ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 22:46   #4547
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Powrocilam

tzn dojechalam , najpierw pociagiem,a pozniej busem - obydwa klimatyzowane wiec dalam rade

co do uwag o tyciu, mi dzisiaj siostra powiedziala,ze przytylam i mama , innych osob nie slucham i nie akceptuje zlosliwych docinkow , ze duzo jem (a nie jem) itp
Nie ma co sie przejmowac.

A upal jest koszmarny, slyszalam plotki ,ze w piatek ma byc najgorszy dzien ever jesli chodzi o temperature
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 06:10   #4548
bela14
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość

Ja zemdlalam i to kilka razy. Ostatnio pod prysznicem z tzetem a potem po posadzeniu tylka na sedes. I tu byla tragedia, bo uderzylam glowa w zlew spadajac. Budzilam sie kilka minut, godzine dochodzilam do siebie. Pierwsze co poczulam to krew, bo rozwalilam sobie warge. Mialam straszne dreszcze ok 20 minut i nie bylam w stanie mowic. Okazalo sie ze mam mala arytmie i leczono mnie ale zle reagowalam na leki.
De no i co dalej z ta arytmią masz jakies leki?
jak się czujesz?
bo mnie tez okrutnie męczy szczególnie w te upały.
bela14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 06:41   #4549
79 Marta
Wtajemniczenie

Witam, dziewczyny, co o tym sądzicie?
http://przedporodem.pl/index.html

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-13, 07:21   #4550
kretencja
Zakorzenienie

De, czuję już tak wyraźnie Pierwsze wyraźne smyrnięcia poczułam ponad 2 tygodnie temu, więc miał maluch trochę czasu, żeby poćwiczyć coraz mocniejsze Jestem bardzo szczupła, na brzuszku praktycznie nie mam tkanki tłuszczowej, to chyba dzięki temu
To już 19tc+2d Za chwilę półmetek (chociaż mój babyticker podaje 19tc+1d, jakoś inaczej to liczy )

W Łodzi znowu upał koszmarny od rana. Noc nie przynosi większej ulgi, wczoraj wieczorem jak się kładłam spać, było mi tak duszno, że nie mogłam spać tylko się zdenerwowałam W końcu zasnęłam (pewnie po północy), a dziś znowu - jak zwykle od kilku tygodni - obudziłam się ok.7-mej... Może w ciągu dnia się zdrzemnę. Rodzice dziś jadą koło południa na pogrzeb (nie wiem, jak wytrzymają w tym skwarze o tej godzinie ), a ja zostaję sama u nich w domu i pewnie nie za bardzo będę miała co robić (przywiozłam tylko jedną książkę i jedno czasopismo ). Więc jak mnie upał nie przepędzi z tego pokoju, gdzie jest komputer, to pewnie będę sporo na wizażu siedzieć

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010

Edytowane przez kretencja
Czas edycji: 2010-07-13 o 07:22
Stary 2010-07-13, 07:23   #4551
mamuska003
Raczkowanie

Dzień dobry.
Jak samopoczucie dzisiaj, u mnie nienajlepsze. Pogoda do d...py, ale może dzisiaj deszczyk popada to będzie czym oddychać. Nie mam siły na nic a tu w robocie trzeba siedzieć jeszcze siedem godzin
W tamtym tygodniu skończyłam brać furagin i wczoraj zrobiłam badanie moczu. Leukocyty spadły do 0 (było 500) i nie będę musiała brać antybiotyku.
Mój dzidź w upały się rusza, leniwie ale się rusza Do tej pory siedziała po prawej stronie głową do dołu a dzisiaj rano jak się obudziłam to widzę że brzuch z lewej strony odstaje a z prawej płaski
mamuska003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 07:27   #4552
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bela14 Pokaż wiadomość
De no i co dalej z ta arytmią masz jakies leki?
jak się czujesz?
bo mnie tez okrutnie męczy szczególnie w te upały.
Nie biore, bo po nich czulam sie jak na haju Albo redukowaly mi puls tak ze chodzilam senna albo podwyzszaly do takiego stopnia, ze nie moglam spac. Mdlalam przed ciaza, w ciazy jak do tej pory jeszcze nie ( puk, puk). Lekarz powiedzial ,ze w takim razie leki odstawiamy i bedziemy tylko obserwowac. Bo co mi z lekow po ktorych 24 godziny na dobre bylam na wyskich obrotach. Ja mam zaburzenia, minimalne ale jednak, w pracy serca.Od czasu do czasu serce ma krotka (1-2 sek) przerwe i wtedy moge zemdlec. Do tego niskie cisnienie i klopot gotowy. Bardzo pomogl mi sport.

Martwie sie troche, ze te ruchy takie malo wyrazne. Ze wczesniej bardziej czulam a teraz jakos prawie wogole. A wizyta za tydzien.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-07-13 o 07:31
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 07:35   #4553
kretencja
Zakorzenienie

De, nie martw się Może Twoja dzidzia to leniuszek Zresztą na tym etapie ruchy nie muszą jeszcze być wyczuwane regularnie

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-07-13, 07:47   #4554
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość
prawda to. u mnie jest tak samo

wyniki dobre a w USG tragedia - wynik:Hashimoto

moje dziecko w upal nadaktywne
Tak, ale niedoczynność różni się od hashimoto, która na ogół przypada kobietom, poza tym hashimoto wykrywa się innymi badaniami - głównie testosteronem i peroksydaza - bo to choroba autoimmunologiczna... mimo iz obie choroby jak i nadczynnosc tarczycy sa chorobami zwiazanymi z zap, tarczycy, brakiem lub wieksza iloscia hormonow kazda z nich sie rozni. Hashimoto na ogol nie daje innych objawow i trzeba trafic na naprawde dobrego lekarza. Zas przy zaawansowanej chor, i tak wyjdzie Wam w wynikach ft3 i ft4 - nie ma wiec czegos takiego ze wyniki dobre - trzeba zrobic odpowiednie do danej choroby i solidne badanie zarowno usg, palcowe wraz z innymi...
Poza tym zacznijmy od tego, ze pisalam o niemowlaczkach i noworodkach a tu wykonuje sie opukowe badanie i dodatkowo tsh ft3 i ft4 jesli dz. ma niedoczynnosc to z pewnoscia wyjdzie i nie ma szans ze nie, abstrahuje od hashimoto Te choroby sie roznia...
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 07:55   #4555
EdziaO
Zakorzenienie

Pelnia
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź-na pewno będę tak postępować z moim dzieckiem, żeby zorientować się jak to wygląda. jeszcze przed ciążą naczytałam się o skutkach niedoczynności tarczycy. Tak mi się to wryło w pamięć, że łykałam wszystkie tabletki bez szemrania, starając się nie zauważać mojego błyskawicznego przybierania na wadze. Cały czas przewijały mi się w głowie wszystkie wyczytane skutki. Niestety tak całkowicie małego nie ochronię, ale zrobię wszystko, żeby w razie czego zaczęło szybko przyjmować leki.
A najbardziej drażni mnie to że właśnie ktoś komentuje moje latanie po lekarzach albo tycie. Ja wiem że najfajniej to usiąść i udawać, że jestem zdrowa,piękna i młoda a moja ciąża jest super bezpieczna. Ale tak nie jest i czasem rzucam już nerwami na głupie komentarze.
Jak to dobrze, że Twoje maleństwo wyprowadziłaś na prostą!Mama na medal

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”

Edytowane przez EdziaO
Czas edycji: 2010-07-13 o 07:56
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 07:56   #4556
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
Witam, dziewczyny, co o tym sądzicie?
http://przedporodem.pl/index.html
Szkoła rodzenia jest ok jesli jest dobrze poprowadzona wraz z cw fiz. jak i oddechowymi + inf o higienie pielegnacji etc... szereg innych rzeczy...

E-learningowa szkole uwazam za strate kasy i jak chcesz to wybierz sie w swojej miejscowosci do sprawdzonej... ona i tak nie odzwierciedli ci tego wszystkiego co powinna - nigdy nie bedziesz wiedziec czy poprawnie wykonujesz cw. a wiadomosci na te tematy jest ogrom w internecie za darmo
Np. na str:
http://www.babyboom.pl/ciaza.html
lub moja ulubiona
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,91177.html
w necie znajdziesz mnostwo filmikow przygotowujacych cw...
Stary 2010-07-13, 07:59   #4557
EdziaO
Zakorzenienie

Gorąco,chce mi się spać,kot chodzi i miauczy i nie może sobie miejsc znaleźć,miałam iśc zrobić wyniki ale zapomniałam nasiusiać-oj będę dzisiaj marudna

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-13, 08:14   #4558
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
Pelnia
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź-na pewno będę tak postępować z moim dzieckiem, żeby zorientować się jak to wygląda. jeszcze przed ciążą naczytałam się o skutkach niedoczynności tarczycy. Tak mi się to wryło w pamięć, że łykałam wszystkie tabletki bez szemrania, starając się nie zauważać mojego błyskawicznego przybierania na wadze. Cały czas przewijały mi się w głowie wszystkie wyczytane skutki. Niestety tak całkowicie małego nie ochronię, ale zrobię wszystko, żeby w razie czego zaczęło szybko przyjmować leki.
A najbardziej drażni mnie to że właśnie ktoś komentuje moje latanie po lekarzach albo tycie. Ja wiem że najfajniej to usiąść i udawać, że jestem zdrowa,piękna i młoda a moja ciąża jest super bezpieczna. Ale tak nie jest i czasem rzucam już nerwami na głupie komentarze.
Jak to dobrze, że Twoje maleństwo wyprowadziłaś na prostą!Mama na medal

Dzieki Edi
Nie bylo to latwe - sama zaczelam w pewnym momencie myslec ze przesadzam, ale powiedzialam sobie - dopoki wyniki nie wyjda ok to nie dam spokoju !
I NIE JEST TEZ TAK ZE JAK WYCHODZI GORNA GRANICA TO JEST OK - WYNIKI DOBRE TO POSRODKU GRANIC - POWYZEJ LUB PONIZEJ OZNACZA ZE TRZEBA KONTROLOWAC, a moj lekarz nawet zwieksza dawke jak jest juz przy gornej dzieki temu szybciej wracam do siebie... teraz juz umiem to wszystko odroznic ale mnostwo literatury rozmow z ekspertami i lekarzami, ktorzy nie uwazaja sie za fachowcow mimo ze lecza w tej dziedzinie - w razie nieporadnosci odsylaja do kliniki i to mnie cieszy...

Malemu dawka odpowiada widac... zupelnie inne dziecko - bez zatwardzen, potliwosci raczek i nozek, nerwowosci (mimo ze ma himerki upartosci - ale to tez po mamusi ) hihi zabkuje dalej juz 5 mu wyszla... same zobaczycie jak cieszy zdrowy rozwoj

Moja kuzynka ma 3 dzieci - 1 zdrowa, 2 chore na niedoczynnosc, ale wyniki zrobili po 5 i 9 latach ich zycia GDY zaczely sie problemy szkolne - niejadki - mimo niedzocznnosci chudziny na maksa... (tez tak moze byc) nie zawsze otylosc swiadczy o niedoczynnosci czy hashimoto ALE malego juz ciezko sprostowac ma tak wielkie zmiany psycho-fizyczne - zostal dwukrotnie odroczony i idzie do szkoly specjalnej - po co ryzykowac?????? lub mowic ze wyniki ok to nie potrzebna kontrola????

Nie ma co sluchac innych jesli masz te wiedze korzystaj przy okazji zawsze mozesz zrobic grupe krwi i nie bedzie ci szkoda ze dziecko klote - powiem wiecej z doswiadczenia, ze czym mniejsze dziecko tym lepiej wykonac pobranie krwi bo z glowki a nie z raczki gdzi ezylka peka i kloc moze byc kilka... no i dz. po pobraniu nie ma zalu bo nie wie o co chodzi...

TAK JAK INNE NIE powinny sluchac ze grubna - tylko znalezc sposob by sie tym nie przejmowac tak wiekszosc z nas powinna powiedziec w takich sytuacjach - lepiej zbadac i miec sen spokojny niz glowkowac i zamartwiac nei tylko siebie ale i dziecko

CO DO GRUBOSCI:
Wiecie co - w 1 ciazy wszyscy mysleli ze nosze bliznieta - nie bylo mi to mile - ja poprostu puchlam na maksa - okazalo sie ze to byl stan przedrzucawkowy - poczytajcie sobie o tym - wart wiedziec takie rzeczy a w szkolach rodzenia o tym nie mowia nie chcac martwic etc... wiedzy nigdy za duzo, to samo poczytajcie sobie o smolce, kolkach (zwlaszcza u chlopcow) jak sobie radzic z nimi - sa pewne sztuczki - tez to przechodzilam, zawijaniu dziecka w chuste na 3 (to nie chusta nakladana na nas ) zupelnie cos innego - technika uspakajania noworodka, pozycje karmienia i po naturalnym porodzie i po cesarce! Cala ciaza moze byc ok az nagle??? no wlasnie

PODZIELE SIE Z WAMI CZYMS JESZCZE
w 1 ciazy wstydzilam sie brzucha, zadko wychodzilam mialam pod koniec stany depresyjne - smutku, zazdroscilam mamom ze zgrabnymi brzuszkami - okazalo sie ze one mi ze ciaza jest rzeczywiscie widoczna
Teraz sie nei zamierzam wstydzic a brzuch eksponuje na ile moge czasem nawet sie wypinam specjalnie hehe choc sasiadka myslala ze tak przytylam a nie ze w ciazy jestem

DLA TYCH CO MI DOGADYWALI w poprzedniej ciazy o grubosci"" mowilam popatrz jak to czlowiek spuchnac moze - smieli sie dogadywacze, jak to nie pomagalo mowilam wiesz co... ciezko z ta choroba wytrzymac- a potem zdziwieni byli ze ktos sie pojawil na swiecie hehe wtedy to ja mialam ubaw - do tej pory mam szczerze powiem po kilku latac sytuacja sie obraca i oni tyja spokojna glowa

Cieszcie sie wiec z blogoslawionego stanu ile mozecie - przechodzi sie go tylko raz mimo iz w wielu ciazach to kazda ciaza jest inna wyjatkowa Jak to w bajce mowia - najwazniejsze jest to co (kogo) mamy w srodku a nie to co widac na zewnatrz hehe madre nie? glowa do gory kochane Jestesmy wyjatkowe i cieszmy sie tym
Stary 2010-07-13, 08:19   #4559
79 Marta
Wtajemniczenie

Kobiety, wczoraj na allegro wygrałam pakę 50 ciuszków za 30 zł
Stary 2010-07-13, 08:28   #4560
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
Kobiety, wczoraj na allegro wygrałam pakę 50 ciuszków za 30 zł
SUPERRRRRRRRR czekamy na link
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości