|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
Przyczajenie
|
Dot.: lesine- do wszystkich, które stosowały
Witajcie! ja przez 2 lata stosowałam yaz. Dziś lekarka mi przepisała Lesine na dwa miesiące. zacznę brać za 2tyg,to napiszę jak na mnie działają. Podobno skład ten sam co Yaz,tylko trochę większa dawka. Bo na Yazie zaczęłam mieć plamienia.
Ciekawa jestem,czy po Lesine trochę się powiększa biust?. Wiadomo,że każdy organizm reaguje inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4532 |
Przyczajenie
|
Dot.: Yasmin - zbiorczy
Dziewczyny potrzebuję pomocy. Jestem w 3 tygodniu zażywania tabletek i po 2 godzinach dostałam biegunki. Nie mam w domu zapasowego blistra i nie wiem co zrobić. Mogę wziąć po prostu jutrzejszą tabletkę i rozpocząć przerwę dzień wcześniej niż zwykle?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4534 |
Zakorzenienie
|
cześć ! biorę yasmin od 9 dni, na razie zaczęły boleć mnie piersi, ale zobaczymy jak dalej będzie. pytanie ważniejsze: kiedy yasmin zaczynają działać? w necie piszą, że po 7 dniach, ginekolożka mojej koleżanka poradziła żeby sie zabezpieczać przez pierwszy miesiąc dodatkowo (!) a w ulotce jest napisane że gdy zacznie się w dniu krwawienia to od razu.. sorry, może to głupie, ale już nie wiem w co wierzyć, bo kochałam się bez zabezpieczenia po menstruacji, a wzięłam pierwszą tabletkę pierwszego dnia okresu.
![]() |
#4535 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4536 |
Przyczajenie
|
Dot.: Midiana tabletki antykoncepcyjne
Hej Wam
![]() mam pytanie, od trzech dni biore Midiane, to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Wczoraj, drugiego dnia brania tabsów (zażywam je między 13:00 a 14:00) zdarzyła mi się biegunka (ale byłam w kibelku tylko raz) o 22:00. Tabletka zdążyła się wchłonąć i wszystko jest ok? zabezpieczenie nie jest mniejsze? Trochę sie stresuję, to moje pierwsze tabletki i wiem, że trzeba uważać na biegunkę i wymioty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Przyczajenie
|
![]()
dziewczyny jakby ktoś szukał tanio to na wierzbnie znalazłam po ok 23 zł, nie pamiętam nazwy apteki ale jest to niedaleko metra, apteka połączona z drogerią, dla zainteresowanych mogę sprawdzić dokładny adres. w innych aptekach w okolicy średnia cena to 33 zł, wczoraj chodziłam i sprawdzałam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Konto usunięte
|
Tabletki są wchłaniane do 4 godzin
|
![]() ![]() |
![]() |
#4539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4540 |
Przyczajenie
|
dziękuję! uspokoiłyście mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4541 |
Przyczajenie
|
hej Wizażanki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4542 |
Marudziara
|
Osoby, które są pod wpływem leków hormonalnych nie powinny oddawać krwi, lub też zglosić ten fakt pielęgniarce, że bierzesz tabletki antykoncepcyjne. Jak ja kiedyś chciałam oddać krew to Pani mi powiedziała,że bym musiała nie brać tydzień tabletek żeby krew była czysta.
#4543 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, krwi nie oddaje się biorąc hormony i inne leki
![]()
#4544 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
sama oddaję od lat, zgłaszam ten fakt lekarzowi i nigdy nie było problemu, dla potwierdzenia cytat ze strony krewniaków: Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych nie dyskwalifikuje dawcy, podobnie jak np. witamin. Jednak żelazną zasadą jest informowanie lekarza o wszystkich przyjmowanych medykamentach ; on bowiem podejmuje decyzję o dopuszczeniu (bądź nie) do donacji.
![]() |
#4545 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4546 |
Raczkowanie
|
bardzo dobrze, sama się niedługo wybieram
![]() a tak z innej beczki - od poniedziałku biorę antybiotyk - klarytromycynę. w ulotce nie ma nic na temat obniżenia skuteczności antykoncepcji; w ulotce midiany nie ma nic o klarytromycynie. zapytalam tej lekarki jak mi go przepisywała, co z anty - stwierdziła, że nie powinien wpływać i nie muszę stosować dodatkowego zabezpieczenia. jednak antybiotyk to antybiotyk, pogrzebalam w internecie i okazało się, że wpływa. we wtorek i tak gorzej się poczułam i poszłam kolejny raz, do innej lekarki i zapytałam się o to samo na wszelki wypadek - powiedziała, że obniża skuteczność i nalezy się zabezpieczać dodatkowo przez czas brania oraz 7 dni po zakończeniu. powiedzcie mi dziewczyny, bo się zagubiłam - antybiotyk skończę brać w niedzielę, a tabletki w następną środę. czy jeśli zrobię normalną 7-dniową przerwę, to od następnego opakowania będę zabezpieczona normalnie? gdzieś znalazłam informację, że jeśli czas brania antybiotyku przypada na ostatni tydzień tabletek, to powinno się połączyć opakowania... aiuto!
#4547 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, ma któraś może zbędne opakowanie Midiany? kurde, trochę się zagapiłam a mojej lekarki nie ma i jestem pod ścianą.
![]() |
#4548 |
Zakorzenienie
|
Idź po recepte do jakiegokolwiek lekarza rodzinnego.
#4549 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zaczęłam brać Midianę w lutym, teraz jestem w trakcie czwartego opakowania, do jego końca zostało mi 7 tabletek. Dzisiaj pojawiło się plamienie (może to za dużo powiedziane bo to jedna mała kropeczka na bieliznie), którego wcześniej wcale nie miałam (jedynie dwa dni przy pierwszym opakowaniu zaraz po okresie) dlatego zmartwiło mnie ono...
Czy to jest normalne? Proszę o odpowiedz. PS. Od początku brania tabletek nie zdarzyło mi się żadne pominięcie, ostatnio okres miałam normalnie. Tabletki zawsze biorę o tej samej porze. Jedyne co to zaczęłam łykać Capivit total action, ale nie znalazłam żadnej informacji, która mówiłaby o jego złym wpływie na działanie tabletek.
![]() |
#4550 |
Przyczajenie
|
dziękuję. zupełnie o tym zapomniałam. sprawa załatwiona
![]()
![]() |
#4551 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Brałam Midiane byłam całkowicie zadowolona z tych tabletek. Przestałam ją brać na 2 miesiące i potem powróciłam do takiej antykoncepcji na powrót. I tu zaczeły się objawy-jestem przy pierwszym opakowaniu po tej przerwie-prawie przez cały czas mam nieprzyjemne plamienia-nie myślałam że to może to sprawiać tyle kłopotu, ale co gorsze. Spadło mi libido. Przestałam mieć ochotę na jakiekolwiek zabawy. Na razie nie jest to uciążliwe, ale zastanawiam się czy brać tabletki dalej czy może lepiej zmienić je na inne? pozdrawiam Kasia Edytowane przez kkaattaarrzzyynnaa Czas edycji: 2012-06-03 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#4552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4553 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tabletki antykoncepcyjne ASUBTELA
Witajcie
![]() ![]() przyznam się też, że wczoraj piłam alkohol. ale niewydaje mi się, żeby to się przyczyniło. bo nie pierwszy raz piłam przy tabletkach. Czy powinnam zaprzestać brać to opakowanie ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4554 |
BAN stały
|
Ja chyba odmiennie do was po drugim opakowaniu musiałam zrezygnować
miałam właśnie plamienia i tak spało mi libido że lekarka musiała mi przepisać jakiś suplement .Na szczęście po paru tygodniach wszystko wróciło do normy ale ja akurat nie polecam. Mój partner nawet na tym cierpiał. |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
Zakorzenienie
|
![]() nie ma takiego czegoś jak polecanie pigułek, kobiety, no proszę was ![]() Kazdy organizm jest inny, każdy ma inną gospodarke hormonalna, a na daną osobe dane tabletki dzialaja inaczej. Więc najpierw się douczcie, a później oceniajcie, albo bardziej NIE-oceniajcie. Poza tym Asubtela to tanszy odpowiednik Yasmin i Midiany. Jeśli chcecie więcej informacji to w wątkach zbiorczych tych pigułek poszukajcie.
#4556 |
BAN stały
|
Jeżeli autorka zadała pytanie to widocznie liczy na odpowiedz ale wybór należy do niej , może źle napisałam że nie polecam ale u mnie akurat się nie sprawdziły, a że większość napisała że są dobre ja postanowiłam napisać swoje odczucia, bo dla mnie największym właśnie problemem był spadek libido i to nagły.A jezeli ktos nie chce odpowiadac to przecież nie musi
|
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
Zakorzenienie
|
Ale nie można tak robić, nie można. Chcesz wiedzieć jakie są tabletki? To zacznij je jeść i sprawdź czy Ci odpowiadają, a nie pytaj innych
![]()
#4558 |
Raczkowanie
|
Biorę Midianę od 9 dni, moje cycki to dwa wielkie balony, na szczęście już trochę mniej bolą. Plamienia niestety są, ale oprócz bolących cycuchów i tych plamień nic nie dolega. Syfki jeszcze są, ale myślę, że za krotko je biore aby był jakiś efekt na buzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Raczkowanie
|
hej,
mam pytanie. Chciałam sobie przesunąć okres. W zeszłym roku biorąc tabletki, nie zrobiłam przerwy co skończyło się bardzo źle, bo miałam ogromne plamienia. Teraz ponownie chciałabym sobie przesunąć okres. Wzięłam 14 tabletek z opakowania - 2 tygodnie i zrobiłam sobie przerwę na 7 dni. Po 7 dniach zacznę nowe opakowanie. Oświećcie mnie proszę czy dobrze działam. Tak mi zasugerowała ginekolog w zeszłym roku jak sobie narobiłam bałaganu z tym plamieniem. Dziękuję za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#4560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.