Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-09, 23:13   #4531
goskagb
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Moje zeby maja przydki ksztalt, tzn jedynki. Sa bardzo szerokie i strasznie nierowne, myslicie ze to wszystko sie da ladnie skorygowac?
Jeśli masz to możesz wrzucić fotkę, będzie łatwiej powiedzieć; a kształt można poprawić szlifowaniem: tzw stripping pomiędzy zębami, no i można też spiłować troszkę na dole gdybyś miała np. falowaną krawędź. Z tym że wszystkiego z umiarem, bo nie można zetrzeć całego szkliwa.
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 23:51   #4532
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Takie mam zeby:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Untitled.jpg (62,0 KB, 121 załadowań)

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 00:01   #4533
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ula05 Pokaż wiadomość
ja mam aparat od 7 lutego i ani razy nie miałam zmienianego druta może w pon to się zmieni
Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
nie, nie. może na początku będzie wymieniany kilka razy z rzędu, ale potem już rzadziej.
Jeszcze raz wielkie dzieki za odp Chyba bede musiala zastosowac Wasza technike z zapisywaniem pytan na karteczce Bo mam zawsze przygotowanych milion pytan i gdy jestem u ortodonty zawsze o kilku rzeczach zapomne z podniecenia Orto sie pyta, czy jeszcze mam jakies pytania, ja oczywiscie odpowiadam, ze "nie, juz wszystko wiem", po czym po wyjsciu z gabinetu od razu mi sie przypomina o co zapomnialam sie zapytac

Cytat:
Takie mam zeby:
Ale masz piekne czysciutkie ligatury Perlowe prawda? Czy zdjecie jest robione dlugo po wymianie gumek?
W ogole masz takie czysiciutkie zeby Ja nosze aparat 3 tyg i juz powstal mi duzy osad na klach i przedtrzonowcach A bardzo dbam o higiene jamy ustnej i pamietam o dokladnym szczotkowaniu po kazdym posilku. Do tego nic, wyciorki, plyn do plukania. A moje zeby z bialych zrobily sie zolte Jak tak dalej pojdzie.... to po 2 latach bede miala brazowe
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 00:14   #4534
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Jeszcze raz wielkie dzieki za odp Chyba bede musiala zastosowac Wasza technike z zapisywaniem pytan na karteczce Bo mam zawsze przygotowanych milion pytan i gdy jestem u ortodonty zawsze o kilku rzeczach zapomne z podniecenia Orto sie pyta, czy jeszcze mam jakies pytania, ja oczywiscie odpowiadam, ze "nie, juz wszystko wiem", po czym po wyjsciu z gabinetu od razu mi sie przypomina o co zapomnialam sie zapytac

Ale masz piekne czysciutkie ligatury Perlowe prawda? Czy zdjecie jest robione dlugo po wymianie gumek?
W ogole masz takie czysiciutkie zeby Ja nosze aparat 3 tyg i juz powstal mi duzy osad na klach i przedtrzonowcach A bardzo dbam o higiene jamy ustnej i pamietam o dokladnym szczotkowaniu po kazdym posilku. Do tego nic, wyciorki, plyn do plukania. A moje zeby z bialych zrobily sie zolte Jak tak dalej pojdzie.... to po 2 latach bede miala brazowe
Zdj robione tydzien po wizycie, ale ligatury zmieniam sobie co ok 2tyg. Wlasnie mi sie wogole osad nie osadza, orto tez mi to zawsze mowi. Nie wiem od czego to zalezy. Ja nie mam ani osadu, ani kamienia (no czasami mam na dolnych zebach od wewnatrz ale zdrapuje go igla zawsze) a mam aparat juz 9 miesiecy...

exAparatka
Stary 2011-04-10, 00:22   #4535
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Zdj robione tydzien po wizycie, ale ligatury zmieniam sobie co ok 2tyg. Wlasnie mi sie wogole osad nie osadza, orto tez mi to zawsze mowi. Nie wiem od czego to zalezy. Ja nie mam ani osadu, ani kamienia (no czasami mam na dolnych zebach od wewnatrz ale zdrapuje go igla zawsze) a mam aparat juz 9 miesiecy...
Ja ostatnio zakupilam sobie perlowe ligatury, ale jakos.... nie moge sie zabrac do ich zmiany Wizyte kontrolna mam za tydzien, wiec juz chyba przeczekam. Fakt, ze ciut sie przebarwily, ale nie az do tego stopnia, by wygladalo to nieestetycznie. Z reszta chyba tylko ja to widze
To zazdroszcze Ci braku osadu Jak bede za tydzien u orto, to zapytam co z tym fantem zrobic. Oby dalo sie zahamowac 'rozwoj' tego dziadostwa

PS Nie uszkodzilas sobie nigdy zamka podczas zmiany gumek? Bo ja chyba tego sie najbardziej obawiam
Stary 2011-04-10, 00:29   #4536
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ostatnio zakupilam sobie perlowe ligatury, ale jakos.... nie moge sie zabrac do ich zmiany Wizyte kontrolna mam za tydzien, wiec juz chyba przeczekam. Fakt, ze ciut sie przebarwily, ale nie az do tego stopnia, by wygladalo to nieestetycznie. Z reszta chyba tylko ja to widze
To zazdroszcze Ci braku osadu Jak bede za tydzien u orto, to zapytam co z tym fantem zrobic. Oby dalo sie zahamowac 'rozwoj' tego dziadostwa

PS Nie uszkodzilas sobie nigdy zamka podczas zmiany gumek? Bo ja chyba tego sie najbardziej obawiam
Nie uszkodzilam i mam nadzieje ze nie uszkodze, bo mieszkam za granica i nie mam jak isc do orto jakby co. Za tydzien mam wizyte wiec juz zmieniac nie bede

exAparatka
Stary 2011-04-10, 01:01   #4537
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, ponawiam swoje pytanie, bo widze, ze gdzies zostalo pominiete
Czy drut (luk) wymienia sie na kazdej wizycie kontrolnej, tak samo jak ligatury?
mam metalowy aparat od 7 miesięcy i póki co chyba na każdej wizycie miałam zmieniany drut. jak nie na górze, to na dole. bo kilka razy mi się zamek odkleił i wtedy nie zmieniała drutu, żeby nowoprzyklejony zamek wytrzymał. ale z tego co wiem, po jakimś czasie wymienia się tylko gumki

a mi zrobiła się szpara pomiędzy dolną dwójką i trójką! no coś przedziwnego, bo 2 zęby dalej mam stłoczenie. orto robiła mi stripping, żeby się to wszystko ładnie wreszcie ustawiło, a te rozwydrzone zębiska jeszcze bardziej się zsunęły a tak wgl to chyba pierwszy raz od wypadania mleczaków mam przerwę między zębami

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 01:11   #4538
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie uszkodzilam i mam nadzieje ze nie uszkodze, bo mieszkam za granica i nie mam jak isc do orto jakby co. Za tydzien mam wizyte wiec juz zmieniac nie bede
No to bede musiala sprobowac wymienic kiedys

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
mam metalowy aparat od 7 miesięcy i póki co chyba na każdej wizycie miałam zmieniany drut. jak nie na górze, to na dole. bo kilka razy mi się zamek odkleił i wtedy nie zmieniała drutu, żeby nowoprzyklejony zamek wytrzymał. ale z tego co wiem, po jakimś czasie wymienia się tylko gumki

a mi zrobiła się szpara pomiędzy dolną dwójką i trójką! no coś przedziwnego, bo 2 zęby dalej mam stłoczenie. orto robiła mi stripping, żeby się to wszystko ładnie wreszcie ustawiło, a te rozwydrzone zębiska jeszcze bardziej się zsunęły a tak wgl to chyba pierwszy raz od wypadania mleczaków mam przerwę między zębami
To czesto mialas zmieniany
Popytam dokladnie orto jak to bedzie w moim przypadku
Stary 2011-04-10, 10:24   #4539
paradiso
Zadomowienie

Wczoraj założyli mi separacje na dół i dziś umieram Nie mogę NIC pogryźć,jestem zła jak osa,cały czas mnie te zęby bolą i jakby swędzą? A muszę właśnie zacząć uczyć się do jutrzejszego kolokwium

Chudniemy...?
paradiso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 11:12   #4540
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
niby niewielkie ale ladnie by sie nie zeszly jakbym zatrzymala 4ki na dole, a na gorze byly usuwane zeby usunac zgryz otwarty. w kazdym badz razie zadowolona jestem booo jakby bez wyrywania doszly jednak 8ki to bym miala duuuuuuuza szczeke a tak jest dobrze
a ósemek nie musisz wyrywać? ale dziwiłam się że coś wyrywałaś bo zadziwiająco ładnie się ułożyły a profil nie pogorszył się trochę?
Cytat:
Takie mam zeby:
ale ładne, takie delikatne

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 12:33   #4541
DesdemonaE
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
niby niewielkie ale ladnie by sie nie zeszly jakbym zatrzymala 4ki na dole, a na gorze byly usuwane zeby usunac zgryz otwarty. w kazdym badz razie zadowolona jestem booo jakby bez wyrywania doszly jednak 8ki to bym miala duuuuuuuza szczeke a tak jest dobrze
Jest bardziej niż dobrze Tak przypuszczałam, że lekarz kazał usunąć czwórki ze względu na wstrzymane ósemki. Rozsądne podejście, w przeciwnym wypadku rozwiercaliby Ci kość i wydłubywali ósemki a to większe obciążenie dla organizmu. To, że one sobie wychodzą to lepiej niż by tkwiły w dziąśle. Zadbaj o nie należycie - zalakuj, fluoryzuj i będziesz cieszyć się uśmiechem pełnym zębów do późnej starości Po wyrwaniu czwórek moje ósemki też wyłażą na wolność. Kłopot mam tylko z ósemkami na dole, bo rosną w poprzek, ale ortodonta narazie nie kazał mi ich usuwać, bo nie tłoczą mi zębów, niemniej skonsultowałam to jeszcze z chirurgiem i ten potwierdził słowa ortodonty oraz dodał, że ubytek kości byłby duży, więc dłutowanie tylko w razie gdyby zaczęły się o to dopominać.
DesdemonaE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 14:57   #4542
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
a czy można sobie samemu zmieniać ligatury??
czy jest to "legalne"??
bo mi się wydawało, że nie bardzo bo spowoduje się za szybkie tempo przesuwania zębów a to nie jest chyba najlepsze (chodzi mi o to że efekt może być nietrwały) a i można sobie krzywdę zrobić tzn. może dojść do wyłamania wyrostków zębowych i wtedy już po wszystkim, nic nie pomoże nawet aparat
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 15:40   #4543
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość

Ejjj ludziska, jak to jest z tymi hyraxami i wgl z tymi aparatami rozszerzającymi szczękę?
Czy naprawdę się sepleni ? Jeśli tak to po jakim czasie w końcu normalnie idzie wymowa, bez żadnej pozmienianej głoski ?. Czy każdy to cudeńko ma zakładane?^^ i czy mozna to zalozyc równoczesnie z aparatem
ja se plenie ale tylko przy (g, ki, li, i chyb tyle) miała hassa zakładanego razem z aparatem dolnym i jutro będę miała zakładane zamki i łuk do hassa
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 16:10   #4544
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paradiso Pokaż wiadomość
Wczoraj założyli mi separacje na dół i dziś umieram Nie mogę NIC pogryźć,jestem zła jak osa,cały czas mnie te zęby bolą i jakby swędzą? A muszę właśnie zacząć uczyć się do jutrzejszego kolokwium
znam to zrób sobie jakąś zupę, bo to miękkie i jadalne a głód potrafi nieźle zirytować

no i powodzenia na kolokwium
Stary 2011-04-10, 16:46   #4545
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DesdemonaE Pokaż wiadomość
Za szóstką nie masz żadnego zęba?
za szóstką mam siódemkę i ósemkę, ale powiedział, że będę musiała wstawić, nie wiem jak finansowo wyrobię z tym wszystkim
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 17:34   #4546
goskagb
Raczkowanie

Cytat:
Takie mam zeby:
Tak jak mówiłam, od razu poproś o piłowanie między jedynkami i dwójkami, zrobi Ci się delikatna przerwa więc będzie więcej czasu żeby się ładnie ścisnęły. Jeśli chodzi o szlifowanie dolnych krawędzi będzie trochę gorzej.. dwójki i trójki będzie można wyrównać natomiast trudniej z jedynkami, bo nie można tak dużo spiłować, a poza tym miałabyś za krótkie. Jest jeszcze jedno wyjście: możesz je wyrównać u stomatologa, na takiej samej zasadzie, jak "dolepia" się ułamany ząb. I jest to sensowne wyjście poza jednym minusem, tzn gdybyś chciała kiedyś wybielać zęby paskami to wybiela się tylko naturalny ząb, a plomby niestety nie. Ale jak pisały dziewczyny wyżej, biel Twoich zębów jest i tak porażająca
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 17:53   #4547
paradiso
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viera Pokaż wiadomość
znam to zrób sobie jakąś zupę, bo to miękkie i jadalne a głód potrafi nieźle zirytować

no i powodzenia na kolokwium
Dzięki Zrobiłam sobie pyszną zupę,a na deser lody,więc nie jest źle. Ale ten ból strasznie dokucza i jutro chyba wezmę jakąś tabletkę przeciwbólową.
Dziękuję,powodzenia się przyda,bo to przedmiot,z którego jestem maksymalnym głąbem

Chudniemy...?
paradiso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 18:38   #4548
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
a ósemek nie musisz wyrywać? ale dziwiłam się że coś wyrywałaś bo zadziwiająco ładnie się ułożyły a profil nie pogorszył się trochę?

ale ładne, takie delikatne
8ki maja teraz troche miejsca zeby sobie wyjsc wiec ich nie trzeba bedzie wyrywac. profil sie poprawil
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 21:01   #4549
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia_84 Pokaż wiadomość
czy jest to "legalne"??
bo mi się wydawało, że nie bardzo bo spowoduje się za szybkie tempo przesuwania zębów a to nie jest chyba najlepsze (chodzi mi o to że efekt może być nietrwały) a i można sobie krzywdę zrobić tzn. może dojść do wyłamania wyrostków zębowych i wtedy już po wszystkim, nic nie pomoże nawet aparat
Przeciez jak orto zaklada ci ligatury to tez na poczatku ciagna, dopiero po jakims czasie sie rozciagaja. Na jedno wychodzi wedlug mnie. A ja teraz mam takie fajne ligaturki bardzo elastyczne

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
Tak jak mówiłam, od razu poproś o piłowanie między jedynkami i dwójkami, zrobi Ci się delikatna przerwa więc będzie więcej czasu żeby się ładnie ścisnęły. Jeśli chodzi o szlifowanie dolnych krawędzi będzie trochę gorzej.. dwójki i trójki będzie można wyrównać natomiast trudniej z jedynkami, bo nie można tak dużo spiłować, a poza tym miałabyś za krótkie. Jest jeszcze jedno wyjście: możesz je wyrównać u stomatologa, na takiej samej zasadzie, jak "dolepia" się ułamany ząb. I jest to sensowne wyjście poza jednym minusem, tzn gdybyś chciała kiedyś wybielać zęby paskami to wybiela się tylko naturalny ząb, a plomby niestety nie. Ale jak pisały dziewczyny wyżej, biel Twoich zębów jest i tak porażająca
Wlasnie chcialabym wybielic zeby po sciagnieciu.
Tak szczerze, to jedna lewa jedynke mialam wyciagana bo byla krotsza, tzn ta dluga czesc byla rowna z prawa jedynka a teraz jest ta krotsza rowna, orto mi nic nie mowila z 'dolepianiem' zeba, ona chyba chce je wszystkie wyrownac, bede miala jedynki rowne z reszta zebow....

exAparatka
Stary 2011-04-10, 21:33   #4550
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
czy jest to "legalne"??
przesuwanie się zębów powoduje drut. gumki tylko go przytrzymują. kiedy są za bardzo rozciągnięte, drut nie może prawidłowo działać, dlatego się je wymienia (oraz z powodów kosmetycznych) a co to te wyrostki zębowe?

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 22:12   #4551
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:

ja też mam szparę (i to taką sporawą) między trójką a dwójką gruby wyciorek mi tam spokojnie wchodzi
a miałam stłoczenie (!)

Cytat:
czy jest to "legalne"??
co to?

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 22:36   #4552
Kallisto
Raczkowanie

GG do Kallisto

Oglądam wasze ząbki i umieram z zazdrości!!!
Na początku zakładania aparatu pisałam tu swoje żale ale to było jakieś hmm 4 lata temu więc opowiem co u mnie i jak.
A więc noszę aparat 4 lata (minęło w marcu). W tym czasie miałam wyciąganą 3 która była bardzo aale to bardzo oporna. 3 razy miałam zabieg chirurgiczny, czyli wycięcie dziury w podniebieniu by szybciej szła do łuku. Niestety ciągle mi zarastała
Wreszcie mam ją w łuku. O dziwo jest ładna i odpowiednich rozmiarów.
Niestety mam też inne problemy. W górnym łuku nie mam 5 a w dolnym 6. Moja wina nie dbałam o zęby jak byłam mała a rodzice nie mieli czasu pójść ze mną do dentysty czy nawet jakkolwiek się mną zająć czy pilnować bym myła ząbki Jak miałam 9 lat sama poszłam pierwszy raz do ortodonty, jednak z powodu braku 3 musiałabym pojechać do większego miasta po zdjęcie, a sama nie mogłam pojechać, więc temat się skończył... Wracając do tematu. Kolejnym problemem jest to że mam bardzo małe górne 2 i ogólnie wszystkie malusieńkie dolne ząbki tak że ortodonta chce bym zrobiła sobie : a) od 3 do 3 czyli na 6zębów bądź i 8 licówki co by kosztowało zapewne ok 9tys + 2 implanty 12tys = 21tys b) 4 implanty = 24tys
Poza tym na 2 górne 2 licówki. Pani ortopeda pow. żebym założyła sobie takie jakieś kosmetyczne po 200 a jak będę starsza i bogatsza to mogę na cały przód jakieś takie droższe po 1,2tys
No i jeszcze implant na górę kolejne 6tys.
Powiedziałam że wchodzą w grę 3 implanty i te 2 licówki. Na więcej mnie nie stać tym bardziej, że rodzice mi raczej nie pomogą. Więc będę implanty robiła raz na rok bądź 2, zależnie od woli mojego oszczędzania.

Odchudzam się i zapuszczam włoski!
Waga 54 a będzie:
50 ,
potem 48
a potem wymarzone 45
Kallisto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 23:05   #4553
aQ01
Zadomowienie

Już niedługo dołączę do grona aparatek
We wtorek idę ze zdjęciami do ortodontki i zobaczymy co powie Mam lekkie stłoczenie ząbków więc pewnie bez wyrwania się nie obędzie, ale czekam na aparacik już kilka lat i myślę, że warto się poświęcic Życzę Wam wszystkim dziewczynki prostych, pięknych ząbków jak najszybciej

aQ01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 08:20   #4554
DesdemonaE
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
za szóstką mam siódemkę i ósemkę, ale powiedział, że będę musiała wstawić, nie wiem jak finansowo wyrobię z tym wszystkim
Są tak zwane miniśruby, dzięki którym można przesunąć 7 i 8 na miejsce 6 i wypełnić tą przestrzeń. Zwykłe aparaty tego nie potrafią i pewnie dlatego Twój ortodonta ma z tym kłopot, ale nie znaczy, że to jest nie do zrobienia.

Zerknij na http://www.piskorscy.pl/index.php?op...id=7&Itemid=16 - konkretnie na dział 21 i pierwszy przypadek. Tam jest dokładnie taka sytuacja co u Ciebie. Gdybym była ortodontą wybrałabym opcję ściągnięcia tych dwóch zębów, a potem jak by się z nimi coś stało, to wzięłabym pod uwagę ewentualne wstawienie implantu.
DesdemonaE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 11:02   #4555
Koczica81
Raczkowanie

Witam was wszystkich ;] . Mam takie pytanko czy ktores z was robi sobie lub robilo aparat u dr. Ziemby ze Szczecina ?

Bardzo prosze o kontakt, moze byc na provie jak kto woli ;]

Tez mam aparacik , samoligature , gora porcelana , dol od 2 dni ale metal ..
Koczica81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 11:57   #4556
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
przesuwanie się zębów powoduje drut. gumki tylko go przytrzymują. kiedy są za bardzo rozciągnięte, drut nie może prawidłowo działać, dlatego się je wymienia (oraz z powodów kosmetycznych) a co to te wyrostki zębowe?
ja w ciągu 10ciu miesięcy miałam raz wymieniany drut a tak to na każdej wizycie zmienia mi gumki i nic poza tym, nawet nic nie naciąga !!
teraz będę sama sobie zmieniała ligatury w międzyczasie
tym bardziej, że ostatnio na wizycie byłam 10tygodni temu( i to orto wyznaczyła mi taki termin) i mam teraz w środę i i wydaje mi się to za długo jak na aparat ligaturowy:/

Wyrostek zębodołowy jest to wyrostek kości szczęki lub żuchwy o kształcie podkowy, w którym umieszczone są poszczególne zęby.
Jak za mocno lub za szybko przesunie się ząb to można go sobie wyłamać
Stary 2011-04-11, 12:09   #4557
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
ja w ciągu 10ciu miesięcy miałam raz wymieniany drut a tak to na każdej wizycie zmienia mi gumki i nic poza tym, nawet nic nie naciąga !!
teraz będę sama sobie zmieniała ligatury w międzyczasie
tym bardziej, że ostatnio na wizycie byłam 10tygodni temu( i to orto wyznaczyła mi taki termin) i mam teraz w środę i i wydaje mi się to za długo jak na aparat ligaturowy:/

Wyrostek zębodołowy jest to wyrostek kości szczęki lub żuchwy o kształcie podkowy, w którym umieszczone są poszczególne zęby.
Jak za mocno lub za szybko przesunie się ząb to można go sobie wyłamać
Ale zeby ci sie prostuja? pokaz jakas fotke przed i po. Moja orto powiedziala, ze wizyta ma byc co 6-8tygodni. Ale wiadomo, co ortodonta to inna opinia...

exAparatka
Stary 2011-04-11, 12:23   #4558
aniuska_90
Raczkowanie

Dziewczyny mam takie pytanie, czy macie zdejmowany cały aparat co jakies pol roku badz rok do czyszczenia zebów? Bo ja mam takie zolte juz ze masakra ;/
A drugie pytanie czy ortodontka moze powiedziec ze jak sie nie zalozylo odrazu aparatu na doł to po pol roku mi go nie zalozy bo rownosci szczeki nie zlapie czy cos takiego ;/ chociaz wczesniej mowila ze na dole zalozymy pozniej ... ;/
Stary 2011-04-11, 12:34   #4559
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
Ale zeby ci sie prostuja? pokaz jakas fotke przed i po. Moja orto powiedziala, ze wizyta ma byc co 6-8tygodni. Ale wiadomo, co ortodonta to inna opinia...
przejdź do str 140 na forum, post nr 4187 i tam jest cała moja historia
w środę idę wyjaśniać dlaczego od sierpnia do lutego nic się nie zmienia, i w dodatku dalej się nie zmieniło:/
apropo to muszę zrobić dziś nowe foty

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Napisane przez aniuska_90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam takie pytanie, czy macie zdejmowany cały aparat co jakies pol roku badz rok do czyszczenia zebów? Bo ja mam takie zolte juz ze masakra ;/
A drugie pytanie czy ortodontka moze powiedziec ze jak sie nie zalozylo odrazu aparatu na doł to po pol roku mi go nie zalozy bo rownosci szczeki nie zlapie czy cos takiego ;/ chociaz wczesniej mowila ze na dole zalozymy pozniej ... ;/
jak się już przyklei zamki do zębów to już się ich nie odkleja do końca leczenia, a jak ci odpadnie zamek podczas noszenia to nie można drugi raz przykleić tego samego zamka i płaci się ok 150zł za przyklejenie nowego 1 zamka, tak przynajmniej jest u mojej orto bo znajomej odpadł i płaciła :/

co do drugiego pytania wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, że "nie załapie" po prostu im dłużej zwlekasz z dołem tym bardziej przedłużasz sobie czas leczenia.
ja tak mam. Już dawno miałam mieć dół ale jest coś nie tak z górą i nie zakładam dołu póki tego nie wyjaśnię
Stary 2011-04-11, 13:06   #4560
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniuska_90 Pokaż wiadomość
Ja mialam gore zakladana 30 czerwca zeszlego roku a dolu dalej nie mam. Na dole nie mam tak krzywych zebow i orto powiedziala, ze dopiero jak te u gory sie w miare wyprostuja to zalozy mi dol. No i dopiero na ostatniej wizycie wspomniala o dole, czyli po 8mies z gora. A zakladac bede dopiero w lato, bo wczesniej ani nie mam jak ani nie mam funduszy Ale mysle, ze w nastepnym tyg juz wyrwe jednego zeba, poprosze orto o skierowanie.

exAparatka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości