Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-06-21, 14:51   #4531
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Poka¿ wiadomo¶æ
a to ja ju¿ nie wiem jak z tym mas³em raz ka¿± je¶æ a raz nie ale wywale i zast±pie tak jak kiedys twarogiem smakowym bo mi przez gard³o nie przechodzi suchy z wêdlin±. czeka mnie t³uszczowa rewolucja pasztet to tak okazyjnie tak to sie szynkuje chleb mi nie zbrzydnie jestem strasznie chlebo¿erna moge je¶æ 5 razy dziennie staram sie ograniczyæ z nim. moge ¿yæ bez s³odyczy ale bez chleba nie
jak mas³o na kanapkach nie przeszkadza Ci w chudniêciu to jedz je, Bo¿e drogi, a nie odmawiaæ sobie wszelkich t³uszczy ¿eby mieæ potem problemy ze zdrowiem (oczywi¶cie nie Ty mnie zdenerwowa³a¶ tylko ta osoba, która tak radzi ). i to samo z tym olejem vel oliw± - na oliwie nie sma¿ymy! utlenia siê i wydziela zwi±zki rakotwórcze wiêc nijak ma siê to do zawartych w niej cennych nnkt. Na jakim oleju sma¿ysz? Jak na np.: kokosowym to ok. Mo¿e byæ te¿ np.: rzepakowy rafinowany. Gorzej jak na jakim¶ t³oczonym na zimno. W ogóle najlepiej sma¿yæ na ma¶le.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-06-21 o 14:52
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 14:55   #4532
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez morphine88 Poka¿ wiadomo¶æ
W ogóle najlepiej sma¿yæ na ma¶le.
na ma¶le tylko krótko, chyba ¿e na klarowanym
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 15:03   #4533
Zelka_07
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 424

Cytat:
jak mas³o na kanapkach nie przeszkadza Ci w chudniêciu to jedz je, Bo¿e drogi, a nie odmawiaæ sobie wszelkich t³uszczy ¿eby mieæ potem problemy ze zdrowiem (oczywi¶cie nie Ty mnie zdenerwowa³a¶ tylko ta osoba, która tak radzi ). i to samo z tym olejem vel oliw± - na oliwie nie sma¿ymy! utlenia siê i wydziela zwi±zki rakotwórcze wiêc nijak ma siê to do zawartych w niej cennych nnkt. Na jakim oleju sma¿ysz? Jak na np.: kokosowym to ok. Mo¿e byæ te¿ np.: rzepakowy rafinowany. Gorzej jak na jakim¶ t³oczonym na zimno. W ogóle najlepiej sma¿yæ na ma¶le.
sma¿e na rzepakowym i daje go dos³ownie kapke bo inaczej mi patelnia przypala musze now± kupiæ. wytropi³am ¿e bardziej mi s³u¿y dieta z przewag ± bia³ka i t³uszczu . st±d wywali³am owsianke, nie jem owoców i staram sie unikaæ wêgli do obiadu z wyj±tkiem warzyw, no i ten chleb se zostawi³am bo bez tego ani rusz. narazie posz³o 2,2kg w tydzieñ co bêdzie dalej ¿ycie pokarze
Stary 2011-06-21, 15:10   #4534
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Poka¿ wiadomo¶æ
sma¿e na rzepakowym i daje go dos³ownie kapke bo inaczej mi patelnia przypala musze now± kupiæ. wytropi³am ¿e bardziej mi s³u¿y dieta z przewag ± bia³ka i t³uszczu . st±d wywali³am owsianke, nie jem owoców i staram sie unikaæ wêgli do obiadu z wyj±tkiem warzyw, no i ten chleb se zostawi³am bo bez tego ani rusz. narazie posz³o 2,2kg w tydzieñ co bêdzie dalej ¿ycie pokarze
to dobrze, najwa¿niejsze to badaæ organizm i fajnie, ¿e rzepakowy, ja kiedy¶ nie¶wiadomie pope³nia³am wielki b³±d sma¿±c na oleju lnianym t³oczonym na zimno

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 15:38   #4535
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

Cytat:
Napisane przez sweettoy Poka¿ wiadomo¶æ
To moje plany na dzisiaj R( musze robic z tego co mam w lodówce)

1. 4 ³y¿ki p³atków owsianych z ³y¿eczk± miodu i ma³y jogurt naturalny, kawa z mlekiem p³atki gotowane na wodzie? mo¿e byæ. lepszy od jogurtu naturalnego by³by serek wiejski/homo, bo maj± wiêcej bia³ka. i tutaj super wkomponowa³by siê jaki¶ ¶wie¿y owoc.

2. 2 ca³e jajka+ bia³ka sadzone sma¿one z odrobin± t³uszczu z chud± szynk± i broku³ami, sa³ata lodowa i pomidorki, pó³ ³y¿eczki oliwy ok. oliwy mog³a byæ ju¿ ca³a ³y¿eczka.

3. Grahamka z margaryn± i homo, pomidor, sa³ata smarowid³o mo¿e byæ, je¶li ³±czenie t³uszczy z wêglami nie utrudnia Ci chudniêcia, ale lepsze od margaryny by³oby mas³o.

4. serek wiejski + warzywa. ale gdyby¶ ju¿ rano wrzuci³a wie¶niaka do owsianki, to tutaj mo¿esz zje¶æ np. jak±¶ t³ust± rybkê z warzywami. samo zdrowie.
nie ma obiadu. gdzie go podzia³a¶? bo tych jaj sadzonych z warzywami obiadem nazwaæ nie mo¿na.
i mo¿e lepiej by³oby zamieniæ kolejno¶æ posi³ków nr 2 i 3, bo w 2 brak wêgli, a w 3 ju¿ jest ta grahamka, a w miarê up³ywu dnia wiêkszo¶æ dziewczyn jednak je coraz mniej wêgli.
niewiele u Ciebie t³uszczy. dorzuæ mo¿e jakie¶ orzechy/pestki, jedz t³uste ryby.

kompletny brak owoców.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 18:27   #4536
Bloody_
Rozeznanie

A teraz ja bardzo proszê o ocenkê.

Postanowi³am siê mocniej zmobilizowaæ do walki o odzyskanie @, wiêc w poniedzia³ek wybieram siê do ginekologa, a póki co zwiêkszam ilo¶æ t³uszczy. Jak mi idzie? 4 posi³ki, bo u mnie ju¿ praktycznie wakacje i tak mi pasuje.

UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 ³y¿ek p³atków owsianych na szklance mleka 3,2% z ³y¿eczk± mas³a orzechowego, wkrojonym bananem i truskawkami

2. M³ode ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa podsma¿ona ma ma¶le z bu³k± tart±, kawa³ek piersi z kurczaka pokrojony w kostkê i te¿ podsma¿ony na ma¶le

3. Serek wiejski zblenderowany z truskawkami (duuu¿y kubas) i do tego dosypana ³ycha pestek dyni i gar¶æ orzechów w³oskich

4. Jajecznica z dwóch jaj z pomidorem i szczypiorkiem sma¿ona na ma¶le; kromka chleba '7 ziaren' z mas³em, sa³at± lodow±, ogórkiem, bia³± rzodkiewk± i szczypiorkiem

I jak?

Stary 2011-06-21, 19:26   #4537
karola11
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 853

Cytat:
Napisane przez zjedzmniebejbe Poka¿ wiadomo¶æ
Na czarnoo, bo ju¿ masz post kolorem.

Hm.. jest dobrze ale bez rewelacji je¶li tylko bêdziesz je¶æ chleb to szybko Ci siê znudzi, chyba ¿e nie mia³a¶ innej opcji. Ta oliwa out, najlepiej mas³o te¿.. no i pasztet nie za czêsto.
Ale podoba mi siê bo du¿o warzyw, 4-

Na czerwono, oceniê lu¼no

Dobra, masz wybaczony ten ca³y dzieñ na cukrach prostych, jogurcie i jajkach :p Za to jutro ma byæ wzorowo, jaki¶ kurczaczek i ryba, mniej tych wêgli prostych warzywa wrzuca³a¶ w pó¼niejszych posi³kach, nnkt by³y. 4+ (bêdzie 5 je¶li do obiadu zamiast owoców wrzucisz warzywa)
dzisiaj chcialam rybe,ale serio do rybnego nie zdazylam nie mniej odczuwalam jaka taka potrzebe tych cukrow i jogurtu. Jutro bedzie lepiej A ten "zdrowy blonnik", ktory daje do sniadania to serio dobra sprawa,wkleje zaraz link do niego,juz kiedys wklejalam,ale chyba nikt nie zwrocil uwagi na niego :P a sniadanka - oj lubie duze sniadanka
oto link:
http://granex.pl/module-Produkty-ID-...5-lang-pl.html
karola11 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:29   #4538
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Cytat:

mo¿na sma¿yæ na oliwie tylko nie z pierwszego t³oczenia Musi byæ t³oczona z wyt³oczyn oliwek czy cos takiego. [jak co¶ ¼le walnê³am, to prosze mnie poprawiæ ]
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:30   #4539
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 631
GG do santos

Cytat:
Napisane przez Silke Apill Poka¿ wiadomo¶æ
Cwicze godzine po posilku , zeby nie obciazac zoladka , i energi mam full. a zakwas i drozdze to nic zlego, -.- zdrowe na skore i pazurki:P no moze twoje bulki z hipermarketow maja tone spulchniaczy ja mam rodzinna piekarnie wiec wiem co jem :P
Nie wiem,bo ne jem pieczywa w ogole. Natomiast drozdze sa ok, ale nie po treningu. No bulka to nie jest najlepsze zrodlo wegli prostych po treningu. Tak czy siak nie wiem, jak robisz rzezbe bez masy i bez redukcji, masz duza mase mesniowa?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:32   #4540
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

moje trochê grzeszne U:

1¶niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek na mleku z bananem, truskawkami, mas³em orzechowym i wie¶niakiem

2¶niadanie:
dwa ma³e kawa³ki sernika z brzoskwini± i rodzynkami,
plaster strucli z makiem, mas± kajmakow± (i czym¶ niezidentyfikowanym przeze mnie, podobnym trochê do truskawkowego lukru ); kawa z mlekiem

obiad: kasza gryczana z kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym

podwieczorek: miseczka twaro¿ku pó³t³ustego z truskawkami i miodem

kolacja: dwie kromki razowca;
z mas³em, wêdlin± z indyka i ogórkiem kiszonym,
z mas³em, twarogiem pó³t³ustym i d¿emem jagodowym

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:36   #4541
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez krtek_ Poka¿ wiadomo¶æ
zaczê³am wypisywaæ swój wczorajszy jad³ospis, ale dopiero jak skoñczy³am zobaczy³am, ¿e jem strasznie ma³o nie czujê praktycznie g³odu, powiedzcie mi, co z tym mo¿na zrobiæ? niby nie chcê wpychaæ na si³ê, ale mam bardzo dobry metabolizm, wiêc zale¿y mi, ¿eby tak zosta³o.
Idz, przebiegnij 10 km jak cie glod nie dopadnie po, to wroc po porade. ;-)

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
moje trochê grzeszne U:

1¶niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek na mleku z bananem, truskawkami, mas³em orzechowym i wie¶niakiem

2¶niadanie:
dwa ma³e kawa³ki sernika z brzoskwini± i rodzynkami,
plaster strucli z makiem, mas± kajmakow± (i czym¶ niezidentyfikowanym przeze mnie, podobnym trochê do truskawkowego lukru ); kawa z mlekiem

obiad: kasza gryczana z kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym

podwieczorek: miseczka twaro¿ku pó³t³ustego z truskawkami i miodem

kolacja: dwie kromki razowca;
z mas³em, wêdlin± z indyka i ogórkiem kiszonym,
z mas³em, twarogiem pó³t³ustym i d¿emem jagodowym
O jaaaaa kaszaaaaa. Oddam dwa kilo tortilli kukurydzianych za jeden woreczek kaszy..
Masz w jadlo bardzo duzo nabialu. Nie czujesz sie zle po takiej ilosci?

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Poka¿ wiadomo¶æ

Postanowi³am siê mocniej zmobilizowaæ do walki o odzyskanie @, wiêc w poniedzia³ek wybieram siê do ginekologa, a póki co zwiêkszam ilo¶æ t³uszczy. Jak mi idzie? 4 posi³ki, bo u mnie ju¿ praktycznie wakacje i tak mi pasuje.

UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 ³y¿ek p³atków owsianych na szklance mleka 3,2% z ³y¿eczk± mas³a orzechowego, wkrojonym bananem i truskawkami

2. M³ode ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa podsma¿ona ma ma¶le z bu³k± tart±, kawa³ek piersi z kurczaka pokrojony w kostkê i te¿ podsma¿ony na ma¶le

3. Serek wiejski zblenderowany z truskawkami (duuu¿y kubas) i do tego dosypana ³ycha pestek dyni i gar¶æ orzechów w³oskich

4. Jajecznica z dwóch jaj z pomidorem i szczypiorkiem sma¿ona na ma¶le; kromka chleba '7 ziaren' z mas³em, sa³at± lodow±, ogórkiem, bia³± rzodkiewk± i szczypiorkiem

I jak?
Swietny jadlospis. Mniam mniam, chetnie bym sama taki zjadla. Obiad wypasiony ;-)

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 19:36   #4542
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:

Postanowi³am siê mocniej zmobilizowaæ do walki o odzyskanie @, wiêc w poniedzia³ek wybieram siê do ginekologa, a póki co zwiêkszam ilo¶æ t³uszczy. Jak mi idzie? 4 posi³ki, bo u mnie ju¿ praktycznie wakacje i tak mi pasuje. super, ¿e w koñcu idziesz do ginekologa

UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 ³y¿ek p³atków owsianych na szklance mleka 3,2% z ³y¿eczk± mas³a orzechowego, wkrojonym bananem i truskawkami super

2. M³ode ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa podsma¿ona ma ma¶le z bu³k± tart±, kawa³ek piersi z kurczaka pokrojony w kostkê i te¿ podsma¿ony na ma¶le fajnie. ziemniaki polane te¿ mase³kiem?

3. Serek wiejski zblenderowany z truskawkami (duuu¿y kubas) i do tego dosypana ³ycha pestek dyni i gar¶æ orzechów w³oskich ok

4. Jajecznica z dwóch jaj z pomidorem i szczypiorkiem sma¿ona na ma¶le; kromka chleba '7 ziaren' z mas³em, sa³at± lodow±, ogórkiem, bia³± rzodkiewk± i szczypiorkiem te¿ fajnie

I jak?
jw.
BARDZO ³adnie
nareszcie, po tylu próbach przekonywania Ciê, doczeka³am siê mas³a w Twoim jad³ospisie
tak trzymaæ

U/P

¦niadanie: talerzyk pancakes z mas³em orzechowym wg przepisu Morphine klik polanych syropem klonowym; koktajl z mleka 3,2%, banana, truskawek i posypki z pokruszonych pistacji

II ¶niadanie: sa³atka z warzyw, wêdzonego ³ososia, jajka i dressingu na jogurcie naturalnym; kromka ¿ytniego z mas³em; miseczka czere¶ni; kawa zbo¿owa z mlekiem i miodem

Obiad: miseczka zupy - krem cebulowej z grzankami ¿ytnimi
pó³ woreczka br±zowego ry¿u z piersi± z kurczaka i domowym sosem s³odko - kwa¶nym
¶wie¿o wyci¶niêty sok jab³kowy

Podwieczorek: miseczka nerkowców; pikantne nachosy z domowym guacamole; nutridrink o smaku waniliowym

Kolacja: sa³atka z warzyw, tuñczyka wsw, zió³ i oliwy z oliwek; kromka ¿ytniego z mas³em; skrzypokrzywa z ³y¿eczk± miodu

Po: w³a¶nie wpadaj± lody waniliowo - adwokatowe z kawa³kami czekolady ^^

+ 2l wody

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-06-21 o 19:43
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:37   #4543
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

UTRZYMANIE:

I jak?
Swietny jadlospis. Mniam mniam, chetnie bym sama taki zjadla. Obiad wypasiony ;-)

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-06-21, 19:40   #4544
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Idz, przebiegnij 10 km jak cie glod nie dopadnie po, to wroc po porade. ;-)

ja siê nie zgadzam, bo mi np po intensywnym wysi³ku, czy to po bieganiu czy skakance np wcale nie chcê siê je¶æ i to przez d³u¿szy czas, w³a¶ciwie zmuszam siê po æwiczeniach do jedzenia, bo po prostu odbieraj± mi one ca³kowicie apetyt, chyba jestem jaka¶ dziwna

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

O jaaaaa kaszaaaaa. Oddam dwa kilo tortilli kukurydzianych za jeden woreczek kaszy..
Masz w jadlo bardzo duzo nabialu. Nie czujesz sie zle po takiej ilosci?
dziêki za wgl±d hehe, nie no kasz± to siê zawsze mo¿na podzieliæ
a co do nabia³u to nie no raczej nie zauwa¿y³am ¿adnych negatywnych skutków, zawsze tyle jad³am, a w³a¶ciwie to kiedy¶ nawet wiêcej.. potrafi³am wypiæ ze 2litry mleka na dzieñ, do tego pe³no serków, jogurtów itd , wiêc teraz jest i tak, ¿e tak powiem biednie
ale mog± byæ tego jakie¶ powa¿niejsze skutki uboczne? bo je¶li tak, to oczywi¶cie mogê zmniejszyæ, tylko nie wiedzia³abym za bardzo czym ten nabia³ zast±piæ

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2011-06-21 o 19:41
ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:43   #4545
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez karola11 Poka¿ wiadomo¶æ
[

ciezko mi ocenic Twoje posilki bo jadasz troche inaczej,ale wiem,ze to ze wzgledu na to,gdzie mieszkasz nie mniej fajny i luzny jadlospis,ale kolacja wydaje mi sie mala,nie wiem,moze sie myle
dziekuje za ocene. Kolacja zawsze mala, bo nie lubie sie najadac na noc. Z zasady jem malo wieczorem i nic zaraz po wstaniu, wyjatkiem sa wypasione piatkowe obiady wieczorem.

Santosowa rzezba ;-)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 19:45   #4546
mimi0290
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 906

Z ciekawo¶ci wkleje swoje dzisiejsze R

I miseczka czere¶ni, 2 ³y¿ki otr±b pszennych, 3 ³ychy musli + polane jogurtem naturalnym 0%t³
II 2 kromki ciemnego chleba s³onecznikowego z serkiem ¶niadaniowym, sa³at±, szynk± ( filet z kurczaka)
III omlet ze szpinakiem w sosie czosnkowym(jogurt nat,czosnek) - sma¿ony bez t³uszczu
IV brzoskwinia i banan
V 3 ³y¿ki serka wiejskiego + garstka poziomek+ gar¶æ czere¶ni i 2 ³y¿eczki miodu

PROSZÊ O OCENÊ

2013: 75-72,1(10.03)...71,4(29.03) ...70,6...70............69.........67. .........65....... .
mimi0290 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:47   #4547
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
Karola, dziêki za ocenkê i to bêdzie tak
placków nie robi³am sama i tylko 4 dla mnie zosta³y a by³am g³odna. nie robiê marszobiegu tylko normalny ( dla mnie ) bieg, po lesie, który zajmuje mi +/- oko³o godziny, nie za bardzo siê na tym znam, ale tempo jest dla mnie w sam raz. Granola to domowe musli z orzechami, miodem, rodzynkami, pestkami i czym tam zechcesz potem upieczone w piekarniku.
Jaz robi³am a6w do koñca plus sporo innych na spalanie i efekty s±, zrobi³am przykazan± przerwê i 8 min abs robiê od wczoraj.
Wiesz co, pozytywna, ja ciebie nie rozumiem. Albo jestes zupelnie niezdolna spojrzec krytycznie i obiektywnia na to, co piszesz, albo masz problem. Walisz mega dietetyczne jadlo dzien w dzien, bez wegli, 'bo sie lepiej czujesz', po czym piszesz jak to masz bole glowy itd i zapychasz sie cukrem. Piszesz, ze cwiczysz dla przyjemnosci i sie nie odchudzasz, a tu walisz teksty o ' efektach' cwiczen w postaci spalania. Jakbys uprawiala sport dla przyjemnosci, tobys nie dazyla do spalania, jakbys nie chciala chudnac, to bys nie miala dietecznego jadlospisu i nie tryskala zadowoleniem ze spale ia tluszczu. Nie pisze tego zlosliwie, tylko zebys zwrocila uwage. Ty chyba nie dostrzegasz, co ze soba robisz, bo to co robisz jest w totalnej opozycji do tego, co twierdzisz, ze robisz.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-06-21, 19:48   #4548
Milka1224
Rozeznanie

eh no nikt nie ocenil mojego wcozrajszego to moze dzisiaj? £adnie prosze, bo mi wydaje sie ze jest ok

edit: Sorki sorki zapomnialam dodac ze oczywiscie P
I grahamka na ciep³o - pó³ z fet± i wêdlin±, pó³ z ¿ó³tym serem + ogórek + jogurt pitny 400g z wsypanymi 2 ³yzkami owsianych i suszonymi owocami

II duza porcja lodów w pucharku z owocami i mleczkiem kokosowym + twaróg z malinami

III naprawdê porz±dna porcja zapiekanki z makaronu, miêsa, pomidora, groszku, kukurydzy, sosu pomidorowego i ¿óltego sera
po: pare ciasteczek homemade z konfitur± pomaraczowa

IV ry¿ br±zowy z malinami i wytrawna muffinka

V rogal - pó³ z mas³em orzechowym [2 ³yzkami bo uwielbiam, wiec zeby nie bylo ze ma³o ], pó³ z wêdlin± i ogórkiem + jogurt malinowy, teraz szklanka gêstego soku

?

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2011-06-21 o 19:55
Stary 2011-06-21, 19:53   #4549
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
dziêki za wgl±d hehe, nie no kasz± to siê zawsze mo¿na podzieliæ
a co do nabia³u to nie no raczej nie zauwa¿y³am ¿adnych negatywnych skutków, zawsze tyle jad³am, a w³a¶ciwie to kiedy¶ nawet wiêcej.. potrafi³am wypiæ ze 2litry mleka na dzieñ, do tego pe³no serków, jogurtów itd , wiêc teraz jest i tak, ¿e tak powiem biednie
ale mog± byæ tego jakie¶ powa¿niejsze skutki uboczne? bo je¶li tak, to oczywi¶cie mogê zmniejszyæ, tylko nie wiedzia³abym za bardzo czym ten nabia³ zast±piæ
To zalezy od organizmu oczywiscie, jak tak lubisz i jest ci z tym dorze, to tak jedz. Na przyszlosc polecam jednak , na przestrzeni lat, obserwowac, bo im starszy czlowiek, tym mniej wytwarza enzymow trawiacych laktoze itd wiec nei jest powiedziane, ze bedziesz tak miec forever. Jesli ci to teraz sluzy to nie widze powodow tego zmieniac. Jedyne czwgo bym sie obawiala, to to, ze nabial jest przetworzony no i krowy i kury karmia teraz tona swinstw, hormonow itd. Ale ja sie nie bede wychylac, bo sama jem tone twarogow i wiesniakow w heroicznej walce o dostarczenie wystarczajacej ilosci bialka ;-)
Mozesz zastapic nabial troche soja a troche straczkowymi, jesli ci sie chce bawic.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Milka to jest u, p, czy r?

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-06-21, 19:57   #4550
faworek7
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 49

U
sn:serek wiejski z dzemem, suszona zurawin± i otrebami. duzy kawalek biszkoptu z galaretka i owocami,kawa z mlekiem

o:talerz ravioli z wolowina,woda

p:miseczka czeresni,kawa z mlekiem

k: 2 grube nalesniki z duza iloscia slodzonego twarogu z rodzynkami,herbata czarna
faworek7 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:59   #4551
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
U/P
¦niadanie: talerzyk pancakes z mas³em orzechowym wg przepisu Morphine klik polanych syropem klonowym; koktajl z mleka 3,2%, banana, truskawek i posypki z pokruszonych pistacj
II ¶niadanie: sa³atka z warzyw, wêdzonego ³ososia, jajka i dressingu na jogurcie naturalnym; kromka ¿ytniego z mas³em; miseczka czere¶ni; kawa zbo¿owa z mlekiem i miodem
pó³ woreczka br±zowego ry¿u z piersi± z kurczaka i domowym sosem s³odko - kwa¶nym
Podwieczorek: miseczka nerkowców; pikantne nachosy z domowym guacamole; nutridrink o smaku waniliowym
Kolacja: sa³atka z warzyw, tuñczyka wsw, zió³ i oliwy z oliwek; kromka ¿ytniego z mas³em; skrzypokrzywa z ³y¿eczk± miodu
+ 2l wody
Fajnie, fajnie. Du¿o NNKT, smacznie, zdrowo. Dobre te nutridrinki?
Stary 2011-06-21, 20:01   #4552
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Poka¿ wiadomo¶æ
Fajnie, fajnie. Du¿o NNKT, smacznie, zdrowo. Dobre te nutridrinki?
Dziêki za ocenê
Nutridrinki dobre - na razie pi³am truskawkowego i waniliowego i smakowa³y mi.
Stary 2011-06-21, 20:21   #4553
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
eh no nikt nie ocenil mojego wcozrajszego to moze dzisiaj? £adnie prosze, bo mi wydaje sie ze jest ok

edit: Sorki sorki zapomnialam dodac ze oczywiscie P
I grahamka na ciep³o - pó³ z fet± i wêdlin±, pó³ z ¿ó³tym serem + ogórek + jogurt pitny 400g z wsypanymi 2 ³yzkami owsianych i suszonymi owocami

II duza porcja lodów w pucharku z owocami i mleczkiem kokosowym + twaróg z malinami

III naprawdê porz±dna porcja zapiekanki z makaronu, miêsa, pomidora, groszku, kukurydzy, sosu pomidorowego i ¿óltego sera
po: pare ciasteczek homemade z konfitur± pomaraczowa

IV ry¿ br±zowy z malinami i wytrawna muffinka

V rogal - pó³ z mas³em orzechowym [2 ³yzkami bo uwielbiam, wiec zeby nie bylo ze ma³o ], pó³ z wêdlin± i ogórkiem + jogurt malinowy, teraz szklanka gêstego soku

?
+ jem w³asnie miseczke mieszanki orzechowej [w³oskie, laskowe, migda³y, pistacje, nerkowce, pekan + zurawina]
Stary 2011-06-21, 20:29   #4554
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
jw.
BARDZO ³adnie
nareszcie, po tylu próbach przekonywania Ciê, doczeka³am siê mas³a w Twoim jad³ospisie
tak trzymaæ

U/P

¦niadanie: talerzyk pancakes z mas³em orzechowym wg przepisu Morphine klik polanych syropem klonowym; koktajl z mleka 3,2%, banana, truskawek i posypki z pokruszonych pistacji

+ 2l wody
Dziêki. Staram siê stosowaæ do Twoich rad.
A Twój jad³ospis idealny. Te¿ zamierzam robiæ w tym tygodniu pankakes wg przepisu Morphine i Slyvvii - te z rabarbarem.
I te Twoje cudowne sa³atki... Mniam. Ogólnie jesz bardzo smacznie i przy tym zdrowo i ró¿norodnie. Tylko na¶ladowaæ.

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê bardzo. Obiad rzeczywi¶cie by³ bardzo smaczny. Fasolka w takiej postaci marzy³a mi siê ca³y rok, bo j± uwielbiam.

Stary 2011-06-21, 20:32   #4555
Dekas
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 651
GG do Dekas

to mo¿e tak:

u/p

1.dwa pe³noziarniste podwójne tosty z mas³em i ¿ó³tym serem + pomidor, kawa z mlekiem

2.truskawki z orzechowym jogurtem ¶mietankowym

3.penne razowe zasma¿one ze s³onin± z sosem groszkowo marchewkowym zaci±gniêtym mlekiem i m±k± ziemniaczan±, kawa z mlekiem

4. cappuchino + koktajl brzoskwiniowo truskawkowy usztywniony ¿elatyn±

5.miska bobu z mase³kiem

6. sa³atka z bobu i fety (sa³ata, bób, feta, korniszony, majo, czosnek, sok z cytryny), koper w³oski

7. fistachy

a jutro na ¶niadanie sobie wymy¶li³am wie¶niaka z miodem, bobem i orzechami laskowymi
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Ciê ¿ycie!
Dekas jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 20:34   #4556
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziêki. Staram siê stosowaæ do Twoich rad.
A Twój jad³ospis idealny. Te¿ zamierzam robiæ w tym tygodniu pankakes wg przepisu Morphine i Slyvvii - te z rabarbarem.
I te Twoje cudowne sa³atki... Mniam. Ogólnie jesz bardzo smacznie i przy tym zdrowo i ró¿norodnie. Tylko na¶ladowaæ.
Dziêki
Stary 2011-06-21, 20:40   #4557
satyavati
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 12

Cytat:
Napisane przez satyavati Poka¿ wiadomo¶æ
Witam, jestem tu po raz pierwszy, ale od dawna czytam Wasze forum. Jestem w trakcie wychodzenia z ED, uda³o mi siê z pomoc± psychodietetyka odzyskaæ swoj± naturaln± wagê (mia³am 40 kg, teraz jestem w normie) Jest tylko taki problem, ¿e mam takie odchy³y ortorektyczne i ciê¿ko jest mi przekonaæ siê do rzeczy, które nie s± otagowane jako zdrowe. Sama z siebie przekaona³am siê do kilku produktów, ale i tak mój jad³ospis opiera siê na bardzo okre¶lonych rzeczach. I nie dlatego, ¿e nie lubiê tych "niezdrowych"- uwielbiam! - panicznie siê ich jednak bojê. Ca³y mój proces tycia opiera³ siê na czym¶ w okolicach 2000 kCal, teraz jem ok. 1800 i nie chudnê. I pewnie st±d przekonanie w mojej g³owie, ¿e jak zjem wiêcej, to natychmiast siê roztyjê (mimo ¿e psychodietetyczka przekonuje mnie, ¿e mam tak prawid³owe nawyki, ¿e bêdê ju¿ trzymaæ wagê, nawet jak zjem wiêcej).

Ogólnie jem masê warzyw, czêsto ich nawet nie rejestrujê, du¿o ¶wie¿ych owoców, ciemne pieczywo, p³atki, kasze, itp. Jestem uzale¿niona od marchewki i pienionego mleka do kawy.
Chcia³am, ¿eby¶cie oceni³y to co jem i mo¿e jako¶ zmotywowa³y mnie, ¿e jedzenie dro¿d¿ówek, pizzy czy batoników co jaki¶ czas nie oznacza dramatu, klêski i popadania w oty³o¶æ, tylko jest czym¶ zupe³nie normalnym.

No to moje przyk³adowe ("bezpieczne") U:
¦niadanie:
2 kromki chleba pe³noziarnistego: 1 z awokado, twarogiem chudym, pomidorem, szczypiorkiem, sa³at±, 2 z margaryn±, serkiem homo, ok. 30 g kie³basy krakowskiej suchej, korniszon, pietruszka
1/2 szklanki ma¶lanki, 1/2 czerwonego grapefruita
herbata zielona malinowa
(tu ok. 1,2-2h szybkiego marszu z psem na spacer)

II ¦niadanie:
kasza jaglana (ok. 50 g suchej)na wodzie+1/2 szklanki mleka 0,5%, figa, morela, 1/2 startego jab³ka, kilka nerkowców, cynamon, imbir i 1/2 serka wiejskiego
du¿a kawa z mlekiem spienionym 0,5%
ok. 20 min æwiczeñ rozci±gaj±cych
gdzie¶ po drodze jakie¶ truskawki i marchewka
rowerem do pracy i z powrotem

Obiad:
barszcz ukraiñski Hortex (ca³e opakowanie) + 1/3 woreczka br±zowego ry¿u, 1 jajo na twardo, koperek

Znów do pracy i z powrotem

Podwieczorek:
jogurt naturalny z otrêbami i nerkowcami, kilka truskawek, plaster ananasa, du¿a kawa z mlekiem spienionym i marchewka

Kolacja:
Kromka pe³noziarnistego z awokado, twarogiem, 4 plasterkami kie³basy krakowskiej (do wykoñczenia), 1/2 grahamki z margaryn±, ogórkiem, sa³at±, musztard± i plastrem gotowanego kurczaka
sa³atka z lodowej, kukurydzy i papryki z jogurtem
1/2 szklanki ma¶lanki
1/2 grapefruita czerwonego
herbata waniliowa
no i pewnie jeszcze bêdzie kakao (bez cukru)

Poza tym w ci±gu dnia bardzo du¿o wody i innych tam p³ynów herbatopodobnych. Ta kie³basa to jest jeden wielki wyj±tek, przewa¿nie jest jaka¶ drobiowa wêdlina. Warzyw by³o niechybnie wiêcej, ale nie rejestrujê ich tylko zjadam.
JA ju¿ raz cytowa³am to, co powy¿ej, ale siê gdzie¶ zagubi³o. Mog³abym prosiæ o ocenê i jakie¶ wskazówki? Mo¿e dziewczyny, które sobie jako¶ z tym problemem poradzi³y: jak to siê sta³o, ¿e przekona³y¶cie siê do "normalnego" jedzenia? Nie chcê ju¿ spêdzaæ pó³ dnia na komponowaniu posi³ku wedle wszelkich prawide³.
satyavati jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 20:45   #4558
Margolcia0703181
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 459

U/P:

I. 4 ³y¿ki muesli na szklance mleka 3,2%, kromka orkiszowca z mas³em, trójk±tem serka topionego hochland, sa³at± i ogórkiem
kawa
II. dro¿d¿ówka, jogurt pitny 375g

III. 3 chochleki flaków na rosole, kromka chleba z mas³em

IV. kromka orkiszowca z mas³em, ¿ó³tym serem i pomidorem, plaster twarogu ze ¶mietan±, koperkiem i bazyli±, jajko na miêkko

V. fili¿anka klusek lanych na mleku produkcji brata (³y¿eczka sta³a) z cukrem, 2 markizy

szklanka soku multiwitaminowego

mo¿e byæ?
Stary 2011-06-21, 20:51   #4559
agniusia17
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 881

Cytat:
Dziêki za ocenê
Nutridrinki dobre - na razie pi³am truskawkowego i waniliowego i smakowa³y mi.

Wed³ug mnie nutridrinki smakowa³y jak myd³o. Do prze¿ycia by³ jedynie ten waniliowy i czekoladowy. Po tropikalnym na przyk³ad mia³am cofkê...

Edytowane przez agniusia17
Czas edycji: 2011-06-21 o 20:53
agniusia17 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-21, 20:57   #4560
faworek7
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 49

fuujjj tez kiedys pilam nutridrinki i jak dla mnie niedobre. ale kazdy ma swoj gust
faworek7 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.