Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/X 2011 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł będzie najlepszy dla naszego nowego wątku?
Chodzimy jak kaczuszki, bo mamy takie piękne brzuszki. 1 1,92%
Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. 22 42,31%
Przez te nasze duże brzuszki chodzimy jak kaczuszki. 1 1,92%
W kilogramy obrastamy, ale to wszystko dla cudownej roli mamy. 2 3,85%
W kilogramy obrastamy - dla cudownej roli mamy. 18 34,62%
Staś, Filip czy Amelka - to i tak będzie nasza ukochana perełka. 10 19,23%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-13, 12:42   #4531
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Dot.: Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/

Malgoś
Się będę cieszyć na maksa jak fizycznie będzie to skończone
Dobra cena za ten kocyk

Asia to na którą obiad?

Dzasta Wielbłąd dwugarbny

Ancia Dbamy o wyż demograficzny Osiedle jak królicza norka - na potęgę

Indygo dobrze, że zapytał. Mój to bez skrupułów jak coś palnie to masakra

Dzasta A Twoj to przezorny i zapobiegliwy

Ancia Czytalam gdzieś na wątku o nacinaniu krocza. Strasznie mnie to dziwi, że w wielu jeszcze szpitalach nacinają każdą bez wyjątku... Chcialabym żeby bylo tak, że jak będzie to w 100% konieczne to niech lekarz to poprostu zrobi bez pytania - moja siostra miala nacinane i mówiła że nie pamięta kiedy co i jak...że nie czuła tego - jest szansa że podczas tego szczytu parcia "natnie niezuważalnie". Z drugiej strony jak tak nacinają bo taka jest praktyka to ja chce mieć wybór.
Ja sie zeschizowałam samym tym zdjeciem z tego artykułu co go tu wkleiłaś...
Stary 2011-07-13, 12:46   #4532
DzastaW
Zadomowienie

Dot.: Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/

martusia mam =) narzeczony Mi kupił =) miałam wstawić fotkę, ale zapomniałam =) jutro się przebiorę w nią i zrobię =)

[reebok_a]606817[/reebok_a]
DzastaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 12:47   #4533
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość

Ancia
ło matko kobitki ostrzegać mi tu przed czymś takim zdjecie wystarczyło, nawet nie czytam

dobra zamknęłam oczy, przewinęłam zdj i poczytałam. masujecie bożenę? i faktycznie oliwę z oliwek do masowania? ja sięboje podrażnień po oliwie....

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-07-13 o 12:50
indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 12:48   #4534
DzastaW
Zadomowienie

Ja ten artykuł czytałam wcześniej i Mnie nie przeraził, ale teraz bliżej porodu i aż Mnie zabolało gdy zobaczyłam to

Stary 2011-07-13, 12:52   #4535
aa2
Zakorzenienie

Małgosia obiad o 14 30

wiecie co ja z dwojga złego wole zeby mni enacieli niz miałoby peknąc-ponoc gorzej jak sie popeka, zreszta ja to mam gdzies dla mnei najważniejsze zeby dziecko sie urodziło i było zdrowe, a co do porodu i szpitala to niech robia wszystko co konieczne zeby m mogła przytulic i zobaczyc mojego syna
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 12:53   #4536
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
1. Moje siostry miały nacinane krocze przy każdym porodzie i żyją - więc nawet nie czytam, wolę się nie nakręcać i żyć w błogiej nieświadomości
2. chyba są pościele o takiej rozmiarówce jak łóżeczko? To ja bym kupiła taką albo ciut większą
1. Przeciez ja nikogo do niczego nie namawiam. A dwa takie podejście może tez oznaczac - Twoja mama czy babcia rodziły bez zzo, Ty też będziesz? itd.
2. Właśnie z inną rozmiarówką się nie spotkałam, więc chyba też 135.
Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
Ancia Czytalam gdzieś na wątku o nacinaniu krocza. Strasznie mnie to dziwi, że w wielu jeszcze szpitalach nacinają każdą bez wyjątku... Chcialabym żeby bylo tak, że jak będzie to w 100% konieczne to niech lekarz to poprostu zrobi bez pytania - moja siostra miala nacinane i mówiła że nie pamięta kiedy co i jak...że nie czuła tego - jest szansa że podczas tego szczytu parcia "natnie niezuważalnie". Z drugiej strony jak tak nacinają bo taka jest praktyka to ja chce mieć wybór.
A widzisz, ja zdjęcia nie widziałam, dopiero jak to napisałaś to polazłam patrzeć .

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 12:53   #4537
DzastaW
Zadomowienie

indygo Ja miałam zamiar robić masaże, ale ginka Mi zabroniła

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 12:55   #4538
danika
Zakorzenienie

hej wróciłam właśnie od mamy z zapasem pysznego chłodnika z buraczków i juz go wcinam
cukier znowu do kitu po sniadaniu, muszę chyba zwiększyć insulinę

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
kaileight no w końcu ktos kto lubi watróbke bo w moim otoczeniu mówia beeee a ja lubie , kaszanke tez lubie
ja uwieeeeelbiam i jedno i drugie zwłaszcza kaszaneczkę z grila

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
Aleście się uczepiły tych japonek i kwestii wyrzucania czy nie
Cotka- jak jeździłam w góry, to nie spałam raczej po hotelach a w schroniskach lub na polach namiotowych i uwierz po tym co tam można spotkać pod prysznicem sama byś nie miała ochoty na chodzenie w takich klapkach po domu później. A że takie klapki kosztowały grosze wcale mi nie było szkoda ich wyrzucić.
też wywalam takie rzeczy, przeważnie na wakacje tez kupuje jakies klapki za dyche pod prysznic i je wyrzucam

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
O szkodliwości nacięcia krocza można poczytać tutaj.
Tego się najbardziej boję .
tez się boję co prawda u nas mówią, że nie nacinają rutynowo, ale jakoś wątpię....same starsze położne pracują w obu szpitalach
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 12:56   #4539
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DzastaW Pokaż wiadomość
martusia mam =) narzeczony Mi kupił =) miałam wstawić fotkę, ale zapomniałam =) jutro się przebiorę w nią i zrobię =)
no właśnie kojarzyłam, że pisałaś, że Ci narzeczony kupił, to czekamy na fotki

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 12:59   #4540
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
hej wróciłam właśnie od mamy z zapasem pysznego chłodnika z buraczków i juz go wcinam
mogę wpaść na chłodnik??
Cytat:
tez się boję co prawda u nas mówią, że nie nacinają rutynowo, ale jakoś wątpię....same starsze położne pracują w obu szpitalach
Ja już się nie wypowiadam i lepiej pójdę spać.

Stary 2011-07-13, 13:00   #4541
julia1906
Raczkowanie

Witam czy któraś z was słyszała jakieś opinie o szpitalu na siemieradzkiego w krakowie? bede wdzieczna za kazda informacje.

Dziewczyny z Tarnowa i okolic może i my skrzykniemy sie na jakieś spotkanie??
julia1906 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 13:02   #4542
aa2
Zakorzenienie

Ancia wypowiadaj sie wypowiadaj bo to cenen informacje, dla kogos dla kogo to jest wazne to toi co piszesz bardzo sie przyda
Stary 2011-07-13, 13:05   #4543
bruma
Rozeznanie

Cytat:
bruma na inflanckiej znieczulenie jest bezpłatne
Wiem, że na Inflanckiej jest bezpłatne ale i personelu jest mało i do tego nie do końca doświadczonego Strasznie się trzeba o wszystko prosić, wręcz non stop aby uzyskać pomoc...tak mi mówiła moja szefowa, która rodziła tam w zeszłym roku w październiku. Ja chciałaby, rodzić na Madalińskiego, bo mam najbliżej ale nie wiem czy uda się nam dostać. Chociaż z drugiej trony może w październiku nie będzie tylu porodów
bruma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 13:06   #4544
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
1. Przeciez ja nikogo do niczego nie namawiam. A dwa takie podejście może tez oznaczac - Twoja mama czy babcia rodziły bez zzo, Ty też będziesz? itd.
Nie chodziło mi o to, że skoro moje siostry były nacinane to ja też na wstępie o to poproszę, żeby było "rodzinnie" Chodzi mi o to, że skoro inne kobiety to przechodzą i żyją to nawet jeśli mnie to spotka nie będe rozpaczać. Zresztą nacinają podczas skurczy to większość kobiet nawet tego nie czuje. A zaznaczać na wstępie porodu, że się nie godzę na to czy na tamto to nie ma sensu wg mnie bo lekarze nie będą robić czegoś na siłe tylko w razie potrzeby. A co do zzo - ból to dla mnie najmniejsze zło podczas porodu, najważniejsze żeby z małą wszytko było ok i odbyło się bez żadnych komplikacji, z resztą sobie poradzę

Cytat:
cukier znowu do kitu po sniadaniu, muszę chyba zwiększyć insulinę
jaki wynik?

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 13:07   #4545
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
dobra zamknęłam oczy, przewinęłam zdj i poczytałam. masujecie bożenę? i faktycznie oliwę z oliwek do masowania? ja sięboje podrażnień po oliwie....
A masz jakieś nieprzyjemności po oliwie? Chyba może być każdy olej roślinny, najlepsze bez dodatków (czy to z Mazideł, czy ze sklepu), bo właśnie dodatki typu substancje zapachowe, konserwujące, częściej podrażniają niż np. oleje.

Melduję, że przyszły przed chwilą moje koszule kupowane tu. Jak na coś za 15 zł są bardzo fajne Kolory żywsze niż na zdjęciach, bawełna nie jakaś marna szmatka, przez rozcięcie da się wystawić pierś (nawet niewielką) Tylko są wieeeeelkie Moje XL ma 2 cm więcej niż podaje tabela, na pewno pomieszczę brzuch i jeszcze będę mieć zapasy

Jeszcze przy okazji się pochwalę ostatnim (w sensie, że już chyba niczego nie będę kupować przed porodem dla dziecka) zakupem Tatę na pewno ucieszy, że jego dziecko będzie miało bluzę z lokomotywką (jest kolejarzem i wielkim fanem kolejnictwa )

Mnie też w ciąży kaszanka zasmakowała, a zaczęło się właśnie od takiej grillowanej Wcześniej nawet nie patrzałam na nią w sklepie.

Joga z rana jak śmietana.

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2011-07-13 o 13:08
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 13:10   #4546
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Ancia wypowiadaj sie wypowiadaj bo to cenen informacje, dla kogos dla kogo to jest wazne to toi co piszesz bardzo sie przyda
Asia ja się boję, że zaraz tu kogoś urażę tym odmiennym podejściem.

Agnieszka , chyba Cię nie zrozumiałam poprzednio.

I w ogóle naczytałam się teraz o rozwarciu na moim etapie ciąży, w sumie nie dostałam nic na podtrzymanie, a czytam że lekarze przepisują leki i często dają skierowanie do szpitala. A mój nie dość, że zalecił odpoczynek tylko, to nawet zezwolił na ćwiczenia w szkole rodzenia itp. - żadnego szpitala czy leków. Sama nie wiem, co o tym myśleć.

Stary 2011-07-13, 13:15   #4547
danika
Zakorzenienie

Cytat:
mogę wpaść na chłodnik??

Ja już się nie wypowiadam i lepiej pójdę spać.
zapraszam chociaż z Mazur do Tarnowa troszkę daleko, ale na rano może byś była

Cytat:
Nie chodziło mi o to, że skoro moje siostry były nacinane to ja też na wstępie o to poproszę, żeby było "rodzinnie" Chodzi mi o to, że skoro inne kobiety to przechodzą i żyją to nawet jeśli mnie to spotka nie będe rozpaczać. Zresztą nacinają podczas skurczy to większość kobiet nawet tego nie czuje. A zaznaczać na wstępie porodu, że się nie godzę na to czy na tamto to nie ma sensu wg mnie bo lekarze nie będą robić czegoś na siłe tylko w razie potrzeby. A co do zzo - ból to dla mnie najmniejsze zło podczas porodu, najważniejsze żeby z małą wszytko było ok i odbyło się bez żadnych komplikacji, z resztą sobie poradzę

jaki wynik?
ja bym bardzo chciała uniknąć nacięcia...bardzo ale niestety to nie zależy tylko ode mnie wiem, że są położne, które potrafią chronic krocze i miedzy innymi to "wydychanie" dziecka czyli parcie na wolnym wydechu, o którym pisała Ancia pomaga. Ale położnej musi się chcieć

wyniki po sniadaniu 135, po drugim 125 zwykle po drugim nie mierze ale dzis spróbowałam nowy chleb, który mojej kumpeli nie podnosi cukru - niestety mi podnosi

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Julia wcięło mi cytowanie ale ja jestem za spotkaniem co do siemiradzkiego, to jest ten szpital przy łobzowskiej? jesli tak to moja kumpela tam rodziła z wynajętą położną i była bardzo zadowolona (mala ma jakoś 2,5 roku).
Stary 2011-07-13, 13:20   #4548
aa2
Zakorzenienie

Cytat:

Agnieszka , chyba Cię nie zrozumiałam poprzednio.

I w ogóle naczytałam się teraz o rozwarciu na moim etapie ciąży, w sumie nie dostałam nic na podtrzymanie, a czytam że lekarze przepisują leki i często dają skierowanie do szpitala. A mój nie dość, że zalecił odpoczynek tylko, to nawet zezwolił na ćwiczenia w szkole rodzenia itp. - żadnego szpitala czy leków. Sama nie wiem, co o tym myśleć.
jak sie ktos obrazi to znaczy sie nie umie przyjac do wiadomości ze mozna miec odmienne zdanie i poglady i ni ewiem jak mozna nie zrozumiec czyjegos punktu widzenia albo zrozumienia ze jedni chca cos zrobic tak a inni inaczej
taaaa to napisałam masło maslane

ja tez czesto robie po swojemu i pisze jak sie z czyms nei zgadzam i w sumie moze i sie komus narazam ale trudno jestem szczera

jeja juz jestm głodna-nie mogłam sie powstrzymac i gorace z patelni wsunełam i oparzyłam sobie jęzor-chyba za kare

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

a wicie ze jest cos takiego -chyba balonik jakis któy sie chyba wkłąda do naszej małej i pompuje i sa to ćwiczenia rozciagajace i ponoc pomaga i wtedy nasza malutka sie lepiej zachowuje podczas porodu-nie pamietam jak sie to nazywa ale zapytam kolezanki któa to robiła w czasie ciazy dodam ze jest chudzielcem i udało sie nie naciąć
Stary 2011-07-13, 13:21   #4549
anciaahk
kosmitka

Mnie chyba ugryzł giez ten, co wczoraj Agnyskę .
Nie dość, że ugryzł mnie giez, to nawet spać nie mogę, bo wiercą z 2 stron - u nas w mieszkaniu i coś na dole przed blokiem, masakra .
Jakby było mało, to mąż zamiast przywieźć zakupy na obiad rozbił nasze auto, które mieliśmy sprzedać i zamienić na większe. Nie wiem, co tam się dokładnie stało, ale podobno tył jest uszkodzony.
Chyba faktycznie dzisiaj jest pechowy trzynasty.

Stary 2011-07-13, 13:27   #4550
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Małgosia obiad o 14 30

wiecie co ja z dwojga złego wole zeby mni enacieli niz miałoby peknąc-ponoc gorzej jak sie popeka, zreszta ja to mam gdzies dla mnei najważniejsze zeby dziecko sie urodziło i było zdrowe, a co do porodu i szpitala to niech robia wszystko co konieczne zeby m mogła przytulic i zobaczyc mojego syna
Nie zdąże na obiad. Kurde..

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
ło matko kobitki ostrzegać mi tu przed czymś takim zdjecie wystarczyło, nawet nie czytam

Ja nie masuje, ale mój Tż chętnie by mnie wspomógł. Nawet użyl jakiegoś medycznego słowa : " to może wymasuję Ci p..." - nie pamiętam

Cytat:
2. Właśnie z inną rozmiarówką się nie spotkałam, więc chyba też 135.

A widzisz, ja zdjęcia nie widziałam, dopiero jak to napisałaś to polazłam patrzeć .
Cwaniara ;-)
Pisz pisz. Po to jest forum. Każda ma swoje zdanie, a im więcej opinii tym lepiej. Każda doda coś od siebie - reszta wyciagnie wnioski i dopasuje je do swojej rzeczywistości

Przyszły butelki. Idę obadać.

Cytat:
No.
Stary 2011-07-13, 13:28   #4551
agnieszka 0605
Zakorzenienie

anciaahk a ty masz rozwarcie?? Czy "tylko" otwartą szyjkę?
buuu co za pechowy 13

Cytat:
z
wyniki po sniadaniu 135, po drugim 125 zwykle po drugim nie mierze ale dzis spróbowałam nowy chleb, który mojej kumpeli nie podnosi cukru - niestety mi podnosi [COLOR="Silver"]
kochana - przecież to nie są duuuże wyniki! Na Twoim miejscu nie kombinowałabym z insuliną gdyby były powyżej 140 ... a robiłaś tą hemoglobinę glikoryzowaną?

Stary 2011-07-13, 13:30   #4552
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość

Melduję, że przyszły przed chwilą moje koszule kupowane tu. Jak na coś za 15 zł są bardzo fajne Kolory żywsze niż na zdjęciach, bawełna nie jakaś marna szmatka, przez rozcięcie da się wystawić pierś (nawet niewielką) Tylko są wieeeeelkie Moje XL ma 2 cm więcej niż podaje tabela, na pewno pomieszczę brzuch i jeszcze będę mieć zapasy

Jeszcze przy okazji się pochwalę ostatnim (w sensie, że już chyba niczego nie będę kupować przed porodem dla dziecka) zakupem Tatę na pewno ucieszy, że jego dziecko będzie miało bluzę z lokomotywką (jest kolejarzem i wielkim fanem kolejnictwa )

Mnie też w ciąży kaszanka zasmakowała, a zaczęło się właśnie od takiej grillowanej Wcześniej nawet nie patrzałam na nią w sklepie.
no to dzidzia obkupiona
Cytat:

Ancia każda ma swoje zdanie i zrobi tak jak uważa, także nie powinno to nikogo urazić
Cytat:
j

jeja juz jestm głodna-nie mogłam sie powstrzymac i gorace z patelni wsunełam i oparzyłam sobie jęzor-chyba za kare

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

a wicie ze jest cos takiego -chyba balonik jakis któy sie chyba wkłąda do naszej małej i pompuje i sa to ćwiczenia rozciagajace i ponoc pomaga i wtedy nasza malutka sie lepiej zachowuje podczas porodu-nie pamietam jak sie to nazywa ale zapytam kolezanki któa to robiła w czasie ciazy dodam ze jest chudzielcem i udało sie nie naciąć
ty głodomorku
no nie słyszałam o tym baloniku, ale mnie zaciekawiłaś to czekam na więcej info
Cytat:
Mnie chyba ugryzł giez ten, co wczoraj Agnyskę .
Nie dość, że ugryzł mnie giez, to nawet spać nie mogę, bo wiercą z 2 stron - u nas w mieszkaniu i coś na dole przed blokiem, masakra .
Jakby było mało, to mąż zamiast przywieźć zakupy na obiad rozbił nasze auto, które mieliśmy sprzedać i zamienić na większe. Nie wiem, co tam się dokładnie stało, ale podobno tył jest uszkodzony.
oj ale pechowy ten dzień dla Ciebie dobrze, że mężowi się nic nie stało

idę trochę gazetkę poczytać i od począć od kompa, bo od rana włączony

Emilka ur. 05.05.14

Edytowane przez Martusiaaa21
Czas edycji: 2011-07-13 o 13:32
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 13:32   #4553
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

Cytat:
anetika, aa2, archinta - super, że i Wasze wizyty się udały kl
kasiuleczkakuleczka tak dla samej siebie możesz sobie zrobić badanie Hemoglobiny glikoryzowanej Hgb A1C, ono pokazuje czy nie byłaś zbyt przecukrzona w ostatnim czasie (spr sobie na necie dokładnie). Ja robiłam i koszt ok. 30 zł

Słyszałam, że do cc jest wskazanie jeśli maluszek waży ponad 4200 ale nie wiem
No popatrz oczywiście nic mi o tym badaniu nie wiadomo i w ogóle...

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
Doczytalam ze pisalyscie o wielkosciach dzidzioli..
Moj Alan byl spory --> 4240 g i rodzilam sn...\I powiem Wam ze bylo baaardzo ciezko
bp niestety ale moj kanal rodny blokowal malego , lekarze sie przeliczyli widzac mnie
wysoka 174 cm i wazaco do porodu 93 kilo babe i niestety ale nie wzieli pod uwage tego ze w srodku moge byc zupelnie waska i moglo sie stac przez nich nieszczescie i maly mogl sie niedotlenic lub co gorsza udusic (dostal tylko 6 agp po ur. )
Na szczeswcie wszystko sie skonczylo ok....

A znowu moja kolezanka ,wzrostu 165 cm, drobniutka , waska w biodrach itd. urodzia
naturalnie dziecko co wazylo 5100 g ( ona miala cukrzyce ciazowa ktora nie zostala wykryta i\przez to maly tak przytyl) i ta kolezanka sie uwinela z porodem w 8 godzin... i mowila ze nie bylo az tak strasznie (no ale fakt ze wziela zoo chyba ja uratowal)

Takze mi sie wydaje ze to nie jest tak ze ta budowa wewnetrzna kobiety pokrywa sie z zewnetrzna..

Moze byc tak ze malym i chudym mamusia bedzie latwiej rodzic niz tym z duzymi bioderkami..
Ja Filipa też rodziłam sn i był 10dag mniejszy od Twojego synunia, miał 4230g - poród wspominam cudownie, mam nadzieję, że teraz też będzie mi się tak rodzić. Lekarz "czuwał" nade mną ponieważ mam 157cm ale wagę do porodu miałam ogromną 93kg -byłam spora na buzi, miałam ogromny brzusio, poza tym miałam kiedyś złamaną kość łonową i miednicę, ale dałam radę, nie było żadnych komplikacji, w biodrach mam zawsze kilka cm mniej niż w pasie (mam brzydką budowę bez wcięcia, bez talii) Tak jak rodziło mi się Filipa mogłabym rodzić codziennie byłam nacinana w kroczu, położna mówiła, że gdyby Filip był mniejszy te 0,5kg. to by mnie nie nacinała a tak bała się że pęknę, czułam jak mnie nacinała, bo skurcz mi szybko minął ale szybko minął ten ból - w tym momencie na całym ciele zrobiło mi się gorąco. Dziś nie mam prawie śladu - blizna jest minimalnie zauważalna, położna dość długo mnie zszywała (oczywiście koleżanka mojej mamy, która odbierała też poród mojego brata) robiła to b.b.b starannie i mówiła - no Kasiula tak Ci tę ci..ule zszyję że Mirek będzie zadowolony Moja ginka jak przyszłam do niej po porodzie była w szoku - pod ogromnym wrażeniem mojej blizny. Mam nadzieję, że jakby przyszło co do czego to teraz też mnie tak zszyją

Cytat:
ja bym bardzo chciała uniknąć nacięcia...bardzo ale niestety to nie zależy tylko ode mnie wiem, że są położne, które potrafią chronic krocze i miedzy innymi to "wydychanie" dziecka czyli parcie na wolnym wydechu, o którym pisała Ancia pomaga
Nic to idę zadzwonić do gin. umówię się z nią żeby podpytać o ten Poznań...
A i witam się a zarazem narazie żegnam

KOPNIACZKI AMELECZKI
kasiuleczkakuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 13:40   #4554
kaileight
Zadomowienie

Cytat:
O szkodliwości nacięcia krocza można poczytać tutaj.
Tego się najbardziej boję .
Dość dużo szumu jest teraz w związku z nacinaniem i nie nacinaniem krocza. Myślę, że rutynowo zabieg ten nie jest przeprowadzany, a jedynie wtedy, kiedy istnieje wskazanie medyczne. Statystyki mówią, że ok. 50 % kobiet wymaga nacięcia krocza, ponieważ przyspiesza to poród, gdyby nacięcie nie zostało zrobione krocze pękłoby samo. A z gojeniem się po pęknięciu jest trochę gorzej. Oczywiście lekarz powinien zapytać czy wyraża się zgodę na nacięcie, koleżanka nie wyraziła mimo sugestii, że wartoby było i krocze pękło w stronę łechtaczki i jeszcze jakos po skosie. Gdyby dała się naciąć problemu z późniejszym gojeniem i komplikacjami by nie było. Także nacięcie nie jest wcale takim złem ostatecznym jak się o tym mówi. Dokładnie tak samo ma się sprawa z lewatywą czy goleniem. Owszem, powinno być to pozostawione do wyboru kobiety, ale czasem zanim zaczniemy się upierać warto się zastanowić czemu te zabiegi mają służyć. Często porody fizjologiczne zaczynają się biegunką lub wymiotami, więc przewód pokarmowy jest oczyszczony. Jeśli nie może warto rozważyć lewatywę żeby potem nie narażać siebie i wszystkich na "widoki i zapachy" bo zazwyczaj przy parciu nie kontroluje się tego co się wypiera Byłam kiedyś przy takim porodzie, gdzie pani stanowczo nie życzyła sobie lewatywy, a potem mąż zatrudniony został do pomocy przy wymienianiu podkładów i zanoszeniu tych ubrudzonych kałem do kosza. Oczywiście, to tez indywidualny wybór. Tak samo golenie krocza- dla higieny, i ewenualnych lepszych warunków gojenia w przypadku pęknięcia lub nacięcia- warto. Kolejna sytuacja- pani nie pozwoliła ogolić się, trzeba było szyć problem nieziemski z plączącymi się wszędzie włosami. Przepraszam za dosłowność, ale w sumie sporo się napatrzyłam i nasłuchałam (również z racji wykształcenia i zawodu) W każdym razie, myślę, że warto znać swoje prawa i w razie czego egzekwować co należne, ale pamiętać, że to lekarz podejmuje decyzje jakie procedury medyczne są naprawde konieczne. Organizm kobiety "wie" jak urodzić i nie należy mu w tym przeszkadzać, ale jeśli trzeba należy pozwolić sobie pomóc i rozważyć propozycje współczesnej nauki czy medycyny.

Ależ się spisałam... może ktoś dotrze do końca, hehe...

Cytat:
Małgosia obiad o 14 30

no właśnie. Chyba o zdrowe podejscie chodzi

Cytat:
indygo Ja miałam zamiar robić masaże, ale ginka Mi zabroniła
A czemu nie wolno? Zagrożenie porodem przedwczesnym?

Cytat:
Napisane przez julia1906 Pokaż wiadomość
Witam czy któraś z was słyszała jakieś opinie o szpitalu na siemieradzkiego w krakowie? bede wdzieczna za kazda informacje.
Sympatycznie, czysto, i z tego co słyszałam ok, ale za wszystko dodatkowo trzeba płacić. Dość kameralnie, bo to mały szpital, można wynająć dodatkowo położną, za poród rodzinny dopłata. Tyle wiem

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
A masz jakieś nieprzyjemności po oliwie? Chyba może być każdy olej roślinny, najlepsze bez dodatków (czy to z Mazideł, czy ze sklepu), bo właśnie dodatki typu substancje zapachowe, konserwujące, częściej podrażniają niż np. oleje.

A ja myślałam że najlepiej czystą oliwąAle jeszcze nie zaczełam, tylko na myśleniu się skończyło

Kaszankaaaa!!!
Stary 2011-07-13, 13:44   #4555
danika
Zakorzenienie

Cytat:
może nie jest tak źle z tym autem

Cytat:
kochana - przecież to nie są duuuże wyniki! Na Twoim miejscu nie kombinowałabym z insuliną gdyby były powyżej 140 ... a robiłaś tą hemoglobinę glikoryzowaną?
kazała mi lekarka podnosić insulinę o 1 jednostkę jak przez 2 dni wynik przekroczy normę o 10, a jeśli o 20 to o 2 jednostki. Glikolizowaną hemoglobinę robiłam, miałam 4,5 także nietolerancja świeżutka

Cytat:
Napisane przez kasiuleczkakuleczka Pokaż wiadomość
Nic to idę zadzwonić do gin. umówię się z nią żeby podpytać o ten Poznań...
A i witam się a zarazem narazie żegnam
powodzenia
Stary 2011-07-13, 13:49   #4556
agnieszka 0605
Zakorzenienie

kaileight dobrnęłam do końca i zgadzam się ze wszystkim w 100%

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

danika przecież 4,5 to dolna norma tej hemoglobiny... Mi gin mówił, że to własnie jej wynik jest najbardziej wiarygodny i odzwierciedla naszą cukrzycę

Stary 2011-07-13, 13:52   #4557
kaileight
Zadomowienie

Cytat:
Ile lekarzy tyle opinii. Ja mam skróconą szyjkę nie mogę pracować, mam niby odpoczywać, ale nie mówiono mi że mam leżeć czy coś. Ćwiczę, spaceruję, robie wszytsko w domu tylko trochę spokojniej i wolniej. A pamiętam taką sytuację z początku ciązy- chodziłam wtedy do 2 lekarzy na nfz i prywatnie, miałam problem z bólami podbrzusza to obie wydały przeciwne zalecenia I od tego czasu chodze do jednej której ufam

Ależ upał. U mnie w cieniu 35 stopni, lubię takie ciepełko ale niekoniecznie kiedy siedzę sama w domu i raczej nigdzie nie pójdę Chyba mogłabym się wziąć za jakiś obiad. Ale pomyslów coś brak
Stary 2011-07-13, 13:54   #4558
danika
Zakorzenienie

Aguś wiem ze te wyniki nie są tragiczne, ale się jednak pogarszają

Hemoglobina glikolizowana pokazuje co się działo w poprzednich mniej więcej 3 miesiącach (jakie były poziomy cukru). Czyli jak jest niska to znaczy, że cukrzyca jest świeza, wczesniej były dobre cukry.

a z tą insuliną jeśli chce sie utrzymać w normach, a chcę, to nie mam wyjscia. diety juz bardziej obciąć nie mogę bo i tak ledwo zjadam te 1800 kalorii, mniej juz nie moge. Widocznie zapotrzebowanie na insulinę się zwiększa - i tak jakoś udało mi się opanować pozostałe posiłki, tylko rano jest wariactwo.
Stary 2011-07-13, 13:56   #4559
aa2
Zakorzenienie

najadłam sie ze szok i teraz nei moge ruszyc nawet palcem u stóp a mielismy z męzem cos porobic i chyba nic z tego najpierw musze polezakowac
Stary 2011-07-13, 13:59   #4560
danika
Zakorzenienie

Cytat:
najadłam sie ze szok i teraz nei moge ruszyc nawet palcem u stóp a mielismy z męzem cos porobic i chyba nic z tego najpierw musze polezakowac
zrób sobie poobiednią drzemkę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości