Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-16, 01:50   #4531
Sondrina
BAN stały

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2

W ogóle nie lubię, jak ktoś rozporządza moim czasem i na przykład z góry zakłada, ze na pewno znajdę czas, siły i chęci, by do niego zajrzeć, gdy akurat on ma czas. W ogóle mówię koleżance, że zobaczę, czy się spotkamy w czwartek, bo kończę późno, a zajęcia od rana. No i trzeba by się jakoś na laborkę przygotować. I proponuję, że w razie czego może być piątek(wcześniej wymieniała obydwa dni), no to był foch z przytupem, że przecież mogę się wcześniej pouczyć albo wstać rano wcześniej(ciekawe o której, o 5?) albo nie pójść na ostatni wykład, poza tym wcale tak późno nie kończę. Takiego czegoś nie znoszę. Ja tam potrafię zrozumieć odpowiedź: nie bardzo mi ten dzień pasuje. Jestem w stanie to zrozumieć, bo każdy ma swój rytm, swoje obowiązki i to nie podlega dyskusji. I nie odbieram takiej odpowiedzi jako niechęci do swojej osoby. Jak widać, nie każdy tak ma.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 05:49   #4532
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ricca166 Pokaż wiadomość
Czy inne podejście do komplementów oznacza chamstwo i prostactwo?
Mam nadzieję, że żartujesz .

Cytat:
Napisane przez ricca
(zaraz chyba będę musiała odejść z tego wątku,bo posypią się za to gromy,ale trudno).
Jaki sens miałoby "robienie Rejtana" na forum ?

Cytat:
Napisane przez riccal
Tym bardziej nie zna mojego charakteru,więc takie komplementy od obcych ludzi wydają mi się płytkie.
Toż on komplementuje Twoje walory fizyczne, a nie iloraz inteligencji . Mnie jest miło, gdy ktoś powie : ładnie wyglądasz . Istna małmazja na moją duszę. A może pusta i płytka jestem ?!

Cytat:
Napisane przez riccal
To tak jakbym podeszła do jakiegoś Pana z nadwagą i powiedziała: ,,ale Pan jest gruby",zakładając odwrotność do komplementu ,, ale ma Pani nogi" od tego właśnie Pana, prawda?
Nie bardzo rozumiem . Znaczy chciałabyś takiego pana, w rewanżu za komplement, urazić ?! Czy też masz wyjątkowo krzywe, nieładne nogi i potraktowałaś to co powiedział o nich wspomniany pan, jako ironię, uszczypliwość ?
Z całym respektem - znasz definicję wyrażenia : "komplement" ?

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
skoro powszechnie wiadomo, że kiwi powoduje efekt przeczyszczenia
Pierwszy raz słyszę . Żrę kiwi bez opamiętania i nigdy takiego ubocznego efektu nie miałam . A szkoda !
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 07:31   #4533
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Nie bardzo rozumiem . Znaczy chciałabyś takiego pana, w rewanżu za komplement, urazić ?! Czy też masz wyjątkowo krzywe, nieładne nogi i potraktowałaś to co powiedział o nich wspomniany pan, jako ironię, uszczypliwość ?
Z całym respektem - znasz definicję wyrażenia : "komplement" ?
Co do definicji,znam i znalazłam nawet kilka :
-uprzejma, przesadna pochwała
-pozytywna wypowiedź o kimś, nie zawsze zgodna z prawdą.

Co do pierwszego : zapomnij na chwilę o słownikowej definicji słowa komplement.Idę sobie ulicą,a tu jakiś facet krzyczy : ,,Ale Pani piękna".Obcy facet komentuje mój wygląd,nie zna mnie,czy to ma być dla mnie powód do radochy?
W takim razie skoro On komentuje,to czemu ja nie mogę powiedzieć szczerze ,,ale Pan brzydki"?Dla mnie to komentowanie obcych osób jest niekulturalne,reaguję na takie coś jedynie lekkim uśmiechem,na pewno nie dlatego,że dodali mi skrzydeł tym jakże wyszukanym komplementem.
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 09:30   #4534
Antarktyda
Raczkowanie

Na litość boską, ricca166czy MUSISZ bronić swojego zdania non stop popierając się jakimiś wymyślonymi historyjkami o łasych na dziewczyny facetach ?
Cały czas podkreślasz, że komplementy od obcych są guzik warte, a nawet raz użyłaś stwierdzenia, że są niekulturalne. Nie no, to się już w głowie nie mieści, z całym szacunkiem. Weź sobie ten podstawowy przykład: obca kobieta do obcej kobiety: "ładną ma pani torebkę".
I co myślisz? Ta pierwsza pewnie powiedziała to dlatego, żeby się wielce jej podlizać i zapewne przesadziła (zgodnie z Twoją definicją komplementu, którą wyżej podałaś). Na logikę: PO CO miałaby się jej podlizywać, skoro jest totalnie obca i prawdopodobnie nigdy jej już więcej nie spotka? Torebka jej się wyjątkowo spodobała, więc uznała, że na pewno miło zrobi się tej kobiecie, jak jej o tym powie. (jak widać tej pewności mieć jednak nie można)

POZA TYM:
Napiszesz teraz zapewne: "Po co ma mi mówić jakaś obca kobieta, że mam coś ładnego skoro przecież wiem o tym bo bym sobie nie kupiła czegoś co mi się nie podoba?"
Pozwól, że odpowiem Ci już teraz. OTÓŻ, celem komplementu NIE JEST zakomunikowanie drugiej osobie, że ma coś ładnego, żeby ona się raptem o tym dowiedziała, ale, żeby zrobiło jej się miło! To przecież logiczne, że dana osoba WIE, że ma coś fajnego, bo przecież sama to na sobie nosi, a raczej nie nosiła by czegoś, co jej się nie podoba
Także komplement to nie jest, jak to wcześniej ujęłaś, odkrycie Ameryki. Tak jak to powiedziała Heroldin trzeba być uprzedzonym co do siebie, że komplement dot. np. ładnych nóg odbierasz jako ironię czy coś. Jak kupię sobie fajne spodnie i się nimi jaram, doskonale wiem, że są świetne, mi się podobają, a dodatkowo ktoś mi powie, TAK, NAWET KTOŚ OBCY, że są bardzo fajne/ładnie na mnie leżą czy że jej się podobają, to się ucieszę, że podziela moje zdanie i serdecznie podziękuję, a nie odburknę "wiem" i pomyślę "po co mi to mówi? przecież wiem, że są ładne na pewno chciała mi się podlizać!"
Kolejny przykład: jak mama ugotuje po raz setny tę samą zupę i doskonale wie, że smakuje domownikom, a ja jej powiem, któryś raz z kolei, że uwielbiam ten smak i że świetnie jej wyszła to znaczy, że się podlizuję albo, że chcę jej powiedzieć jak superancko gotuje, bo pewnie, gdybym jej tego nie powiedziała, to by myślała, że marna z niej kucharka? Litości..

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
No raczej, innej opcji nie ma. Inne podejscie niz powszechnie uznawane za kulturalne jest po prostu niekulturalne i tyle i tu nie ma co sie rozwodzic.
No właśnie. Czy to tak trudno zrozumieć? POWSZECHNIE uznawane za kulturalne, to jednak różnica niż uznawanie czegoś za niekulturalne przez 1 czy 150 osób z dziwnymi poglądami..

btw. Co za niesamowity zbieg okoliczności. Wczoraj rano wstąpiłam do sklepu po jogurt i przy
kasie kasjerka powiedziała mi "co za niesamowita torba! naprawdę". Od razu się uśmiechnęłam i powiedziałam "a dziękuję!". Dopiero jak wyszłam dotarło do mnie, że zachowałam się tak, a nie inaczej, przypomniałam sobie o tym wątku i wyobraziłam sobie, gdybym miała odburknąć "wiem" i w głowie mi się to nie mieść jak CHAMSKO i PROSTACKO by to zabrzmiało!

"

Edytowane przez Antarktyda
Czas edycji: 2011-11-16 o 09:36 Powód: literówki
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 10:56   #4535
201604250941
Konto usunięte

Niestety kultura to nie jest cos nad czym mozna filozofowac, to jest cos dosc mocno utrwalonego w umyslach ludzi w taki a nie inny sposob.

Mnie co innego dziwi i denerwuje. Ludzie sobie nie uswiadamiaja, ze starsi ludzie maja niska emeryture i moze ich na ciuchy nie stac. Aczkolwiek moj juz swietej pamieci dziadek zawsze byl elegancki. Przedwojenny szyk. Ale jak nieraz zaslabl majac 80 pare lat i lezal sobie krwawiac na chodniku dosc dlugo to mu nikt nigdy nie pomogl. Przypuszczam, ze z zalozenia ze ludzie starzy i pomarszczeni lezacy na krawezniku to zawsze pijacy. No jak dla mnie to od razu widac po moim dziadku bylo, ze to nie menel. Aczkolwiek on mial wyzsza emeryture, a ci co maja 900 zl czy mniej to sa pewnie ubrani w lumpeksach i ich ubrania maja pare lat, ale jak leza i krwawia to nie robia tego da przyjemnosci przeciez. No chyba da sie odroznic alkoholika od zemdlonej starszej osoby.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 11:20   #4536
wiefiulecka
Zadomowienie

Cytat:
Niestety kultura to nie jest cos nad czym mozna filozofowac, to jest cos dosc mocno utrwalonego w umyslach ludzi w taki a nie inny sposob.

Mnie co innego dziwi i denerwuje. Ludzie sobie nie uswiadamiaja, ze starsi ludzie maja niska emeryture i moze ich na ciuchy nie stac. Aczkolwiek moj juz swietej pamieci dziadek zawsze byl elegancki. Przedwojenny szyk. Ale jak nieraz zaslabl majac 80 pare lat i lezal sobie krwawiac na chodniku dosc dlugo to mu nikt nigdy nie pomogl. Przypuszczam, ze z zalozenia ze ludzie starzy i pomarszczeni lezacy na krawezniku to zawsze pijacy. No jak dla mnie to od razu widac po moim dziadku bylo, ze to nie menel. Aczkolwiek on mial wyzsza emeryture, a ci co maja 900 zl czy mniej to sa pewnie ubrani w lumpeksach i ich ubrania maja pare lat, ale jak leza i krwawia to nie robia tego da przyjemnosci przeciez. No chyba da sie odroznic alkoholika od zemdlonej starszej osoby.
Też o tym myślałam ostatnio, gdy zasłabłam w autobusie, szczerze mówiąc nikt nie zareagował, żeby mi chociaż miejsca ustąpić, jakiś facet tylko wrzasnął, że mam uważać jak się ruszam, to pamiętam, szkoda, że chwilę później już byłam na podłodze... Myślę, że gdyby nie to, że koleżanka ze mną była to pewnie nikt by nie zareagował, zero reakcji, tylko jakieś pretensje.
W moim przypadku jednak mogli pomyśleć " dobra, jest z kimś" ale
kolejna historia - moja koleżanka opowiadała, że przyczepił się do niej jakiś pijany facet, krzyczał na nią, rzucał w nią butelkami - reakcji zero, a facetów w autobusie było kilku, tylko, że ona była sama czyli ktoś jednak mógł zareagować. Wysiadła - on poszedł za nią, lecz ona szybko wróciła do autobusu.
Ludzie kompletnie się nie poczuwają do pomocy, myślą tylko " nie robić sobie problemów "..., każdy leżący na ulicy to pijak...

www.KarmimyPsiaki.pl

www.pustamiska.pl

www.pajacyk.pl

Edytowane przez wiefiulecka
Czas edycji: 2011-11-16 o 11:21
wiefiulecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 11:21   #4537
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:

w takiej sytuacji raczej nie chodzi o to, że na chodniku leży starsza osoba. gdyby leżała młodsza pewnie byłoby tak samo. niestety u nas każdy pilnuje swojego podwórka i "żeby nie mieć potem problemów" nie udziela pierwszej pomocy potrzebującym (czy to zakrwawiony człowiek leżący na chodniku czy pobita żona alkoholika).
Stary 2011-11-16, 11:48   #4538
201604250941
Konto usunięte

To fakt, ze przepisy nic nie ulatwiaja. Jak sie zglosi, ze ktos lezy to trzeba z nim czekac az przyjedzie pogotowie, dane podawac itd, a jaksie pojdzie to 3000 grzywny.

wiefiulecka- historia mojego zycia, menel w autobusie zawsze doczepi sie do mnie, zaden facet mnie nie obroni.

Edytowane przez 201604250941
Czas edycji: 2011-11-16 o 11:49
Stary 2011-11-16, 11:58   #4539
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
To fakt, ze przepisy nic nie ulatwiaja. Jak sie zglosi, ze ktos lezy to trzeba z nim czekac az przyjedzie pogotowie, dane podawac itd, a jaksie pojdzie to 3000 grzywny.
tylko ciężko jest udowodnić komuś, że nie udzielił pomocy poszkodowanemu i zwiał z miejsca zdarzenia.
Stary 2011-11-16, 13:37   #4540
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
lezal sobie krwawiac na chodniku
Ja wiem, że temat smutny, ale ten fragment mnie ubawił-w sensie brzmienia, nie treści.

Jak do mnie się kiedyś przyczepił facet w tramwaju wygadując i zarzucając jakieś rzeczy i niemal atakując i wyciągając z tramwaju to oczywiście żaden obecny tam mężczyzna nawet wzroku nie podniósł. Tylko jakaś starsza pani mnie uspokajała i "podtrzymywała na duchu". Na szczęście kilka przystanków dalej zrobiło się tłoczno i koleś się odczepił, bo mnie zgubił w tłumie.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 14:04   #4541
pierniczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SoBitterSoSweet Pokaż wiadomość
Ja kiedyś widziałam taką parkę w mcdonaldzie (w takiej sali w piwnicach, więc mieli romantyczny nastrój bo tam nieco ciemniej jest ), laska siedziała okrakiem na kolesiu, oczywiście intensywnie wymieniali ślinę, ale nie było im dość, byli tak rozpaleni, że koleś zaczął tej dziewczynie rozpinać bluzkę i zaczęli wydawać różne odgłosy typu westchnienia itp. Co było dalej nie wiem bo wyszłam
o rany! padlam

Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
No to znaleźli sobie romantyczne miejsce
To prawie jak robienie loda w szkole. U mnie kiedyś w liceum przyłapali jedną parę na tejże rozrywce i po tym incydencie ktoś porozklejał we wszystkich kabinach kartki z przekreślonym lodem i napisem "zakaz robienia lodów"

Cytat:
muszę to napisać
jechałam kiedyś z eks metrem. naprzeciwko nas siedziała para: on - mizerny, takie chucherko, pół mężczyzny, ale ubrany w dresy, czacha na łyso; ona - 3 razy większa od niego, makijaż - to chyba pół nocy taką warstwę pudru zmywa, oczywiście mnóstwo różowych dodatków. pół drogi opowiadała mu o tym, że zeszłego wieczoru zjadła 10 kiwi, bo byłja głodna... my - oczy na wierzch. zaraz jak tylko wysiedli wybuchnęliśmy gromkim śmiechem, a eks się zastanawiał - po co ona mu to opowiada, skoro powszechnie wiadomo, że kiwi powoduje efekt przeczyszczenia
już chyba lepsza jest całująca się para
ja nie wiedzialam o kiwi takich rewelacji moze dlatego, ze jakos specjalnie nie przepadam za kiwi i bardzo rzadko je jem
Stary 2011-11-16, 14:32   #4542
wiefiulecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
No to znaleźli sobie romantyczne miejsce
To prawie jak robienie loda w szkole. U mnie kiedyś w liceum przyłapali jedną parę na tejże rozrywce i po tym incydencie ktoś porozklejał we wszystkich kabinach kartki z przekreślonym lodem i napisem "zakaz robienia lodów"
świetne

www.KarmimyPsiaki.pl

www.pustamiska.pl

www.pajacyk.pl
Stary 2011-11-16, 14:42   #4543
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez wiefiulecka Pokaż wiadomość
Też o tym myślałam ostatnio, gdy zasłabłam w autobusie, szczerze mówiąc nikt nie zareagował, żeby mi chociaż miejsca ustąpić, jakiś facet tylko wrzasnął, że mam uważać jak się ruszam, to pamiętam, szkoda, że chwilę później już byłam na podłodze... Myślę, że gdyby nie to, że koleżanka ze mną była to pewnie nikt by nie zareagował, zero reakcji, tylko jakieś pretensje.
W moim przypadku jednak mogli pomyśleć " dobra, jest z kimś" ale
kolejna historia - moja koleżanka opowiadała, że przyczepił się do niej jakiś pijany facet, krzyczał na nią, rzucał w nią butelkami - reakcji zero, a facetów w autobusie było kilku, tylko, że ona była sama czyli ktoś jednak mógł zareagować. Wysiadła - on poszedł za nią, lecz ona szybko wróciła do autobusu.
Ludzie kompletnie się nie poczuwają do pomocy, myślą tylko " nie robić sobie problemów "..., każdy leżący na ulicy to pijak...
Nie spodziewałam się po ludziach takiej znieczulicy.

Ja miałam inną sytuację- byłam zaczepiana przez osobę zaburzoną psychicznie, którą opiekun wypuszczał na dwór by pojeździła sobie autobusami. Sytuacja podobna jak w przypadku Twojej koleżanki, nie wiedziałam czego się spodziewać po tej osobie , w dodatku byłam wtedy jeszcze dzieciakiem, no i oczywiście nikt nie zareagował.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 14:51   #4544
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Moją przyjaciółkę zaatakowało dwóch facetów w środku Katowic (ulica Stawowa) latem o godzinie 16 - mnóstwo ludzi tamtędy przechodzi - ci dranie przepychali ją i szturchali, drąc się że jak im nie da portfela to zaciągną ją do bramy i zgwałcą. Mimo że krzyczała o pomoc nikt jej nie pomógł. Na szczęście po oddaniu portfela oddalili się i nic jej nie zrobili.
Ironia sytuacji polega na tym że na ulicy Stawowej jest posterunek policji - wystarczyłoby żeby jakiś przechodzień zrobił dwa kroki na posterunek i powiedział policjantowi. Absolutnie nikt nie zareagował, a nawet paru ludzi stanęło i z zaciekawieniem się przyglądało jak ci faceci szturchają i grożą mojej przyjaciółce.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 14:53   #4545
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość

Cały czas podkreślasz, że komplementy od obcych są guzik warte, a nawet raz użyłaś stwierdzenia, że są niekulturalne. Nie no, to się już w głowie nie mieści, z całym szacunkiem. Weź sobie ten podstawowy przykład: obca kobieta do obcej kobiety: "ładną ma pani torebkę".
Bo dla mnie one nic nie znaczą.Jak obca kobieta mi mówi,że mam ładną torebkę ,to mi to nie sprawi przyjemności.Co innego jeśli powie np.,, ale ma Pani ładną torebkę,gdzie ją Pani kupiła?".Wtedy już jest jakiś cel tej zaczepki,bo prawdopodobnie chce sobie taką.
Cytat:
jak widać tej pewności mieć jednak nie można
Przykro mi ,że zburzyłam Twoje wyobrażenie o reakcji ludzkiej na komplementy,ale nie każdy się cieszy jak głupi.
Cytat:
To przecież logiczne, że dana osoba WIE, że ma coś fajnego, bo przecież sama to na sobie nosi, a raczej nie nosiła by czegoś, co jej się nie podoba
Także komplement to nie jest, jak to wcześniej ujęłaś, odkrycie Ameryki.
Nie zgodzę się z tym.Tysiące razy słyszę w odpowiedzi na komplementy (niekoniecznie moje ,a np. w otoczeniu) zaprzeczanie typu : ,,ale masz ładne nogi"-,, oj,no co Ty,są takie grube", ,, ale super torebka"- ,,no co Ty, już jest taka stara",,nieźle się trzymasz" - ,,żartujesz?jestem już taka stara i brzydka" itp. itd.
Skoro wypowiedzi inne niż ,,dziękuję" i tego typu podobne są niekulturalne w odp na komplement,to jak nazwiesz te przykłady powyżej. Wolę już odpowiedzieć szczerze,niż udawać ,że mnie ktoś oświecił,albo ,że nie mam tego,co tak naprawdę mam (w sensie zalety,fajnej rzeczy itp.).
Cytat:
Jak kupię sobie fajne spodnie i się nimi jaram, doskonale wiem, że są świetne, mi się podobają, a dodatkowo ktoś mi powie, TAK, NAWET KTOŚ OBCY, że są bardzo fajne/ładnie na mnie leżą czy że jej się podobają, to się ucieszę, że podziela moje zdanie i serdecznie podziękuję, a nie odburknę "wiem" i pomyślę "po co mi to mówi? przecież wiem, że są ładne na pewno chciała mi się podlizać!"
Jest różnica dostać komplement od kogoś ,z kim się często widujesz,On widzi ,że danego dnia wyglądasz naprawdę zjawiskowo i mówi Ci komplement prosto z serca,a obca osoba nic o mnie nie wie.W ogóle to zapomniałam dodać,że obce osoby nie mają na mnie wpływu za bardzo,więc taki komplement mnie nie rusza i już.Nigdzie nie napisałam że odburkuję z miną wkurzoną to Wiem.Mówię to żartobliwie, z delikatną nutką ironii.Na pewno nie odburkuję- bo to robią psy .

Cytat:
Kolejny przykład: jak mama ugotuje po raz setny tę samą zupę i doskonale wie, że smakuje domownikom, a ja jej powiem, któryś raz z kolei, że uwielbiam ten smak i że świetnie jej wyszła to znaczy, że się podlizuję albo, że chcę jej powiedzieć jak superancko gotuje, bo pewnie, gdybym jej tego nie powiedziała, to by myślała, że marna z niej kucharka? Litości..
Jak moja babcia raczej ugotuje wyśmienitą zupę ,nieważne ile razy,to ją chwalę ,a owszem.Jest to mi bliska osoba i wie ,że nie mówię tego ,aby się przypodobać ,podlizać tylko dlatego,że ta zupa jest naprawdę dobra.

Ogólnie nie wiem czego za bardzo nie rozumiesz.Wmówiłaś sobie,że kulturalne zachowanie to takie i takie ,ja za to nie lubię zmanierowanym ludzi,lizusów,ludzi sztucznych i nie lubię ludzi ,którzy obcych komentują.Nie lubię i już ,nie dzielę tego na antykomplementy i komplementy,dla mnie to komentowanie obcych po prostu.Nie czuję się zobowiązana na to lanie wody odpowiadać udając ,że mi miło,jak mi miło nie jest. Wolę być sobą,a może to być nawet dla kogoś chamstwo i prostactwo.
A propo's tematu przypomniała mi się książka ,,Trędowata",podobne zjawisko tam występuje.

Edytowane przez ricca166
Czas edycji: 2011-11-16 o 14:55
Stary 2011-11-16, 15:12   #4546
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Co do pierwszego : zapomnij na chwilę o słownikowej definicji słowa komplement.Idę sobie ulicą,a tu jakiś facet krzyczy : ,,Ale Pani piękna".Obcy facet komentuje mój wygląd,nie zna mnie,czy to ma być dla mnie powód do radochy?
a co ma wolac? "ma pani piekne wnetrze!"? ocenia to, co widzi.

Cytat:
W takim razie skoro On komentuje,to czemu ja nie mogę powiedzieć szczerze ,,ale Pan brzydki"?Dla mnie to komentowanie obcych osób jest niekulturalne,reaguję na takie coś jedynie lekkim uśmiechem,na pewno nie dlatego,że dodali mi skrzydeł tym jakże wyszukanym komplementem.
on komplementuje. a Ty bylabys zwyczajnie niegrzeczna, mowiac mu, ze jest brzydki - nawet, jesli byloby to zgodne z prawda.

Cytat:
Przykro mi ,że zburzyłam Twoje wyobrażenie o reakcji ludzkiej na komplementy,ale nie każdy się cieszy jak głupi.
I Ty uczysz innych kultury...

Cytat:
Jak moja babcia raczej ugotuje wyśmienitą zupę ,nieważne ile razy,to ją chwalę ,a owszem.Jest to mi bliska osoba i wie ,że nie mówię tego ,aby się przypodobać ,podlizać tylko dlatego,że ta zupa jest naprawdę dobra.
a dlaczego nie przyjmujesz do wiadomosci, ze ktos moze powiedziec, ze jestes piekna, poniewaz faktycznie tak uwaza?

Cytat:
Nie lubię i już ,nie dzielę tego na antykomplementy i komplementy,dla mnie to komentowanie obcych po prostu.Nie czuję się zobowiązana na to lanie wody odpowiadać udając ,że mi miło,jak mi miło nie jest. Wolę być sobą,a może to być nawet dla kogoś chamstwo i prostactwo.
czyli jesli przyjaciolka powie Ci komplement, docenisz?
Stary 2011-11-16, 16:02   #4547
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
tylko ciężko jest udowodnić komuś, że nie udzielił pomocy poszkodowanemu i zwiał z miejsca zdarzenia.
Jak im podasz swoje dane osobowe (zeby moc wezwac pogotowie) to beda je mieli. Ponoc mozna tego odmowic ale wtedy moga robic problemy.
Stary 2011-11-16, 16:30   #4548
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
a co ma wolac? "ma pani piekne wnetrze!"? ocenia to, co widzi.

on komplementuje. a Ty bylabys zwyczajnie niegrzeczna, mowiac mu, ze jest brzydki - nawet, jesli byloby to zgodne z prawda.

I Ty uczysz innych kultury...

a dlaczego nie przyjmujesz do wiadomosci, ze ktos moze powiedziec, ze jestes piekna, poniewaz faktycznie tak uwaza?

czyli jesli przyjaciolka powie Ci komplement, docenisz?
Rozmawiać z Tobą to tak jakbym mówiła do ściany.Nie po to się tyle produkowałam w poprzednich postach,odpowiadając na pytania ,które już były.Dalsza dyskusja chyba nie ma sensu,skoro nie czytasz odpowiedzi.Szczególnie to pytanie o przyjaciółkę mnie powaliło,skoro powtarzałam prawie w każdym poście,że komplementy od bliskich działają na mnie inaczej i reaguję inaczej.
Wolę być chamska i prostacka niż ograniczona i upierdliwa i sztucznie się cieszyć z byle czego.

Edytowane przez ricca166
Czas edycji: 2011-11-16 o 16:32
Stary 2011-11-16, 16:38   #4549
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmawiać z Tobą to tak jakbym mówiła do ściany.Nie po to się tyle produkowałam w poprzednich postach,odpowiadając na pytania ,które już były.Dalsza dyskusja chyba nie ma sensu,skoro nie czytasz odpowiedzi.Szczególnie to pytanie o przyjaciółkę mnie powaliło,skoro powtarzałam prawie w każdym poście,że komplementy od bliskich działają na mnie inaczej i reaguję inaczej.
Wolę być chamska i prostacka niż ograniczona i upierdliwa i sztucznie się cieszyć z byle czego.
Z komplementów od obcych nie musisz się cieszyć jak mysz do sera. Kultura osobista WYMAGA podziękowania za komplement. Przed swoim "Wiem" rzuć zdawkowe "dziękuję" i od razu brzmi to normalnie, a nie bufonowato.
Poza tym czym innym jest ocenienie czyjegoś wyglądu pozytywnie "ładnie pani wygląda" a czym innym negatywnie "a pan jest gruby". Kto jest w tym wypadku chamem?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
Stary 2011-11-16, 16:54   #4550
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Z komplementów od obcych nie musisz się cieszyć jak mysz do sera. Kultura osobista WYMAGA podziękowania za komplement. Przed swoim "Wiem" rzuć zdawkowe "dziękuję" i od razu brzmi to normalnie, a nie bufonowato.
Poza tym czym innym jest ocenienie czyjegoś wyglądu pozytywnie "ładnie pani wygląda" a czym innym negatywnie "a pan jest gruby". Kto jest w tym wypadku chamem?
Nigdy nie powiedziałam tak do nikogo.tylko rozważałam sytuację,w której to ja komentuję tego Pana.Skoro On może ,to i ja ,prawda?Rozważam ,czemu macie ustalone określone reakcje na dane zwroty do Was (tylko nie mówcie,że to to samo,co Dzień dobry), na to trzeba zareagować tak ,na to tak.Sama odpowiadam w taki sposób,jaki uważam za słuszny,nie moja wina,że robotnik z budowy się zdziwi ,że na komplement:,,ale ma Pani ładne nogi" , nie zareaguję ,,Ojeju,naprawdę??? No dziękuję bardzo" i cała w skowronkach. Nie jestem tego typu osobą,a jakbyś przeczytała moje posty ,to byś wiedziała,że nie zawsze odpowiadam ,,wiem".Ale się chyba nie chciało czytać,tylko tak jakoś czepiać się chce.
Stary 2011-11-16, 16:59   #4551
201604250941
Konto usunięte

Niestety kultura wymaga od nas grzecznego reagowania na niegrzeczne zachowanie innych osob. Nie jest to nic milego, ktos moze sie z tym nie zgadzac, aczkolwiek fakt faktem pyskowanie pyskaczowi nadal jest pyskowaniem. Nic sie na to nie poradzi. Jak komplement jest nieszczery- bywa.
Nie chce tu swietej udawac, zdarzalo mi sie drzec na srodku chodnika na ludzi lub klac do nich, zwlaszcza jesli jak pisalam- ich grozny pies bez smyczy i kaganca sie rzucal, ale zdaje sobie sprawe, ze grzeczna nie bylam. Takiego wyboru dokonalam, nie bede grzeczna i tyle i nie szukam wymowek, ze mialam powody czy cos. Nazywam to po imieniu, chamstwem odpowiedzialam na chamstwo ale to wciaz chamstwo a nie kulturalna odpowiedz, poniewaz mialam niby powody. Tyle w temacie. Nie nazywajmy rozy fiokiem.
Stary 2011-11-16, 17:01   #4552
tekila901
Zakorzenienie

dziwi mnie jak można w kółko debatować na ten sam temat

poza tym - jak ktoś jest chamem, to chamem pozostanie, żadne przekonywanie nie zmieni jego poglądów. dlatego prawiąc komplementy - nawet obcym ludziom, pilnuję się, żeby mówić to tylko odpowiednim osobom - tzn. takim, od których nie usłyszę gburowatego "wiem", bo to "wiem" zamiast "dziękuję, wiem" może mi zepsuć humor na cały dzień.
Stary 2011-11-16, 17:16   #4553
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety kultura wymaga od nas grzecznego reagowania na niegrzeczne zachowanie innych osob. Nie jest to nic milego, ktos moze sie z tym nie zgadzac, aczkolwiek fakt faktem pyskowanie pyskaczowi nadal jest pyskowaniem. Nic sie na to nie poradzi. Jak komplement jest nieszczery- bywa.
Nie chce tu swietej udawac, zdarzalo mi sie drzec na srodku chodnika na ludzi lub klac do nich, zwlaszcza jesli jak pisalam- ich grozny pies bez smyczy i kaganca sie rzucal, ale zdaje sobie sprawe, ze grzeczna nie bylam. Takiego wyboru dokonalam, nie bede grzeczna i tyle i nie szukam wymowek, ze mialam powody czy cos. Nazywam to po imieniu, chamstwem odpowiedzialam na chamstwo ale to wciaz chamstwo a nie kulturalna odpowiedz, poniewaz mialam niby powody. Tyle w temacie. Nie nazywajmy rozy fiokiem.
Ale jak można porównać słowo ,,wiem" (nawet występujące samodzielnie) do krzyczenia na kogoś na ulicy.Powiem tak: nie jest to reakcja oczekiwana,przez kogoś kto ten komplement prawi,bo skoro tak jak mówiłyście,komplement nie jest tylko po to aby kogoś uświadomić o jego zalecie,ale po to,żeby sprawić mu przyjemność.Jednak co wtedy,kiedy ten komplement nie sprawia mi przyjemności?
Doradzacie ,żeby udawać, ale w takim razie jaki jest tego sens?W takim razie jestem niekulturalna również wtedy kiedy,nie rozmawiam z kimś ,tylko po to aby gadać.Tylko,że jakoś tego nie uważam za brak kultury i nie zrozumieją mnie ludzi zmanierowani.To Ci ,którzy podtrzymują sztucznie rozmowę,tylko po to ,żeby była,(bo tak wypada), i Ci ,którzy będą udawać,że kawał ich śmieszy,bo nie chcą podpaść reszcie (mimo tego że nic nie rozumieją ).Tak samo z tymi komplementami,zastanówcie się czy to ma coś wspólnego z kulturą.

A posta wizażanki niżej nawet nie skomentuję.
Stary 2011-11-16, 17:20   #4554
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Ale jak można porównać słowo ,,wiem" (nawet występujące samodzielnie) do krzyczenia na kogoś na ulicy.

Jednak co wtedy,kiedy ten komplement nie sprawia mi przyjemności?
Mozna, to takie samo 'odwal sie'. I nikogo nie obchodzi czy Ci to sprawia przyjemnosc czy nie, masz podziekowac i tyle. Nie podziekujesz- brak kultury. To nie jest skomplikowane. Tak jest od zawsze.
Stary 2011-11-16, 17:21   #4555
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Co do definicji,znam i znalazłam nawet kilka :
-uprzejma, przesadna pochwała
-pozytywna wypowiedź o kimś, nie zawsze zgodna z prawdą.

Komplement jest zawsze szczery.
Jeżeli ktoś mówi, że ładnie wyglądasz, by coś uzyskać, to jest pochlebstwo, nie komplement.
A załóżmy, że ten obcy facet mówi to szczerze, bo pewnie tak jest, to dlaczego Ty masz go obrażać, że brzydki? Dla mnie to prostackie.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2011-11-16 o 17:23
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 17:23   #4556
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Mozna, to takie samo 'odwal sie'. I nikogo nie obchodzi czy Ci to sprawia przyjemnosc czy nie, masz podziekowac i tyle. Nie podziekujesz- brak kultury. To nie jest skomplikowane. Tak jest od zawsze.
No chyba sobie żartujesz w tym momencie.Po prostu kultura 1 klasa.

Idę stąd.Raczej nikt nie będzie tęsknił.
Stary 2011-11-16, 17:23   #4557
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Nazywam to po imieniu, chamstwem odpowiedzialam na chamstwo ale to wciaz chamstwo a nie kulturalna odpowiedz, poniewaz mialam niby powody.
Chamstwem na chamstwo-normalna reakcja. Chamstwem na komplement... No właśnie...

Ricca, właściwie na Twój post mogę przekleić mój jeszcze raz, a to nie ma sensu. Także przeczytaj go sobie raz jeszcze w ramach odpowiedzi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-16, 18:01   #4558
wiefiulecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cherry Blossom Girl Pokaż wiadomość
Nie spodziewałam się po ludziach takiej znieczulicy.

Ja miałam inną sytuację- byłam zaczepiana przez osobę zaburzoną psychicznie, którą opiekun wypuszczał na dwór by pojeździła sobie autobusami. Sytuacja podobna jak w przypadku Twojej koleżanki, nie wiedziałam czego się spodziewać po tej osobie , w dodatku byłam wtedy jeszcze dzieciakiem, no i oczywiście nikt nie zareagował.
Ja też... to jest straszne. Ja to ok, byłam z koleżanką, ale co z np. Tobą czy tak jak napisała blekitne_niebo ...kilka kroków na posterunek. Jeszcze kobiety jestem w stanie jakoś pojąć, choć też wiadomo jak jest, ale siedzi paru facetów i żadnej reakcji jak kobieta jest atakowana
Cytat:
Napisane przez blekitne_niebo Pokaż wiadomość
Absolutnie nikt nie zareagował, a nawet paru ludzi stanęło i z zaciekawieniem się przyglądało jak ci faceci szturchają i grożą mojej przyjaciółce.
Tak, uwielbiam ten "sztuczny tłum" stać to pewnie, ale iść pare kroków dalej i coś zrobić to już wielki wysiłek i to takie przecież mało interesujące .

Dziwi mnie bardzo zachowanie ludzi, w miejscach gdzie jest masa ludzi, po prostu tłumy, gdzie nie ma mowy na zachowanie swobodnej odległości, chcąc nie chcąc zdarza się, że przypadkowo wejdziemy w kogoś czy szturchniemy, dotkniemy, czy nawet nadepniemy - oczywiście mówię przepraszam, a, za chwilę ta osoba zaczyna mieć takie pretensje jakby co najmniej ktoś ją wrzątkiem oblał, nie pojmę tego nigdy. Często mam takie sytuacje w szkole...

www.KarmimyPsiaki.pl

www.pustamiska.pl

www.pajacyk.pl
Stary 2011-11-16, 18:03   #4559
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:

Rany po prostu po przeczytaniu Twojego postu serce mi stanęło.
Mój dziadek też zawsze elegancki, potrafi się ubrać. A jak pomyślałam, że On tak często jeździ 'do miasta' to zadrżałam.
Ta znieczulica jest straszna!
W mieście obok jest taka kobieta która naprawdę wygląda jak pijaczka, chodzi przeważnie z mężem który ją prowadzi. Kiedyś mu upadła, nie utrzymał chyba, albo ona zasłabła. NIKT im nie pomógł. A jak się okazało kobita zwyczajnie w świecie chora.
Ale nie rozumiem jednego - pijakowi umierającemu, cierpiącemu,krwawiącemu się nie pomaga?
Stary 2011-11-16, 18:11   #4560
wiefiulecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Ale nie rozumiem jednego - pijakowi umierającemu, cierpiącemu,krwawiącemu się nie pomaga?
Pomyślałam o tym samym. Moja mama ostatnio jak wracała z pracy to widziała sytuację, że kobieta,owszem była pijana, leżała niemal cała na ulicy i ludzie przechodzili normalnie, bez żadnej reakcji, jednak moja mama z inna kobietą, gdy szło 2 facetów zapytały się czy by jej nie podnieśli, bo wiadomo dla facetów żaden problem. Podnieśli ją i wszystko ok.
Była pijana, to wcale nie znaczy, że ma leżeć na ulicy...

www.KarmimyPsiaki.pl

www.pustamiska.pl

www.pajacyk.pl
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości