|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 |
|
BAN stały
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
W ogóle nie lubię, jak ktoś rozporządza moim czasem i na przykład z góry zakłada, ze na pewno znajdę czas, siły i chęci, by do niego zajrzeć, gdy akurat on ma czas. W ogóle mówię koleżance, że zobaczę, czy się spotkamy w czwartek, bo kończę późno, a zajęcia od rana. No i trzeba by się jakoś na laborkę przygotować. I proponuję, że w razie czego może być piątek(wcześniej wymieniała obydwa dni), no to był foch z przytupem, że przecież mogę się wcześniej pouczyć albo wstać rano wcześniej(ciekawe o której, o 5?) albo nie pójść na ostatni wykład, poza tym wcale tak późno nie kończę. Takiego czegoś nie znoszę. Ja tam potrafię zrozumieć odpowiedź: nie bardzo mi ten dzień pasuje. Jestem w stanie to zrozumieć, bo każdy ma swój rytm, swoje obowiązki i to nie podlega dyskusji. I nie odbieram takiej odpowiedzi jako niechęci do swojej osoby. Jak widać, nie każdy tak ma.
|
|
|
|
#4532 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że żartujesz .
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z całym respektem - znasz definicję wyrażenia : "komplement" ? Pierwszy raz słyszę . Żrę kiwi bez opamiętania i nigdy takiego ubocznego efektu nie miałam . A szkoda ! ![]() |
|||
|
|
|
#4533 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
:-uprzejma, przesadna pochwała -pozytywna wypowiedź o kimś, nie zawsze zgodna z prawdą. Co do pierwszego : zapomnij na chwilę o słownikowej definicji słowa komplement.Idę sobie ulicą,a tu jakiś facet krzyczy : ,,Ale Pani piękna".Obcy facet komentuje mój wygląd,nie zna mnie,czy to ma być dla mnie powód do radochy? W takim razie skoro On komentuje,to czemu ja nie mogę powiedzieć szczerze ,,ale Pan brzydki"?Dla mnie to komentowanie obcych osób jest niekulturalne,reaguję na takie coś jedynie lekkim uśmiechem,na pewno nie dlatego,że dodali mi skrzydeł tym jakże wyszukanym komplementem. |
|
|
|
|
#4534 | |
|
Raczkowanie
|
Na litość boską, ricca166czy MUSISZ bronić swojego zdania non stop popierając się jakimiś wymyślonymi historyjkami o łasych na dziewczyny facetach ?
![]() Cały czas podkreślasz, że komplementy od obcych są guzik warte, a nawet raz użyłaś stwierdzenia, że są niekulturalne. Nie no, to się już w głowie nie mieści, z całym szacunkiem. Weź sobie ten podstawowy przykład: obca kobieta do obcej kobiety: "ładną ma pani torebkę". I co myślisz? Ta pierwsza pewnie powiedziała to dlatego, żeby się wielce jej podlizać i zapewne przesadziła (zgodnie z Twoją definicją komplementu, którą wyżej podałaś). Na logikę: PO CO miałaby się jej podlizywać, skoro jest totalnie obca i prawdopodobnie nigdy jej już więcej nie spotka? Torebka jej się wyjątkowo spodobała, więc uznała, że na pewno miło zrobi się tej kobiecie, jak jej o tym powie. (jak widać tej pewności mieć jednak nie można )POZA TYM: Napiszesz teraz zapewne: "Po co ma mi mówić jakaś obca kobieta, że mam coś ładnego skoro przecież wiem o tym bo bym sobie nie kupiła czegoś co mi się nie podoba?" Pozwól, że odpowiem Ci już teraz. OTÓŻ, celem komplementu NIE JEST zakomunikowanie drugiej osobie, że ma coś ładnego, żeby ona się raptem o tym dowiedziała, ale, żeby zrobiło jej się miło! To przecież logiczne, że dana osoba WIE, że ma coś fajnego, bo przecież sama to na sobie nosi, a raczej nie nosiła by czegoś, co jej się nie podoba Także komplement to nie jest, jak to wcześniej ujęłaś, odkrycie Ameryki. Tak jak to powiedziała Heroldin trzeba być uprzedzonym co do siebie, że komplement dot. np. ładnych nóg odbierasz jako ironię czy coś. Jak kupię sobie fajne spodnie i się nimi jaram, doskonale wiem, że są świetne, mi się podobają, a dodatkowo ktoś mi powie, TAK, NAWET KTOŚ OBCY, że są bardzo fajne/ładnie na mnie leżą czy że jej się podobają, to się ucieszę, że podziela moje zdanie i serdecznie podziękuję, a nie odburknę "wiem" i pomyślę "po co mi to mówi? przecież wiem, że są ładne na pewno chciała mi się podlizać! " Kolejny przykład: jak mama ugotuje po raz setny tę samą zupę i doskonale wie, że smakuje domownikom, a ja jej powiem, któryś raz z kolei, że uwielbiam ten smak i że świetnie jej wyszła to znaczy, że się podlizuję albo, że chcę jej powiedzieć jak superancko gotuje, bo pewnie, gdybym jej tego nie powiedziała, to by myślała, że marna z niej kucharka? Litości.. ![]() Cytat:
btw. Co za niesamowity zbieg okoliczności. Wczoraj rano wstąpiłam do sklepu po jogurt i przy kasie kasjerka powiedziała mi "co za niesamowita torba! naprawdę". Od razu się uśmiechnęłam i powiedziałam "a dziękuję!". Dopiero jak wyszłam dotarło do mnie, że zachowałam się tak, a nie inaczej, przypomniałam sobie o tym wątku i wyobraziłam sobie, gdybym miała odburknąć "wiem" i w głowie mi się to nie mieść jak CHAMSKO i PROSTACKO by to zabrzmiało!
"Wolę być jego dziwką, niż Twoją żoną!" - Rose (Titanic) " Edytowane przez Antarktyda Czas edycji: 2011-11-16 o 09:36 Powód: literówki |
|
|
|
|
#4535 |
|
Konto usunięte
|
Niestety kultura to nie jest cos nad czym mozna filozofowac, to jest cos dosc mocno utrwalonego w umyslach ludzi w taki a nie inny sposob.
Mnie co innego dziwi i denerwuje. Ludzie sobie nie uswiadamiaja, ze starsi ludzie maja niska emeryture i moze ich na ciuchy nie stac. Aczkolwiek moj juz swietej pamieci dziadek zawsze byl elegancki. Przedwojenny szyk. Ale jak nieraz zaslabl majac 80 pare lat i lezal sobie krwawiac na chodniku dosc dlugo to mu nikt nigdy nie pomogl. Przypuszczam, ze z zalozenia ze ludzie starzy i pomarszczeni lezacy na krawezniku to zawsze pijacy. No jak dla mnie to od razu widac po moim dziadku bylo, ze to nie menel. Aczkolwiek on mial wyzsza emeryture, a ci co maja 900 zl czy mniej to sa pewnie ubrani w lumpeksach i ich ubrania maja pare lat, ale jak leza i krwawia to nie robia tego da przyjemnosci przeciez. No chyba da sie odroznic alkoholika od zemdlonej starszej osoby. |
|
|
|
#4536 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W moim przypadku jednak mogli pomyśleć " dobra, jest z kimś" ale kolejna historia - moja koleżanka opowiadała, że przyczepił się do niej jakiś pijany facet, krzyczał na nią, rzucał w nią butelkami - reakcji zero, a facetów w autobusie było kilku, tylko, że ona była sama czyli ktoś jednak mógł zareagować. Wysiadła - on poszedł za nią, lecz ona szybko wróciła do autobusu. Ludzie kompletnie się nie poczuwają do pomocy, myślą tylko " nie robić sobie problemów "..., każdy leżący na ulicy to pijak... Edytowane przez wiefiulecka Czas edycji: 2011-11-16 o 11:21 |
|
|
|
|
#4537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4538 |
|
Konto usunięte
|
To fakt, ze przepisy nic nie ulatwiaja. Jak sie zglosi, ze ktos lezy to trzeba z nim czekac az przyjedzie pogotowie, dane podawac itd, a jaksie pojdzie to 3000 grzywny.
wiefiulecka- historia mojego zycia, menel w autobusie zawsze doczepi sie do mnie, zaden facet mnie nie obroni. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-11-16 o 11:49 |
|
|
|
#4539 |
|
Zakorzenienie
|
tylko ciężko jest udowodnić komuś, że nie udzielił pomocy poszkodowanemu i zwiał z miejsca zdarzenia.
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak do mnie się kiedyś przyczepił facet w tramwaju wygadując i zarzucając jakieś rzeczy i niemal atakując i wyciągając z tramwaju to oczywiście żaden obecny tam mężczyzna nawet wzroku nie podniósł. Tylko jakaś starsza pani mnie uspokajała i "podtrzymywała na duchu". Na szczęście kilka przystanków dalej zrobiło się tłoczno i koleś się odczepił, bo mnie zgubił w tłumie.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4541 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja nie wiedzialam o kiwi takich rewelacji moze dlatego, ze jakos specjalnie nie przepadam za kiwi i bardzo rzadko je jem
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4543 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Ja miałam inną sytuację- byłam zaczepiana przez osobę zaburzoną psychicznie, którą opiekun wypuszczał na dwór by pojeździła sobie autobusami. Sytuacja podobna jak w przypadku Twojej koleżanki, nie wiedziałam czego się spodziewać po tej osobie , w dodatku byłam wtedy jeszcze dzieciakiem, no i oczywiście nikt nie zareagował. |
|
|
|
|
#4544 |
|
Zakorzenienie
|
Moją przyjaciółkę zaatakowało dwóch facetów w środku Katowic (ulica Stawowa) latem o godzinie 16 - mnóstwo ludzi tamtędy przechodzi - ci dranie przepychali ją i szturchali, drąc się że jak im nie da portfela to zaciągną ją do bramy i zgwałcą. Mimo że krzyczała o pomoc nikt jej nie pomógł. Na szczęście po oddaniu portfela oddalili się i nic jej nie zrobili.
Ironia sytuacji polega na tym że na ulicy Stawowej jest posterunek policji - wystarczyłoby żeby jakiś przechodzień zrobił dwa kroki na posterunek i powiedział policjantowi. Absolutnie nikt nie zareagował, a nawet paru ludzi stanęło i z zaciekawieniem się przyglądało jak ci faceci szturchają i grożą mojej przyjaciółce. |
|
|
|
#4545 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przykro mi ,że zburzyłam Twoje wyobrażenie o reakcji ludzkiej na komplementy,ale nie każdy się cieszy jak głupi. Cytat:
Skoro wypowiedzi inne niż ,,dziękuję" i tego typu podobne są niekulturalne w odp na komplement,to jak nazwiesz te przykłady powyżej. Wolę już odpowiedzieć szczerze,niż udawać ,że mnie ktoś oświecił,albo ,że nie mam tego,co tak naprawdę mam (w sensie zalety,fajnej rzeczy itp.) .Cytat:
.Cytat:
Ogólnie nie wiem czego za bardzo nie rozumiesz.Wmówiłaś sobie,że kulturalne zachowanie to takie i takie ,ja za to nie lubię zmanierowanym ludzi,lizusów,ludzi sztucznych i nie lubię ludzi ,którzy obcych komentują.Nie lubię i już ,nie dzielę tego na antykomplementy i komplementy,dla mnie to komentowanie obcych po prostu.Nie czuję się zobowiązana na to lanie wody odpowiadać udając ,że mi miło,jak mi miło nie jest. Wolę być sobą,a może to być nawet dla kogoś chamstwo i prostactwo.A propo's tematu przypomniała mi się książka ,,Trędowata",podobne zjawisko tam występuje. Edytowane przez ricca166 Czas edycji: 2011-11-16 o 14:55 |
||||
|
|
|
#4546 | |||||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4547 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4548 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wolę być chamska i prostacka niż ograniczona i upierdliwa i sztucznie się cieszyć z byle czego. Edytowane przez ricca166 Czas edycji: 2011-11-16 o 16:32 |
|
|
|
|
#4549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym czym innym jest ocenienie czyjegoś wyglądu pozytywnie "ładnie pani wygląda" a czym innym negatywnie "a pan jest gruby". Kto jest w tym wypadku chamem?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4550 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nigdy nie powiedziałam tak do nikogo
.tylko rozważałam sytuację,w której to ja komentuję tego Pana.Skoro On może ,to i ja ,prawda?Rozważam ,czemu macie ustalone określone reakcje na dane zwroty do Was (tylko nie mówcie,że to to samo,co Dzień dobry), na to trzeba zareagować tak ,na to tak.Sama odpowiadam w taki sposób,jaki uważam za słuszny,nie moja wina,że robotnik z budowy się zdziwi ,że na komplement:,,ale ma Pani ładne nogi" , nie zareaguję ,,Ojeju,naprawdę??? No dziękuję bardzo" i cała w skowronkach. Nie jestem tego typu osobą,a jakbyś przeczytała moje posty ,to byś wiedziała,że nie zawsze odpowiadam ,,wiem".Ale się chyba nie chciało czytać,tylko tak jakoś czepiać się chce.![]() |
|
|
|
|
#4551 |
|
Konto usunięte
|
Niestety kultura wymaga od nas grzecznego reagowania na niegrzeczne zachowanie innych osob. Nie jest to nic milego, ktos moze sie z tym nie zgadzac, aczkolwiek fakt faktem pyskowanie pyskaczowi nadal jest pyskowaniem. Nic sie na to nie poradzi. Jak komplement jest nieszczery- bywa.
Nie chce tu swietej udawac, zdarzalo mi sie drzec na srodku chodnika na ludzi lub klac do nich, zwlaszcza jesli jak pisalam- ich grozny pies bez smyczy i kaganca sie rzucal, ale zdaje sobie sprawe, ze grzeczna nie bylam. Takiego wyboru dokonalam, nie bede grzeczna i tyle i nie szukam wymowek, ze mialam powody czy cos. Nazywam to po imieniu, chamstwem odpowiedzialam na chamstwo ale to wciaz chamstwo a nie kulturalna odpowiedz, poniewaz mialam niby powody. Tyle w temacie. Nie nazywajmy rozy fiokiem. |
|
|
|
#4552 |
|
Zakorzenienie
|
dziwi mnie jak można w kółko debatować na ten sam temat
![]() poza tym - jak ktoś jest chamem, to chamem pozostanie, żadne przekonywanie nie zmieni jego poglądów. dlatego prawiąc komplementy - nawet obcym ludziom, pilnuję się, żeby mówić to tylko odpowiednim osobom - tzn. takim, od których nie usłyszę gburowatego "wiem", bo to "wiem" zamiast "dziękuję, wiem" może mi zepsuć humor na cały dzień.
|
#4553 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Doradzacie ,żeby udawać, ale w takim razie jaki jest tego sens?W takim razie jestem niekulturalna również wtedy kiedy,nie rozmawiam z kimś ,tylko po to aby gadać.Tylko,że jakoś tego nie uważam za brak kultury i nie zrozumieją mnie ludzi zmanierowani.To Ci ,którzy podtrzymują sztucznie rozmowę,tylko po to ,żeby była,(bo tak wypada), i Ci ,którzy będą udawać,że kawał ich śmieszy,bo nie chcą podpaść reszcie (mimo tego że nic nie rozumieją ).Tak samo z tymi komplementami,zastanówcie się czy to ma coś wspólnego z kulturą. A posta wizażanki niżej nawet nie skomentuję.
|
|
|
|
|
#4554 |
|
Konto usunięte
|
Mozna, to takie samo 'odwal sie'. I nikogo nie obchodzi czy Ci to sprawia przyjemnosc czy nie, masz podziekowac i tyle. Nie podziekujesz- brak kultury. To nie jest skomplikowane. Tak jest od zawsze.
|
|
|
|
#4555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś mówi, że ładnie wyglądasz, by coś uzyskać, to jest pochlebstwo, nie komplement. A załóżmy, że ten obcy facet mówi to szczerze, bo pewnie tak jest, to dlaczego Ty masz go obrażać, że brzydki? Dla mnie to prostackie. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-16 o 17:23 |
|
|
|
|
#4556 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Idę stąd.Raczej nikt nie będzie tęsknił . |
|
|
|
|
#4557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ricca, właściwie na Twój post mogę przekleić mój jeszcze raz, a to nie ma sensu. Także przeczytaj go sobie raz jeszcze w ramach odpowiedzi.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4558 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja to ok, byłam z koleżanką, ale co z np. Tobą czy tak jak napisała blekitne_niebo ...kilka kroków na posterunek. Jeszcze kobiety jestem w stanie jakoś pojąć, choć też wiadomo jak jest, ale siedzi paru facetów i żadnej reakcji jak kobieta jest atakowana ![]() Cytat:
.Dziwi mnie bardzo zachowanie ludzi, w miejscach gdzie jest masa ludzi, po prostu tłumy, gdzie nie ma mowy na zachowanie swobodnej odległości, chcąc nie chcąc zdarza się, że przypadkowo wejdziemy w kogoś czy szturchniemy, dotkniemy, czy nawet nadepniemy - oczywiście mówię przepraszam, a, za chwilę ta osoba zaczyna mieć takie pretensje jakby co najmniej ktoś ją wrzątkiem oblał, nie pojmę tego nigdy. Często mam takie sytuacje w szkole... |
||
|
|
|
#4559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój dziadek też zawsze elegancki, potrafi się ubrać. A jak pomyślałam, że On tak często jeździ 'do miasta' to zadrżałam. Ta znieczulica jest straszna! W mieście obok jest taka kobieta która naprawdę wygląda jak pijaczka, chodzi przeważnie z mężem który ją prowadzi. Kiedyś mu upadła, nie utrzymał chyba, albo ona zasłabła. NIKT im nie pomógł. A jak się okazało kobita zwyczajnie w świecie chora. Ale nie rozumiem jednego - pijakowi umierającemu, cierpiącemu,krwawiącemu się nie pomaga?
|
|
|
#4560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Była pijana, to wcale nie znaczy, że ma leżeć na ulicy... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

na pewno chciała mi się podlizać!
" 

ja nie wiedzialam o kiwi takich rewelacji
.![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)