Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-09, 09:15   #4531
201607231711
Konto usunięte

Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
hmm, ciężko będzie bez demonstracji Ogólnie: wdech na dwa (takie dwa krótkie wdechy), wydech na raz (jeden), podobno tak jest najprościej dla początkujących plus koordynacja tego z krokami, ogólnie to poproszę kogoś bardziej doświadczonego o rady, bo jak już wspomniałam wyżej nie do końca ogarniam
OK, dzięki, spróbuję wprowadzić w życie
201607231711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 09:16   #4532
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
andzya, podziwiam, ja po 6tyg zaczęłam i miałam problem, musiałam potem 3 miesiące czekać aż się wszystko unormuje

wczoraj mąż mi odebrał moją nowiuśką zabawkę, Suunto boszesz jakiż on jest piękny!!! <3

a co było nie tak, że musiałaś potem czekać aż 3 miesiące?

Jaki model Suunto?
Stary 2015-07-09, 09:21   #4533
201604251028
Konto usunięte

Dot.: bieganie po artroskopii kolana

Ja tez słyszałam o koordynacji oddechu z krokami
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 09:23   #4534
andzya
Zakorzenienie

Wydaje mi się,że trzeba samemu dopasować oddech do tempa
Stary 2015-07-09, 09:39   #4535
Jeffcia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość
ja mam kłopoty z plecami, kolana na razie mam zdrowe

ja dzisiaj znów tylko 4 km i zauważyłam, że mam spuchnięte stopy, chociaż nic nie boli. może właśnie przez bieganie po twardym
wg wskazań lekarzy nie powinnam biegać...przez te plecy i kolana,ale zauważyłam że lepiej się czuje po małym wybieganiu i lubię to. Ciężko zrezygnować ale ważne żeby nie biegać za dużo na twardym.
a spuchnięte stopy to może być faktycznie od za mocno zawiązanych butów

a co do oddechu...to każdy chyba sam znajdzie swoje tempo, swoj oddech...ja gdy nie moge złapać równego oddechu to biorę głęboki wdech i staram się skupić i uspokoić rytm serca-jest lepiej taki dodatkowy relax, joga biegowa ;P
Stary 2015-07-09, 09:45   #4536
LadyWhisper
Zakorzenienie

Andzya, blizna bolała jak szlag i zaczęła się rozchodzić, nie wiem jak Ty, ale ja byłam pocięta masakrycznie
Ambit 3 sport sapphire

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 09:49   #4537
ktsw
Zakorzenienie

proszę was, bez drastycznych opisów porodów tu jest wątek o bieganiu
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-09, 10:15   #4538
zaksy
Rozeznanie

wątpię, że to buty, bo to, że stopy są spuchnięte, zauważyłam jak robiłam rozciąganie na macie jeszcze przed biegiem i wcześniej tego nie miałam, a w swoich butach ćwiczę już od zeszłego roku i nigdy tego nie miałam
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 10:53   #4539
Jeffcia
Przyczajenie

Cytat:
wątpię, że to buty, bo to, że stopy są spuchnięte, zauważyłam jak robiłam rozciąganie na macie jeszcze przed biegiem i wcześniej tego nie miałam, a w swoich butach ćwiczę już od zeszłego roku i nigdy tego nie miałam
może coś w diecie...sól....
jeśli będzie się często zdarzało to wtedy dopiero zacznij się martwić...nóżki do góry
Stary 2015-07-09, 11:01   #4540
madziocha
Zadomowienie

Cytat:
aa, czyli to nie od biegania skoro już było przed. A masz siedzący tryb pracy? Zauważyłam u siebie, że po dniu w pracy mam obrzęknięte stopy. Może to kwestia złego krążenia. Polecam masaż bańską chińską Albo tak jak powyżej - coś Ci zatrzymuje wodę w organiźmie.
madziocha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 11:29   #4541
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziocha Pokaż wiadomość
aa, czyli to nie od biegania skoro już było przed. A masz siedzący tryb pracy? Zauważyłam u siebie, że po dniu w pracy mam obrzęknięte stopy. Może to kwestia złego krążenia. Polecam masaż bańską chińską Albo tak jak powyżej - coś Ci zatrzymuje wodę w organiźmie.
mam leżący tryb zycia nie pracuję zobaczymy, jeżeli nie przejdzie, to pójdę do lekarza

i dziś chyba nic z mojego biegania nie będzie, bo słabo się czuję, może tylko jakiś dłuższy spacerek
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 12:08   #4542
Jeffcia
Przyczajenie

faktycznie masaż sam w sobie pomaga
od leżenia raczej to nie jest
ja dziś zamierzam pobiegać pod wieczór...żeby tylko burz nie było tych z trąbami i gradami
Stary 2015-07-09, 13:05   #4543
LadyWhisper
Zakorzenienie

Cytat:
piszemy o bieganiu, o powrocie do aktywności po ciąży, koleżanka spytała - ja odpowiedziałam

Jeffcia, a co masz dokładnie z plecami? Ja jakiś czas temu miałam mega problemy to lekarz mi powiedział, że mam "ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć" tylko koniecznie wzmacniać mięśnie grzbietu i brzucha, a plecy powinny odpuścić.

Stary 2015-07-09, 13:31   #4544
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Andzya, blizna bolała jak szlag i zaczęła się rozchodzić, nie wiem jak Ty, ale ja byłam pocięta masakrycznie
Ambit 3 sport sapphire
rozumiem, że rodziłaś sn ? poczekam chyba do wizyty u gina, ale biegać mi się chce strasznie i mam wrażenie, że za jakiś tydzień już mogłabym próbować truchtać (to będzie 4 tygodnie po porodzie)

Cytat:
nikt nie przytacza żadnych drastycznych opisów, rozmowa jest w kontekście powrotu do biegania.
Stary 2015-07-09, 14:13   #4545
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

andzya ja jakoś przed tymi 6tyg poszłam biegać, bo co to za bieganie gdy jestem w stanie góra 2 km biec na przemian z marszem, i to w takim tempie że szybciej bym szła.
Tak więcej dopiero biegałam po 4 mc, a pierwsze zawody po roku.
Tylko ja przytyłam 30kg :P
Moim zdaniem jak się dobrze czujesz to idz potruchtać, ale tylko odrobinę, a nie od razu 5 km.
Co do lekarzy radzących mam zdanie że zawsze powiedzą NIE bo najczęściej sami nie biegają, a to że nie zezwolą to pozwala im spokojnie spać

Ja dzisiaj idę pobiegać, bo ostatnio posucha w tym temacie. Dzieciaki mnie zaraziły anginą, to przy braniu antybiotyku zrobiłam roztrenowanie.

Od przyszłego tygodnia zaczynam treningi do Łuta , w końcu. Jadę na 2 tyg w góry, później mam 2 tyg obozu treningowego, a po obozie 2 tyg rehabilitacji na nogę , więc forma powinna być.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 14:35   #4546
maalinkaa90
Zadomowienie

A ja mam takie pytanko, jak sobie radzicie z bieganiem przy temp które teraz panuja? Nawet wieczorem jest goraco ://
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-09, 15:09   #4547
LadyWhisper
Zakorzenienie

Andzya, sn część na biało
ale ja się fatalnie po porodzie też czułam, byłam potwornie słaba i długo do siebie dochodziłam, całą ciążę musiałam leżeć plackiem więc po mnie energia rozsadzała i podejrzewam, że trochę przesadziłam na początku
wiesz, w sumie jak wsio jest ok i nie jesteś jakaś mega zmęczona, to ja zaczęłabym spokojnie od szybszych marszów

Madzia, zazdroszczę, u nas się pokomplikowało jak Ci pisałam, i prawdopodobnie dupa zbita wstępnie się zapisaliśmy jedynie na Runmageddon, ale nie wiem, czy się uda, na wyjazd w tym terminie nie ma szans

Stary 2015-07-09, 15:13   #4548
madziocha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maalinkaa90 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanko, jak sobie radzicie z bieganiem przy temp które teraz panuja? Nawet wieczorem jest goraco ://
Jak już biegam to własnie wieczorem. Czapka na głowę, bidon z wodą i kostkami lodu w łapę no i jakoś daję radę
Stary 2015-07-09, 16:04   #4549
Jeffcia
Przyczajenie

Andzya, w ogóle zaczeło się od stawów kolanowych rok temu, przeciążyłam przy bieganiu i odezwały się, a w tym roku kręgosłup a dokładnie to w prześwietleniu wyszło że mam spłyconą lordozę lędźwiową, dyskopatia i korzonki dały o sobie znać...więc ból czasami denerwujący, bo jakbym miała sztywność w lędźwiach i nie moge się wyprostować nieraz. faktycznie lekarz karze ćwiczyć i wzmacniać mięśnie brzucha i grzbietu nie poddaje się tylko szkoda mi tego biegania, bo niby nie powinnam...a zawsze marzyłam wziąć udział w jakiś zawodach, 5 czy 10, a nawet półmaratonie...a teraz to kicha. pozostają mi lekkie treningi biegowe
a Ty biegasz dużo czy też tak sporadycznie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-09, 19:27   #4550
LadyWhisper
Zakorzenienie

Jeffcia ja mialam czeste ataki rwy kulszowej w pewnym momencie tak silne ze dretwiala mi np cala prawa strona i nie moglam nia ruszac, ostatni taki atak mnie zlapal 'na miescie' bylam z mlodym cos pozalatwiac i musial po mnie specjalnie maz przyjechac z pracy, bo nie bylam w stanie dojsc do domu a mialam doslownie 500m. Na szczescie od tego czasu tylko raz mi plecy walnely, ale juz nie tak spektakularnie

No ja wiecej biegamzalezy jak mi sie chce i jak z czasem ale te 150km/mies raczej robie

Stary 2015-07-09, 22:13   #4551
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hejo u mnie z bieganiem kiepsko, ostantio to więcej chodzę z kijami niż biegam.

Cytat:
ale ja się fatalnie po porodzie też czułam, byłam potwornie słaba i długo do siebie dochodziłam, całą ciążę musiałam leżeć plackiem więc po mnie energia rozsadzała i podejrzewam, że trochę przesadziłam na początku
wiesz, w sumie jak wsio jest ok i nie jesteś jakaś mega zmęczona, to ja zaczęłabym spokojnie od szybszych marszów

Madzia, zazdroszczę, u nas się pokomplikowało jak Ci pisałam, i prawdopodobnie dupa zbita wstępnie się zapisaliśmy jedynie na Runmageddon, ale nie wiem, czy się uda, na wyjazd w tym terminie nie ma szans
Gdzie wybieracie się na Runmageddon?

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-10, 07:44   #4552
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
andzya ja jakoś przed tymi 6tyg poszłam biegać, bo co to za bieganie gdy jestem w stanie góra 2 km biec na przemian z marszem, i to w takim tempie że szybciej bym szła.
Tak więcej dopiero biegałam po 4 mc, a pierwsze zawody po roku.
Tylko ja przytyłam 30kg :P
Moim zdaniem jak się dobrze czujesz to idz potruchtać, ale tylko odrobinę, a nie od razu 5 km.
Co do lekarzy radzących mam zdanie że zawsze powiedzą NIE bo najczęściej sami nie biegają, a to że nie zezwolą to pozwala im spokojnie spać
ja też sporo przytyłam, więc też nie spodziewam się nie wiadomo czego nagle ale małymi kroczkami do celu

Cytat:
też zdecydowaną większość ciąży musiałam leżeć, dlatego właśnie roznosi mnie energia teraz wydaje mi się, że wszystko już się zagoiło na tyle, że mogłabym zacząć☠
Stary 2015-07-10, 08:23   #4553
Jeffcia
Przyczajenie

Cytat:
Jeffcia ja mialam czeste ataki rwy kulszowej w pewnym momencie tak silne ze dretwiala mi np cala prawa strona i nie moglam nia ruszac, ostatni taki atak mnie zlapal 'na miescie' bylam z mlodym cos pozalatwiac i musial po mnie specjalnie maz przyjechac z pracy, bo nie bylam w stanie dojsc do domu a mialam doslownie 500m. Na szczescie od tego czasu tylko raz mi plecy walnely, ale juz nie tak spektakularnie

No ja wiecej biegamzalezy jak mi sie chce i jak z czasem ale te 150km/mies raczej robie
Ataki takie też miałam,ale jak młodsza byłam, teraz to nawet nie ataki, to bardziej taki spięty ten kręgosłup i czasem też jak mnie "popieści prąd" w krzyżu to nie wiem czy nie upadne
Teraz więcej ćwicze, myśle pozytywnie- że co nas nie zabije to nas wzmocni
To ładny wynik masz co do biegania... Ja nigdy tak nie liczylam...może zacznę ;p a po jakich trasach biegasz? leśne? miejskie?
Stary 2015-07-10, 11:13   #4554
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

LadyWhisper to jak nie jedziesz na Łut?
Bo w razie co to ja jeszcze nie opłaciłam ;D
Jakby co zamiast na Łut przygotuję się na Poznań maraton, bo muszę czas poprawić, spokoju mi to nie da

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Jeffcia Plecy przy bieganiu musisz ćwiczyć. Ja choć raz czy dwa w tyg chwilkę na to poświęcam, inaczej to mnie w krzyżu łupie po bieganiu.
Masaże są super ale długofalowo, przynajmniej 7, i poprawa po 2 tyg od ostatniego. Za to jeden masaż rewelacja jak coś mnie zawieje, czy sobie naciągnę, po masażu ból znika.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-10, 15:07   #4555
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7
Konto usunięte

Witajcie. Kiedys sie tu udzielalam, ale malo i pewnie mnie nie pamietacie. Otoz ostatnio nudza mnie cwiczenia w domu. Predzej biegalam i przeplatalam z cwiczeniami. Pozniej w ogole przestalam biegac, bo stwierdzialam, ze nie przynosi mi to radosci, jednak ostatnio mam znowu ochote na biegi, lecz uwazam, ze kolejny raz to moj slomiany zapal tak bardzo chcialabym regularnie biegac i sie w tym zakochac, ale nie wiem czemu tak sie dzieje i moment mnie to nudzi Buty kupione, kurtka kupiona, specjalne sluchawki, biustonosz i inne gadzety, a one teraz leza i leza, a ja nie umiem sie zmotywowac do biegania
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-10, 21:52   #4556
madziocha
Zadomowienie

[1=f1c0d63fc5ca1c381c34296 7d346813606c679f4_610b1c1 cbeee7;52039832]Witajcie. Kiedys sie tu udzielalam, ale malo i pewnie mnie nie pamietacie. Otoz ostatnio nudza mnie cwiczenia w domu. Predzej biegalam i przeplatalam z cwiczeniami. Pozniej w ogole przestalam biegac, bo stwierdzialam, ze nie przynosi mi to radosci, jednak ostatnio mam znowu ochote na biegi, lecz uwazam, ze kolejny raz to moj slomiany zapal tak bardzo chcialabym regularnie biegac i sie w tym zakochac, ale nie wiem czemu tak sie dzieje i moment mnie to nudzi Buty kupione, kurtka kupiona, specjalne sluchawki, biustonosz i inne gadzety, a one teraz leza i leza, a ja nie umiem sie zmotywowac do biegania [/QUOTE]

ala, spróbuj motywacji z motivato.pl
Sama odkryłam niedawno na stronie półmaratonu w /pile do którego się przygotowuje. Układają 6tygodniowy darmowy plan biegowy w zależnosci od Twoich obecnych predyspozycji i kondycyjnych i czasowych. Mam treningi 3 razy w tygodniu, na koniec jets podsumowanie no i albo pochwały albo małe nagany i karniaki w postaci brzuszkow czy pompek Spróbuj, myślę, że się wkręcisz. Jak jest plan i cel jest dużo łatwiej. Np. w poniedziałek zaraz po pracy lecę sobie do kosmetyczki, wracam, szybko idę biegac no bo przeciez mam w planie a potem jeszcze zdaze na wyjscie integracyjne z pracy. Gdyby nie ten plan to bym pewnie odpuscila trening.
Stary 2015-07-10, 22:05   #4557
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7
Konto usunięte

Swietne, napewno sprobuje, dzieki
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-11, 21:13   #4558
cacajuate
Zadomowienie

CO do plecow itd, niestety trzeba cwiczenia silowe robic.
Dla przykladu tu moj trening miesieczny, zeby bylo widac jakie jest zroznicowanie

Meksyk i bieganie na fejsie TUTAJ
cacajuate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-11, 21:17   #4559
cacajuate
Zadomowienie

nie zaladowalo sie. TU:

ni cholery sie nie laduje. Zaraz sproboje znowu hehe

O, teraz widac ludziki, co robia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zrzut ekranu 2015-07-11 o 15.10.08.jpg (89,3 KB, 36 załadowań)

Meksyk i bieganie na fejsie TUTAJ

Edytowane przez cacajuate
Czas edycji: 2015-07-11 o 21:21
cacajuate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-12, 09:37   #4560
soulone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cacajuate Pokaż wiadomość
nie zaladowalo sie. TU:

ni cholery sie nie laduje. Zaraz sproboje znowu hehe

O, teraz widac ludziki, co robia
Ojej, jak dużo biegania. Brawo!
Ja byłam wczoraj i na endomondo wyszło 6 km. Jestem zła, bo przez przypadek zapauzowałam i przez dwa kilometry biegłam bez naliczania kilometrów. Więc w sumie to wyszło jakieś 8 .
soulone jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości