|
|
#4531 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemcy IV :)
Cytat:
a co polacy są na tyle mądrzy, że się sami nauczą i im się nic nie należy??Cytat:
![]() Hehe jak będę mieć, że mi 1-2pkt braknie do tego, że się nadaję na A2 to się będę kłocić ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4532 |
|
Raczkowanie
|
Bejata, gratuluje obrony
Monia, gratuluje nowej pracy Dziwnie z tym kursem, u mnie jeden kurs jest bardzo drogi, ludzie tam sa wysylani z urzedu pracy mi niestety nie udalo sie zalapac, bo TZ ma za wysokie zarobki, ale udalo mi sie znalezc inny (tanszy) zaczyna sie 27.04 i jestem 8 na liscie rezerwowej, jak teraz mi sie nie uda dostac to bede sie starac zeby isc w sierpniu. Na poczatku troche sie martwilam, ze tak dlugo bede musiala czekac, ale TZ uspokoil mnie i powiedzial, ze nie mam sie martwic. Teraz juz sie nie martwie bo zyje wyjazdem do Dubaju, mam nadzieje ze troche sobie odpoczne i wroce z nowa energia
|
#4533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4534 |
|
Raczkowanie
|
Bejata gratulacje!
|
|
|
|
#4535 |
|
Zadomowienie
|
Butterfly A1 zdawałam
A test poziomujący raczej ustny nie będzie, przynajmniej ja miałam tylko pisemny. CzarnookaPaula ale jak, że Europejczyków na kurs nie biorą? Przecież to wystarczy być spoza Niemiec, nie ma znaczenia czy z Europy, Afryki czy z Azji?! No chyba, że Ci BAMF przyśle pismo, że się ne kwalifikujesz - szkoła nie może Ci odmówić. Bejata brawo, zdolna Pani Inżynier z Ciebie! ![]() mimi jedziesz (lecisz? (; ) do Dubaju? Wow, super Na jak długo?
|
#4536 |
|
Zadomowienie
|
Hej Kobiety! Orientuje się któraś czy istnieje w niemieckim powiedzenie "Jak krowie na rowie"? Jak to można po niemiecku powiedzieć?
Potrzebuje tego zwrotu do pracy, bo jak mi zaczynają coś fachowo tłumaczyć, to wyłączam się po pierwszym zdaniu i powtarzam w myśli "o ja pier..., o ja pier... "
|
|
|
|
#4537 |
|
Zakorzenienie
|
Niemcy IV :)
Dziękuje dziękuje!
![]() ![]() Dzis mam dzien plackowania w domu.. Zezarlam cała czekoladę pyszna lindt o smaku ciasteczka czekoladowego - nie mogłam przestać i teraz mi nie dobrze ;p Jutro ide do stomatologa i chyba wyrwać ósemkę trzeba bedzie, kolejna już ;( czekam na speca od kolana i jadę do Tz już na zawsze na Bawarie ️ ️ jejku jejku ))) A w De czekam na odpowiedz bo wysłałam cv na praktyki, i dopóki sie nie odezwa to tez maszeruje ładnie do szkoły językowej ;-) Dolinka nie znam takiego idiomu, moze powiedz po prostu ze to za skomplikowane, zeby troszke prościej ;-) Edytowane przez bejata440 Czas edycji: 2015-03-18 o 19:22 |
|
|
|
#4538 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)) Gratuluję! Cytat:
|
||
|
|
|
#4539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dokładnie, jak Polak to sam sie nauczy tak powiedzieli dla mojegokolezgi ktory był pol roku temu w urzedzie meldowac sie jako bezrobotny i chcial isc na kurs. To powiedzieli ze nie ma szans. No ja pojde pewnie pod koniec maja to ciekawa jestem co mi powiedzą... no i ja nie mam prawka, a do najblizszego miasteczka gdzie moze byc kurs mam jakies 15 km. Ale sa chyba jakies autobusy
|
|
#4540 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam tak ten temat kurs tutaj i nie rozumiem co ma urząd wspólnego z kursem?
Ja poszłam sama do szkoły, zapytałam który poziom bedzie dla mnie okej, wyjaśniłam ze pracuje i mogę tylko dwa dni chodzić.. O co chodzi z tym urzędem ? |
|
|
|
#4541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiec ide sobie na bezrobotne płatne, bo mi się należy. No i na nim Cie pytaja jaka prace byś podjeła, ale jaka moge podjac z zerowa znajomością niemieckiego ? ![]() ![]() Wiec z urzedu powinni mnie skierowac na kurs integracyjny lyb jakis inny żebym mogła sie tego jezyka nauczyc. No i mam bardzo duzo osób które ode mnie z roboty pokonczyly kontrakty i siedza sobie teraz na zasiłku. I duzo z nich chcialo isc na kurs, to wlasnie im tak powiedzieli. Dlatego sie boje i sama jestem ciekawa co mi powiedza. Bo jak cie skieruja z urzedu to nic za taki kurs nie płacisz. Bo to cos jak doszkalanie, integracja z miejscem zamieszkania. A jak mi powiedza ze nie ma dla mnie miejsca tobede szukac czegos na swoja reke chyba ![]() ![]() ale nie mam pojecia gdzie co i jak ![]() Przeraża mnie totroszke, no ale jeszcze dwa miesiace. Z drugiej strony jak tz przedłuża umowe to bede juz spokojniejsza. Wtedy można realnie brzuch robic ![]() Jak todobrze ze juz nowy dzien jest. Wczoraj takmnie wkurzyli w robocie ze myslalam ze ich pozabijam +rozryczę się.Mamy dwoch nowych młodych holendrów. Jeden w miare kapujacy ale ten drugi to bym go gołymi rękami zatłukła.... miesiac czasu juz robi a takie błedy robi ze mi sie krew sama w zylach gotuje... Wczoraj juz nikogo w biurze nie bylo a ten tak namieszal w systemie ze sama sie musialam głowic zeby to odkrecic. Swoja droga trzeba miec fantazję zeby spakowac item o rozmiarach kolo 80 cm w "boxa longa" który ma długosci kolo 3 metrów !!!! ![]() :brzyda l:czasami to rece opadaja. Bejata ja oczywiscie tez gratuluje obrony zdolna bestia z Ciebie ![]()
|
|
#4542 |
|
Raczkowanie
|
Chardon, lecimy pod koniec marca na 2 tygodnie
![]() Ja teraz tez czekam na odpowiedz z przedszkola odnosnie praktyk, mam nadzieje ze w kwietniu juz bede miala odpowiedz i bede wiedziala co i jak, czy szukac gdzie indziej czy jednak udalo mi sie tam dostac. We wtorek bede miala spotkanie z doradca odnosnie nostryfikacji, tak bardzo juz bym chciala miec ten temat zamkniety, a to sie tak wlecze...
رحلة الألف ميل تبدأ بخطوة The journey a 1000 miles begins with one step. Edytowane przez mimi05 Czas edycji: 2015-03-19 o 07:20 |
|
|
|
#4543 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4544 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dziewczyny,ale to niestety prawda,ze polakom darmowy kurs integracyjny nie nalezy sie,zreszta nie tylko polakom,ale wszystkim obywatelom EU ![]() http://www.bamf.de/DE/Willkommen/Deu...rger-node.html ale mozna zlozyc wniosek do BAMF i jesli zostanie rozpatrzony pozytywnie,to oni wtedy albo doplacaja,albo pokrywaja caly koszt kursu
Edytowane przez *majka* Czas edycji: 2015-03-19 o 11:30 |
||
|
|
|
#4545 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje jeszcze raz ;*
Ja robiłam prywatnie szkole i dlatego nie miałam pojęcia o co w tym chodzi ze z urzędu itd. Ja słyszałam tylko ze jakieś dofinansowania sie nalezą na tych podstawowych poziomach - A. Pracowałaś w De czy Holandi ? Bo tu pewnie kolejna sprawa z tym gdzie rozliczasz podatki.. Jejku nie chce mącić bo dopiero bede sie tym mocniej interesować jak na stałe zamieszkam, podejmę nową pracę. I sie nic nie znam. Trzymam kciuki za pozytywne dla Ciebie rozwiazanie sprawy ! I znowu przeczytałam o robieniu brzuszka... Ajajaj moze za rok w wakacje tez cos bym pohodowala w macicy ;D |
|
|
|
#4546 |
|
Konto usunięte
|
i pisze tez sie jak sie nie zna wystarczajaco jezyka to mozna sie starac o pozwolenie i o to chodzi. Tyle dziewczyn na tym watku pisalo ze chodza na taki kurs, bez kursu ciezko o integracje, wiec jak inni moga to i one tez, ale babki musza im ulatwic i zlozyc wniosek albo powiedziec gdzie one to same musza zrobic, nie im osadzac czy sie dziewczyna nalezy czy nie to robi BAMF
|
|
|
|
#4547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4548 |
|
Zakorzenienie
|
Niemcy IV :)
Ja tez uważam ze w prywatnej szkole jakoś lepiej bedzie, jest..
I nawet moi znajomi (Niemcy ) mówią ze prywatnie jest lepiej w tych wszystkich kursach Mam kolegę ze Słowacji ktory sie szybko przeniósł do prywatnej bo niestety jako klasa składająca sie w głównej części z uczniow pochodzenia tureckiego - opóźniała zajęcia, program.. Nie chciałam nikogo obrażać ani nic. Ja mam zaufanie do funkcji - płace - mam - wymagam. Ale moze Tobie sie uda wszystko dobrze po Twojej myśli! Edytowane przez bejata440 Czas edycji: 2015-03-19 o 18:14 |
|
|
|
#4549 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Swój kurs robiłam w prywatnej szkole, która także prowadzi kursy integracyjne. Nie było żadnego kręcenia nosem i miejsce dostałam bez problemu. |
|
|
|
|
#4550 |
|
Zakorzenienie
|
No i chyba tak zrobie, nie mam pojecia ile takie kursy moga kosztowac ...
a beda na bezrobociu, i placac za dojazd jeszcze to nie wiem czy bedzie mnie stac na nie... ![]() ![]() no ale zobaczymy. Dzisiaj wzielam wolne bo wczoraj miałam cały dzien w pracy goraczke. Zaaplikowalam sobie teraflu i inne pierdoły i w sumie dopiero co wstałam ![]() :brzyda l:
|
#4551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Paula wypelnij ten wniosek do BAMF,a noz sie uda! bede trzymac kciuki! Jak tam zacmienie slonca u Was?jestem rozczarowana,u mnie nie bylo nic widac,geste chmury i mgla zaslonily wszystko
|
|
|
|
|
#4552 |
|
Zadomowienie
|
Myśmy zaćmienie oglądali w czasie kursu
Ładnie było widać, bo bezchmurnie jest dzisiaj w Worms.Ja ogólnie na naszą VHS w Worms nie narzekam. Nauczycielki są naprawdę w porządku (kurs prowadzą dwie, na zmianę). I tylko ta mniejsza część grupy, która widać, że nie uczy się w domu mnie denerwuje. Ale na ludzi nic nie poradzę
|
#4554 |
|
Zadomowienie
|
To jednak różnica jest duża - jak się ma papierek z BAFM to płaci się 110 € miesięcznie. A przecież nie tylko VHS prowadzi kursy dofinansowane, niektóre prywatne szkoły też.
|
#4555 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dalej leże w łóżku pod kodra ;D
bije rekordy dzisiaj normalnie ![]() ogladam sobie te filmiki na YT po niemiecku ![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- jak dla mnie dwa razy w tygodniu to bardzo mało... i te 300 euro to duzo ![]() bede szukac blizej maja takich szkół bo poki co do 24 maja pracuje to nie bede teraz juz tego załatwiac bo i w sumie to nie mam kiedy ![]() nawet nie wiem co to jest ten cały Bamf ![]()
|
#4556 |
|
Zakorzenienie
|
ja zaczęłam kurs w środku, w trakcie już jego trwania, a pieniądze jakieś dostają prywatne szkoły na poziomy podstawowe..
tak piszemy o tych szkołach językowych, że chyba aż wezmę jakąś książkę i coś poczytam, pouczę się tego niemieckiego ;-) |
|
|
|
#4557 |
|
Konto usunięte
|
A pamietacie zeby sobie potem ten kurs od podatku odciagnac? Bo szkoda by bylo jak byscie tego nie zrobily. malo to nie jest.
|
|
|
|
#4559 |
|
Konto usunięte
|
Poza tym zakup materialow biurowych do szkoly tez mozna odciagnac, a przynajmniej jak ja chodzilam to mozna bylo, a to juz 10,5 roku temu jak skonczylam moje kursy.
Placilas im przelewem czy na reke? Jak przelew to masz juz dokument, a jak na reke to idz po zaswiadczenie , moze ci wydadza. Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2015-03-20 o 17:52 |
|
|
|
#4560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.

a co polacy są na tyle mądrzy, że się sami nauczą i im się nic nie należy??

A test poziomujący raczej ustny nie będzie, przynajmniej ja miałam tylko pisemny. 

️