Niemcy IV :) - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-18, 12:21   #4531
Butterfly_27
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy IV :)

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
gratuluje!!!

aha, takie madrale ...

u mnie w mojejokolicy powiedzieli ze na kurs mozez isc jak jestes z RPa, USa czy turasem... a skoro jestem europejczykiem to mozesz sie sam nauczyc i nie ma miejs na kursach dla plaków... ciekawe czy sie gdzies kiedys załapie.
a co polacy są na tyle mądrzy, że się sami nauczą i im się nic nie należy??

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Ja dostałam ten test sprawdzający i miałam go w domu wypełnić:p
To w sumie jest tylko informacja dla nas, na co nas stać i gdzie pójść żeby nie czuć się głupio. . Także nie chodzi o to żeby zdać go na 100%, kein Panik! :p
No chyba, że robicie jakieś inne kursy.. ja za swoje płaciłam, więc nie robiliby mi łaski gdybym chciała iść nawet na C1 z zerową znajomością języka:p
Ja mam chyba u nich ten test wypełnić, nie wiem jak to jest, ale jakby to było w domu to by mi go przysłali a tak to musiałam się na wizytę na ten test specjalnie umówić
Hehe jak będę mieć, że mi 1-2pkt braknie do tego, że się nadaję na A2 to się będę kłocić

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
hej!!
Ja zniknęłam na dłuższy czas, bo z powodu ciagłego przemieszczania się między Bayernem a Wrocławiem, energii mi ubywało, a stresu związanego z obroną przybywało! Tak więc wczoraj miałam obronę inż, na 5! radość, ulga etc

Podczytywałam Was przyznaję, ale spokojnie muszę po nadrabiać, poczytać, co tam u której się dzieje ;-)!
Ooo gratuluje
Butterfly_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 14:03   #4532
mimi05
Raczkowanie

GG do mimi05 Wyślij wiadomość przez MSN do mimi05 Send a message via Skype™ to mimi05

Bejata, gratuluje obrony
Monia, gratuluje nowej pracy

Dziwnie z tym kursem, u mnie jeden kurs jest bardzo drogi, ludzie tam sa wysylani z urzedu pracy mi niestety nie udalo sie zalapac, bo TZ ma za wysokie zarobki, ale udalo mi sie znalezc inny (tanszy) zaczyna sie 27.04 i jestem 8 na liscie rezerwowej, jak teraz mi sie nie uda dostac to bede sie starac zeby isc w sierpniu.
Na poczatku troche sie martwilam, ze tak dlugo bede musiala czekac, ale TZ uspokoil mnie i powiedzial, ze nie mam sie martwic. Teraz juz sie nie martwie bo zyje wyjazdem do Dubaju, mam nadzieje ze troche sobie odpoczne i wroce z nowa energia

The journey a 1000 miles begins with one step.
mimi05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 15:18   #4533
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
hej!!
Ja zniknęłam na dłuższy czas, bo z powodu ciagłego przemieszczania się między Bayernem a Wrocławiem, energii mi ubywało, a stresu związanego z obroną przybywało! Tak więc wczoraj miałam obronę inż, na 5! radość, ulga etc
!
jupi!!! gratulacje!!!!

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 16:24   #4534
Neferath
Raczkowanie

Bejata gratulacje!
Neferath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 17:54   #4535
Chardon
Zadomowienie

Butterfly A1 zdawałam A test poziomujący raczej ustny nie będzie, przynajmniej ja miałam tylko pisemny.

CzarnookaPaula ale jak, że Europejczyków na kurs nie biorą? Przecież to wystarczy być spoza Niemiec, nie ma znaczenia czy z Europy, Afryki czy z Azji?! No chyba, że Ci BAMF przyśle pismo, że się ne kwalifikujesz - szkoła nie może Ci odmówić.

Bejata brawo, zdolna Pani Inżynier z Ciebie!

mimi jedziesz (lecisz? (; ) do Dubaju? Wow, super Na jak długo?
Stary 2015-03-18, 19:01   #4536
dolinka881
Zadomowienie

Hej Kobiety! Orientuje się któraś czy istnieje w niemieckim powiedzenie "Jak krowie na rowie"? Jak to można po niemiecku powiedzieć?
Potrzebuje tego zwrotu do pracy, bo jak mi zaczynają coś fachowo tłumaczyć, to wyłączam się po pierwszym zdaniu i powtarzam w myśli "o ja pier..., o ja pier... "
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 19:08   #4537
bejata440
Zakorzenienie

Niemcy IV :)

Dziękuje dziękuje!
Dzis mam dzien plackowania w domu.. Zezarlam cała czekoladę pyszna lindt o smaku ciasteczka czekoladowego - nie mogłam przestać i teraz mi nie dobrze ;p
Jutro ide do stomatologa i chyba wyrwać ósemkę trzeba bedzie, kolejna już ;( czekam na speca od kolana i jadę do Tz już na zawsze na Bawarie ️ jejku jejku )))

A w De czekam na odpowiedz bo wysłałam cv na praktyki, i dopóki sie nie odezwa to tez maszeruje ładnie do szkoły językowej ;-)

Dolinka nie znam takiego idiomu, moze powiedz po prostu ze to za skomplikowane, zeby troszke prościej ;-)

Edytowane przez bejata440
Czas edycji: 2015-03-18 o 19:22
bejata440 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 20:22   #4538
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chardon Pokaż wiadomość
CzarnookaPaula jednym lepiej, innym gorzej. Pisemna część była mega łatwa i każdy tam pkt nazbierał. A na ustną jakby VHS przymknęło oko

Ale ale... Ja Wam pisałam, że zdałam ale się chyba wynikiem nie pochwaliłam 95% I zgadnijcie kto mnie najbardziej chwalił? Teściowa!
Nono teściowa )) Gratuluję!

Cytat:
hej!!

Podczytywałam Was przyznaję, ale spokojnie muszę po nadrabiać, poczytać, co tam u której się dzieje ;-)!
Gratulacje!!!
Stary 2015-03-18, 22:30   #4539
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Butterfly_27 Pokaż wiadomość
a co polacy są na tyle mądrzy, że się sami nauczą i im się nic nie należy??

Ja mam chyba u nich ten test wypełnić, nie wiem jak to jest, ale jakby to było w domu to by mi go przysłali a tak to musiałam się na wizytę na ten test specjalnie umówić
Hehe jak będę mieć, że mi 1-2pkt braknie do tego, że się nadaję na A2 to się będę kłocić

Ooo gratuluje

no dokładnie, jak Polak to sam sie nauczy
tak powiedzieli dla mojegokolezgi ktory był pol roku temu w urzedzie meldowac sie jako bezrobotny i chcial isc na kurs. To powiedzieli ze nie ma szans. No ja pojde pewnie pod koniec maja to ciekawa jestem co mi powiedzą... no i ja nie mam prawka, a do najblizszego miasteczka gdzie moze byc kurs mam jakies 15 km. Ale sa chyba jakies autobusy

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 22:36   #4540
bejata440
Zakorzenienie

Czytam tak ten temat kurs tutaj i nie rozumiem co ma urząd wspólnego z kursem?
Ja poszłam sama do szkoły, zapytałam który poziom bedzie dla mnie okej, wyjaśniłam ze pracuje i mogę tylko dwa dni chodzić..
O co chodzi z tym urzędem ?
Stary 2015-03-19, 06:32   #4541
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Czytam tak ten temat kurs tutaj i nie rozumiem co ma urząd wspólnego z kursem?
Ja poszłam sama do szkoły, zapytałam który poziom bedzie dla mnie okej, wyjaśniłam ze pracuje i mogę tylko dwa dni chodzić..
O co chodzi z tym urzędem ?
Bejata u mnie chodzi o to że ja najprawdopodobniej kończe prace pod koniec maja. Jako że nie mam prawka to będzie mi ciezko coś znalesc w Holandii i dojeżdźac około 25 km w jedna strone nie wiem czym

Wiec ide sobie na bezrobotne płatne, bo mi się należy. No i na nim Cie pytaja jaka prace byś podjeła, ale jaka moge podjac z zerowa znajomością niemieckiego ?

Wiec z urzedu powinni mnie skierowac na kurs integracyjny lyb jakis inny żebym mogła sie tego jezyka nauczyc. No i mam bardzo duzo osób które ode mnie z roboty pokonczyly kontrakty i siedza sobie teraz na zasiłku. I duzo z nich chcialo isc na kurs, to wlasnie im tak powiedzieli. Dlatego sie boje i sama jestem ciekawa co mi powiedza. Bo jak cie skieruja z urzedu to nic za taki kurs nie płacisz. Bo to cos jak doszkalanie, integracja z miejscem zamieszkania. A jak mi powiedza ze nie ma dla mnie miejsca tobede szukac czegos na swoja reke chyba

ale nie mam pojecia gdzie co i jak

Przeraża mnie totroszke, no ale jeszcze dwa miesiace. Z drugiej strony jak tz przedłuża umowe to bede juz spokojniejsza. Wtedy można realnie brzuch robic

Jak todobrze ze juz nowy dzien jest. Wczoraj takmnie wkurzyli w robocie ze myslalam ze ich pozabijam +rozryczę się.Mamy dwoch nowych młodych holendrów. Jeden w miare kapujacy ale ten drugi to bym go gołymi rękami zatłukła.... miesiac czasu juz robi a takie błedy robi ze mi sie krew sama w zylach gotuje...
Wczoraj juz nikogo w biurze nie bylo a ten tak namieszal w systemie ze sama sie musialam głowic zeby to odkrecic. Swoja droga trzeba miec fantazję zeby spakowac item o rozmiarach kolo 80 cm w "boxa longa" który ma długosci kolo 3 metrów !!!! :brzyda l:

czasami to rece opadaja.

Bejata

ja oczywiscie tez gratuluje obrony

zdolna bestia z Ciebie

Mia i Tosia <3

Stary 2015-03-19, 07:18   #4542
mimi05
Raczkowanie

GG do mimi05 Wyślij wiadomość przez MSN do mimi05 Send a message via Skype™ to mimi05

Chardon, lecimy pod koniec marca na 2 tygodnie
Ja teraz tez czekam na odpowiedz z przedszkola odnosnie praktyk, mam nadzieje ze w kwietniu juz bede miala odpowiedz i bede wiedziala co i jak, czy szukac gdzie indziej czy jednak udalo mi sie tam dostac. We wtorek bede miala spotkanie z doradca odnosnie nostryfikacji, tak bardzo juz bym chciala miec ten temat zamkniety, a to sie tak wlecze...

The journey a 1000 miles begins with one step.

Edytowane przez mimi05
Czas edycji: 2015-03-19 o 07:20
mimi05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 09:12   #4543
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
tak powiedzieli dla mojegokolezgi ktory był pol roku temu w urzedzie meldowac sie jako bezrobotny i chcial isc na kurs. To powiedzieli ze nie ma szans. No ja pojde pewnie pod koniec maja to ciekawa jestem co mi powiedzą... no i ja nie mam prawka, a do najblizszego miasteczka gdzie moze byc kurs mam jakies 15 km. Ale sa chyba jakies autobusy
wiesz co? zanim tam pojdziesz, to wejdz na ich stronke, znajdz informacje o kursach i sobie to wydrukuj. jak ci tez tak walna, to im pomachasz wydrukami i ze jak sie do tego nie dostosuja to im kolo doopy zrobisz. Poskarzyc sie na ta osobe tez mozesz, ze przepisow nie zna. Moja kolezanka jak tak zrobila, to sie nagle wszystko dalo, a wczesniej nie mozna, nie da sie, nie nalezy sie, a sie kazdemu cudzoziemcowi nalezy, ktory moze w DE zyc
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 09:43   #4544
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
Wiec z urzedu powinni mnie skierowac na kurs integracyjny lyb jakis inny żebym mogła sie tego jezyka nauczyc. No i mam bardzo duzo osób które ode mnie z roboty pokonczyly kontrakty i siedza sobie teraz na zasiłku. I duzo z nich chcialo isc na kurs, to wlasnie im tak powiedzieli. Dlatego sie boje i sama jestem ciekawa co mi powiedza. Bo jak cie skieruja z urzedu to nic za taki kurs nie płacisz. Bo to cos jak doszkalanie, integracja z miejscem zamieszkania. A jak mi powiedza ze nie ma dla mnie miejsca tobede szukac czegos na swoja reke chyba
Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
wiesz co? zanim tam pojdziesz, to wejdz na ich stronke, znajdz informacje o kursach i sobie to wydrukuj. jak ci tez tak walna, to im pomachasz wydrukami i ze jak sie do tego nie dostosuja to im kolo doopy zrobisz. Poskarzyc sie na ta osobe tez mozesz, ze przepisow nie zna. Moja kolezanka jak tak zrobila, to sie nagle wszystko dalo, a wczesniej nie mozna, nie da sie, nie nalezy sie, a sie kazdemu cudzoziemcowi nalezy, ktory moze w DE zyc

dziewczyny,ale to niestety prawda,ze polakom darmowy kurs integracyjny nie nalezy sie,zreszta nie tylko polakom,ale wszystkim obywatelom EU
http://www.bamf.de/DE/Willkommen/Deu...rger-node.html

ale mozna zlozyc wniosek do BAMF i jesli zostanie rozpatrzony pozytywnie,to oni wtedy albo doplacaja,albo pokrywaja caly koszt kursu

Edytowane przez *majka*
Czas edycji: 2015-03-19 o 11:30
*majka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 10:34   #4545
bejata440
Zakorzenienie

Dziękuje jeszcze raz ;*
Ja robiłam prywatnie szkole i dlatego nie miałam pojęcia o co w tym chodzi ze z urzędu itd. Ja słyszałam tylko ze jakieś dofinansowania sie nalezą na tych podstawowych poziomach - A.
Pracowałaś w De czy Holandi ? Bo tu pewnie kolejna sprawa z tym gdzie rozliczasz podatki.. Jejku nie chce mącić bo dopiero bede sie tym mocniej interesować jak na stałe zamieszkam, podejmę nową pracę. I sie nic nie znam.
Trzymam kciuki za pozytywne dla Ciebie rozwiazanie sprawy ! I znowu przeczytałam o robieniu brzuszka... Ajajaj moze za rok w wakacje tez cos bym pohodowala w macicy ;D
Stary 2015-03-19, 14:12   #4546
201608040942
Konto usunięte

i pisze tez sie jak sie nie zna wystarczajaco jezyka to mozna sie starac o pozwolenie i o to chodzi. Tyle dziewczyn na tym watku pisalo ze chodza na taki kurs, bez kursu ciezko o integracje, wiec jak inni moga to i one tez, ale babki musza im ulatwic i zlozyc wniosek albo powiedziec gdzie one to same musza zrobic, nie im osadzac czy sie dziewczyna nalezy czy nie to robi BAMF
Stary 2015-03-19, 14:49   #4547
Butterfly_27
Zakorzenienie

Cytat:
Jak tak cwaniakują to może idź prywatnie na ten kurs, ja tak robię
Butterfly_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-19, 18:10   #4548
bejata440
Zakorzenienie

Niemcy IV :)

Ja tez uważam ze w prywatnej szkole jakoś lepiej bedzie, jest..
I nawet moi znajomi (Niemcy ) mówią ze prywatnie jest lepiej w tych wszystkich kursach

Mam kolegę ze Słowacji ktory sie szybko przeniósł do prywatnej bo niestety jako klasa składająca sie w głównej części z uczniow pochodzenia tureckiego - opóźniała zajęcia, program..
Nie chciałam nikogo obrażać ani nic.
Ja mam zaufanie do funkcji - płace - mam - wymagam.

Ale moze Tobie sie uda wszystko dobrze po Twojej myśli!

Edytowane przez bejata440
Czas edycji: 2015-03-19 o 18:14
bejata440 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 09:36   #4549
Oddity
Raczkowanie

Cytat:
gratuluje!!!

aha, takie madrale ...

u mnie w mojejokolicy powiedzieli ze na kurs mozez isc jak jestes z RPa, USa czy turasem... a skoro jestem europejczykiem to mozesz sie sam nauczyc i nie ma miejs na kursach dla plaków... ciekawe czy sie gdzies kiedys załapie.
O kurcze, to strasznie dziwne :O Alepowiem Wam, że też nie mam dobrego zdania o VHS w mojej miejscowości. Kiedy chciałam się zapisać na B1, recepcja zapewniła mnie, że jestem na 2 miejscu na liście oczekującej, a dzień później otrzymałam e-mail potwierdzający z informacją, że jestem na 6 miejscu....Nie powiem, wkurzyłam się.

Swój kurs robiłam w prywatnej szkole, która także prowadzi kursy integracyjne. Nie było żadnego kręcenia nosem i miejsce dostałam bez problemu.
Oddity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-20, 12:39   #4550
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

No i chyba tak zrobie, nie mam pojecia ile takie kursy moga kosztowac ...
a beda na bezrobociu, i placac za dojazd jeszcze to nie wiem czy bedzie mnie stac na nie...

no ale zobaczymy.

Dzisiaj wzielam wolne bo wczoraj miałam cały dzien w pracy goraczke. Zaaplikowalam sobie teraflu i inne pierdoły i w sumie dopiero co wstałam :brzyda l:

Mia i Tosia <3

Stary 2015-03-20, 12:58   #4551
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
a beda na bezrobociu, i placac za dojazd jeszcze to nie wiem czy bedzie mnie stac na nie...

no ale zobaczymy.

Dzisiaj wzielam wolne bo wczoraj miałam cały dzien w pracy goraczke. Zaaplikowalam sobie teraflu i inne pierdoły i w sumie dopiero co wstałam :brzyda l:

Paula wypelnij ten wniosek do BAMF,a noz sie uda! bede trzymac kciuki!

Jak tam zacmienie slonca u Was?jestem rozczarowana,u mnie nie bylo nic widac,geste chmury i mgla zaslonily wszystko
Stary 2015-03-20, 13:37   #4552
Chardon
Zadomowienie

Myśmy zaćmienie oglądali w czasie kursu Ładnie było widać, bo bezchmurnie jest dzisiaj w Worms.

Ja ogólnie na naszą VHS w Worms nie narzekam. Nauczycielki są naprawdę w porządku (kurs prowadzą dwie, na zmianę). I tylko ta mniejsza część grupy, która widać, że nie uczy się w domu mnie denerwuje. Ale na ludzi nic nie poradzę
Stary 2015-03-20, 13:51   #4553
bejata440
Zakorzenienie

Ja płaciłam 300€ za miesiac . Za zajęcia dwa razy w tygodniu
Stary 2015-03-20, 14:20   #4554
Chardon
Zadomowienie

Cytat:
To jednak różnica jest duża - jak się ma papierek z BAFM to płaci się 110 € miesięcznie. A przecież nie tylko VHS prowadzi kursy dofinansowane, niektóre prywatne szkoły też.
Stary 2015-03-20, 14:25   #4555
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

A ja dalej leże w łóżku pod kodra ;D

bije rekordy dzisiaj normalnie

ogladam sobie te filmiki na YT po niemiecku

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:

jak dla mnie dwa razy w tygodniu to bardzo mało... i te 300 euro to duzo

bede szukac blizej maja takich szkół bo poki co do 24 maja pracuje to nie bede teraz juz tego załatwiac bo i w sumie to nie mam kiedy

nawet nie wiem co to jest ten cały Bamf

Mia i Tosia <3

Stary 2015-03-20, 14:54   #4556
bejata440
Zakorzenienie

ja zaczęłam kurs w środku, w trakcie już jego trwania, a pieniądze jakieś dostają prywatne szkoły na poziomy podstawowe..

tak piszemy o tych szkołach językowych, że chyba aż wezmę jakąś książkę i coś poczytam, pouczę się tego niemieckiego ;-)
Stary 2015-03-20, 15:10   #4557
201608040942
Konto usunięte

A pamietacie zeby sobie potem ten kurs od podatku odciagnac? Bo szkoda by bylo jak byscie tego nie zrobily. malo to nie jest.
Stary 2015-03-20, 15:50   #4558
bejata440
Zakorzenienie

Jak swistki pogubiłam to już przepadło No nie? Mam tylko z egzaminu świstek..
Stary 2015-03-20, 17:50   #4559
201608040942
Konto usunięte

Poza tym zakup materialow biurowych do szkoly tez mozna odciagnac, a przynajmniej jak ja chodzilam to mozna bylo, a to juz 10,5 roku temu jak skonczylam moje kursy.

Placilas im przelewem czy na reke? Jak przelew to masz juz dokument, a jak na reke to idz po zaswiadczenie , moze ci wydadza.

Edytowane przez 201608040942
Czas edycji: 2015-03-20 o 17:52
Stary 2015-03-20, 18:09   #4560
Marei
Zakorzenienie

Cytat:

no ale zobaczymy.

Ja byłam w inlingua i była to najtańsza szkoła oprócz vhs.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości