Wątek (nie całkiem) Anonimowych Drożdżopijaczek cz. VII - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-25, 16:18   #4531
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Wątek (nie całkiem) Anonimowych Drożdżopijaczek cz. VII

16/90
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 21:24   #4532
201804271236
Konto usunięte

Hm, dołączę się.
Może nie będę meldować codziennie, ale jakoś z raz na tydzień postaram się dawać znać, czy wytrwałam, bo z postanowieniami i systematycznością miewam problemy

Ogólnie to moje pierwsze podejście do drożdży, chociaż już dawno temu brałam je pod uwagę. Teraz zmotywowało mnie nasilenie wypadania włosów, całkiem możliwe, że spowodowane stresami i kiepskim trybem życia - często zdarza mi się zarywać nocki i tak dalej. Co tu dużo mówić, studia Jak przy okazji pomoże na cerę, to też się nie obrażę, bo zdecydowanie mogłaby być w lepszym stanie. Na samo zapuszczanie włosów nie mam ciśnienia i tak mam długie, nie rosną mi za szybko, ale po prostu praktycznie nigdy ich nie ścinam oprócz samiutkich końcówek.

Ogólnie piję jakoś mniej więcej od początku roku, więc niecały miesiąc. Jeśli chodzi o wrażenia... Nie jest źle Pierwsza szklanka była zdecydowanie najgorsza, ale później było już bliżej czegoś neutralnego niż niedobrego w smaku. Zawsze piję już zimne i z samą wodą, bo jakoś doszły mnie słuchy, że takie ''przyprawione'' czy ciepłe niekoniecznie łatwiej jest przełknąć. Systematyczność jak na mnie jest okej, chociaż nie ukrywam, że było kilka ''dziur'', kiedy nie miałam siły nawet zagotować sobie wody, bo padłam spać (zazwyczaj piję pod wieczór).
Wydaje mi się, że włosy już teraz mniej wypadają, no i z mniej przyjemnych efektów troszeczkę mnie wysypało, ale to mi jakoś specjalnie nie przeszkadza, bo jestem przyzwyczajona do problemów z cerą, po prostu zazwyczaj ''trafia mnie'' przed okresem. No i to dobry moment, bo akurat w najbliższym czasie nie wychodzę za często z domu, nie będę nikogo straszyć Jakiekolwiek zmiany są na plus, bo przynajmniej nie mam wrażenia, że to bez sensu, skoro i tak nie odczuwam żadnej różnicy.
201804271236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-26, 19:37   #4533
invisible_01
Zakorzeniona

17/90
Stary 2018-01-27, 14:14   #4534
invisible_01
Zakorzeniona

18/90
Stary 2018-01-28, 20:26   #4535
invisible_01
Zakorzeniona

19/90
Stary 2018-01-29, 19:20   #4536
invisible_01
Zakorzeniona

20/20
Stary 2018-01-29, 19:33   #4537
peperose
Przyczajenie

No i to ja sie dolacze. Po dluzszych klopotach z wlosami (lojotokowe zapalenie skory glowy, do tego lysienie na tle androgenowym, ale w czas zauwazone bez wiekszych ubytkow) zaczynam wlosy "nawozic". Pije drozdze codziennie po 5 dkg od 16 dni. Juz tydzien temu dostalam pierwszy komplement, ze moja cera swietnie wyglada. Poza tym 10 dni temu dalam zdjac po 2,5 roku paznocie zelowe, teraz mam hybryde i zapuszczam naturalne. Mysle, ze i na to drozdze sa dobre.
Do tego biore cynk, biotyne i kilka innych suplementow.

A teraz moj przepis na drozdze: pije je z melasa. Melasa tez jest swietna na wlosy, cere i paznokcie. Ja mam ciagle niska ferrytyne, dlatego sie na to zdecydowalam.

Zauwazylam tez, ze drozdze maja rozny smak w zaleznosci od tego, jak goraca woda je zalewamy. Ja ich nie podgrzewam do 100°, tyko zalewam letnia woda na pare minut, razem z melassa. Jak sie pienia, dodaje 2-3 razy tyle wody, ile bylo na poczatku. Dlatego w sumie osiagam 70-80° i ten napoj wcale niezle smakuje. Kiedy drozdze sie ugotuje zaczynaja one mocniej "smierdziec".

Mam dla was jeszcze przepis z mojego dziecinstwa na wieksze ilosci drozdzy. Moja mama robila nam "falszywy mozdzek" z drozdzy i bardzo go lubilam. Cebulke udusic na masle. Zmniejszyc temperature, szybko pokruszyc na patelnie ok. 10 dkg drozdy, mieszac do uplynnienia drozdzy i jeszcze moment. One musza sie stac gorace, ale nie maja sie smazyc. Do rozpuszczonych drozdzy dodac rozbeltane 2 bialka jajek. Wymieszac lekko, aby uzyskac konsystencje jajecznicy. Jak tylko bialko sie zetnie, szybko zdjac z patelni. Dodac pieprzu i soli.

Wlasnie i ta potrawa zle smakowala, jak za dlugo smazylo sie drozdze. Dlatego staram moj napoj drozdzowy doprowadzic jedynie do 70-80 stopni. Drozdze zabite sa juz w 40, dlatego ciasto drozdzowe nie udaje sie przy uzyciu zbyt cieplego mleka.

Najlepiej smakuje mi 5 dag drozdzy, lyzka stolowa melasy na 0,5 litra wody.

Edytowane przez peperose
Czas edycji: 2018-01-29 o 19:34
peperose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-01-30, 18:52   #4538
invisible_01
Zakorzeniona

A czy drożdży nie powinno się właśnie obowiązkowo zalewać wrzątkiem, inaczej mogą zaszkodzić?

21/90, już 3 tygodnie za mną
Stary 2018-01-30, 20:15   #4539
peperose
Przyczajenie

To chyba tak na wszelki wypadek. Dlaczego czlowiek umiera majac 43° goraczki? Bo enzymy przestaja byc aktywne, poniewaz to bialka. Niektore bakterie wytrzymuja wyzsza temperature, ale drozdze latwo "zabic", nie trzeba ich 15 minut gotowac. Ja temperature mojego napoju drozdzowego zmierzylam. Ma ok. 70-80° i jak troche postoi, to sie nie pieni, czyli drozdze sa zabite.

Nie bylam pewna, co z melasa. W watku piszecie, ze drozdze nalezy pic bez cukrow. Znalazlam to: https://portal.abczdrowie.pl/wlasciw...znicze-drozdzy oraz informacje, ze melasa z trzciny cukrowej, ktora to ja uzywam, ma ok. 38% sacharozy. Nic o cukrach prostych.
Stary 2018-01-30, 20:19   #4540
invisible_01
Zakorzeniona

Nie słyszałam nigdy o melasie, napiszesz coś więcej o tym, jak ją stosujesz?
Stary 2018-01-31, 16:02   #4541
peperose
Przyczajenie

Melasa jest gesta jak miod, od jakiegos czasu pilam ja po prostu z woda albo jadlam prosto z lyzki. Mam od lat malo zelaza i ferrytyny, tabletek nie toleruje, wiec jem buraczki i melase. Ona w smaku jest jak przypalony karmel, intensywna, ale ja wyczuwam tez smak metaliczny i ciesze sie z mnostwa mineralow, ktore dostarczam mojemu organizmowi.

Kupuje melase z trzciny cukrowej, nie z burakow cukrowych. Ona ma jeszcze mniej cukru.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-01-31, 17:30   #4542
invisible_01
Zakorzeniona

Dziękuję, muszę zatem spróbować!

22/90
Stary 2018-02-01, 18:11   #4543
invisible_01
Zakorzeniona

23/90
Stary 2018-02-02, 20:19   #4544
invisible_01
Zakorzeniona

24/90
Stary 2018-02-03, 19:41   #4545
invisible_01
Zakorzeniona

25/90
Stary 2018-02-15, 21:06   #4546
invisible_01
Zakorzeniona

35/90
Stary 2018-02-17, 17:06   #4547
201804271236
Konto usunięte

Miałam się meldować z raz na tydzień, minęło troszeczkę więcej, ale sesja mnie przytłoczyła

W każdym razie powiem tylko krótko, że nie jest źle. Ominęłam kilka porcji głównie z tego samego powodu co powyżej + trochę ludzi mnie odwiedziło w między czasie i w natłoku nauki i całego zamieszania nie zawsze pamiętałam albo chciałam pamiętać o drożdżach, ale teraz od dłuższego czasu znowu jest ładny ciąg. Pijąc już kompletnie nie myślę o smaku i widzę naprawdę dużą poprawę, jeśli chodzi o wytrzymałość włosów, mimo że tryb mojego życia ostatnio był tragiczny i pewnie powinno to się na nich troszeczkę odbić. Za jakieś dwa tygodnie czeka mnie miesięczna przerwa, w sumie bardzo szybko mi zleciało.
201804271236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-18, 09:31   #4548
okrytonasienna
Arctium lappa L.

Ja dziś zaczynam.
okrytonasienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-21, 21:39   #4549
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Ubodzi Pokaż wiadomość
Miałam się meldować z raz na tydzień, minęło troszeczkę więcej, ale sesja mnie przytłoczyła

W każdym razie powiem tylko krótko, że nie jest źle. Ominęłam kilka porcji głównie z tego samego powodu co powyżej + trochę ludzi mnie odwiedziło w między czasie i w natłoku nauki i całego zamieszania nie zawsze pamiętałam albo chciałam pamiętać o drożdżach, ale teraz od dłuższego czasu znowu jest ładny ciąg. Pijąc już kompletnie nie myślę o smaku i widzę naprawdę dużą poprawę, jeśli chodzi o wytrzymałość włosów, mimo że tryb mojego życia ostatnio był tragiczny i pewnie powinno to się na nich troszeczkę odbić. Za jakieś dwa tygodnie czeka mnie miesięczna przerwa, w sumie bardzo szybko mi zleciało.
Gratuluję i zazdroszczę, że nie przeszkadza Ci już smak drożdży! U mnie prawie 40 wypitych kubeczków, a nadal nie daję rady pić tego bez zatkanego nosa i bez wzdrygania się...
Cytat:
Napisane przez okrytonasienna Pokaż wiadomość
Ja dziś zaczynam.
Życzę powodzenia!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-02-22, 21:36   #4550
okrytonasienna
Arctium lappa L.

5/90.

Co wy piszecie o tych kubkach i szklankach? Ja daję jakieś 50 ml wrzątku, to są 3 łyki.
Stary 2018-02-23, 05:41   #4551
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez okrytonasienna Pokaż wiadomość
5/90.

Co wy piszecie o tych kubkach i szklankach? Ja daję jakieś 50 ml wrzątku, to są 3 łyki.
Ja daję wody na 2 łyki. Nie chodzi tu o wypite całe kubki nalane do pełna, tylko o liczbę kubków, w których się rozpuściło drożdże i potem to wypiło
Stary 2018-03-01, 20:37   #4552
4Cats
Lucid dream

Hej. Przyłączam się do picia drożdży
Trafiłam na ten wątek przypadkiem, czytam Was już ze dwa tygodnie i miałam zacząć wcześniej, ale za każdym razem na zakupach zapomniałam o tych drożdżach.
Dzisiaj w końcu mam, już się studzą, zaczynam Jest nowy miesiąc łatwo będzie odliczyć czas do końca
1/90
4Cats jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-02, 23:05   #4553
4Cats
Lucid dream

Masakra, po jednym dniu już mam przerwę, dzisiaj (a właściwie wczoraj) drożdży nie wypiłam Nie wiem czy ktoś to przebije
Stary 2018-03-04, 10:23   #4554
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez 4Cats Pokaż wiadomość
Hej. Przyłączam się do picia drożdży
Trafiłam na ten wątek przypadkiem, czytam Was już ze dwa tygodnie i miałam zacząć wcześniej, ale za każdym razem na zakupach zapomniałam o tych drożdżach.
Dzisiaj w końcu mam, już się studzą, zaczynam Jest nowy miesiąc łatwo będzie odliczyć czas do końca
1/90
Cytat:
Napisane przez 4Cats Pokaż wiadomość
Masakra, po jednym dniu już mam przerwę, dzisiaj (a właściwie wczoraj) drożdży nie wypiłam Nie wiem czy ktoś to przebije
Witaj Mnie też zdarzało się pominąć picie z różnych względów, więc nie przejmuj się - efekty będą i tak

Ja dzisiaj będę piła 45/90 kubeczek, więc jestem w połowie
Stary 2018-03-04, 18:13   #4555
4Cats
Lucid dream

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Witaj Mnie też zdarzało się pominąć picie z różnych względów, więc nie przejmuj się - efekty będą i tak

Ja dzisiaj będę piła 45/90 kubeczek, więc jestem w połowie
Hej Gratulacje że masz już tyle za sobą
Wczoraj niestety też miałam przerwę, ale wracam teraz do domu i od razu wyjmuję drożdże z lodówki, nie ma przebacz
Stary 2018-03-18, 06:59   #4556
silver_lining
Zadomowienie

Cześć Dziewczyny!

Ok kilku lat piłam drożdże - z dłuższymi lub krótszymi przerwami. Świetnie wpływają na moje włosy, cerę i ogólny stan (morfologia).

Jednak w grudniu 2016 przeziębiłam się i od tamtego czasu tak naprawdę przechodziłam z jednej infekcji w drugą. Zatoki, uszy... Bez przerwy niemal cały zeszły rok. W końcu w listopadzie (po n-tym antybiotyku) trafiłam do laryngologa, który stwierdził, że to grzybica. W wymazie wyszło Candida albicans. Dostałam leki i wszystko ustąpiło jak ręką odjął.

Ale usłyszałam, że to przez picie drożdży. No i teraz nie wiem, bo chciałabym do niego wrócić. Przyzwyczaiłam się i na pawdę dobre efekty po nim miałam. Ale trochę się boję... Ale tak sobie myślę, że może to tylko niefortunny zbieg okoliczności z Candidą i piciem drożdży? Miała, któraś z Was takie rewelacje?
silver_lining jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-21, 20:51   #4557
4Cats
Lucid dream

Dzień 21/90, ale jeżeli liczyć ilość wypitych drożdży to niestety tylko 7. Z regularnością u mnie słabo, ale pracuję nad tym.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-03-24, 20:52   #4558
okrytonasienna
Arctium lappa L.

Cytat:
Napisane przez silver_lining Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!

Ok kilku lat piłam drożdże - z dłuższymi lub krótszymi przerwami. Świetnie wpływają na moje włosy, cerę i ogólny stan (morfologia).

Jednak w grudniu 2016 przeziębiłam się i od tamtego czasu tak naprawdę przechodziłam z jednej infekcji w drugą. Zatoki, uszy... Bez przerwy niemal cały zeszły rok. W końcu w listopadzie (po n-tym antybiotyku) trafiłam do laryngologa, który stwierdził, że to grzybica. W wymazie wyszło Candida albicans. Dostałam leki i wszystko ustąpiło jak ręką odjął.

Ale usłyszałam, że to przez picie drożdży. No i teraz nie wiem, bo chciałabym do niego wrócić. Przyzwyczaiłam się i na pawdę dobre efekty po nim miałam. Ale trochę się boję... Ale tak sobie myślę, że może to tylko niefortunny zbieg okoliczności z Candidą i piciem drożdży? Miała, któraś z Was takie rewelacje?
Od lekarza? KLIK

Nie wiem, który to dzień, ale piję dzielnie.

Edytowane przez okrytonasienna
Czas edycji: 2018-03-25 o 13:27
Stary 2018-03-25, 20:43   #4559
4Cats
Lucid dream

25(11)/90. Poprawiam się, głównie przez to że nakupowałam drożdży i kończy im się termin
Stary 2018-03-27, 23:13   #4560
4Cats
Lucid dream

Dzisiaj, a właściwie już wczoraj, otworzyłam czwartą paczkę drożdży (dzielę kostkę na 4), więc jest 27(13)/90.
Mam pytanie: po ilu dniach regularnego picia zauważyłyście u siebie jakieś efekty? Strasznie mi się rozdwajają teraz paznokcie i fajnie byłoby, gdyby nie trwało to wiecznie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości